Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

LOGOUT blog

válasz V.Stryker #105 üzenetére

Szerintem kezdjük azzal, hogy nem személyeskedsz. Én nem rólad beszéltem, hanem a cikekdről, tehát ez a "te értelmezési problémákkal küzdesz" duma nem kell.

"windowsosok windowst használjanak": ez nem baromság, hanem józan ész. És nem az a kérdés vagy nem az a választóvonal,hogy valaki windowsos vagy linuxos, hanem az a választóvonal, hogy windows stílusban akarja használni a saját számítógépét vagy linuxos stílusban. Amilyen stílusban használni akarod, azt a rendszert kell feltenni. Ideje lenne már eljutni odáig mindenkinek, hogy nem az oprendszer határozza meg a felhasználást, hanem a felhasználó saját privát igényei határozzák meg az oprendszert. Neked van x,y,z stb, igényeid. Ezek a te privát döntéseid, senki nem akar beleszólni, hogy most filmet nézni akarsz vagy a fényképezőgépedről akarod a fotókat letölteni. Magánügy. Az is magánügy, hogy a te értékítéleted szerint ehhez milyen programot szeretnél használni. Viszont az már nem magánügy, hanem objektív kérdés, hogy ehhez milyen oprendszer való. Ha neked fotóbolt kell, akkor eszedbe ne jusson linuxozni, mert minek?

És igen, a linuxosok egy része linuxosnak született. Pontosabban mivel linux akkor még nem nagyon létezett, fogalmazzunk úgy, hogy nem windowsosnak született. Én sem. rsx-11m+-on meg dos/360-on kezdtem, majd vms-en nőttem fel. Aki pedig nem linuxosnak született, az attól tudott áttérni a linuxra, mert alapvetően az ő attitűdje olyan volt, amihez a linux jobban passzolt. Akik windowsról áttértek linuxra, egyik sem azt mondta, hogy most divatból át akarok térni linuxra, tehát adjatok nekem egy windows módra működő linuxot, hanem mind azt mondta, hogy én változtatni akarok azon, ahogy én magam viszonyulok a számítógépemhez és változtatni akarok a saját gondolkodásmódomon és az általam elérni kívánt cél, az általam kívánatos új gondolkodásmódomnak a linux jobban megfelel, mint a windows.

Tehát mégegyszer: akik áttértek linuxról windowsra, azok saját magukat akarták elsődlegesen megváltoztatni, nem pedig ostoba egoista módon a linuxot akarták a saját régi hozzáállásukhoz idomítani. EZ A ROHADT NAGY KÜLÖNBSÉG.

Egy másik szelete a dolognak az, hogy most még azoknak is van oprendszer, akik klikkelni szeretnek, meg azoknak is, akik szövegfájlokban vi-jal szeretnek motozni. Ha a sok egoista divatlinuxos igényei teljesülnének, jelesül hogy windows pofára szabnák át a linuxot, akkor mi lesz azokkal, akiknek ez nem felel meg? Maradjatok a saját kaptafátoknál és hagyjátok békén azokat, akiknek eddig jó volt a linux úgy, ahogy volt.

"Vagy nem cél,hogy minél több ember használjon linuxot?": nem. az a cél, hogy legyen egy jól működő oprendszer. "Mert ha nem, akkor már be is fejeztem": kiváló gondolat. És nagyon erősen vésd a fejedbe: az biztosan nem cél, hogy a linux közösség összedobjon egy windows linux editiont, hogy a winfanboyoknak is legyen linuxa.

Apróságok??? Az, hogy wine-t akarsz feltenni, az nem apróság, hanem egy nyilvánvaló jele annak, hogy a linuxot nem neked találták ki. Sokkal nagyobb problémákkal mások sem küzdenek? tudsz te például többszörösen egymásba ágyazott parancssort helyesen felírni? Láttad már a shell programozói kézikönyvét? Másik kérdés: érdekel? Mert ha nem, minek linuxoznál?

Nem tudtál office dokumentumot menteni... ha fogadnom kellene, arra fogadnék a windowsos kliensek miatt, hogy samba a szerver, azt raktad fel a saját gépedre... de minek? a unixos szerverek között amióta világ a világ, nfs volt a fájlmegosztó protokoll, minek windowsos dolgokat belekeverni? Ha nem tudod tisztán nfs-en üzemeltetni a hálózatodat, akkor neked nem kell a unix.

Új hozzászólás Aktív témák