Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Elsőre úgysem fog jól menni, de gyakorlat teszi a mestert. Itt le van írva, mit, hogyan, mit ne stb. Megeshet, hogy olyan hibával találkozol, amit már más reportolt. Ezesetben megint csak segít a fejlesztőknek, ha leírod az általad használt szoftver- és hardverkörnyezetet - ha szükséges. Így is lehet segíteni a közösséget, nem csak fejlesztéssel.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
"De mivel én átlagos számítógép felhasználókról beszéltem, akik nagy része "windowsba született" ezért teljesen helyénvaló, hogy azok számára a linux még mindig egy másodlagosan felmerülő operációs rendszer.": pedig lehetne ötezredlegesen vagy egyáltalán fel sem merülő rendszer...
"Inkább egy visszajelzés a fejlesztőinek, hogy jó munkát végeznek": bennem valahogy motoz az az érzés, hogy Shuttleworth sem nem beszél magyarul, sem nem olvasta a blogodat...
"ha nem csak annak a szűk körnek fejlesztenének egy rendszert, hanem sokkal többen tudnák használni.": azt kellene megérteni, hogy ez az elvárás a linux felhasználók egy érdemi részének kárt okoz. És nekik nincs hova menni, aki windowsról jött, nem fog nagyon sírni, hogy ha nem tetszik neki a linux, visszaül windowsra, de aki mindig is linuxos volt és szétrombolják az egyetlen munkaeszközét, mit fog csinálni? átmegy windowsra? na neee... rohadtul nem szeretnék eljutni odáig, hogy saját kiadást kell faragni, mert linux millenium edition lesz a cuccból...
#116: "de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat,": akkor használjon windowst!!! ezt próbálom elmondani. Aki windows cuccokat akar, használjon windowst. Ez miért olyan bonyolult? Ennek az ellenkezője miért annyira vonzó? Miért jut mindig eszembe ama bizonyos medvevadász esete, akinek mindig az erdőben mond csütörtököt a puskája?
Nem akarok veled azon vitatkozni, hogy problémásabb-e linuxot használni otthon. Azon akarok veled vitatkozni, hogyha az az alapvető közvélekedés, hogy problémás (szerintetek) a linux, minek erőltetitek?
#119: két oprendszert mondok hirtelen, amiben van registry: opensuse és freebsd. Egyszer próbáld ki, mekkora különbség pl. egy dhcp szervert felrakni debianra meg freebsd-re, gyorsan meg fogod érteni, hogy a registry rossz irányvonal.
#122: debianban van külön program bugreportolásra.
#123: egyszer egyéb okokból raktam fel freebsd-t egy szerveremre... pontosabban nem egyszer, hanem háromszor...
-
-
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hát ami gyors is az nem olcsó. Én elkezdtem játszadozni FreeNAS-al és OpenFilerel, egyszer az egyiket csak sikerül belőni a helyi viszonyokhoz
. De az alapszolgáltatásokat hamar meg lehet csinálni, és szoftveres Raid megy mindkettővel, már csak az alaprendszerek miatt is, (valamilyenBSD és Linux) -
eziskamu
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hagyjad!
Babano én mindig bambanőnek olvasom, de nem az
ebben a témában nem ismer tréfát, csak azt nem tudom, akkor minek jön közösségi portálra.
Kell az ész osztás de finoman, és okosan. Inkább örülne, hogy vannak ilyen cikkek is. Az rendben, hogy szerverplatformként csúcs (nálunk gond nélkül megy egy proxy+tűzfal+levelező szerver linux alapokon), de azért ha az ember szeretne hardveresen gyorsított csilivili felületet, multimédiát, játékokat és a (Windows alatt) megszokott programokat, akkor azért még vannak gondok, mégha részben a hardver és szoftver gyártók tehetnek róla. Az is rendben, hogy lehet adott disztróhoz, úgy összeveálogatni hardvert, amivel gond nélkül megy a legtöbb dolog.
(Régen mondta nekem bambano, hogy forduljunk szakihoz. Miből? Annak is örülnek sokan, ha a hardvert nem kellett összelopkodni, a jogtiszta win meg sokaknak luxus, bár azért ott is sok a lehetőség (egyetemisták és pedagógusok számára pl), és a "szakik" nagy része se tud hozzászolni Linux ügyben)A lényeg az szerintem is, amit hiába fog bambano tagadni/cáfolni/másra kenni:
Otthoni használatra azért még most is problémásabb linuxot használni, de ha szerencséje/megfelelő gépe van az embernek, akkor netezésre/filmnézésre/második gépre jogtisztán egy elég jól használható rendszer még Windows-hoz szokott de egy picit tapasztaltabb felhasználók számára is -
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
idézet tőled: "fel akartam tenni az új ubi rc-jét": ez nekem rc. akárhogy is nézem.
az, hogy hibák vannak a disztrókban, nem ezen cikk újdonsága, tele van vele a net. helyesebb is lenne, ha ezeket a hibákat nem itt beszélnétek meg, hanem a disztróra jellemző szakmai topicban, mert ott fogja keresni mindenki, aki utánatok érkezik és hasonló baja van.A szakmai problémákon túl a cikk mondanivalója az, hogy legyen olyan a linux, amilyennek te akarod. Meg hogy másodhegedűs... ez a cikk fő üzenete, és én ezzel az üzenettel vitatkozom.
