- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
válasz
DougButabi #43398 üzenetére
Hova teszel ekkora monitort kulturaltan? Kivancsi vagyok
-
DougButabi
tag
Sziasztok,
Érintőképernyős monitort használ valaki dashboardnak?
Azért 24 col csak használhatóbb lenne, mint egy tizes tablet.
Csak azt nem tudom mi lenne a vas (firetv esetleg pi)
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? -
Degeczi
nagyúr
válasz
Jofi81 #43388 üzenetére
Nekem sincs tapasztalatom vele, de ha van rá mód, szerintem is inkább az optikai, hiszen ott azt írja a linkelt oldal, h pillanatnyi teljesítményértéket is kapsz, és a fogyasztást is nyilván abszolút számértékként egy leállás után is (míg ha az impulzusszámlálásod bármilyen okból éppen kimarad, utána manuálisan kell korrigálnod az elmaradást)
-
ojb
tag
válasz
Jofi81 #43388 üzenetére
Tapasztalatom nincs vele, de én inkább az optikai port irányába tennék egy próbát.
A szolgáltató miért ezt a portot használná, hiszen az órának, ha jól tudom van RS485 kimenete is a plomba alatt.
Ezen a porton az óra állásait ill értékeit lehet kinyerni. A LED (impulzus) kimenetet Neked kell számolni, feldolgozni, ami mindig elfog térni egy kicsit az óra értékeitől.
Egy kérdést sztem megérne a szolgáltató felé, hogy használhatod-e az IR portot. -
Jofi81
őstag
A villanyórám egy Logarex LK13BO704033, van rajta optikai port és impulzusled. Melyiket lenne érdemes használnom leolvasásra? Optikainál azt írják, hogy kellhet szolgáltatói PIN, de az is olvastam valahol, hogy nem is a felhasználónak van fenntartva. Számoljam inkább az impulzusokat? Van valakinek tapasztalata ilyen mérővel?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Primary92 #43386 üzenetére
Persze, ezért is jó a yaml config, pár copy-paste és search&replace-el pillanatok alatt létre lehet hozni sok hasonló szenzort.
Egy szenzornak egy állapota van. Saját integrálást írva lehet olyat csinálni, h több tulajdonság alatt is megjelenjen több minden, de ilyen célra nincs értelme, ezeket amúgyis (pl. statisztika miatt) jobb külön entitásként kezelni. -
Primary92
senior tag
válasz
Degeczi #43385 üzenetére
Az lenne a helyes megoldás, hogy a többihez is lemásolom a configot, csak átírom a state_topic-ot?
Most ezzel a módszerrel egyszerre csak egy értéket jelez ki. Meg lehet oldani, hogy egy szenzor alatt látszódjon az üzenet összes értéke (energia befele-kifele, teljesitmeny, aramok...)? -
Degeczi
nagyúr
válasz
Primary92 #43383 üzenetére
Ja, már az elsőre is akartam kérdezni, h ez ugye több üzenet - de ha egyetlen, akkor nem csoda: ez így nem szabályos JSON!
A mostani módosításoddal már az, ezért fogadja el.
A villanyóráknak külön topikja legyen, így mindegy mennyi van, azon belül egyhez már jó a mostani módszered. -
-
Primary92
senior tag
válasz
Degeczi #43382 üzenetére
A behúzás az idemásolás során tűnt el.
Jelenleg érték helyett Unknown-t ír.Ez az érkező érték:
{ "betapVetelezettHatasos":"2144000" },{ "betapVisszataplaltHatasos":"2597100" },{ "napelem":"6700" }
Ez a template:
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"Van egyébként 4 db villanyórám, amikről 4 csoportban jön majd kb. 20 adat. Ezeket hogyan tudom óránként egyben kezelni? Lesznek fogyasztás értékek, telejesítmény, áram, feszültség, stb.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Primary92 #43381 üzenetére
Nem muszáj: a fejlesztői eszközök alatt van kimondottan "manuálisan konfigurált mqtt" újraolvasás...
Az viszont nem világos, h mivel van gondod. A config az indentálást leszámítva jónak tűnik (de ha az ilyen, akkor told a name n betűje alá az utána következő sorokat is) -
Primary92
senior tag
válasz
ViZion #43380 üzenetére
Közben rájöttem, hogy újra kell indítgatni a HA-t.
Most ez szerepel a configban:
mqtt:
sensor:
- name: "VillanyoraAllas"
state_topic: "iot_s/use/Oraallasok/fmt/json"
device_class: energy
state_class: total_increasing
unique_id: "BetapHatasos"
unit_of_measurement: "Wh"
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"
Ez az eddigi eredmény. Gondolom valahogy nem jól olvasom ki az adatot. -
Primary92
senior tag
Próbálok HA-ban egy PLC által MQTT-n JSON formátumban küldött mérőóra adatot beintegrálni.
Első szárny próbálgatás, de elakadtam.
AZ MQTT topic figyelésben tök jól látszódik, hogy
iot_s/use/Oraallasok/fmt/json topikban érkezett 14 üzenet 12:13-kor:
{ "betapVetelezettHatasos":"2144000" },{ "betapVisszataplaltHatasos":"2597100" },{ "napelem":"6700" }a configuration.yaml végére pedig ezt szúrtam be:
mqtt:
sensor:
- name: "VillanyoraAllas"
state_topic: "iot_s/use/Oraallasok/fmt/json"
value_template: "{{ value_json.betapVetelezettHatasos }}"
A fejlesztői eszközökben a konfiguráció ellenőrzése sikeres. Ennek ellére sehol semmi nem jelenik meg.
Mit csinálok rosszul?Valamennyire tudom a küldött adat formátumát is módosítani.
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Van nekem a házban 3 db google hangszóró.
Van esetleg mód arra, hogy amikor TTS-el bemondatok valamit rajtuk, azt szinkronizálva, egyszerre tegyék?
Már csináltam HA-ban egy groupot nekik, és a groupot használom a TTS-nél, de így ven eltérés köztük. -
zsírsámán
senior tag
Sziasztok!
Adott egy 2 csatornás 5-32V smartwise relé. Az első tezstnél a z2m felismerte (valami ewelink kapcsolóként azonosította), minden működött, szépen kapcsolgatott. Kivittem a rendes helyére csatlakoztattam a vgleges, de a z2m (edge) már nem ismeri fel, failed to interview üzenettel unsuportedként kezeli. Volt már force remove, de semmi sem segít, próbáltam az eredeti próba környezetben is újra életre kelteni, de semmi. a z2mqtt is újra lett már telepítve, de nem segített, HA restart is volt pár, de semmi haszna nem volt.
Jelenleg egy cc2652rb stick van a rendszeremben, 55 csatlakoztatott eszközzel, de ezek között sok a router. Lehet hogy ennek a koordinátornak itt a határa? Elvileg akár 200 eszközt bírnia kell.
Volt itt bárkinek hasonló gondja? Sajnos githubon csak a problémát találtam meg, de az ottani segítségek nálam nem javították ki a hibát. -
ViZion
félisten
Nah, frissítette a telepítő a dongle SW-t és bang, csatlakozik.
Nem kell azonos alhálón lenniük -az opnsense "kiigazítja" ezt, mert WAN-on és NAT-on túl van az inverter, ezért működik csak, de portot nyitni, rulest macerálni nem kellett. Ha jól gondolom, mivel a bentről kimenőt engedi vissza is, így ezt megúsztam.
-
ViZion
félisten
-
jNk
senior tag
Dockerben futó domoticzhoz az apcupsd vagy a nut irányából próbáljak kötni egy APC upst ?
A szünetmentes usb porton csatlakozik a docker hosthoz. -
amaximus
csendes tag
válasz
LouiS22 #43343 üzenetére
... folyt
a yaml konfig kiváltásával (pl. config-lflow-val) elveszted a kontrollt az entitások definiálását illetően, a yaml által biztosított feature-ek (pl. anchorok használata) és nem tudsz automatikusan generálni több hasonló entitást vagy több rendszer konfigurációját.
Minél jobban elterjed a HA és kerülnek bele jobbnál jobb feature-ek pl. több rendszer kezelése (a companion app már natívan), config-flow-val annál nehézkesebb lesz a több rendszer adminisztrációja. -
Degeczi
nagyúr
-
LouiS22
veterán
válasz
amaximus #43367 üzenetére
A config flow volt az első lépés a kommercializálódás irányába. Volt is háborgás anno rendesen emiatt -- de azt is értem, hogy egyszer muszáj nyitni azok felé is, akik újoncként ismerkednek a HA-val és ehhez kell egy olyan UX is, ami nem riaszt el azonnal. A yaml meg pont ilyen
-
amaximus
csendes tag
válasz
LouiS22 #43343 üzenetére
Amíg nem kötelező addig nem lesz.
Eleve nem szeretem a kattingatós megoldásokat, a yaml konfiguráció teljesen jó. Ez persze egyéni preferencia.
Ráadásul az emberek elszoknak a dokumentáció olvasásától ha egy kattintgatós megoldás végigvezeti a folyamaton őket.
Szerintem a config-flow nem jó irány, főleg úgy nem, hogy a yaml kárára került implementálásra, nem pedig alternatívaként. -
kgymac
őstag
válasz
LouiS22 #43360 üzenetére
Ugyanez a hibám volt korábban, még a 9.4 ágon. 9.5 alatt is előfordult, de a 2023.3.x verzió után már nem jelentkezett. Dhcp-n fixált vagy statikus ip-vel fordult elő. Ha nem volt fixálva, akkor volt net elérés is HA alól. Ugyanaz a gép ugyanazzal a hw-vel, de más oprendszerrel (win,dsm) simán ment fix ip-vel, vagy dhcp-n fixált ip-vel is. A HA mellett live ubuntu-val volt gond egyedül.
A jelenség, hogy a HA terminálban nem lehetett pingelni a gateway-t, ill. a korábban jelzett frissítéseket nem tudta letölteni.Én inkább valami HA-n belüli hálós problémára tippelnék, olyan, mintha a tűzfala nem engedné ki a gw irányába, így semmit sem ér el kifelé. Az egyik xpenom mutat hasonlót ovpn csatlakozáskor, minden más gépet elérek, kivéve a becsatlakoztatott nast. Míg a tartalék nasra ovpn-en belépve minden gép elérhető. A két nas tűzfal beállításai kb. azonosak, ahogy az ovpn konfig is (ip-k és ovpn port-ok eltérnek, de szinkronban van a saját tűzfal beállításaival).
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, home assistantban szeretnék csinálni egy teljesen "kamu-üres" gombot, ami semmilyen entitáshoz nem kapcsolódik.
Annak a gombnak az állásától szeretnék automatizumusok elindítását kötni, ami eszközök állapotához kapcsolódnak (az automatizmusok készen vannak már és működnek rendesen, elindítási feltételként raknám be a gomb bekapcsolt állapotát).
Tehát csak annyi, hogy on/off állású gomb és az állástól függően indulnak vagy nem indulnak az automatizmusok.
Viszont sehol se találok olyan leírást, ami alapján lehetne ilyen üres gombot készíteni.Esetleg valaki tud megoldást?
-
LouiS22
veterán
-
gya/352
tag
Üdv!
Csatlakoznék én is a frissítés utáni problémával szembesülők táborához.Néhány nappal ezelőtt megjelent a HA-ban hogy frissíthető az OS, illetve a Core.
Csináltam egy mentést és lefrissítettem az OS-t.
Azóta nem lehet frissíteni semmit, mert pl ha a Core-t akarom frissíteni akkor ezt dobja fel, vagyis le a képernyő alján...Error updating Home Assistant Core 'HomeAssistantCore.update' blocked from execution, no host internet connection
Többször újra lett indítva a vas is, a router is, de a helyzet nem változott.
Annak ellenére hogy (szerinte) nincs internetkapcsolat, azóta megjelent az ESPHome és a Terminál frissítésének üzenete is, de azokat sem lehet frissíteni, mert ugyan ezt a hibaüzenetet adja.
Van valakinek hasonló problémája, vagy bármilyen ötlete a megoldásra? -
-
amargo
addikt
válasz
kis.zsolt #43348 üzenetére
Én nem akarok ebbe a vitába beleszállni, de azért két olyan rendszer összehasonlítani, ahol jó, ha évente kiadnak egy verzió frissítést és egy olyat, ahol hetente jön 1-2 verzió, egyszerűen nem lehet.
Teljesen más release ciklusról beszélünk az egyik a régi waterfall a másik continuous integration-t alkalmaz.
Mind a kettőnek meg van az "ára". Egyik esetben sem kötelez senki a frissítésre. -
footy
addikt
Sziasztok!
Frissitettem a HA-t es belefutottam az MQTT hibaba.
Nem jon ossze a konvertalas. Valaki tudna segiteni benne?Ez volt:
#sensor balkon:
# - platform: mqtt
# name: 'Luftfeuchtigkeit'
# state_topic: 'RPIEasy/balkon_temperature/Humidity/state'
# - platform: mqtt
# name: 'Temperature'
# state_topic: 'RPIEasy/balkon_temperature/Temperature/state'Ez lett:
########MQTT#######
mqtt:
sensor:
-name: "balcony_humidity"
device_class: humidity
unit_of_measurement: "%"
state_topic: "RPIEasy/balkon_temperature/Humidity/state"
-name: "balcony_temperature"
device_class: temperature
unit_of_measurement: "C"
state_topic: "RPIEasy/balkon_temperature/Temperature/state"Mar az elso sornal ( -name: "balcony_humidity") hibat kapok
koszi
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
LouiS22 #43347 üzenetére
Khmm, Itt a Github oldal, ahol nem egy embert látok fejlesztőként.
Igen, ezzel a Python kérdéssel viszont egyet kell értsek, sajnálatos módon "Python érzékeny" a rendszer.
-
LouiS22
veterán
válasz
kis.zsolt #43348 üzenetére
Nekem is fut még domo, mert egyszerűen nem jutok oda, hogy azt az eszközt HA-sítsam. A domo python kezelésével voltak (és vannak is) problémák, elég gyorsan segmentation faultba lehet szaladni, illetve egy áramszünet után hiába van látszólag rendesen konfigolva, 10ből 1x csak nem indul újra magától és manuálisan kell berúgni (ez persze lehet, hogy nem szoftveres hiba, de szűz pi install és csak domo telepítés után ugyanúgy megvan évek óta úgy, hogy látszólag minden feltétel teljesül, stabil a tápfesz is (erre gyanakodtam egy ideig amúgy).
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Degeczi #43324 üzenetére
Ha visszaolvasod az írásaimat, nem trollkodom, a legkönnyebb lepattintani valakit úgy lehet, hogy azt állítod róla, hogy trollkodik.
Annyi a bajom a HA-val, hogy igen, előre leírják, ahogy mondod, és nagyszerű videókat is kapunk a srácoktól, hogy ez mire jó, és miért volt rá szükség. Ok. De mikor odaérünk, és megjelenik a frissítés, én mindig egy komplett mentéssel nyitok, mert az elején sokszor belefutottam, hogy hiába "készültem rá" a beígért változásokra, azok más módon jelentek meg, mint ahogyan számítottam rá. Klasszikust idézve: "tudtam, de nem sejtettem".
Ezért most már csak annyi a kellemetlenség, hogy visszatöltöm a korábbi backupot, és elfelejtem a rendszer további frissítését. Igenám, de ekkor a biztonságnak is valamelyest annyi, hiszen akadnak frissítések, melyek biztonsági réseket tömnek be, és ezeket a verziókat nem célszerű kihagyni. És olyan nincs, hogy csak a réseket tömöm be, sajnos jön minden rossz dolog a jó dolgokkal együtt.
Nehéz eset. Ezért is használom mindkét platformot. És az utolsó mondatod ismét telitalálat: igen, már nem frissítek, a 10-es volt az utolsó.
Picit más, lazán kapcsolódó, és említve is volt:
A tönkrement adatbázis nálam is előfordult: az SD-kártya volt a ludas és nem a Domo, illetve a második esetben verziót váltott az sqlite3 adatbázismotor, és az sokaknál okozott bajt, de megoldás is volt rá... nem linkelem, mert már nem emlékszem rá, de terminálban egy kb. 10 soros utasításhalmaz volt, és minden ment a régi kerékvágásban. Ez akárhogy számolom 12 év alatt 2 Domo hiba. És most hogy írok kirajzolódott valami: furcsának tartom, hogy a HA esetében ami nem oké, az mind user error, de ugyanez a forgatókönyv nem alkalmazható a Domora, mert csak, ott nincs user error, ott alapból vacak az egész? -
kgymac
őstag
válasz
kgymac #43344 üzenetére
Úgy néz ki, ismert probléma már majdnem egy éve.
Firefox alóli file feltöltés a probléma, ha már fenn van a tar file a HA-n, már működik a visszaállítás. Gugli vagy más böngészővel feltölthető a tar file. -
kgymac
őstag
Sziasztok,
Most kellene nagy segítség. Ma megérkezett az új ssd a HA-hoz.
A korábbi rendszert tegnap is és ma is lementettem, letöltöttem pc-re a file-okat. 126MB körüli mentések készültek, tar formátumban. A 7zip szerint épek, jelszó nélküli mentések.
Live ubuntuból balena etcherrel kiírtam a HAOS 9.5 img-jét az új ssd-re, majd reboot, települt, kb. a szokásos szerint. Az új tulajdonos felhasználó létrehozásakor az alul lévő visszatöltést választva a visszatöltés nem sikerült, "Unsupported file format" üzenetet kapok, minden korábbi mentés visszatöltése esetén.
A felhasználót létrehozva, majd netet beállítva megpróbáltam visszaállítani a mentést, de továbbra is az unsupported üzenetet kapom. A HAOS alá nem került még telepítésre semmi, eddig egyetlen leírás sem írta, hogy kellene. Mind egyszerűnek állította be a költözést.
Mindenesetre ez így most nagy csalódás, sikerült utolérnie a HA-nak a m$-t (pici&puha) ezzel a mentés/visszaállítás problémával.
Mit lehet tenni ? A korábban telepített bővítményeket, eszközöket, szolgáltatásokat újra fel kell tenni a visszatöltés előtt?
Egyszerűen nem értem, a HA a névjegy szerint ugyanaz a verzió, 9.5 (2023.4.5). Tanács? -
kgymac
őstag
válasz
amaximus #43332 üzenetére
A required talán pontosabb és érthetőbb lenne a nem perfect angoloknak. Vagy (githubos) link hozzá a leírásban, szerintem nem tilos használni a githubon (legalábbis nincs kitiltva az, aki használja). Nem csak nekem okozott problémát a fórumon, ezen posztok nélkül nem is hallottam volna a pollen_hu-ról.
-
fo_di
őstag
válasz
scream #43329 üzenetére
azt nézi egyrészt, hogy van-e internetkapcsolat, másrészt pedig hogy van-e új verzió akár a supervisorból, akár a rendszerből vagy addonokból
(ha letiltod, még többet hív, próbálja újra és újra meghívni, hátha megjavult már, ha kiengeded, elvileg 10 percenként 1 hívás van) -
amaximus
csendes tag
válasz
kgymac #43310 üzenetére
A pollen card readme első mondata:
"This Lovelace custom card displays pollen information provided by Pollen Information Integration filtered based on concentration level."
A "provided by Pollen Information Integration" eléggé sokatmondó.Az egyéb "semmitmondó" hibaüzeneteket a HA írja, pl ha egy frontend elem (pl. kártya) olyasmire hivatkozik ami a backenden nincs definiálva (pl. egy szenzor)
-
ViZion
félisten
válasz
scream #43327 üzenetére
Ezt még nem tudom, este állítottam be...
LouiS22: alapból a helyi hálózat spammelése volt a probléma, egyrészt a statok tele vannak hibával, feleslegesen foglalja a wifit, stb. Ezzel se lenne baj, de egy perc alatt 60+ kérést számoltam (új eszközök keresése, nem a meglévők lekérdezése), utána feladtam... és ezt ismétli sűrűn. Nem kérünk sokat, lehessen beállítani pl. pool-t vagy VLAN-t, ennyi. Extra lehetne a frissítés időköz és a max request/min beállítása. Menő is lenne egy auto discovery menüpont amúgy a beállításokban. -
scream
veterán
válasz
LouiS22 #43328 üzenetére
Ha csak lekérdez, azzal nincsen gond - egyelőre csak azt próbálom kideríteni, hogy mire használhatja a hívást a HA - pl milyen kifele kommunikáció mehet arra.
De egyelőre, mivel csak pár hőmérséklet szenzor és izzók vannak a rendszerben, túl nem izgulom a dolgot, inkább csak érdekel.
-
scream
veterán
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ViZion #43325 üzenetére
Nem gondolom furcsának, hiszen attól még, h preferálandó a lokális működés, rengetegen használnak net alapú szolgáltatásokat, és ott valóban hasznos a netkapcsolat meglétének sűrű ellenőrzése, pont azért, h ne bombázzon fölöslegesen hibákkal és ne lassuljon, ha azzal épp probléma van.
Az persze jogos, h ennek átláthatóbbnak, egyszerűen konfigurálhatónak kellene lennie. -
ViZion
félisten
válasz
kis.zsolt #43321 üzenetére
A felsoroltak nem létfontosságúak, csak furcsa, hogy a lokális dolgot hangoztatják, közben a publikus webre örökké felmászik -erre az usernek semmi ráhatása nincs. Ahogy láttam, van benne "failsafe", mert elkezdett más oldalakat pingelni (cloudflare, google, stb...), de sokkal ritkábban. A végén minden kimenőt elfogok, 'oszt baCChatja. Warningok jöttek integrációra most is, h az akárhanyas verziótól nem támogatott, remélem majd frissítik.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Erősen trollkodás szagú pedig, mert ebben a topikban is találsz olyan tapasztalatot, h Domoticzot frissített vki ami után a teljes adatbázisa használhatatlan lett
, míg alább semmi problémáról nincsen szó, csak egy pár percenként végzett lekérdezésről...
Arról pedig rengetegszer szó volt már, h a HA egy folyamatos változás alatt álló szofver (a lényegi eltéréseket mindig 1-3 hónappal előre jelezve), amivel ha nem akarsz foglalkozni, akkor nem térsz át újabb kiadásokra, és használod vidáman azt, ami bevált. -
LouiS22
veterán
válasz
És tegyük hozzá szép csendben: ezeket a változásokat mindig jó előre jelzik, logban is visít, hogy probléma lesz ekkortól és ekkortól és a changelogban mindig szépen dokumentáltan ott van, hogy breaking change. Van idő felkészülni rá -- csak hát ahhoz elsőként olvasni kell, utána meg értelmezni az olvasottakat. Ja, és nem eszetlenül kattintgatni a frissítés gombra, hanem előtte megnézni, hogy milyen következményei lehetnek.
Egyszóval: user error
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
ViZion #43320 üzenetére
Nem akarok Domo vs. HA vitát szítani, de bizony a Domo a kezdetektől fogva ugyanaz, nem tartalmaz olyan változásokat frissítései során, mely egy jól bevált, jól működő konfigot örökre, vagy átmenetileg elcsesz. Ezt 12 év tapasztalatából mondom.
Hogy korrekt legyek, azért azt is le kell írjam, hogy nagyságrendekkel több eszközt kezel a HA - de baxhatom, ha egyik verzió, vagy Core váltásról a másikra kezelhetetlenné válik a funkcióváltozások, vagy megváltozott értelmezések miatt, ne adj isten fontos automatizálások mennek a levesbe emiatt. A HA esetében egyetlen év alatt 5 alkalommal kukáztam a beállításaimat. Domonál egyetlen egyszer sem 12 év alatt. Beszédes számok.De ez csak az én szerény, elfogult, és önző véleményem.
-
ViZion
félisten
Néhány morcosító HA dolog, de ide írom, hátha másnak is hasznos...
Első, hogy HA (ami ugye local és nem felhős, mert az a tuti) hazaszól 5 percenként és ennek a módosítási lehetőségét is elvették. Nem baj, megpróbálom átverni valahogy. Első lépésben unbound override-ba raktam, legalább az IP-t ne kelljen lekérni, de mintha az oldal (checkonline.home-assistant.io) csak továbbdobná cloudflare-ra a kérést... hmmm...Vajon mit reagálna, ha az itthoni servert pingelné?
Erre neten sem találtam infót, valaki próbálgatta már?Másik, h halálra spammeli ptr lekérdezésekkel a hálózatot, mert felderít. Ez nem lenne baj, de nagyon aktívan derít fel, ami engem nem derít fel. Megoldásért kellett keresgélni, sajnos ezt sem könnyítették meg: [link]
configuration.yaml-ból a default_config: sort törölni kell, majd innen [link] be kell írogatni, amire szükség van (újabbak nincsenek benne, pl. network, ezeket pótolni kell!). A ptr requesteket a DHCP Discovery csinálja, ezt ki kell hagyni. Szerencsére találtam ezt, ahol megvan a tartalma. A duplikáltakkal nem enged menteni, azokat is ki kell kommentelni. SSDP és a Zeroconf is gyanús, de egyelőre maradnak.
Az egészben az a vicc, h lehetne egy mezei discovery gomb, vagy legalább beállítani a gyakoriságot, a max. lekérdezések számát, melyik vlan vagy IP pool keressen, akármit. De semmi.
Két restarton és kb. 1 óra megfigyelésen túl vagyok, úgy tűnik a netes infók jók, a PTR *.0.168.192.in-addr.arpa. kérések eltűntek.
De figyellek HA... -
PeterCMolnar
csendes tag
Uhh, köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást és a különböző szemszögeket!
Valóban, így látom hogy néhány faktor mellett simán elmentem... Tényleg köszi, megleptetek ennyi véleménnyel! -
Degeczi
nagyúr
válasz
LouiS22 #43313 üzenetére
Gondolom utóbbi volt a HA-t kusztomizáló Szafari, vagy mi
jé, elvileg még létezik
-
LouiS22
veterán
válasz
Fuser és Tsa #43312 üzenetére
volt (van?) két magyar cég, akik HA-ra alapozva nyújtanak piaci alapú szolgáltatást. Az egyik ránézésre profi, a másik ránézésre kókler. Csak a nevek nem ugranak be
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kgymac #43308 üzenetére
Persze, saját célra is napokig lehet reszelgetni elsőre egyszerűnek tűnő automatizálást, amiről aztán csak a próbák során derül ki, milyen küszöb-értékekkel, milyen késleltetéssel, milyen hang- vagy fényerővel, stb. válik be a gyakorlatban. A váratlan apró hibákról nem is beszélve, ahol magának csak legyint az ember, hülye voltam így jártam, már tudom hogyan célszerűbb - de egy fizetős ügyfélnél? Isten ments, még ismerősnek ingyen sem... (max persze ha magának hegesztgeti és elakad vmiben, az OK, de helyette nem)
-
kgymac
őstag
válasz
LouiS22 #43309 üzenetére
Programozóként én inkább gépelek. Csak sokáig tartott, mire leesett, hogy van pollen szerzor és pollen card is. Igazán hivatkozhatott volna a card github-os readme-ben a külön pollen szenzor csomagra, akkor kb. 3-4 perc múlva már működött volna egyből. De a szenzor kódját hibásnak mutatta a konfig ellenőző, ha volt pollen card, akkor azt is, kb. semmitmondó hibaüzenetekkel. A .js erőforrás hozzáadása majd a szokásos újraindítás után után a telepített pollen card is megjelent a képernyő elemek között, addig nem. 3 ember, kb. 7-8 posztja kellett a megfejtéshez, amit egy normális readme egyedül is összehozna. Ez van.
-
kgymac
őstag
válasz
ViZion #43306 üzenetére
Aki tehette, már régen lecserélte a 20W-nál nagyobb fogyasztású hagyományos vagy halogén izzóit ledesre, legfeljebb nem okosra, mert akkor még talán ki sem volt találva. Szinte minden más kényelmi, alig spórolás. Ledszalagot sem nevezném spórolásnak, inkább látvány világításnak. Öntözésvezérlőm eddig is volt, nem okos, de egy hidroforral + szárazon futás védelemmel egymaga is boldogul, amíg van a kútban víz. Mivel nyaranta, augusztusban hamar kiürül a kút, előny lett a drágább, sok zónás vezérlő, zónánkénti napi 6 időponttal (20 helyett 28), egy hét volt belőni.
Többzónás (4) fűtésvezérlés sem megtakarítós, ha nincsenek zónaszelepeid. Annyi változást látok, hogy már nem csak egy alap termosztát tudja vezérelni a fűtést, így nem csak egy helyiségben van "meleg". A fogyasztás inkább a többórás 18-19 °C-os időszakok miatt csökkent. Okos riasztó sem igazán kényelmes, mert kivonuló kopaszok nélkül csak probléma: tudod hogy éppen betörnek, volt matávos Otthonőrzőm. Az egyetlen előnye talán az lenne, hogy tudod, minden rendben, beriasztottál ha elmentél otthonról. Most lehet telefonálni a diszpécsernek, megmondja az utolsó eseményt. De egy optocsatolós szenzort így is össze lehet dobni rá, ha több szabályozható kimenete is van a hagyományos riasztódnak. Redőnyvezérlés is csak kényelem, nem kell kézzel húzogatni. Redőnyönként 1 motor + 1 kapcsoló + 1 shelly2 a plusz költség a kézihez képest. 100 helyett 135 (erkélyajtó), de inkább 70 helyett 100 az általános. Mondjuk 10 ablaknál már jelentős a különbség.LouiS22: Ismerős. Semmit, még pénzért sem vállalnám. Mindenki oldja meg maga. Ráment egy kis időm, de a pollen_hu már működik, de eléggé félrevezető a leírása a githubon, egy HA alá fejlesztőnek vagy 10 szenzor után elég, de egy kezdőnek, első szenzorként kb. aknamező.
A múltkori .255-ös gw-m is megoldódott, a HA más belső ip címmel megy normálisan (.196 ill. .198 is), a .100-ast routeren fixálva vagy statikus ip-vel valahogy utálta, ahogy az ubuntu live is, míg más rendszer (w7,dva1622,ds3622xs) simán ment ezzel az ip-vel is. A hw ugyanaz (HP T520), a HA lett 9.4 helyett 9.5, pár update-nek köszönhetően. -
Steady74
addikt
válasz
Degeczi #43305 üzenetére
Jól mondod, ez hobbi. A hobbinak meg az a lényege, hogy Te csinálod. Kevesen tudják, aztán már megtudják, hogy az okos otthon (az én meglátásom szerint) egy jó villanyszereléssel kezdődik, mély dobozok a falba, abba a relék, wifi hálózat kialakítása, lehet plusz utp kell, aztán mikor mondod, hogy utána kell egy festés, a szerverhez, a switch-hez, stb kell szünetmentes, ami fogyaszt havi 20-50 kWh-t, akkor el szokott menni a kedv. Nekem mániám elrejteni mindent, egyetlen AP-t nem tudtam eldugni igaz Ubiquiti, nem csúnya, de bántja a szemem.
Ha meg dobozos, kész verzió kell, arra meg vannak már cégek akik telepítik. És a végén ott a pont: tök jó, hogy méred a fogyasztást, de most azért nem kapcsolod be a mosogatógépet, a mosógépet meg a klímát, hogy havi 5.000 Ft-os megspórolj? Mikor egy fogyasztásmérős Shelly relé 9k? -
ViZion
félisten
válasz
Degeczi #43305 üzenetére
Sajnos igazad van. Pár eszköznél van valós megtakarítás, a többinél nem jellemző. Nekünk a konyhai kis bojlert most HA-val kapcsoljuk be, így nem fűt folyamatosan. 5-10 percet várni kell a meleg/forró vízre. Ez spórolás, meg a gyerekszobában, h lekapcsolja a világítást auto, ha úgy marad. De itt már kérdéses az egyenleg a led miatt.
Szerintem a kényelemmel lehet kampányolni, nem a spórolással. Aki igazán spórolós, az nem költ erre sztem.
-
Degeczi
nagyúr
Szerintem már ott hibádzik a dolog, h költségek lefaragása legyen cél. Az okosotthon egy jó hobby, játék, kényelmi ill. jópofasági szempontokkal, de hiába lehet egy-két helyen némi megtakarításra is rámutatni, összességében biztosan inkább többletköltséget jelent, hiszen rengeteg új eszköz készenléti fogyasztása lép be.
-
radio11
tag
válasz
PeterCMolnar #43300 üzenetére
Biztos, hogy van
-
4D4M
senior tag
válasz
PeterCMolnar #43300 üzenetére
Elég rossz merítés lenne az ittmegfordulók véleményéből kiindulni (: Errefelé a DIY dívik.
Szerintem jelenleg keveseknek van az első 5 gondolata között, hogy okosotthonnal kellene lefaragni a rezsiköltségeket. Az ipari szabályozástechnikával foglalkozók és a DIY userek közötti határmesgyén viszont van szerintem egy vákuum. Olyan ügyfelek vannak itt, akik szeretnének profi cuccot, de nem akarnak kifizetni 5-10M-t egy Loxone rendszerre. Csak nehéz megtalálni őket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!