- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #57384 üzenetére
Nem, ez nem az. Ezek az IR/RF kozpontok altalaban soha nem azok.
Ilyen az, ami kapuhoz is jo: https://www.aliexpress.com/item/1005004195812942.html
De ennel tudni kell, h csak egy eszkozzel tudod parositani! Avatto val itt azt irtak rossz tapasztalat volt, nekem ezt ajanlottak: https://www.aliexpress.com/item/1005007315490508.html
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #57065 üzenetére
Fejleszto csavo azt irta vissza, jelenleg a HA integracioja nem tamogatja csak az IR-t mert a gateway-e csak azt tudja. De ha valaki segit neki es elkuldi a Tuya Dev portalos meg a tuya-cli vel rozitett DP ertekeket sztm bele tudja pakolni az RF tamogatast is (nem gondolnam h nagy kulonbseg van kozotte)
Hogy mennyire biztosan kuldi, az nem a HA-n fog mulni, hanem az eszkozon. Olyan stabilan fogja tudni kuldeni a HA local integaracioval amilyen stabilan kuldi az eszkoz "gyarilag"
Ahogy neztem a vidit rola a DiY mod teljesen "buta" , a dolog jo ertelmeben
kivalasztasz egy eszkoz tipust, teszem azt redonyt, aminek van harom funkcio gomba (fel-le-stop) es arra ratanitod az RF taviranyitod fix kodjait. Meg a frekit is be tod allitani ahogy lattam...
Igazabol ki kell probalni... Sokat irtam mar itt, hogy igazabol mivel ilyen boduletes mindenbol a termekvalasztek, mindig lennie kell egy "elsonek" aki kitapossa az utat... de szerencsere fejlesztonek nem kell lenni, eleg ha az ember segit adattal annak, aki mar elkezdte.
En valszeg veszek amugy egy ilyen DiY gateway-t jatszani. 5e penz allirol, viszont regi redonyos ilyesmi cuccokhoz teljesen jo lehet... Akar magaba, akar HA-n keresztul. Majd elpasszolom valakinek valamelyik projectemben.
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #57036 üzenetére
Van egy ilyen repo: https://github.com/ClusterM/localtuya_rc
Elvileg IR re van, de megkerdezem most, hogy RF re mukodik-e: https://github.com/ClusterM/localtuya_rc/issues/3
Amugy lehet ez jobb megoldas mint az avatto, mert ebben van DiY mod: https://www.aliexpress.com/item/1005005940671116.html
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #56986 üzenetére
API-n keresztul ez nem latszik. De alapvetoen az osszes futes Off teszi "kikapcsolt" allapotba a kazant. (Ehhez ismerned kell az OpenTherm MessageID kat hogy tudd, ez pontosan mit jelent) illetve "akarhanyfok" pedig "On" allasba. Ugye a langot a termosztat nem tudja bekapcsolni (egyik termosztat sem) ezt a kazan intezi, az alapjan, h mekkora a differencia a visszatero es az eloremeno kozott. (30 fokos visszateronel ha az eloremeno 31 fok nem fog langot kapcsolni. Akkor sem, ha te elmeleileg "futesz". Altalaban 2-3 fok difinel mar kapcsol de ez kazan/beallitas kerdese)
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #56969 üzenetére
aktualis eloremenot le lehet kerni a Tado tol , a gyujtas allapotat nem. Az eloremeno is viszont nem azonnali ertek, 10-15 percenkent frissul.
Ha azonnali adatot szeretnel es pl a lang allapotat is latni akarod (sok mas mellett) akkor kell a termosztat es a kazan koze egy OpenTherm Gateway.
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #56952 üzenetére
Igen, valszeg acchoz koti... ha van legalabb egy, eredeti V3 hardvered, akkor mar ingyenes az assist, fuggetlen attol, hogy a tobbi pl V3+...
Nekem csak az alap vezetekes termosztat a V3 azzal regeltem meg a tado accom. azota vettem mar egy csomo V3+ dolgot hozza (radiator szeleptermosztat, temp sensor, receiver etc...) de minden maradt ingyenes.
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #56949 üzenetére
Eredetileg ez a funkcio ingyenes volt. Aki ugy vette, az megtarthatja orokre ezt a feature-t. Ez volt a "'sima" V3. a V3+ lett az, ami mar havidijjas. Egy idoben, amikor bevezettek a V3+-t nagyon keresett volt a sima V3.... Hasznalt piacok tele voltak vele, mert mindenki azt kereste, az ingyenesseg miatt.
Nekem is sima V3 van, azota is ingyenes az assist.
-
gya/352
tag
válasz
kenand #56940 üzenetére
Köszi a választ. Tadon erősen elgondolkodtam én is bár az én rendszeremben nem tudom mit tudna nyújtani. A gondom az hogy Immergas Victrix Omnia kazánom van amit csak on/off tudna vezérelni (elvileg az immergas valami saját imgbus nevű megoldást használ a buszos vezérléshez, van saját vezeték nélküli vezérlője is nem olcsón). Ráadásul én nem szeretnék tenni radiátor szelepeket sem, tehát tényleg csak egy wifis on/off termosztátként használnám. Nem tudom megéri-e az árát, bár egy Siemens REV24RF is 70ezer felett van. A Tado-nak van valami okossága on/off üzemmódban is? Öntanulás vagy bármi? Azt látom hogy van applikáció, meg talán be lehet integrálni HA alá. HA integráció gondolom a Tado felhőn keresztül megy.
-
dbius
veterán
válasz
kenand #56227 üzenetére
Valóban jó akciók vannak rá most.
Én egy felbontott Tado X (Starter Kit)-et rendeltem 38k-ért, elvileg holnap kerül hozzám. Ha minden rendben lesz a csomaggal, akkor egy Computherm 098a termosztátot cserélnék le vele, ami szintén elemes, de vezetékes módon csatlakozik.
-
vampire17
addikt
válasz
kenand #53861 üzenetére
- Tado vezetékes termosztátot át tudom alakítani vezeték nélkülivé?
- Igen, kell hozza egy receiver- Vagy ha úgy is teszek Tado radiátor szelepeket az egyes helyiségekbe, akkor felesleges, mert a szelep is be tudja kapcsolni a fűtést ha szükséges?
- Ha igy lesz, nem szukseges. a Template sensorokat erdemes megfontolni.- Ha átalakítom buszos kapcsolatra a Tado termosztátot, és elmegy az internet akkor a beállításokat addig megtartja? Az alapján működik?
- V3+ eszkozoktol kezdve megtartja. -
daninet
veterán
válasz
kenand #44134 üzenetére
worx landroid 325k körül van OBI-ban. Elég nagy így is az árkülönbség.
Azt kéne tudni, hogy át tud-e navigálni szűk folyosókon, illetve milyen közel tud szélekhez vágni, mennyit kell utána szegélynyírózni. Worx teljesen levágja a szegélyt is illetve ennyi pénzért van benne esőszenzor.
Mondjuk esőszenzor a legkevesebb, ha HA-ba integrálható a Lidi Tuya akkor az külön is megoldható. -
ViZion
félisten
válasz
kenand #42789 üzenetére
nah, erre is van benne megoldás, írják is. Van eszköz, ami nem küld adatot localba, vagy csak állapot változáskor. Erre be lehet állítani, h hány sec-ként kérdezze le. Erre nem volt még szükség, villanykapcsolók és a SP1 is küld adatot, az SW3 relét még folyamatosan nem használtam, arról nem tudom.
fil: az elsővel nekem nem volt sikerélmény, a Local Tuya-t használom.
Egyelőre ennyi van, többi ESP-t át akarom flashelni ESPhome-ra , de ehhh... annyira nem fontos, előbb az energia részt szeretném rendbe rakni. Durván sok idő amúgy, ha az ember elkezdi macerálni. Könnyen elkanyarodok a témától, este is már frontendeket meg ikonpakkokat töltögettemNekem a "gyári" app vs HA kicsit olyan, mint a windows vs. linux, a win Xar azt tudjuk, de nem is fogod napokig testre szabni...
-
radio11
tag
válasz
kenand #42653 üzenetére
Elég 1 is, mert a 3 fázist egyszerre használja és ugyanannyit fogyaszt nagyságrendileg (pl 3x2kW). Természetesen az 1 mérőt fel kell szorozni hárommal a valós fogyasztáshoz.
Én a szaunánál nem is mérek, csak az üzemidőt számolom (mikor van meghúzva a kontaktor amivel vezérlem), abból meg *6kW képlettel megvan az elhasznált energia nagyságrendileg. -
válasz
kenand #42007 üzenetére
Nem ismertem a HACS-ot -- most telepítem, köszönöm!
Akadt viszont egy újabb problémám. (Mily meglepő...)
Miután a PI3-on remekül működik a Z2M és a Mosquitto, gondoltam, elég lesz nekik egy Pi2 is. (A wifit úgysem használom, egy másik felhasználásra viszont kell a PI3 a wifijével.)
Feltettem a Raspbian OS Lite-ot a PI2-re, és kattintásról-kattintásra ugyanazon a szamárvezetőn végig menve próbáltam bekonfigurálni, tehát minden parancs és beállítás azonos.
A Sonoff P stickem meg is jelenik ttyUSB0-n az ls -l/dev/serial/by-id parancsra, pontosan azonos jelentéssel, mint a PI3 alatt.
A sudo test -w /dev/ttyUSB0 && echo success || echo failure viszont failure-t jelez, ennek megfelelően az npm start hibára is fut azzal, hogy nem stimmel a serial eszköz. Ha a 32 bites, tehát a PI2-re készült kártyát bedugom a PI3-ba, ugyanez a hibajelenség.
Van valami beállítási/telepítési különbség a 32 bites és a 64 bites Raspberry OS között a stick kezelése szempontjából?
Köszönettel: MaCS
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kenand #40816 üzenetére
Pont az a gond ezzel módszerrel, h fogyasztást nem közöl, csak teljesítményfölvételt, az alapján pedig sokkal pontatlanabb utólag fogyasztást integrálni, mint ha maga az eszköz végezné.
Amúgy persze könnyen javítható egy-egy szenzor egy másik template szenzornak javított értéket adva, de ilyesminél ahol sok entitás jön létre szerintem nem érdemes, hanem magát az integrációt célszerű kijavítani (-tattni a készítőjével, vagy ha az vmiért nem megy, lemásolni egy custom_component-ként a forrását, és saját gépen javítani) -
válasz
kenand #40813 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Egyelőre kipróbálom az itthon elfekvő RPI-halom egyik tagját úgy, hogy az okosotthonosdiból csak a zigbee2mgtt megy rajta, a HA a NAS-on.
A Kodi csak a bónusz lenne. DLNA szerverekből vagy hatot futtat az Asustor, de Kodit richtig nem, márpedig a taggelés miatt én azzal vagyok függőségi viszonyban.
-
Speederer
senior tag
-
Olympia76
tag
válasz
kenand #40734 üzenetére
Ha már megvannak az eszközeid és nem akarod cserélni, vagy nincs más, jobb alkalmas eszköz az természetesen más, de új implementációnál én kerülném amennyire csak lehet.
BT Proxy-hoz egyébként nem kell megtanulnod az ESP32 programozást. Veszel egy supported board-ot és itt "megflash-eled" a weben keresztül (nem kell tudnod semmit): https://esphome.github.io/bluetooth-proxies/
-
válasz
kenand #40741 üzenetére
ZIgbeeMqtt dolgodra még nem tudom a választ, de mások is küzdöttek már vele.
Egyik linken találtam a youtube videot Asustorra Homeassistant telepítésről, majd ha ott tartassz. -
Olympia76
tag
válasz
kenand #40731 üzenetére
Ha valaki annyira mazohista, hogy a Bluetooth-t erőlteti, akkor ott van a rendkívül gyorsan, egyszerűen és olcsón telepíthető BT proxy erre a célra ESP32 alapon. Vagy Shelly gen2 eszköz natívan tud BT proxy-ként is funkcionálni HA-ban. Új telepítésnél ma már nem jutna eszembe a backend-en szenvedni ezzel.
-
válasz
kenand #40698 üzenetére
Nagyon köszönöm a kimerítő választ!
A problémám az, hogy a Xiaomi Gateway 3-asaim leragadtak az 1.46-os FW-nél, legalábbis OTA-n nem hajlandóak frissíteni.
Hogyan menne ez SSH-n?
A HomeAssistant egyébként még nem aktív, először álljon össze a rendszer, működjenek a szenzorok és aktuátorok. A próbaüzemben maradok a konténeres megoldásnál, a NAS-on futó virtuális gépekkel még nincs tapasztalatom, de gyanítom, hogy a 2 GB-os NAS-om nem feltétlenül elég erős hozzá. (Őszintén szólva erőforráspazarlásnak tartom a teljes értékű VM futtatást a konténerhez képest. Mi lenne az előnye?)
-
LouiS22
veterán
válasz
kenand #40376 üzenetére
Alapvetően frissítés előtt illik elolvasni a release logot minden esetben (főként azért is, mert lehet, hogy most élesedik egy olyan, amit már korábban jeleztek, csak elfelejtetted). De sokan csinálják azt, hogy a havi első frissítést ki is hagyják és csak a .1-et telepítik (ami jellemzően kb 24 órán belül érkezik is
).
-
-
BarnaB@hu
csendes újonc
válasz
kenand #40218 üzenetére
Infláció nem segít mostanában :/
A frissítésekkel jó deal HA ki tudod használni.
- ha kell az android és HA app kell akkor nyert ügy, mert jobb áron van mint amit alapnak használnak
- ha kell gomb és gyors legyen, esetleg ESPHome mehet rá akkor a sima NSPanel elég mindenre
Sajna ma reggelre kaptam választ és nem akarnak multizónás termosztátot adni sima NSPanelnek...remélem változik a véleményük, mert ez viszont erős funkció a Pro verzióban
A 0.5 fokos érzékenységet/állíthatóságot még magyarázom nekik, mert kérdés jött vissza a feedbackre -
Pancsermeste
őstag
válasz
kenand #39996 üzenetére
Hát, ha nem találok valami esztétikus, lehetőleg falra szerelhető wifis távvezérlőt (10K alatt), akkor lehet, hogy marad ez az RF Bridge-es megoldás a 8 csatornás RF távirányítóval. - szóval, ez a kettő kompatibilis?
Kicsit komplikáltnak érzem, de legalább könnyen kiegészíthető további RF eszközökkel. -
mr.perfect
tag
válasz
kenand #39428 üzenetére
a HACS-ot külön fel kell tenni:
Initial Configuration | HACS -
Degeczi
nagyúr
válasz
kenand #31626 üzenetére
A mélységgel is könnyen gond lehet. Legutóbb pont egy ilyen (Lonsonho név alatt futó) kapcsolót az istennek se tudtam begyömöszölni teljesen a standard gipszkarton dobozba... átmérőben még éppen pont becsúszik, de mögötte a vezetékeknek már nem maradt elég hely, pár mm-re kiáll, muszáj lesz vmi kiemelőt alá tenni
-
nemethsza
tag
-
Steady74
addikt
válasz
kenand #31578 üzenetére
A linkelt megoldást javaslom, nálam 10 db hőmérő 4 db nyitásérzékelő van ESP32 mikrokontrollerrel monitorozva, atomstabil mindegyik. A mikrokontrollerek a padláson (felső szintet figyelik), a lécső alatt (alsó szint egyik fele) és a konyha álmennyezetébe (ablakok, terasztajtó, kutyaház hőmérő) vannak elrejtve, így nem látható de nincsenek árnyékolva. Én szeretem.