A könyvtárszerkezeten tényleg kár vitatkozni. Még az sem számít, hogy nekem tetszik-e vagy sem. Emberek összeszedték az érveiket, meghatározták a feladatokat, funkciókat, ez jött ki. Nem l'art pour l'art ilyen, hanem szándékosan.
"Az,hogy szerinted a cikk téves, nem is érdekel onnantól, hogy sokan ugyanezeket itt is megírták,hogy szintén belefutottak.": pedig kellene, hogy érdekeljen, mert azok a sokak, akikre te célzol, a te cikkedben is, mintegy mellékesként, felmerülő szakmai kérdésekről beszéltek, egyedül én voltam az, aki az alapvető üzenettel, hozzáállással vitatkozik. Persze mondhatod azt, hogy nem érdekel, ettől még a cikk nem lesz jobb és ettől még a hibákat ki fogjuk/fogom emelni. Ez is egyfajta egoizmus, hogy ha valaki nem azt mondja, amit hallani szeretnél, akkor az nem érdekel meg kussoljon... szoktál toporzékolni is hozzá?
A többiek csak azt mondták, hogy egy adott konkrét kérdésben problémájuk volt. A többiek nem mondták azt, hogy legyen minden linux ms linux vista. Másrészt meg a te cikked indította a topicot, veled kell vitatkozni.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én nem hisztiztem a grafikus felület megjelenésekor, mert a linuxban az kikapcsolható. Nem kötelező elem, ha kell, felrakom, használom, ha nem kell, kimarad. És linuxon nem kell grafikus felület egy gépre ahhoz, hogy a rajta futó grafikus programot használjam, mert ez nem windows.
Egyelőre arról van szó, hogy neked nem tetszik a linux, most akkor én is írjak neked ilyen csúnyaságokat, hogy kussoljál? Szerintem az az egoizmus, hogy 1-2 hónap linuxozás után alakítsák át a te igényeid szerint a linuxot.
"És tartom is, hogy első ránézésre": ez igaz, csak be kellene látni, hogy akik kialakították a unixos könyvtárszerkezetet, azok nem egyszer néztek rá, hanem sokszor. És mégis szerényebben adják elő.
"van néhány olyan alkalmazás aminek egyszerűen nincs linuxos megfelelője": hát akkor használj windowst, ezt kellene végre megérteni. Mi a francnak olyan program (=wine), ami az igényeidnek nem megfelelő oprendszert megtákolja olyanra, mint ami neked valójában kellene? Attól, hogy a ferrari jó autó, az emberek többsége még nem azzal akar szántani, hanem traktorral, bármennyire is jól mutat egy piros kocsi a szántásban...
Az, hogy egy rc bugos, az nekem természetes. A linuxosok is, a microsoft is szokott kiadni rc-ket, bétákat azért, hogy több szem többet lásson és több hibát gyaluljanak ki belőle. A linuxosok és a microsoft is hozzáteszi, hogy az rc nem általános használatra való, hanem arra, hogy segítsd a fejlesztőket.
ubuntu... hagyjuk.. divatlinuxos nyilván nem követi az ubuntu életét, nem is akarok erről vitatkozni veled.
Az, hogy a cikked alapjaiban téves, nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem. Továbbá az, hogy más olvasók téves információhoz jutnak a cikked alapján, szintén nem függ attól, hogy én olvastam-e vagy sem.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
a hozzád hasonló divatlinuxosok tömegei miatt olyan marhaságokat raknak a linuxos disztrókba, amiknek ott semmi keresnivalója. csak azért, hogy jobban hasonlítson a windowsra. cserébe instabil tákolmány lesz a régen jól működő cucc is.
tehát igen: zavar, rohadtul zavar.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szerintem kezdjük azzal, hogy nem személyeskedsz. Én nem rólad beszéltem, hanem a cikekdről, tehát ez a "te értelmezési problémákkal küzdesz" duma nem kell.
"windowsosok windowst használjanak": ez nem baromság, hanem józan ész. És nem az a kérdés vagy nem az a választóvonal,hogy valaki windowsos vagy linuxos, hanem az a választóvonal, hogy windows stílusban akarja használni a saját számítógépét vagy linuxos stílusban. Amilyen stílusban használni akarod, azt a rendszert kell feltenni. Ideje lenne már eljutni odáig mindenkinek, hogy nem az oprendszer határozza meg a felhasználást, hanem a felhasználó saját privát igényei határozzák meg az oprendszert. Neked van x,y,z stb, igényeid. Ezek a te privát döntéseid, senki nem akar beleszólni, hogy most filmet nézni akarsz vagy a fényképezőgépedről akarod a fotókat letölteni. Magánügy. Az is magánügy, hogy a te értékítéleted szerint ehhez milyen programot szeretnél használni. Viszont az már nem magánügy, hanem objektív kérdés, hogy ehhez milyen oprendszer való. Ha neked fotóbolt kell, akkor eszedbe ne jusson linuxozni, mert minek?
És igen, a linuxosok egy része linuxosnak született. Pontosabban mivel linux akkor még nem nagyon létezett, fogalmazzunk úgy, hogy nem windowsosnak született. Én sem. rsx-11m+-on meg dos/360-on kezdtem, majd vms-en nőttem fel. Aki pedig nem linuxosnak született, az attól tudott áttérni a linuxra, mert alapvetően az ő attitűdje olyan volt, amihez a linux jobban passzolt. Akik windowsról áttértek linuxra, egyik sem azt mondta, hogy most divatból át akarok térni linuxra, tehát adjatok nekem egy windows módra működő linuxot, hanem mind azt mondta, hogy én változtatni akarok azon, ahogy én magam viszonyulok a számítógépemhez és változtatni akarok a saját gondolkodásmódomon és az általam elérni kívánt cél, az általam kívánatos új gondolkodásmódomnak a linux jobban megfelel, mint a windows.
Tehát mégegyszer: akik áttértek linuxról windowsra, azok saját magukat akarták elsődlegesen megváltoztatni, nem pedig ostoba egoista módon a linuxot akarták a saját régi hozzáállásukhoz idomítani. EZ A ROHADT NAGY KÜLÖNBSÉG.
Egy másik szelete a dolognak az, hogy most még azoknak is van oprendszer, akik klikkelni szeretnek, meg azoknak is, akik szövegfájlokban vi-jal szeretnek motozni. Ha a sok egoista divatlinuxos igényei teljesülnének, jelesül hogy windows pofára szabnák át a linuxot, akkor mi lesz azokkal, akiknek ez nem felel meg? Maradjatok a saját kaptafátoknál és hagyjátok békén azokat, akiknek eddig jó volt a linux úgy, ahogy volt.
"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. "Mert ha nem, akkor már be is fejeztem": kiváló gondolat. És nagyon erősen vésd a fejedbe: az biztosan nem cél, hogy a linux közösség összedobjon egy windows linux editiont, hogy a winfanboyoknak is legyen linuxa.
Apróságok??? Az, hogy wine-t akarsz feltenni, az nem apróság, hanem egy nyilvánvaló jele annak, hogy a linuxot nem neked találták ki. Sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdenek? tudsz te például többszörösen egymásba ágyazott parancssort helyesen felírni? Láttad már a shell programozói kézikönyvét? Másik kérdés: érdekel? Mert ha nem, minek linuxoznál?
Nem tudtál office dokumentumot menteni... ha fogadnom kellene, arra fogadnék a windowsos kliensek miatt, hogy samba a szerver, azt raktad fel a saját gépedre... de minek? a unixos szerverek között amióta világ a világ, nfs volt a fájlmegosztó protokoll, minek windowsos dolgokat belekeverni? Ha nem tudod tisztán nfs-en üzemeltetni a hálózatodat, akkor neked nem kell a unix.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mini-ITX
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- Futás, futópályák
- Lassú lett a Windowsod? Ezeket kapcsold ki elsőnek!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Steam topic
- További aktív témák...
- Egyedi PC építés Neked, stílusra és teljesítményre szabva
- Apple iPhone 13 Pro 128GB Akku: 86%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garancia!
- Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Silverblue 6.9 120 Hz Dynamic AMOLED, 200 MP kamera, S Pen,
- Samsung Galaxy Z Fold7 Blue Shadow-12/512 GB Használt, karcmentes Garancia 2028. 09. 03-ig
- Samsung Galaxy Z Fold7 Silver Shadow-karcmentes 100% akku / 34 ciklus Garancia 2028.09. 27-ig
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 238 Ciklus - 88% akku - MAGYAR
- EK Quantum Kinetic D-RGB D5 Pump Viztartály - pumpa kombó! 360MM
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
. De az alapszolgáltatásokat hamar meg lehet csinálni, és szoftveres Raid megy mindkettővel, már csak az alaprendszerek miatt is, (valamilyenBSD és Linux)