Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rosep
senior tag
Újabb siker.
Talán emlékeztek rá, problémám volt a HA vas elhelyezésével. Igazam is lett. Ugyanis a rackbe rakott Pi, túl messze volt már a bejárati ajtótól. Viszont a ház közepén lógott a plafonon egy szabad ethernet kábel. Vettem egy ilyet, és elvittem oda az ethernet kábelen a CC2531 sticket. Nálam kb. 15 méteren működik.
Felrakok valami hasonló dobozt és szépen belefér az egész cucc átalakítóstól, mindenestül. -
Zolli77
csendes tag
Plussz 1. És még a szoftver is olyan amilyen. Projekt kivitelezőknek próbálják nagyon nyomni. Egy lakásba biztos elmegy, de új házhoz nem ajánlanám.
-
Rosep
senior tag
Egy banális dolgot kérdeznék. Ez a gázérzékelő használható nálunk?
-
Rosep
senior tag
Végre összeállt az én vasam is. Megvan a Pi-be a High Endurance SD kártya. Működik a CC2531 stick is. Elsőre a Zigbee Home Automation-t tettem csak fel. Egyenlőre egy eszközöm van, egy BlitzWolf BW-IS2 ajtószenzor.
Meg lehet-e azt oldani, hogy csak akkor küldjön telefonra valami értesítést, ha előtte 'beriasztom'. Arra gondolok, hogy mondjuk elmegyünk otthonról mindannyian és manuálisan valamit bekapcsolok a telón, onnantól jelez, ha változik az állapota. Ha meg hazaérek kikapcsolom. Kvázi mint egy riasztó.
-
gahor72
aktív tag
válasz
Degeczi #25486 üzenetére
Igen azt szeretném,azért kérdezek ennyi ostobaságot,mert az alapokról nem igen lehet találni részletes magyar leírást.Én szakács vagyok ha egy kaja alap anyagairól adok egy listát,egy laikus nem fogja azt a kaját megfőzni hiába látott már tűzhelyet.
De köszönöm a türelmedet.
Akkor ez a rész a conf.yaml-ba a sensorok alá kell:sensor: - platform: template sensors: airhumidifier_target_humidity: friendly_name: Target humidity value_template: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.target_humidity }}' unit_of_measurement: '%' icon_template: mdi:water-percent
Ezt is ugyan ide?:input_number: airhumidifier_target_humidity: name: Target humidity min: 1 max: 99 step: 1
!include automations,yaml---ilyent nem találok,de van: automations.yaml
Ebben csak azok az automatizálások vannak,
amiket a gui-n kattingattam össze(működnek).
Ezek alá nehet ez a rész?:
automation: - alias: Select target humidity by slider trigger: platform: state entity_id: input_number.airhumidifier_target_humidity action: - service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_target_humidity data_template: entity_id: fan.xiaomi_air_humidifier humidity: '{{ states.input_number.airhumidifier_target_humidity.state|int }}' - alias: Monitor target humidity and update slider trigger: platform: state entity_id: sensor.airhumidifier_target_humidity action: service: input_number.set_value entity_id: input_number.airhumidifier_target_humidity data_template: value: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.target_humidity }}'
Köszönettel
-
Degeczi
nagyúr
válasz
gahor72 #25485 üzenetére
Ne csak vakon másolj, próbáld érteni is, mit csinálsz!
A hibaüzenet szerint van már automation: szekció a config-odban, tehát még egyet persze, h nem hozhatsz létre, hanem a másikhoz kell beraknod ezeket az automatizálásokat. Ha jól rémlik, az alap telepítés eleve tartamaz egy!include automations.yaml
sort, tehát abba a file-ba kell beírnod az automatizálásaidat, nem a configuration.yaml-be.Picit is összetettebb rendszernél pedig már érdemes egy
automation nagylista: !include_dir_merge_list automations/
sort is berakni utána, és akkor egy automations mappa alatt külön file-okba lehet írni a különböző témája automatizálásokat, h áttekinthető legyen. -
gahor72
aktív tag
válasz
Degeczi #25483 üzenetére
Az automation: sort beigazítottam az input alá ahogy lennie kell,de piros a felkiáltó jel.
Erről az oldalról mindent be tudtam illeszetni a conf.yaml file ba jó,müxik.kivéve ez amiről beszélünk.
Ez a jó,működő rész:sensor:
- platform: template
sensors:
airhumidifier_temperature:
friendly_name: Air Humidifier Temperature
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.temperature }}'
unit_of_measurement: '°C'
airhumidifier_humidity:
friendly_name: Air Humidifier Humidity
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.humidity }}'
unit_of_measurement: '%'
icon_template: mdi:water-percent
switch:
switches:
xiaomi_airpurifier_buzzer:
friendly_name: "Buzzer"
value_template: "{{ is_state_attr('fan.xiaomi_air_humidifier', 'buzzer', True) }}"
turn_on:
service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_buzzer_on
data:
entity_id: fan.xiaomi_air_humidifier
turn_off:
service: xiaomi_miio_airhumidifier.fan_set_buzzer_off
data:
icon_template: "mdi:volume-off"
xiaomi_airpurifier_led:
friendly_name: "LED"
value_template: "{{ is_state_attr('fan.xiaomi_air_humidifier', 'led', True) }}"
turn_on:
service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_led_on
data:
turn_off:
service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_led_off
data:
icon_template: "mdi:lightbulb-outline"
Ebbe kéne beilleszteni amár tárgyalt részt.
-
gahor72
aktív tag
válasz
Degeczi #25481 üzenetére
Igaz,csak simán bemásoltam a githubról.
Ha kijavítom a sort már el sem fogadja a yaml,piros a felkiáltójel.
most így néz ki,de nem jó:sensor:
sensors:
airhumidifier_target_humidity:
friendly_name: Target humidity
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.target_humidity }}'
unit_of_measurement: '%'
icon_template: mdi:water-percent
input_number:
name: Target humidity
min: 1
max: 99
step: 1
automation:
- alias: Select target humidity by slider
trigger:
platform: state
entity_id: input_number.airhumidifier_target_humidity
action:
- service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_target_humidity
data_template:
humidity: '{{ states.input_number.airhumidifier_target_humidity.state|int }}'
- alias: Monitor target humidity and update slider
trigger:
entity_id: sensor.airhumidifier_target_humidity
action:
service: input_number.set_value
data_template:
value: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.target_humidity }}'
-
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Újra neki szaladtam a párologtató integrálásának.
De megint elakadtam.
config.yaml probléma:input_number:
name: Target humidity
min: 1
max: 99
step: 1
automation:
- alias: Select target humidity by slider
trigger:
action:
- service: xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_target_humidity
data_template:
humidity: '{{ states.input_number.airhumidifier_target_humidity.state|int }}'
- alias: Monitor target humidity and update slider
trigger:
entity_id: sensor.airhumidifier_target_humidity
action:
service: input_number.set_value
data_template:
value: '{{ states.fan.xiaomi_air_humidifier.attributes.target_humidity }}'ezzel a réssze van baja de nem értem.
Ellenőrzésnél ezt kapom:
Invalid config for [input_number]: expected a dictionary for dictionary value @ data['input_number']['automation']. Got [OrderedDict([('alias', 'Select target humidity by slider'), ('trigger', OrderedDict([('platform', 'state'), ('entity_id', 'input_number.airhumidifier_target_humidity')])), ('action', [OrderedDict([('service', 'xiaomi_miio_airpurifier.fan_set_target_humidity'), ('data_template', OrderedDict([('entity_id', 'fan.xiaomi_air_humidifier'), ('humidity', '{{ states.input_number.airhumidifier_target_humidity.state|int }}')]))])])]), OrderedDict([('alias', 'Monitor target humidity and update slider'),.... (See /config/configuration.yaml, line 48).köszönöm
-
canniball
nagyúr
válasz
stopperos #25113 üzenetére
Ha csak össze kell matekozni appban az nem annyira para, lényeg hogy működjön.
Viszont két dolog még eszembe jutott:
1. Az egyik lámpa kültéri lenne; tető van felette de akkor is kint van, ezek a kapcsolók pedig beltériek, kültéri kivitelt nem találtam belőlük. Márpedig jó lenne azt a lámpát kintről (fizikailag) is kapcsolhatóvá tenni. Találtam a "kör-designos" kapcsolókhoz passzoló Sonoff T433-t, mivel ez elemről működik jó lenne, de ez egyrészt nem tudom a "négyzet designos" kapcsolókkal összelőhető-e, másrészt nem harmonizál a kinézett kapcsolókkal. Tényleg nincs ebből "négyzet kapcsolós" kivitel (az beltéren is sokat segítene) vagy csak én nem találom?
A másik amire ráakadtam az a Sonoff SNZB-01, de ez még jobban elüt küllemre és ráadásul zigbees (nekem pedig semmim sem az).
2. A Sonoff mini beépítehtő-e váltókapcsoló alá? A nappaliban két (reményeim szerint pár hét múlva jön a szaki és onnantól három) helyről kapcsolható a világítás, de jó lenne ha a kanapén heverve is tudnám irányítani.
Ha nem akkor esetleg más ötlet? (Rombolás úgyis lesz, nem gond ha arra is szükség van.) -
ojb
tag
Érdemes áttanulmányoznia [ ezt ] a leírást, segédletet. Nem csak a Chameleon-ra érvényesek a benne leírt dolgok, hanem minden vezetékes rendszer esetében érdemes átnézni és átgondolni -- a villanyszerelővel egyeztetni -- még a beruházás legelején, hogy mit is szeretne megvalósítani a felhasználó.
Az említett Chameleon mellett esetleg el lehet gondolkodni az RS485-ön ( lehetőleg 12V-os) , mint vezetékes és megfizethető gyártó független vezetékes alternatíva. -
törölt tag
válasz
#68270080 #25337 üzenetére
Nem áprilisi tréfa: 2 napja elkezdtem a Domoticzomat HA-ba átültetni.
Két észrevétel: többször is hibásan írta fel az image fájlt az Ether a zsír új mikroSD kártyára, de Rufus-szal aztán elsőre hibátlanul ment minden - 32 bites OS-t használok, mert legutóbb a 64 bittel árnyékra vetődtem.
Másik: Minden Tasmotás holmimat jelszavazni kellett az MQTT miatt (Domoticznál anno szándékosan nem írtam usert és passt). Lehet, hogy van lehetőség jelszómentes MQTT üzemeltetésére HA alatt, de a biztonságot tekintve még jól is jött, hogy jelszavaznom kellett minden cuccot, ami MQTT-n lóg.
Szóval ujjak keresztben: egyelőre minden pöpec. -
istvan170
aktív tag
Sziasztok! Tönkrement a Computherm vezeték nélküli termosztátom, nem kapcsolja mindig a kazánt (jó az elem). Ha már cserélek, akkor HA alá integrálhatót szeretnék. Csak ki-be kapcsolásra van szükségem, minden radiátor termosztátos. Annyit szeretnék, hogy a HA-ban van 4 hőmérséklet érzékelő meg lokáció a családtagokra, ezekhez tudjak automatizációt kötni. Alap Saunier Duval kazán, 2 vezetékes vevő bekötéssel. Mi erre a legolcsóbb, de értékelhető megoldás?
-
xGP
csendes tag
Sziasztok!
Újonnan épülő házba keresek okosotthon rendszert. Ugyan a tervek már készen vannak és az építkezés is elkezdődött, de a villanyszerelésig még van idő.
Alapvetően a kábeles megoldást preferálnám (ugye ezt még viszonylag egyszerűen meg lehet oldani), jelenleg csak az alapjait csináltatnám meg (értsd: kábelezés). Kitétel az, hogy olyan riasztórendszert integrálnék hozzá, ami önmagában, okosotthon nélkül is működne (pl. van saját akksija, képes internet nélkül kommunikálni távfelügyelettel, MABISZ minősítés). Ami majd azonnal integrálva lenne, azok a motoros redőnyök, aztán majd ki tudja konkrétan mire lesz szükség, de ilyen igényeket bármilyen rendszer tud, szóval némileg irreleváns információ.Nem zárkózok el teljesen a DIY megoldásoktól, de igazából csak akkor foglalkoznék ilyesmivel, ha nem nagyon van más megoldás.
Egyelőre csak a Chameleon-t találtam, ami tud ilyesmit (legalábbis az elérhető infók alapján), viszont (vég)felhasználói véleményeket nem találtam a rendszerről, maga a koncepció viszont tetszik. Kíváncsi lennék, hogy kinek van akár evvel tapasztalata vagy bármi egyébbel, ami a fenti igényeket nagyjából tudja teljesíteni?Köszi
-
Janaboy
veterán
Lenne egy OFF-os kérdésem, talán azért, mert kicsit közelebb álltok az ilyesmihez
Adott egy Mömaxos mennyezeti LED lámpa (RF 2.4Ghzes távirányítós) és kvázi nem lehet kikpacsolni.
Ha megnyomjuk az offot, akkor egy fura vibrálás után (mint egy fénycső felkapcsolása) után bekapcsol.
Van ötletetek hogy mi okozhatja ezt? Hátha valami egyszerűen javítható pár száz forintos alkatrész. -
amargo
addikt
válasz
zsamiatt #25462 üzenetére
Amennyire tudom nem, viszont az ablakot nyitva kell hagyni, azaz nem az ablak zárja fog működni, hanem a kis motor védelmi része nem engedi majd kinyitni az ablakot egy ponton. Lehet van olyan, ami a zárszerkezetet is tudja mozgatni, de akkor is a legtöbb esetben a tokot szét kell furkálni.
-
haten
tag
válasz
cipofuzo87 #25455 üzenetére
ACK láncos ablaknyitó motorból választhatsz olyan típust, ami szimpi. (nyitásmélység, vezérlő feszültség, erő...) hozzácsapsz egy Shelly-t. és kész, ha tényleg csak bukó ablak.
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
BlitzWolf® BW-SHP7 -et nagyon korulmenyes Tasmotasitani?
Esetleg tudtok olyan dupla foglalatos plugot ami zigbee es mer feszultseget?
-
ojb
tag
válasz
Wheremypony #25456 üzenetére
Feltételezem a redőnytokban van ~230V
Buta redőny motort használnék, amit a redőnytokba (belső ablakkeretre vagy a belső ablaköbölbe a redőny magasságába) épített Shelly 2.5-el vezérelném WiFi-n (HA-n) keresztül.
A Shelly kapcsoló bemenetét a mellé rakott két csatornás RF 433MHz-es vevő [link] ,
az RF vevőt pedig pl az ablak mellé a falra ragasztott dupla RF 433MHz nyomógomb [link] működtetné.
Így megoldható a lokális független működtetés (RF) és az integrálhatóság is aránylag kis (~9$) többlet költséggel. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Wheremypony #25456 üzenetére
Nem igazán értem, miért szeretnél hálózatfüggetlent, hiszen nem okoz semmilyen gondot a wifin vezérelt relé (ettől még éppen összerakhatsz saját vezetékes megoldást is pl. Modbus-os relékkel, de nem lesz egyszerű programot írni rá, és az is függeni fog a rendszeredtől, max a wifitől nem)
Vezetékes kapcsoló nálam sincs a Shelly 2.5 reléken, de nem is hiányzik: egyrészt Alexa-n keresztül hangparanccsal is kényelmesen állítható pozícióra ha néha kell (pl. "bedroom shutters to 30"), ill. olcsó Ikea-s Zigbee billenőkapcsolót állítottam be úgy, h a bekapcsolás felé billentés elindítja a fölhúzást, és ha közben megnyomjuk az ellenkező irányt, akkor leáll, így ezzel is egyszerű pozícióra állni - de szinte sosincs rá szükség, hiszen este automatikusan lemennek, reggel pedig föl. Mindenesetre messze nem csak telefonról állíthatóak, függetlenül attól, h okos relék. Nettől pedig csak Alexa függ, a HA helyben vezérli a reléket, így a Zigbee-s kapcsoló is használható ha netán nem lenne net.
De ha nagyon parázol az okosrendszeren keresztül vezérléstől, asszem akad olyan rádiós motor is, aminek vannak hagyományos vezérlőszálai is. -
Wheremypony
friss újonc
sziasztok! Gondolkozom okos otthon rendszer kiépítésén amiben az első lépés a redőny lenne. Az egészet (majd későbbi elemekkel) home assistant-el szeretném kezelni (képes lehet zigbee, z-wave protokolok kezelésére). Az ablakoknál nincsen kapcsoló a redőnyöknek így a kapcsoló mögé épített okos relét kilőttem mivel akkor csak telefonról működne és valami hálózat független redőny működtetés is jó lenne. Következő lépésben néztem a rádió frekvenciás motorokat. Amennyire értem ezek csak egy irányú kommunikációra képesek tehát nem fogom tudni csak bizonyos százalékban felhúzni a redőnyt mivel nincsen visszajelzés a redőny felől, hogy hol áll. A csak bizonyos mértékben nyitott állás fontos lenne. Tehát emiatt kilőttem a rádiófrekvenciás redőnyöket még akkor is ha lehet egy RF bridge-el valahogy "wifisiteni". A kérdésem az lenne, hogy esetleg tud valaki valami olyan megoldást redőnyre ami:
- vezérelhető home assistantből
- van valamilyen hálózat független vezérlési módja (távirányító vagy ilyesmi)
- nem kell hozzá külön hub-ot venni, hogy integrálható legyen home assistantbeHa esetleg valakinek van bármilyen ötlete, működő rendszere, szívesen venném a javaslatokat.
Bocsánat a hosszú posztért.
-
cipofuzo87
tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani olyan bukó ablak nyitó motort, amit WIFIről lehet vezérelni, vagy könnyű hozzá WIFI-t illeszteni?
-
simico
aktív tag
-
szat8
tag
Gree klímát HA alatt használóktól szeretnék kérdezni:
Ha olyan egység kell, amiben nincs beépített wifi, és valami ilyesmi szükséges hozzá, hogy legyen neki (ami ezért annyira nem olcsó), azzal lehet majd integrálni?A Home Assistant oldalán ugyan írja, hogy bármit ismer, amit fel lehet venni a Gree+ app-bam ugyanakkor itt meg mintha valaki pont arra panaszkodna, hogy ilyen modullal csak olvasnia sikerült az értékeket, változtatni rajta nem. Mondjuk ez utóbbi nem a beépített integrációra vonatkozik, hanem egy Custom Component-re, szóval lehet, hogy csak azzal van baj.
Számomra csak akkor van értelme elszórni ennyi pénzt a wifi modulra, ha emiatt simán mehet HA alá, a saját app-juk nem szempont.
Szóval hálás lennék bármilyen tapasztalatért vagy tanácsért.
Köszönöm! -
RobexX10
aktív tag
Sziasztok!Próbálgatnám HA-ban az automatizálásokat a webes felületen. Megadom az adatokat a végén mentés és nem jelenik meg semmi. A automations.yaml-ban létre jön. Mi lehet az oka?
Megnéztem két böngészőben is. Telefonon is. Újra is indítottam többször.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- iCarsoft CR Max autodiagnosztika ELADÓ
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest