- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
madgie
titán
válasz kardkovacsi #48660 üzenetére
Tavaly nekem is majdnem egymiller volt hét sz@ros Maxim panel felrakása, hát pilláztam is rendesen (másfél évvel azelőtt kettőből megvolt a komplett rendszer, inverterrel, 16 panellel)
-
madgie
titán
válasz dolon75 #48002 üzenetére
Egy csomó olyan firmware frissítés van a mai világban, ahol a kijavított egy hiba két másik, addig még nem dokumentált hibát hoz magával. Izgalmas, amikor egy 300-400 ezres fényképező frissítése csinál olyat, amitől a videós autofókusz pulzálni kezd, emiatt használhatatlan lesz egy csomó célra. Downgrade nyilván nincs, onnantól együtt kell élned a rosszabb megoldással, mert a további frissítései is erre épülnek, hiába jelzed, hogy ez neked így nem oké.
Nem kell piszkálni, amit nem muszáj, a mosogatógépet sem birizgálod, ha működik, szerintem az inverter is ez a kategória, nem kell buherálni, ha jól megy. -
madgie
titán
válasz Balázzs #47077 üzenetére
Nem hittem volna, hogy összejön a hónapban az ezres, de a végére ípphogy meglett
(7.47 kWp panel, három égtáj felé, mert a Kádár kockán csak így fért el) -
madgie
titán
válasz BB9000 #46849 üzenetére
Van egy hibrid hőszipkás Ariston Lydos itthon, a környék összes Ariston szerelőjénél végigpróbálkoztam, a hőszivattyús szerviz nem szereli, mert bojler, a bojleres meg nem szereli, mert hőszipka
Az lesz a vége, hogy vagy keresek egy független szakit, aki kitakarítja, vagy megcsinálom magamnak. -
madgie
titán
válasz kardkovacsi #46028 üzenetére
-
madgie
titán
Hááát, te akartad
(Sötét-Szabolcs, a Napot még nem láttuk ma) -
madgie
titán
válasz Oldmobil #34371 üzenetére
Az újabb R sorozat már nem, öt napos nyaralás elején hülye fejjel a nappaliban lenyomtam a routert is, az inverternek nem volt mivel kommunikálnia, nincs is sok értelmes adat abból az időszakból (valamelyik napot nullára mutatja, de mindegyiket nagyon kevésnek, miközben hétágra sütött a nap).
-
madgie
titán
válasz ratkaics #31877 üzenetére
Ha egyelőre elég és nem is tudod elhasználni, amit a bővítés hozna, akkor szerintem is ráérsz vele, mármint hová termelnéd meg a pluszt? A szolgáltatónak, fillérekért?
Másrészt viszont te tudod, hogy állsz anyagilag, én sem hittem, hogy a napelem után fél évvel elektromos autó jön a házhoz, aztán így alakult, most meg emiatt nem árt, ha bővítek -
madgie
titán
Hát ma letelt az első évem és bevallom férfiasan, elqrtam, 440 kWh plusz maradt... ami azért dühítő, mert kifizetnek valami hatezerpárszáz forintot, ha meg beletöltöm az autóba és csak simán többet kirándulunk, ezzel elmentünk volna vagy 2500 km-t
-
madgie
titán
válasz 7Heads Drago #26383 üzenetére
Még egy éve sincs, hogy fent van, szóval hosszú távú tapasztalatom nincs vele. Működik, ennyi (SAJ R5–5K–S2)
Azon gondolkodom épp, hogy mivel két égtájra néznek a panelek (8+8, nagyjából D és NY felé) nem-e lehetne keletnek is nyolcat (vagy akár csak hatot) felrakni. Tudom, csak két string van, de a nyugati (ami inkább nyugat-délnyugat) addig nem kap sok mindent, míg a keleti korán reggel kapná az áldást. Nyilván tudom, hogy nem fog +33%-ot hozni (főleg, mert kelet-északkelet) de egy reggeli boost jól esne a lelkemnek (no meg az elektromos autónak is). -
madgie
titán
válasz Janusz001 #22025 üzenetére
Nálam még akkor is, kétszer melléfúrtak, aztán szóltam nekik, hogy ez így nem lesz jó, nem azért raktam három éve tetőt, hogy ők ementálit csináljanak belőle
A végén "szerethettek", elmentem szórófejes festékért és mindent lefújattam velük, amit fent összekarcoltak-horzsoltak.
Ilyenkor az bosszant a legjobban, hogy el akarják sunnyogni. Mit bánom én, ha hibáznak, emberből vagyunk, de basszus szóljon és a tető értékének a töredékéért kijavítjuk, pár perc alatt. Egy kétmilliós lemeztetőnél, kétmilliós napelem-rendszert felrakva nem azon a 4 ezer forintos festéken fogok pampogni, hanem azon, ha a sérülés miatt idővel elkezd majd korrodálni a tető. -
madgie
titán
válasz tothbe #18177 üzenetére
Konkrétan 3 kilóval kevesebb volt nekem is ugyaninnen az optimum, év elején, annyi különbséggel, hogy nekem egy fázisos SAJ R5-5K lett, nem három fázisos (teljesítményre, panelszámra, paneltípusra ugyanez).
Mondjuk amikor kiderült, hogy egy fázisra nem lehet már többé ekkora teljesítményt rakni, akkor vakargattam kicsit a fejem, hogy ha bedöglik X év múlva, mit rakatok helyette... ha már évek óta nem lehet egy fázisra ekkora teljesítményt itthon engedélyeztetni, akkor senki nem fog egy fázisos 5kW invertert forgalmazni...
Mindegy, ez majd legyen a jövő problémája.
Más: közben ma meglett az első megawattórányi termelésem, még le is fotóztam, ejnye, kezdeti lelkesedés -
madgie
titán
válasz Samott #18094 üzenetére
Szeretjük a Lydos Hybridet, bevált, sokkal-sokkal kevesebbet eszik, mint a villanyos Hajdu (1,3 kWh kb eddig az átlag naponta), a hátrányaival is tisztában voltunk, sőt, van, amelyik nekünk előny is (pl az, hogy hűti a környezetét, ez nekünk előny, mert kamrában van), de mai eszemmel inkább rászánnék még egy kicsit és a nem hibrid megoldást választanék, hanem a még kicsit jobb COP értékű, teljesen hőszipkás Nuos Evo-t.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz 7Heads Drago #17522 üzenetére
Nekem az 5,2-es rendszer is kb ennyit tud, ennyit jelent az eltérő tájolás (meg az esetleges árnyékok).
gorbep: az i3-ban hiába lehet akkut cserélni, senki nem foglalkozik vele, annyira horror árban van a csere. Ha már i3, meg túl nagy hatótávban gondolkodás: a mai napig jó vétel szerintem egy 94-es változat, range extenderrel. Ez utóbbi a hosszú távú utakon jól jön, 100-150 km-ént meg biztos van benzinkút.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz kardkovacsi #17307 üzenetére
Igen, ez a Miele duma tök jól hangzik, ha nem találkoztam volna már többször is luxus-jellegű ingatlanok videózásánál a Miele szervizesekkel…
-
madgie
titán
-
madgie
titán
Két külön string. Ezer éves fűtési rendszer van, azt nem is tervezem megpiszkálni most, a jó öreg áramzabáló Hajdu bojlert fogom lecserélni egy ilyenre.
-
madgie
titán
válasz -=Tiger=- #16871 üzenetére
Ja, megvan a cég Nekem a profilokat engedték elég csúnyán túl, azzal nem tudtam mit kezdeni utólag, meg látták rajtam, hogy ugrok arra, hogy a cserepeslemez megsérüljön és "véletlenül" úgy felejtődjön, szóval a végén szépen az utolsó pici karcig lefújattam velük színazonos festékkel.
A legjobban azt utálom a szakiknál, hogy mindig figyelni kell rájuk... nem is azt, hogy mit barmolnak el, emberek vagyunk, tévedhetünk... hanem az, hogy úgy hagyják, elrontva, kilyukasztva, leverve, ha nincs, aki rájuk szóljon. (tisztelet a kivételnek, nyilván).
Egyébként alapvetően én is rendesnek találtam a céget, bár tényleg az eljárás végéig észnél kellett lenni, mert mindig benéztek valamit. -
madgie
titán
válasz 7Heads Drago #16785 üzenetére
Nekem meg múlt héten azt, nehogy nekiálljak lemosni
-
madgie
titán
válasz Andras6800 #14935 üzenetére
Ja és visszamenőleg lecserélték a telepített invertereket régi, használtakra, meg hasonlók
-
madgie
titán
Azért vagyok mérges (elsősorban magamra amúgy), mert eddig semmi érdemlegeset nem csináltak: adtak pár árajánlatot, amit nekem kellett kijavítani, módosítani, nem jöttek ki műszaki felmérésre, pár olyan kérdést tettek fel, ami alapján jobbnak találtam, ha én oldom meg a dolgot (45 fokos sátortetőnk van, a drónt felküldtem, a pontos 45 fok miatt be tudtam a tetőfelületekkel merőlegesen állni, majd a stablonléc, tető alja alapján méretpontosan fel tudtam dobálni a paneleket a fotókra), ennek alapján küldtek egy szerződést, aminél szintén telefonálnom kellett, mert benéztek valamit, meg hasonlók. Szóval kvázi semmit nem csináltak eddig elsőre jól az előlegükért, most meg tökörésznek itt bármire is hivatkozva, mikor már 60 napja felrakhatnák a cuccot.
Most éppen itt tartunk:
"Amennyiben a pályázatát június 30-ig benyújtja, úgy nem kell sem az energia vásárlási szerződés, sem a hálózati engedélyes részéről kiállított igazolás! Tehát Ön a szaldó elszámolásban maradhat úgy is, ha az üzembehelyezés (villanyóra csere) nem történik meg június 30-ig.
Ez azt jelenti, hogy elég, ha Önnek júniusban telepítjük és számlázzuk a rendszerét, csak arra kell odafigyelnie, hogy legkésőbb június 30-ig benyújtsa az elszámolását."
Ezt a MÁK részére elküldött nyílt levélre adott válasz alapján írták. -
madgie
titán
Én jövő hétig adtam időt a tisztaenergiáknak, hogy emberi időpontot adjanak a telepítésre, onnantól nem érdekel, hány raklapnyi napelemük volt a szuezi csatornába beragadva, mennyire vannak leterhelve és fákkovid, kérem szépen vissza a 600 ezer előleget... legfeljebb nem lesz napelemem.
-
madgie
titán
válasz Vasy09 #14543 üzenetére
Azért máshol is a szarakodás megy, január 26-án írtunk szerződést a tisztaenergiákkal*, március 3 óta felrakható lenne a rendszer, erre ma írtak egy levelet, hogy nem fogok beleférni a 06.30 határidőbe, de ne féljek, nem olyan rossz az a bruttós elszámolás sem...
*: azt csak zárójelben írom ide, de a telefonom minden hívást rögzít és ebben a beszélgetésben pont sürgettek, hogy írjam alá azon a héten, mert akkor még biztos beleférünk a határidőbe.
Kezdem azt hinni, hogy a debreceni olcsóbb SolarX jobb választás lett volna, szerintem már rég üzemelne a rendszer.
-
madgie
titán
És ez miért baj? Mármint ha nagyobbat rakatsz fel, felhasználhatod másra, mittomén átmeneti időszakban klímával fűtesz, vagy urambocsá' beraksz egy bányászgépet a garázsba. Vagy éppenséggel a nagyobb akkor is jól jöhet, amikor már csak bruttós elszámolás van és a zsebedre megy a játék.
-
madgie
titán
válasz senki68 #13651 üzenetére
Itt már senki nem követ semmit, csak az értelmetlen rugózásodon kellene túllépni. Leírtad, elolvastuk, jól van, a huszonhatodik válasz után senkit nem fog érdekelni az eredeti felvetés, ha a mostaniban csak annyit lát, hogy villanybojlerhez is kéne harom fázis (ami valljuk be, önmagában nem állja meg a helyét).
-
madgie
titán
Szerintem már pont elég lesz a ki mivel főz hittérítésből, lassan azt hiszi az ember, hogy az nlcafé turbóanyukáit olvassa...
-
madgie
titán
válasz Samott #12019 üzenetére
Akkor Maxim, szerintem. Nekem a déli oldalon ilyen bejövő vezeték van, plusz télen picit a szomszéd tető árnyékol, nyugati oldalon meg egy kémény van, ami napnyugta felé már dobhat egy kis árnyékot 1-2 leendő panelre. SE és Maxim között variáltam, az utóbbi olcsóbban jön ki (a panelenkénti monitorozás meg nem érdekel).
-
madgie
titán
válasz Geresics #10611 üzenetére
Nekem van az egyik tetőn ott egy cső, amin bejön az áramkábel, a másik tetőn egy kémény, az egyik reggel ad egy kis árnyékot, a másik késő délután, és mivel kádárkocka, így úgyis két tájolásra lesznek felpakolva a panelek. Erre Maxim árajánlatot kértem (jóval olcsóbb, mint az SE), mondjuk még a műszakisokkal nem beszéltem, de elküldtem nekik pontos tájolással a drónfotókat
-
madgie
titán
válasz stickermajom #10383 üzenetére
Á, ez jó ötlet, köszi! Van egy régi Hajdu, ami majdnem a fél elektromos fogyasztást csinálja most (nyilván vezéreltről megy még most), akkor a napelem után lecserélem egy Ariston Lydos Hybridre (ha nem tudtok olcsóbb hőszivattyús bojlert ). Ráadásul nekünk kamrában van a bojler, ott külön jó, ha hűt.
Közben nálam is elindult szép lassan a napelemprojekt, a regisztrált villanyszerelő tegnap átrámolta a mérőt rendesen, elvileg pénteken jön az E.on a 32A főkapcsolót feltenni. Közben ma a tisztaenergiáknak elküldtem, mit akarok (5kW, egy fázisra), pontos tájolású drónfotókkal, E.on engedéllyel, szóval remélem beleférek még a szaldós határidőbe.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz stickermajom #10119 üzenetére
Az előbbi, hálózatfüggő, nekem ma jött pozitív visszajelzés az eon-tól az 5kW igényemre egy fázison.
-
madgie
titán
válasz stickermajom #9750 üzenetére
Nem mondjátok komolyan, 2,5 kWp-ért kis túlzással felesleges pénzt adni
-
madgie
titán
Nem szeretjük a klímát. Igazából ha azt vesszük, hogy a kb 4000 kWh-nyi éves áramszámlánk majdnem fele egy villanybojler, ami vezérelt áramról megy, akkor nem is biztos, hogy egyáltalán kell ekkora fogyasztásra napelem. Ha azt a Hajdut lecserélem valami modernebbre (pl Ariston), akkor azok eleve nem szeretik a vezérelt áramot, meg persze a napelem miatt már eleve nem is lenne olyan, akkor szaldó nélkül azt hiszem csak megbonyolítaná az életem ez az egész. Ráadásul a tető déli oldalán van az a cső, amin bejön az egy fázis, házon belül régi fa szekrényben a mérők, ha ehhez hozzányúlok, újabb félmilla. Ja, meg sátortető, nem is nagyon férne csak a déli oldalra az a tizenpár napelem, akkor meg már ha a nyugatira is megy, és egyből SolarEdge az ajánlott.
Szóval tényleg nem tudom, egyáltalán vágjak-e bele. -
madgie
titán
Kádárkocka, 3-4 klímát is hülyeség felrakatni. Van egy ,de a folyosón, az nyáron is inkább csak a párát szívja ki, de fűtenj értelmetlen, mert a folyosón 30 fok van, a szobákat meg alig melegíti.
Hőszivattyú meg egy vagyon, eleve radiátorok vannak, nem padlófűtés, nincs kedvem szétveretni az egész házat...
-
madgie
titán
December 21-i ajánlat, 5 kilowatt körüli termelésre kértem tőlük ajánlatot, a prémium csomagban ötezeres SolarEdge inverter meg 15 darab 350-es Axitec napelem volt, de lehet kérni más napelemekkel is, 14 darab 380-as JASolarral 88 ezerrel olcsóbb.
Azt nem tudom most, akarok-e szaldó nelkül napelemet, ha nem, akarok-e szaldóval teljes áron napelemet Fogyasztásom messze nincs ennyi, de egy elektromos kazánt el tudnék képzelni kiegészítő fűtésnek... aminek nyilván csak akkor van értelme, ha szaldózok.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Sweet.tv - internetes TV
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Háztartási gépek
- Kiszivárgott reklámanyagok a Samsung Galaxy S25-ről
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Óra topik
- AliExpress tapasztalatok
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Eureka Mignon Specialita 17NX
- Xiaomi Yimmy H10 porszivó
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával