-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz Geresics #6099 üzenetére
Hm, akkor nem jot mondtam, valoban, keverem mar oket. DEMASZ lett az NKM, az a szegedi, nem? NKM-es a szamla az biztos, csak az az egy franya betu (meg hogy a delmagyarorszagi eleg fura elnevezes ha a del-dunantuli az nincs is benne). [Bar lassan mindegy lesz, miota az eon-rwe mar nem is tudom melyik iranyban felvasarolja egymast.]
Azert a felvetel kikerestetese jo otlet! Ha meg is van nekik (bar ha jol ertem akkor ez fgtl attol hogy megvan-e), akkor lehet arra hivatkozni, hiszen tenyleg mondtak. Kar hogy csak egy idopont van meg, amikor tuti errol beszeltem veluk, a felszereles utani nap, pedig biztos hogy tobbszor is mondtak, akkor mar ugy beszeltem veluk hogy mondtak, de azt lehet hogy szemelyes ugyintezesnel.[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
DÉDÁSZ az a Dél-Dunántúli Áram Szolgáltató volt, annak az utódja az EON.
Ha pedig van telefonhívásod, akkor kérd ki a hívás felvételét! Az nekik rettenetesen rossz statisztikában, és én mikor ki akartam kérni, hirtelen felhívott egy osztályvezető, hogy megoldják a problémát, csak ne kérjem!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
axioma
veterán
En elmu teruleten nmk-s (vagy mi most a neve a dedasz-nak) vagyok, es nekem pont azt mondta a szolgaltatom, hogy en kellett volna kerjem az elmu-tol mint halozati engedelyestol kulon, hogy rakjak at az eves leolvasast (persze telefonba meg allitottak hogy automatikusan novemberi lesz, addig nem kapok szamlat). Nem tudom, hogy mukodott-e volna, a korona miatt "csak" 30e forinttal szivattak meg, es me'g a panaszra se valaszoltak. Mondjuk azt epp ideje megreklamalni.
-
Blamazs
senior tag
válasz petermadaras #6096 üzenetére
Köszönöm szépen az infot, ez ad némi reményt
Bízom benne, hogy átmegy és jöhet az mfb tortúra -
petermadaras
csendes tag
válasz Blamazs #6065 üzenetére
Nálam 3x16A-ra átment az 1x3.68kW (16A) és a 2X2.5kW (2x10A)-os igény is.
Végül a 2x2.5kW került fel, mert olyan inverter volt éppen kéznél. Viszont kicsit lassú volt most a folyamat, május közepén volt az igénybejelentés, és elvileg jövő héten óracsere lesz. Az elején nem sikerült a 30 napot tartani az Eonnak, utána már határidőn bellül ment minden. -
félisten
marad az éves mindegyik szolgáltatónál ahol volt, azaz neked November.
EON nál lehet kérni hogy tegyék át, de ELMŰ nél itt azt írták többen hogy nem,de azóta változhatott meg ahogy olvasom akár területfüggő is.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nimba1
aktív tag
Sziasztok!
Most lett üzembe helyezve egy rendszer Elmü területen. Az éves leolvasásom időpontja november. Ez fog maradni vagy az óracserével az elöző időszak lezárásra kerül? És a mostani időpont lesz az éves leolvasás időpontja? -
Geresics
Topikgazda
válasz Janusz001 #6087 üzenetére
nagyobb, mint mi?
A fázisok szimmetriájára figyelni kell, ezért a max. 5kVA eltérésnél nagyobb sosem lesz!
Léteznek amúgy nagyobb 1 fázisú inverterek, de azokat csak akkor szabad használni, ha a többi fázisra is tesznek invertert úgy, hogy a fázisok közötti eltérés ne legyen nagyobb, mint 5kVA...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Janusz001
őstag
Szerintetek a jövőben fognak nagyobb invertert engedélyezni 1 fázisra?
-
FRENK1988
veterán
A Huaweii inverterekrol vélemény?
Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)
-
törölt tag
Ha jól látom ez van nálad....
Fronius Symo 6kW és 16db JA mono 315Watt panel: 8 DK - 8 DNy 34° árnyékmentes tető
... ami az eltérő tető irány miatt.JÓL van bekötve a 2 külön MPP-re.
Igen, cirka 8x30=~240 Volt körül alakulgat csak a DC feszültség rajta amikor éppen termel rendesen és valamivel több lesz amikor csak kevésbé termel.
Szóval, jó az úgy ebben az adott konkrét esetben.
Nem kell vele semmit csinálni.----
Valóban, átlagosan ~1%-al kisebb hatásfokkal működik az inverter a 8-8 napelemmel,
ahhoz képest,
mintha az optimum körüli monjuk 15 napelemmel lenne megrakva egy sztring.
Ami az éves ~5500 kWh termelésnél cirka 50 kWh/év elmaradt napáramot jelent.HA bővíted akkor pedig majd javul a hatásfok is :-)
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
igen, azért rajzoltam be a lehetőségeket, hogy legyen miből válogatni, és simán életképesnek néz ki amit bejelöltél
Az invertert is teheted oda, ahova gondolod, DE(!!!) a mérőhely körül rendszerint a falban bőségesen mennek vezetékek, pláne, ha anno, mikor csinálták, nem volt szempont a "szép elvezetés" - márpedig sok ilyet láttam már - szóval ha oda fúrod fel az invertert, akkor könnyen belefúrhatsz vezetékbe! Ráadásul ha jól emlékszem, ez déli fal, amit egész nap tűz a nap. Nincs más hely, akár utcafronti, ahova lehetne tenni? Ha nincs, akkor maradhat a déli oldal persze, de biztos arrébb raknám, akár az ablak, vagy az ajtó túloldalára, és csinálnék neki valami árnyékolót. Bírja-bírja, de az élettartamot hosszabbítod vele!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
JKalo
tag
válasz Janusz001 #6076 üzenetére
Meglett.. :-)
a solarweb elemzés részben lejerdeztem az áramot es feszültséget, amely szerint 2 külön munkapontra kötötték he, igy viszon a munkafeszültség az optimális 595V helyett kb. csak fele! jelenleg 230V/900mA
Lehet/kell ezen javítani? esetleg a ket munkapontról az egeszet egy munkapontra kötni? -
Kommy
veterán
Köszönöm mégegyszer geresics-nek, a rajzot a lehetséges napelem elhelyezésről.
Az lenne a kérdésem, hogy jó ötlet e az ha a lakórész feletti terület lenne napelemmel fedve ezzel egy kicsit hűtve a tetőteret. A csillaggal jelöltekre gondoltam [kép]. Ez 17 darab napelemet jelent. Fronius Symo 6-os inverterrel, így még lehet bővíteni ~7 napelemmel ha jól értelmezem a konfigurátort. Nézegettem a gen24-es invertert de elég nagy felára van ha jól láttam, és ha jól értelmeztem a leírást akkor minden nélkül 3kW szükségáramot tud.
Most már csak ezt nem tudom milyen napelem legyen.
A következő kérdésem az inverter elhelyezése lenne, hogy a villanyóra szekrény és a tető közé berakható e, az ott levő lengő kábel megszűnik. [kép] . -
Janusz001
őstag
Inverter mindegy, hogy 5 vagy 6 -os symo, mindkettő 1000V -os, ha kell a bővíthetőség akkor a nagyobb én is azt tettem volna fel. Ha van solarwebes alkalmazásod, akkor ott részletesen ki tudsz kérni mindenféle grafikont az inverterről (ac/dc fesz munkapontonként, áramerősség, teljesítmény, stb. ) vagy csak simán az inverter menüjében meg tudod nézni a pillanatnyi dc feszt, párszor ránézel a nap folyamán, a napi legmagasabb csalóka lehet, mert pl. 1-1 felhőátvonulás okozhat kiugró értéket és az ember azt hiszi, hogy minden rendben van.
Szóval nézd meg ezeket, lehet minden rendben van, Fronius elég intelligensen tud munkapontot állítani.(ha ilyen 200-300V -t látsz, akkor valami el van szarva).
Nálam tegnap itt dk -en reggel fél hattól este fél nyolcig 600-700V között alakult az mpp1 fesz, 40kwh jött le, hozzátenném, hogy nálam azért van 33% túl napelemezés, még ebben a melegben is 3 órán keresztül vág az inverter, áprilisban 5 óra is volt. -
válasz Geresics #6070 üzenetére
Szerintem a dolog nyitja ott van, hogy ha egyben csinálnák, akkor nekik kellene többet számlázni a megrendelő felé (még ha az áramszolgáltatónak is megy a zsé). Ha előbb megcsinálják a kétirányú mérőt, akkor a vevőnek kell utólag fizetnie a teljesítménynövelést.
A tej élet, erő, egészség.
-
JKalo
tag
válasz Janusz001 #6057 üzenetére
Szia Janusz!
Felcsigáztál, így beleástam magam, de laikusként segíts légyszi...
A kivitelező mint a leírásban mentette önként nálam is, mert visszajött és kettészedte a 16 panelt : 2-2 par dc vezetékér és 2 feszültség levezető van beépítve. Mar csak azt nem tudom, hogy 1 vagy 2 munkapontra van-e bekötve?
- Ha egyre akkor : I_maxDC: 16A helyett 19A (de Imax array short circuit current 24A) ! , de még így is alacsony a munkaponti feszültség (min595V helyett 530V), ahogy írtad.
- ha kettőre, akkor
Inverter U_nominal: 595V helyett már csak 265V!
- Ha plusz ket panelt felraknek saját kezűleg egy munkapontra? Igy 18*33,16=597V lenne, ami már talán elfogadható lenne, márha a 19A nem sok ?!Részben en is hibás lehetek, mert tudatlanul symo 5,0-3 helyett 6,0-3 -t kertem a várható bővíthetőség miatt...
-----_----------
Panel: JA Solar 315w Mono. (STC szerint)
Vmpp: 33,16V
Voc: 40,53V
Impp: 9,5A
Inverter: symo 6,0-3
Umin/max: 150/1000V
Imax: 16A/16A. (Imax array short circuit c. 24/24A)
Ustart: 200V
Unominal: 595V
Umpp_min/max: 195/800VKöszönöm előre is a segítséget...
-
GIJoe
addikt
válasz Geresics #6070 üzenetére
Pedig ezt mèg csak fokozni lehet, tavaly augusztusban szereltèk fel a klímákat, a hmke-m szeptemberben lett kèszre szerelve, iden majusban volt az oracsere, h tarifat hetfon szereli az EON elvileg, szerintem egyszerre adtunk be mindent.. Nem kapkodnak na, pedig èn úgy tudtam 1 óra is tudná ezt, megtippekem többe is kerül nekik teljesen külön kezelve..
-
-
Blamazs
senior tag
-
törölt tag
"de jobban teszem ha be sem adom az igényem mert visszadobják."
Vagy nem dobják, hisz itt van előttem egy friss EON MGT
1 fázis 3,6 kW-ra megadva a 3x20 Amperes bekötésnél :-)
----
2,5-5,0 kW között a konkrét helyszíntől függ >> utcai hálózat állapota, hogy mit engednek ls mit nem.
Volt már, hogy 5 kW is mehetett...
BE KELL8ett volna már) ADNI az igényt HA/AMIKOR eldölt az inverter mérete és típusa!
Aztán mevárni a választ az a tuti.
Utána lehet tovább lépni. -
Blamazs
senior tag
Na ez remek. Eddig belefecceltem 500.000-et szabványosításra és teljesítménybővítésre. Aztán kiderül hogy ami a terv volt az kuka. Eddig itt is sokan mondták, hogy nyugodtan 3 fázisra 1 fázisú invertert rakassak. Erre tessék. Kialkudtam egy jó árat pentelétől, kimatekoztam hogy jönne ki a legjobban de jobban teszem ha be sem adom az igényem mert visszadobják.
-
Fifi
őstag
válasz Blamazs #6047 üzenetére
Engedni engedik, csak te nem szeretnéd azt.
Én konkrétan így jártam. -
Strezi
őstag
válasz Őstermelő #6062 üzenetére
Én meg traktort nem tudok vezetni De én is, tervezek egy 50kWp rendszert. Sajnos azon a telphelyen abszolult nincs villamos fogyasztásunk, szóval trükkös. Lehet hogy teszek oda pár AC töltőt és adom jutányosan olcsón( 50Ft/kWh?) a öltést ...
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Őstermelő
csendes újonc
Jól van na. Rég jártam iskolába.
A megtérülés pedig szépen alakul az edigiek alapján.Több lesz várhatólag a termelés a vártnál.
Eddig november 12 óta 42.000 kWh Az általam elvárt pedig éves termelés 55.000 kWh Amivel több az már extra megtérülés.Az igazi megtérülős beruházás pedig holnaptól indul. Pályázatos 95% támogatással 9.6 kWp rendszer holnap 10-kor óra csere.
-
Strezi
őstag
válasz canniball #6060 üzenetére
Ja, sokadszorra 🤨
Gondolnám, hogyha beruházott 12 milkát, akkor tudja miből van a megtérülés (kWh), nem a pillanatnyi teljesítményből (kW)...Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Őstermelő
csendes újonc
Az össz napelem 49 kwp,ez ketté van osztva két db 20 kW-os inverterre.
Ebből az egyik inverteren van 25.6 kWp napelem,ez a napelem mennyiség sem tudott a meleg miatt akkora pillanatnyi csúcsteljesítményre ,hogy az inverternek vágni kelljen.A pillanatnyi csúcstermelés volt 19 kWh a napi összteljesítménye 158 kWh,volt.
Az össz rendszer hozott 300kWh -ot termelt. -
kardkovacsi
senior tag
Múltkor volt szó róla, hogy a szaldó esetleg eltörlése után milyen rendszer lenne jó és előremutató.
Én támogatnék egy olyat is, hogy marad a szaldó de a termelés 10%-át (a százalékkal állítgatásával pedig lehetne a megtérülést is "tekergetni") le kéne adni a szolgáltatónak ingyen, azaz a 90%-át lehetne a termelésnek elszámolni.
Ezzel lehetne ösztönözni, hogy nagyobb méretű rendszerek terjedjenek el és maga a szolgáltató se járna rosszul mivel a termelés egy része tényleg helyben maradna és nem kéne valamikor máskor szállítani a termelt áram helyett az adott helyre. -
Strezi
őstag
válasz Őstermelő #6052 üzenetére
Most sem lettek érthetőbbek ezek a számok :/ 20kW inverterről, akár egész napos vágással is vicc lenne ha csak 19.3kWh jönne le. Akkor a 49kWp rendszer egy másik, vagy mi
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok! Most olvastam egy FB csoportban, hogy EON területen ha valakinél 3 fázis van oda nem engedélyez az eon 1 fázisú invertert. Tényleg igaz ez?
-
Janusz001
őstag
Nyáron szerintem ennyi panellal nem fogja a csúcsot elérni, talán ősszel/tavasszal. Nálam 5kw Fronius inverter, 6.67kwp panel, enyhe dk. tájolás, ezzel ebben a melegben nálam lejön nagyon max. 42kwh, áprilisban hidegebb időben pedig közel 46kwh.
Mehetett volna fel még panel bőven, ha anyagiak/hely engedi. -
JKalo
tag
Sziasztok, 25.-en végre elindult a rendszerem Sopron környékén :-)
Fronius symo 6,0-3; 16db JA mono 315w panel: 8 DK - 8 DNy 34° árnyékmentes tető.
A termelésem eddig:
07.26 17,8kW
07.27 21,8
07.28 23
07.29 20,6
amely az 5,04kw -nyi panel függvényében, messze elmarad a forumon irt 44kw értéktől :-(Mi a véleményetek, tapasztalatotok?? Kerlek osszátok meg velem!
Kivitelezés: Eon-Solar: alvállalkozó Liget Solar
[ Szerkesztve ]
-
Janusz001
őstag
Datamanagert érdemes frissíteni?
Telepítve: 3.14.1-10
Rendelkezésre áll: 3.16.6-1 -
zsolt999
tag
Lenne még egy kérdésem. 17db napelemet raktak fel (AE SOLAR 300W MONO NAPELEM 270-295w). A 3 nap alatt a csúcson ami lejött max, 4,2kw/h volt. Kevésnek tűnik,vagy ez elfogadható? Elvileg 5kw-ot tudni kéne neki, vagy nem?
-
félisten
válasz Blamazs #6037 üzenetére
nem üzemeltek be/ tettek bele benne egy kis fekete antennát? ha nem az, akkor cserélni fogják de szerintem a tied az mert smart mérő.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Ma megvolt végre a szabványos mérőhely beüzemelése eon részről is.
Ezt az órát tették fel. Jól gondolom, hogy ez már ad-vesz mérő?
Leírása alapján az, 15.8.0 és 2.8.0 értékeket is jelez ki és áramirányt, hogy hálózatból veszi a villanyt vagy termeli vissza. Lehet már ilyeneket rak fel az EON?
Innét indul a napelem projekt , és talán óracsere sem fog már kelleni -
Geresics
Topikgazda
válasz zsolt999 #6032 üzenetére
Gyűjts egy kis esővizet, attól nem lesz vízköves. A kis pöttyök nem mérvadóak, de ha pl. egy méhészet van melletted, akkor a méhsz@r rá tud égni, és pár év alatt már jelentős lesz az "eredmény". Ha pedig telepítés óta van rajta a piszok, akkor egyszer kell csak leszedni.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Janusz001
őstag
válasz zsolt999 #6032 üzenetére
Csapvíz, kútvíz nem jó, mert vízköves lesz. Felénk áprilisban extra aszályos volt az időjárás, csapadék sokáig nem volt. Tele volt a napelemem madárkaki, por, stb. szennyeződéssel szemmel láthatólag, direkt figyeltem a termelést, aztán jött a megváltó zuhé, csili vili lett a napelemem és lám a termelés ugyanott alakult. Előtte sem foglalkoztam vele, a saját tapasztalatom pedig csak megerősített benne.
-
-
zsolt999
tag
Sziasztok, napelemek tisztítását mivel érdemes csinálni, hogy ne sérüljön semmi?
-
Fifi
őstag
válasz joghurt #6024 üzenetére
Az emeletünkön 3 lakás van. Rajtunk kívül egy idős hölgy és egy idős házaspár lakása.
Az idős hölgy lakása (E1) kb. 6 méterre van az inverter tervezett helyétől.
A közvetlen szomszéd házaspár (E2) ajtajai a mi lakásajtónk mellett van, de annyira nem hallanak, ha be szeretnék jutni hozzájuk hiába csöngetek, fel kell hívnom telefonon, hogy engedjen be.Ami jobban aggaszt, hogy a lakásajtónk mellett lenne közvetlen a villanyóránál.
A lakásunkba belépve egy apácarácsos szekrényben van egy kialakított rack, annál talán nem lesz hangosabb:
-
-
Ami az irodánkban van SE, az reggelente 8 óra körül bizony brutálisan zúg kb. 5 percen át. Összehasonlító táblázatok szerint a 40 dBA az átlagos otthoni zaj (pl. egy számítógép), az 50 pedig már egy kompresszoros hűtőgép. A mi inverterünkre én simán mondanék 60-at is (beszélgetés, légkondi), éjszaka nem tudnék aludni mellette.
A fő kérdés nálatok az, mennyire fog behallatszani a többiekhez. Zegzugos és nyitott, vagy zárt és visszhangos-e a lépcsőház? Nyílnak-e ablakok oda? Mert a szomszédok ez alapján fognak utálni (vagy sem).
A tej élet, erő, egészség.
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
Honnan lehet autentikus információst szerezni a SolarEdge SE4k méret, súly és zajkibocsátási információira? A solaredge oldalán szinte ahány pdf, annyi adat ...
Az invertert a társasház lépcsőházában helyezném el és a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatokba be szeretném írni az inverter adatait, hogy később ebből ne legyen gondom.
1.) https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-setapp-ds.pdf:
540 x 315 x 191 mm, 16.4 kg, < 40 dBA
2.) https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-e-series-inverter-datasheet-hu.pdf:
540 x 315 x 191 mm, 18,9 kg, < 40dBA
3.) https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-indoor-inverter-datasheet.pdf:
540 x 315 x 260 mm, 33.2 kg, < 40 dBA4.) https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-datasheet-hu.pdf:
540 x 315 x 260 mm, 33,2 kg, < 50dBAVajon melyik lehet a nálunk kapható inverterre az igazi adat?
Legrosszabb esetben beírom a 4.) számú pdf-ben lévő adatokat, mert ott a legmagasabb minden érték -
Geresics
Topikgazda
Ez a hazai forgalmazó saját partizánakciója. Valamiért évekkel ezelőtt kitalálta, hogy minden rendszert sajátjának regisztrál be, és a tulajdonosnak tőlük kell hozzáférést kérnie. A SolarEdge hasonlóan működik, de ott ezt a gyártó találta ki, itt pedig a forgalmazó, hogy mindent lásson, és a statisztikákban minden őket támassza alá. Mindenki döntse el, hogy ez neki mennyire szimpatikus...
Fel kell hívni az EU-Solar-t...ki kell tölteni ezt az adatlapot, és kaptok hozzáférést a saját rendszeretekhez.[ Szerkesztve ]
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Kommy
veterán
Nővéremnek 22-én üzemelték be a rendszerét, Growatt inverter 16db 280w-os panel . Meg is csináltuk a regisztrációt, hogy lássuk a termelést neten/alkalmazásban, aznap és másnap reggel még minden ment rendesen, de ezóta nincs semmi adat, még előzmények sem. Valami ötlet mi lehet a probléma, ha újra hozzá szeretnénk adni a dataloggert azt mondja már fel van véve. Kéken villogott a wi-fi amire azt olvastam hogy minden rendben..
Eddig az volt, hogyha rámentem a datalogger listára akkor no data-t írt, most viszont ott van a hozzáadott datalogger és a Connection Status most Lost.
-
-
Geresics
Topikgazda
válasz FRENK1988 #6014 üzenetére
Ebben a videóban beszélek erről is
Éves szaldós elszámolás*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
FRENK1988
veterán
Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne hogy mitől van az inverter webes felületén látható termelt napenergia mennyisége és a villanyóra által mutatott betáplált mennyiség között több mint 500kwh (2.9MWh vs 2468kWh)
120nm családi ház (2db 3,5kw klímával és a többi lommal (1 tv ledes világítótestek mindenütt stb))Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)
-
poci1500
csendes tag
Ja még egy kis tapasztalat. Ha valakihez netalán azt a fajta biztonsági kapcsolót szeretnék felszerelni amelyik MC4-es, lehetőség szerint válasszon másikat. Itt folyamatosan durranak el a csatlakozók. Kis füst, nagy füst.
-
poci1500
csendes tag
-
poci1500
csendes tag
És még egy kis okosság. Ha esetleg nem magas a tető de cserébe hosszú érdemes fektetve is kiszámolni hogy mennyi fér fel.
-
axioma
veterán
-
poci1500
csendes tag
Itt a hőszigetelés kicsit más. Minimum 200mm és plusz légrés a szellőzés miatt. Az integráltakat pedig tető felújítással együtt kell csinálni. A kis tetőn van 56 db( körönként28) termel 416V x 416V.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Így javít a Honor AI a szuperzoomos képeken
- Kuponkunyeráló
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- SSD kibeszélő
- Politikai mémek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hogwarts Legacy teszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest