Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
eziskamu
addikt
válasz
lumpen_stex
üzenetére
Rólad, és a hasonszőrüekről a piroskás vicc jut eszembe:
-Nagymama, miért olyan nagy a füled?
-Hogy jobban haljalak, kisunokám.
-Nagymama, miért olyan nagy a szemed?
-Hogy jobban lássalak, kisunokám.
-Nagymama, miért olyan nagy az arcod?
-Mert Debiant használok!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem kell hülyézni a felhasználót, pláne mert próbálkozna, de elakad, pláne amikor egy 2 éves leírás már nem jó, mert egy vesszőt pontosvesszőre kéne már cserélni, vagy a másik disztró másik könyvtárba pakolja a cuccokat, vagy azillető, aki felrakta a leírást, életében ki nem próbálta.
Másik történet:
Annak idején, amikor az első gépemet vettük egy bontóból (nem röhög!) és utánna láttam, hogy a floppy-t rosszúl "ismeri fel" a BIOS, rákérdeztem a számtechtanárnál, hogy, hogyan lehet beállítani. Válasz: Hű az nagyon bonyolult! Visszavittük, gondolom sejtitek mi lett, BIOS setupba belép, első menűpont alatt kiválasztja a jó tipust, és menti
. -
lumpen_stex
aktív tag
Ott tévedsz, hogy azt hiszed alinux hülyéknek való. A linux azoknak való akik tudják amit csinálnak.
Gui meg giu között kb annyi a különbség, hogy egyiket itt van van az X a másikban meg ott. Ha nem tetszik akkor felrak egy xp skint aztán olyan mint az xp. A használt programok ugyanazok tök mindegy, hogy kde vagy gnome, stb ablakkezelőd van.
-
PetX
aktív tag
Túlságosan sok felé húz a linuxos társadalom, túl sok a disztro.
Egy átlag usernek irányítás kell, fix pontok, ököl szabályok, mit hol talál, nem distronként teljesen más elgondolás. (de ez nem csak egy átlag usernek szükséges sztem)
Fel kellene fogni, hogy ha már van egy GUI ami minden szempontból jó, akkor csak azt kellene tökéletesíteni frissíteni, persze most azt mondjátok, de hát pont ezért jó a linux mert óriási a szabadság, de erre én azt mondom pont ezzel riasztanak el sok felhasználót.Hja még valami, tudja valaki miért nem tudnak normális drivert írni az ATI kártyákhoz?
Mert, hogy még nem találkoztam egy olyan driverrel sem, amit ha felrakok és működik egyből az is biztos.
Most az AMD nem fejleszt drivert vagy mi a fene van? nV bezzeg megy döcögés nélkül -
válasz
Nowhereman
üzenetére
Vajon létezik ember, aki ezekre a flashreklámos-kamus-átverős akármikre nem hogy rákattint, de még be is dől nekik? Elhiszem, de OMG.
-
-
sanzi89
addikt
Sejtettem, hogy ez lesz a cikk fórumából, mint sok más hasonló témájú fórumból.
Nagy kár érte... -
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Nowhereman
üzenetére
De így azon kívül,hogy te nem látod a reklámokat, más értelme nincs. A nagy eredmény akkor lenne ha az oldal betöltése közben már tiltaná. Na, akkor már gyors lenne a cucc. De ez így csak egy valami. És sajnos egyre több oldal flash alapú vagy a fontosabb dolgok is mint flash alapúak, így nekem is le kellett szoknom róla.

-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Nowhereman
üzenetére
Ezzel a reklámblokkolóval és flash blokkolóval az a gond, hogy már bejött és akkor tiltja le. Én is ebben a hitben volt és használtam,hogy majd gyorsabb lesz. Fenét, nálam pl látszik, hogy betölti a flash reklámot és utána tiltja le.

A chrome-ról meg leálltam mert egy pár oldal nem jött be vele csak a nagy fehérség, amelyek firefox alatt meg simán bejöttek. Persze sebességben sokkal jobb, de ez nem mindig elég.
-
-
Nowhereman
őstag
Nos azzal, hogy a chrome-ot mérföldekkel jobbnak minősíti valaki, akkor a linfoxot simán lehet leesett állal minősiteni a winfoxhoz képest. Arról ne is essék szó, hogy ha nem megy közben a letöltés(igen a fox nem tolong olyan jól a sávért), akkor a foxhoz lévő reklámblokkolóval és társaival belőve eléggé versenyképes bármivel szemben...
A felület meg izlés kérdése. A gnome-ot nem cserélném windows felületéért, és ha valakinek a neten lévő ezernyi skinből egyik se elég pofás, hát szabad a pálya.
-
V.Stryker
nagyúr
Az írás frissült. És az én tudásom is.

-
sztikac
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Elhiszem, hogy _nálad_ gyorsabbnak hat, de ez a "a sebesség különbségtől valószínűleg leesik az állunk" akkor is durva vicc

#158: tearing-re guglizz, 2010-re már eljutottunk odáig, hogy az esetek nagy részében megoldható a dolog

szerk.: "de itt jön be az, hogy a felületet ugye nem programozóknak kellene tervezni, hanem megfelelő Designereknek."
most mér'? pólót is terveznek. Egyik egy kis GUI tervezés, másik nap egy kis pólótervezés, harmadik nap meg comittol egyet mondjuk a schedulerbe

-
PuMbA
titán
válasz
eziskamu
üzenetére
", az Ubuntu alatti firefoxtól meg azért esett le az állam, mert hogy nézhet ki Ubuntu alatt ratyibbúl a Firefox, mint Windows alatt.
Még az oldalakon lévő elemek és szövegek is jobban elcsúsznak a az Ubuntu alatt, mint Windows alatt, pl freemail"A Chrome ugyanúgy néz ki Ubuntu alatt is,mint Windows alatt és a szövegek sem csúsznak el + mérföldekkel gyorsabb,mint a Fox.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
"a windows sajátja még a nem MS rendszereket fel sem ismeri!" - nem ismeri fel, mert a saját rendszerén kívül a Microsoft nem hajlandó elismerni más rendszer létezését, de ugyanez igaz az Apple-re is. Nyilván nem lenne nagy durranás megírni erre egy szoftvert, de akkor az már elismerést jelentene, ami marketing okokból erősen hanyagolandó.
-
eziskamu
addikt
Én viszont azt nézem, hogy pl az ilyen VSYNC hibákat Win7/Vista alatt megoldották alapból, az Ubuntu alatt meg megálltak ott, hogy 3D oszt jól van. Hiába tud jobb effekteket az Ubuntu(ba épített Compiz), ha az ablakmozgatásnál és videólejátszásnál még mindíg elcsúszik gyors mozgásnál/mozgatásnál a kép/objektum alsó és felső része egymástól. Jó biztos valahol be lehet állítgatni ilyeneket, de ha már beállítottam a maximum effekteket, miért nem alapbeállítás az.
Meg valahogy olyan szedett vedett az egész, de itt jön be az, hogy a felületet ugye nem programozóknak kellene tervezni, hanem megfelelő Designereknek. Rendben hogy a közösségben nincs ilyen potenciál de talán az Ubuntu mögötti cégben lehetne. A Kubuntun meg érződik, hogy mellékprojekt.
Nekem elég gyors a Win7+Chrome is
, az Ubuntu alatti firefoxtól meg azért esett le az állam, mert hogy nézhet ki Ubuntu alatt ratyibbúl a Firefox, mint Windows alatt.
Még az oldalakon lévő elemek és szövegek is jobban elcsúsznak a az Ubuntu alatt, mint Windows alatt, pl freemail
Valaki lenyúlhatná már A SnowLeopard felületét forráskódostúl![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sztikac
őstag
Az is tény, hogy amikor windowsból átlépünk linux alá és elkezdünk böngészni, akkor a sebesség különbségtől valószínűleg leesik az állunk.
na itt hangosan felröhögtem

-
Ezt senki sem vitatja. Sok teruleten eskuszom a linux/unix folenyere.
A debian lassu release ciklusa pont ezert tetszik. Ha valami kell leforditom magam, de az alap stabil. Ubuntut sima apt-get update, upgrade utan lattam mar doglodni ugy, hogy semmi extra tarolo nem volt beallitva.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Az atlag user, aki windowsrol jon letolti a legfrissebb darabot es az alapjan itel. A legnagyobb gond az, amikor egy sima update utan hasal el a linux. Ahhoz, hogy ezt kritizalom ne keverd bele a Windowst. Ez szimplan fejlesztesi/tesztelesi hiba. Nem nagyon talalkoztam olyan programmal, amit ne lehetett volna az uj verziora ujbol leforditani. Ha maskent nem static libbel mennie kell.
LTS: Van par szerverem, amin meg mindig 2003 koruli disztro fut. Nem otthoni gepen RHEL vagy debian fut.
Ne relativizalj. Igen, a win sok szempontbol hulladek, de sok szempontbol jobb, mint a linux. Az MS sok dolgot emel at az open source programokbol. Miert ne tehetne meg ugyanezt a kozosseg is?
Amit pozitivumnak latok az opens source kozossegben: nyitottsag es hogy elobb-utobb mindenre szuletik megoldas (pl. vaapi). Fokozatosan no az ereje, egyre tobb vallalat tamogatja.
-
Nowhereman
őstag
Nos. a gyakori féligkészvberzióváltogatás tényleg gond. A kis piacarány mellett ez tartja vissza a kiadokat a platform támogatásától szerintem - a magas disztribució divergencia mellett. De vannak LTS verziók, kissé kiforrottabbak.
És kissé benne van ebben a mondatodban - bocsájtsd meg - a vidózjúzer. Az, hogy egy win98-ra írt progi nem ment 2000-en az aprogramozó hibája, ha 8.04-re írt progi nem megy 9.10-en az meg a rendszeré... Bár tény, hogy a fressentés nem mindig tökéletes, de azért látot már a világ a windowst is fejre tud állni tőle, mint a huzat..."A Windowsnak semmi baja, csak a helyen kell kezelni."-ugh!
A linuxnak is megvannak a nyűgei, de gyakran eltörpülnek a Windowsé mellett. Ha már az oprendszerválasztónál tartunk - linuxban kissé macerás az alapdefínió beállítása - de a windows sajátja még a nem MS rendszereket fel sem ismeri! De nekem még az is előfordult, hogy installkor simán törölte is a nem MS fájlrendszereket tartalmazó particokat(találd ki, mennyire boldog voltam miatta), pedig nem volt ukázba adva neki. Ha olyan kóser és kiforrott egy oprendszer lenne, akkor miért él meg sok cég abból, hogy a megletősen ratyi MS modulok helyébe saját segédprogramot kínál?...Miért rójuk fel a linux hibájának azt, ami a windowst méginkább érinti?
-
Amit kritizalsz, arra tokeletes peldat mutatsz.
- Mert soros porton keresztul nem csak a futo gepbe tudok belepni, hanem tobb gepnel a BIOS is hajlando kommunikalni soros vonalon keresztul. Vegyes Unix rendszernel meg fokent elonyos, ha elerheto az OBP vagy ok prompt.
- Butasag. A Windowsnak semmi baja, csak a helyen kell kezelni. Terminalnak, jatekra, titkarneninek Office futtatasara tokeletes.
- Megfigyelo rendszer nem ment at. Vegul VNC lett belole.
- Nem kell (teljesen) sajatot gyartani, pont erre jo a Gentoo. Van ahol en is hasznaltam, mert tenyleg sok baromsagot belapatolnak az ujabb kiadasokba, de az esetek 99%-ban egyutt lehet elni veluk. Akik fanyalognak azokkal nem letorkollni kell. Nem egy embert sikerult raszoktatnom linuxra es az a tapasztalatom, hogy ertelmes magyarazattal elfogadjak, hogy mas a filozofiaja, mint az MS rendszernek.-Nem, nem a resze. A HP megoldasa, de tutin kivalthato vele a soros port-ssh... kombo, ha kell. Bar en ha lehet az ssh-t preferalom.
Egy uj labdat dobnek fel:
Ami zavar es ugy latom, hogy sokan belefutnak, az a frissitesek utani macera. Rendszeres, hogy egy update utan az addig tokeletesen mukodo rendszer nem indul, baj van a grub-bal, vagy csak eltunt az addig mukodo video gyorsitas. Teszteletlenul, kapkodva dobjak ki az ujabb es ujabb kiadasokat.
-
folyamatosan arról beszélsz, milyen vagy milyen nem a linux. Én meg arról, milyenek a linux és windows felhasználók. Én emberi problémákat kifogásolok, ti meg szoftverest.
Láttam már portszervert, és? Minek, ha van hálózat?
Mi baja a puttynak? láttad már, milyen oprendszeren fut?
Nekem eddig még minden átment X forwardingon, amit át akartam tolni rajta...
Azért nem csinálok saját disztrót, mert az opensource lényege az lenne, hogy mások munkáját felhasználhatom annak érdekében, hogy a saját munkám pazarlását elkerüljem és arra tudjak fókuszálni, ami akár nekem, akár más opensource felhasználóknak jó. Magyarul több értelme van annak, hogy új, mások számára is hasznos dolgokat csináljak, mint annak, hogy megcsináljam a 416-odik linux disztrót.Kérdés még, hogyha én csinálnék egy saját linux disztrót, azok az emberek, akik most fanyalognak a linux miatt, rögtön boldogok lennének? Hát vannak kétségeim ezügyben... ergo az általam firtatott problémát nem oldja meg a saját disztró, az én, egyéb területeken levő személyes problémáimat esetleg igen.
Az ilo nem a linux operációs rendszer része tudtommal.
-
Elolvastan a hozzaszolasokat. Azt latom, hogy ugyanazt a hisztit csinalod, mint a Win hivok, csak a masik oldalrol.
A kerdeseidre kerdessel valaszolnek:
1. Lattal mar port szervert?
2. Mi a baja a putty-nak?
3. Hogy viszel at X forwardingon pl. overlay-es kepet?
4. Miert nem csinalsz sajat disztrot vagy maradsz meg annal a verzional, ahol meg nem volt dbus?
5. Az iLO-val nem lehet elerni linuxos gepeket is? -
Egy fő meg néhány mellékkérdésem lenne:
A fő kérdés: vajon miért nem olvastad el azt a hsz-t, amire válaszoltál?Mellékkérdések:
1. láttál már mondjuk 50km-es soros drótot?
2. Putty jesszus...
3. az x forwarding miben limitál? hint: semmiben
4. Miért baj, ha csinálnak grafikus felületet? olvastad azt a hsz-emet, amiben leírtam, hogy a hozzá szükséges alap infrastruktúra miatt rosszabb a linux kiadások minősége?
5. szereted a linuxban az ilo-t? elég érdekes megállapítás... -
De miert? Az mar nem az igazi. A jo oreg VT100-as konzol, az igen! 9600,8n1
Hiaba hasznalsz mondjuk putty-t, azon nincs video, kep nezegetes... Vannak akik magasabb kovetelmenyt tamasztanak a kezeloi felulettel kapcsolatban. Tudom-tudom lehet X forwardingot csinalni stb. de az megint limital.
Hiszti forditva: Miert kell a hiszti, ha valamihez csinalnak next-next-finish feluletet? Fokent, ha megmarad a lehetoseg, hogy tovabb hasznald a szamodra kenyelmes conf allomanyokat?
Pont azt szeretem a linuxban, hogy nem koti meg a kezemet. Van amit sokkal kenyelmesebb egy terminalbol megoldani, van amihez kell az X. De nem koti meg a kezem, mert mindenre van minimum 3-4 megoldas. Van gepem, amit csak soros porton erek el, van amit ssh-val, de van konzol, XDMCP, iLO es meg legalabb meg fel tucat mas eleresi mod.
-
teljesen jól el lehet kezelni a linuxokat soros konzolon is. mondjuk én nem soros konzolon használom, hanem karakter alapú terminálemulátorral, ami annyiban különbözik a soros konzoltól, hogy interneten kapcsolódik, nem rs232-őn, de minden másban azonos.
és még mindig nem az a téma, hogy min keresztül kezeled a linuxodat, hanem az, hogy hajlandó vagy-e elfogadni, hogy a linux olyan, amilyennek látod, vagy minden esetben, amikor különbséget látsz a linux és a windows között, elindul a hisztiparádé, hogy legyen a linux is olyan, mint a windows.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
eziskamu
üzenetére
Miért milyen hardveres csilli villi felület nincs Linuxra? Sztem a legszebb a Linux-OSX, de mindegy, persze kicsit buherálni kell hozzá, ennyi.
Multimédia támogatottsága szerintem rendben van.
Megoldható a játék is Linux-on igaz Wine -vel pl, de aki akar vannak konzolok is (nem vészes az áruk), valamint nehogy már egy PC -nek az elsődleges funkciója a játék legyen. (sztem elégséges ez is)
-
Ennyi erovel meg midnig csak soros konzolt is hasznalnank. Valami oka csak van, hogy elmozdultak a konnyu felhasznalhatosag iranyaba.
A GUI csak egy wrapper, tehat megvan a lehetoseged, hogy figyelmen kivul hagyd es vi-al turkalj a conf allomanyokban. Ugyanigy, ha tul Windowsos egy distro, akkor valaszthatsz masikat. Mondjuk ott van a debian, slackware, gentoo vagy akar hegeszthetsz sajatot, ha olyan nagy spiller vagy.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"iszont az biztos, hogy egy wines embernek nem fogod tudni megmagyarázni, hogy az a "gagyi karakteres pppfaxomoe conf" működik, jó, ": azt kellene megérteni, hogy:
1. nem is akarom megmagyarázni neki
2. miért hiszi egy windowsos, hogy a linuxosok nekik akarnak mindent megmagyarázni?a pppoeconf-nak van karakter alapú álgrafikus felülete. de minek... ha a pppoeconfot és minden mást, amivel gondja van a windows usereknek, ellátnák egy grafikus felülettel, akkor windowsnak hívnák az oprendszert.
Nem, nem ez az álláspont a megoldás. A megoldás az lenne, hogy akinek next-next-finish kell, az windowson marad. Aki meg mindenáron linuxozni akar, az elfogadja, hogy itt pppoeconf van, ahol entert kell ütni háromszor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Így már értem az álláspontod, és egyet is tudok vele érteni. Viszont az biztos, hogy egy wines embernek nem fogod tudni megmagyarázni, hogy az a "gagyi karakteres pppfaxomoe conf" működik, jó, és pont olyan jó, mint egy fasza grafikus áttűnéses csilivili ablakos cucc.
Lehet pl. csak annyit kellene tenni, hogy pppoeconfot el kellene látni egy grafikus felülettel, ami pont ugyanazt tudná mint a karakteres, csak követné a "next --> next --> next --> finish" wines elvet. Viccesen hangzik, de talán pont ez lenne a megoldás. Aztán valami hasonló a többi ilyen proginál.
hcl: ha megszokod a windowst, a hibái már fel sem tűnnek.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A linux userek jelentős része belefut valami problémába, ilyen olyan pofonba (lehet, hogy ide mondhatnék 100%-ot). Én is, csak rendszerint más jellegűbe, mint átlag user. Itt elválnak a dolgok, mert:
- az userek egy része kihívásnak, rejtvénynek tekinti, hogy megoldja a bajokat és érteni akarja, tanulni akarja, ezekkel semmi gond.
- az userek egy másik része meg verni kezdi az asztalt, hogy miért nem működik ugyanúgy, mint windows alatt. Ezeknek erősen azt tudom javasolni, hogy töröljék le és felejtsék el a linuxot.Egyébként ékes példát mondtál arra, hogy miért nem jó, ha elwindowsosodik a linux. Én poe-t vagy pppoeconf-fal szoktam konfigurálni, vagy vi-jal. Ez utóbbi a jobb, mert akkor pont az lesz, amit akarok. De a windowsosok kedvéért mindenféle ótvaros kapcsolatvarázslót meg egyebeket raknak a linuxos kiadásokba, amik vagy működnek, vagy nem, de inkább nem. De ahhoz, hogy csilivili módon működjön, azért beleraknak egy általános üzenetküldő infrastruktúrát is, dbus-t és társait, ami mindegyik cuccba bekerül és hiába nem teszem fel vagy nem használom a network config appletet, attól a dbus még ott van minden linuxon, attól még a dhcp kliensbe beletúrtak, hogy kezelje a dbus-t, attól még avahi-t meg hasonló ökörségeket felrak az alap disztró is... És akkor borulhat minden. Vagy kinyomozod, vagy megpróbálsz élni vele, vagy csinálsz magadnak saját linux disztrót.
Ez a parasztos. Ha a windows user hajlandó lenne elfogadni, hogy itt bizony vi-jal konfigelünk, akkor egy halom mindent nagy ívben ki lehetne hajítani a francba és nem rombolná a rendszer minőségét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ati driver nekem nem használható, ami benne van Ubiban, mert szükséges a gpu scaling beállítása, hogy az LcdTV-n teljes képernyős legyen a kép, azt meg ha jól tudom, nem tartalmazza a sima driver. Ez már rögtön terminált kíván, a gyári driver telepítéséhez.
frescho: gyakori vendég vagyok abban a topicban.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nekem pl. összejött mindegyik Ubuntuval és a Linux Minttel is. ATi drivernél is elég volt bekattintani, hogy használja és ment. Tényleg csak advanced dolgokhoz kellett, pl. ssh szerver beállításnál, saját tűzfal beállításhoz, mailszerver konfigurálásához. Nyilván saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy átlagfelhasználáshoz nem kell terminál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem értem, hogy miért kellene ennyire elkülönülnünk. Én is szeretném használni Ubuntut is, de ott tartok, hogy:
- ha be van kapcsolva a CnQ, megfagy a rendszer.
- ha frissen felrakott (teljesen szűz) 9.04-en nyomok egy frissítést a totál átlagos asztali gépemen, akkor a köv induláskor 3 hibaüzi fogad, és csak a háttérkép tölt be, más semmi. Oldjam meg parancssorból.
- adsl kapcsolatnál ha nem pppoeconfal csinálom a kapcsolatot, hanem a grafikus felületű progival, akkor jogosultság kezelő valamelyik frissítése után egyszerűen nem lesz net, sőt, attól a ponttól már helyre sem lehet hozni, csak reinstall.Ez nem vélekedés kérdése, ezek a tapasztalatok. Szeretném használni, de a leírtak alapján az jön le, hogy nem megy, akkor ne erőltessem. Akkor most az a kérdés, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy menjen?
Nem vagyok régi keletű Ubuntus, a 8.04 óta használom őket, de egyenlőre csak a 9.10 jutott el egy P3-as gépen arra a szintre, hogy felraktam, és működött benne minden. (említett adsl dolgot leszámítva)
Mindegyik verziót próbáltam, több gépen is 8.04-től, de olyan még nem volt, hogy valami kritikus dolgot ne kellett volna parancssorból helyrehozni.
Írták itt többen, hogy átlagos usernek nem kell a parancssorban matatnia, de nem tudom elképzelni, hogy ez kinek jön össze. (leszámítva azt az esetet, hogy egy hozzáértő kolléga rakja fel, és minden felmerülő gondot megold neki, úgy adja oda használatra) -
válasz
V.Stryker
üzenetére
Elsőre úgysem fog jól menni, de gyakorlat teszi a mestert. Itt le van írva, mit, hogyan, mit ne stb. Megeshet, hogy olyan hibával találkozol, amit már más reportolt. Ezesetben megint csak segít a fejlesztőknek, ha leírod az általad használt szoftver- és hardverkörnyezetet - ha szükséges. Így is lehet segíteni a közösséget, nem csak fejlesztéssel.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
"De mivel én átlagos számítógép felhasználókról beszéltem, akik nagy része "windowsba született" ezért teljesen helyénvaló, hogy azok számára a linux még mindig egy másodlagosan felmerülő operációs rendszer.": pedig lehetne ötezredlegesen vagy egyáltalán fel sem merülő rendszer...
"Inkább egy visszajelzés a fejlesztőinek, hogy jó munkát végeznek": bennem valahogy motoz az az érzés, hogy Shuttleworth sem nem beszél magyarul, sem nem olvasta a blogodat...
"ha nem csak annak a szűk körnek fejlesztenének egy rendszert, hanem sokkal többen tudnák használni.": azt kellene megérteni, hogy ez az elvárás a linux felhasználók egy érdemi részének kárt okoz. És nekik nincs hova menni, aki windowsról jött, nem fog nagyon sírni, hogy ha nem tetszik neki a linux, visszaül windowsra, de aki mindig is linuxos volt és szétrombolják az egyetlen munkaeszközét, mit fog csinálni? átmegy windowsra? na neee... rohadtul nem szeretnék eljutni odáig, hogy saját kiadást kell faragni, mert linux millenium edition lesz a cuccból...
#116: "de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat,": akkor használjon windowst!!! ezt próbálom elmondani. Aki windows cuccokat akar, használjon windowst. Ez miért olyan bonyolult? Ennek az ellenkezője miért annyira vonzó? Miért jut mindig eszembe ama bizonyos medvevadász esete, akinek mindig az erdőben mond csütörtököt a puskája?
Nem akarok veled azon vitatkozni, hogy problémásabb-e linuxot használni otthon. Azon akarok veled vitatkozni, hogyha az az alapvető közvélekedés, hogy problémás (szerintetek) a linux, minek erőltetitek?
#119: két oprendszert mondok hirtelen, amiben van registry: opensuse és freebsd. Egyszer próbáld ki, mekkora különbség pl. egy dhcp szervert felrakni debianra meg freebsd-re, gyorsan meg fogod érteni, hogy a registry rossz irányvonal.
#122: debianban van külön program bugreportolásra.
#123: egyszer egyéb okokból raktam fel freebsd-t egy szerveremre... pontosabban nem egyszer, hanem háromszor...
-
-
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hát ami gyors is az nem olcsó. Én elkezdtem játszadozni FreeNAS-al és OpenFilerel, egyszer az egyiket csak sikerül belőni a helyi viszonyokhoz
. De az alapszolgáltatásokat hamar meg lehet csinálni, és szoftveres Raid megy mindkettővel, már csak az alaprendszerek miatt is, (valamilyenBSD és Linux) -
V.Stryker
nagyúr
-
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Számtechtanártól
Hát ja, nem sko volt aki tudta, mi az a Linux 
"-Majd a Windows elindítja !"
LOLLLL@Nowhereman : Ja, azt ne várja senki, hogy egy új dologhoz ne kelljen akár minimális mértékben is tanulni... Na persze az manapság nem divat.
De akár ha csak egy addig általa nem vezetett autóba ül az ember, csak az alapdolgok vannak ott, ahol megszokta, én pl. egy Astrában nemtom mikorra találtam volna meg a világításkapcsolót, ha a tulaj nem mondja meg hol van
-
V.Stryker
nagyúr
Nem, nem volt bugreport. Igazság szerint fogalmam sincs, azt hogy lehet jól csinálni.
A gondjaimat az Ubuntu topikban osztottam meg.Otthon meg átlagfelhasználás esetén nem kell a terminál. - Pont erre szerettem volna rávilágítani, hogy tényleg nem kéne és mégis pl. egy frissítés után, ami kernel frissítést is tartalmazott, egyből grafikus felület nélkül a terminálban találtam magam. Ha akartam ha nem. És onnan kellett megoldanom.
Mi egyébként egy négy fős cég vagyunk, nem telik rendszergizdára. Egy ismerős csinált annó egy Debian alapú szervert, amin van fájlmegosztás is és azzal elvagyunk évek óta. Minden felhasználó XP-t használ, én a magam örömére próbálkozom a linuxal.
-
Nowhereman
őstag
válasz
eziskamu
üzenetére
Hadd tamáskodjak ezzel. Az első baj, hogy alapvetően windowsra idomított embertömeg szabadul rá a linuxra, és nem ott találja a dolgokat, ahol megszokta. A fájlrendszer helyből ilyen. Mindenki helyből C:-t keres - hiába. Pedig a windows szisztémája esetén a swap partició hiányánál nagyobb szegénységi bizonyítvány már nem is kell. Hogy aztán sok program ide meg odarandít, nem oprendszerfüggő...
A windowsnak is ugyanúgy megvannak a saját buktatói, lehet hogy nincs sudo és terminál, de mikor nyakig kell turkálni a regeditben, és drivercleaner jellegű segédprogik nélkül még a drájvert sem lehet megújítani, akkor nem mondható, hogy a windows teljesebb lenne. Nem, szimpán csak természetesnek vesszük ezek használatát, aztán meg megijedünk, ha be kell pötyögnünk egy parancssort...
Mindkét rendszernek megvannak a dilijei, de a linuxét is ugyan úgy meg kell szokni, mint a windowsét. A Linuxot megtanulni semmivel sem fárasztóbb, mint a windows-ot.Saját tapasztalatból, meg a mióta a nénikéimnél a féléves winújrainstalokat megunva(kb. mindegyik második bájta valami kártevő volt) linuxot tettem fel, azóta szinte csak nősítés címén zaklatnak. Pedig náluk 0-bb júzerosztályt genetikailag sem lehetne kitenyészteni.
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Hát, a registry-ről annyit, hogy a gconf-editort indítsd el... aztán szörnyűlködj. Már az is sok, de ha erre még jönne egy registry-szerű képződmény, az maga lenne a pokol.
A telepítés meg tényleg legyen a szakember dolga - legalábbis cégeknél, Pont ez a baja minden hülye érvelésnek: "Gizike majd a terminálban állítja be a samba konfigot, mi?" Nem, majd a rencergizda beállítja, Gizikének csak az a dolga, hogy használja, amit eléraktak. Otthon meg átlagfelhasználás esetén nem kell a terminál.
-
eziskamu
addikt
1: azért volt idézőjel, amúgy meg nem én mondtam róluk, hanem ők magukról

2: Pont baambano, vagy egy másik hasonló hevületű valaki mondta, hogy a telepítés szakember dolga

Én amúgy nem vagyok semmi jónak elrontója, csak nem szeretem a bambano féle játszuk az agyunkat féle dolgot. Az rendben hogy hülyeség (szerinted) az én registry ötletem (bár nem is annyira
, persze csak a 4/5 linuxos közösség kapona ettől szívbajt, a többiek meg lehet lemodellezték/programozták és azért mondják, hogy hülyeség
) , de a cikk létjogosúltságát nem tudom minek kérdőjelezte meg bambano.Én még úgy telepítettem 2000 táján Debiant, hogy a feltelepített rendszeren kerestem a d: meghajtót, de nem találtam
. Amúgy mit is tudhattam róla. A helyi könyvtárban semmi értelmes nem volt a témában, internethez meg nem 486-ossal kellett volna nekikezdeni, pláne hogy még telefonvonalunk se nagyon volt hozzá.
Ja próbáltam segítséget kérni egy másik disztró telepítéséhez a számtechtanártól !!!!, mert nem tudtam, hogy működik a cd-ről történő bootolás (most már tudom, azon a gépen sehogy, floppyról kell kezdeni a dolgot, vagy spéci bootmanagert telepíteni)
És mi volt a válasz?
-Majd a Windows elindítja !
-
válasz
eziskamu
üzenetére
Pont ez az, hogy simán jogtiszta a cucc
Ha már nincs pénz.
Ja meg Linuxos szakik nem nagyon hiszem hogy szoktak pénzt kérni (illetve fórumokon ingyen segítenek).Ja ha meg valaki csak winnyózhoz ért, az mitől lesz "szaki"
Hülyére tudom röhögni magam, ha valaki informatikusként nem konyít minimálisan a Linuxhoz."még Windows-hoz szokott de egy picit tapasztaltabb felhasználók számára is"
Hát pont ez az, hogy tapasztalatlanabbaknak még inkább, mert nincs annyi zavaró elem, illetve veszélyforrás.Ja harvergyorsított felület meg előbb volt rajta, mint a winnyózon. Meg jobb is. Meg kevesebb erőforrással is megy.

-
-
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hagyjad!
Babano én mindig bambanőnek olvasom, de nem az
ebben a témában nem ismer tréfát, csak azt nem tudom, akkor minek jön közösségi portálra.
Kell az ész osztás de finoman, és okosan. Inkább örülne, hogy vannak ilyen cikkek is. Az rendben, hogy szerverplatformként csúcs (nálunk gond nélkül megy egy proxy+tűzfal+levelező szerver linux alapokon), de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat, akkor azért még vannak gondok, mégha részben a hardver és szoftver gyártók tehetnek róla. Az is rendben, hogy lehet adott disztróhoz, úgy összeveálogatni hardvert, amivel gond nélkül megy a legtöbb dolog.
(Régen mondta nekem bambano, hogy forduljunk szakihoz. Miből? Annak is örülnek sokan, ha a hardvert nem kellett összelopkodni, a jogtiszta win meg sokaknak luxus, bár azért ott is sok a lehetőség (egyetemisták és pedagógusok számára pl), és a "szakik" nagy része se tud hozzászolni Linux ügyben)A lényeg az szerintem is, amit hiába fog bambano tagadni/cáfolni/másra kenni:
Otthoni használatra azért még most is problémásabb linuxot használni, de ha szerencséje/megfelelő gépe van az embernek, akkor netezésre/filmnézésre/második gépre jogtisztán egy elég jól használható rendszer még Windows-hoz szokott de egy picit tapasztaltabb felhasználók számára is -
-
V.Stryker
nagyúr
idézet tőled: "fel akartam tenni az új ubi rc-jét": ez nekem rc. akárhogy is nézem. - Hány napja elérhető az új RC és mikor jelent meg a cikk ?
Ez csak egy friss példa volt, bár te körültekintés nélkül alig várod,hogy vitatkozhass valamin.Ha odafigyelnél, azt is megértenéd, bár az értelem osztásakor nem tudom hol álltál, hogy a cikk egy átlagfelhasználó és NEM programozó, NEM unix fejlesztő szempontjából íródott. Ezért, ahogy te is mondtad, leginkább olyannak való (szerencsére egyre inkább nem), akik konyítanak a programozáshoz, nem kell nekik grafikus felület és terminálból is bármit megcsinálnak, javítanak stb. És ezek az emberek nem az átlagfelhasználókhoz tartoznak, többek annál ezen a téren. De mivel én átlagos számítógép felhasználókról beszéltem, akik nagy része "windowsba született" ezért teljesen helyénvaló, hogy azok számára a linux még mindig egy másodlagosan felmerülő operációs rendszer. Ha úgy tetszik, másodhegedűs az átlagfelhasználóknak. Érted? És a cikkel nem azt szándékoztam közölni,hogy legyen olyan, amilyennek én akarom, hanem hogy ha néhány ilyen egyébként apró problémát nem elsőre bonyolult terminálos paranccsal kéne megoldani, akkor egy átlagfelhasználónak is, többek közt nekem is akár elsődleges operációs rendszer lehetne.
Az, hogy szerinted téves, engem még mindig nem győz meg, mert míg -ahogy ez kiderült- te egy professzionálisabb szintről látod a linuxos, addig én nem. Akkor vádolhatnál ezzel, ha valami windows fejlesztő lennék, aki belemártotta az arcát a linux kernelbe és kezdte fikázni. De valahogy te ettől nem vagy hajlandó elvonatkoztatni és azt erőlteted rám, hogy én bántom a linuxot, holott eszem ágában sincs. Inkább egy visszajelzés a fejlesztőinek, hogy jó munkát végeznek és már a hozzá nem értők is egyre több örömet látnak a használatában. Minden bizonnyal nekik is nagyobb megelégedettséggel szolgál, ha nem csak annak a szűk körnek fejlesztenének egy rendszert, hanem sokkal többen tudnák használni.
És ezt lehetne tovább ragozni. Hiszen ha minél szélesebb körben használnának linuxot, akkor annál jobban megérné ezeknek a köröknek linuxra programokat fejleszteni. Márpedig akkor sok sok linux fejlesztőnek sok sok munkája lenne, ami sok sok pénzzel jár.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
idézet tőled: "fel akartam tenni az új ubi rc-jét": ez nekem rc. akárhogy is nézem.
az, hogy hibák vannak a disztrókban, nem ezen cikk újdonsága, tele van vele a net. helyesebb is lenne, ha ezeket a hibákat nem itt beszélnétek meg, hanem a disztróra jellemző szakmai topicban, mert ott fogja keresni mindenki, aki utánatok érkezik és hasonló baja van.A szakmai problémákon túl a cikk mondanivalója az, hogy legyen olyan a linux, amilyennek te akarod. Meg hogy másodhegedűs... ez a cikk fő üzenete, és én ezzel az üzenettel vitatkozom.
A könyvtárszerkezeten tényleg kár vitatkozni. Még az sem számít, hogy nekem tetszik-e vagy sem. Emberek összeszedték az érveiket, meghatározták a feladatokat, funkciókat, ez jött ki. Nem l'art pour l'art ilyen, hanem szándékosan.
"Az,hogy szerinted a cikk téves, nem is érdekel onnantól, hogy sokan ugyanezeket itt is megírták,hogy szintén belefutottak.": pedig kellene, hogy érdekeljen, mert azok a sokak, akikre te célzol, a te cikkedben is, mintegy mellékesként, felmerülő szakmai kérdésekről beszéltek, egyedül én voltam az, aki az alapvető üzenettel, hozzáállással vitatkozik. Persze mondhatod azt, hogy nem érdekel, ettől még a cikk nem lesz jobb és ettől még a hibákat ki fogjuk/fogom emelni. Ez is egyfajta egoizmus, hogy ha valaki nem azt mondja, amit hallani szeretnél, akkor az nem érdekel meg kussoljon... szoktál toporzékolni is hozzá?
A többiek csak azt mondták, hogy egy adott konkrét kérdésben problémájuk volt. A többiek nem mondták azt, hogy legyen minden linux ms linux vista. Másrészt meg a te cikked indította a topicot, veled kell vitatkozni.
-
V.Stryker
nagyúr
Egyrészt ne csúsztass, mert nem 1-2 hónapról van szó és nem is arról, hogy ne tetszene, mert tetszik. (Egyébként nem küzdöttem volna vele.) Hanem arról szóltam többek közt, hogy pl. 9.10 alatt (ami nem RC) néhány kisebb hiba (vagy ha neked ez nem tetszik, akkor : jelenség) megoldásához egy átlagfelhasználónak (nem rendszergazda, nem programozó) nehézséget okoz azok megoldása, mivel a Terminálon keresztül lehet megoldani. Holott elképzelhető, hogy ha nem merülne fel vagy egyszerűen megoldható lenne, akkor utána semmi baja nem lenne a rendszerrel.
A könyvtárszerkezeten meg kár vitatkozni. Neked tetszik, érted és valszeg egyik másikba folyamatosan matatsz is, de ahogy arról szó volt, sokaknak elég a home és jobb is ha azon kívül másba nem nyulkál. Ezért írtam,hogy talán az sem lenne gond, ha nem látná akinek nem kell, legalább nem zavarja össze.
Az,hogy szerinted a cikk téves, nem is érdekel onnantól, hogy sokan ugyanezeket itt is megírták,hogy szintén belefutottak. De gondolom Ők mind divatlinuxosok és menjenek windowsozni, aki meg az észosztás során a programozás és unix fejlesztés sorban állt az linuxozzon.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én nem hisztiztem a grafikus felület megjelenésekor, mert a linuxban az kikapcsolható. Nem kötelező elem, ha kell, felrakom, használom, ha nem kell, kimarad. És linuxon nem kell grafikus felület egy gépre ahhoz, hogy a rajta futó grafikus programot használjam, mert ez nem windows.
Egyelőre arról van szó, hogy neked nem tetszik a linux, most akkor én is írjak neked ilyen csúnyaságokat, hogy kussoljál? Szerintem az az egoizmus, hogy 1-2 hónap linuxozás után alakítsák át a te igényeid szerint a linuxot.
"És tartom is, hogy első ránézésre": ez igaz, csak be kellene látni, hogy akik kialakították a unixos könyvtárszerkezetet, azok nem egyszer néztek rá, hanem sokszor. És mégis szerényebben adják elő.
"van néhány olyan alkalmazás aminek egyszerűen nincs linuxos megfelelője": hát akkor használj windowst, ezt kellene végre megérteni. Mi a francnak olyan program (=wine), ami az igényeidnek nem megfelelő oprendszert megtákolja olyanra, mint ami neked valójában kellene? Attól, hogy a ferrari jó autó, az emberek többsége még nem azzal akar szántani, hanem traktorral, bármennyire is jól mutat egy piros kocsi a szántásban...
Az, hogy egy rc bugos, az nekem természetes. A linuxosok is, a microsoft is szokott kiadni rc-ket, bétákat azért, hogy több szem többet lásson és több hibát gyaluljanak ki belőle. A linuxosok és a microsoft is hozzáteszi, hogy az rc nem általános használatra való, hanem arra, hogy segítsd a fejlesztőket.
ubuntu... hagyjuk.. divatlinuxos nyilván nem követi az ubuntu életét, nem is akarok erről vitatkozni veled.
Az, hogy a cikked alapjaiban téves, nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem. Továbbá az, hogy más olvasók téves információhoz jutnak a cikked alapján, szintén nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem.
-
V.Stryker
nagyúr
Ha jól veszem ki, akkor te ezt szeretnéd mondani, csak kicsit agresszívan adod elő.

-
V.Stryker
nagyúr
Ha jól látom te még a grafikus felület megjelenésekor is ekkora hisztit vágtál hogy minek.
Hisz ott van ezer programozói könyv, aki linuxot akar használni, az bujja azokat, azok alapján írjon olyan alkalmazásokat, ami neki tetszik és kussoljon. Szerintem ez az egoizmus.Egyetlen dolgot mondtam, amire a "windowssítás"-t rá lehet fogni, az a könyvtárszerkezettel kapcsolatos. És tartom is, hogy első ránézésre nem lenne rosszabb egy /system és egy /home, aztán jóccakát.
Az hogy küzdöttem a wine-al, az csak azért van, mert van néhány olyan alkalmazás aminek egyszerűen nincs linuxos megfelelője vagy csak olyan van, ami vagy fizetős vagy körülményes számomra a használata. Sem ez, sem pedig az a néhány bug, amiről írtam nem arra irányult, hogy a linuxból csináljun windowst. Ilyen pl, hogy épp ma fel akartam tenni az új ubi rc-jét és a telepítő egyszerűen töbször kifagyott, amire az orvoslás: "d boot képernőjénél látsz a jobb alsó sarokban olyat,hogy opciók,hozd elő őket az f6 gombbal majd nyomj egy escape-et ,és írd be a parancssor végére a két kötöjel után,hogy radeon.modeset=0 és így menj rá az ubuntu kipróbálására". Az hogy ez neked lehet természetes, egy dolog. Az hogy ezek nekem nem az egy másik. Hogy ennek és pl a vga normális működése kernel frissítés után megoldása a linux windowsosítását jelenti, szerintem ezt értelmezési zavarnak hívják.
"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. - Erről konzultálj néhány Ubuntu fejlesztővel is. Kiváncsi lennék az Ő véleményükre is,mert a tied nem valami meggyőző.
Ha zavarlak, akkor van más ezer topik itt a PH!-n, nem kötelező neked ezt olvasni és ide írni.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
a hozzád hasonló divatlinuxosok tömegei miatt olyan marhaságokat raknak a linuxos disztrókba, amiknek ott semmi keresnivalója. csak azért, hogy jobban hasonlítson a windowsra. cserébe instabil tákolmány lesz a régen jól működő cucc is.
tehát igen: zavar, rohadtul zavar.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szerintem kezdjük azzal, hogy nem személyeskedsz. Én nem rólad beszéltem, hanem a cikekdről, tehát ez a "te értelmezési problémákkal küzdesz" duma nem kell.
"windowsosok windowst használjanak": ez nem baromság, hanem józan ész. És nem az a kérdés vagy nem az a választóvonal,hogy valaki windowsos vagy linuxos, hanem az a választóvonal, hogy windows stílusban akarja használni a saját számítógépét vagy linuxos stílusban. Amilyen stílusban használni akarod, azt a rendszert kell feltenni. Ideje lenne már eljutni odáig mindenkinek, hogy nem az oprendszer határozza meg a felhasználást, hanem a felhasználó saját privát igényei határozzák meg az oprendszert. Neked van x,y,z stb, igényeid. Ezek a te privát döntéseid, senki nem akar beleszólni, hogy most filmet nézni akarsz vagy a fényképezőgépedről akarod a fotókat letölteni. Magánügy. Az is magánügy, hogy a te értékítéleted szerint ehhez milyen programot szeretnél használni. Viszont az már nem magánügy, hanem objektív kérdés, hogy ehhez milyen oprendszer való. Ha neked fotóbolt kell, akkor eszedbe ne jusson linuxozni, mert minek?
És igen, a linuxosok egy része linuxosnak született. Pontosabban mivel linux akkor még nem nagyon létezett, fogalmazzunk úgy, hogy nem windowsosnak született. Én sem. rsx-11m+-on meg dos/360-on kezdtem, majd vms-en nőttem fel. Aki pedig nem linuxosnak született, az attól tudott áttérni a linuxra, mert alapvetően az ő attitűdje olyan volt, amihez a linux jobban passzolt. Akik windowsról áttértek linuxra, egyik sem azt mondta, hogy most divatból át akarok térni linuxra, tehát adjatok nekem egy windows módra működő linuxot, hanem mind azt mondta, hogy én változtatni akarok azon, ahogy én magam viszonyulok a számítógépemhez és változtatni akarok a saját gondolkodásmódomon és az általam elérni kívánt cél, az általam kívánatos új gondolkodásmódomnak a linux jobban megfelel, mint a windows.
Tehát mégegyszer: akik áttértek linuxról windowsra, azok saját magukat akarták elsődlegesen megváltoztatni, nem pedig ostoba egoista módon a linuxot akarták a saját régi hozzáállásukhoz idomítani. EZ A ROHADT NAGY KÜLÖNBSÉG.
Egy másik szelete a dolognak az, hogy most még azoknak is van oprendszer, akik klikkelni szeretnek, meg azoknak is, akik szövegfájlokban vi-jal szeretnek motozni. Ha a sok egoista divatlinuxos igényei teljesülnének, jelesül hogy windows pofára szabnák át a linuxot, akkor mi lesz azokkal, akiknek ez nem felel meg? Maradjatok a saját kaptafátoknál és hagyjátok békén azokat, akiknek eddig jó volt a linux úgy, ahogy volt.
"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. "Mert ha nem, akkor már be is fejeztem": kiváló gondolat. És nagyon erősen vésd a fejedbe: az biztosan nem cél, hogy a linux közösség összedobjon egy windows linux editiont, hogy a winfanboyoknak is legyen linuxa.
Apróságok??? Az, hogy wine-t akarsz feltenni, az nem apróság, hanem egy nyilvánvaló jele annak, hogy a linuxot nem neked találták ki. Sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdenek? tudsz te például többszörösen egymásba ágyazott parancssort helyesen felírni? Láttad már a shell programozói kézikönyvét? Másik kérdés: érdekel? Mert ha nem, minek linuxoznál?
Nem tudtál office dokumentumot menteni... ha fogadnom kellene, arra fogadnék a windowsos kliensek miatt, hogy samba a szerver, azt raktad fel a saját gépedre... de minek? a unixos szerverek között amióta világ a világ, nfs volt a fájlmegosztó protokoll, minek windowsos dolgokat belekeverni? Ha nem tudod tisztán nfs-en üzemeltetni a hálózatodat, akkor neked nem kell a unix.
-
V.Stryker
nagyúr
Na de akkor már ha felbosszantottak kifejtem a lényegi mondanivalót:
Akkora baromság a világon nincs, hogy a windowsosok windowst használjanak és a linuxos meg békében linuxozzon. Kikből lesznek a linuxosok? Teremnek? Születési adottság?

Szóval, egy részük windowson nevelkedett. Ez van. DE szerencsére a "született" linuxosoknak hála olyan stádiumba kerültek a disztribúciók,hogy néhány apróságtól eltekintve simán át tudnának térni az emberek a windowsról. Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot? Mert ha nem, akkor már be is fejeztem. Szóval tényleg olyan apróságokról van szó, amikbe én belefutottam és amelyekre főleg a linuxosoknak szerettem volna a figyelmét felhívni. És az eddigi hozzászólásokból kiderült,hogy nem hiába, mert sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdöttek, de ilyenekkel és hasonlókkal már egész sokan.
-
BaliJack
aktív tag
Először linux-szal az egyetemen találkoztam, konkrétan egy Mandrake 7-essel. Egy évfolyamtárs ajánlotta, hogy nézzem meg, ő mondta a megoldásokat a problémákra
.
A legjobban az a kihívás fogott meg benne, hogy az egyes problémákat megoldjam, amolyan játék volt
.
Később openSuse-t próbáltam ki egy kollégám tanácsára. Ő is segített, de ekkor már több dolgot tudtam egyedül is megoldani, és kevesebb gond is volt. Ha megszűntek, akkor tudtomon kívül csináltam magamnak: sok repo-t vettem fel és frissítgettem folyamatosan, így egy idő után nem bírta a Suse
.Most ott tartok, hogy az alap oprendszer egy Ubuntu 9.04-es, internetezés, levelezés(evolution), chat-elés(pidgin skype4pidginnel), office-ozás ez alól megy.
Azért csak a 9.04-es, mert a 9.10-es telepítéskor a grub létrehozásánál hibával leállt. OpenSuse 11.2-es meg fekete képernyővel akadt ki telepítéskor - gép adataimnál. Elismerem, hogy nem mai darab, de a 9.04-es simán megy vele
.
Terminálhoz nem tudom, hogy mikor nyúltam utoljára.
Lehet, hogy a Civilization IV-et is megpróbálom behozni alá, mert wine alól azt írják, hogy megy
. -
scramble
csendes tag
Helósztok,
Én ebben a témában eléggé elfogult vagyok.
Webtervezéssel foglalkozok, és itthon egy elég nagy hálózattal rendelkezek, mert az ismerőseimmel mind nálunk építgetjük az internetes rendszereket.
A webfejlesztő gépeken Windows van (Win7, WinXP), de csináltam egy Ubuntu 8.04-es szervert is, és szerintem a Windows 2003 vagy Windows 2008-hoz képest az Unix alapú szerverünk kivált képp tökéletes. A gép adottságaihoz képest nem gondolná senki, de a 10-20 megás MYSQL adatbázissal ellátott alaprendszert pillanatok alatt kezeli.
A gép: P2, 400 MHz, 512 MB DDR, 80 GB PATA, 200 Watt táp.
Szerintem ránézésre elég gyenge, de egy parancssoros Ubuntu szárnyal.
Az apache és az SMB körülbelül egy perc alatt feláll, és teljes erőbedobással kiszolgál mindenkit.Röviden ennyi. Összefoglalva, szervernek csak Linux, de pl. Macromedia használatához le kell mondani a Linux gondolatának pátyolgatásáról.
Heló,
SCR-DESIGN -
lumpen_stex
aktív tag
/*
De egyébként nem szeretném hogy ebből a fórumból egy "segítsetek megjavítani a Linux-omat" topik legyen. Arra akartam csak kilukadni hogy gyakran aránytalan mértékű hack-elést igényel a Linux ahhoz hogy máshol egyértelműnek tűnő dolgok
*/ez csak a zárt meghajtóknál van igy, arról meg a program irója tehet, nem a linux... egyébképnt az ubuntu eléggé bolondbiztos, ha stable disztrib-et használsz. gagyi meghajtók terén is, a restricted-modulesben, általában benne van minden modul a gyári kernelhez. és működik is..
-
lumpen_stex
aktív tag
/*
Akkor még csak próbáltam átlátni az egész linuxot és a terminál használata is messze állt tőlem, de mint ahogy azt windows alatt megszoktam, ha van frissítést, akkor azt telepítem és nem mindig nézem át, hogy mit frissít. Így eshetett meg, hogy a kerne
*/mert fel kéne rakni a dpkg-t és amikor uj kernelt raksz fel lefordit automatice minden modult hozzá....
-
Kicsit ostobácska, nem annyira kicsit egoista cikk, kár volt érte.
Azzal kezdeni, hogy 2-3 hónap linuxozás után te majd megmondod a tuttit a fájlrendszer formátumával kapcsolatban, az már necces. A fájlrendszerről linuxos háziszabvány szól, azt hosszú viták során csiszolták ki olyanra, amilyen, nyilván az az életszerű, hogy életed első-második linux telepítésekor te majd rögtön tudod jobban csinálni... hát csinálj, ugyanaz a szó vonatkozik mindkét dologra: lfs (nem igavonó e-perójáról beszélek).Majd windows világból frissen érkezvén azt követelni, hogy hasonlítson a linux is a windowsra.... na ez az egoizmus. Abból, hogy wine-nal küzdesz, úgy érzem, továbbra is windows alkalmazásokat, windowsos módon akarsz használni. hagy kérdezzem már meg: mi a bánatos rossebnek ehhez linux? Ha windowst akarsz, használj windowst. De ne zavard azokat, akik linuxot linuxosan akarnak használni.
azt javaslom, mindenki akkor jár a legjobban, ha elfelejted a linuxot és visszatérsz a windowsodra.
-
Gonosz15
aktív tag
Nekem olyan hülye és ostoba kérdésem van, hogy kénytelen vagyok feltenni.
Linux alatt van működő NHL '09? -
The DJ
addikt
Az írás lényegi mondandójával egyetértek. Mielőtt komolyabban elkezdtem volna linuxal foglalkozni voltak itthoni próbálkozásaim, feltelepítettem nem is egy disztrót, de mindig elakadtam, akkor még a legalapabb dolgokkal is. El is könyveltem magamban, hogy szép-szép meg biztos jó is, de nem nekem...
Aztán persze közbeszólt az élet, a munkámból kifolyólag meg kellett tanulnom használni, konfigurálni és adminisztrálni a Debiant és ma már ott tartok, hogy csak terminálból használom és minden parancsot ott adok ki a távoli szervereknek. Grafikus felületet nem láttam több mint egy éve. Aztán el is érkeztünk a mondandóm lényegi eleméhez, ugyanis hihetetlenül meg vagyok elégedve a Linux ezen képességeivel. A stabilitása, gyorsasága, rugalmassága hihetetlenül jó. Nem kell se restart, se rettegés, hogy mikor f*ssa össze épp magát valami vagy mikor omlik össze a rendszer, mert ha egyszer hibátlanul megy, akkor az menni is fog
Persze hihetetlen mennyiségű órát öltem bele a netes fórumok és oldalak böngészésébe, minden nap újabb probléma és ha egyet megoldottam jött a következő. De ezek által merültem bele egyre jobban és ma már ki merem jelenteni, hogy értem a dolgom és magabiztosan nyúlok hozzá. A legelején azért volt, hogy kizártam magam a rendszerből egy elrontott iptables konfig miatt vagy éppen a mysql-t kezdtem el babrálni és eldobta az összes aktív kapcsolatot, minek hatására az összes verlihub elfelejtette a regisztrációkat és még sorolhatnám 
Ma már bátran használnám itthon is, home célokra, mert volt türelmem és kedvem ismerkedni vele és egyedül megoldani a problémáimat. De a legtöbb alap tudással rendelkező felhasználó valóban nem akar terminálban turkálni és hibaüzeneteket másolni a google-ba. Viszont vannak feladatok, amikben úgy gondolom verhetetlen. Nem véletlen a linuxos apache webszerverek aránya

-
Jester01
veterán
A driver problémáidra azt hiszem már említettük, hogy arról nem szegény linux tehet. Mondjuk az intel wifi az pont open source, nekem 4965AGN gond nélkül megy, hasonlóan az nvidia vdpau. Hibernálás/sleep valóban problémás dolog, egy ideig pl a bináris nvidia driverrel nem is ment (ugye ezért is kellene a nyílt forrás). Mondjuk nekem nem is hiányzik, elég nekem az alkalmazásszintű állapotmentés (pl hogy a firefox az utoljára használt oldalakkal jön be) Ettől persze még jó lenne, ha működne. Hardverekről bizony érdemes előre tájékozódni ha az ember megteheti, mert hát messze nem minden megy linux alatt. De általában össze lehet válogatni olyat ami igen. Szabványos dolgok előnyben

Az adobe-féle 64 bites bináris flash player az összes gépemen hibátlanul működik, nem emlékszem hogy akárcsak egyszer is bármi probléma lett volna. A 32 bites a wrapper bigyó az más tészta. Persze ez is a szokásos zárt forráskód témakör. A flasht amúgy nem is kedvelem

de pl. Postgres behányja az adatbázisokat a /var/lib/postgresql-ba, a Transmission daemon pedig a /usr alá tölt le?
Most ebben mi a logika?A postgres jól teszi, hogy a /var alá ír, mert az való módosítható perzisztens adattárolásra. Sem az /etc sem pedig a /usr nem (feltétlenül) írható. Ha az az általam ismeretlen transmission démon valóban az /usr alá próbál írni üzemszerűen, akkor az vacak vagy rosszul van beállítva. Nálam pl nem is futna, mivel az /usr bizony read-only. Erre egyébként ubuntu ill. debian esetén a csomagkészítőnek kellett volna figyelni, mivel ez házon belül követelmény.
emvy: A registry jogosultsagkezelese 'kisse' jobban konfiguralhato, mint a rogorwx sema
Izé, fájlrendszer szinten is lehet kifinomultabb jogosultságkezelést használni. Na nem mintha erre lenne értelme szerintem. Az /etc úgy jó ahogy van, mert
1) nem egy nagy bináris szemétdomb, könnyű nézegetni és módosítani (akár szkriptből is), sima fájl mentésből vissza lehet állítani részleteiben
2) legtöbbször öndokumentáló, a konfig fájlok tele vannak megjegyzésekkel hogy mi mit csinál. Ez azért fontos, mert a programozók tipikusan lusták dokumentációt írni
Ennek ellenére a konfig fájlokhoz még mindig nagyságrendekkel jobb a dokumentáció mint a windowsos registry beállításokhoz amiket inkább csak visszafejtenek.
3) szkriptek is vannak benne, registryből azt nehézkes lenne futtatni
4) az egyes programokat alkalmasint külön helyre is lehet telepíteni, vagyis lehet saját /etc-je. -
Tegyük hozzá, hogy a Linux-os Flash Playerek valóban rettenetesen rosszak, de azért ez nem igazán a rendszer hibája, hanem az Adobe-é!
-
Tobben felvetettek, hogy a Windows mozduljon el POSIX iranyba (ebbol valamennyi meg is valosult), valamint hogy kovessen az MS bizonyos szabvanyos dokumentum formatumokat.
Azert mert valamit evek ota hasznalunk lehet, hogy van ra mas, esetenkent akar modszer. Elcsepelt, de a LLL napjainkban letfontossagu.
-
-
Alex91
félisten
És az átlagfelhasználói magatartás? Nehogymá...
Pont ez az! Az atlagfelhasznalo ma mar nem szeretne terminal-t
!Amikor egy telepites akadalyokba utkozik, es csak parancssorral lehet javitani...
Amikor egy driver feltevese se megy maskeppen...
Es arrol nem is beszelve, hogy a Linux guruk tobbsege is csak egy disztrohoz ert igazan, ha valami gond van, akkor meg az se tud mindig segiteni. Es igen, van akinek nincs arra ideje, hogy a rendszert foldozgassa, vagy azzal jatszon, make install-t csinaljon, config file-t bogarasszon. Neten leirast keressen stb. Azert az atlag ez.(Es ugye aki ezt a szosszenetet irta valoszinuleg meg o is az atlag felett lehet tudasban, mert van aki csak hasznalni szeretne a gepet... Persze, azert win-en se minden fenekig tejfel
.) -
De minek kellene piszkalni, ha igy is jol mukodik. Raadasul atlathatobb es szukseg eseten konnyebben modosithato, mint a registry? Elosztott rendszereknel van ertelme, de ott is lehet hasznalni mondjuk nfs-en kiajanlott kozpont config directory-t.
(Amugy szerintem pont a windows legnagyobb hibajat szeretned linuxra atvinni.)
Tenyleg igaz, hogy a Win-hez szokott felhasznaloknak meg kell tanulni az uj rendszert, nem megprobalni az MS rendszert athuzni.
Gombok athelyezese: gconf-editor (konzol, vagy simán futtatás) az apps/metacity/general alatt kell kijavítani a button_layout paramétert. Az én verzióm :minimize,maximize,close lett.
-
Speciel ott még nem, de innen szabadon választhatsz

Természetesen én sem vagyok vele kibékülve, már mexoktam a régi elrendezést, a mouse gestures-t meg kifejezetten rühellem, így én is visszacsinálom, de nyilván sokan lesznek azok, akiknek hasznos lesz.
Full Circle számokat meg eléred itt, éppen most jelent meg a 34. szám magyarul.
-
]Phobos[
senior tag
Én egy ősrégi ubuntut próbáltam, 2 konfigon is, mind kettőn "Error code: 40" vagy valami ilyesmi lett a telepítés vége. Azóta nem barátkozom velük
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha esetleg megint megpróbálnám, van mondjuk az UT2004-ben valami linux installer, vagy linuxos file-ok, akkor ahhoz nem fog kelleni a wine, vagy ez hogy műxik?
-
DarkByte
addikt
"a gombáthelyezés célja az, hogy hozzászokj, mire a következő változatban egy szép nagy kék kör lesz a helyén"
Mi?? Átveszik globálissá az Office gombot?
Viccet félretéve, hol tudok erről olvasni? Gondolom a Full Circle egyik számában, mert azokra még mindig nem volt időm.
-
-
DarkByte
addikt
Őszintén szólva a sok X mókolás után amiben benne volt több nVidia driver cseréje, most meg nem tudnám mondani melyik nVidia driver van fent. Örülök hogy épp tudok rajta dolgozni. A tippet köszönöm, erőt veszek magamon és kipróbálom.
WiFi: mindkettőnknek Ubuntu-ja van, az Atheros driver-es barátom használ Kubuntu-t de most Gentoo-ra (és Gnome-ra) próbál áttérni. Nagy fába vágta a fejszéjét, de ő még lelkes.

A 10.04-nek adok egy esélyt, a napokban próbáltam a live CD-t VirtualBox-ban. Agyilag mondjuk fel nem tudom fogni hogy ebben az új témában minek kellett balra rendezni az összes ablak kereten lévő gombot. Nyilván váltok másik témára, de ezzel most nálam sikerült kipukkasztani az "emögött az OS mögött gondos tervezés áll" lufit. Mondjuk ez lehet csak nekem volt téves képzetem

De egyébként nem szeretném hogy ebből a fórumból egy "segítsetek megjavítani a Linux-omat" topik legyen. Arra akartam csak kilukadni hogy gyakran aránytalan mértékű hack-elést igényel a Linux ahhoz hogy máshol egyértelműnek tűnő dolgok működjenek (tekintsünk el attól hogy kezdőként néhol én vagyok a béna és nem jó helyen keresem a megoldást, a lényeg hogy keresem). Nem adom fel a Linux-ra való áttérés gondolatát, de jelenleg én is csak másodhegedűs szerepbe tudnám helyezni.
-
PuMbA
titán
Nem véletlenül az Ubuntuban lévő NVIDIA drivert tetted fel? Egyébként meg felesleges fordítgatni,mert van egy NVIDIA PPA és benne van a legújabb driver,legújabb vdpau ,vdpau-val fordított mplayer + SMplayer. Ezzel tuti,hogy megy a hardveres gyorsítás és egyszerű [link]
Flash player tényleg szar.
Alvó mód a laptopomon nem megy (ATI),de az asztalin igen(NVIDIA).
Wifi problémáról meg annyit,hogy Kubuntun nekem sem ment,de Ubuntun igen,tehát a Kubuntu szar.
A hamarosan megjelnő 10.04-gyel + a fent említett NVIDIA-s PPA-val biztos vagyok benne,hogy a problémáid egy része megszűnik.
-
Koszi a magyarazatot, nekem tokeletesen megfelel, de itt felvetettek egy megfontolasra erdemes otletet. Amire reagaltal azt nem fogalmaztam meg tisztan:
Tudom, hogy w jogai nincsnek elvileg csak a /home es /tmp (esetleg /var/tmp) parosra. De latja az egesz file rendszert. Az lenne az igazi, ha nem latna semmit.
A sajat konyvtaraban is kemenyebb szabalyokat lenne erdemes beallitani: Peldaul az alap szerkezetre elvenni a jogait, igy nem torolheti kompletten a doksikat egy kattintassal...
-
Trully
csendes tag
"Ha valaki leszarja a linux tamogatast az eppen az nvidia ... az ati aktivan tamogatja az open source drivert koddal es dokumentacioval is.
Jester"
Igen ez részben igaz, csak az ATI sajna a régebbi kártyákrat nem támogatja driverrel.
Főleg pár évvel ezelőtt volt borszasztó az ATI támogatás linux alá, aztán ha jól tudom rengeteg kódot adtak ki az open source közösségnek, azóta azért jobb a helyzet. Amivel én nem sokat tudok kezdeni, mert régi kártya van az ATI-s notimban. Az otthoni "szerver"-be tudatosan választottam nVidiát, mert véleményem szerint annak jobb a támogatása. A kis szerver nálam HTPC funkciót lát el, apache, torrent, ssh, samba, ftp mellett 0-24 ben. Tudom hogy perverz de melóhelyre is szoktam videót streamelni vele, ha nincs akkora pörgés akkor bedurrantok valami sorozatot 
-
Ha vetted volna a fáradtságot az írás elolvasására, most nem írtál volna hülyeséget. Az idézett rész a hálózati jogosultságokkal volt kapcsolatos - ami egyrészt vállalati dolog, másrészt erősen power user kategóriába tartozik. Vállalatnál meg legyen már rendszergarázda, stimmt?
Ismétlem: átlag otthoni felhasználáshoz nem kell a parancssor, mindent meg lehet oldani grafikus felületről.
-
Trully
csendes tag
Umm, egyekőre nem olvastam végig minden kommentet, de valaki sérelmezte, sőt a cikkíró is a bonyolunt fájlrendszert. tuttommal van olyan disztro ami átgondolta6újragondolta a linux hagyományos struktúráját. Gobolinux. Közelít a windows által használt struktúrához, személy szerint nekem pont ezért nem jött be. Mármint megszoktam a linux klasszikus elrendezését, többnyire tudom mi hol van, mit merre keressek.
-
eziskamu
addikt
Mert csak 1 van és egy helyen?
Már az eddigi hsz-ek alapján is úgy érzem nem lenne haszontalan, mert legalább egy helyen el lehetne érni minden konfigot. De amikor egy eszközt, vagy egy processzt le tud képezni a Linux állományba, ne hogy már egy szutyok konfig fájl ne menjen neki. Meglenne a központosítás és a kompatibilitás is, a gondok igazából a szerkesztésnél jönnének elő, de az se lenne megoldhatatlan. -
7
addikt
válasz
Nowhereman
üzenetére
Az engem nem érdekel, hogy Windowson mi van, mert a Linux az elsődleges rendszerem. Linuxon pedig igenis zavar, hogy a konfigurációs állományok egy része nem a ~/.config alatt, hanem közvetlenül a ~ egyik rejtett alkönyvtárában (vagy még rosszabb, nem is alkönyvtárban) helyezkedik el. Értem én, hogy ez a ~/.config még relatíve új tendencia, de érzem az előnyét, és értékelném, ha szép lassan átkerülne oda a júzer config file-jainak zöme. De ez ugye elsősorban az alkalmazások fejlesztőin múlik, úgyhogy még bele fog telni egy kis időbe

-
DarkByte
addikt
Sosem voltam elzárkózott a Linux-os rendszerektől. Most hogy a kedves Lenovo tojt a fejemre a Windows 7 upgrade-et illetően, február közepén feltettem az Ubuntu 9.10-et a laptopra hogy ezzel dolgozom, és ezóta napi szinten ezt is teszem. Mivel Java alapú dolgokat fejlesztünk az átállással nem volt semmi gond, sőt jóformán ez az anyahajónk. Minden szépen ment.. csak az apróságok amelyek mégsem, azok halmozódnak és kezdenek nagyon felba**ni agyilag napról napra.
Pár dolog ami eszembe jut:
Kollégák mondták hogy Linux-on az nVidia driver-ei a legjobbak. Nekem 9300M GS van a laptopban, Win7 alatt vígan ment minden, beleértve a DXVA hardveres gyorsítást is. Linux-on működnek az asztal effektek.. egész addig még rá nem dugok egy második monitort, márpedig melóban dual head-el dolgozom. Ha úgy használom hogy a két X asztal átjárható legyen az ablak áthúzás szempontjából, a rajzolási sebesség is kb. olyan mintha vesa módban indítottam volna az egészet. Az nvidia-config-ban már variáltam amit lehetett, volt egy délelőttöm amikor az összedőlés határáról hoztam vissza az egészet. Feladtam, biztosan van aki meg tudja oldani, de én nem áldozok ennyi energiát erre. (Kész vicc hogy kolléga Intel X4500-asával megy pöccre pedig az Ubi 9.10 előttig még a GL gyorsítás sem ment mert nem volt rendes kernel modul.) Ez egy alapvető dolg lenne amikor már a legtöbb notin 2-3 kimenet van és nem ritka hogy pl. prezentációt tartana az ember projektorral (csak hogy ne a két monitort hozzam fel mert az ritkább). Arról ne is beszéljek hogy ha menet közben dugom rá a második monitort akkor magától nem képes detektálni és visszaállítani a korábbi konfigruációt csak ha nyomok egy X restart-ot. Win7 ugyanezt totál magától megtette. A Gnome Z-index kezelése se teljesen százas osztott monitoron. Néha gondol egyet és a teljesre nagyított ablak lekicsinyítésére a mögötte lévő ablakot minimalizálja.
Napi szinten előfordul, eddig nem tudtunk rájönni mi okozza.Aztán jöhetnék a WiFi problematikájával, alap Intel 802.11n-es WiFi kártya van a laptopban, minden héten előfordul párszor hogy amikor olyan kedve van eldobja a WiFi kapcsolatot és ha újra is csatlakoztatom nincs net, akármit csinálhatok, nyomhatok parancssori konfigoktól kezdve a DHCP újrakérésén át bármit. Semmi, még ha a laptopon a hardveres kapcsolóval tiltom le a WiFi-t majd kapcsolom vissza akkor sem tér magához. Restart-al oldódik meg. Ez a hiba ráadásul nem csak nekem hanem kollégámnak is előjön. Ugyanez a laptop típus csak Intel integrált VGA-val és 32-bites Ubuntu-val. Másik kollégának van egy pár éves Acer-ja van, egyszer döglött be a WiFi így, azóta sem tudja életre kelteni, átváltott vezetékes LAN-ra kényszerűségből mert nem jutott eddig ideje komolyabban beletúrni a meló mellett. Az Access Point egy Linksys, mert már erre is gondoltunk hogy nem-e ez az okozója. De ez már nekem azóta az otthoni SMC-vel is előjött. Harmadik kollégának MSI laptopja van, benne Atheros WLan-al. Forgatott már mindenféle kernel modul-t, semmi életjel. Kényszerűségből vett egy ASUS USB-s WiFi-t, ezzel mennek a dolgok, de pl. Kubuntu alá külön kernel-t kellett a telepítő ISO-ba rakni mert az Atheros moduljával kifagy a kernel boot. Ugyanez a WiFi Windows alatt tökéletesen megy.
Sem a hibernálás sem a sleep nem megy az Intel-es notijainkon, akár az én nVidia IGP-semmel nézzük akár kolléga Intel X4500-asával. Ha valamiért véletlen lecsukom a kijelzőt akkor ugrott minden munkám (azóta persze letiltottam, de párszor már anyáztam).
A fájlszerkezettel sem tudok még mindig dűlőre utni. Egyik program a /etc alá rakja a konfigjait plusz egyedi beállításokat a /home-omba rejtve (ez tök jó lenne), de pl. Postgres behányja az adatbázisokat a /var/lib/postgresql-ba, a Transmission daemon pedig a /usr alá tölt le?
Most ebben mi a logika? D945GSEJT-es home server-emre tettem Ubuntu 9.10 Server-t, egy ideig elsakkoztam vele hogy hogyan is válasszam szét az egyes mount point-okat.A Linux-os Flash player valami borzalom. Az még hagyján hogy két monitornál képes arra hogy az egyik ablakon megmarad a böngésző ablak benne a lejátszóval és az esetleges gombokkal, a videó pedig teljes képernyőben (fehér keretekkel) megy a másikon, de néha kattintásokra cseszik reagálni. Természetesen HD videókkal meg se próbálkozzak mert szaggat. (le sem írom hogy ugyanez Windows-on tökéletesen megy)
És még vannak apróságok amelyekre keresem a megoldást. Értelmes audió lejátszót nem tudok találni pl. próbáltam már Rhythmbox-ot (random kifagy néha ha váltok számok között.. tippre az AAC fájljaimra alergiás; magam kódoltam őket Nero AAC Encoder-el, Winamp és foobar alatt Windows-on tökéletesek), banshee-t (egy idő után a playback queue része teljesen megszűnt működni, másrészt nem tudom megérteni miért kell minden Linux-os lejátszónak az iTunes-re hasonlítania?; lossless fájlokban rendszeresen nem lehet tekerni), audicious-t (ez egész jó lenne, ha nem lenne ilyen marha lassú pl. egy egyszerű webrádió streamelés elkezdése, totál bedermed még be nem tudja bufferelni magának amit kér). foobar-t próbáltam Wine alatt mindenféle konfigurációban de időnként bedadog az egész, egy idő után meg is szűnik a hang.
HD videót nem tudok nézni Linux alatt. VDPAU a gyári nVidia driver-ekkel és a leírás szerint fordított mplayer-el sem ment eddig még egyszer sem (ebbe mondjuk nem másztam bele túl mélyen idő hiányában), a nélkül pedig még a 720p-s videók is hajlamosak be-beszaggatni. Ugyanezen a laposon Win7 alatt DXVA-aval 1080p-t néztem különösebb erölködés nélkül.Egy szó mint száz, erősen agyalok rajta hogy nem kínozzuk egymást és veszek egy Win7 Home Premium-ot. Linux nagyszerű kiszolgálóra (netosztóm és a home server-em marad ez mert nagyon szépen megy), de egyszerűen a desktop vonal továbbra is kényelmetlen nekem(!). Újból és újból meg fogom még próbálni, de egyelőre az a véleményem hogy ugyan a Windows-nak is megvannak a hülyeségei, de még most jópár hónap aktív Ubuntu-zás után is úgy érzem boldogabban dolgoznék Windows-on. Van egy ábra amit egyre gyakrabban gondoltam igaznak: [link] Másik kollégám is így ábrándult ki a Linux-ból, azóta van Mac-je. Ott viszont még nem tartok, és gyanítom egy hamar nem is fogok.
Most jöhetnek a paradicsomok.

-
Jester01
veterán
Na meg is van:
NVIDIA Drops Their Open-Source Driverit is unfortunate that NVIDIA will not be supporting the Nouveau development, releasing open-source documentation, or providing other open-source support like their competitors at ATI/AMD and Intel have done and continue to do in supporting X.Org. In fact, NVIDIA is now less open-source friendly with their deprecation of xf86-video-nv support.
-
Jester01
veterán
Tudomásom szerint az nvidia épp most jelentette be, hogy abbahagyta a nyílt drivert ami amúgy sem tudott 3d-t. A közösség valóban fejleszt egyet, de doksi nélkül, reverse engineering és hasonló módszerekkel.
-
Shiku
aktív tag
akár napikig is csak
Nem túl sokat értek a Linuxhoz, őszintén szólva még így is többet tud, mint amennyit én feltételeztem róla, de a hiányosságokat nem ártana javítani
-
Alex91
félisten
Ez nem az átlagfelhasználó dolga, hanem a rendszergarázdáé.
Ja, es otthon mindenkinek van kulon bejaratu, expert rendszergazdaja
?Teljesen egyetertek a cikk irojaval. Pl. az Apple el tudja rejteni a terminalt eleg jol, Linux-nal ezek szerint meg mindig nem megy... (Jo, ingyen van...)
-
Jester01
veterán
Jó, az "nvidia leszarja a linuxot" költői túlzás volt - csak a linux lényegére tojnak, legalább bináris drivert adnak. Az ati open source driver meg már régóta támogatja az 1.8 xservert, nemde?
Az a vicc, hogy a gyártónak is sokkal jobban megéri ha csak dokumentációt plusz mintakódot ad ki és utána a közösség magától karbantartja a drivert.Amúgy én 2-2 nvidia illetve ati kártyás gépet is használok, tulajdonképpen gond nélkül, bár úgy kb két éve az ati drivernek volt néhány kicsit problémás verziója. Ugyanakkor az nvidia se volt mindig tökéletes.
Ahogy hcl kollegának, úgy nekem is van egy bt8x8 tv kártyám, 10 éves. Vegyük észre, hogy dscaler is azért van, mert a hardver specifikációi elérhetők voltak, és valaki (nem a gyártó) megírta! Ezért mondom, hogy még a windows felhasználók is láthatnának az orruknál tovább: nekik is ugyanúgy érdekük a nyílt hardver és a szabványosítás. Személy szerint többször is hallottam amikor először a 64 bites windows, majd a vista illetve újabban a win7 kijött, hogy ez-vagy-az a hardver nem működik mert még nincs hozzá windowsos driver. Régebbi hardverekhez lehet, hogy soha nem is lesz. Ez önmagában nem az adott operációsrendszert minősíti.
-
lehetőleg mellőzni kéne a „nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windowst elfelejteni” és ehhez hasonló mondatokat.
Pedig szóról szóra igaz - természetesen azzal együtt, hogy sokan a Windows-szal találkoznak előbb. Alapvetően más a Linux filozófiája, ennek megértéséhez pedig tényleg el kell felejteni a Windows-os berögződéseket.
Talán egyetlen furcsaság és ijesztő a linux könyvtárszerkezete lehet. Ezt én javasolnám kicsit összébb húzni, mivel egy átlag felhasználó számára a sok könyvtár zavaró lehet.
Átlagfelhasználónak nincs keresnivalója a saját home-ján kívül. Ha netalántán valaki mégis azon kívül matat, akkor már egyrészt nem átlagfelhasználó, másrészt a rendszergarázda felségterülete a userhome-on kívüli fájlrendszer, harmadrészt a home-on kívül csak akkor kell ténykedni, ha valami advanced témakört érintesz - és ezzel visszatértünk a kör elejére.
a kernel frissítés utáni grafikus illesztőprogram procedúrát egyszerűen az egyik legnagyobb hibának tartom
Látom, hogy erről többen is írtak, de én még sosem találkoztam vele, pedig ATi X1900GT-m van, korábban X800 és X1300 volt. Érdemes lenne kitesztelni, milyen körülmények együttes megléte esetén történik így.
Egy átlag felhasználónak tényleg ezzel kell szívnia? Állandóan a Terminálba fejjel befeküdni és lábainkat felfele lóbálva néhány apró dolgot megoldani?
Ez nem az átlagfelhasználó dolga, hanem a rendszergarázdáé.
Fentiektől függetlenül az írás jó és remélem, elriasztás helyett inkább közelebb hozza az emberekhez a Linux világát.
-
PuMbA
titán
Értem én,de az NVIDIA-nál akkor miért készül el minden hamarabb? Pár példa:
1. xserver 1.8 támogatás már 3 hete van az NVIDIA driverekben,míg ATI-ék 3 hete csinálták meg az 1.7 támogatását
2. hardveres gyorsítás már 2009 elején volt NVIDIA-éknál, ATI-nál pedig most indul be az egész és nem is tud olyan sok formátumot dekódolni,mint az NV
3. OpenGL 4 támogatás is van már NVIDIA-hoz -
Vladi
nagyúr
Nem. Az ati pusztán komolyan vette a felhívást, hogy adjatok doksit, csinálunk drivert.

t500: úgyúgy.

szerzőnek: A frissítés után elszálló grafikus felületre rég kitalálták az akmodot.
(#13) eziskamu:
A könyvátárszerkezet fasza ahogy van. Mindenről pontosan lehet tudni, hogy micsoda és miért ott van és stb. regisztrit inkább ne....

(#15) dabadab:
A blackPantheréknek volt anno egy olyan terve, hogy a gyökérben lesz egy /system és egy /home. Érelem szerűen a /home-on kívül mindent besöpör a /systembe. Mondjuk ez csak annyi, hogy eldugják a kíváncsi szemek elől. De hát aki nem kíváncsi ne nézegesse.

(#16) Z_A_P:
f12-m van 4670-el. radeonHD driverrel hajtom, majd mindent tud. Ami nekem hiányzik az a 100-as powersafe és a videó gyorsítás. Jah ez utóbbi nem is, mert gépen nem nézek már hd vidit.
(#19) Z_A_P:
Megfelelő disztrót kell választani, ennyi. A kulcs az xorg és a kernel veziója.
(#22) eziskamu:
Mert egy 2kbyte-os txt-t aztán soká tart sata2 lemezről ext4 fájlrendszerrel memóriába behúzni.

-
-
Hawk1979
őstag
Mindig win-t használtam,de évente 2-3szor rámjön az ötperc,és kipróbálok pár Linux disztrót.
De pár nap múlva már törlöm is.Egyszerűen a win a tökéletes,netre és játékra nekem.
Barátnőmnek van egy nagyon régi p3as gépe,kipróbáltuk a Puppyt,meg a Slax-ot,de az xp még mindig jobbnak tűnik rajta...
Ez van. -
Ja hogy az régóta van? Csak 1-2 hete láttam.
@Traxx : Ja, amiről én beszélek az egy BJC2500

@V.Stryker : Nemtommelyik disztróhoz volt már Grub konfiguráló grafikus felületű progi.
Jut eszembe.
64 bites procim van.
Windózokból a 64 bitesek alatt nem megy a TV tunerem, a soros kártyám, az infraportom. Nincs driverük.
Linuxon igen.
Jó, régi cuccok, de amíg analóg TV van, addig hadd ne dobjam ki a jól működő tuneremet, csak azért mert a kedves gyártó nem ír hozzá drivert, a MS meg nem szenved ki magából egy alap funkcionalitású általános BT8x8 drivert - ami Linuxra viszont van. -
Jester01
veterán
es amit lat ott sem tud torolni, csak 1-2 konyvtarban.
Izé, ehhez semmit nem kell beállítani, ez alap. Tipikusan kizárólag a /tmp könyvtárban tud még matatni a mezei felhasználó a saját home-ján kívül.
A "sok" könyvtárnak meg oka van, például hogy melyik tartalmaz gépek között megosztható adatokat vagy melyiket kell írni.
-
V.Stryker
nagyúr
Üdv mindenkinek!
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen olvasottsága lesz a közel sem tökéletes irománynak.

Az írást minden bizonnyal javítani fogom, mivel kimaradt belőle a linux óriási előnyének méltatása, hogy ingyenes és azon keresztüli megközelítése a dolgoknak.
VGA téma: korábban engem is idegesített (pedig nvidia karim volt), de a dkms csomag feltétele óta ez sem gond. - Ebbe azért nem mennék bele, mivel a linux disztribúciók előnye, hogy telepítés után nagyrészt van egy mindenre alkalmas rendszered és alapműveletekhez nem kell teleépítgetni semmit. Ha már a linuxnál is oda jutunk, hogy különböző progikat fel kell tenni telepítés után, hogy normálisan működjön, akkor az már majdnem windows.

Még egy fontos dolog, ami szintén kimaradt és igyekszek pótolni: Úgy vélem a linux és azon belül többek közt elsőként az Ubuntunak egy óriási siker, hogy egy lapon említjük a Windowsal, hogy arról beszélünk, hogy milyen apró dolgok bosszantanak benne, amiért még mindig Windowst használunk elsőként. És ezek tényleg apró dolgok. ( Pl. tényleg akkora felhajtást kell csinálni a grub indítási sorrendjének megváltoztatásához? Nem lehet erre írni egy apró progit, ami már az elején a jogosultságra rákérdez és nem a rendszerfájlok között kéne turkálni és az egyiket megváltoztatni, hogy aztán azáltal megváltoztassuk az eredetit? Egy apró dolog, ami túl van ragozva és csak felidegesíti a használót.
) -
30 ev, nem sok, nemreg volt a 2k mizeria.
Szerintem nem a dir strukturahoz kell hozzanyulni, hanem egy megfelelo jail-be zarni a felhasznalot. Most is megoldhato, de kezzel kell matatni.Kellene egy igazi kattintgatos cucc, amivel a root mindenfele korlatozasokat bevezethet. Peldaul a nagypapa a home konyvtaran kivul nem lat semmit es amit lat ott sem tud torolni, csak 1-2 konyvtarban.
Kopi31415: Meg egy lerakatnyi nyomtaton, media lejatszon, TV-n, set top boxon, telefonokon, de lassan mar a hutokon is.
-
Tim82
félisten
Toshiba Portege M300-on kísérleteztem Ubuntu 9.10-zel. Tetszett, de elég sok gondom volt: az energiagazdálkodás nem volt az igazi - legalább fél órával kevesebb akkuidő, illetve a venti sokkal gyakrabban kapcsolt be, mint XP alatt. Az Opera időnként majdhogynem használhatatlan volt, annyira belassult, illetve a Thunderbird sem nagyon szerette letölteni az emailjeimet (hol semmit, hol mindent 3*, látszólag teljesen logikátlanul). Pont PuMbA fórumtárs javasolta, hogy a 8.04 LTS-sel próbálkozzak, de végül az XP visszatelepítése mellett döntöttem. Csatlakozom a cikkíróhoz: számomra, mint Windows-on nevelkedett felhasználónak még hagy kívánnivalókat a Linux maga után. Viszont ami jó volt benne, az van annyira jó, hogy ne adjam fel a vele való ismerkedést.
-
Killing
addikt
Ameddig nem lesznek rá játékok natívan, és nem lesz ilyen hiányos a hardware támogatása, addig nem is próbálkozok vele többet. Mikor először próbálkoztam vele akkor nem akarta a mobilnetet, a vezetékeset sem tudtam beállítani, pedig minden adatot helyesen adtam meg.
-
eziskamu
addikt
Most olvastam vissza rád. Pont arra írtam megoldást, hogy lehetne jogosúltságkezelés és kompatibilitás. Viszont nem lenne hülyeség tényleg ezt LDAP alapokra helyezni bár annak tényleg csak sok gépes rendszerben lenne előnye.
Bár ott meg a központi Home könyvtár a legtöbb dolgot úgy is megoldja. Értem én hogy kompatibilitás, de mi lesz 30 év mulva? Tudom minden megy tovább mint régen
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hasonló gondolatok keringenek az én fejemben is, Ubuntu használata közben. Szeretem használni, és tetszik is, de állandóan mokkolni kell a terminálban, és mindig olyan problémáim vannak, amik másnak nagyon nem jönnek elő, és akkor napokig zaklatom az ubuntu topicot.
Pl. franc se gondolta volna, hogy hogy egy kis P3-as gépen csak úgy tud kapcsolódni hálókarival a 8.04 a routerhez, ha a pci sinek számára kikapcsolom az acpi-t...
Az idősek kontra internet dologhoz hozzátenném, hogy tényleg jó arra célra, nekem is van egy gépem Ubuntuval nagyszüleimnek, de bizony papám képes volt root jelszó nélkül is annyira kivégezni, hogy mire odaértem, csak egy háttérkép, meg az egér jött be. Billentyűkombinációkat nem ismertem elég jó, így akkor az én szintemen a megoldást csak a reinstall jelentette.
Aztán most is használnám, felrakom a 9.10-et, nyomok egy frissítést, aztán hibaüzenetek halmát kapom következő indításkor, és nem jut tovább a háttérképnél. Semmi extra nincs a gépemben, több alkalommal is próbáltam, ugyanez lett mindig. Remélem a 10.04 már jó lesz.
Valaki kérdezte a 4K-s ati szériát. HD4670-emmmel nincs semmi gondom, mióta van teljes funkciós CCC-vel ellátott gyári driver. -
rtom
senior tag
"Itt megjegyezném, hogy ha ne legyen asztali gépem is, akkor nem tudtam volna utána olvasni"
Ezt a mondatod javítanod kéne, kicsit érthetetlenre sikerült. Ettől függetlenül jó kis cikk, egy részével egyet is értek.
VGA téma: korábban engem is idegesített (pedig nvidia karim volt), de a dkms csomag feltétele óta ez sem gond.
(#24) eziskamu: az ABEV java alkalmazásként is jól működik, de most már tároló is van hozzá (lásd http://ooo.itc.hu/abevjava/)
-
Nowhereman
őstag
Miért? A windowsnál nincs ilyesmi? Van, hogy se a Doc-ba, se instalált könyvtárba nem teszi a mentést, hanem eldugja valahol a c: rengetegében.
Ami még rosszabb, hogy sok usernál nem lehet a Doc könyvtárat egy D:-ra rögzíteni, aztán egy rendszerújránál megy a gyomorgörcs, hogy valamelyik júzer cucca nem vész el a berogyott rendszerrel... -
szimeonov
tag
Pozitiv elmenyeim vannak az Ubuntu 9.10 rendszerrel kapcsolatban.
-Webes alkalmazasokat fejlesztek es teljesen meg vagyok vele elegedve, mig a tobbiek szivtak win alatt a PHPUnit, Xdebug, Ant osszerakasaval addig nekem par kattra megoldodott a problemam.
-A nyomtatot, scanner (ip5200, lide30) azonnal felismerte. Win7 alatt a scannert elegge nehezen tudtam munkara birni.
En 90%-ban ubuntut 10% win-t hasznalok (parom win "fuggo" es ha bekapcsolva marad a gep ezert nem inditom ujra)
Hatranykent a VGA drivert tudom felhozni, igaz a HD3850 tokeletesen mukodik,mig a 9600Pro-t nehezen hakoltam ossze.
A driver problemakat pedig a gyartoknak kell felroni nem pedig a linuxot fejlesztoknek. -
T_Stark
őstag
Nekem volt fent egy kis ideig Kubuntu 9.10, és ATi HD 4830 kártyám van. Miután nagynehezen sikerült feltennem fórumok segítségével a zárt Ati drivert nálam nem volt vele gond, videók is mentek rendesen, compiz is ment szépen. (A zárt driver telepítése biztos csak nekem volt nehéz, mert akkor volt először Linux a gépemen életemben, szóval tapasztaltabbaknak ez nem lehet gond
)
De annyit hozzáteszek még hogy ha sikerül beindítani a compizt akkor látványban veri a Windows7et
-
Traxx
őstag
Nekem Canon IP1500 van otthon, és naná, hogy IP2000-től ismerné fel a cuccokat automatikusan a linux
Pedig tudtommal mindene ugyanaz az enyémnek is, csak a 2000 gyorsabb nyomtatásügyileg...így maradt az a megoldás, hogy belebogarászom a cuccot a rendszerbe. Ugyanezt a tv tunerrel nem volt türelmem elszenvedni. Telefont megpróbáltam, viszont a cégnél live CD-ről bootolva szépen látta a win xp-s megosztott mappákat (bele tudtam lépni de írni nem próbáltam), a megosztott nyomtatókat is meglelte a linux. Ja és 9.04-es Ubi.Szóval szép meg jó, de nem egészen...egyetértek a szerzővel, pár apró baromság erősen rontja az összképet.
-
7
addikt
Nekem a Linux könyvtárrendszerével csak egyetlen gondom van. Sok fejlesztő még mindig nem követi azt, hogy a júzer konfigfile-jait a /home/.config mappába dobálja, vagy legalábbis megadja rá az opciót, hogy oda is lehessen rakni. Így azért kicsit macerásabb átlátni.

-
Az rpm alapvetoen a Red Hat talalmanya, de az alien gond nelkul atkonvertalja (gondolom Ubuntuban meg ilyen csilivili disztrok defaultbol ezt szabaditjak ra az rpm-ekre, ha az ember a bongeszoben raklikkel)
hcl: Vegre?... Kb azota van .rpm is, miota attertek a javas verziora.
-
válasz
Nowhereman
üzenetére
Erről jut eszembe, Windóz alól elérni windózon levő filemegosztást, azt próbálta valaki? Ment elsőre? Mákja volt... Nekem inkább nem működött mint igen.
"HP-nál teljes, annyia a különbség, hogy miután bedugtad, autómatikusan letölti és telepíti a cuccot,"
Nekem csont nélkül ment a Canon nyomi is.@dabadab : Igen. Végre

-
Nowhereman
őstag
Nos szerintem Linux fájlkezelése után a windovs fájlrendszere egy igazi nagykaliberű gyengeelméjűség. A windows C:-on kívül semmit sem ismer, itt swappel, ide szemeteli a tempet, meg minden aztán hogy valamit visszanyerjen a saját ostobasága miatt vesztett tempoból, félnapokat töredezetségmentesít. Az meg más téma, hogy mindent egybe kutyulna, hogy aztán vagy folyamatosan idegesíti az embert, vagy egy fél napig bogarászik az ember mikor újratelepítene. És az újratelepítés - nos az ubit ritkán kell, akoris synapse mentés - install - betöltés - át a szomszédasszonyhoz, windows alatt meg félnapig végtelennek tűnő ciklusban lemezről istall - reboot...
Ha a a videókártya drájver hibáit szidja valaki, akkor már nevezze meg a zsugát. Nekem az intelintegráltnál a natívan feltelepülő még wine-ólva is kenterbe veri sebessségben és stabilitásban azt, amit windowsban a saját csomagolt cuccaival tud(3dmark2000; 3500 vs 7800 !!!!)/megjegyzés: winehq.com-on rengeteg hibamegoldás van, és van még potya playonlinux windowsemulátor is, ha nem tetszik a wine/. Persze az intel honlapjáról letöltött drájver nálam is csinált egy akkora összeomlást hogy na. Az Ati drájverei vacakok, de tegyük hozzá a windows alatt is az S3-at is visszasírató dolgokra épesek. Van stabil operndrájver, de az a régebbi zsugákat kezeli. Kvázi normálisnak nevezhető támogatást csak az nVidia ad... Perifériák támogatása gyártófüggő. Pl HP-nál teljes, annyia a különbség, hogy miután bedugtad, autómatikusan letölti és telepíti a cuccot, nem kell a neten vagy a fiókban bogarászni. Sajnos nem ez standard.
Hálózat. Nos szerintem próbálja meg valaki fordítva - windows alól elérni a linuxon lévő cuccot.../és itt is sok telepíthető segédcucc van... -
Nincs ertelme valtoztatni a bevallt *NIX strukturan. Tobb ponton is gondot okozna. Kompatibilitas, portolhatosag... A user maradjon a home konyvtarnal.
Ervek a registry ellen: hozzaferes vedelem, visszafele kompatibilitas, egyszeru kezelhetoseg. Gyakorlatilag ertelmetlen.
Ha valami hasonlot akarsz, akkor inkabb LDAP alapu config rendszer, ami tobb gepbol allo rendszerek kozponti konfiguraciojat is jol kezeli.
PuMbA: Csak megerositeni tudom. A linux driver minosege nem kozeliti meg a windowsos parjat. Az XvBA (vaapi wrapperrel) mar mukodik XBMC alatt is es extrem eseteket (killa sample) leszamitva nem is rosszul. Az NV VDPAU-ja sokkal osszeszedettebb.
-
-
"amennyiben egy rendszert CSAK internetes böngészésre, csevegésre (msn, skype), levelezésre és médialejátszásra használnánk, akkor a legjobb választásnak a linuxot tartom."
Anyám is elvan vele, ő pont erre használja
- VGA driver : nekem ubi alól már a 3-4. alkalommal volt kernelfrissülés, és frankón nem dobja el. Persze más VGA kártya, illetve disztró esetén biztos nem mindig van így
Régebben nekem is sokszor eldobálta, főleg a régebbi Süsük.- Winydózos nyomira nyomtatás : probléma nélkül, bár most nincs nyomtatóm (kölcsön van adva, én nem nyomtatok szinte semmit), amikor volt, akkor meg még Süsüt használtam, de csont nélkül ment
- Filemegosztás : Egyszer megcsináltam egy jó smb.conf -t, azóta azt másolgatom minden rendszeremre, hibátlan, igaz, mindenki számára írható-olvasható az egész megosztás, de hát egy home networkön sztem ez elmegy.
- Wine : na ezzel van bajom, bár egy Total Commander simán megy vele, meg 1-2 egyéb progi is, de hihetetlen dolgokat tud művelni
Pedig nagyon hasznos lenne.Mondjuk otthoni hálózatos munkavégzés, szóval sztem a nagyon átlaguser, akinek 1 gép van, nem fog a hálós bajokba belefutni, és egy Linux teljesen használható számára, valószínű kevesebb problemával mint egy winnyóz. Persze ha a user játszik-adóbevall-stb., akkor rázós lehet, de nem lehetetlen.
@dabadab : Régebi Uhu-k anyám akkori gépét nem tudták leállítani power gombbal (P2-es volt a drága
) - hát ki egy ikon az asztalra, "KIKAPCSOLÁS" , adtam neki jogot a lekapcsolásra, megnyomta, gép shutdownolt, leállt...@Realradical : Hm, én meg már túlléptem az apró idegesítő hülyeségeken, egyszer megoldom őket telepítéskor (azaz már nem, mert az Ubi magát is frissíti
) és csók. Megy minden mint a karikacsapás. -
eziskamu
addikt
Konkrét javaslat a Windows könyvtár mintájára a Linux könyvtár
+ egy Home + egy MNT vagy Media, oszt csókolom
A Linux meg hogy hogy tagozódik belül, az már magánügy (mármint a Linux rendszerprogramozóké).Registry-re azt írják, hogy azt indításnál gyorsan be lehet húzni a memóba és nem kell szétszórt állományokkal törődni.
Jogosultságok: a Windows registry se egy állomány, de nem is annyi amennyi program x felhasználó van, hanem van pár rendszerszintű állomány, és felhasználónként is van egy-két állomány. Meg Windows alatt is vanm sok program ami saját szöveges konfig állományokat használ, úgyhogy tényleg nagy katyvasz az egész.
De az sem igaz,hogy nem lehetne megoldani egy darab állomány részeinek védelmét. Lényegében lehetne úgy csinálni, hogy lenne egy darab állomány/adatbázis, ami bekerülne a memóba indításkor, és bizonyos bejegyzés csoportjai linkként jelennének meg a megszokott helyeken, és el lehetne érni megfelelő jogosultságokkal, mintha igazi szöveges konfigurációs állományok lennének, de el lehetne érni valami gyorsabb/hatékonyabb módszerrel egy erre írt megfelelő kernelmodulon vagy daemon-on keresztül is (ami biztosítaná a szöveges konfig állomány linkeket is) .
Lehet, hogy hülye ötlet, de nem megvalósíthatatlan, és kompatibilis is lenne, meg tán még gyors is (szerintem megérne egy próbálkozást, max elbukna
). -
Noddy
senior tag
Szerintem is a könyvtár szerkezet logikus felépítésű, minden ott van ahol kell, hogy legyen. És ah valamit a helyén keresünk azt ott is találjuk.
Az átlag user (mint én is), használja csak a home mappát.Én dual bootban használom a rendszert és már lassan 4 éve ubuntuzok, a céljaimnak tökéletesen megfelel.
-
devast
addikt
Érdekes írás, a fő üzenetével egyetértek, a részletekben nem mindig

Én még 2003-2004 környékén használtam kb 2 évig linuxot (gentoo) mint fő oprendszer, akkor nem is volt windows-om. Szerettem nagyon, csak egy idő után beleuntam abba, hogy minden update után újra haxolni kellett, hogy normálisan működjön minden. Ha hozzászokik az ember, sokkal egyszerűbb és gyorsabb a konzolt használni, mint összevissza klikkelgetni. Lényeg az, hogy meguntam, és időm sincs arra, hogy a rendszerrel foglalkozzak. Szóval desktop-ra marad a windows nekem.
ps: sokan azt várják, hogy az egyes disztribúciók igazodjanak a windows felhasználói felületéhez, amit én nem tartok jó ötletnek. A fájlrendszer felépítése logikus és egyszerű, kézzel konfigolni sem nehéz, konfigokban tömör és lényegretörő dokumentáció van.
Linuxos problémát debuggolni sokkal egyszerűbb mint windowsosat szerintem, a probléma csak az, hogy sokkal gyakrabban is jön elő. -
PuMbA
titán
Minden ATI-val vannak problémák,de csak akkor tudod meg pontosan ,hogy hogy megy ha kipróbálod. Én láttam már 4650-et Ubuntu alatt az ATI driverével ,de a videók képe mindig szakadt vagy a színek lett szarok. Az alap - open source - driverrel jó minden,de a 3D-s teljesítmény gyenge.
-
Z_A_P
addikt
Ati 4xxx es linux baratsagarol tud valaki nyilatkozni?
-
"az elmúlt 10 évben mintha a windows közeledett volna a linux könyvtárszerkezetéhez"
Tulajdonkeppen amiota Linuxot hasznalok, azota azt latom, hogy technikai dolgokban alapvetoen a Windows a Linux fele konvergal (annak idejen pl. teljesen komoly ervkent hallottam azt, hogy a Linux soha nem fog elterjedni, mert azt nem lehet csak ugy kikapcsolni, mint a 3.11-et meg a DOS-t, hanem shutdownolni kell
)."de egy csöppet csak összébb lehetne egy picikét szedni a könyvtárakat"
Van konkret javaslatod? Sot, indokod?
"Valamint ha már közeledés, volt olyan projekt is, hogy a sok config állomány helyett a Linux alá is legyen regisztrációs adatbázis, szerintem ez sem lenne (akkora) hülyeség"
Szerintem meg de
Mit lehetne nyerni vele? Kb semmit. Mit lehetne vele vesziteni? Azt, hogy a sima szoveges file-okon dolgozo programok nem tudnanak vele mit kezdeni meg elveszitene az ember a filerendszer adta vedelmet (pl. vannak olyan konfiguracios file-ok, amiket csak a root vagy csak vmelyik csoport lathat, meg olyanok is, amiket mindenkinek latnia kell). -
eziskamu
addikt
-
eziskamu
addikt
Mondjuk valamennyire igazad van, sőt azt vettem észre, hogy az elmúlt 10 évben mintha a windows közeledett volna a linux könyvtárszerkezetéhez, de egy csöppet csak összébb lehetne egy picikét szedni a könyvtárakat. Párszor átolvastam már melyik könyvtár mire is kell, de csak a home, meg a /etc/init.d ragadt meg

Valamint ha már közeledés, volt olyan projekt is, hogy a sok config állomány helyett a Linux alá is legyen regisztrációs adatbázis, szerintem ez sem lenne (akkora) hülyeség (megfelelő tervezéssel, és kötöttebb felhasználással, ne szemeteljen bele minden frinc-franc). -
Benőke
őstag
Jó az írás és valósak a gondok. Alapvetően hálózati munka a munkahelyen történik, ott vannak infósok akik segytenek a problémák leküzdésében, tehát otthoni környezetben nem igen jelentkezik ez a probléma, én is használom és networkön keresztül sosem volt még jogosultssági problémám.
A Frissítés után keletkezett hiba sajnálatos, de sajna mivel nem feltétlenül agyon fizetett fejlesztőkről van szó általánosságban, így többet nem nagyon lehet mit mondani. Minden fejlesztőnek van véges kapacitása, főlleg annak aki hobby szinten űzi. A Videó kártya driver -el akadtak nekem is gondok, de a kép sosem ment el, csak mondjuk Digitális kimenetről Analógra váltott és öreg monitor lévén közölte h nincs jel, ami valójában volt, de ezt windows alatt is rendszeresen eljátsza

A nyomtatás is érdekes kérdés. Nem akarok itt gyártókat ajnároni de a Hp nyomtatóknak messze a legjobb támogatottsága Linuxon. Ettől függetéenül a legtöbb esetben macerálással megoldható, a hálózati nyomtatás sem probléma, cégen belül ezt is az infó osztálynak kell megoldani. Viszont Linuxra sokkal gyorsabban egyszerűbben települt a nyomtató driver mint Windos alá, pedig fordítva gondoltam. Mivel multi funkciós a gép azt hittem örülhetek ha majd nyomtat, de teljes funkcionalitást kaptam, ráadásul könyebben kezelhető mint windows alatt kicsit vicces de ez van, mondjuk direkte választottam HP -t a nyomtatási támogatás miatt. Sok hardver gyártó magasról tesz erre a dologra és vagy van driver vagy nincs...
A Wine nem egy csoda gyógyszer van ami működik és van ami nem sajna

Nállam még a pulseaudió is problémás kicsit nem kezeli megfelelően a mikrofont ezért skype -on max csetelés van de ha kell átnyargalok winre és ott lehet trécselni...
Egy ideje váltottam és az ubuntu az elsődleges oprendszer a gépen. Win csak héba hóba van elindítva rajta. Vista után miután törölte önhatalmúlag néhány szervizét, majd a szápport felajánlotta az ujratelepítést, letöröltem aztán búcsút intettem neki. (Notihoz vásásrolt Vista)
-
PuMbA
titán
Nem az Ubuntu nem szereti a HD5770-et ,hanem az ATI szarja le a Linux támogatást. NVIDIA kártyával minden rendesen megy...(én is ezért váltottam ATI-ról).
A cikk korrekt és én is egyetértek
Viszont a Top 500 szuperszámítógépből 450-en Linux van szóval nem csak netezésre,böngészésre,mulimédiára való. 
-
A cikkel teljesen egyet ertek. Otthoni desktop felhasznalasra tokeletes, ha nem akar a user jatszani, csak netezni, par filmet megnezni...
Ha szerver oldalrol kozelitjuk meg a ket rendszert, akkor pont az ellenkezo kepet kapnank.
-
Rival
aktív tag
Sajnos rengeteg probléma adódik abból, hogy a gyártók nem készítik el a megfelelő drivereket, vagy nem teszik közzé a driver elkészítéséhez szükséges dokumentumokat.
További problémának látom, hogy régebbi hardvereken az újabb disztrók egyre kevésbé futnak megfelelően. Portege R100 notebookomon az Ubuntu utolsó, aránylag normálisan futó verziója azt hiszem a 8.04 volt, azóta egyre több dolog nem működik, úgy mint energiatakarékos funkciók, fuinkciógombok, stb. Fórumokon is hasonló gondokkal küzdenek egyéb Toshibások is, egyelőre nincs megnyugtató megoldás.
Régi hardverhez a drivereket sem fejlesztik, ugyanezen a notebookon épphogy elkocog a Trident driver, az is csak barkácsolással. Semmi 3D, és a 2D teljesítmény is halovány: videolejátszásnál szaggat, weboldalak renderelése pocsék, bármelyik böngészőt is próbáltam Ubuntu alatt (Firefox, Opera, Chrome). Közben Windows alatt minden flottul működik, így olybá tűnik, hogy ennek a gépnek az op. rendszere a Windows, és az is marad haláláig.
-
7
addikt
ha a linux fejlesztői tényleg meg kívánják törni Bill Gates nem éppen hibátlan rendszerének hatalmát, akkor ne csak ezeket a kifejezéseket lovagolják meg.
Legjobb tudomásom szerint nem ez a cél. Lehet, hogy egyes disztribúcióknak vannak ilyesfajta terveik, de úgy összességében meglepődnék, ha Torvaldsék efféle ambíciókat dédelgetnének.
-
mpierre
veterán
Sajnos, pontosan a fenti okok és - nevezhetjük - hiányosságok miatt töröltem a linux alapú rendszereket a gépemről.
Arra, amire használni tudtam, tökéletes volt, amire kellett volna az egyszerűen nem működött.
Most éppen a CAELinux-szal szemezgetek... egy próbát megér. -
sanzi89
addikt
Érdekes gondolatú, de nagyon korrekt írás! Az én véleményem is kb ez, de nem egy helyen koppintottak az orromra - kicsit vulgárisabb kifejezések használata közepett - hogy a Linux jó, a Linux tökéletes csak én rendelkezem annyi IQ-val, mint egy doboz műzli.
A terminállal kapcsolatban is vot egy másik topikban hosszas veszekedes, de még mindig kiállok azon véleményem mellett, hogy egy átlagfelhasználónak meg se kellene nyitnia a terminált ahhoz, hogy Linux-ot használjon. Ez sajnos ma nem megy.
Éppen ezért csak csóválom a fejemet azok a marketing dumák hallatán, hogy a Linux a felhasználókért, meg könyebb, jobb. Valamiben igen, de pár helyen erősen vérzik a rendszer. -
wetomi
aktív tag
A linuxos mapparendszert pedig fölösleges lenne piszkálni, a felhasználók maradjanak csak a /home mappájukban. Aki meg ért hozzá, annak meg semmit nem jelent, hogy a gyökéren van sok mappa, nem pedig egy másikon belül.
A linux használata pedig csak a kényelem és elhatározás kérdése. -
Bcy+
tag
Erősebb hardweres támogatás kéne linux -ra is ...
Mondjuk hasonló mint win7 alatt van .. (nagyából leszed valami alapdrivert online ami használni is tud )Én is szívok ubuntuval VGA miat HD5770 nem szereti ...

-
Realradical
őstag
Hajaj! Let the flame begin!

Kb. ugyanerre jutottam én is egy-két évvel ezelőtt. Az apró idegesítő hülyeségekbe fáradtam bele. Megoldottam terjedelmes fórumok alapján a legtöbb problémám, de belefárad az ember. Ilyen hülyeség pl. (mai napig emlékszem ez mond valamit
) , hogy ha leteszek egy wine-al indított játékot taskra akkor az alsó és a felső tray ottmarad az OS-ből ha visszaveszem a játékot. No hardver cursor, elérhetetlen hálózatok stb. Mindre van megoldás, de melós...Amúgy én az első ubuntu linuxomat 15 perc alatt vágtam agyon mert feltettem egy realtek hangkari update-et ./installal.
-
Lenry
félisten
csak egyetérteni tudok:
a VGA driverrel én is szívok, haver XP-s írható mappája felhasználónevet és jelszót kér, Win alól nem, ezen kívül nem kezeli a telefonomat, és nem tudok szkennelni.azt hiszem egyik sem egetrengető feladat, és szerintem meglehetősen mindennapinak mondhatók. mégis nehézkes megoldani őket Linux alatt, ha egyáltalán meg lehet.
a konklúzióval is egyetértek: anyuéknak Linux van a gépén. először Ubuntu, aztán most Arch. neteznek, Youtube-ot néznek, MSN-eznek, e-mailt küldenek. és erre tökéletes nem kellett újratelepíteni, vírust irtani, vacakolni, mint előtte az XP-vel, amit kéthetente leamortizáltak.
a karbantartást meg letudom most egy pacman -Syu-val, korábban apt-get update, apt-get upgrade-el, és ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- BestBuy topik
- Autós topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- League of Legends
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- M.2 csatlakozók terén (is) jónak ígérkezik az MSI közelgő AMD-s alaplapja
- Gumi és felni topik
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- RYZEN 7 7800X3D 32 GB DDR5 RTX 3080 Ti 12GB 1TB M.2
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- HP Elitebook 840 G6 FHD, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Samsung Odyssey G5 32 QHD 144Hz VA 1ms monitor monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Game Pass Ultimate előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.
Nagy kár érte...

Azt meg nem hiszem, hogy a fedorád 2 másodpercnél gyorsabban bootolna...

A gondjaimat az Ubuntu topikban osztottam meg.
, persze csak a 4/5 linuxos közösség kapona ettől szívbajt, a többiek meg lehet lemodellezték/programozták és azért mondják, hogy hülyeség
Ez csak egy friss példa volt, bár te körültekintés nélkül alig várod,hogy vitatkozhass valamin.
Hisz ott van ezer programozói könyv, aki linuxot akar használni, az bujja azokat, azok alapján írjon olyan alkalmazásokat, ami neki tetszik és kussoljon. Szerintem ez az egoizmus.

Most ebben mi a logika?
Az a vicc, hogy a gyártónak is sokkal jobban megéri ha csak dokumentációt plusz mintakódot ad ki és utána a közösség magától karbantartja a drivert.

Viszont a Top 500 szuperszámítógépből 450-en Linux van szóval nem csak netezésre,böngészésre,mulimédiára való.