- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
dockerben fut már nálam a HA, viszont most nézem, hogy így nem tudja a teljes funkcionaliitást [link]
érdemes felraknom a supervised-ot? (debian 11 az OS), vagy minden össze lehet rakni konténerekben? annak azért jobban örülnék -
szat8
tag
válasz
gahor72 #25380 üzenetére
Azért nem jelent meg semmi a sablonban, mert most látom, hogy másik nevet adtál a fan-ként definiált párásítónak, mint ami a mintában volt.
Erre kéne adatoknak megjelenni a sablonban:{{ states.fan.parasito_haloszoba }}
Azzal, amit @Lanash írt a #25387 hozzászólásában, mennie kéne, de látom most elment a kedved. Ha megint lesz hozzá türelmed, és segítség kell, itt megtalálsz minket.
Amúgy mivel azt írtad, ki/bekapcsolni már tudod, a nehezén túl vagy. A template sensor már az egyszerűbb része lenne.Az UI-ra én egyébként ezzel raktam ki, így nagyon egyszerű volt, és mindent kezelni lehet róla. Igaz, nekem a zhimi.humidifier.cb1 modell van meg.
-
nemethsza
tag
Az eu-s nálam simán bement a szabvány panel dobozba, de arra figyelj, hogy ez nem körmös, hanem csavaros rögzítésű. Állítólag létezik erre átalakító, én inkább kicsit "barkácsoltam".
A dobozban nekem mindegyik mellé volt ellenállás is, de mondjuk a 2-eshez is egy
Nem összeg, érdemes rendelni párat. -
gahor72
aktív tag
Köszönöm a segítséget.
Én ezt elengedtem,2 napot elrabolt az életemből,nem sikerült normálisan integrálni a rendszerbe ,úgy hogy legalább az alap funkciókat(nincs is más) lehessen vezérelni.
Marad a xiaomi mobil app.
üdv -
gahor72
aktív tag
válasz
Lanash #25389 üzenetére
Elkezdte előlről:
ezt írja a g@ci:
Connect to a Xiaomi Miio Device or Xiaomi GatewayUnknown error occurred
You will need the 32 character API Token, see https://www.home-assistant.io/integrations/xiaomi_miio#retrieving-the-access-token for instructions. Please note, that this API Token is different from the key used by the Xiaomi Aqara integration.
nem fogadja el,ezért próbálkoztam a HACS-ból ezekkel:Xiaomi Mi Air Purifier & Xiaomi Mi Air Humidifier
Xiaomi Miot Auto
melyik legyen?
-
Lanash
senior tag
válasz
gahor72 #25388 üzenetére
Ááá. Más integráció mint amit szat8 kolléga írt. Én abból indultam ki.
Na akkor:
Töröld ki a config fájból a xiaomis cuccot
Indítsd újra a HA-t
Menj be az integrációban és keresd meg a Xiaomi miot nevüt
A felugró ablakban írd be a tokent, ipt, stbÉn annó nem a miot alapján csináltam.
-
gahor72
aktív tag
válasz
Lanash #25387 üzenetére
Nem tetszik neki:
Component error: xiaomi_miot - Integration 'xiaomi_miot' not found.Setupnál ezt írja a github:
# configuration.yaml
fan:
- platform: xiaomi_miio_airpurifier
name: Xiaomi Air Humidifier
host: 192.168.130.72
token: 2b00042f7481c7b056c4b410d28f33cf
model: zhimi.humidifier.v1ezt választottam mert ez volt az egyetlen humidifier a listában.
vagy az összeset be kellett volna írni a configuration.yaml-ba?erre írtam át:
fan:
platform: xiaomi_miio_airpurifier
name: Párásító hálószoba
host: 192.168.11.24
token: c2cf924bfc39e78a732635a95eaf8dcc
model: deerma.humidifier.jsq -
Lanash
senior tag
válasz
gahor72 #25386 üzenetére
Így próbáld meg:
sensor:
- platform: template
sensors:
airhumidifier_temperature:
friendly_name: Air Humidifier Temperature
value_template: '{{ states.fan.parasito_haloszoba.attributes.temperature }}'
unit_of_measurement: '°C'
airhumidifier_humidity:
friendly_name: Air Humidifier Humidity
value_template: '{{ states.fan.parasito_haloszoba.attributes.humidity }}'
unit_of_measurement: '%'
icon_template: mdi:water-percent -
gahor72
aktív tag
-
gahor72
aktív tag
válasz
gahor72 #25374 üzenetére
Ez van a naplóban:
2021-03-28 11:45:26 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.template.template_entity] TemplateError('UndefinedError: 'None' has no attribute 'attributes'') while processing template 'Template("{{ states.fan.xiaomi_miio_airpurifier.attributes.humidity }}")' for attribute '_state' in entity 'sensor.airhumidifier_humidity' -
Bazs-
tag
Sziasztok,
Abban tudnátok segíteni, hogy milyen wifis, vagy más módon távolról vezérelhető fali lámpa kapcsolót ajánlatok ? Később majd HA integráció is fontos lenne, de addig elég ha telefonról vezérelhető.
Köszi előre is.
-
gahor72
aktív tag
Köszönöm,igen ezt próbálom,de még nem csináltam ilyent.
A párásító az entitások közt megjelenik,ki-be tudom kapcsolgatni.
Az páratartalom és a hőmérséklet érzékelője szintén megjelenik az entitások közt de nem elérhető.
Mit rontok el?fan:
platform: xiaomi_miio_airpurifier
name: Párásító hálószoba
host: 192.168.11.24
token: c2cf924bfc39e78a732635a95eaf8dcc
model: deerma.humidifier.jsq
sensor:
- platform: template
sensors:
airhumidifier_temperature:
friendly_name: Air Humidifier Temperature
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_miio_airpurifier.attributes.temperature }}'
unit_of_measurement: '°C'
airhumidifier_humidity:
friendly_name: Air Humidifier Humidity
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_miio_airpurifier.attributes.humidity }}'
unit_of_measurement: '%'
icon_template: mdi:water-percentüdv
-
tlala
addikt
Biztos, hogy a Sandisk High Endurancet választanám.
A Sandisk az egyik legjobb márka, és az "Endurance" kategóriát pontosan olyan felhasználásra tervezték, ahol a sűrű, gyakori írás a terhelés, nem a ritka, extrém nagy sebesség (arra van az Extreme, pl. 4K-s videókamerákba).
Nekem Sandisk High Endurance van az autós kamerában, hiszen ott is folyamatos az írás, és ezért kell a tartós, erre tervezett verzió.
A kérdésben említett okos otthon felhasználásban sem a nagy átviteli sebesség a lényeg, hanem hogy bírja a kártya a gyakori írogatást sokáig. -
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Telepítettem HACS ban a " Xiaomi Mi Air Purifier and Xiaomi Mi Air Humidifier integration for Home Assistant" integrációt.
De a konfiguráció/integrációk hozzáadásánál nem látom a listában.
Hogyan tudnám hozzáadni?
üdv -
Rosep
senior tag
Szerintetek HA Pi alá melyik kártyát lenne érdemes rakni?
SanDisk High Endurance
SanDisk Purple
Kingston High Endurance
Nagyjából egy árban vannak. Van valakinek tapasztalat egyikkel-másikkal? -
zsamiatt
őstag
válasz
cucuska79 #25363 üzenetére
aszem a lehetséges megoldásod benne volt a FAQ-ban
Does it support airplay and third-party DLNA apps ?
yes, it support airplay perfectly and third-party apps ,such as BubbleUPNP,AllCast,iMediaShare… -
zsamiatt
őstag
válasz
cucuska79 #25363 üzenetére
Ha megnézed a leírást láthatod, hogy nem fog menni.
[link]
1, A termék wifis nem zwaves
2, Jelenleg az oldal szerint Fibaro-ra van csak megfelelő programjuk
3, HA fibaro modulja a fibaro központhoz tud csatlakozni.Ezen felül a gugli a barátod home assistant ieast audio. HA szerencséd van lesz külső plugin hozzá. Ha nem akkor csak fibaro központon tudod működésre bírni. De amit én láttam belőle, hogy ez egyenlőre zsákutca vagy zsebbe nyúlós. Másban érdemes gondolkodni.
-
cucuska79
tag
válasz
zsamiatt #25362 üzenetére
Akkor amire használnám igazából nem is kellene a zwave pi modul?
Ez az Ieast audio olyasmi mint a Google chromecast audio volt, (csak sajnos nem Google kompatibilis) de már nem kapni. Annyit szeretnék elérni hogy ha szólok a Google Home-nak, hogy játsszon le zenét akkor felismerje ezt az Ieast m20-at és azon szóljon. Ezek szerint a hassio-ban a Fibaro csak a Fibaro gyártotta termékek vezérlésére jó? -
zsamiatt
őstag
válasz
cucuska79 #25361 üzenetére
a fibaro hubot is be lehet integrálni HA-ba. Az eszköz amit vennél az mondjuk zwaven küldené a jelet a sticknek amit kinéztél PIhez. DE van mondjuk aeotec is.Ehez nem kell fibaro. Fibaro akkor kell ha az ő központjukat szeretnéd használni. De alapvetően ezt a nyílt HA-val is ki tudod váltani. zwave eszközöd kommunikál (zwaven) a stickkel és a HA-ba beküldi az adatokat. A HA-ból pedig oda küldöd ahova szeretnéd. Mondjuk ebben az esetben gugliba. Egyébként találkozhatsz még jellemzően zigbee és wifis eszközökkel amit szintén össze tudsz kötni HA-ban. A zwave egy szabvány, olyan mit a wifi. A fibarois ehez a szabványhoz gyárt eszközöket. De pl az aeotec is elég nagy zwaves gyártó.
-
cucuska79
tag
válasz
zsamiatt #25360 üzenetére
Köszönöm
Még az nem világos, hogy van ez a program
https://www.home-assistant.io/integrations/fibaro/
Ennek a programnak mi köze a Fibaro cég hubjaihoz. Hogy áll össze?
Pi, zwave modul, home assistant és hogy jön a képbe a Fibaro, az vmi kompatibilitásra utal?
Bocs, ha hülyeséget kérdezek -
cucuska79
tag
Sziasztok
Valakinek van tapasztalata Ieast eszközök és Google asszisztens kapcsolatával? Nem látják egymást, mert sajnos az Ieast nem Google kompatibilis.
Sok guglizás után arra jutottam, hogy kellene nekem egy ilyen cucchttps://www.wireless-bolt.hu/46154-z-wave-me/666625-z-wave-me-razberry2-z-wave-modul-raspberry-pi-hez-
Ieast külföldi oldala Fibarot ajánlja mint támogatott eszköz, dehát az a 200.000Ft
Ez a Pi-s cucc tud olyat, meg a Z-wave Google kompatibilis Is. Ez jobb lenne mert pim van és inkább 20000-ért venném meg ezt, mint a Fibarot.
Mivel most ismerkedek a témával még egy kicsit kínai ez a sok infó a z-wave meg Fibaro meg minden egyebről, remélem valaki tud tanácsot adni merre induljak.
Köszönettel
Gabor -
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Home assistantban az egyéni irányítópultba szeretten volna egy custom card-ot.
A szerkesztésnél vmi félre csúszott,mert eltűnt az összes eddigi kártya,csak az üres pult van.
Van mód rá,h vissza hozzam a felületet és kitöröljem a hibás kátyát?
Köszönömez van a logban:
2021-03-26 17:43:27 ERROR (MainThread) [homeassistant] Error doing job: Task exception was never retrievedTraceback (most recent call last):File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/integration_platform.py", line 49, in async_component_loadedawait _process(event.data[ATTR_COMPONENT])KeyError: 'component' -
válasz
julius75 #25347 üzenetére
Előbbi esetén 100+ méterre (ip-nél ezt hogy is oldod meg???)
Ne viccelj már, a cat5e jelenleg 2.5Gbit certified 100 méteren. De legyen csak gigabit. Ebbe belefér 25db tömörített 4K stream (2.5G-n értelem szerűen ez ~62db). Kamerákat meg csak össze kell fogni egy switchben a 100 méteres kábel kamerák felőli végén, és ez esetben ez lehet a poe switch ami tápot is ad nekik. Analógból meg elviszel ugyanezen a kábelen 4-et, hát jó
.lehet, de nem ez a tökéletes út. Kamerakép rögzítésre dedikált eszköz való, amit erre fejlesztettek.
Azért lássuk be, hogy ez nem műszaki érv. Ahogy te is látsz sok elgányolt kamerarendszert, úgy létezik sok rosszul kiválasztott NAS is. A NAS jelentése annyi csak ugye, hogy network attached storage, hogy ez miből áll, milyen diskek vannak alatta, stb.. az szerteágazó kérdés, így egyben a 3 betűs gyűjtőszóra azt mondani, hogy nem erre való, az nagy túlzás. Üzemeltetek olyan kamrerandszert ami egy 5 node-os vSphere clusterre ment, ami alatt egy fibrechannel storage dolgozik. A kamerák szempontjából ez is egy NAS, de csak a storage ára 20 misi. De azért ne kerekítsük ki belőle azt lécci, hogy akkor csak ilyen NAS jó a kamerák aláSzéles a skála, van ami jó, van ami nem jó, kisebb/olcsóbb megoldás is lehet jó otthonra.
-
válasz
LógaGéza #25353 üzenetére
persze, de ez igaz a céleszközre is, vagy ha lekapcsolják az áramot és nincs szünetmentes tápra kötve az egész rendszer, vagy a betörő viszi magával a rögzítőt is...
azok az NVR lapok inkább xmeye alapú kamerára jók, hikvision, dahua csak onvifen tud kapcsolódni és a rögzítő visszapiszkál a kamera beállításokba, bár lehet mostaniban már javítottak rajta, nem szeretem őket, egy dobozban pihennek egy jobb sorsra várva (főleg, hogy hazatelefonálnak... és ha router szinten nem lehet tiltani...)
viszont itt valaki említett egy általunk is kedvelt megoldást: felhőbe szinkronizálni folyamatosan
volt szakmabeli dettó... -
amaximus
csendes tag
Ha már ennyire fut a kamerás téma, lenne két kérdésem:
1. használ valaki Shinobit? Mik a tapasztalatok vele? Otthoni használatra gondolkodtam rajta: RPi4-en futna, 4 IP kamera, QNAP NAS-ra mentve. Azt tudom, hogy elméletileg integrálható HA-ba.
2. Adott egy Anyka-platformos Yi-klón ami titkosított csatornán csak felhőn keresztül működik, nincs lokálisan RTSP stream vagy admin felület. Van valaiknek tippje, hogyan lehetne függetleníteni a felhőtől?
-
LógaGéza
veterán
Valahol van igazság abban amit ír. Céleszköz. Lehet kapni már fillérekért Aliról NVR boardokat, amit már jópáran használunk itt a fórumon is nagy megelégedéssel. Ha teszem azt bármi miatt (pl egy update) újraindítod a NASt, és pont akkor törik fel az autód pl? Tudom, kicsit sarkított dolog, de megtörténhet.
Viszont ez, hogy nem jó az IP kamera... Ezt volt szakmabeliként is csak viccnek tudom felfogni... -
kano
nagyúr
válasz
LógaGéza #25349 üzenetére
Igen, köszi! Ahogy látom érdemes hozzá venni egy ilyet. Van esetleg ennek okán változata ami forgatható távolról? Néha jó volna 1db-nál, ha másik irányba is tudna nézni. Ugye az 520 is fix, ha jól látom?
Van esetleg aki fix "kapukamera" ként használja valamelyiket? Milyen kijelzővel érdemes összehozni? Gondolom itt arra, hogy az egyik olyan területet figyelme amiben benne van a kapu is. Ha jót valaki akkor ennek a képét jó lenne gyorsan megjeleníteni (mondjuk egy tablet?).
Köszönöm! -
kano
nagyúr
válasz
LógaGéza #25344 üzenetére
Akkor ugye a sima RLC-410-es bátran vehető? Azt hiszem rendelek is belőle 2db-ot biztosan. Mindegy, hogy reolink.com-ról vagy aliról (a gar miatt kérdezem csak)?
Olvastam én is a másik topicot, ott láttam, hogy vampire17 fórumtárs használ ilyeneket. Vagy Ő is.
Köszönöm! -
julius75
aktív tag
válasz
sambenez #25326 üzenetére
....és mindenkinek, aki érintett IP kamera ügyben.
"Biztos sokkal jobban értesz hozzá mint én, de azért megkérdőjelezni az ip kamera jogosultságát mindenképpen érdekes."
Nem megkérdőjelezem, el sem ítélem, és mint írtam főleg nem ma/most.
De bizony 3-5 évvel ezelőtt egy ip kamera lényegesen többe került, mint ma (összehasonlítva a normál kamera árakkal!)
Családi házra kérnek ajánlatot 3-6 kamerára, akkor nagyon nem mindegy, hogy 3-6 kameránál az a plusz 15-30ezer/darab jelentkezik a végösszegben vagy sem.Cégnél sem jobb, mert a legtöbb parnernél 20-40 darabjával telepítettem, van ahol 100 felett van a termelési terület + rakodás parkoló kameraszám. Hiába cég, ekkora mennyiségnél már komoly összegről van szó.
Ja, és ha hozzá veszem a switchek árát......és semmi de semmi szükség arra, hogy IP-n elérhető legyen egy kamera."Csak a legalapvetőbb dologba belegondolva, az ahd kamerákat mind a rögzítőig kell egyesével kábelezni. Az ip kameránál meg elég egy switch-ig és utána egy szál utp-t elég végig cibálni a házon. Ha semmi más előnye nincs csak ez, már van értelme."
Az említett ahd / cvi rendszerű kamerákat utp-n kábelezve 4 (négy!) kameraképet elviszek 100 méterre minőségromlás nélkül........
Volt eset, mikor (hiába mondja a műszaki leírás, hogy ilyen nincs), 240 méterre vittünk el kameraképet egy nyamvadt Cat5e kábelen.....igen, látszott a képen a távolság, de működött, értékelhető volt a minőség."Azt is tegyük hozzá, hogy ha egy ip kamerát arrébb kell rakni, vagy fel kell rakni egy újat, akkor nem kell szétverni a fél házat, fogod, át/bedugod egy új végpontba és örülés van."
Nem igazán életszerű, hogy a családi házon a sarokra / ereszdeszkára szerelt kamerát pakolgatni kellene...."+ poe, + ha jövőre úri kedvem úgy kívánja akkor bedugok a helyére egy totál más gyárótól származót,"
....az meg pláne nem az, hogy ide bármilyen vezetékes hálózatot igénylő okoskütyü kerüljön. De még akkor sincs baj, mert mint írtam, utp-n visszük, amin elmegy a kamera táp is. Tehát egy utp-n 4 kamera kép, vagy egy utp-n táp + 1 kamera jel. Előbbi esetén 100+ méterre (ip-nél ezt hogy is oldod meg???), utóbbinál 20-30 méter. De van már kábel ahol "egyben van" az utp + 2×0.5mm2. Ez szintén mehet 100 méterig is akár."És sokan nem biztonsági rendszer miatt használjuk, hanem ontopik módon, okosotthonba integrálva, pl. képet küldeni arról, ki csöngetett."
.....itt a lényeg, ez az egyik valós és jogos alapja, hogy ip-t válassz."Miért nem rögzíthetünk NAS-ra?"
.....lehet, de nem ez a tökéletes út. Kamerakép rögzítésre dedikált eszköz való, amit erre fejlesztettek. Vitathatod, én nem bánom, de akkor sincs igazadVégszóként:
"2021-ben nem IP-vel szerelkezni kb olyan mintha merci helyet trabantal járnál."
.....itt, ebben a csoportban, ahol 10-ből 10-en vágjátok ezt a technikát, igénylitek, és az életetek része, ezt teljesen normális. Nálam is ez van otthon.
Amit lehet automatizáltam, mert ráadásul a fővállalkozás ipari vezérkéstechnika, mindekinek a fantáziájára bízom, mit lehet nálunk.....
DE, a nagyon nagy többségnek erre semmi, de semmi igénye nincs.
Amit szeretnek a lakossági felhasználók: legyen mindenhol wifi (persze ha ennek a kiépítése pénzbe kerül abban a hodályban amiben élnek, akkor már szörnyülködnek), mindig - mindenhol rá tudjanak nézni a otthonukra, és mindenről azonnal jelzést kapjanak, ha nincsenek otthon.
100-ból 99-et nem érdekel mi van a kamera oldalára írva, ki gyártotta, milyen kábellel szerelem, ip vagy sem...., hiszen figja sincs róla.
Egyet tud, de azt nagyon: kritizálni, reklamálni ha valami egy picit is nem az elképzelése szerint alakul.
Tehát kérlek higgyétek el:
- Ti mindent - mindenkivel összeköttök, integráltok, átírtok, hozzáírtok, stb. stb.....és ha valami leszakad a hálóról, nem elérhető, resetelni kell, újraindítani......akkor hazamentek, és megoldjátok. És még élvezitek is.És ez így szuper, részben én is így csinálom a sajátom.
- de aki ehhez full analfabéta és még fizet is érte, annál nem fordulhat elő kimaradt riasztás, nem rögzítő kamera, áramszünet után nem felcsatlakozó ip kamera, stb. stb.....
mindig mindennek működnie kell, amíg egy eszköz műszakilag erre képes.Tudom uncsi már, de muszáj lenne megértetni, miben miért különbözik a véleményünk
Bocsánat! -
LógaGéza
veterán
válasz
Degeczi #25342 üzenetére
Igen, a 410W megint más, azzal ha jól tudom nincs baj (más az alaplap/SoC benne). Szerencsére a B400/B800 csak Add-on Camera-ként van fenn a storeban is, és meg is jegyzik, hogy csak saját NVR-el működik.
Szóval ha nem Reolink NVR-rel akarod hasznáni a B400/B800 NEM ajánlott.Keresőnek.
-
spider23
senior tag
válasz
Vodike #25340 üzenetére
Nekem egy gondom van a HA-ban a reolinkkel hogy annak a kamerának a képe jön be legkésőbb még az interneten lévő foscam kamerák képe is hamarabb betölt mint a reolink helyi hálón. Lehet én állítok valamit rosszul de nem jöttem rá mi lehet a baj. E1Zoom
De a mozgás érzékelő a HA-ban az nagyon jó, szinte azonnal reagál és este kapcsolja a villanyt. -
Degeczi
nagyúr
válasz
LógaGéza #25341 üzenetére
Ja, hogy teljes a kavar, létezik sima 410 is! A 4Mp-es wifisre gondoltam, ami 410W, és az támogatja az ONVIF-et, RSTP-t és SD kártyát is fogad (ha jól értem az összefoglalóban linkelt egyetlen hozzászólást ami problémát említ, az alap 410-ben nincs). Mondjuk a gyártó szerint az alap 410 is...
-
törölt tag
válasz
#68270080 #25297 üzenetére
Kedves mindenki, aki hozzászólt és egyengette az utamat az OpenHAB vs HomeAssistant témával kapcsolatos vajúdásomban! Nagyon köszönöm, hogy aktívan segítettétek a döntésemet, és megnyugtatásotokra okulva a javaslatokból, jobbnak látom, ha a HomeAssistant mellett maradok.
A legfőbb ok, az itteni nagyszerű HA közösség, és a külföldi knowhow, ahol szintén sokat lehet meríteni, ha szükség van rá.
Másik ok, hogy a Java (openHAB) mostanában elég labilis idegállapotban van, nem lehet tudni, mi sül ki a végén belőle.
Harmadik pedig az, hogy az OH3 még nincs rendeset átsütve, elég sok minden nincs is honosítva benne, így elég nagy bátorság lett volna egyből ekkorát harapnom a sütiből.
Úgyhogy hamarosan nekiállok az átváltozásnak, a kis Domoticz hernyóból remélem csodaszép HA pillangó leszek (ejj, ez a metafora kicsit gáz, de biztosan értitek).
Félreértés ne essék, a Domoticz jó, de eljön a pillanat, mikor már kevés kezd lenni, és ez van most a kicsi házikómban.Még egyszer köszönet a sportszerű útbaigazításért, nem lehetek eléggé hálás, hogy nem engedtetek rá a rögös útra. A Domoticnak pedig köszönöm azt a jónéhány együtt töltött évet, ahol a segítségével az okosotthonságba többé-kevésbé belerázódtam.
-
LógaGéza
veterán
Arra figyelj, hogy 410-ből csak az 5MP-es változatot vedd, a 4MP-essel voltak problémák. De ha átnézel a topikjába, akkor sok infót találsz erről
Nálam is 3 Reolink van napi használatba (1 RLC-410-5MP, 1 RLC-420-5MP és 1 E1 Pro), ráadásul NAS-ra rögzítenek FTP-n lassan két éve, teljesen stabilan, majd szólok nekik, hogy el kéne romlani.
Van egy külön Reolink integráció HACS-ben, ez szenzorokat hoz létre mozgásérzékeléshez, valamint tudod kapcsolgatni, hogy mikor rögzítsen, mikor használja az infrát stb. Szóval elég jól integrálhatók. -
zsamiatt
őstag
aszem megtaláltam a nyár projektjét a kertben:
[link]
Van aki fúrt már át elektromos sütőt, hogy betegyen hőszondát? -
zsamiatt
őstag
válasz
julius75 #25325 üzenetére
nézd, én nem vitatom a tudásod de azért ezt így leírni, hogy a syno rögzítésre konkrétan f*s nem tenném. 3 éve megy stabilan hikvisionnal. Nyilván egy céges objektum 60 kameráját nem bíznám rá. De egy otthoni rendszert ahol legtöbb esetben elég a 3-5 kamera (és nem a legalapabb ARM nasról van szó) simán viszi. A routerük is baromi jó eszköz volt, csak mára kicsit megkopott. Én azt gondolom, hogy az alap kategóriánál sokkal jobb a NAS. Főleg ha tükrözi és menti a felvételeket. Aztán jön az a szint ami már nem az átlagos lakás/ház vagy céges objektum. Oda meg már komolyabb DVR-t fogsz rakni mert más a terhelés is. De az meg már megint tud tükrözni stb. 2021-ben nem IP-vel szerelkezni kb olyan mintha merci helyet trabantal járnál. Mindkettő elvisz a célhoz, csak az utazás minősége és tempója lesz más.
"Éjjel engedjük el a mozgásra való rögzítés indítást. Ahol fontos a felvétel megléte, ott alapszabály. Pont." Ezzel egyet értek. De szerintem ez nappalra is igaz attól függően, hogy mit néz a kamera.
-
LouiS22
veterán
Ezeket gond nélkül be fogod tudni tenni, remek ár-érték arányú darabok és még támogatás is van hozzájuk (értsd: időnként a gyártó frissíti a firmware-t). A 410 régebbi, masszívabb darab, súlyra is nehezebb (valami fém ötvözet az egész), az 5xx-eknél már "spóroltak" az anyaggal és több benne a plasztik, de ettől még az is jól összerakott cucc, nálam kültéren (igaz, fedett helyen, direktben nem éri őket eső) üzemelnek gond nélkül.
-
-
válasz
Degeczi #25327 üzenetére
+1
2021-et írunk, az IP a minden, a zárt proprietary protokollos doboz/rendszer a semmi. Aki nem tud ilyet produkálni egy onvif implementációal, annak én nem adok egy fillért se. Ez az egyéni véleményem, nem örökérvényű igazságnak szánom, vagy ellentmondásnak julius75 tapasztalataira. -
sambenez
addikt
válasz
julius75 #25325 üzenetére
Biztos sokkal jobban értesz hozzá mint én, de azért megkérdőjelezni az ip kamera jogosultságát mindenképpen érdekes.
Csak a legalapvetőbb dologba belegondolva, az ahd kamerákat mind a rögzítőig kell egyesével kábelezni. Az ip kameránál meg elég egy switch-ig és utána egy szál utp-t elég végig cibálni a házon. Ha semmi más előnye nincs csak ez, már van értelme. -
julius75
aktív tag
válasz
#68270080 #25320 üzenetére
Synology is beszállt a kamera bizniszbe, mert nem maradhatott ki belőle.....ahogy routert is csinál, tudjuk jó milyet.....
Már ott sokan elkúrják, hogy ip kamerára költenek. Ma talán már nem annyira igaz, de pár éve sokkal drágább volt, mint egy sima ahd / cvi formátumú kamera. Minek az ip?? Ha csak egy kell, oké, de ha rendszert építesz, úgyis kell rögzítő (nem, nem nas!), majd az intézi kibontást és tárol valamint hozzáférést biztosít.Éjjel engedjük el a mozgásra való rögzítés indítást. Ahol fontos a felvétel megléte, ott alapszabály. Pont.
Unifi kamerákról vitáztunk már az unifi fórumon.
Az a legkisebb bajuk, hogy csak a Protect viszi.
Drágák, és a minőség is erősen véleményes számomra. Nem tudom milyen kategóriás Hik kameráid voltak, de írtam korábban: ők is csinálnak belépő cuccokat. Na azok kerülendők, de aki nem ismeri megveszi, mert eladja a neve.Nem kértem, hogy vond vissza, szuverén jogod véleményt formálni, ez nem kérdés.
De 15 év és több ezres kamera darabszám után bátran mondhatom, hogy nálad ment valami félre.
Rosszul választottál / telepítettél / hibás darab(ok) / hibás beállítás(ok) / user error....nem tudom.
De hidd el te is nekem, hogy nem csináltam volna, ha ennyi szívás van velük.
Pl. nincs riasztás egy betörésre, 2 érzékelőből sem....?, nincs felvétel róla, hogy valaki átment az udvaron.....? Ez - ilyen nem fordulhat elő.Chal: azért, mert egyik fél sem garantálja a 100%-os, minden körülmények közötti összeférhetőséget - működést. Ergo nincs garancia rá, hogy nem pont akkor marad ki valami, amikor nem kéne....lásd fórumtárs.
Egy dedikált rögzítő messze többet és stabilabban tud, mint egy nas....tetszik vagy sem, ez van.zsamiatt: leírtam. Ha belefér, hogy okozhat problémát pont amikor nem kéne, akkor oké. Ha viszont igény és elvárás a tuti rendszer, akkor nem synology nasra mentünk.
Elnézést mindenkitől, aki nem ért ezekkel egyet, senkit sem akartam vele támadni, lehurrogni.
A saját véleményem írtam le, ami sok - sok év és rendszer után alakult ki.
Biztosan lehet jobban - szebben is csinálni.Talán még annyival "menteném" ki magam, hogy mikor pénzért - garanciával csinál valaki valamit, akkor az nem egyenlő az otthoni sufnis megoldásokkal.
Előbbinél hamar el lehet játszani a renomét, és akkor indul az éhenhalás..... -
llacee
őstag
Hikvisionre en is hozzaszolnek.Nekem is 4 Hikvision van fent az egyik raadasul ptz kovetni is tud. Szunetmentesrol Synologyra rogzitek.
Riasztani nem jo szerintem a sok fals pozitiv miatt de arra igen, hogy folyamatos felvetelnel visszalehet nezni mi tortent egy kerdeses idoszakban.
Riaszto nekem mindig csak a bosszusag volt mikor nyaralas alatt beriaszt egy pokra.A kozpontba bekotott talan valamit er ha kijon valaki azonnal, de szerintem sok mindent nem lehet tenni ha valaki be akar jonni be fog.
Annyit azert csinaltam h onedrivera is szinkronizal a nas, igy ha azt is ellopjak legalabb van felhoben is felvetel.
Mikor vettem egy urteknikas keso zarat megnezte a szomszed es annyit mondott h baromi jo zar, ranez a betoro es inkabb a teraszajtot rugja be... -
törölt tag
válasz
julius75 #25314 üzenetére
Nyugi, már én sem rögzítek NAS-on, főleg, hogy kettő kamera után már kamera árában mérik a licencet a Synologynál. Erről itt van egy ősrégi összehasonlító cikk. Meg arról is, hogy egy ideig nagyon is kedvencem volt a Hikvision. De: arról vagyok ismert, hogy szponzorok nélkül tudok véleményt alkotni úgy, hogy megveszem azt a cuccot, amiről éppen cikket írok, és nem érdekel, mit kíván az adott cég, mindig a tapasztalataimra hagyatkozom, hiszen nem köt a szponzori szerződés(!!!). Így alakult ki a véleményem a tavalyi és az előtti trend viszonylatában a Hikvisionról is. Egyébként pedig távoli elérésre tud licenc nélkül is rögzíteni bármelyik Hikvision... ergo miért ne lehetne a "vinyó" egy komoly NAS mondjuk NFS megosztáson keresztül. De a Surveilalnce Station sincs már toppon... úgyhogy ez felejtős.
Van egy 4 kamerás Hikvision NVR-em PoE Hikvision switchel a vikendkégliben.... Szép, szép, de nem részletezem, mert a kamerák már 3-7 évesek, az NVR és a switch pedig több, mint egy éves, ergo az összehasonlítás nem lenne sportszerű.
Csak szólok, az egyik NAS-omban 4x4TB, a másikban 4x8TB ketyeg, úgyhogy a tárhely ami a legkevésbé izgat (ez a valóságban a Synology SHR miatt "csak" 12TB és 24TB).
De ha már itt tartunk: ugye olvasol a biztonsági kockázatokról? Mert én igen.
A DSC-ben egyetértünk. Írtam is, hogy az én hibám, de gyarló módon az ajtózárra próbáltam kenni. A naplót a nagy izgalomban nem néztem vissza, a felprogramozás a vikendkébliben nulláról indult, eszembe sem jutott kutatni azután, hogy miért nem indult a riasztás, így a napló odaveszett.
Ha javasolhatom, próbáld ki az általam amúgy agyonfikázott UDMPro-n (is) futó kitűnő UniFi Protect kameramenedzselő szoftvert a hozzá tartozó (sajnos belterjes, azaz más rendszerrel nem kifejezetten kompatibilis) kamerákkal. Nos, azt mondom, hogy ha hivatalosan nem is, de belül meg fog változni a véleményed, mert kib@szott jó mind a webes, mind a helyi, mind a telefonos alkalmazása. A kamerák képe, mint a borotva még sima, FullHD-ben is. Ha pedig elfogadható áru 2K-s kamerát használsz (G4 Bullet), melyen már automatikus jármű és emberfelismerés fut, akkor az maga a Kánaán. A 4K már aranyáron van, és pénztárcakérdés, így ez még várat magára.. remélem mihamarabb dicsekedhetek majd vele.
Az UniFi óta nem rögzíti a rendszer az esőt, a ködöt, a porvihart, a bogárrajzást, a falevelek lehullását, a lomb mozgását. Igaz, a macskámra és a varjakra rendszerint beindul, de ezek a gyári alapértékeknél vannak, és nem foglalkoztam finomhangolással úgy, mint hónapokig a Hikvision és Surveillance Station páros esetében, ahol volt, hogy éjjel órákig az esőt rögzítette, hiába próbáltam csilliárd változóval.Ja, márkahűség: Volt már D-link, Ycam, végül Hikvision IP-kamerám, mely utóbbi már évekig tartotta magát. Az UniFi G4 Bullet totál véletlenül jött szembe velem, mint mondtam, próbáld meg tesztelni 1-2 napig és meglátod.
Tényleg borzasztó, ha valaki légből kapott infókkal fikáz adott márkákat, nos, én valóban teszteltem őket, és a véleményem nem fogom visszavonni. Ha kell még gyári számokat is adok, csak a hitelesség kedvéért.
Ha maximalista vagyok - már amennyire a családi büdzsé megengedi - az nem az én hibám.Peace
-
julius75
aktív tag
válasz
#68270080 #25311 üzenetére
Pedig aszontam' nincs több off.....na de emellett elmenni....szóval:
- Hikvision-t NEM rögzítünk nas-on!!! arra van a dedikált dvr/xvr/nvr vagy ahogy tetszik.
- kamerát éjjel nem állítunk mozgásérzékelésre, hanem állandó rögzítésre.....ja, hogy 1 terrával nagyobb hdd kell.....és?
- ha sem a nyitásérzékelő, sem a pir nem indított akkor vagy nem volt éles a rendszered, vagy szarul volt kiépítve / programozva......de a nyaralódban is pontosan ilyen "szarul" fog működni.....
- egy egyszerű esemény visszakereséssel tökéletesen kiderült volna, hogy telepítő hiba vagy a szokásos user error.....Borzasztó kár ilyen infókkal rossz hírét kelteni olyan technikáknak, amik messze jobban működnek mint a házilagos tákolmányok.....
És ennek semmi de semmi köze ahhoz, hogy fizet a biztosító vagy sem..... -
-
törölt tag
A sztori sok-sok éves, és hosszú:
DSC riasztó, kamra (is) bekötve, 4MP-es Hikvision IP-kamerarendszer Synology NAS-on rögzítve 5 kamerával, jófajta kutya.
Hozzám is bejött egy nyári éjjelen először az elkövető, majd kisvártatva utána 6 db készenlétis rendőr. Anyám ébresztett, hogy az udvaron fura mozgás van.
No, kimentem hajnalban kis gatyában, hogy miafax van kollégák? Elmondták a sztorit, így beálltam én is keresni. Fél óra múlva feladtuk, mert kerestük a fákon, a lapos tetőkön, a sövény mögött, csak ott nem, ahol kellett volna.
A kutya ennek ellenére szaglászott körbe-körbe, de a 8 ember szaga megzavarta. Zsaruk el, mi bezárkóztunk, én meg stíröltem a hátsó udvart a redőny résein keresztül, de semmi.
Becsületére legyen mondva 2 zsarunak, visszajöttek bő fél óra múlva, hogy még egyszer alaposabban nézzük már át dolgokat - és a csávó meglett lapulva a kamrában, az ásók és gereblyék között.
Ne kérdezd a kutyám miért nem ugatott, mikor átugrott az ember a kerítésen, ne kérdezd a Hikvision 4MP-es kamera miért nem indította a rögzítést, mikor még a macska villanó szemére, és az éjjeli lepke mozgására is rögzíteni kezdett, és azt se kérdezd, a DSC PIR és ajtónyitás érzékelője miért nem indította a riasztást. Egyetlen dolog volt, amiben hunyó voltam: a kamra ajtaja erősebb mozdulatra kinyílt, mert a zára szarakodott. De akkor is be volt riasztva.Úgyhogy: DSC leszerel és kiköltöztet a vikendházba a Hikvisionnal együtt, szegény kutyám pedig azóta elpusztult, és újat nem szerzünk be. Építettem saját riasztót, saját hibrid érzékelőkkel, és elfelejtettem a tescogazdaságos rendszereket. Miért is? vkp #25310-es Hsz-ben írja a frankót: a biztosító nem fizet még akkor sem, ha neked van igazad.
-
vkp
aktív tag
válasz
zsamiatt #25309 üzenetére
Igen, a biztosító. "Jónapotkívánok, mit vittek el és honnan? Ja, hogy nem volt MABISZ minősítése a zárbetétnek? Olvasta az apróbetüt? Hát sajnáljuk... Ja, hogy a riasztót maga szerelte fel, nem minősített szerelő? Hát sajnáljuk..."
Most veszünk házat, kötni kell rá a banki hitel miatt is biztosítást, meg külön egy értékbiztosítást, elkezdtünk beszélgetni a gizivel a bankban, hogy akkor kijönnek felmérni, hogy megfelel-e az ingatlan biztonsági szintje az ÁSZF-nek, mondta, hogy dehogy jönnek, ha probléma van akkor fognak belekötni mindenbe is.... -
zsamiatt
őstag
válasz
julius75 #25308 üzenetére
"Riasztó, Kamera, kutya kombó az igazi"....pontosan, ebben a sorrendben.
Szerintem nincs sorrend. Egyik se ér igazából semmi a másik nélkül. Ha van riasztod az is vonyíthat éjjel nappal. A kutya nem foglalkozik vele senki manapság. Sajnos az emberek simán elmennek bármilyen riasztó visítás mellett. Néha egyébként egy sima biztosítással jobban jár az ember. Betőrt? elvitte? Majd kifizeti a biztosító. -
julius75
aktív tag
válasz
zsamiatt #25295 üzenetére
A Metróban kapható szett tokkal - vonóval 70-80-90 ezerért például.
De mint írtam, a Dahua és Hikvision is gyárt belépő kategóriát, ahol nappal csilli-villi képed van, csak sajnos sötétben csúnyán elvérzik. Ez a tipikusan 10-15 ezer / kamera kategória.
"Riasztó, Kamera, kutya kombó az igazi"....pontosan, ebben a sorrendben.kano: fordítva. Álkamera és valódi riasztó.
Egy jó riasztó rendszer (Paradox vagy DSC) nem olcsó játék, de megbízható, jó rendszerek.
Áruk attól függ mennyire bonyolítod, hány zónád lenne, kell-e rádiós cuccot belevinni, hány kimenetet akarsz használni (világítást kapcsolni, kertkaput nyitni, sorolhatnám)... van aki a 2.5 ezres mozgáérzékelőt szereli, én a 12ezres Bosch-t....igaz, én nem járok vissza téves riasztások miatt. De nem is kívánok versenyezni, elmondom az én ajánlatom mit tartalmaz, miért drágább, és dönt a kedves megrendelő.
100k-ért nem túl nagy rendszer fér bele.Kamera: mint írtuk, Dahua vagy Hikvision, de ha lehet, 20 ezernél ne legyen olcsóbb.
(per darab), és legalább 2Mp legyen, de ha több sem baj.
Nem telepítőként itt találsz elég jó árakat: [link]OFF vége, bocsánat - bocsánat.
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni:
Wemos D1 (ESPEASY) + JQC-3FF-S-Z 5V Relay modul.
Wemosról 5V+GND -> Relay VCC+GND
Wemos D15-> Relay In
Domoticz vagy http paranccsal bekapcsol a relé, de ki nem kapcsol.
Egyszer már használtam és működött, most nem tudom mit csinálok rosszul.
Próbáltam a relét külső 5V és GND-ről is a helyzet változatlan.
Mi felejtek el? -
Degeczi
nagyúr
És ami még gond OpenHAB alatt, h ha a könnyebb indulást választva a GUI-n állítod be a dolgokat, az teljesen máshogyan, adatbázisban tárol, és nincs triviális átjárás, ha később config file-okban magad szeretnél kontroll alatt tartani mindent.
Az elavult (vagy akár konkrétan hibás!) leírásokkal én is sokat szívtam. Mondjuk csak játszogattam vele másodgépen, nem volt kritikus semmi, de idegesített, h "nehogy már ilyen alap dolgon elakadjak", és így röpültek az órák egyszerű témában is -
mepet
addikt
válasz
A konfig fájlok felépítése a leglogikusabb az openhabnál az összes közül. Rétegekből áll, melyek logikusan épülnek egymásra. Csak ettől nem lesz könnyebb beállítani.
Amihez van is leírás véletlenül a neten, az általában már nem működik.
Én párszáz elpazarolt óra után feladtam, és ezután pár óra alatt megoldottam ugyanazt home assistant alatt.
-
tlala
addikt
válasz
Néhány hete még azt sem tudtam, hogy mi az a Debian és a Home Assistant - illetve ez az egész okos otthon világ. Ma meg már vígan készítek újabb automatizmusokat már a telefonomról is, pl. egy komplett hangulatvilágítás rendszer kapcsol be a lakásban naplementekor, ill. ha bekapcsolom az LG TV-met, este lekapcsol fényeket a HA a filmezéshez, stb.
Úton van egy szatyor zigbee mozgásérzékelő, nyomógomb, nyitásérzékelő, NFC bigyó, stb.
Csak azért írom le mindezt, hogy a Home Assistant szerintem az egyik legkönnyebben megtanulható rendszer. Jól dokumentált, sok google találattal, amikor elakadok valamiben. -
kano
nagyúr
válasz
simico #25301 üzenetére
Ezért gondoltam, hogy a kamera alapján fel lehet jelenteni és visszavethető, hogy ki próbálkozott. Tényleg erősen gondolkodom, hogy nincs több műanyag ablak. Biztonsági szempontból elég gyengék. Bár, ha valaki be akart menni akkor be is megy.
Gondoltam kiírom, hogy ne fáradjon a b@rmolással, mert nincs itthon sem ékszert sem kp. 55"-os LCD-vel pedig azért nehéz a futás.
Szóval konkrétan milyen típust ajánlanátok kamerából?
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával