Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mgm81
aktív tag
Bocsi.
Ghost -
mgm81
aktív tag
Most találtam erre a cikkre.
Nekem i5 cpu-val szerelt G500 van és 2gb-os 8570vga és 8gb ram.
Nekem minden COD megy rajta (az AW-is) szépen. A Ghost egyedül ami necces rajta (de az sok asztalinak is).
A FIFA 15 és a 16 demó sem okozott gondot.
Igaz az első telepítésnél én is szenvedtem kicsit, de a win 8.1 egy éve gond nélkül megy.Még jó hogy nem vásárlás előtt olvastam el, mert akkor nem vettem volna meg.
-
eclipse92
tag
Egy ilyen cikk elolvasása után adok hálát az égnek, hogy az én notimba csak 1 erősebb kártya van semmi intel cucc
és még nem is a gyengébb fajta szerencsére így a WoT szépen fut legalább
(Quadro FX770m 512MB GDDR3 egész pontosan a "videokarim" neve)
-
Dózer
tag
Nekem Ivy-Bridge-dzsel (3612qm és 3632qm) az AMD driver megy minden probléma nélkül, csak meg kell várni, míg a Windows Update megtalálja az Intel drivert. 2 gépen, 4 rendszeren megy hibátlanul (3 Win7 64 bit, 1 8.1 64 bit).
Amíg nincs fent az Intel driver, az aero is kikapcsol. De utána megy minden tökéletesen. -
TommyX_
őstag
Nálam a driverben lehet beállítani, hogy az adott, mondjuk játék az energiatakarékos gpu-t, vagy a nagy teljesítményűt használja (és itt látom, hogy mondjuk a flash player melyiket használja).
Mondjuk más gyártónál nem tudom hogy van, de azt tudom, hogy az én hp laposomnál, csak a hp oldaláról leszedett driverrel lehetett mind2 kártyát használni/váltani a 2 közül.
-
ImI87
őstag
Hali!
Kicsit én is szívtam a vadiúj Dell 5737-tel, amiben i74500U+8870m van, ennek kapcsán jutottam el ehhez a cikkhez. Win7 64bit-et használok, a Win8 egyenlőre nem érdekel.
Én balga (jóhiszeműen) először nem a gyári AMD driver-t raktam fel, hanem a legfrissebbet. Így persze nem ment az átkapcsolás, és csodálkoztam, hogy az erősnek tartott 8870M-mel minden akadozik.
Visszaraktam a gyári drivereket (szerencsére van a Dell honlapján !!!), így úgy tűnik, hogy jó.
Viszont sehogy sem látom konkrétan, hogy melyik VGA megy. És a GPU-Z pedig nem megy, betöltéskor kifagy tőle az egész gép. Ez mitől lehet?Gyorsan átfutva a hsz-eke, nekem az jött le, hogy nem szabad frissíteni a driver-eket, csak a gyártó által kiadott eredeti driverek-kel megy jól a váltás. Ez így helyesnek mondható?
Illetve ha leszfrissítés, akkor mit szabad és mit nem szabad frissíeni? Van ugye az intel chipset, az intel vga, és az amd vga.......... -
Új, minden eddiginél érdekesebb hibajelenség: text mezők kitöltésekor fagy merevre a futó taszk. Pl. belogolós játékokban amikor beírom a nevem/jelszavam: kifagy (ilyen színes vékony csíkok jelennek meg a képen keresztbe). Vagy MMO-kben mikor írok a chatre, akkor is lefagy. Vagy ha karaktert generálok, és be akarok írni egy akármilyen nevet a karakternek, akkor is ez a típusú fagyás az eredmény.
Na erre semmilyen ötletem sincs, még google-be sem nagyon van ötletem, hogy egyáltalán milyen hibára keressek rá
-
NPeete
tag
Hasonló gondom volt nekem is egy új Dell Inspironnal, i7 + Radeon 8850M kombóval. Én is beleszaladtam abba, hogy felraktam az AMD-től származó legfrissebb drivert. Ott simán megoldotta egyből a gondot a Dell által szállított vga driver.
-
divergens
tag
Sziasztok,
érdekes volt olvasni cikket is meg a topicot is. Most jutottam én is egy új laposhoz (lenovo z510 i3 4000M 4GB ram; Nv 740M; 1TB) Elsősorban munkára, azzal a felhanggal ha néha tudok vele játszani az nem baj. Most kezdem belakni dolgot, a játékot nem nagyon erőltettem eddig.
Néhány tapasztalat: ebbe az UEFI vagy mibe én is bele futottam, de egy két kapcsolgatás biosban aztán végülis szépen felment w8.1. Feltettem a gyári drivereket, minden szépen működött. Aztán Win Update, fura mód megváltozott a monitor kezelés, ami nekem azért is fontos mert sokszor kell prezit tartani. Szóval a frissítés után valami megváltozott, előtte ha csatlakoztattam egy projektort stb. akkor egyből nem rakta ki a képet, hanem csak akkor, ha kiválasztottam amit szerettem volna. Annak is nagyon örültem, hogy van gépen dedikált gomb erre. A frissítés után ez megszűnt, egyből küldi a ki a képet és a dedikált gomb, illetve a mobilközpontban montior kezelés sem működik rendesen! Apró, de bosszantó hiba. Leszedtem a frissítéseket, de egyet nem engedett lehet pont ez maradt fent!Aztán cikk hatására kipróbáltam a jó öreg quake3 arenat. Csak ez volt meg per pillanat, ez is a szép emlékek miatt
Szóval, furán tapasztaltam, hogy ha dedikált karival futtatom akkor ilyen mikro lagok akadások vannak, ha simán futtatom akkor nincs. Persze ez a játék már nagyon régi, ezzel az intel hd4600el is szépen fut. De van egy sanda gyanum, hogy bele futottam valami hasonló hibába, csak még nem próbáltam ki..
A másik érdekesség, hogy itt a Ph-n! tudásbázisban a 740M 128bites memória busszal van írva, ez meg persze hogy 64bites
Amúgy meg vagyok elégedve..
Üdv.!
-
gooool
őstag
Srácok!
Fontos információval tudok szolgálni.
Sikerült a Samsung notimon hibátlanra megcsinálni a GPU váltást.
A megoldás ez a driver: [link]
Legalábbis Windows 7 64bit alá és 7000-es szériás AMD-hez ez a legjobb. Ennél régebbi ugye hülyeség ha van ez, újabbal viszont nem működik a váltás. Burnout Paradise alatt most már tökéletesen ki tudom használni az AMD-t, megy is 600/900-as órajel helyett 780/980-on.- Régi drivert pucoljátok le csökkentett módban valami driver cleanerrel (Driver Fusion-t ajánlom)
- Ezt a leszedett programot végigkövetitek, a szükséges Intel drivert kiválasztva kicsomagolja a cuccot, majd - -- Intel driver fel, restart
- AMD driver fel (ha telepítócsomag hibát ír ki nem kell vele törődni), restartÉs hibátlanul teszi a dolgát.
-
Dózer
tag
Tesóm G500-asán (i7 3612QM - 8750M), illetve a saját 7520-asomon (i7 3632QM - 7730M) a következő módszerrel telepítettem a Win7-t és Win 8.1-t is (64 bit mindkettő) (DreamSpark verzió):
- Windows 7 USB/DVD download tool-lal készítettem egy egyzserű boot-olható lemezt, ami minden további nélkül elindult (nem hinném, hogy az alapértelmezett beállítások változnának, bár a ComboDrive lehet akár az oka)
- Tiszta Windows telepítés
- Win7-en Mobility 13.9, Win 8.1-n 13.11 beta (Kell a váltás konfigurálásához) telepítése -> kikapcsol az aero, mert nincs Intel driver
- Rendszerújraindítás
- Windows Update-ben megjelenik az Intel driver, amit telepítek mellé
- Rendszerújraindítás
- Megy az Aero és azóta sem találtam semmi megjelenítési problémát, sem tesóm az ő gépén -
Alan[HUN]
senior tag
Nekem friss Toshibán nem sikerült (i7 + GT745M), szóval márkaspecifikus (azért egy afaval majd 300k-s géptol jolesett volna, meg ha nem is varom el
), probaltam letiltani a HD4000-et, de helyette nem az NV, hanem valami basic driver csoda toltott be 128 MB(!) memoriaval, szoval akkor inkabb HD4000... Cserebe a valtas (egyelore zokkenomentes, ezen a 8.1 sem valtoztatott, de hat uj meg, szoval majd 2-3 ev mulva lesz erdekes.
Es en is asztali helyett vettem, mert egyetemre bevinni nagyon hasznos (programozas/egyebek), itthon meg azert csak kene a kakao AC4-re!
(De aki ilyesmire adja a fejet, nyugodtan kalkulaljon ra 5-7k-t a hutore, nekem legalabbis FHD-n, minimum grafikan 20 perc utan konkretan lehal a gep a melegtol... CM E1-el meg csak nem is hangoskodik. (Nyilvan osszesen azert a 230 mm-es venti miatt hangosabb az egesz...)
-
Fr3eWar
őstag
Újonnan 200k-s gépet amúgy sem lenne esélyed eladni 180ért. Amint kibontod kb az ÁFA árát buktad, itt minden masodik ember ÁFA mentesen vásárol...
-
Thome
veterán
Amikor még én vettem, nem voltak APU-k.
Vagy legalábbis olyanok, amelyek ha kell, tudnak erősek is lenni, az a gépem 55-60W-ot fogyasztott, ha játszani támadt kedvem akkor tudtam, de alapjáraton elvolt 35W körül. S asztalinál közel sem tudtam ezt az értéket elérni, vagy csak közel hasonló áron, így meg egyszerűbb is volt.Egyébként igen, sok helyen hasztalan, elférne az asztali gép is, de hogy helytakarékos az is biztos.
-
Közben sikerült megint jól elkövetnem azt a hibát, hogy először írtam, aztán olvastam. Cray Tyler már leírta, hogy ő cipeli is a gépét, szóval az egész okfejtésem súlytalan lett. Utólagosan is elnézést kérek a Write Only mode miatt.
Nem vitatom el a laptop előnyeit, csak én folyton azt látom sok helyen, hogy a mobilitás valójában kimerül abban, hogy az asztalon vagy az ágyon van a laptop
Aki egyébként a fogyasztásra akar rágyúrni, az is tud(na) asztali gépben gondolkodni, csak az alkatrészek kiválasztása terén kell körültekintőnek lennie. -
Thome
veterán
Én már nagyon ritkán cipelem a gépet, régebben kicsit gyakrabban volt.
Nálam a fogyasztás volt a mérvadó, erre is lehetne tovább folytatni az elmélkedést persze, hogy olcsóbban ugyanezt asztaliba, a különbözetből meg a villany mehet meg mellé 2 tábla csoki, de így legalább mobillá is vált az eszköz, nem kell neki komplett asztal, elrakom a fiókba ha nem kell, akármi. A lényeget érteni.No meg az eredeti dolog, ha nagyon kell, akkor egyszerűen szállítható.
-
Partvonalról messziről belevaúúú, csak senki ne értse félre...
Szigorúan saját vélemény, de a cikkből nekem az jött le, hogy te teljesen az asztali gép kiváltására akartad a laptopot. Amit nem láttam, az indok, hogy miért? Ha azért, mert mobilnak kell lenned, és mászkálsz ide-oda az országban (vagy határon túl), OK, teljesen jogos az igény.
Ha viszont csak otthon kell a laptop, akkor (már elnézést), de tipikus hibába ütközik az ember. Sajnos sok olyannal találkozok, hogy akár a szülő a gyereknek, akár valaki saját magának laptopot vesz - játékra. Mikor megkérdezem tőlük, hogy miért nem asztali gépben gondolkodik akkor, a válasz általában zanzásítva annyi "csak".
Mert a laptop az menő. Mert lehet ágyban, fekve is használni. Mert az asztali gép sok helyet foglal. Csak mert.
Utána jönnek az olyan problémák, amiket most te is felvázoltál. Meg előjön az, hogy játék közben elkezd a hűtés visítani. Előjön, hogy azért még a 15,6" laptop képernyője sem olyan túl nagy.
200e Ft-ből egy viszonylag elfogadható i3 és Radeon 7850 alapú gépet tudsz összehozni egy 22" monitorral. Ok, SSD már aligha férne bele a keretbe.
De még egyszer kihangsúlyoznám, csak akkor él ez vélemény, ha te amúgy a laptopot nem hurcolászod. Amennyiben igen, a fentiek persze nem igazak...
-
taaz
tag
Hát ez remek cikk, és tanulságos.
Hmm amúgy ilyenre nincs garancia? Végül is sz@r szemét használhatatlan így a gép. Szopjon vele a meggyártja. Ennyi erővel félig hibás képernyővel , 10 perces akuval is árulhatnák a gépeket. Kitalálták ezt a kombó dolgot csak nem működik. Segítséget meg nem nyújtanak. Lehet h visszaküldeném még 5x a végén úgy is kicserélnék . NEM ? -
Thome
veterán
válasz
marositech #113 üzenetére
Jelen esetben pont nem az AMD a bűnös, hanem a kedves intel. Szóval gondold át még egyszer.
-
marositech
senior tag
Ajj resztvetem.
Ezzel jobban megerosit abban, hogy erosen keruljem az A betus markakat a notikban.
UEFI tudtommal a Win8-at preferalja es csakis azzal erdemes hasznalni. -
-
TommyX_
őstag
Én is olvastam az írást.
Nekem Ati 4250 + 6470 páros van a HP laptopomban, de hogy is mondjam a hp, nem igazán foglalkozott a driverek kiadásával.Az egész azzal kezdődött, hogy muszáj volt új laptop után néznem, mert az iskolai programok a p4-es gépen nem igazán mentek jól.
Az is hozzátartozik az egészhez, hogy igen sokat sem akartam költeni új laptopra, ezért választottam a HP G6-1117sh-t 110k-ért.
Papíron jónak tűnk a teljesítménye, mondjuk amikor néztem, akkoriban ez volt jó áron + a pénzügyi keretbe még éppen belefért.Rátérve a kártya váltásra:
Pl játékok indítása előtt mindig nekem kellett váltani, hogy a 6470-t használja, sose volt automatikus a váltás, mondjuk ez elfogadható lett volna, de az egész utána lévő dolog már nem.Amikor kezdtem leszedni a drivereket, akkor 2 videokártya driver volt fent, persze a legújabbat szedtem le, majd később láttam kiraktak egy frissebbet, de az nem igazán működött, később le is került a hp oldaláról és ezzel ennyi volt a win7-re való driver kiadás erre a laptopra.
Kijött a win 8, itt is meg mutatta a hp, hogy nem foglalkozik sokat a driverrel, felraktak a support oldalra 2 videokártya drivert, persze mindegyik ugyanolyan verziójú volt és természetesen a 6470-t támogatta, de a 4250-t nem, mivel nem volt benne a driverbe így én nem tudtam használni.
Jeleztem is ezt, de nem is foglalkoztak vele, szóval magamra maradtam ebben és elkezdtem megoldást keresni.
Volt az, hogy használom a win 7-es drivert, de pl az IE-ben a flash videok "villogni" kezdtek/win 8 pdf olvasó is hasonlót produkált, és ez nem kártya hiba volt, mert win 7-nél ez a hiba nem volt.A win 8.1-ről nem is beszélek, mert ehhez már nem volt jó a win 7-es driver, így csak azt használhattam, amit az eszközkezelő talált, de itt nem lehetett váltani ugye a 2 kártya között, szóval sok értelme nem volt az egésznek, pedig a win 8.1 nem volt rossz a laptopon, de sajna így vissza kellett térni win 7-re.
Röviden ennyi lenne az én kis történetem a dual graphics témájával kapcsolatban.
Ez számomra kicsit drága tanulópénz volt -
gabber01
addikt
Persze, ha minden mást változatlanul hagyunk. De ha racionálisan viselkednének az iparági szereplők, akkor ugye a szoftvergyártók is hatékonyabban tudnának hadrverekre programozni, jobb minőséget elérve, mert ugye a nagyobb teljesítményt ki tudnák használni és élnének is vele, ergo, ugyanúgy elfogyna a többletteljesítmény vagyis az upgradenek továbbra is lenne értelme, tehát makroszinten is továbbra is pörögne az üzlet. Vagy csak én tudok Pareto hatékonyan és racionálisan gondolkozni? Alkalmazzanak már tanácsadónak ezek a gigavállalatok.
-
patrik2991
csendes tag
Az, hogy UEFI-ra "hákolni" kellene a virágbolti oprendszert, az meg honnan jött? Vagy az install +2 katt loaderben már akkora hákolás? Semmi különbség a BIOS-hoz képest.
-
gabber01
addikt
Igen, a GT555M ha jól tudom még Fermis. Akkor ez a titok nyitja. Fene gondolta hogy ennyi minden meghúzódik a háttérben. Én csak azt nem értem miért nem fognak össze a nagy gyártók olyan kérdésekben amiknek megoldása mindegyiknek kedvező lenne, magyarán a cél a Pareto hatékonyság lenne. Mert ha jól értem, az egy dolog hogy örülök hogy eddig mindig működött a dGPU rendesen, de valójában lehetne gyorsabb is, hiába járt el felette az idő, az ősrégi rutinok miatt.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
gabber01 #103 üzenetére
Gondolom régi VGA-t használsz. Arra figyel az NV, hogy az extra teljesítményt csak az új VGA-knak adják oda, míg a régire inkább meghagyják a régi rutint még ha az nem is tud magas teljesítményt, de legalább működik. Ők már csak a Keplerre frissítik az Optimust, míg a Fermi másfél éves rutinokkal dolgozik, hogy az Intel támogatása ne legyen hátrány. Ezért van az, hogy ha az Alienware notiban kikapcsolod az Optimust és áttérnél direkten a dedikált GPU-ra, akkor Fermivel úgy jó +10-20%-ot nyernél sebességben. Páran manapság csinálják meg.
Az AMD más terméktámogatást csinál. Mindig odaadják a teljesítményt, mert az AMD APU-k mellé csatolt Radeonra tudnak megfelelő támogatást csinálni, számukra az az első, és utána az inteles gépek.Ez nagyon lényeges stratégia. Az AMD is csinálhatja azt, hogy az utolsó mainline Intel driverre befagyasztja az Endurót az egyes termékekhez, de ez nekik nem kifizetődő, mert akkor be kell fagyasztani az AMD APU-khoz is. Az NV-nek kifizetődő, mert nekik csak az Intel támogatására kell figyelni, mert AMD-vel egy-két gyártó, ha opcionálisan enged párosítani GeForce-ot. Ezzel a befagyasztás után nincs tovább előrelépés, de legalább megy és az új játékprofilokat oda tudják adni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Bármilyen muxless átkapcsolásnál lehet ilyen gond. Itt ez attól függ, hogy az IGP-hez kínált driver támogatja-e a dGPU driverének átkapcsoló rutinjait. Ha támogatja, akkor jó lesz, ha nem támogatja, akkor nem lesz jó. Az a lényeg, hogy ha frissül a dGPU driverének muxless rutinja, akkor új IGP driver is kell, ami már ehhez a frissített rendszerhez igazodik. Az AMD-vel annyival előnyösebb az NV is, hogy az APU-k mainline terméktámogatása nem csak egy év, mint az Intelnél. Tehát, ha frissül az Optimus, akkor arra lesz támogatás, míg az Intel esetében csak akkor, ha aktuális generációs processzorról van szó. Jelen esetben a Haswellhez jár teljes frissítési procedúra, de a következő év közepétől már csak a Broadwellhez, és így tovább. Ezzel nem tud mit kezdeni az NV és az AMD. Maximum annyit, hogy ritkán frissítik az Optimus és az Enduro működését, hogy a régi driverek jók maradjanak. De sajnos valamikor muszáj frissíteni.
Ami a muxlessnek kell az egy szabványos felület. Mondhatni egy virtualizáló. Arra írna mindenki mindig drivert és a virtualizáló függetlenül frissülne mindentől. Ilyen viszont egyelőre nem lesz. Esetleg az érkező WDDM 2.0 jó lehet, mert az már virtualizálja a driver modellt is. Az tipikusan illik az átkapcsolós dolgokhoz, mert minden driver különállóan működik, vagyis többet nem függnek majd egymástól.
-
Zso2
őstag
Ezek után kíváncsi lennék,hogy AMD cpu-s (chipset-es),vagy újabb Amd cpu-s és NV vga-s daraboknál,ha van egyáltalán ilyen , ugyanilyen jelenségek vannak?
-
slashing
senior tag
válasz
Cray Tyler #43 üzenetére
Ezekre a programokra egy 15 colos gép és még az sem full hd-ban, részvétem....
-
echterion
nagyúr
Köszi a cikket.
Azt hol tudom megnézni, hogy épp melyik gpu-t használja a rendszer? A párom laposán meglehetősen ritkán fut járék, de azért szeretném tudni, ha évente pár alkalommal játszok rajta, hogy melyik megy éppen. Illetve mostanában a lányom kezdte el nyüstölni mindenféle flash progikkal, meg androidos emuval, ami ugye a dgpu-t kéne, hogy terhelje. -
MerLinh
senior tag
válasz
#32839680 #95 üzenetére
nem azt mondom, ha nem bármely csavarral előfordul....leginkább a sok cipekedéstől csavarodnak ki ezek a csavarok. és laptopot legtöbször ciplejük ide-oda, és az elég rendeltetésszerű használat.
Szereltem már sok laptopot, a kijelzőt tartó fém keretekből is szeretettel esnek ki a csavarok, az hogy lerázzák az embert ilyen dumával csak a szervizt minősití, előbb-utobb ugyis rövidre zár valamit, ha garancia időn belül van akkor mehet megint a szervizbe...És valamelyik gyártó nem szereti ha sokszor jön vissza illetve sok alkatrészt cserélnek a gépbe. -
-
Th3Ac3
tag
válasz
Cray Tyler #67 üzenetére
Köszi az utánajárást! Az nem semmi hogy fix rögzítést nem kap, ehhez képes a múltkor alig tudtam miatta lecsukni a panelt mert oda szorult be az a kis alkatrész. Nálad ezek szerint még nem jelentkezett a probléma?
-
agent_k
őstag
Milyen jó, hogy a Intel+nvidia párosításban van olyan, hogy jobb gomb -> futtatás grafikai processzorral -> nagyteljesítményű NVIDIA grafikus processzor használata.
És kész. Mondjuk ha mégsem kapcsolna át. -
gabber01
addikt
Hát ezt nem tudom hogy hack vagy sem volt benne, de mindenféle módban tette a dolgát a dGPU. Ebben is volt talán valami extended fullscreen vagy mi a tököm, ami ha jól emlékszem vmi borderless windowed mód volt teljes képernyőn, ami újabban divattá vált gondolom ezek miatt a muxless problémák miatt.
Az meg nem tudom idetartozik-e, hogy a Tomb Raider-ben egyszerűen nem jelentek meg bizonyos vizuális effektek fullscreenben csak windowed módban. Erre is jött annak idején patch, jó pár hétre rá. Hogy ez is muxless dologból fakadt vagy csak simán bugos volt, nem tudom.
Amúgy persze, egyértelmű hogy ezek a megoldások nem tökéletesek, de ugye nem olyan egyszerű megoldani. Én csak azt mondtam hogy hála isten nálam az optimus eddig még nagyon jól vizsgázott.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Batman AC-t ablak módban képesek meghackelni a driverek, így a játék abban fut. Jellemzően kirakják teljes képernyős ablakba. De ez nem az igazi azért. Persze normál módban nem lehet rávenni a játékot, hogy ne az IGP-n fusson, tehát az ablak mód még így is jobb, mint a semmi.
A Skyrimhez hónapokkal később jött patch. Az jó, hogy javították, de azért veszel PC-t, hogy már aznap, vagy legalább egy hétre rá játssz a játékkal. Ezt pedig az első hónapokban csak az IGP-vel tehetted meg. Ez így nem jó technológia. Honnan tudjuk, hogy melyik lesz a következő játék, amivel nem tud a driver átkapcsolni... -
Drenadar
veterán
ha nem tetszik a dGPU mert belépőszintű, akkor azt ki lehet cserélni valahogy erősebbre?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Cray Tyler #76 üzenetére
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ez az egész szoftveres átkapcsolás egy kalap barnaság. Nincs kidolgozott szabványosítás rá. A gyártók nem tartják egymással a lépést. A program oldaláról gyenge a támogatása, mert sok alkalmazás még mindig kényszerítve az első erőforrást használja, amit talál.
A Windows 8.1 megpróbál annak érdekében tenni, hogy ez az Optimus, Enduro és Virtu egyáltalán reális alternatíva legyen, de ez az OS csak két hónapos, tehát sok esélye még nem volt bizonyítani, de a DirectX 11.2 az első olyan rendszer, ami direkten kínál egy interfészt a fejlesztőknek, hogy a szoftveres átkapcsolást lekezeljék az alkalmazás szintjén. Ennek bizonyos, hogy lesz hatása, de csak az új játékoknál, amelyek kb. mostantól érkeznek. -
És méltatlanul kihagytam a cikkből ezt az írást, pedig nagyon hasznos.
-
Idő közben arra jutottam, hogy telepíthetőek a frissítések, de csak kézivezérléssel, gondosan kihagyva azokat az ugrade-eket, amiknek bármi közük lehet a megjelenítéshez.
De pl. a biztonsági frissítéseket nyugodtan lehet telepíteni, nekem legalábbis nem rontott el semmit -
-
elmepocok
tag
Ez nagyon durva, szoptam már én is géppel, de egy ilyen leverné a biztosítékot. A legszomorúbb az egészben, hogy megvesz valaki egy ilyet 0 hozzáértéssel, aztán csak annyit lát, hogy nem megy és nem tud vele mit csinálni még a szervíz sem. Egy ilyen szopás alapvetően határozza meg a későbbi hozzáállását a témához. Ezért idegenkednek sokan a gépektől, meg ezért tartják varázslónak azt, aki meg tud egy ilyet oldani. Itt tartunk az űberfelhasználóbarát oprendszerek korában, amikor az a marketing, hogy a Win8 10 perc alatt feltelepül és bele sem kell nyúlni. Csak ami utána jön, arról nem szól a fráma...
Egyébként öcsémnek van egy másfél éves G570-es lenovoja Intel procival és AMD gpu-val, hál' istennek azzal nincs semmi probléma, bár ezek után lecsekkolom már, hogy lát-e egyáltalán dedikált gpu-t. -
Drenadar
veterán
Elolvasva a cikket ez durva...
Nekem is intel cpu + amd dgpu van a gépben, de eddig szerencsére működött minden rendesen, persze lehet ez azért van mert fogalmam sincs, hogy milyen rendszerben kapcsol át, általában magától, de néha rá kell erőszakolni a dgput a játékra...De ezt nem értem, hogy miért kellene egy jogtiszta win8nál kikapcsolni a frissítéseket örökre?
-
Abu: tehát ha jól értem, akkor a történetünkben az Intel a főgyökér. Továbbá a műkedvelők által hobbiból készített drivereken kívül ezek szerint egyéb segítségre nem számíthatunk. Hát ez ciki.
Tudod előjött a fíling, hogy ha ezt a cikket helyettem megírta volna valaki, és én elolvastam volna mielőtt megveszem a G500-ast, akkor mi lett volna... Na pontosan EZÉRT írtam meg
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az teljesen mindegy, hogy ki mennyit frissíti a Legacy meghajtókat. Nagyon leegyszerűsítve minden cégnek van egy protokollja, hogy a támogatás egyes szakaszairól, amit a gyártók meg is kapnak. A legfrissebb doksik alapján ezek a gyártók támogatási profiljai:
AMD: mainline támogatás 4-6 év. A legacy +1-2 év. Ilyenkor a driver nem kap új funkciókat, de folyamatosan frissülnek a rendszerrutinok az új operációs rendszerek támogatására, illetve az új játékok futtatásnak biztosítására. Long legacy amíg szükség van rá, és ez már csak a rendszer stabilitásával kapcsolatos hibajavításokra vonatkozik, tehát a programok futtatása nem prioritás már.
NVIDIA: mainline támogatás 4-8 év. A legacy +1-3 év. Ilyenkor a driver nem kap új funkciókat, de folyamatosan frissülnek a rendszerrutinok az új operációs rendszerek támogatására, illetve az új játékok futtatásnak biztosítására. Long legacy amíg szükség van rá, és ez már csak a rendszer stabilitásával kapcsolatos hibajavításokra vonatkozik, tehát a programok futtatása nem prioritás már.
Ezeket tartja az iparág normának. És szerintem is ez a realitás.Az Intel támogatása nagyon speciális a mainline támogatás nincs időhöz kötve. Amikor jön az új generáció, akkor az előző átkerül legacy-ba, míg az azt megelőző sorozat long legacy-ba. A legacy is olyan, hogy biztosítja az új operációs rendszerekhez a hibajavításokat, de ha egy program a driver miatt nem indul el, akkor az az Intelnél már legacy fázisban sem kritikus hiba, hanem így alakult és kész. Emellett tipikus probléma, hogy sokszor az egyes új funkciókhoz az Intel egy évvel később ír szoftvert. Ami persze jó eséllyel kicsúszik a mainline támogatási fázisból. Például az Ivy Bridge IGP-jének hárommonitoros támogatása. Ez a hardverben be van ígérve, de szoftver csak Haswellhez jött, az Ivy Bridge meg így járt. A long legacy fázis lényegében annyiban különbözik a legacy-tól, hogy ilyenkor már az egyes API-hoz is kikerül a támogatás, például az OpenGL driver jellemzően eltűnik. Ez például az első HD Graphics IGP-khez sem volt Windows 8 után.
-
olbaidhun
őstag
válasz
Cray Tyler #70 üzenetére
Köszi a cikket és kérlek azért írd le, h mi lett a megoldás! Ha egyáltalán létezik korrekt, végleges opció.
Lenovo y580 nál láttam fizikai kapcsolót. Nyilván nem véletlen...
Win7 professional 64bit-re is nemrég adtak ki egy driver-t mely támogatja a >/=128bit pci-e kártyákat is...
Nem kevés energiát emésztett fel mire sikerült lebeszélni a supporttal, h ez bizony nem user/driver error, szóval nem egyedi az ilyen bugos, hiányos termék a mai világban! -
Abu85
HÁZIGAZDA
A Lenovo meg nem teljesen igazat. Az VGA-khoz tartozó gyári driverek tartalmazzák a muxless átkapcsoló rutint. Ezek a rendszerek itt a szolgák. Ezek a rutinok, viszont csak akkor működnek, ha az Intel driverben is megtalálhatók a hozzájuk kapcsolódó optimalizálás. Ezért ajánlom mindig, hogy az átkapcsolós rendszereknél a gyártói Intel driver legyen, és utána lehet frissíteni a gyári GeForce és Catalyst drivereket. Ezt mindaddig meg lehet tenni, amíg az Enduro és az Optimus nem frissül új verzióra. Ha ez megtörténik, akkor az Intel driverből is új verzió kell. Ez a Lenovo G500 esetében lényegében lehetetlen, mert már ma is legacy a HD4000. Az Intel erre már nem írja meg a frissített Enduro és Optimus rutinokat, mert piacon van a Haswell. Gyengéd utalás arra, hogy ideje új gépet venni. Ami persze szürreális, mert ez is új, de ma sajnos itt tart a PC.
Alternatív lehetőség, hogy vannak olyan hackelt driverek, amelyek szándékosan vissza vannak kalibrálva olyan Enduro és Optimus rutinokkal, amelyek például működnek a régebbi Intel driverekkel is. Itt figyelni kell arra, hogy a driver Intelhez, vagy AMD APU-hoz készült, mert mindkettő felmegy mindkettőhöz, de az APU-s mindig a legfrissebb rutint tartalmazza, míg az inteles egy jóval régebbit. Itt maga az átkapcsolás megtörténik, de bizonyos muxless profilok egyes beállításai elvesznek. Ez potenciálisan rosszabb sebességet eredményez.
-
Valahogy éreztem, hogy az Alienware-rel nem lenne gond. Sokáig tervben volt, hogy magasról nemérdekel a 200k keret, és veszek egy Alienware notit, kerül amibe kerül. Végül letettem róla, mert mind a szállítás, mind a garanciális ügyintézés problémás lett volna, nem beszélve a horror árról.
Itt köszönném meg a cikked, egyébként, nagyon nagyon sokat segített
-
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Van ezekre egy egyszerű megoldás. Néhány notebookgyártó felérte ésszel, hogy a muxless átkapcsolás nem az igazi. Ilyen ugye az Optimus és az Enduro. Még ha működnek is, akkor is ezernyi hibája van. Például a Max Payne 3, Total War: Rome II nem fog működni sosem. A Shogun 2 csak az IGP memóriáját detektálja, így korlátozza a beállításokat, vagy a Batman AC csak ablakban fut GPU-n. Ez egyaránt jellemző az AMD és az NV technológiájára is, hiszen ugyanúgy működnek.
A megoldás a muxed. Ilyenkor nem csak az IGP-ből, hanem a dGPU-ból is megy vezeték a noti kijelzőjébe. Ettől még a termék lehet muxless is, de van benne egy multiplexer, amit esetleg a felhasználó bekapcsolhat, ha az Intel terméktámogatása lejár. Ilyen szinte mindegyik Alienware noti.
Alternatív lehetőség a Dual Graphics. Az is üzemképes mindennel, mert hardveres átkapcsolást használ. -
-
Sajnos erről is szól a cikk, és több hsz-em is később, hogy NEM néztem utána elég alaposan a vásárlás ELŐTT a dolgoknak, mert eszembe sem jutott, hogy gond lehet az ilyen rendszerekkel. Vásárlás után viszont sokat olvastam az ügyről, eső után köpönyeg. És amikor nagyjából a végére értem a szívásnak, akkor mindenképp le akartam írni a nagyérdeműnek, hogy mások lehetőleg ne szívjanak ekkorát.
-
Torry
addikt
Leekm-féle drivert próbáltad esetleg?
-
MerLinh
senior tag
Hát az asztalinál is beköltözött az uefi, nálam is az van + uefis win 8.1
más: a cikkírónak: nem tudom hogy mondták-e már, de az ibm/lenovoknál mindig is F1 volt a biosba való lépés =) és ha nincs kikapcsolva a hibrid alvás akkor nem is fogsz tudni bekapcsoláskor, csak újrainditáskor (ez a win 7/8 rendszerre vonatkozik, azt hiszem csak ott van ilyen.)
-
konyi79
addikt
Eleinte mikor megvettem az új notim év elején még rágtam magam egy darabig, mert a Toshiba egyszerűen megoldotta dVGA melletti IGP problémát. Letiltotta az IGP-t (i7+7670).
Aztán utólag olvasgatva rájöttem, nem sokat veszítettem vele, sőt.
Lehet még a mostani szériáknál sincs sok értelme a dual rendszernek, nem is tudom többet eszik-e egyáltalán az a GCN chip a HD4000-nél. -
Blindmouse
senior tag
Ezekre nincsen "Lenovo system update x". Amit letöltesz, gomb megnyom, driver feltelepül, működik.
-
Lehet, hogy trollnak fogtok tartani, de aki 200k-ért alap consumer minőséget vesz, az megérdemli azt, amit kap.
-
skylinelaca
senior tag
Én erre azt tudom mondani tapasztalatból ,hogy ha felmegyek a gyártó (AMD) weboldalára, akkor ott a kártyára rákeresve csak az AMD Mobility tölthető le. Ez kb 5mb méretű, és megmondja nekem hogy a nem talált olyan hardvert ami kompatibilis lenne. Ez előtt Nvidiás laptopom volt. Ott ugyanez volt a helyzet annyi különbséggel ,hogy abban a gépben csak az Nvidia vga volt, nem ez a válthatós rendszer.
-
ceia
őstag
Nem értek a notikhoz, de nem a vga drivernek kéne biztosítani a vga jó működését? Vagyis nem a Catalystnak kéne úgy megírva lennie? Én nem hiszem, hogy az Intel direkt olyan megoldást alkalmazna, amivel szabotálja az AMD dedikált vga-ját. Ezzel hátrányosan lenne érintve maga is az olyan Inteles notik forgalmában, amikben AMD vga van és persze az ilyen notik gyártói is.
-
skylinelaca
senior tag
válasz
Cray Tyler #8 üzenetére
köszönöm, meg fogom próbálni ez alapján is. Rengeteg újratelepítésen (windows) vagyok túl de úgy rémlik ,hogy minden telepítési fajta (ahogy a cikk írja alaplapi intel generációk szerinti) ki lett már próbálva sikertelenül. Sokat nem várok egyébként tőle, a folyamatos zene és film megakadást nem feltétlenül a vga számlájára írom, csak gyanús volt ,hogy ezek a tünetek először játék közben jelentkeztek. Manapság ha megy a háttérben egy zene, vagy kisablakban egy film és mellett böngészek akkor már tapasztalható a meg-meg akadás. Nagyon idegesítő.
Esetleg RAM hibára gyanakodtam de ezt kipróbáltam más ramokkal is és nem változott. Processzorhibát a szervízre bíztam ,hogy nézzék meg. Direkt szóltam nekik , leirattam a munkafelvevővel ,hogy ellenőrizzék a processzort is. Miután visszakaptam a gépet, kezembe került a munkalap, és még csak fel sem volt írva ilyen...
-
Asztali gépeknél nincs ilyen probléma ugye? Jó ideje nem követem a piacot. Oda is beférközött már az UEFI?
Egy darabig én is gamer lapost használtam, de úgy döntöttem, hogy felesleges számomra a mobilitás, mert nem használom. Azonos árból pedig jobb asztali gépet pakolok össze magamnak. -
all6atos
tag
Hogy elő lett adva -Abu által is-, hogy ez mekkoa jó dolog a klasszikus multiplexeres megoldáshoz képest erre tessék. Hát igen, elvégre szoftver
.
Nekem egy Thinkpad R400-ban van Intel és AMD móka, de az 5 év alatt egyszer se volt vele gondom, még az ME széria, Witcher stb. is ment, ahogy kell.
Igaz kézzel kell kapcsolni, de legalább akkor át lesz kapcsolva - a dGPU meg tápról le - , igen villog is egyet, amivel aztán még tök egyértelműen vissza is jelez. A kommentek alapján az új, tisztán szoftveres megoldással nem hogy random teljesítmény problémák lehetnek, de még a "kapcsolás" is bizonytalan. -
L4mie
veterán
Hát egy biztos, hogy ha noti vásárlásra kerülne a sor, erre ez után a cikk után odafigyelnék.
Én speciel tanultam a te szívásodból, csoda, hogy nem csaptad oda a szerviz pultjára, lehet páran megtették volna, köztük elég elborult állapotban talán én is
Mindenesetre sajnálatos, hogy előfordul de köszönjük -
Th3Ac3
tag
Nagyon érdekes a cikk, köszönet azért hogy megírtad! Pontosan ugyanilyen G500-as Lenovo notival rendelkezem (kivéve a HDD-SSD kombót, mert abból csak egy 1 terás sima vinyó van) és hát nem teljesen vagyok vele megelégedve.
Az anyagminőség szégyen, a panel több helyen recseg-ropog, hosszabb terheléskor a tapipad mellett bal oldalt szintén recsegő hangot ad többször. Nem értem minek raknak rá olyan matricát ami kb, leolvad róla 2 hónap használat után.. Arról meg ne is beszéljünk hogy valami okból kifolyólag két csavar zörög a házban, amik azt se tudom honnan eshettek ki. Szétszedni nem akarom, idén már nem küldöm vissza, de azért ez mindennek a teteje.
Szerencsére az Enduro működik, régebben magától váltott integrált- dedikált kártya között, ám mostanában Catalystben ha nem állítom be akkor nem hajlandó az erősebbet használni. Driver frissítést próbáltam csomószor, valamelyik beta még fel is települt, ám azóta semmit nem enged rá telepíteni, hibát ír, és utána fel sem ismeri a kártyát. Úgyhogy Win 8.1 frissítés előtt már nem szívózom vele..
