- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
válasz
HUNited #59685 üzenetére
Ez hálózati gond.Mondjuk ha nem kap normális IP-t akor semmi nem fogja látni. Egyébként a dockeres HA se rossz mert a legtöbb szolgáltatást ki lehet tenni szintén dockerbe és így nem függ a HA működésétől. Ráadásul kevesebb erőforrást használ a virtuális gépnél. Mivel a dockerban is megoldható ami a VM-ben, hogy normális belső IP tartományt kapjon ezért a hálózattal se lehet gond. A https pedig sokszor felesleges erőltetés. VPN-nél nincs is sok értelme mivel a VPN önmagában is egy titkosított csatorna.
-
ViZion
félisten
válasz
HUNited #59687 üzenetére
OK. Helyes.
Nem torrentezek, a filmipar tönkretette a torrentet...a filmek 90%-át nem éri meg letölteni, a maradékra ott a YT, Videa, Netflix... aki látja az IP címem, annak még az idegbetegre állított opnsense-n is át kell jutnia, megtalálni bármit a sok bizbacc között: ez meg nekem se mindig megy
Nem a YT ellen vannak, csak egy 6+ hónapos videót már nem szabad vakon követni, kell hozzá a doksit olvasni. Ez ilyen, nincs LTS verzió, mindig van újabb.
-
Snoop-y
veterán
válasz
HUNited #59663 üzenetére
Ezert kell olvasni. Ha nem tudod mit csinalsz csak lemasolsz egy videobol valamit (azokban meg ritkabb, hogy el is magyarazzak mit miert csinalnak) az nagyon feluletes tudas. Ezt anno egy eloadason a muszaki tanarunk szemleltette:
Egy majomnak megtanitottak, hogy egy kis tuzet eloltson ———> vegigsetal egy kis patak hidjan a masik oldalra aztan kinyitja a csapot megtolti a vodrot visszasetal raboritja a vizet. Egyik nap a csapban nem volt viz a majom meg nem tudott mit kezdeni a szituval azt mar nem ertette, hogy a patakbol is tudott volna vizet vinni… -
ViZion
félisten
válasz
HUNited #59663 üzenetére
Rövid válaszok:
DDNS retro, macerás, veszélyes. Tailscale 2 gombnyomás, egy kattintás.
Gosund jó a smartlife-ba is, régen local tuya kellett, a tuya wifi macerás volt hozzáadni. Van egyszerűbb már, ittnkeress rá. Adatok elvesznek, számít az? Most mennyihez férsz hozzá az appban? Ha nem raksz fel egy tsrtós adstbázist, akkor HA sem rögzíti a végtelenig, mert minek...
Ugrókód megoldható, kereső itt.
Fogyasztásra is itt keress rá, Vannak din sínes megoldások Aliról, vagy shellynek is van, amit sokan használnak. -
Degeczi
nagyúr
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Sose értettem, miért YT-on kellene ilyesmi?
A lehető legrosszabb hely ilyesmire...
Egyrészt ahogy észre is vetted, gyorsan elavul és a készítője természetesen nem veszi föl ismét (szemben egy szöveges leírással, ami állandóan friss lehet. Jellemzően a kódhoz tartozó commitokkal együtt frissül a hivatalos leírás, így az valóban mindig naprakész. De mástól származó útmutatót is könnyen, gyorsan lehet aktualizálni), másrészt amúgysem praktikus, hiszen a tempója kötött, vagy gyors, vagy lassú, nem lehet benne keresni, és persze kimásolni sem részleteket, parancsokat.
És szükség sincs rá, ez nem olyan, ahol a mozgókép fontos infót adna hozzá. Mondjuk beszéd generálás, videókamera integrálás esetén OK, de egy telepítésnél?
-
LouiS22
veterán
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Éppen ezért kezelendő erős fenntartással bármilyen HA "tutorial"/videó.
A Home Assistant hivatalos dokumentációja az egyik legkiválóbb, ráadásul naprakész is. Tudom, hogy 2025-ben nem szexi az olvasás - pedig (ebben az esetben is) hasznos
A konyhanyelv pedig - ahogy az IT-ben általában - az angol, tetszik vagy sem, ezen a nyelven találsz meg mindent, ami naprakész, a community is ezen a nyelven kommunikál. Szóval ha itt vannak hiányosságok, először ezt pótold, vagy menet közben szedd fel ezt is.
Ráadásul -ahogy előttem is írták - ez nem egy plug and play valami: meg kell ismerni, próbálkozni kell, és ez így lesz minden hónapban. minden frissítés után
. Lesz, hogy elszúrod, de abból fogsz tanulni. A videó nézegetésből meg nem - de ez az én véleményem.
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Ez lehetetlen kérés, ne haragudj, hogy ezt válaszolom. Egy alap telepítés, egészen addig, hogy elinduljon a HA, az még akár lehet is sablonos, de onnantól kezdve nincs két egyforma setup. Ezt lehetetlen sablonosítani.
De mindenre IS van leírás, sőt akár még YT videó is, kezdve a HA telepítéstől az addonok telepítéséig - az viszont könnyen lehet, hogy magyarul nem találod meg, csak angolul - Meg kell érte egy kicsit "dolgozni", kreatívnak lenni és lépésről lépésre kell haladni.
Akár chatgpt, akár fordító segítségével, de ezt készen, egyben, magyar nyelven nem fogod sehol megtalálni szerk: szerintem!
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #44032 üzenetére
Tudomásom szerint az összes, tuya alapon működő okos konnektor (és az azokat vezérlő applikáció, bármilyen néven futnak is) ennyit tudnak, amit leírtál.
A shellynek vannak saját eszközei, amik felhőben, saját appal működnek és tudnak egergia monitorozást: pl. [link]
Most rákeresve a tp-linknek is vannak okos konnektorai, amelyek a képek alapján (hangsúlyozom, csak a promó képeket néztem és azok alapján!) tudhatnak részletesebb energia monitorozást, nézz utána: [link] De biztosan van még ezeken kívül is sok gyártó még több fajta terméke is.
-
ViZion
félisten
válasz
HUNited #44032 üzenetére
A pár ezer Ft-os eszközhöz nem fognak servert és tárhelyet biztosítani, azért az elég bukó lenne nekik...
Ezeket egyik smart eszköz sem fogja gyári appal produkálni, leírták mi kell:
HA vagy más okosotthon rendszer, amibe integrálod, egy adatbázis, ami fogadja az adatokat és egy frontend, ami megjeleníti a kívánt grafikonokat. Innentől a részletesség attól függ, milyen gyakran mér az eszköz.
Tehát kell pl. egy linuxos Rpi, arra egy Home Assistant, influxDB, Grafana... de lehet más is, lehet egyszerűbben, ha thingspeak-re tudod küldeni az adatokat, ott adott minden a feldolgozáshoz. A tasmota/ESPHome könnyebben integrálható, mint a Tuya, ezért javasolták (lehet több funkció is elérhető, pl. lekérdezések gyakorisága, ezt nem tudom). -
dbius
veterán
válasz
HUNited #44028 üzenetére
Hát hogy is mondjam: a tasmota fw-t szerintem csak akkor rakd fel rá, ha van home assistantod vagy más okosotthon rendszered , amibe be tudod integrálni (és amivel monitorozni tudod), mint tasmota eszközt! Ha nincs ilyen akkor szerintem ne is kezdj neki, használd a Gosund appot hozzá.
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #44009 üzenetére
1. Tuya convert kell hozzá.
2. Ahhoz pedig egy Linux rendszer, Linux mint vagy más Debian alapú biztos jó, én Linux mint alatt csináltam végig.
3. Kell még egy wifi stick vagy eleve olyan gép, pl. Laptop, amelyikben van wifi, mert létrehoz egy ap-t, amire csatlakozni kell a folyamat során.
4. Kell egy mobiltelefon is, ezzel kell csatlakozni az ap-hoz.Ez alapján link biztos meg tudod csinálni. A folyamatot egy izzóval mutatja, de ugyanezek a lépések kellenek Gosund EP2 esetében is. Nem bonyolult annak ellenere, hogy annak hangzik!
Itt pedig megtalálod a template-et, amit a folyamat végén megadsz neki, mikor már rajta van a tasmota fw.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
HUNited #43938 üzenetére
Egyedi firmware-rel (főként Tasmota, ESPHome, ESPEasy) bármit meg lehet oldani - de egyrészt a mai típusok már gyakran olyan chipet használnak ami ezzel nem kompatibilis, másrészt ez igazán akkor futja ki magát, ha komolyan gondolod az okosotthont, és van saját szervered.
Mivel itt szinte mindenki ezt teszi, a gyári alkalmazással csak nagyon keveseknek van tapasztalata.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged