- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
40800 - 40701
68429 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 41901 41900 - 41801 41800 - 41701 41700 - 41601 41600 - 41501 41500 - 41401 41400 - 41301 41300 - 41201 41200 - 41101 41100 - 41001 41000 - 40901 40900 - 40801 40800 - 40701 40700 - 40601 40600 - 40501 40500 - 40401 40400 - 40301 40300 - 40201 40200 - 40101 40100 - 40001 40000 - 39901 39900 - 39801 39800 - 39701 39700 - 39601 39600 - 39501 39500 - 39401 39400 - 39301 39300 - 39201 39200 - 39101 39100 - 39001 39000 - 38901 38900 - 38801 38800 - 38701 38700 - 38601 38600 - 38501 38500 - 38401 38400 - 38301 38300 - 38201 38200 - 38101 38100 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olympia76
tag
-
amargo
addikt
-
LouiS22
veterán
-
kenand
veterán
-
Olympia76
tag
-
Degeczi
nagyúr
-
Olympia76
tag
-
Degeczi
nagyúr
Nincs igazán jelentősége, 1-2 perc alatt megvan egy HA restart, amire mondjuk hetente ha szükség van vmi frissítés miatt, de ez már rajtad is áll.
Az addonok ilyenkor nem töltődnek, hiszen azok önálló dockerek, azok csak a teljes gép újraindításakor (vagy a saját frissülésük esetén) indulnak újra, az végképp ritka, nincs jelentősége ha pár percre kiesik az adott addon.
-
Speederer
senior tag
A HP-ban SSD van, és így van ez a tapasztalat.
Persze igazad van, normál esetben ritkán kell újraindítani, így nem gond a lassabb bootolás. Csak amikor a config fájlt piszkálom (ritkán sikerül elsőre
) akkor eszembe jut hogy azért ez lehetne gyorsabb is.A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt! -
kenand
veterán
Idő kell, egy combosabb gépen is míg összeszedi magát, függ a háttértártól is, SSD-n biztosan gyorsabb a boot.
De nem olyan nagy gond, ha lassan indul, (NAS-nál sem) hsizen 0-24-es üzemben megy...
Egy SSD adatbiztosabb egy SD kártyánál... bár már automatizálni lehet a homeassitant mentést Google Drivera akár -
Speederer
senior tag
Rpi4-et használtam első körben HA OS-sel (és SD kártyával), aztán cseréltem HP T630-ra. Olyan átütő különbséget azért nem érzek. Persze gyorsabb valamivel, de pl egy restartra most is várni kell, jó pár másodperceket elmolyol 1-1 addon/komponens betöltésével.
Aki valami combosabb gépen használja, ott mi a tapasztalat egy restarttal?
A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt! -
Vodike
tag
-
kenand
veterán
Fránya Infláció...... én 5000Ft-ért vettem (táp nélkül 4GB RAM-mal 8-16GB SSD-vel) 2db t520-at és 1 t530-at 2 évvel ezelőtt + 2500Ft volt az eredeti HP táp ( t530-as hoz már 40W-os és 4 mm-es centerpines kell és a t530 már DDR4-es ) t520-be az M2-es szabvány 2280-as SSD úgy megy bele, ha az ember kiveszi belőle a hangszórót. (m2-SATA átalakítóval egy 7mm-es 2.5" SSD is éppen bele megy, de egyszerűbb az m2-es SATA SSD, t530-ba meg csak az megy bele, de ott van hely a 2280-asnak)
2 éve még drága volt a méretes az SSD egyik t520-at tönkre tettem addig feszegettem, hogy bele menjen egy 2.5" HDD
Most fel tudtam tenni mindkettőre a DSM 7.1-et, két t610-est le fogok cserélni velük... -
LLKobe
veterán
-
Vodike
tag
-
kenand
veterán
-
MaCS_70
félisten
-
cOxeR
Ármester
Mennyire jó, hogy épp ez a téma, napok óta ezt pörgetem, mi vegyek HA-alá… de nem jutok előbbre.
Elfekvő sata SSd-m van, de kellene egy vas mert ezek az rpi árak/teljesítmények nekem nem emészthetőek.ViZion
Mit rendeltél végül? Nekem ezek vannak a listámon épp 25k körüli árszintet nézegetem, garázsban lesz passzívnak se kell lennie:
Lenovo M73 i3-4130T/8GB -
Degeczi
nagyúr
Talán régebbi technika, kevésbé energiatakarékos alkatrészekből fölépítve - végülis mindegy. A HP oldalán is megtalálod, h a négymagos T620 (nem a CPU, hanem a gép!) üresjárati teljesítményigénye nincs 5W. Gyakorlati használatban (nálam olyan 30-35% közti terhelést mutat a HA, de ismét: rengeteg addonnal) is 10-12W körül marad.
-
MaCS_70
félisten
-
Degeczi
nagyúr
Nagyon túlbecsülöd a fogyasztást...
Az a konnektorom, amibe csatlakozik az okosotthon vezérlés is, napi 1.3-1.4 kWh fogyasztást produkál, de ebben van még a gépen kívül
- egy szünetmentes táp
- 16 portos switch
- 2 wifi AP a switchről POE-val táplálva
- router
- wifis netszolgáltató antennája
- 2 HDD-s NAS
- Ikea Symfonisk hangszóróA HP T620 (négymagos változat 8 GB RAM-mal, 240 GB SSD-vel, fölsorolni sem tudnám mennyi Addonnal HassOS alatt, még a Unifi AP-k kontrollere is ezen fut) ebből 300-350 Wh-t eszik egy nap.
-
ViZion
félisten
"nem egy liga és ennek megfelelően az áraik is jelentősen eltérnek"
Árakhoz aktuális tapasztalat:
A Pi árak leginkább nem olcsók. A Proxmox topikban mondták, h nézzek T procis (35 W elvben) brand gépet, SFF vagy tiny méretben. Nem NUC, de nem is annyi pénz.Brand gép (amit várok, h érkezzen): s1155, nem mai darab, 8 GB ram, magasabb fogyasztás, sata portok, több helyet foglal, de rá lehet tenni a dobozra a boromat. Ahol venti van, ott van valamennyi hang is van.
A Pi ezek ellentéte kb. .. kinek mi a fontos. Teljesítményről nem tudok nyilatkozni, de gondolom, h az i5-3470T erősebb.Viszont árban nagyon is egy szinten vannak, aki a 35 W helyett 55-65 W CPU-val is boldog, az a használt Pi3 ára alatt is vehet vasat.
NUC az +50-9999% pénz, ha valaki nem issza el.
Sajnos, pedig ez egy jól eltalált formátum, vagy mi.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy -
MaCS_70
félisten
Kenand, LouiS22, radio11, Olympia76!
Nagyon köszönöm a segítségeteket és a türelmeteket!
Eddig felesleges erőfeszítést szerencsére nem öltem a projektbe, mert az eddig ezzel eltöltött idő hasznos volt, hiszen én még gyakorlatilag mindenből tanulok.
Némi töprengés és fórumtársi biztatás után egy köztes megoldás mellett döntöttem: mivel bevethető erős hardverem nincs (erre még visszatérek), RPI-m viszont igen && maga a HA és a NodeRed a jelek szerint elvan a NAS-on --> magát a zigbee2MQTT-t teszem fel egy RPI-re. Tanulni biztosan jó lesz így is, közben meg lesz időm jól átgondolni egy komolyabb otthoni szerver gondolatát.
És itt jön a nagy kérdés: ha már ilyen szerver, akkor milyen? Meglepve olvasom a fogyasztási adatokat, merthogy nekem nagyon más értékek jöttek ki. (Mániákus méricskélő és statisztikagyártó vagyok.)
Van két éhezőművésznek tartott atomos PC-m: 600-750 Wh körül fogyasztanak egy nap egy üres Lubuntut futtatva, de ébrenlétben.
Egy Intel NUC 12-re bőven 1 kWh jött ki, egy HP T620 vékonykliensre valamivel több -- de ezek extrapolált értékek és nem saját mérések.Szóval valahogy nem jön ki nálam a matek, de nagyon mohón várom az ötleteket!
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni! -
Antibazsi
aktív tag
Ú, ez tök jó lett volna ha hamarabb beszélünk.
De most már nem akarok még egy szivattyút venni. Ha a mostani feladná a harcot akkor ilyen lesz a következő.
Viszont a Woox app-al kapcsolatban rájöttem hogy én voltam a béna és az appon belül is engedélyezni kell az értesítéseket. Szóval működik!
Sőt most arra is rájöttem hogyan tudom beállítani azt is ha már nem érzékel vizet a szenzor akkor x perc késleltéssel kapcsolja le a szivattyút.Üdv, Balázs -
kis.zsolt
aktív tag
-
LouiS22
veterán
-
kis.zsolt
aktív tag
-
Olympia76
tag
Úgy tűnik nem lett frissítve a BT proxy implementáció után... BT Proxy esetében nem kell, hogy a Bluetooth integráció explicit megjelenjen (az valóban csak akkor jelenik meg, ha van diszkrét BT adaptere a HA-nak).
Elvileg működnie kell mindennek a Shelly-s BT Proxy-val, ami egyébként megy diszkrét adapterrel.
Nálam pl. mennek a BT-s Xiaomi-s hőmérők vagy pl. egy iBeacon eszköz is (Feasycom FSC-BP108).
Telefon-t nem szedi össze alapból, ehhez elvileg talán van valami iBeacon funkció a HA appban, de sosem próbáltam.
-
fo_di
őstag
-
Gabail
csendes tag
-
fo_di
őstag
https://www.home-assistant.io/integrations/bluetooth#remote-adapters
The Bluetooth integration supports receiving advertisement data from external adapters for devices and sensors that do not need an active connection, as well as establishing active connections.
vagyis nem kell az usb és a bluez, hanem a hálózaton keresztül is összeszedi az adaptert (ahogy a link is mondja, esphome vagy shelly eszközt)
-
enginev3.0
félisten
-
Gabail
csendes tag
Eddig OK. Nincs túl sok BT-s eszközöm, de mondjuk a mobilom jelenlét érzékeléshez használnám a Bluetooth LE Tracker integrációt. Dokumentáció setup fejezet: "This integration requires the Bluetooth integration to be enabled and functional." És megint itt vagyunk: a Bluetooth integráció használatához meg ezt írja: "The Bluetooth adapter must be accessible to D-Bus and running BlueZ..."
Vagy ha erre nem, akkor mire lehet használni a Shelly BT proxyt, mondanál egy működő példát?
-
LouiS22
veterán
A Lada is egy autó, négy kereke van. Meg a BMW is. Gondolom érted a hasonlatot (és ezzel nem szólom le a Pi-t, mert próbáltam azon is a HA-t, de a sebesség és az ebből fakadó kényelmetlenségek annyira nem tetszettek. És akkor még nem futott millió és egy addon se). Ha valaki mázlista és van neki otthon "elfekvőben", esetleg alkalmi vételben sikerül lecsapnia egy NUC-ra, netán cég selejtez és fillérekért el lehet hozni, akkor biztosan nem fog mellélőni vele. Még akkor sem, ha csak és kizárólah a HAOS fut rajta.És nem kell gépészkedni SSD illesztéssel sem, egyszerűen "csak" megy.
, lehet NVME, lehet SATA, ha akarom a memóriát bővíteni (nem akarom
), akkor az is egy mozdulat. De mint írtam, nem egy liga és ennek megfelelően az áraik is jelentősen eltérnek. Nekem anno megért "annyit", hogy ezeket figyelembe véve beruházzak (mindig gondolok a jövőre is, amikor megveszek egy-egy hardvert), de ezt is saját "káron" tanultam meg az évek során, így van itthon 3 pi is
(persze mindnek találtam feladatot, nem vesztek kárba).Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van! -
Olympia76
tag
-
ViZion
félisten
igen, ez a kérdés...
Proxmox és virtuális gépek, de valószínűbb egy headless Buguntu/Debian...
NAS funkció az nálam csak annyi, h egyik HDD látszik a hálón, másikra meg backuppol.
HA az kísérleti, még nem volt, érdekel. Okos bigyóim vannak, majd meglátjuk mi lesz.
Pi-hole (vagy hasonló) lenne, 300k blacklist-el, talán ez a legmacerásabb erőforrásban, de van erre is terv. Valószínűleg több irányból is próbálkozom, sok bukó még nincs, lehet vele játszani.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy -
Blackmate
őstag
S hogy lesz kivitelezve? HA supervised? Ha igen milyen hipervisor?
Azért kérdezgetem, mert a 4 éves öreg vasam (Core2 Duo), amin még Ubuntu 18 van gyönyörűen megy: Plex, NAS, torrent, MotionEye, stb... + HA természetesen docker-ben, aminek ugye már annyi. Pontosabban továbbra is fut valamelyik 2022.12.1-es verzión, de nincs tovább frissítés.
Megértem, elfogadom, váltok. Van is újabb vas, de nem akarok elpazarolni egy külön vasat csak a HA-nak, amikor egy RPi 3 erőforrásain is vígan elfut.
-
ViZion
félisten
" mai hardverek teljesítményét vétek elpazarolni csak Home Assistant futtatására. Még egy NUC is overkill."
jókor mondod...
NUC helyett i5-3470T lesz, ha megérkezik... Mondjuk kicsit nas, kicsit HA, kicsit firewall a terv.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy -
radio11
tag
-
gyuri81
veterán
Okosotthon kezdő szettnek egy Sonoff zigbee hub-ot vettem. De most hogy olvasgatok lehet lecsesztem mert egy Xiaomi GW3 jobb lett volna, mert sok protokollt ismer.
Tudná kezelni a Sonoff zigbee eszközeim is?Csak egészség legyen, meg térerő! -
radio11
tag
Nekem szépen ment chrome alatt
-
vkp
aktív tag
Edge-ből viszont szokott menni.
-
BlackJack21
tag
-
radio11
tag
-
Antibazsi
aktív tag
Csináltam sülyesztést a szivattyúnak, viszont sem terjedelemben, sem mélységeben nem tudtam akkorát kialakítani, hogy az úszókapcsoló tudjon akkora tartományban mozogni, hogy az gond nélkül ki és bekapcsolja a szivattyút. Valamelyik irányba mindíg elakad. Monjuk ez egy low budget Gardena 8800 klasszik búvárszivattyú. Biztos létezik olyan is ami ennél sokkal precízebb , belső kapcsolóval van ellátva, de én nem találtam ilyet.
Üdv, Balázs -
radio11
tag
-
Antibazsi
aktív tag
Sziasztok,
Az utóbbi években talajvíz miatt sajnos többször eláradt a pincénk ezért a napokban vettem egy Woox Smart Zigbee vízszivárgás érzékelőt, szintén egy Woox hub-ot és egy okoskonnektort amire rádugtam egy állandósított szivattyút. Tuya Smart-ban nagyon egyszerűen össze is állítottam a setupot, ha vizes lesz az érzékelő, bekapcsolja a szivattyút már minimális vízszinténél is.
Eddig minden nagyon szép és jó, viszont ledöbbenve tapasztaltam, hogy a mobil appokban-ban nincs értesítés küldésére beállítási lehetőség. Sem a Woox sem a Tuya smart-ban. Csak akkor küld SMS vagy hang hívásos értesítést / riasztást ha havi előfieztést vásárolok. És ezt rohadtul nem kommunkálják sehol, de még csak a Woox honlapján sem található erről semmi infó. Csak a mobilappon belül szembesül ezzel a user. Ingyenesen csak egy bejegyzés kerül az aplikáció üzeneteibe, ami csak az applikáció megnyitása után látható, de erről persze értesítés nulla. Előfizetés nélkül így gyakorlatilag semmi értelme, mert kikapcsolni a szivattyút már nekem kellene manuálisan, miután elfogyott a víz. De egyébként is, tudnom kell ha akció van mert mi van ha valamiért nem indul el a szivattyú....vagy ha nem lenne állandósított szivattyú.... riasztás nélkül így semmi értelme.
Havi előfizetéssel viszont már rohadt drága a konkurensekkel szemben (pl Aqara) ahol minden egyéb költség nélkül is simán riaszt a telefonon.
Van esetleg erre egyszerű hack vagy másik app amivel kapok értesítést a telefonra? Vagy hagyjam a francba, küldjem vissza és vegyek Aqara-t?Üdv, Balázs -
vkp
aktív tag
-
Shummo
senior tag
Tudna esetleg valaki segíteni az alábbiban:
Alany: Aqara M1S gateway/hub módosított FW-vel felcsatolva Home Assistant alá.
Telneten keresztül el tudom érni az eszközt, tehát parancssorban tudom configurálni.
Cél: Szeretném, ha az eszköz minden nap reggel 8:05 perckor újraindítaná magát. (ennek oka az, hogy garázsban külső routerre van kötve, a router pedig csak reggel 8tól kap internetet, majd felcsatlakozik wiregaurdon(VPN) keresztül a home assistent hálózatára. Azonban ahhoz hogy a gateway is fellépjen a routerre ilyenkor kell egy restart.)
Crontab parancs sajnos nem működik.
Esetleg valaki tudna segíteni merre induljak el?
köszönöm -
radio11
tag
Ezek hitbéli kérdések általában. Én például nem látok ki a kártya PC-k mögül. Egy Pi 3 (vagy nálam például Asus Tinkerboard) bővel elbír még egy olyan komplikáltabb rendszerrel, mint az enyém. Endurance jellegű SD kártya, Google felhőbe mentés és még a megbízhatóság sem olyan problémás. Ja és 5-6W-al elmegy.
-
Blackmate
őstag
Azt megértem, hogy a natív HAOS a legtisztább játék, de szvsz a mai hardverek teljesítményét vétek elpazarolni csak Home Assistant futtatására. Még egy NUC is overkill.
A fenti #40735 hsz-em felett valószínű átsiklottatok, de pont emiatt is kérdeztem, hogy milyen hátrány származik abból, hogy "hagyományos" PC-re, szerveren (nem Syno, Asustor, stb...) futtat valaki egy támogatott supervised HA-t?
-
LouiS22
veterán
-
Olympia76
tag
LouiS22 jól mondja, ez tényleg elég vérgőzös lesz. Nincs cp210x driver az Asustor-on, anélkül nem fog menni.
Úgy nézem dolgoztak már rajta a srácok, de nem lesz egyszerű:
https://forum.asustor.com/viewtopic.php?f=166&t=10762&start=20 -
Olympia76
tag
Ha már megvannak az eszközeid és nem akarod cserélni, vagy nincs más, jobb alkalmas eszköz az természetesen más, de új implementációnál én kerülném amennyire csak lehet.
BT Proxy-hoz egyébként nem kell megtanulnod az ESP32 programozást. Veszel egy supported board-ot és itt "megflash-eled" a weben keresztül (nem kell tudnod semmit): https://esphome.github.io/bluetooth-proxies/
-
Olympia76
tag
Gen2-es Shelly-n 12.0-s firmware-nek kell lenni (ez a legújabb, csak ezzel megy).
Utána annyi csupán a teendő, hogy a HA-ban a Settings/Integrations-ben az adott Shelly eszközre kattintasz, majd Configure gomb és bekapcsolod az Active scanner mode-ot. Ez egyébként az adott Shelly firmware-jében is bekapcsolja a BT-t, amennyiben ki lenne benne kapcsolva.
-
radio11
tag
-
radio11
tag
Ezzel tudod flashelni a hőmérőket, online eszköz, nem kell telepíteni:
https://atc1441.github.io/TelinkFlasher.html
csak egy BT képes PC kell hozzá, meg persze vidd hatótávon belülre a hőmérőt.
itt meg nagyjából le van írva a hogy kell:
https://github.com/atc1441/ATC_MiThermometer -
LouiS22
veterán
Persze a te időd az, amiből ez a küzdelem elvesz, meg ki vagyok én, hogy megmondjam a tutit, de napok óta küzdesz egy hivatalosan nem támogatott hardverre a telepítéssel és egyáltalán nem tudhatod, hogy ha netán sikerül is életre kelteni, akkor a továbbiakban milyen buktatók várnak még rád.
Ráadásul bármilyen hibád, elakadásod lesz, nem tudsz majd hova menni segítségért - akár itt, akár a communityben nagyítóval kell majd keresned azt, akinek ugyanilyen konfigja van.
Hacsak nem vagy feketeöves (és az már kiderült, hogy nem, de ez nem is elvárás, előfeltétel
) Linux/virtuális gép guru, akkor nézd meg a támogatott hardverek listáját, válassz egy szimpatikusat és telepítsd a HAOS-t - a fejlesztők is pont azért találták ki ezt, hogy az életed megkönnyítsék és abban a felhasználói élményben legyen részed, aminek most még a közelében sem jársz.Plusz ezzel elkerülhető az is, hogy ha bárkinek említed a HA-t, akkor ne tedd mellé, hogy de egyébként mennyit szívtam a telepítésével és a konfiggal. Ha a hivatalos - és szerintem általunk korábban is ajánlott úton - indulsz el, akkor - hardvertől függően - a kártya/ssd írásával együtt nagyjából 20 perc alatt felállt az alap rendszered.
És mielőtt: mellettem is itt figyel egy 4 lemezes Synology NAS, még Dockert is képes lenne futni, de anno, a Domoticz- HA váltás környékén egy rövid próbakör után döntöttem arról, hogy a HA saját vason fog futni. Nem bántam meg.
Apropó, mert korábban említetted a fogyasztást: a 4 lemezes NAS reggel 7 és 22 óra között 0,34 kwh-ot eszik meg (teljes nap meg kb 0,5 kwh), a 0-24-ben futó NUC pedig 0,19 kwh/nap.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van! -
kenand
veterán
ZIgbeeMqtt dolgodra még nem tudom a választ, de mások is küzdöttek már vele.
Egyik linken találtam a youtube videot Asustorra Homeassistant telepítésről, majd ha ott tartassz. -
kenand
veterán
A megfelelő firmware flash pl Windows alól puttyval.
De miután már telpítetted a HA-ba a github plugint . Legegyszerűbb ha telpíted a HACS-ot HA-ba
Van enginev3.0 kollégának is leírása róla -
MaCS_70
félisten
-
MaCS_70
félisten
Miután a virtuális gép / HAOS telepítése a jelek szerint erőforráshiányba ütközik, küzdök tovább azzal, hogy megláttassam a Sonoff sticket a zigbee2mqtt konténeres változatával.
Próbálom követni az Általatok ajánlott https://www.domoticz.com/wiki/PersistentUSBDevices#When_you_see_no_device oldal leírását, de:
mintha más Linuxon lennék.
A leírás szerint:
sudo lsusb -v | grep 'idVendor\|idProduct\|iProduct\|iSerial'
and write down the:
*idVendor
*idProduct
*iSerial (if this is zero, you can ignore it)Erre nálam nem történik semmi, csak egy soremelés, kijelzés nélkül.
Simán lsusb-re:
lsusb
Bus 001 Device 003: ID 10c4:ea60 Silicon Labs:CP210x UART BridgeA leírás szerint:
dmesg
And search the list
Examples
The RFXtrx433 is reported as:
idVendor 0x0403 Future Technology Devices International, Ltd
idProduct 0x6001 FT232 USB-Serial (UART)
IC iProduct 2 RFXtrx433
iSerial 3 07VYAR1XNálam:
dmesg
[2533905.632514] usb 1-1: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[2533905.768287] usb 1-1: New USB device found, idVendor=10c4, idProduct=ea60, bcdDevice= 1.00
[2533905.777169] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[2533905.785144] usb 1-1: Product: Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus
[2533905.791654] usb 1-1: Manufacturer: ITead
[2533905.795979] usb 1-1: SerialNumber: 58117f431170ec119cdd213519c2d21cMég csak nem is hasonlít a megjelenítése. Kérdésem, hogy mit kell mivel behelyettesítenem.
MaCS_70
félisten
-
MaCS_70
félisten
-
MaCS_70
félisten
Nem tudom, milyen mazochizmus kell a BT használatához, én mindenesetre itt kapott tanács alapján szereztem be egy sor Xiaomi BT hőmérő/páratartalommérőt, a kijelző nélküli zigbees eszközök árának az egyharmadáért.
Egyelőre a GW3-hoz kapcsolódnak, de szintén az itteni tanács alapján tervezem az ESP32-re való átállást, amihez ugye át kell flashelni őket -- tehát igényel némi előkészületet.
Apropo: itt a listán olvastam az átflashelésről, de most valahogy nem találom a leírását. Akinek megvan, belinkelné?
Blackmate
őstag
Ha már annyire szóba jött: mi legjobb módja Home Assistant futtatásának virtualizált környezetben?
Mondjuk egy Proxmox + KVM-nél van jelenleg jobb megoldás?
Mi az esetleges hátránya? -
kenand
veterán
Amikor elkezdtem az egésszel foglalkozni vettem néhány Xiaomi BT hőmérőt, meg vannak Xiaomi növény montoraim. Utóbbiból csak BT-s van (pontosabban a Sonoff-nak már van 220v-os Wifis (TH 10/16 utódja)
Ami a szerverhez közel van ahhoz legegyszerűbbnek tűnt a közvetlen elérés a NAS BT eszközével. A távoli meg könnyen megoldható most is Xiaomi gateway 3-mal. Mivel ezek már meg vannak, működnek, nem kerestem más utat. De hallottam az ESP32-ről is, de mivel a gateway 3 jól működik, vannak Zigbees eszközeim is, maradtam azzal, nem fogtam hozzá az ESP32 tanulásához (1 éve majdnem, de aztán elmaradt)
Amíg nem volt gateway 3 addig szórakoztam Pi zerow-re rakott BTMQTT gateway-el is, de Pi zero W nem volt
megbízható, egy idő után mindig elérhetetlenné vált.Szóval nem erőltetem a BT-t, szerintem sem jó, de ha már van egy csomó szenzorom....növény monitorból meg csak olyan van... Sonoff 10-15 000Ft lenne + 220v kell hozzá......
-
Gabail
csendes tag
-
Olympia76
tag
Ha valaki annyira mazohista, hogy a Bluetooth-t erőlteti, akkor ott van a rendkívül gyorsan, egyszerűen és olcsón telepíthető BT proxy erre a célra ESP32 alapon. Vagy Shelly gen2 eszköz natívan tud BT proxy-ként is funkcionálni HA-ban. Új telepítésnél ma már nem jutna eszembe a backend-en szenvedni ezzel.
-
kenand
veterán
Synologyt(Xpenologyt) ismerem, de ott Intel CPU, 4GB RAM és BTRFS fájlrendszer kell a VM-hez
Teljes Virtualis Linuxnak az előnye a konténerhez képest, hogy pl a bedugott USB eszközöket könnyebben kezeled, tudsz csomagokat telepíteni ha kell, pl Domoticz alatt a BT szenzorokhoz ha közvetlenül éred el szükség van Bluz-re, azt forrásból kell fordítani, konténerből az nem megy stb..
Gateway3 már segít, mivel az kezeli a BT szenzort -
Olympia76
tag
-
kenand
veterán
Bocs nem láttam a kérdésed:
Xiaomi gateway 3 SSH-n fw-t frissítés
Itt le van írvaMás.... ASUStor NAS-ra nem tudsz VirtiualBoxot telepíteni?
-
fo_di
őstag
-
MaCS_70
félisten
-
Olympia76
tag
huhh, itt most ki-kinek miért válaszol?

Én MaCS-ot kérdeztem, hogy mit kap erre a parancsra, erre (ex)Cat válaszolt nekem, hogy mire való a parancs, amire is fo_di válaszolt (ex)Cat-nak ki tujda mire

-
MaCS_70
félisten
Nagyon köszönöm a kimerítő választ!
A problémám az, hogy a Xiaomi Gateway 3-asaim leragadtak az 1.46-os FW-nél, legalábbis OTA-n nem hajlandóak frissíteni.
Hogyan menne ez SSH-n?
A HomeAssistant egyébként még nem aktív, először álljon össze a rendszer, működjenek a szenzorok és aktuátorok. A próbaüzemben maradok a konténeres megoldásnál, a NAS-on futó virtuális gépekkel még nincs tapasztalatom, de gyanítom, hogy a 2 GB-os NAS-om nem feltétlenül elég erős hozzá. (Őszintén szólva erőforráspazarlásnak tartom a teljes értékű VM futtatást a konténerhez képest. Mi lenne az előnye?)
fo_di
őstag
-
(ex)Cat
senior tag
-
kenand
veterán
-
LouiS22
veterán
Ezzel részben egyetértek, ráadásul a NAS-odon valami Linux fut, csak ott egy de. Hogy az a Linux valami kiherélt valami, és amin garantáltan nyögvenyelősen fog futni a HA (vagy vármi), egészen egyszerűen azért, mert nem erre tervezték.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van! -
Olympia76
tag
-
MaCS_70
félisten
Köszönöm a tanácsot, már nézem is!
A külön hardver gondolatával én is eljátszogattam, de maximum egy RPI-t vagyok hajlandó bevetni. Az a helyzet ugyanis, hogy ha van egy NAS-nak nevezett számítógépem, amelyik az ideje szinte 100%-ában 2-3%-os kihasználtsággal fut, akkor fájdalmas pazarlásnak tűnik egy rakás pénzért és egy rakás áramfogyasztásért üzembe helyezni egy másikat, amelyik szintén pár %-on fog futni. Ez számomra egyszerűen rossz éerés.
MaCS
MaCS_70
félisten
Én 1993-ban húztam le egy szemeszter Skóciában, és még akkor is úgy volt, hogy szinte minden elektromos berendezést a csupasz kábelvéggel kaptál, és 1 fontért kellett megvenned hozzá a három pólusú dugaljat. (Ami különben remek kis eszköz volt saját biztosítóval.)
A műszaki áruházakban nagy betűkkel reklámozták, ha valamilyen eszközt csatlakozóval szerelten árultak!
MaCS
vkp
aktív tag
A háztartási szünetmentesek a hálózati feszültséget adják tovább, ami, ha megszűnik, vagy túllép minimum vagy maximum küszöbértéket, akkor kapcsol át az invertere által előállított feszültségre.
-
MaCS_70
félisten
Sambenez +1
Bocs, de tényekről beszélünk. Hidd el, tudom, harminc éves ügyvédi gyakorlattal a hátam mögött.
Ha elszúrod otthon a villanyszerelést, mérgesgombából főzöl véletlenül gombapaprikást, leszakad az általad barkácsolt állvány, akkor akár villanyszerelő, szakács vagy ács vagy, akár nem, ez foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Ez nem vélemény kérdése, hanem a Btk. szabályai szerint van így.
Ha valaki ezekbe belehal, akkor is marad a veszélyeztetés, de már minősített eset áll fenn.
Ez egy speciális tényállás, és mint ilyen, übereli az általános gondatlanságból elkövetett emberölést. Akárcsak mondjuk a közúti veszélyeztetés vagy a közúti baleset gondatlan okozása. Még ha meg is hal valaki közúti balesetben, az fogalmilag kizárt, hogy emberölés legyen. (Kivéve a szándékos emberölés esetét.)
MaCS
Andras6800
senior tag
Szia,
köszi szépen.Villanyszerelő akit kérdeztem azt mondta ingerteres klíma csinál ilyen. Evvel háztartási környezetben nem kell mit csinálni. Persze ha ipari létesítmény lenne, PLC-t zavarhatná. De az más kategória. Kérek majd reg szerelőtől ellenvéleményt.
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni! -
Andras6800
senior tag
-
JoceeHunt
őstag
-
zambozoli
aktív tag
Ha magdnak csinálod, akkor is az MSZ1585:2016 betartáss kötelező!
Szabvány címe: Villamos berendezések üzemeltetése (EN 50110-1:2013 és nemzeti kiegészítései)
Mivel a lakás egy villamos berendezés, annak üzemeleteése a Tulajdonos hatásköre.
Egy dugalj csere villamos munkának minősül, szabvány szereint pedig ennek elvégzését vagy szakember felügyelete mellett a villany veszélyeire bizonyíthatóan kioktatott személy, vagy villamos szakember végezhet. 32A-ig szakképzetlen személy dobozkapcsolót, védővezető nélküli, kettős szigetelésű lápatestet cserélhet.
Had ne idézzem ide a szabvány teljes erre vonatkozó tartalmát. Lényeg szakképzetlenül a villanyhoz sem lehet hozzányúlni ugyanúgy, ahogy a gázhoz sem!
Ja, még valami: Szabvány betartása az EU-ban nem kötelező... ,de az ott leírtakkal csak egyenértékű vagy műszakilag jobb és biztonságosabb megoldás fogadható el hitelt érdemlően alátámasztva!Üdv:ZZ -
LouiS22
veterán
-
JoceeHunt
őstag
Fix ip-n én is gondolkodtam azt még nem teszteltük le.
DHCP lease-t gondolom szintén unifi rendszerben kell beállítani?
Neten próbáltam keresgélni de semmi értelmes infóba nem akadt bele.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt -
kenand
veterán
Következőt tudtam meg-telefonon beszélve BOSCH mérnökkel- a Bosch Condens 3000 +CT200 ügyében:
A CT200 tudja vezérelni a 3000-et, ha a fűtés "egyszerű", de nálam pl van szolár rendszer is, arr sajnos nem képes. (lehet nem hivatalosan rá lehet hackelni, nem tudom)
Arra jobb a jelenlegi "buta" FW200 . Korábban volt " telefonon működő HA-be nem integrálható modul,.de egyelőre ki van vonva a régi új meg nincs publikusan kész (és lehet nem is lesz 3000-es támogatás már, vegyél új kazánt...) -
LouiS22
veterán
Nem ismerem az unifi lelkivilágát, de első körben (bár gyanítom, hogy ez megtörtént) mindkét eszköznek fix IP-t adnék és a DCHP lease-t is végtelenre állítanám.
Net nyálazás volt már? Unifi fórumokon körbenézni, hogy más futott-e bele ebbe?Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van! -
LouiS22
veterán
-
zambozoli
aktív tag
Az eszköz villamos bekötése és villamos beüzemeléséig terjed a villanyszerelő hatásköre.
Neki nem kell tudni a felprogramozni! Viszont, ha adsz neki egy bekötési rajzot az alapján kutya kötelessége a vonatkozó szabványoknak megfeleően bekötni és ezt dokumentálni.
Pl.: a vill. szerkezet műszaki adatlapján fel van tüntetve, hogy a beépítési hely az eszköz mérete + oldalanként 20mm, akkor egy szerelvény dobozba már a bekötést a vill. szerelőnek meg kell tagadni. Ha te berakod, te felelősséged.Üdv:ZZ -
ojb
tag
Első körben a kazán elé beköt(tet)nék egy [ilyet]
feltéve, hogy a kazán áramfelvétele kisebb, mint 2A!
A jelzett eszköz nagy valószínűséggel az "áramköri jeltovábbító" működésére hatással lehet.
Az elektromos hálózatot hozzáértő szakival mindenképpen felülvizsgáltatnám, mert a zavarszűrő alkalmazása a kazán előtt jelen esetben csak tüneti kezelés. -
vkp
aktív tag
Hogy legyen ON téma is, elkezdtek szivárogni az első ESP32-C6 chipek, amik már Wifi6-ot, BLE-t, Zigbee-t is tudnak.
-
kenand
veterán
Témával ismerkedőknek nem rossz a gyári , mert HA nélkül alapban is megy, de tény ha valami nem megy HA-valakkor meg kell nézni nem frissült-e a fw és nem az-e a baj....Az ember alapban rátol a frissítésre, főleg ha felkínálja, de nem mindig jobb az újabb...
Más
Nekem a HASSOS nem jött be annyira, mivel nem találtam róla jó leírást, ha valami + dolgot kell rá feltenni (pl WIFI+BT kártya alapban nem támogatott). persze lehet úgy működik, mint egy Debian, de inkább az utóbbit választottam. Arra, ha rákeresek, előbb utóbb találok leírást(Pl Egyik gépbe tönkrement Intel 3165 helyett, polcon lévő realteket tettem BT szenzorokhoz (Notiból kivettem, mert nincs rá jó win10 driver) , Intel NUC-ban meg 8265 volt, ahhoz sincs alapban Linux driver)
Ezeket össze tudtam hozni -ha nem is könnyen-Debian alatt -
JoceeHunt
őstag
Tudna nekem valaki ötletet adni Sonoff relé illetve Sonoff TX1 villanykapcsoló ügyben?
Unokatestvéremnél raktunk össze 3 relét és 2 kapcsolót egy unifi hálózatra. Érdekes és érthetetlen módon 2 relé illetve 1 kapcsoló "rakoncátlankodik", sokszor offline állapotba állnak az applikáción és a hálózaton is. Egyértelmű hogy a wifit engedi el, aztán egyszer csak minden rendszer nélkül visszakapcsolódnak. Az egyik Uni AP kb 6 méterre van tőlük, igaz 1 fal választja el (kültéri AP). Táp probléma nincs, hálózat megy amikor offline-ak, az eszközök mellett 2-es a jelerősség, amikor hálózaton vannak akkor 98-100% között a jelerősség.
Mi lehet a problémájuk? Találkozott valaki hasonlóval?Kíváncsiságból már próbáltuk más hálózaton nem csinálják (más ingatlan).
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt -
Tonyo
őstag
Sziasztok,
Szeretném lecserélni a jelenlegi kazán vezérlést tadora.
- Baxi duo kazán + külső tartály
- 2 kör: 1 padlófűtés + radiátorok
- Computherm Q7RF+Q7Tado tudja vezérelni ezt a két zónát külön külön?
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
-
40800 - 40701
68429 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 41901 41900 - 41801 41800 - 41701 41700 - 41601 41600 - 41501 41500 - 41401 41400 - 41301 41300 - 41201 41200 - 41101 41100 - 41001 41000 - 40901 40900 - 40801 40800 - 40701 40700 - 40601 40600 - 40501 40500 - 40401 40400 - 40301 40300 - 40201 40200 - 40101 40100 - 40001 40000 - 39901 39900 - 39801 39800 - 39701 39700 - 39601 39600 - 39501 39500 - 39401 39400 - 39301 39300 - 39201 39200 - 39101 39100 - 39001 39000 - 38901 38900 - 38801 38800 - 38701 38700 - 38601 38600 - 38501 38500 - 38401 38400 - 38301 38300 - 38201 38200 - 38101 38100 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Építő/felújító topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Garmin topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Gitáros topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- NEO-t vennél? NE TEDD!!! KÉSZLETKISÖPRÉSI UltraAkcióóó! Air M4 16GB 512GB Garancia - több színben!
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását típustól függetlenül
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 5th Gen. i7 10th, 16GB RAM 27% ÁFÁS (0329)
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 6 Ultra 7 165H 16GB 1TB
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime X570 R7 5700 64GB DDR4 1TB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman S2 TG FSP 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) akkor eszembe jut hogy azért ez lehetne gyorsabb is.
De most már nem akarok még egy szivattyút venni. Ha a mostani feladná a harcot akkor ilyen lesz a következő.