Valaki esetleg azt nem tudja hogyan lehetne a PowerPlay-t unlockolni? Hiába tuningolom a kártyát ha egyszerűen leszabályozza magát 775-ös magórajelre, olyan beállítás meg nincs mint az asztaliban hogy ne korlátozza le TDP szerint.
-
gooool
őstag
válasz
Cray Tyler #49 üzenetére
Felraktam a dolgokat az előírt utasítások szerint.
Nos első blikkre jónak tűnik, bár nem tudom ennek a váltásnak hogy kellene működnie igazából, pl. Furmark alatt nem tudom tesztelni csak az Intelt, hiába állítom be a Catalystban, hogy a HD7670M-en fusson a progi, alkalmazás után visszaáll arra, hogy "nincs hozzárendelve", és ez igaz bármi más szoftverre is.
A gyárin ezt engedte váltani, igaz ott sem futott a 7670 akármit is csináltam.Szóval eddig a Techcatlabs-os driverpack patent, már csak játékok kellenek, ahol kipróbálhatom hogy teljesít.
-
vidroczky
csendes tag
Tyű, tényleg nagyon király a szakmai rész, és hogy megosztottad velünk, mert hasznos, stb......
de nekem mégis ez tetszett a legjobban:
Tehát eladni sem tudom/akarom így a gépet. Mert vagy piaci árat kérek érte (alig használt noti, 200k volt, adnám 180k-ért, tegyük fel) és tudom, hogy a leendő tulajnak gondjai lesznek a VGA-val, de nekem ez erkölcsileg abszolút nem fér bele.
És ehhez szeretnék gratulálni, ilyen cikket szerintem tud írni pár más szakértő is, valahogy ez a hozzáállás viszont ritka mint a fehér holló..
.
Szóval NE VEGYE SENKI OKOSKODÁSNAK, tényleg csak tiszta szívből köszönöm ezeket az üdítő sorokat, és főleg azt, hogy el is tudom hinni Neked! -
agent_k
őstag
válasz
Cray Tyler #43 üzenetére
Ok Így értem a nagy mennyiségű ramot.
"én nem vagyok power user, még megközelítőleg sem"
Viszont nem tudok rá megoldást mondani, mert nekem nincs ilyen hibrid rendszerem. Én a tisztább megoldások híve vagyok. Azon kívül azt írod, hogy a net tele van ezzel a hibajelenséggel. Ha olyan ügyesen utána néztél mindennek ahogy írtad akkor ebbe bele kellett volna futnod...És nem nem bírállak vagy cseszegetlek, mielőtt kerekedne egy vaskos flame....
-
gooool
őstag
válasz
Cray Tyler #49 üzenetére
Mindenképp, de remélem menni fog, ezzel még nem próbálkoztam.
-
-
gooool
őstag
válasz
Cray Tyler #47 üzenetére
Újra nem fogom rakni, elég volt szegénynek az utóbbi két napban az a 2 reinstall épp emiatt. Legyalulom az ott leírtak szerint és majd lesz ahogy lesz.
-
-
gooool
őstag
válasz
Cray Tyler #41 üzenetére
Szépen végigolvastam a dolgot, nem is olyan nehéz ez, azért leírom én hogy értelmeztem, hogy ha rábólintasz, akkor nekilátok.
Szóval:
Régi driverek törlése normál majd csökkentett módban is
Windows Próba üzembe helyezése parancssorból
Ez a driverpakk leszed, majd feltelepít, ügyelve, hogy a megfelelő generációs Intel drivert jelöljem ki.
Restart és örül nemde? -
-
Bogyó03
csendes tag
válasz
Cray Tyler #42 üzenetére
Dirt 2/3-at (ultra/high)
Crysis első része/ Warhead (magas beállítás)
Mortal Combat Complete edition (full graf)
eddig ezeket próbáltam -
16GB RAM indoklás:
Munkám során egyszerre fut 4-5 browser (darabonként 15-20 tabbal), Adobe Illustrator, Photoshop, Dreamweaver, Premiere, After Effects, és időnként Fireworks is. Mellettük gyakorta van megnyitva egyidőben 8-10 PDF file, amik átlagosan 500MB-1,5GB méretűek. A képek, amikkel dolgozom, szintén gyakorta 1GB feletti méretűek, a videók szintén nagyok.
Tehát ezért.
Használtam ilyen munkára 8GB-os és 16GB-os gépet is, ég és föld a 16GB javára.
És kérlek olvasd el a hivatkozott cikkeket is. Ezen felül tele van sírva a net, hogy ez a felállás mennyire problémás kombináció. Ha ennek ellenére szerinted ez user error, az elégtelen információ. Kérlek oszd meg velünk, hogy szerinted mi lehet a probléma. Tisztelettel.
-
-
Követted betűre pontosan a Leshcatlab leírását? Mert nem indegy a driver felrakásakor, hogy milyen intel procid van. Annak függvényében kell kiválasztani a telepítendő komponenseknél a megfelelő Intel drivert, hogy hányadik generációs CPU-d van. Fentebb hozzászólásban linkeltem a leírást, azt nézd át alaposan. Ha bető szerint követed, akkor mennie kell.
A CPU-Z nekem sem látja az ATI VGA-t, de pl most tettem fel az X-Com Enemy Unknown-t, és az elég keményen kihajtja az ATI kártyát is, a játék szerencsére jól kezeli az átkapcsoló algorimust. Ünnepek alatt ki fogom próbálni Dice játékokkal, (BF3, MOHAA), később pedig a népszerűbb MMO-kal is (TERA, Rift, EVE Online, WoW direkt marad ki) megírom majd, hogy mi lett.
Ha esetleg talál valaki a Leshcatlab-os driveren kívül más megoldást, kérem ossza meg velünk is!
-
agent_k
őstag
Szerintem itt valamilyen felhasználói error lesz...
Azonkívül a 16Gb memóriával mit fogsz kezdeni? Ha VM-eket futtatsz akkor értem. Ha nem akkor viszont felesleges pénzkidobás. Igyatok egy pár sört a haverokkal inkább.
-
Bogyó03
csendes tag
Ugyanilyen notebookom van (i7+ hd8750) win 8.1-el és tökéletesen kapcsolgat az IGP és a dGPU közt.
Bár csak a lenovo driverral működik az AMD oldaláról letöltött driverrel eltűnik a VGA választó program.
A dedikált kártyát csak tápról kapcsolja, amint kihúzzuk megy vissza az IGP-re. Fagyás játékban eddig sose volt nálam.
Remélem tudtam segíteni, hogy nem a gép hibás. -
WZP
aktív tag
Számomra egy ilyen laptop eladása kimeríti a bűncselekmény fogalmát. A helyedben mennék a fogyasztóvédelemhez, hogy használhatatlan terméket adtak el neked.
-
gooool
őstag
Nos én is pár napja vettem egy Samsung NP350E5X notit és szívok vele rendesen az Intel és AMD páros miatt.
A gyári driverrel most talán jól működik, bár az eszközkezelőn kívül semmivel sem tudom bizonyítani, hogy van egy 7670M is a gépben, mert nem látja sem az AIDA, sem a GPU-Z (ami mellesleg azóta el sem indul).
Próbáltam ezt a spéci Leshcatlabs-os drivert is, de én akármit csináltam, nem akart értelmesen működni...
Pedig szűz rendszer volt, abszolút driver mentesen. Vagy az lett volna a gond, hogy az Intel drivert nem raktam fel mielőtt nekiláttam a moddolt Catalystnak? -
BiP
nagyúr
válasz
Cray Tyler #34 üzenetére
Na igen, erre gondoltam. A DTR, mint kategória, mint fogalom az inkább 17+ col, de ha azt értetted alatta, hogy az asztali gépet kiváltani napi szinten (és emiatt/emellett sokat kell hurcolászni), akkor valóban teljesen érthető és jogos a 15, sőt, nem is nagyon szabad fölé menni ilyen esetben, mert valóban kényelmetlenebb, nehezebb. 14-ben meg nem kapsz olyan grafikai teljesítményt (főleg az üzleti vonal miatt, meg hát a méret is korlátoz), ami játékra is elég.
Szóval teljesen oké így, csak ez nem volt kifejtve/megemlítve, ezért tippeltem én is. -
DTR azért ideális a 15 col, mert már ez is baromi nehéz (jellemzően 2,4-2,6kg körül vannak ezek a notik). A DTR nekem azt jelentette, hogy egész nap húzza a vállam, de ha hazaérek, akkor is ezt kell használnom, asztali gép nuku. Ez azért van mert hetente 3-4x váltok tartózkodási helyet.
A pure DTR természetesen a 17 colos, minden földi jóval felpimpelt gép, de azt cipelje egész nap, akinek 2 anyukája vanEgyébként igen, megkövetem utólag a nagyérdeműt: nem néztem utána rendesen még vásárlás ELŐTT, hogy ezekkel a dedikált ATI GPU-s intele procis gépekkel mennyi a szívás. Az indok az, hogy a korábbi notim is dGPU-s volt. Ezt 6-7 éve vettem, egy MSI gyártmány volt, Sempron procival és ATI X200 VGA-val. Semmi gond nem volt vele soha.
Nyilván abban nem volt IGP-hez hasonló cucc, és egy gyártó adta a CPU-t és a GPU-t is, de nekem abszolút nem állt össze a fejemben, hogy ebből gond lehet most. Ennyi.
A Lenovo support pedig jó. Félreértés ne essék, tényleg nagyon segítőkészek és jófejek. A lengyelországi szervízzel van a probléma...
-
Neszójábe
senior tag
válasz
MasterDeeJay #30 üzenetére
A családban nem rég sült be egy hdd, !otthoni, netes! használat mellett...
-
Nekem AMD +AMD van a gépben és tényleg csak akkor van a probléma, ha egy játékhoz nincs normális dual graphics profil. Van hogy az egyikét rá lehet erőltetni a másikra, de volt olyan, hogy a CCC teljesen összeomlott tőle és driver törlés újratelepítés stb.
Viszont, ha nincs profil hozzá igp helyett a dvga-t terheli a rendszer, ha van profil akkor vigyorgok mint a tejbetök, mert dob a teljesítményen.
Sajnálom, hogy te megszívtad a gépvásárlással. -
Szoszo94
őstag
Csak nekem működik rendesen az enduro?
Win7-en, 8-on és most 8.1-en is tökéletesen működik, a legfrissebb AMD Catalyst driverrel (beta), ráadásul tuningolva (Radeon 7670M), sőt, ha olyan programot használok, amihez még nem rendeltem hozzá az IGP-t vagy AMD-, jön az ablak, hogy mivel is szeretném a továbbiakban használni -
Én úgy vagyok vele hogy nem való játékra a noti. Szerintem ott bukik meg a dolog hogy notinál (meg minden hardvernél úgy általában) a hőtermelés okoz gondot. Egy notiban legtöbbször nagyobb skálán mozog a hőfok, azaz emiatt hamarabb is dögölhet be mint egy asztali gép ahol több hely van hűteni mindent. De a fontos a mobilitás akkor persze nincs más lehetőség. Hozzám tonnaszám hoznak notikat döglött lapokkal amiken segít a hőlégfúvó de nem sokáig, ezért kicsit félek a nagyobb erősebb vagy rosszul hűtött notiktól.
P2 korszak óta csak AMD-m van, de notiból csak Inteljeim voltak. Ha lehetne ma választani akkor csak processzorba integráltat vennék és nem dedikáltat.AMD vonalon Kabini kifejezetten tetszik. Intelből most nem tudom hirtelen mit választanék. Most egy mobil pentium m 770-esem van a Dell 410-ben, és bár fosadék maximum talán kékhalált gyorsító GMA900 lassító van rajta azért meg vagyok vele elégedve. Én leghasználhatóbbnak az üzleti subnotebookokat tartom 12-13" méret, energiatakarékos de erős procikkal, számomra a vga nem szempont viszont az üzemidő igen.
UEFI-vel párszor szívtam, bele kell ásni kicsit a témába hogy lehessen kezelni.
Azt meg nem bírom megérteni miért nem lehetett a hagyományos módon megoldani a videokártya kérdést Intel/AMD részről. Azaz ott lenne eszközkezelőben mindként eszköz és menet közben ki be lehetne kapcsolni amelyik éppen kell. Vagy továbbmegyek akár biosban vagy mi a tököm van már ezeken abban átállítani másikra hogy melyik legyen elsődleges. Az újabb Atik-nak azért egész jó az energiatakarékossági funkciója hogy ne kelljen mellé intelest használni.Lenovo supporttól azért többet vártam minthogy elzavarjanak téged ennyivel. A notiaikat nagyon jónak tartom, nekem a Dell után best a Lenovo.
-
prolad
addikt
Szomorú ilyet olvasni,asus n550-nel (Intel+Nvida) voltak vicces dolgok.Kezdődött azzal a dolog,hogy win7-hez nem volt semmilyen driver Asus részéről (win8-hoz adtak egy dvd-t).2 napom ráment vele,aztán meguntam,feltettem a win8-t,olyan amilyen (pl. egy hét használat után összeomlott az egész...).8.1-nél már jobban mentek a dolgok,kivéve hogy bizonyos driverekkel kékhalálozott (!!!) a gép,nem hittem volna,hogy ilyen megtörténhet.
Most egész jól működnek a dolgok,ha alapból nem dvga-val menne a játék,akkor 2 kattintás az egész (jobb klikk-futtatás grafikus processzorral-Nvidia).A probléma akkor van,ha ez nem jön össze, régebbi játékoknál (pl. san andreas amihez valamiért már kevés a hd 4600 minden maxon-azért ez is elég szégyen intel oldalról),meg egy-két kevésbe ismert címnél (pl.7554),ilyenkor az Nvidia vezérlőpultban kéne beállítani,ami kb. 30%-ban sikerül elsőre... -
Neszójábe
senior tag
Szegény...
Minden tiszteletem... -
Prof
addikt
Nincs az AMD driverrel semmi gond. Ezt jol mutatja a Leshcatlabs-es megoldas (amelyre anno en is kenyszrultem egy (i5+7670m-es notival), tovabb a komolyabb direktbe AMD VGA-ra kotott laptopok
Az Intel hozzaallasaval van a baj, amiert speci egyedi dirver kell ami kepes a AMD-re atvaltani.
Az NVidia-val nem ellensegek igy ott siman lehetseges mobilVGA driver update Optimus-kent Inteltol fuggetlenul.Jelenleg a Win8.1-en szopok Intel WIreless driverrel, ami vagy megy vagy nem, teljesen megbizhatatlan a kapcsolat, 1 jo driveruk volt Win8-ra az 2012-es RTM-ben levo. Utana barmelyiktol beszarik es megbizhatatlan lesz leszakad.
-
cskamacska
addikt
A noti gyártók mindig szartak a felhasználók fejére. Ha nem a DVGA szenvedéssel, akkor minden más random driverrel volt gond, amit a gyártók nem frissítettek(újabban megjelent oprendszert sohasem támogattak, most Win8 óta már az is trend lett, hogy a régit sem
), régebben meg kedvencük volt a desktop VGA driverek notikkal való inkompatibilitása, és a saját VGA meghajtóik béna működése, amit persze nem is frissítettek.
-
citkar
addikt
Amennyibe másnak is ez a tapasztalata valószínűleg továbbra is ezt a technológiát fogom választani egyelőre (vagy minden ATI legyen, de abból kevés van), ugyanis épp keresgélek és egy 740M nvidia kártya épp jónak is tűnik. Az 540M után gondolom érezhető lesz az előrelépés.
-
BiP
nagyúr
Túl a cikk lényegi mondanivalóján nekem ez a mondat szúrt szemet:
- 15 colos méret (egy desktop replacementnek ez az ideális mérete szerintem)
Oké, hogy szerinted, szóval ebbe nagyon nem lehet belekötni, egyéni preferencia,
de szerintem ha már DTR, akkor bőven lehet méretben feljebb menni. Hiszen a DTR lényege inkább a teljesítmény, (jelen esetben játék), nem nagyon cipelgeted napi szinten, így a méret/súly kevésbé korlátozó tényező. És ilyen módon pl. egy 17-es gép is könnyebben teljesíti a nagy felbontású kijelző kritériumát, ott már azért akad 1080p, de 1680 szinte alap. Ill. ekkora gépben már a hűtés is jobb, esetleg jobb hangcuccot tudnak beletenni, akár még nagyobb teljesítményt. (igaz, ekkor a 200e már erősen korlátozó tényező)
Persze ha úgy értetted, hogy DTR mint a napi gépezést kiváltandó, emiatt iskolába, könyvtárba, parkba, haverokhoz stb. állandó hurcolászást jelenti, akkor teljesen jogos a 15"-os méretnél maradni.Másik dolog, hogy mindenképpen pozitív, hogy a tapasztalataid mások okulására megosztottad.
Ezzel kapcsolatban merült fel bennem, hogy Te magad vásárlás előtt ezzel a jelenséggel (intel IGP+AMD dGPU problémák) nem találkoztál vagy nem gondoltál erre, hogy ez gond lehet, akár fel sem merült, stb?
(bevallom, nekem sem jutott volna eszembe)
Tehát csak a vétel után, a tapasztalatok okán, a problémamegoldás miatt ástad bele magad ennyire a témába? -
rover45
őstag
Ilyenkor teszem össze a két kezem, hogy a 3 éve - utólag visszagondolva, felelőtlenül -, látatlanba megvett 1215N-emmel semmi ilyen baj nem volt és a mai napig sincs
-
Notalab
tag
Tök laikusként: Akkor az sem megoldás, hogy az IGP-t soha ne használja, csak kizárólag a dedikált kártyát?
Igaz, nekem i3/nVidia van de ott tudnám állítani, hogy mindíg a GPU-t használja.
Jó többet fogyasztana, de...
Vagy mindenképpen az IGP-n keresztül kommunikál a rendszerrel a GPU? -
gabe_
őstag
Cumi.
Tipikus példája annak, mikor valaki a legjobbat akarja, megszerzi, és utána derül ki, hogy a nem legjobb, jobb lett volna...
A gyártók hibáztathatók ezekért, mert nem elég összelapátolni a legjobbnak vélt alkatrészekből egy notit (tabletet, telefont), a supportról is normálisan kéne gondoskodniuk. -
Thome
veterán
Én ezen már végigmentem néhány notin keresztül...
1. Tapasztalat: Intel noti többet nem, állandóan nyekereg valamiért, chipset drivertől a... minden baja van.
2. Tapasztalat: integrált + dedikált gpu pont ilyen miatt nem, inkább kevesebb üzemidő, de nincs szenvedés.
3. Tapasztalat: AMD + AMD a legstabilabb kombináció. -
-
rudi
nagyúr
Ennél már csak az viccesebb (vagyis tragikomikusabb), amikor valami korai, jellemzően nullszériás notebookról kell tesztet csinálni, amihez alig van gyári támogatás. Ennek egy kiváló példája a mobil Haswell start cikkben az Asus N550-ben lévő GeForce GTX 750M, de nullszériában a tiszta AMD-AMD konfig is rázós.
-
satz18
őstag
Aki kitalálta az endúrót és az optimust az megérdemelne 105 botütést, de legalább is egy büdös nagy pofont. Nekem az y580-on kb a játékok harmadánál manuálisan kell beállítani, hogy a dGPU-val menjen. Csak a baj van vele. Amúgy az NV kártya annyival okosabb, hogy addig nem is engedi telepíteni a drivert, amíg az intel drivere nincs fent. Szóval nem lehet elrontani. Win8-at személy szerint még eddig nem kellett telepítenem, (a t100-hoz hálistennek adtak), a win7 telepítése azért előbb utóbb minden gépnél megoldható.
-
válasz
skylinelaca #1 üzenetére
A leshcatlabs-os driver-t csak szűzen telepített windows-ra érdemes feltenni. Az oldalon elég részletes manual van a driver használatáról, alap angollal már emészthető.
#Duliee: debizony, az lehetséges, de akkor még nagyon nem tudtam, hogy mi történik. A cikk ugye kronologiai sorrendben dolgozza fel a történéseket. Ezért szakmailag több helyen kifogásolható, nyilván, de én szívesen vállalom, hogy núb voltam
Hadd okuljon belőle mindenki.
Megmondom őszintén, szerintem sokan fognak notebookot kapni karácsonyra. Ezeknek egy részében intel cpu és dedikált amd gpu lesz. A cikk azért készült el még karácsony előtt, hogy a Google is be tudja indexelni, ha rákeres valaki magyarul a problémára, akkor legyen rá egy releváns találat.
-
Ezért nem veszek inteles gépet. Volt kettő, az intel szutyok gma vga-val. Amd gpu mellé amd procit.
-
nemeth989
senior tag
Asztali az máshogy működik, itt ahogy a cikben is van, az intel gpuján keresztül kapod a jelet, tehát az a forrás, ha az amd kari is működik, akkor is az Intel gpu-n keresztül kapod a jelet, ez megkerülhetetlen dolog.
Nekem egy Lenovo Y580-asom van, amiben egy IntelHD4000-es van, meg egy Nvidia GTX660M, ugyanezen a módon működik, de nálam teljesítménybeli gondok, meg váltás beli gondok nincsenek egyáltalán, hála a jó istennek. A drivereket is folyamatosan naprakészen tartom, pluszban még azt hiszem optimus technológia is van benne, ami vagy 90%-ban kikapcsolja a Geforce kártyát, hogy így is energiatakarékosabb legyen.
-
Sanyo77
tag
Eddig nem is hallottam ilyen problémáról. Ideje körüljárni a témát, csak a kíváncsiság miatt.
Nekem asztali intel/ati kombóm van, gondolom az nem váltogat, egyszerűen nem használja az IGP-t. -
A bootloop nem lehet, hogy egy AHCI mód kérdése volt?
Rengeteg notinál futottam már bele.
-
xmaas
őstag
válasz
skylinelaca #1 üzenetére
Ismeros ez a integralt gpu meg dgpus valtos mizeria sajnos csakis a gyarto altal adott driverekkel mukodik rendesen ha frissitesz peldaul legujabb catalystra mar beszarik az egesz rendszer szoval ez ilyen szopatos dolog mindig a regi eredeti gyartoi driver legyen keznel ha jot akarsz magadnak
-
skylinelaca
senior tag
Szép írás, ismerős történet. Nekem egy HP G6 1104sh típusú laptopom van, hasonló célokkal vettem anno. i3 van benne, 6gb ram, és egy ugyanilyen működésű kettős úgynevezett "váltható grafikus rendszer". Intel és a Radeon HD6470 1gb között váltogat elvileg. Az én gépemnél a furcsa dolog az hogy mikor megvettem a gépet, tényleg szépen futottak a játékok rajta (ugyanazzal játszok most is amivel 3 éve) de manapság már egy film nézése közben is meg-meg akad a kép/hang tehát mintha csökkenne a teljesítmény. Volt szervizbe, megbeszéltem előtte a munkafelvevővel a problémáimat ,hogy szerintem csökkent a gép teljesítménye nem is kicsit, akadnak a filmek-zenék. A gyártó oldalán mindenből ugyanaz az 1 driver érhető el mint gép megjelenése óta... A szervizből úgy jött vissza a gép ,hogy kicserélték immár harmadszor a hűtőventilátort és frissítették a biost.... ennyit volt képes tenni a HP szerviz, írtam is nekik szép visszajelzést róluk amit majd a robot úgyis kukáz. Próbáltam az általad linkelt oldalról (leshcatlabs) letöltött driverrel a gépet, de akármelyiket is próbáltam, a dolog már megbukott azon ,hogy restart után már a Windows Aero sem működött.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Történet arról, hogyan vettem dGPU-s notebook-ot, és milyen buktatókkal találkoztam közben.
- Kézilabda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- BestBuy topik
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- Tudományos Pandémia Klub
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- AKCIÓ! 1350W Thermaltake Toughpower GF3 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest