- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Az nyilvan irrealis, az az amikor olyan arat adnak meg hogy ne akard naluk kotni mert nem tudjak, mivel jar. Amugy en direkt nem rakattam bele a lakasbiztositasba, a tobbi reszen keletkezett kart igy is fizetik, ezt tisztaztam (lakashitel miatt nem mind1).
Hodmaci: amikor evfordulod lesz lakasbiztibol, akkor koroztesd meg a kerdest a teljes biztositas atvitelere ahol az uj felallasban jobban jarsz (amugy is erdemes idonkent megnezetni). -
tsrt
csendes tag
Sziasztok! Visszaolvasva a méretezések, feszültségek, munkapontok stb. -számomra- erdejében, érdekelne, hogy a nálam hamrosan telepítendő rendszer megfelel-e (nyilván a kivitelezőm szerint igen) a müködési követelményeknek, jól fog-e működni: 26xJA Solar380 (v. 385) panel (talajon, ideális tájolással, árnyékok nélkül), hozzá Fronius Symo 10.0-3-M Light inverter. Ez ugye 9,88 kW névleges panelteljesítmény, mennyit szabad (ha szabad) még bővíteni a paneleken későbbi igény esetén? Szóba került a Longi 445-ös panelje is a jobb helykihasználás miatt (nagyobb ugyan, de csak 24 db kellene és nálam jobban adja ki)? Azzal is jó lehet a működés? Ha a későbbiekben esetleg bármi bezavar, árnyékol (fa, szomszéd, ugye hooszú távról van szó) lehet majd Tigo-t alkalmazni? köszi
-
axioma
veterán
válasz
hódmaci
üzenetére
A munkadijat is bele kell szamolni, kiveve az elmu-s reszt. Az erdekli, hogy mennyi az ujra letrehozas dija, mert azt kell kifizetni ha megsemmisul, nem csak az anyagot! [csunya lenne, pl. osszetori egy barom a kocsimat aztan a kgfb-jere csak az anyagdijat adja a biztosito... igy is szepen atver az avultatassal meg 2 hetre kerhetek autot helyette... javitas 2 honap, de az is 2 honap volt mire valamelyik befogadta... a biztosito tobbet ult a papirokon amiert a vegen csuszott tovabb - igen, friss elmeny es off-off]
-
hódmaci
senior tag
Biztosítás.
Érdeklődtem a biztosítómnál, hogy napelemet szerelek fől és szeretném kibővíteni rá a biztosításomat.
Erre ő azt mondja nekem mondjam meg mekkora értékre akarom biztosítani?
Hát én azt meg honnan tudjam????
A teljes rendszer ára 3.4MFt nyilván ezt nem mondhatom mert ebben benne van a munkadíj is.
Marad az anyag ára. na de akkor is minek az ára. Inverter + panel vagy csak elég a drágábbik ára.
Mert hát ugye kicsi az esély hogy mindkettőt valami katasztrófa érjen.Aki kötött biztosítást hogyan számolta ki a biztosítási alapot.
Egyébként az allianz 3.4M-Ft rendszerre 70eFt/ÉV biztosítási díjat kérne
-
joghurt
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az általad termelt áramért épp ezért nem 37 forintot fizetnek.
Mondjuk legyen a "nyersáram" ára 27, a rendszerhasználat 10. Ha hozzád jön, akkor 27+10 = 37-et fizetsz, ha te adod el, akkor 27-10 = 17-et kapsz. Mindkét irányba te fizeted a 10-et. Mint ingatlannál az illetéket (akkor is, ha olcsóbbra cseréltél).
Mivel te még mindig pénzt kapsz az eladott áramodért (ha csak feleannyit is, mintha te vennéd), nem éri meg lekapcsolni az invertert.
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
inkabb lekapcsolom az invertert

-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Tekintve a december környéki túltermelési parát, amiről itt is sokat beszéltünk, és sok cikk is volt róla, én látok ebben logikát. Amúgy ettől még megveszik, csak hát nem jársz vele jól, mert a szumma negatív (a hálózathasználati díj magasabb mint a vételi ár).
-
válasz
axioma
üzenetére
Igen, ezt én is kerestem, de mindenhol "elszámolási időszakra" hivatkozik. Viszont hogy azt ki határozza meg, és mi szabályozza, arról nincs szó (az eredeti rendeletet nem néztem, amit ez módosít, talán abban benne van, majd ránézek).
Fázisok: az "elszámolás alapja" megfogalmazás alapján, szerintem az óra által kijelzett érték (azaz a fázisonkénti értékek összege), ez szerepel most is van a számlákon (bár az óra méri fázisonként, mert lekérdezhető, látom a doksijában, de nem ez az elszámolás alapja).
-
kardkovacsi
senior tag
Ez így elég értelmetlen lenne. A betáplált után nem kapnál hanem fizetnél? Akkor túltermelés esetén mindenki inkább fűtené vele az udvart csak ne kelljen fizetni.
Eleve a 12 forintos vételi ár igazán kellemes a szolgáltatónak nem hiszem, hogy zavarná, hogy te túltermelsz. Lehet meg kéne nézni az egész törvényt egyben a módosítással együtt. -
axioma
veterán
Kerdes, hogy 1. mi lesz az intervallum amire osszegeznek 2. jelenti-e ez azt, hogy _nem_ fazisonkent nezik, tehat egyiken termelsz masikon fogyasztasz egyidoben akkor az kiuti egymast, arra semmit nem fizetsz
(Amugy ha az intervallum 1 nap, az mar sok mindenre jo, mondjuk nyilvan epp futesre nem, de ahhoz eves kellene ami meg tudtuk hogy nem marad.) -
sanzi89
addikt
válasz
hódmaci
üzenetére
Biztos nem az évezred megoldása, de én így csináltam. Megmértem mérőszalaggal, hogy pl. 5 oszlop 3 sor cserép hányszár hány centi, majd megszámoltam az adott tetőn, hogy hány cserép van. Ezt papírra vetve már meg lehetett mondani, hogy kb. mekkora méretű a tetőfelület.
A pontos panelszámhoz pedig azt kell még tudni, hogy mekkora a panel mérete, erre kell kb. 1-2 cm-ert rászámolni a rögzítő kampóknak.
Nem milliméter pontos a módszer, de azt el lehet könnyen dönteni, hogy 5 vagy 6 panel fér el egy sorba. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Hogyan lehet kiszámolni mennyi napelem fér el tetőn?
Annyi de annyi kalkulátort találtam a neten mint a csuda. Mind megmondja mekkora teljesítmény kell illetve ez hány db napelemet tartalmaz.
Na de ezt tehetem a füstre ha nem fér el annyi.Vagyis hogyan kell kiszámolni mennyi panel fér el a tető felületén teljesítménytől függetlenül?
Tudna nekem valaki ebben segíteni?
Sátor tető. Cserepeket számolok vagy mi a módszer? -
válasz
üzenetére
Ja, de a "különbsége alapján" azt jelenti, hogy ha eltérés van a kettő között a betáplált javára, akkor az után fizetsz 20Ft bruttó / kWh-t. Persze ha a vételezett nagyobb, akkor meg az után, de az evidens, hiszen eddig is így volt.
Ez inkább olyan, mintha arra akarnák terelni a HMKE beruházókat, hogy ne méretezzék túl a rendszerüket. Én azt veszem ki belőle, hogy ez ráadásul csak a szaldósokra érvényes, április 1-től, ugyanis a bruttós elszámolást kivételként kezeli a 3-as ponttól: "A (2a) bekezdéstől eltérően...." és itt jön azon dolgok felsorolása amikre vártunk a bruttó kapcsán.
-
törölt tag
„(2a) Háztartási méretű kiserőművek esetében
a mérési intervallumokban mért,
irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek
különbsége alapján !!!
kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.”
Vagyis a rendszerhasználatra marad a szaldó a HMKE esetén ? -
Huh, hát ezt még emészteni kell. Én perpill nem pont ezt olvasom ki belőle, szerintem a 2a-ban csak azt definiálja, hogy túltermelés esetén hálózathasználati díjat kell fizetni: "összegzett mennyiségek különbsége alapján". Azaz ha 1000kWh-val többet táplálsz be, mint amennyit vételezel, akkor 15.9F+áfa/kWh-t fizetsz arra az 1MWh-ra (Elmű esetén ennyi a díj).
Egyébként ez már április 1-től hatályba lép.Aztán a 3-as pont további részében leírja hogy _majd_ hogy fog megváltozni az elszámolás ehhez képest (ez már a szaldó megszüntetésére vonatkozik). De itt már az eddig is közölt feltételeket olvashatjuk (2024 jan1, stb..), sok újdonság nincs benne, csak végre rendeletbe foglalták.
Viszont van benne egy pont a kivételeknél, ami szerintem jobban hangzik mint ahogy eddig várható volt:
" a 2024. január 1. előtt létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének 2023. december 31. napját követő bővítése esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében"
Ez mintha azt is jelentené, hogy nyugodtan lehet invertert cserélni más típusra (pl. mert megdöglött a régi, és nincs már ugyanolyan), csak bővítés ne legyen, és akkor maradhat a szaldó.
Mi a véleményetek?
-
tothbe
addikt
válasz
Khaosz55
üzenetére
7KW. Az, hogy engedi a túlterhelést nem azt jelenti, hogy konvertálni is tudná.
Amúgy minden inverter enged valamennyi túlpanelezést. De ezt azért teszi, hogy több tájolás esetén hosszabb ideig legyen nagyobb termelésed. SE-nél ez 50%, azaz egy 7KW-os inverterre akár 10,5KW-nyi panelt is tehetsz, de ennek akkor van értelme ha van két eltérő tájolásod legalább. Egy irányba nincs. -
Khaosz55
addikt
A telepítő azt mondta hogy a solaredge rendszer enged x% túlterhelést. Fejből nem emlékszem mennyit mondott. Az a kérdésem, hogy 7KW-os solar edge invertel mekkora lesz a max áram termelés ?
-
tothbe
addikt
válasz
karmaresz
üzenetére
A 3X20 amper gondolom a normál áramra van és a geo az külön fázison jön.
ergo, ha a geo-t levonom akkor a 13ezerből levonom az 5 geo-t, akkor 8 marad a többire.
később pedig, ahogy írtad, 16ezerre terveznél, ami a normál-on 11ezret jelent, azaz 3ezer KWH többletet. 11k/230= 47,82, azaz a 60A jelenlegi kialakításod elég ebben a verzióban.
Persze, ha a GEO a három fázisról van lekötve, akkor már nem olyan jók a számok, mert akkor a 16ezer KWH már 70 amperre jön majd ki, amihez nem elég a jelenlegi, hanem vagy 3x25-re vagy 1x32+2x20-ra kell bővittetned az ELMŰ-vel.
Ez az áram rész, nézzük akkor a tetőket és a napelemeket:
3 tetőt írtál, amiből az egyikhez darabszámot, a másik kettőhöz pedig méretet adtál meg. Így kicsit nehezebb, de igyekeztem az elvárásaidból kiindulni a méretezésben. A 16k lefedéséhez a végén ezen a három tetőn kb 30-35 biztosan feltehető panel fér el. Nagy méretűből pedig csak olyan 30, ami viszont legalább 533W-os paneleket feltételezne, de jelenleg lakossági használatra nincs ilyen. Ami jelenleg max kapható lenne, az is olyan 450 W/panel. Azaz maximum a három tetőn olyan 13,5 KW termelést tudsz összehozni. Elméletben, hiszen, mint írtam, manapság ez is hiánycikk. Ergo marad a "hagyományos" méretű 380W-s panel, amiből vegyünk akár 35-öt, (ami talán pont felmegy), ez akkor 13,3 KW. Erre tudsz lőni. Illetve a többit állványra tudod tenni még, ha tényleg kell a 16k, vagy később paneleket cserélsz, mondjuk 5-6 év múlva, mire lesz már 500W körüli is.
És ugye ott a tájolás illetve a sokféle árnyék is, illetve van kb 35 napelemünk, így kezdetnek, ergo itt már több pont is tényleg az SE rendszer meggondolása mellett szól. Ebből pedig ehhez a rendszerhez egy három fázisú kell, amiből ebben a range-ben 3 féle van: 12,5K, 16K és 17K. Én a 16K-ra lőnék a helyedben, mert ha bővítesz, akkor sem fog levágni és árban sem olyan a különbség, hogy ne érné meg. Ha azonban marad a jelenleg tervezett rendszer, azaz a 13,3k akkor elég lehet a 12,5-es is tekintve, hogy a lapos tető miatt semmiképp nem lesz teljes ott a kapacitás. Hacsak nem tetetsz állványt a lapos tetőkre amikkel a napelemeket már tudod ideális dőlésszögre és akár irányra is fordítani. Vagy legalábbis a másik tetővel közösre és akkor meg lehet, hogy érdemes meggondolni egy sima invertert két sztringen, de monjuk maxim panelekkel az árnyék miatt.
A lényeg, hogy ha kell a 13K termelés, akkor nagyon nincs mit két lépcsőzni hozzá, hanem meg kell csinálni a három tetőre valamelyik említett módon (én az SE-t tenném). És második lépcsőnek pedig marad a jövő, ami vagy állvány lesz a kertben, vagy panelcsere. És mellé vszleg ELMŰ bővítés is, hogy visszaérjek az elejéhez, mintegy keretbe foglalva vele az egészet. -
balkoger
tag
válasz
karmaresz
üzenetére
Pl: Egy 375w-os panellel szerelt 8kWp-s rendszerhez bizony 22 panelre van szükség, ha ezt bővítenéd, de részlegesen árnyékolt részekre, akkor oda több kell ennél, tehát nem lehetetlen a nagy rendszer elérése, de magas hozamú panelekre lesz szükséged.
Szerintem mire bővítésre kerül sor addigra a panel technológia 400w felett fog járni (elérhető áron), így azokból kevesebbre lesz szükség.
Ha ideális a 22nm és 24nm tetőfelületed, akkor akár a kisebbre 12 panel, a nagyobbra 13 panel is elférhet, tehát ha nagyon bruttóba számolok:
10+12+13=35 panel * 385wp = 13475wp (nem sok)
és 385wp panelekkel számoltam végig.
1.)első körben 22*385=8470wp
2.)marad még 13 hely azt mondjuk 450wp-vel számolva 5850wp
össz 14320wp-nél tartasz
Ezért elsősorban csak az egyébb fogyasztásod kiváltása legyen a cél -
cdl
senior tag
Mai Magyar Közlöny:
(1) Az R. 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Kétirányú mérés esetén az elszámolás alapját képező villamosenergia-mennyiségeket az adott mérési ponton
a kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban, irányonként kell megállapítani.
A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és
összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell megfizetni.”
(2) Az R. 9. § (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2a) Háztartási méretű kiserőművek esetében a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és
összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.”
(3) Az R. 9. §-a a következő (2b) és (2c) bekezdéssel egészül ki:
„(2b) A (2a) bekezdéstől eltérően a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban
az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és
megfizetni.Ha jól olvasom, lesz rendszerhasználati díj a feltöltött energia után is.
Valahol jogos, hisz használjuk a rendszert.
Gondolom majd a bruttó elszámolásnál lép életbe, vagy nem.
De előre számolgatni bármit is...
-
balkoger
tag
válasz
karmaresz
üzenetére
Szia, üdv a fórumban
Tagolt tetőhöz válassz optimalizálós invertert SolarEdge, vagy Huawei a Dk 150 fok nagyon is jó tájolás!
A négyzetméter nem sokat jelent, ha nem optimális az alakja, először nézd meg, hogy ezeken a felületeken valójában mennyi panel fér el, szerintem számítási alapnak sokkal jobb.
Nagyobb 3 fázisú inverter pl:SE10 K 16A, SE12,5K 20A fázisonként Huawei is hasonló és mivel hőszívattyúd is van ezért a 20A necces. A 12,5-es SE invertert elvileg 16850W-ig tudod (panelezni) kihasználni DC oldalon
Jelenleg az egyébb fogyasztásra "panelezd fel" a rendszered, vagyis 8000kWh éves szintre, de nagyobb inverterrel és hagyd meg a B/H tarifás a hőszivattyúra. Használj minél nagyobb teljesítményű napelemet, hogy a tetőkihasználtságod jó legyen.
Ehhez mekkora kWp-s rendszert kellene felépíteni, majd a nálam sokkal okosabbak megmondják, de vannak erre kalkulátorok is, de az csak egy megközelítés. -
sanzi89
addikt
válasz
karmaresz
üzenetére
"Igaz-e, hogy ha két részletben tervezünk, úgy maradhat még a Geo tarifánk és mérőóránk, amennyiben első lépcsőben a normál A1-es mérőóránkra eső teljesítményt (kb. 6-8000kWh) szeretnénk kiváltani."
Igen, maradhat. Igaz nem GEO, de nekünk a B és H tarifás óra is érintetlenül maradt.
-
karmaresz
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok a topikban és ennek oka, hogy most, a 3+3M konstrukciót kihasználva arra gondoltunk, hogy egyéb beruházások mellett tennénk az ökológiai lábnyomunk további csökkentéséért is és feltennénk a tetőre egy napelemes rendszert.
Körülmények:
Egy közel 100 éves, patinás házból hoztuk ki azt amit tudtunk. 230 nm-es alacsony energiás családi ház bp.-i külső kerületben. 6 éve vettük és újítottuk fel teljesen. gyakorlatilag tartófalakig visszabontva. 20 cm grafitos szigetelés falakon, alulról 15cm, tetőben 35 kőzetgyapot, . 12 kWh teljesítményű Panasonic levegő-víz hőszivattyú. A gázt kiköttetük a telekről.
Teljes energiafogyasztásunk kb. 13.000 kW/év (ELMÜ), amiből kb. 5000 kW a Geotarifa -fűtés, nyáron hűtés, melegvíz és 7000 kW az egyéb - háztartási + PHEV autó + közepes méretű halastó energia fogyasztása. 3x20A áll rendelkezésre.
A ház fekvése nem szerencsés. a utca felőli oldal NY-DNY-i, amire a ház jellegéből adódóan, annak klasszikus karaktere miatt nem pakolnánk napelemet.
D-DK felé (kb. 150 fok) van egy 38 fokos lapos betoncserepes ferde tető, amire 10-11 napelemet lehet feltenni. Ez árnyékmentes kb. délután 4-5ig, nyáron.
Szintén hasonló tájolással van még két, korcolt lemezfedésű lapostetőnk a hátsó oldalon. Egyik, kb 22 nm és nyáron árnyékmentes du. 4-5-ig. Másik kb 24 nm és nyáron részben árnyékos déltől, teljesen pedig kb 4-től.
Erre szeretnénk egy olyan két lépcsőben kialakítandó megoldást, ami lefedi a jelenlegi energiaigényünket és esetleg tartalékkal rendelkezik max 20-25%-os bővítéshez.Kérdések:
Ahogy olvasgatom ilyen tagolt tetőnél Solar Edge inverter -pince vagy külső fal (ez esetben felülről védett és teljesen árnyékos É-ÉNYi oldal) az optimális választás, de mekkora kell, ha a későbbiekben max 16000 Kwh éves teljesítménnyel számolunk. 8-as és 13-as között ajánlottak már mindent.
Elegendő-e ehhez a 3x20A?
Mi lenne jelenleg az optimális napelem választás, ha nm-re vetítve a legjobb ár/teljesítményűt céloznánk meg?
Megoldható-e ekkora tetőfelületen egyáltalán a későbbi igénynövekedés lefedése?
Igaz-e, hogy ha két részletben tervezünk, úgy maradhat még a Geo tarifánk és mérőóránk, amennyiben első lépcsőben a normál A1-es mérőóránkra eső teljesítményt (kb. 6-8000kWh) szeretnénk kiváltani.Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, javaslatokat. Ha bármit kihagytam, ami még fontos paraméter, úgy szívesen pótolom.
-
tothbe
addikt
válasz
üzenetére
Ez miben jelent behozhatatlan előnyt? Az AC is megráz ha arról van szó. Persze, van előnye, de ára is. Vásárláskor is meg később ha elromlik egy inverter és cserélni kell, akkor is. Egy optimalizáló lényegesen olcsóbb. És amellett biztonságos is hiszen AC lekapcsolása után 1V DC/panel kering csak a vezetékben.
Szóval mondjuk ki, igen, hogy a mikroinverter az jó megoldás ugyanakkor jelen árak mellett nem éri meg anyagilag. Tehát nem lehet a legjobb megoldásnak nevezni ha összetett módon nézed a rendszert. És ez igazából változni sem igen tud, hiszen ha ennek lejjebb megy az ára valamilyen technológiai fejlődés miatt, akkor a többi megoldásra is pont ugyanolyan hatása lesz. -
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89
üzenetére
És ma beüzemelésre is került a rendszer. Igaz annyi előnyünk volt, hogy már tavaly, amikor szabványosításra került a mérőhely, bevezetésre került a H tarifa, akkor már olyan villanyórát kaptunk amit most nem kellett lecserélni. Szóval most csak kijöttek a szolgáltatótól, felírták a mérőóra állásokat egy jegyzőkönybe, felkapcsoltuk az invertert és 5 perc alatt végeztek is.
A két ünnep között voltunk szerződést aláírni a napelemes céggel és február 11.-én már termel a rendszer. Szerintem ez aránylag jó tempó volt.
Ha jobb idő lesz, meg lesz pár hét tapasztalat, akkor majd írok hosszabban.
És végül, de nem utolsó sorban szeretném geresicsnek megköszönni a rengeteg segítséget, amit a topikban vagy privát üzenetben segített a döntés meghozatalában!

-
törölt tag
A microinverter legnagyobb és behozhatatlan előnye szerintem,
hogy
nincs többszávoltos DC feszültség a tetőn, vezetékekben, eszközökben.Hanem a normál ~230 Volt jelenik meg...
Avagy a microinverter egy másik jobb világ.
-
tothbe
addikt
válasz
titta73
üzenetére
Szerintem azért van jobb alternatíva mint a drága mikroinverteres rendszer. Pl az optimalizáló+inverter kombó. Legyen szó akár az ebben piacvezető SolarEdge akár a relatív újonc Huawei megoldásáról. Mindkettő ár/érték arányban jobb megoldást nyújt egy átlagos HMKE rendszer méretben. Ráadásul ott is megvan a 25 év garancia tehát ezt sem lehet érvként a mikroinverter mellett felhozni.
Ergo nem hiszem, hogy komoly piachódítással kellene számolni ezen a téren. Főleg, hogy bár itthon nem elterjedt de valójában ez a technológia sem új mert pl Ausztráliában igen erős múltja van azokból az időkből, amikor még nem volt az SE féle hibrid megoldás elérhető. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
hódmaci
üzenetére
Bár nem tudom a Growattnál pontosan hogy van, de az inverter nem egy adatközpont. Sok adatot nem tárol magáról. Ha szeretnéd, hogy mondjuk össze tudd hasonlítani a 2 évvel ezelőtti termelést a maival akkor bizony kell valami hely ahová feltölti az adatait.
Szerintem ezért is kerülnek a wifi modulok többe mint egy sima wifi kártya, mert ott kifizeted évekre előre az adattárolás meg elérés díját. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Geresics
üzenetére
Pont a későbbi bővítés miatt. Nem ő az első aki felhozza, hogy szeretne bővíteni és nem is az utolsó. A szomszéd is pont ezen agyal, hogy felraktak neki 6.8 kWp panel egy 6-os inverterre de de jó lenne még 1-1.5 kWp napelemet pluszba felrakni, főleg, hogy hely is van a tetőn.
Az egyel nagyobb inverter legtöbb kb. egy panel ára. Ennyibe kerül az opció, hogy később tudj bővíteni. -
7Kwp
újonc
Sziasztok!
7Kwp-s rendszerre kértem ajánlatot.
Nem vagyok jártas az elektronikában így szükségem van hozzáértő felülvizsgálatra.
3x16A, és egy déli 12-13 paneles, valamint egy keleti (reggel részben árnyékos) 9 paneles 35-40°-os tetőfelület áll rendelkezésre.
Az alábbi ajánlatot kaptam:
SAJ R5 6K-T2 (6Kw) inverter 10 év gar.
DC max 1100V
nom. 600V
start 180V
min 150V
Max. DC Input Current [A] 12,522 db Seraphim 325Wp mono, PERC, Maxim cellasoroptis panel 15 év gar.
Open Circuit Voltage -Voc (V) 40,8
Short Circuit Current -Isc (A) 10,11
Maximum Power Voltage -Vmp (V) 33,2
Maximum Power Current -Imp (A) 9,79
Forgalmazói monitoring.Műszakilag jól összehangolt ez a rendszer?
Indokolt-e a csúcskategóriás elemek alkalmazása?Az ára elég borsos 2,950 e FT, ezért megkérdeztem nem lehetne-e az árnyékmentes déli oldalra opti nélküli paneleket rakni.
Kicserélték tehát a déli 13 db optis panelt:
12 db Longi 370wp mono, PERC, félcellásra 12 év gar.
Open 40,9V
Short 11,52A
Mpow 34,4V
Max curr. 10,76AKlappol ez a csere a rendszer többi részéhez?
Hosszútávon is megmarad a mostani 114 e Ft-os árelőnye? -
válasz
Geresics
üzenetére
Én is találkoztam már vele (netes nézelődés közben), de szintén csak nagyon kicsi méretben. Külföldön pár országban nagy divatja van annak, hogy 1-2 panelt kiraknak az erkélyre, ott elég jól megy a mikroinverter piac is, de itthon én úgy tudtam, hogy nincs még szabályozva a szolgáltató által. De most látom, hogy az Elmű listájára rákerült, ez tök jó.
A másik ami miatt gyorsan lepattantam róla, az az ár. 120-140 EUR a IQ7-es modelljük (ez a legolcsóbb), de ebből azért 7-10kWp-t összerakni.... Én arra jutottam hogy ez csak kis rendszereknél éri meg. 8 kWp esetén 1-1.2mFt csak a mikroinverterek ára, és akkor ebben nincs semmi más, pl. monitoringot biztosító eszköz. Ebből a pénzből pedig már egy Fronius hibrid is kijön bőven, vagy még több napelem egy sima inverterhez, stb..
-
Geresics
Topikgazda
válasz
titta73
üzenetére
Köszönjük a beszámolót, jó látni, hogy van, aki járatlan utat jár!

Egyedül a "nincs jobb alternatíva" rész az, ami inkább önigazolásnak hangzik, mint valós ténynek, olyantól, aki mérésekkel, saját tapasztalatokkal, saját rendszerek egymáshoz viszonyításával igazolja az állítását. Írásban nagyon rosszul hangsúlyozok, ezért inkább leírom: nem megbántani akarlak, nem célom beszólni sem ezzel. Azonban mi, akik már láttunk napelemes rendszert egyszer régen (fényképről, monitoron keresztül), nyilván nem véletlenül tettük le a voksunkat egyik-másik, esetleg többféle megoldás mellett, és nyilván nem véletlen, hogy míg sok-sok ezer HMKE, és annál nagyobb erőmű üzemel hagyományos sztringinverterrel, Maxim technológiával, optimalizálós megoldásokkal, vagy épp ezek vegyítésével, addig Te vagy a 2. (második!) az országban, akinek ilyenje van.
Bevallom, nagyon-nagyon régen, olyan 8-9 éve vizsgáltam meg utoljára a mikroinverteres megoldást, így már nem emlékszem a buktatóira, azonban egy előnyre igen: akár 1-2-3 panelből is tudsz belőle rendszert csinálni. Ez akkor előnyös, ha csak egy panelban laksz, és a teljes rendelkezésre álló felületed az erkélyed. Akartam is magamnak így egyet, de valamiért inkább mégsem csináltam meg anno...
Szóval nem rossz ez a rendszer, sőt, még előnyei is vannak, de a "nincs jobb alternatíva" kijelentés minimum túlzó, de én bátran a "szakmaiatlan" jelzőt is ráakasztanám. Hangsúlyozom, nem bántásnak, nem beszólásnak mondom, hisz Te magad is írtad, hogy nem ez a szakmád...
-
makkmarce
őstag
válasz
liszkai 2
üzenetére
nincs jelentősége, ezért számolnak átlaggal.
Az, hogy februárban nem az éves termelés 1/12-ét termeli meg lényegtelen, mert júniusban meg 3x annyit termel, mint februárban. Napelem rendszereket éves fogyasztásra terveznek, abba bele van számolva, hogy valamikor felhős, valamikor süti a nap, valamikor meg hóval takart.
Az eu folyamatosan méri, így simán te is megtudod nézni, hogy hol mennyi lenne a termelés. Ha nem annyi, ami kijött mondjuk 2-3 év átlagában, akkor szerintem hibás a telepítés, mert még alá is lő a rendszer.
Itt a link, de az összefoglalóban is benne van.
kiválasztod a lakhelyedet, kitöltöd az adatokat, és meglesz a végeredmény, hogy megéri e. -
titta73
tag
Bocs, de látom leginkább még a hagyományos, egy inverteres rendszerekkel foglalkoztok, terveztek. Nekem tavaly lett telepítve egy Enphase mikroinverteres rendszer amit sajna az ünnepek és egy kis kavarás miatt csak idén januárban tudtunk bekapcsolni, mivel ekkor történt meg a villanyóra csere. Itt Pest megyében simán elment 2,5 hónap mire az elmü megoldotta...
Viszont egy csomó problémát megold, amiket itt jeleztek. Minden egyes tábla mögött van egy inverter ami passzív, 25 év garanciával alapból, párhuzamosan mennek, így bármely tábla teljesítményvesztése esetén (pl árnyák miatt) a többi megy tovább, bármegy részegység hibája miatt nem áll le a rendszer, rugalmasan bővíthető, átvariálható utólag 3 fázisra, miegyéb.
Igaz kicsit drágább mint a hagyományos rendszer, de mivel 25 év gari van az inverterekre, és nem kell bekalkulálni a kötelező cserét vagy a garancia kiterjesztés vásárlását, így más simán versenyképes a sima, központi inverteres rendszerekkel. Tudomásom szerint már több cég is telepíti, nekem a pécsiek csinálták, akkor még csak ők voltak. Nálunk telepítették az országban a második helyen. Remélem egyre jobban elterjed, szerintem ha jobban utána számol bárki, nincs jobb alternatíva. Ja és nem vagyok érdekelt benne, buta programozó vagyok, aki majd' egy évig olvasott utána hogy milyen rendszert válasszon... -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Growatt 10000 TL3-S inverternek muszáj internet elérést biztosítani?
Vagy ha már adok neki internet elérést be lehet úgy állítani, hogy más ne lásson bele csak én?
Jelszó védelemElsősorban garancia miatt kérdezem.
Van értelme egyáltalán annak hogy az inwerter online?
Nem elég ha csak olyan wifi hálózatra csatlakoztatom aminek nincs internet elérése és ha kell rácsatlakozok a telefonommal vagy laptopommal és megnézem a termelési adatokat? -
liszkai 2
csendes tag
Állítólag a jobb napelemek borult időben is termelnek áramot de keveset. Kíváncsi lennék százalékosan a bárányfelhőtől a sötét felhőig mennyi az a kevesebb? Mit tudtok erről?
Nekem 360 w. Canadien solár lesz, mire lehet majd számítani? -
balkoger
tag
válasz
MrKentsfield
üzenetére
Szia, Geresics ajánlata azért is jobb, mert ki fogja termelni a kívánt évi fogyasztásodat, míg az általad leírt csak ideális esetben.
Ezek mind veszteségek az ideálishoz képest:
DK irány
Néha árnyékos részek
És akkor számolj a nem ideális időjárással, a meleggel, stb.
Véleményem szerint az éves fogyasztás +15 - 25%-kal kell számolni.
Az ismeretségi körömben majdnem mindenki alul tervezte az elmúlt években, vagy éppen hogy 0-ra jött ki. -
otto.katz
csendes tag
Sziasztok,
egy uj 3-3,5 kW-os rendszert tervezunk felszereltetni, es egy kesobbi esetleges bovitessel kapcsolatban szeretnek segitseget kerni.
Rovid verzio:
- ha kesobb bovitenem egy string inverter agait, akkor kulonbozo tipusu es teljesitmenyu paneleket ra tudok kotni a stringre (ha pl. kesobb mar nem kaphato a kisebb teljesitmenyu), vagy optimalizalo is szukseges hozza?
- utolag be tudok rakni a panelekhez optimalizalot, ha ugy latom, hogy megis kell (vagy a fenti bovites, vagy mas miatt)?
Hosszu verzio:
Beszeltem az egyik kivitelezovel, aki kw/Ft szempontbol jo ajanlatot adott egy teljesen uj rendszer kiepitesere, de mivel szeretnek a kesobbiekben boviteni, ezert a SolarEdge invertert ajanlja, panelenkenti optimalizaloval es dragabb panelekkel, ami elegge megdobja az arakat.En alapbol egy 1 fazisu, 4-5 kW-os Huaweire gondoltam az ar/ertek arany miatt), es nincs olyan tenyezo, ami alapveto ismereteim szerint indokolna a panelenkent optimalizalt SolarEdge rendszert.
Nincs es nem varhato kesobb sem arnyekolas, de 2 tetosik van (DK es DNY), ezt pedig tudtommal a (2 munkapontos) Huawei is le tudja kezelni optimalizalok nelkul.
Emelett en a jelenlegi 3 kW koruli fogyasztashoz meretezett, olcsobb paneleket terveztem, mert azt gondolom, hogy par ev mulva, amikor tenylegesen esedekes lesz a bovites, mar olcsobban veszek jobb paneleket, de az eredetileg nagyobb kapacitasu inverterhez nem kell nyulnom, igy a szaldos elszamolast sem veszitem el.
O ket okbol javasolja most a SolarEdge-t es a dragabb paneleket:
1: SolarEdge-nel a panelenkenti optimalizacioval kesobb nem jelent gondot, ha mas tipusu es teljesitmenyu panelt veszek2: a Huaweinek bar elvileg vannak optimalizaloi, gyakorlatban nem nagyon lehet kapni oket, nincs meg veluk tul sok tapasztalat sem
3: kesobb mar nem lehet kapni a jelenleg olcsobb, 320W-os paneleket, ezert erdemes mar most a 370-est megvenni, amihez talan kesobb is talalok passzolo paneleket boviteskor
Tovabba o mar csak 3 fazisu inverterre ad ajanlatot, mert aprilis 30-ig szerinte nem kapjuk meg az engedelyt. En ugy ertelmezem a szabalyt, hogy az elott kell benyujtani az igenyt, igy eleg lenne az 1 fazis. Ez amiatt is olcsobb, mert az altala ajanlott 3 fazisu SolarEdge-nek legalabb 14 panel kell, pedig nekem a jelenlegi fogyasztas mellett eleg lenne 8-9 (350 kw koruli).
Szerintetek indokolt az optimalizalt SolarEdge rendszer es a nagyobb teljesitmenyu panelekkel indulas, vagy eleg egyelore egy (Huawei vagy mas) string inverter es kesobb siman lehet az akkor kaphato panelekkel boviteni a rendszert?
-
JÁNOS53
újonc
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,/ mivel nem vagyok hozzáértő, csak használó, és aki
telepítette a rendszert elérhetetlen/, hogy a jelenlegi rendszer bővíthető-e
napelemmel ill. mennyivel invertercsere nélkül?
Ami van : 12 db. Jinko Maxim 285-ös mono napelem két munkapontba
1 db. Froniusz Primo 3.6 os egy fázisu.
A rendszer jól működik, nincs villanyszámlám, de ha lehet bővíteném.
Megnéztem az előzményekben 3100 w.-nál nem találtam nagyobb összteljesítményt.
Tisztelettel és köszönettel : János -
Geresics
Topikgazda
válasz
MrKentsfield
üzenetére
D.) kérd az SE3500H-t mondjuk 4kWp napelemmel úgy, hogy a számla 25%-a legyen anyagköltség. Így lényegesen jobb Ft/kWp árnak kell lennie, talán még ügyeskedés nélkül is beférhet 450eFt/kWp alá (akik mostanában csináltak ilyen HMKE rendszert azt mondják nem lehetetlen), azaz visszakapod a beruházás komplett költségének a felét.
Az, hogy lesz túltermelésed, amit csak fél áron tudsz eladni nem olyan nagy baj, hiszen maga a rendszer is fele annyiba fog kerülni, ergo olyan, mint támogatás nélkül de teli áron értékestve. Ha valamikor, akkor most megérheti túlméretezni a rendszert!
Hmm... éjjel lehet ezt pontosabban ki is számolom!
-
MrKentsfield
tag
Sziasztok,
Javaslatot szeretnék kérni a lenti választáshoz, mert lehet tévedek 😊:
Paraméterek: éves fogyasztás átlag 3050 Kwh tervezett max kb:3300 Kwh (+2 légkondi, vízmelegítés)
Dél-délkeleti tető egy tetősík, 30fok, Nyáron 5 óra után részárnyék télen már 3 tól. (nyugati tuja meg az észak nyugati saját falam)
3x16A van bent most az elműtől.
A opcióm(3 betűs ON a vége 😊 ):
3,4 Kwp 10 db JA Solar 340 W(m) panel 12év termék +80% teljasítmény 25év gari, Fronius Symo 3.0-3-S (wifi) inverter 5év garancia ~ 1,6millaFt (Froniusra gari kiegészítést vennék de még nem kaptam rá árat.)
B opcióm (német zeneszerző solar Kft 😊:
HYUNDAI 390W monokristályos PERC Shingled cellás napelem 7 db panel 20 év gyártói garancia 25 év (84,8%) teljesítmény garancia 2,73 kWp / 3280 kWh SOLAREDGE 2200H - P404 okos inverter és optimalizáló 1 db; 1 fázisú 25 év gyártói garancia a teljesítmény optimalizálókra 20 év gyártói garancia (díjm.) 1,6 milla Ft itt az 1,2 feletti részt okosba kel számázni 450e/kWp miatt
Az A opció a gazdaságosabb itt 960-e vissza tudok igényelni. 3 fázis ha később átkényszerítik a népet a null szaldóból minden fázison tudom használni a pill termelést. Froniustól és az 5év garancia rizikósnak tűnik, esti árnyék és a soros miatt gondolom le kel nyelni némi teljesítmény veszteséget.
A B opció nekem műszakilag magasabb színvonalnak gondolom, A garancia tökéletes, nem gond az esti árnyék vagy ha nem egyformán öregszenek a penelek, stb.. Azok alapján amiket mondtatok és olvastam nagyon szeretnék SE-t. 😊
De kicsi, a felbővitem lényegesen drágább lenne.
Mondjuk szintén 10 panellel már 3000H vagy 3500H kéne hozzá és kb 2milla lenne nem tudok többet visszaigényelni mert csak az anyagár nő jelentősen. 5-10% plussz termelés soha nem hozza vissza a több 100-ezer +költséget szerintem 3,9Kwp egy fázison?? ha nem engedik most április után mer nem is lehet...
C opció elméleti: ?db panellel HYUNDAI 390W SE4E 3 fázis. (Ha jól tudom min 14panel kéne ami bőven sok nekem (terasztetőt tudok bővíteni alá.) itt nincsenek kétségeim de ez kb 2,5 Milla Ft ha jól osztok szorzok ez tizen-x év alat jön vissza míg az A opció kb 6. rengeteg felesleget termelnék az elműnek féláron.
Az eszem A-t mond esetleg kis fogyasztó ne ugráljon 😊 persze kiterjesztett garival.
Szívem szerint SE-t venném.
A C szuper erőmű de kb 6 helyett kb 20 év alat jön vissza. (ha nincs árváltozás.)
A? B? -
emre
veterán
Úgy látom még nem volt linkelve.
Építőközösség: Napelemek - fontos aktuális tudnivalók és határidők
Nagyon sokan vannak, akik a 2021-re meghirdetett felújítási támogatást napelemes rendszer telepítésére akarják fordítani, sokakat azonban igen kellemetlen meglepetések érhetnek, ha nem tudnak néhány, az előző év végén megjelent rendeletről, apró, de fontos módosításról, szabályozási változásról!
A Szász Jánossal folytatott beszélgetésben a sürgető határidők mellett szó esik a nettó és bruttó elszámolás közötti különbségről, a szaldó-elszámolás kivezetése kapcsán fontos tudnivalókról, az invertekre vonatkozó új áramszolgáltatói elvárásokról - és még sok minden másról! :-)
A végén pedig még arra is kísérletet teszünk, hogy ökölszabályt adjunk arra, kinek mekkora napelemes rendszerre lehet szüksége. -
balkoger
tag
Kérdeztétek korábban
Huawei garanciabővítés:
A kivitelezőn keresztül a nagykernél lehet megvenni az inverterhez, szériaszám alapján.
Nekem a 8KTL-M1-hez a 10 éven felül +5 év 480 EUR +10 év 740 EUR
Mivel eurós árak feltételezem, hogy nettó.
1Fázisú (362ft/EUR) +5/+10 év
3KTL-L1 168.-/ 348.-
3,68KTL-L1 174.-/ 354.-
4KTL-L1 180.-/ 360.-
5KTL-L1 204.-/420.-
3 fázisú
3KTL-M1 320/480
4KTL-M1 340/520
5KTL-M1 380/580
6KTL-M1 430/660
8KTL-M1 480/740
10KTL-M1 550/820
12KTL-M2 590/900
15KTL-M2 660/980
Hát nem tudom, ha tutira tudnám, hogy szaldóban maradok, amíg nem cserélek invertert, akkor talán egy 5 évest kifizetnék, de inkább kalkulálok cserére, mert 10 év múlva ez a technológia iszonyat sokat fog fejlődni.
Jobban belegondolva 10 év múlva a gyártónak sem lesz már ilyen tipusa, tehát ezzel megegyezőre nem biztos, hogy tudja cserélni
-
oak
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Bruttó 68 348 Ft lett végül a Huawei DTSU666-H250A. Elég
a típusszáma. -
liszkai 2
csendes tag
válasz
stickermajom
üzenetére
Igen, csak tartok tőle,hogy nem engedélyeznék, mert ha pl. egy két kw-osat ráköttetnék az már 5 kw és az már csak 3 fázissal lehetséges, ami viszont igen költséges lenne.
-
tbc2
tag
válasz
Voice24
üzenetére
Szerintem érdemes rákérdezni telefonon, mert az egyik ismerősöm amikor felhívta őket, hogy 3 hét eltelt már, vannak-e már részeredmények, akkor azt mondták, hogy már 5 napja kiküldték (ELMŰ) az MGT-t, de a három címzett közül egyik sem kapta meg... Aztán újra elküldték, és láss csodát megérkezett mindhárom helyre.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
Geresics
üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Eredetileg 3 fázisú inverter lett volna de a sorba kötés nem lett volna jó,mert időnként egy-egy panel árnyékba kerül és lerontaná a teljesítményt (ezt mondta a telepítő) A házban 3 fázis van de az 1 fázis állítólag a viszonyok miatt jobb lesz és a 3 fázist nem javasolták. Az inverter Solar-Edge lesz, ám ahogy látom a 3ooo-es nem sok bővítést tesz lehetővé. Másrészt állítólag egy fázisra nem is lehet nagyobbat tenni. A megoldás valószínű csak az inverter bővítés lenne, de akkor csak 3 fázis lehet. Ez egyelőre probléma lehet, de kivárok egy évet és meglátom mennyit termel,hogy a klímát is kielégítse. Az említett 3 kw rendszerre már megvan a a szerződés és a jövő héten jönnek telepíteni. Mi van akkor, ha egy másik inverterrel bővítenék és nem szólnék a szolgáltatónak, az mennyire lenne gázos?
-
jarisz46
csendes tag
Napelemes R. Tervezünk telepíteni.
A ház a 70 és években készült...
Olvtam egy MSZ/2019 szabvanyró ami a Villanyora stabvanyisitasrol szól.
( egy cikkben azt írják hogy még két (2) evig a régi alkalmazható..!!!Nem találtam hatalyoissag kezdetet-veget.
Tud valaki segíteni !?? Köszi ! -
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi
üzenetére
"3.6-os rendszeredre 4-es inverter lenne az ideális"
Miért?
A későbbi bővítés nem indok, mert akkor nem 3,6-os rendszerről kell beszélni, hanem a tervezett rendszerméretről. Ha pedig valaki azt az évet hozná fel, hogy "mert akkor nem fog csúcson menni az inverter, és ezmiatt kisebb lesz a (hő)terhelése, ami miatt hosszabb lesz az élettartalma", akkor ő vagy tudja, hogy a gyártónál hol van váltás az inverterbelsőkben, vagy nem tudja, hogy az inverterek X teljesítmények között azonos belsővel rendelkeznek, és csak szoftveresen vannak korlátozva... -
Geresics
Topikgazda
válasz
Jovanny2
üzenetére
A túlméretezhetőség a legtöbb esetben csak egy
értelmetlenszám az adatlapon, ami kb. lehetne akármi is. Pl. miért ne rakhatnék 400%-os túlméretezést, ha minden napelemem egy 45°-os, észak felé néző tetőn van? Sosem fog jól termelni! (Nem számoltam utána, csak mondtam egy abszurd számot - mielőtt valaki bele akarna kötni!
)
A túlméretezésnél a panelek tájolása kellene eldöntse, hogy mennyi legyen az annyi! Ezért van, hogy sok adatlapon 200%-ot is lehet látni, hiszen valóban életszerű, hogy valakinek van 2 tetősíkja, egyik kelet, másik nyugat felé néz! ~45°, vagy afeletti dőlésszögnél kb. sosem lesz vágás, mert sosem lesz az, hogy a 2 oldal egyszerre tudjon jól termelni! Persze, ha 15°-os a tető, akkor ez már nem igaz, hiszen nyáron, mikor magasan jár a nap, dél körül nem lesz releváns eltérés! Lásd: összefoglaló 6. pont grafikonja!
"eltérő tetőfelületek miatt, amit írsz, én a SolarEdge-et választanám"
2 eltérő helyen lévő, de azonos tájolású (és dőlésszögű) felület simán mehet egy hagyományos sztringinverter azonos munkapontjára. Ha a 2 tető eltér egymástól, akkor is mehet a sztringinverter 2 munkapontjára, csak ez miatt még nem érdemes SE-t választani.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
liszkai 2
üzenetére
"agy másik épületre (garázsra) ami nem sokkal de kissé távolabb van telepítenék napelem csoportot ... egy külön inverterrel"
Ezek valójában nem releváns távolságok, csak ez miatt nem kell külön inverter. Nálunk az erőművekben több száz méterre vannak időnként a sztringek az inverterektől, de a veszteség elhanyagolható. Azon pedig, hogy DC, vagy AC oldalon legyen hosszabb kábelezés a kisebb veszteség miatt, azon lehetvitáznimatekolni, de ilyen kis teljesítménynél felesleges.
"össze lehet e kapcsolni a másik rendszerrel"
2 invertert természetes lehet bekötni. Ezeket nem kell sehogy "összekötni", de gyanítom csak simán nem találtál jobb kifejezést, ezért fogalmaztál így.
Azonban nem írtad, hogy 1 vagy 3 fázisú rendszerekről beszélünk, mert az nagyon nem mindegy! 1 fázisra korábban max 5, ma (hivatalosan csak rövidesen) már csak 2,5kVA (értsd: kW) összteljesítményt lehet kapcsolni. 3 fázis esetén ilyen korlát nincs, mert a fázisokat szimmetrikusan "terheli". Ha pedig 3 fézisod van, de 2 1f. invertert szeretnél, akkor kösd őket külön fázisra."frekvenciát lehet-e szinkronba hozni?"
Szerencsére Neked semmi dolgod nem lesz a frekvenciával (csúnya világ is volna, ha a felhasználóknak kellene erre is figyelni
). Ezek az inverterek, mint termelő berendezések nem rendelkeznek forgó tömeggel, hanem a hálózat frekvenciájához igazodnak. Sőt, ha a hálózati frekiben anomáliát észlelnek, még le is állnak! 
-
Geresics
Topikgazda
válasz
liszkai 2
üzenetére
"Most van folyamatban 3.6 Kw-os napelem rendszer telepítése"
3,6kWp tökéletes párosítás a 3kW-os inverterhez még akkor is, ha a tájolásod ideális (dél felé néz kb. 35°-os dőlésszöggel - a telepítés koordinátáitól függően természetesen).
"Azt szeretném tudni,hogy az utólagos (majd egy év múlva) történő bővítéshez kellenek-e engedélyek"
Amennyiben az invertert nem bántjátok, a szolgáltatót nem érdekli mit csináltok DC oldalon."a 3 kw inverter fogja e tudni a 4.2 kw napelemeket működtetni?"
Működtetni fogja tudni, de a "hogyan" része már a telepítéstől függ!
Ha midnen elem tájolása ideális (ld. fent), akkor nagyon sokszor lesz a termelési görbédben "vágás" (keress rá bátran a topikban, sokszor volt már róla szó, hogy ez mit jelent).
Ha azonban 2 eltérő tájolást alakítotok ki, és azokat 2 munkapontra kötitek (pl. a napelemek egyik fele a kelet felé, a másik a nyugat felé néző tetősíkodon lesz), akkor sokkal kevesebb lesz, vagy akár egyáltalán nem lesz vágás. (SolarEdge, vagy más optimalizálós rendszer esetén a 2 munkapont kifejezés természetesen értelmét veszti, mert ott minden opti külön munkapontot jelent.) -
Jovanny2
őstag
válasz
liszkai 2
üzenetére
Szia, ha jól tudom az inverter (SolarEdge-ről tudok) 50-55%-kal terhelhető a névleges fölé, szóval a 4,2 még beleférne. De én ezt inkább kihagynám, mert az csúcsra lenne járatva elég sokszor, és melegedés szempontjából sem nyerő a dolog, így élettartam szempontjából sem. Inkább a nagyobbat, a 4-est választanám a helyedben, sőt, ha később bővíteni szeretnéd, lehet, hogy az 5-ös még jobb választás lenne. Az eltérő tetőfelületek miatt, amit írsz, én a SolarEdge-et választanám, ha belefér a büdzsébe.
-
Atis93
csendes tag
Sziasztok.
Fronius rendszernél milyen jogosultságok vannak a solarweben? Jelenleg view jogosultságom van a saját rendszerem felett amit nem tartok fernek. -
liszkai 2
csendes tag
Köszönöm a választ, tehát azért kell vagy ajánlatos túlméretezni mert a napelemek amúgy nem tudják különböző okok miatt teljesíteni a maximumot és ezt értem. Van még egy kérdésem, nevezetesen az, hogy agy másik épületre (garázsra) ami nem sokkal de kissé távolabb van telepítenék napelem csoportot mert a jelenlegire tervezett 10 db. épp hogy elfér egy külön inverterrel, össze lehet e kapcsolni a másik rendszerrel, a frekvenciát lehet-e szinkronba hozni? Elnézést a buta kérdésért, nem vagyok szakember.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
liszkai 2
üzenetére
Engedély nem kell és tudni is fog de termelni nem fog annyit mint egy 4.2-es amihez 4.2-es inverter társul. Olyan 20%-ot szoktak túlnapelemezni ami már most a 3.6-al megvan.
Arra gondolj, hogy a 3-as inverter azt jelenti maximum 3 kW a kimeneti teljesítménye. A 4.2 napelemnek meg egy téli, tavaszi napsütésben meg 3.8-4 kW lenne, de az inverter csak 3-at fog átengedni magán, mert ő annyit tud. A többi elvész. -
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok!
Most van folyamatban 3.6 Kw-os napelem rendszer telepítése, de már most előre látom,hogy nem lesz elég mert légkondival is szeretnék fűteni ami gyári scop értéke 5.1
Azt szeretném tudni,hogy az utólagos (majd egy év múlva) történő bővítéshez kellenek-e engedélyek továbbá a 3 kw inverter fogja e tudni a 4.2 kw napelemeket működtetni? Ha van aki tud válaszolni megköszönöm. -
balkoger
tag
Például monitorozni tudod az elektromos eszközeid mikor mennyit fogyasztanak, el tudod jobban osztani a fázisonkénti terhelést, aki pl szeretné tudni , hogy egy újjonan vásárolt infra panel milyen külső hőmérsékletnél mennyit fogyaszt egy x nm-es szobában komfortot kialakítva.
Ugyanez érvényes a hőszivattyús légkondikra, elektromos vízmelegítő, stb. Aztán ehhez mérten bővítesz pl x év múlva napelemet, vagy ruházol be villamos "átállásra".
Nagyon nem mindegy, hogy milyen fogyasztókat mire cserélsz (pénz, fogyasztás, stb.) -
oak
tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ma megkérdeztem és 150EUR nettó a Huaweihez.
-
MrKentsfield
tag
Sziasztok,
3,9Kwp- rendszere SE4K 3 fázis vagy SE3000H 1 fázist javasoltok? (max 10panel fér el most 10x390W Hyundai a terv)
-
Voice24
őstag
Hali!
Kérdezném, hogy tapasztalatok alapján kb. mennyi most az Eon engedélyezési átfutási ideje? Beleférnek a 30 napba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- BMW topik
- Mobil flották
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Medence topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Crimson Desert
- BestBuy topik
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- Dell Optiplex 390 MT,i3-2130,4GB RAM,500GB HDD,WIN10
- Lenovo IdeaPad 5 Pro - 14" 2.8K 90Hz - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
- Apple iPhone 11 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 92%
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.23-ig garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a típusszáma.