-
Jofi81
őstag
válasz
kenand #31571 üzenetére
Ez a GL-S10 gateway nem lenne megfelelő, a BT-s hőmérőkhöz?
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kenand #31516 üzenetére
Szerintem én is tőle vettem pár hete. A gyári SSD tartalma alapján vmi autóipari beszállítónál használhatták a gépet. Egy gáz volt vele, h CMOS elem nem volt benne, ígérte az eladó, h pótolja, de akkor is csak olyat küldött, ami vmi máshoz való, így végül kénytelen voltam ráforrasztani az alaplapra vezetéket, mert vmi egészen speciális csatlakozója van.
Amúgy valóban tökéletes ilyen célra, sokkal jobb, mint Pi-al vacakolni, most másodpéldánynak vettem, amúgy már egy éve 620-ast használok HA-hoz. -
Sipi-
őstag
válasz
kenand #31494 üzenetére
Köszi. Egyelőre ezzel próbálkozok, mivel ez a gép már megvan, csak 2 éve nem volt használva semmire. Felraktam egy 120-as SSD-re a HomeAssistant saját op.rendszerét. Hasít, működik. És teljesen passzív a gép, 17-19 wattot fogyaszt. Csak egy rohadt erős kék led-et kell még leragasztanom benne és berakom a nyomtató alatti polcra, ott nem látszik és nincs útban.
-
Sipi-
őstag
válasz
kenand #31412 üzenetére
Köszi, tényleg megy ssd-ről bootolva. Viszont úgy tűnik az 512 MB memória kevés hozzá. Látszólag működik, de a Supervisor oldal nem tölt be, add-on-t nem telepíti fel, az ssd lámpája meg folyamatosan villog (gondolom swap-el szerencsétlen).
Megnézem, hogy az Atom D425 procis kisgépem mennyire bírja jobban, mint az rPi. Abban 1G memória van, de talán van még valahol hozzá plusz memóriám.
Ha az a gép is kevés, akkor elgondolkozok, hogy rPi vagy x86 vonalon éri meg bővíteni. -
fo_di
őstag
válasz
kenand #31472 üzenetére
most is van december 22-ig tado refurb akció, majdnem féláron az eredetihez képest: https://www.tado.com/hu-en/certified-refurbished-promo?utm_source=intercom&utm_medium=email&utm_campaign=refurbished21_ec_en_m1
-
spider23
senior tag
válasz
kenand #31472 üzenetére
Ez egy jó kérdés. Valamiért nem tetszett meg a rendszerük, ráadásul félnék hogy a távolabbi szelepeket nem látná. Zigbee meg mindenhol megfelelő jelerősséggel üzemel. Talán olcsóbban is hozzá lehet ezekhez jutni mint a Tado-hoz.
Jól értem hogy ha termosztát kapcsolja a fűtést akkor ha egy radiátoron van ez a szelep és ott nem kérem a fűtést akkor ott elzárja a radiátort, és csak akkor nyit ki ha kell a fűtés vagy a beállított hőmérséklet alá esik a hőfok?
Másik hogy pl 1 szobában van 2 radiátor, akkor oda 2 szelepet kell raknom gondolom?
Leginkább a nappaliban a cserépkandalló mellett lévő radiátorra lenne szükség ilyen szelepre mert amikor be van gyújtva a kandallóba felesleges hogy ott is menjen olyankor a radiátor.LouiS22 köszönöm, megnézegetem. A hangját nem tudom hogy milyen lehet, de próbálok keresni vidót róla majd hátha hallom. Mondjuk a nappaliban biztos nem zavarna, max a hálóban.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kenand #31246 üzenetére
Aliról is ugyanígy szinte garantáltan az ExpressOne hozza, ha nem normál postai, hanem Ali Standard vagy Saver a szállítás - de ez amúgyis csak a hazai posta extra 400 Ft-os lenyúlásában különbség, a világbajnok áfát ígyis-úgyis megfizeted már a webshopban, vám meg nincs 150 EUR-ig
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Stellar Blade
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Gyúrósok ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Androidos fejegységek
- Tenisz topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honda topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged