Új hozzászólás Aktív témák

• adika4444

addikt

válasz kutga #42087 üzenetére

Hali!

Tökéletes megoldásról nem tudok, egy haverom aktívan próbálkozik RPI4-gyel, de ő sem látta még meg a fényt az alagút végén. Ha Apple eszköz a forrás, AirPlay hangszórót könnyebb csinálni a RPI-ből, de ha mindenképp Bluetooth kell, akkor pár éve ezt a szösszenetet írtam egy haveromnak (szóval nem az az igazi leírás, és most már tesztelni sem tudom):

Első lépésben ellenőrizzük a bluetooth állapotát:

user01@debian-server:~$ sudo systemctl status bluetooth
    * bluetooth.service - Bluetooth service
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset:
    Active: active (running) since Fri 2019-05-24 20:57:42 CEST; 3s ago
    Docs: man:bluetoothd(8)
    Main PID: 13934 (bluetoothd)
    Status: "Running"
    Tasks: 1 (limit: 4915)
    CGroup: /system.slice/bluetooth.service
    `-13934 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd
    ...

Ha nem megy
    sudo systemctl start bluetooth
    sudo systemctl enable bluetooth

Most nézzük meg, hogy a BT adaptert viszi-e a gép, és ha már ittvagyunk, adjuk is hozzá magunkat a bluetooth csoporthoz
    sudo addgroup felhasznalo bluetooth
    Majd bluetoothctl, enter
    user01@debian-server:~$ bluetoothctl
    [bluetooth]# agent on bluetoothd...
    Agent registered
    [bluetooth]# default-agent
    Default agent request successful
    [bluetooth]#

Ha nem dob hibát a parancsok kiadása után akkor az adapter működik, mehetünk tovább. Exit-tel lehet innen kilépni, ilyenkor kiír egy unregistered-et, ez nem probléma. Ha hibát dob, Google, illetve ellenőrizzük-e, látja-e a rádiót
    sudo apt instal rfkill
    sudo rfkill list
    Nekem egy laptopon FN+F2 kapcsolgatja a rádiókat.

Telepítsük fel a kellő csomagokat
    sudo apt install pulseaudio pulseaudio-module-bluetooth bluez-tools

Ha megvagyunk, be kel állítani a Bluetooth-ot, hogy lejátszóeszközként mutassa magát felfedezésnél, így például a telefon, vagy a gépünk hangszóróként fogja kezelni

Az /etc/bluetooth helyre kell készíteni egy audio.conf file-t az alábbi tartalommal:
    sudo nano /etc/bluetooth/audio.conf

# This section contains options which are not specific to any
    # particular interface
    [General]
    Enable=Source,Sink,Control,Media,Gateway,Headset
    Disable=Socket

Létrehozás és mentés után

sudo systemctl restart bluetooth

Ahhoz, hogy a Bluetooth-os lejátszás működjön, szükségünk van a pulseaudio-ra. Őszintén megvallva ezt a részt még nekem sem sikerült kitapasztalni, a mostani egy működő megoldás, még ha nem is elegáns. A pulseaudio egy screen-ben fog futni a háttérben. System processként kicsit necces futtatni, de nem lehetetlen.

Nyissunk tehát egy screen-t, vagy ha nincs felrakva telepítsük, majd nyissuk meg
    sudo apt install screen
    nyissunk egy bluetooth-background screen-t
    screen -S bluetooth-background
    majd rakjuk ide ezt, hogy fusson a pulse
    pulseaudio -D --exit-idle-time=-1
    Eztán CTRL+a majd d, hogy leválasszuk a képernyőt.

A fenntebbi művelettel már hang is lehet, most már tényleg csak a lényeg van hátra, a csatlakozás!

Üssük be, hogy bluetoothctl, majd enter
    Eztán az alábbi parancsokat:
    agent on
    default-agent
    power on
    discoverable on
    pairable on
    Most a közeli Bluetooth-eszközök látni fognak minket a gép hosztneve alapján.
    Rácsatlakozásnál jönni fog a terminálon egy kérdés. Írjuk be, hogy yes, majd enter. Később még egyszer vagy kétszer kérdez, igen majd megint igen.
    Utána a kapcsolat felépül. A kapcsolódás során kiírta a csatlakozó eszköz MAC címét, de ez lekérhető úgy is, hogy megjelenítjük a párosítottak listáját
    paired-devices
    Innen másoljuk ki a kellő címet, és a trust majd a MAC cím beírásával tehető megbízhatóvá, így az már bármikor csatlakozhat a gépen megerősítés nélkül. Lehet több trusted eszközünk is. A help parancs kiadásával megnézhetjük, hogy lehet bontani a kapcsolatot egy eszközzel, és a törlés mikéntjére is fény derül.

Hátha segít:)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés