- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Asszociációs játék. :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Digitális Állampolgárság Program
- Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Iridium_
újonc
Sziasztok,
egy 45 fokos délkeleti tájolású tetőre mono- vagy polikristályos paneleket ajánlanátok? Kaptam több árajánlatot is de egyik mono-t a másik poli-t ajánlana. Árban és teljesítményben hasonló a két ajánlat.
-
törölt tag
válasz joghurt #4096 üzenetére
Kb. 1 hónapja lehetett egy átfogó felmérés és adatszolgáltatás a közintézmények energetikai helyzetéről, fogyasztásról, a kiépített elektromos rendszerekről, fűtési/hűtési módjaikról.
Aztán lehet a mostani helyzet felülír mindent majd, de ezekből az következhet, hogy ismét több pénz fog jutni az állami szférába.
Hangsúlyozom: következhet -
joghurt
addikt
(Bár ez ugye nem a politikai topic, az alacsony energiaárakkal egyrészt most lehet szavazókat vásárolni, másrészt a terepet aláaknázni a következő kormány számára, akik előbb-utóbb kénytelenek lesznek meglépni az emelést. És akkor a Bölcs Vezér viheti ellenük az utcára a Zembereket, akik már 300 Ft-os vizitdíjért is eladták magukat.)
Én bízom benne, hogy az EU előbb-utóbb tiltott állami támogatásnak fog minősíteni sok ilyet, illetve ragaszkodni fog hozzá, hogy a támogatások valóban a lakossági energiahatékonyságot szolgálják - tehát ne középületeket hőszigeteljenek belőle, mint most, és lakossági napelem pályázatok legyenek, ne csak a haverok 5milliárdos (mellesleg zöldmezős) napelem-parkja kapjon az európai adófizetők pénzéből.
A tej élet, erő, egészség.
-
Geresics
Topikgazda
Ha vége lesz ennek a hercehurcának, akkor jövőre 2 lehetőséget is látok. 1, hogy a kormány azzal is próbál segíteni, hogy nem emeli a villany árát, bár már nagyon kellene, 2, hogy az idén extrán elszenvedett veszteségekre való tekintettel enged emelni. Meglátjuk...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Zlcsi
senior tag
válasz Geresics #4093 üzenetére
ez teljes mértékben a politikától függ, az hogy előbb-utóbb emelkedni fog nem kérdés, hiszen kb a felébe kerül nálunk mit az EU-s átlag, a zöld nagyhatalom német országban meg 3x annyiba
egyébként én nem számítanék arra, hogy a közel jövőben emelik, a jelenlegi helyzetben meg főleg...
szerintem leghamarabb választások után lehet emelésre számítani... -
Geresics
Topikgazda
válasz Capricornhun #4092 üzenetére
Jelenleg mesterségesen lent van tartva. Emelkedés várható, ebben minden szolgáltató egyet ért, hogy kell, azonban legutóbb nem tudtak megegyezni, hogy mennyit, ezért idén elmaradt az emelés!
-
Capricornhun
tag
válasz Capricornhun #3073 üzenetére
Mi a helyzet az áram árával kapcsolatban? Gondolom meredeken emelkedni fog mindenek az ára. Szerelés , berendezés stb.
-
canniball
nagyúr
válasz Geresics #4086 üzenetére
Az életvédelmis rész megvan, hogy figyelni kell rá. Viszont azt hittem áramszünet esetén tovább dolgozik a rendszer, de csak a ház felé, a szolgáltató felé nem táplál. Megint okosabb lettem, már megérte ma felkelni.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Geresics
Topikgazda
válasz canniball #4085 üzenetére
Nem. Áramszünet esetén a hálózati 50Hz frekvencia megszűnik, és az első Hz (0,02s) -nál azonnal le kell kapcsolnia! Ennek életvédelmi oka van. Áramszünetet a szolgáltató azért csinál, mert dolgozba a hálózaton, és ha süt a nap, akkor a rendszer több energiát állít elő, mint amit elhasználsz, a többi pedig megy ki az oszlopra. Jön a szolgáltató embere, felmászik a oszlopra, és áramütéssel leesik, ami nyilván nem megengedhető.
Másik eset, hogy valaki àramütést szenved, és az ÁVK lekapcsol, de a napelemes rsz. táplál továbbra is, abból grillezett tulaj lenne. Senkinek nem jó...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
válasz LittleBoss67 #4072 üzenetére
Suntech pontosan melyik panel?
Longi, qcells szinte azonos paraméterekkel vannak, előbbi szerintem picit olcsóbb, utóbbi több garancia. Nálam jól teljesítenek, pedig nem is felezett cellások még.
SAJ-ról nem igazán olvastam rosszat. Talán egy telepítő írta, hogy az egyik ügyfele cserére várt.
Valahogy több bizalmam volt Fronius supportban. De ez szubjektív. -
nessh
tag
válasz LittleBoss67 #4065 üzenetére
Bár kisebb rendszernél, de én SAJ + Longi kombót választottam.
Sununo - 1 fázis
Suntrio - 3 fázis -
LittleBoss67
aktív tag
válasz merqree #4074 üzenetére
Igazság szerint MFB pályázaton gondolkodtam, menne is de rá jöttem, hogy nem akarom én azt a macerát. Egy kis kölcsön, egy kis saját, így kb 5 évig havonta annyira fog kijönni a törlesztés, mint a jelenlegi villanyszámlám. Na jó, egy pár ezressel többe, de az bővel belefér.
Egyébként tényleg: A SAJ inverter a LONGI elemekkel az imént számoltam át, 1,745 MFt lenne.[ Szerkesztve ]
-
LittleBoss67
aktív tag
válasz merqree #4073 üzenetére
Tavaly bőkezűen bántam itthon az elektromos rendszereimmel , ha elmentünk tv úgyhagy, számítógép hogy a macska ne unatkozzon úgyhagy bojler hadd szóljon (rátekerve vagy 50 fokra egyből evett napi 8-9 kWh-t).
Most kicsit visszafogottabban bel fogok férni az 5600-5700 kWh/év-be. -
merqree
őstag
válasz LittleBoss67 #4072 üzenetére
Alkudni már próbáltál?
Jut' eszembe
A 3.-at probáld meg 1,8 környékére levinni. Ha van tőkéd, akkor bedobhatod, hogy fizetsz (nagyobb) előleget... -
merqree
őstag
válasz LittleBoss67 #4070 üzenetére
A Fronius gari nekem alapból 5 év volt. Aztán lehetett volna bővíteni 10 évre. A jelenleg megspórolt vilannyszámlából azonban már kettő invertert vehetnék, ezzel a megtérülésem tolódna el...
Ahogy számolgatom, nekem nagyon messze a megtérülés az időközben lecsökkent fogyasztás miatt. -
törölt tag
SAJ: 10 év garancia az inverterre, hazai forgalmazóval és szervizzel
Qcell-s: 12 év garancia a panelekre, szemben a másik kettő 10 évesével.
Ha pénz számít, akkor első.
Egyébként harmadik nálam. -
LittleBoss67
aktív tag
Kedves Geresics, Merqree, és Rolly !
Köszönöm mindegyőtök segítségét. A kisebb hely és szerelés miatt én is a 2-es 3-as ajánlatot néztem, de elbizonytalanodtam az invertereket illetően, mert a SAJ 10 év garit, a Fronius pedig 2+3 at ad.
Köszönöm
-
veterán
SAJ inverterem van 4k-m jelenleg egyfázisú az 5k-m is egyfázisú szerintem.... működik teszi a dolgát nálunk nincs panaszom rá 3 év alatt bár ha minden igaz le lesz cserélve SE-re a bővítés miatt... bár lehet később még használatba vesszük
-
Geresics
Topikgazda
1.) 5,015 kWp = 331 007 Ft/kWp
2.) 5,04 kWp = 378 968 Ft/kWp
3.) 4,9 kWp = 400 000 Ft/kWp
SAJ inverterek szervizháttere számomra visszás, belseje ismeretlen, de ettől még simán lehet szuper! Az árkülönbség azonban jelentős, ha a teljes élettartam alatt egyel többször kell cserélni, akkor is megérheti! Ha pedig a garidő után cserélned kell, még mindig áttérhetsz más gyártóra...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
merqree
őstag
Nekem Qcell és Fronius páromos van, de még 2014ről.
Működik, nem volt vele gondom.
Anno 1,8 millió volt, számlával és teljeskörű ügyintézéssel a 3,75 kWp-es rendszer. -
LittleBoss67
aktív tag
Segítene valaki ?
5 kWp-s rendszerre ajánlat:
1.) - Suntech 295 Wp polykristályos napelem 17 db.
- SAJ Sununo Plus 5K-M három (lehet csak 1) fázisú inverter
- 1,66 MFt.2.) -LONGi Solar 360Wp monokristályos PERC félcellás napelem 14 db.
- Fronius Primo Web 5.0-1 egy fázisú inverter
- 1,91 MFt.3.) - Q-Cells 350 Wp monokristályos PERC félcellás napelem 14 db.
- Fronius Primo Web 5.0-1 egy fázisú inverter
- 1,96 MFt.Mindegyiknél 1 db AC/DC túlfesz. védelem.
Mind a 3 ajánlat bevállalható-e, tehát jól van-e paraméterezve, illetve keverhetőek-e egymással az összetevők?
Köszönöm.
-
Geresics
Topikgazda
Az új Fronius széria tervek szerint júniusra lesz engedélyezve!
-
Geresics
Topikgazda
válasz joghurt #4060 üzenetére
STC-vel szoktam kalkulálni. Ha pl. Voc=40V, akkor Vmpp kb. 33V lehet. A hőfoktényező kb. -0,3-0,4% lehet. Ergo 10 napelem esetén:
Voc=400V és ~448V @ -5°C (Δ-30°C)
Ez azt jelenti (nagyon durván számolva), hogy az üresjárati feszültség, ami nem haladhatja meg az inverter max.DC bemeneti feszültségét, az kb. max.450V lesz, amit kb. minden inverter tud.
Vmpp=330V és 290V @ 55°C (Δ30°C)
Ez azt jelenti (nagyon durván számolva), hogy a munkaponti feszültség, ahol majd az inverter optimális DC bemeneti feszültségének kellene lennie, az kb. 300V lesz. Ez egy 1000V inverternek booster nélkül édeskevés, 5-600V invertereknek kb. jó (azok jellemzően DC 360V körül vannak).Nem muszáj gyártót váltani, jön az új Fronius, ami kívül-bellül csilli-villi lesz, és ehhez tök jó! Growatt invertereket én nem az inverter, hanem az importőr miatt kerülném. SE jó, de drága, és 10 napelemhez nem mindegy milyen optimalizálót választotok (lásd pár kommenttel feljebb), én a felárat inkább extra panelekre költeném. Van még más gyártó is, többeknek innen a topikból bevált a SAJ inverter - nekem sajna nincs tapasztalatom vele, pláne nem ismerem a belsejét. Ott vannak pl. még a Huawei inverterek is, stb-stb...
DE! Értem én, hogy szeretnél már túlesni a dolgon, viszont 25-35 évig működő rendszert szeretnél épp választani magadnak! Remélem kapok lassan választ az új Fronius inverterek engedélyeztetésére, simán lehet, hogy 1-2 hónapon belül már tudnád azt választani! Érdemes lehet picit várni, ha már ilyen hosszú időre tervezel...
(#4061) agyarka
Feszültséget kicsikarni nem nagy kunszt, így gyakorlatilag minimális fény elegendő! Áramerősség nem lesz hozzá, de attól még a többi napelem fog tudni termelni.[ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
A szükséges optimalizálók száma az inverter stringfeszültsége és az optimalizálók kimeneti DC feszültségsége adja meg.
A P404 emelt stringfeszültségű,azaz kevesebb kell belőle.Az inverter addig nem termel, amig a forrásfeszültségek összege el nem éri a szükséges stringfeszültséget. Vagyis SE inverter esetében sem termel az inverter, ha a szükséges mennyiségű panelt nem éri fény.
[ Szerkesztve ]
-
joghurt
addikt
válasz Geresics #4056 üzenetére
Ajánlatot Fronius Primo 3.6-1M-re, Symo 3.7-3M-re, 4.5-3M-re és 5.0-3M-re kaptam. Ezeknél 595 V-os a névleges feszültség, 150-1000 V közötti tartományban.
A panelek részéről nem tudom, az STC és az NMOT hogyan viszonyul a -5/-10 fokos értékhez, de olyan 40 V körüli Voc számokat látok, pl. Sharp NU-JC330-nál. Ebből 10 darab az 400 V körül van. Nyilván masszírozni kell hozzájuk az invertert.A "más gyártó" nekem annyira nem egyszerű ügy. Vagy van SolarEdge számottevően drágábbért (plusz optimalizálók), vagy Growatt.
-
canniball
nagyúr
válasz stickermajom #4057 üzenetére
Igaz nekem '18-ban volt intézve, de a 30 nap alatt mindkét kör lefutott. Személyesen az Elműtöl nem kaptam értesítést, de a cég aki intézte (Pentele) mindét alkalommal szólt, hogy megvagyunk.
[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
ELMŰ-nél mennyi mostanában az első körös online engedélyezés ideje? Kitöltik a 30 napot? Ha minden igaz valamikor a múlt hét elején lett beadva. Kap amúgy róla a végfelhasználó is valami értesítést, vagy csak a cég?
-
Geresics
Topikgazda
válasz joghurt #4054 üzenetére
"A 8 panel pedig ~2,9 MWh-t termel, ha 10-zel kezdünk, akkor az ~3,6 MWh"
Ezek szerint már csináltál termelés-kalkulációt, és 1100kWh/kWp jött ki, szuper, ennyivel is könnyebb dolgunk lesz.A 10 db * 330 Wp * 1100 kWh/kWp = ~3,6 MWh kiindulásnak tök jó! Induljunk ki ebből, és vizsgáljunk meg lehetőségeket!
1.) Ez egy sima 3kVA inverternek ideális teljesítmény, csak fesz.értékeket kell nézni a kiválasztott napelemek alapján. Gyanítom, az üresjárati feszültség -5°C-nál sem fogja elérni az 500V-ot, ergo az 1000V-os invertert vagy hanyagolnám, vagy olyat keresnék, amiben van booster. Utóbbit én nem igazán szeretem, mert a booster eszi az élettartammot. Ilyen pl. a Fronius Primo 3.0-1. Viszont az új Fronius invertereknél végre rájött a gyártó is erre, épp ezért alacsonyabb feszültségre optimalizálnak! Éljen-éljen! A baj az, hogy annyit tudok a szolgáltatói elfogadásukról, hogy már folyamatban van az engedélyezés, de pontosabbat nem. Viszont most rákérdezek megint, és ha van inkfó, akkor megírom! Én tuti megvárnám, de ha nagyon viszketsz, akkor én a helyedben 3kVA esetén más gyártót keresnék.
2.) 5kVA inverternél az a baj, hogy amit most veszel napelemet, azt tuti nem fogod később már megkapni, ergo nem kötheted őket egy sorba (legalábbis nem célszerű)! Tehát, marad az, hogy a mostani napelemeket 1 munkapontra kötöd, a későbbi bővítést pedig a 2. munkapontra. Itt viszont ugyan az a helyzet, mint a 3kVA inverter esetén: a megfelelő feszültségérték megint csak kérdéses!
-
veterán
válasz joghurt #4054 üzenetére
én annó 4 kWh-s rendszert raktam fel mert a fogyasztásunk csak 3000 kWh / év volt és így a termelés 5000 kWh körül van (4800-4900) ... eltelt 3 év és közben lett pár klíma amivel elfűtjük a maradék áramot, lett egy nagy hűtő ami évi 500 kWh-t fogyaszt... lett egy jakuzzi ami 2000 kWh / évet fogyaszt és szeretnék egy kis elektromos autót a diesel mellé a városban rohangálni (évi 10-15.000 km)...
Tehát annó vettem egy 4 kWh-s invertert ami most "kuka", mert a tetőre még 3-3,5 kWpnyi napelem kerül fel és az inverter ezt nem bírja...
Ha most telepítetnék napelemet akkor a megnézném a tetőt mennyi napelem fér rá max és ahhoz vennék invertert ... de ez a mi esetünk nem mindenkinél így működik
Mondjuk a maradék inverterben még gondolkodom ha lenne cellaoptimalizált glass-glass napelem akkor tudnék vele mit kezdeni
szerkesztés: látom az autó tervben van nem tudom milyen és milyen használatra de, ha elektromos / plugin akkor azzal is számolj egyből... Mi átlag napi 30-50 km-t megyünk évi kb 10.000 Pest környékén így 100x15-17 azaz 1500-1700 kWh áram el fog menni az elektromos autóba is...
[ Szerkesztve ]
-
joghurt
addikt
válasz Geresics #4053 üzenetére
Az autó annyira közeli jövő, hogy egyből a napelem elintézése után fogok nekilátni a keresésnek. (Elég sok púpom van mostanában, ezeket a feladatokat meg sorba lehet állítani.) Nem tudom, te milyen minimális fogyasztásra csinálnál rendszert, de ez máris cirka 3500 kWh körüli. A 8 panel pedig ~2,9 MWh-t termel, ha 10-zel kezdünk, akkor az ~3,6 MWh.
A kérdés továbbra is nyitott: Egy jövőbeli bővítésre gondolva (= a tetőtér teljesen megcsinálva, fűtés, melegvíz) célszerű most ráhagyással megvenni a nagyobb invertert, vagy inkább majd a plusz panelek felrakásakor cserélni le egy másfélszer-kétszer akkorára?
Az új Froniusokra kb. meddig kell várni? Már nagyon belecsapnék a lecsóba, legyünk túl rajta!
-
Geresics
Topikgazda
válasz joghurt #4052 üzenetére
Évi 2000 kWh fogyasztásra semmiképp nem csinálnék rendszert. Ha lesz a jövőben fogyasztásnövekedés (ahogy írod is), akkor majd akkor. Addig a napelemek fejlődnek, Froniusnál elérhető lesz már az új inverter-család, és az árak is jó eséllyel csökkennek. (Ezt most ez a fránya vírus épp felülírja, mert most rettenetes készlethiány van!)
-
joghurt
addikt
Olyat lehet/célszerű/értelmes csinálni, hogy pl. 8 db 330 Wp panelhez felrak az ember egy Fronius Symo 5.0-3M-et, hogy amikor megnő a teljesítményigény, felrakhasson még 6-7 panelt? Vagy inkább ha majd bővíteni kell, akkor legyen inverter-csere?
(Elég nagy szórással tudok csak fogyasztást kalkulálni. A jelenlegi legyen mondjuk évi 2000 kWh. Ha ráérek ezzel is foglalkozni, a közeljövőben egy tölthető autó érkezése ehhez +1500 kWh-t jelent. Előbb-utóbb a tetőtérrel is lesz haladás, ami alsó hangon +1000 kWh fűtés, de lehet, hogy a mostani helységekben is megjön a kedv az infrapanelhez a gáz helyett.)
-
kukif
csendes tag
válasz Geresics #4050 üzenetére
a solaredge designer is a p505 forceolja, gondolom a panel max aramerossege miatt (Isc)
- 1f inverternel az 5kw elmeletileg harcolos az elmu-vel az aszimetrikus taplalas miatt
- p370 nem jo mert csak 14 panel van
- p404 nem jo mert csak 10.1A az Isc a panel pedig 10.79A (STC)
- p505 jo mert 14 darab eleg belole es 14A az Isc, de p505 arat meg google-n sem nagyon lattam
kerdes mennyire kell meretezni az STC Isc ertekre vagy mehetne nyugodtan a p404 (10.1A vs 10.79A), vagy kell keritenem helyet meg 2 darab panelnek -
Geresics
Topikgazda
Igen, az adatlap elég egyértelműen tartalmazza, hogy P370-ből minimum 16db kell a 3f SE inverterekhez. Én vagy 1f invertert választanék, vagy feltennék még minimum 2 napelemet - már ha a hely engedi. Ha a fogyasztásod ezt nem igényli, akkor bizony érdemes lehet kisebb teljesítményű napelemeket nézni (14x350=4900Wp, 16x300=4800Wp, 17x285=4845Wp). Így ugyan több optimalizáló kell, ami drágít, azonban az alacsonyabb egységteljesítményű napelemek jellemzően olcsóbban beszerezhetőek, tehát adott esetben ki lehet hozni ugyan annyiból, igaz, több tartószerkezet is kell... Szóval itt sok dolognak kell stimmelnie...
-
Geresics
Topikgazda
a wifin csatlakozol inverterre, célszerű kilőni a mobilnetet, mert előfordul, hogy a weben akar a böngésző boldogulni a WAN helyett
Szerk.:
jah, és nem minden gyártó működik rendesen minden böngészővel, tehát ha elakadás van, érdemes pl. Chrome helyett Firefoxot próbálni, stb-stb[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
Kaptam egy szerződést az NKM-től a visszatáplálásra, a levélben van egy mondat:
"Az év közbeni részszámlákra vonatkozóan az ad-vesz mérőre 1958 kWh/év érték került beállításra"
És a szerződésben is:"Profil elszámolás esetén a mértékadó éves fogyasztás (MÉF): 1958 kWh"
Ez így nyilván nem jó, ki akarják számlázni a teljes eddigi fogyasztásunkat, mintha nem is lenne napelem.
Aláírhatom azért a szerződést? Lehet ezt utána módosítani? Vagy kérjek inkább újat, az a biztos?
-
félisten
nem a pénz volt a kérdésem lényege, hanem hogy meg lehet e oldani hogy napelemről tudjak hosszabb áramszünet idején tölteni 2 darab 12 Voltos aksit.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
ah nem csak a gázkazánhoz kellene a keringetők miatt. , vettem múlt héten egy szinuszos szünetmentes egységet, autóaksival megy és egyben tölti is azokat amikor van hálózati áram, , de max 3 órát bír.
most teszek mellé még egy akksit úgy kb meglesz a 6 óra. tavaly télen 2 x is elment jó időre ( egyszer kb 10 órára és egyszer valamivel kevesebbre, az egyik egy baleset miatt, sok kamion jár az utcában, kivittek egy oszlopot, másodszorra meg villámcsapás volt. ) nem volt se meleg víz se fűtés ez miatt. Arra gondoltam tök jó lenne ha esetleg valami oknál fogva nem lenne áram hosszabb időre, hogy ezt a két 12 V aksit napközben fel tudnám tölteni a napelemekről.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
.St.
tag
Na a mostani kijelzés Total: 17,68kWh ami inkább mert hogy a villanyórán 15kWh a visszatáplálásom.
Akinek SunnyBoy van tudna mondani rá valamit mi az a másik szám?-= St forever =-
-
félisten
Olyan kérdésem lenne, hogy arra szerintetek van / nincs hivatalosan elfogadott megoldás, amivel mondjuk egy szünetmentes tápegységet aksival áramszünet idején valahogy tölteni tudok a napelemekkel?
-
Geresics
Topikgazda
Igen, akkor is indul, ha csak 1 napelem kap napot, ugyanis már a hajnali pislákoló fény gerjeszt elég üresjárati feszültséget. Amelyik napelemed kap elég napot, ott megindul a termelés, azaz lesz áramerősség, a többinél meg majd akkor, ha oda is odaér a nap.
-
.St.
tag
És már nálam is csordogál a free energia. Reggel végre lecserélték az órát. A kérdésem annyi lenne, hogy az éves elszámolás dátumát honnan tudom meg? Amit az e-on -osok itthagytak kis papírkát, azon látok egy ilyen dátumot:
Leolvasás kezdete 20201113
Ez lenne az? Mert ha igen akkor bőszen kell majd használni az áramot, mert ugye téli időszak most nem lesz benne. Sok lenne a túltermelés.-= St forever =-
-
Janusz001
őstag
Fronius inverteren a sima 50Hz -es beállítás az szabványos Mo. -n? Csak azért kérdem, mert a tavalyi telepítésnél a szerelő így állította be nekem és a maximális kimenőm 5500W volt 5kw -os primon, gondom nem volt vele. Bő 1 hónapja azonban átállítottam Mo. -i profilra és azóta a maximum 5100W. A különbség éves viszonylatban azért elég számottevő lenne. A különbséget viszont nem értem miből adódhat. Az adatokat az inverter menüjéből olvastam ki, gondolom pontosak.
-
agyarka
aktív tag
Az termelése akkor indul, ha az optimalizálók ki tudják adni a szükséges stringfeszültséget. Az paneleknek minimálisan fényt kell kapni az üresjárati feszültséghez, amiből lesz az optimalizálók maximális kimeneti feszültsége. Ezzel osztva az inverter névleges stringfeszültségével megkapod a minimum panelszámot. Amint látod van ráhagyás
-
kukif
csendes tag
Sziasztok,
SE rendszer eseten meg van határozva egy min. optimalizáló darabszám (string hossz), pl.:
- 1F inverter eseten 8 vagy 6 db
- 3F inverter eseten 16 vagy 14 db
a vagy-vagy az optimalizáló típusától függ
forrás: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-add-on-power-optimizer-datasheet.pdf
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben ha csak 1 panel kap napot, akkor mar indul az inverter és termel, vagy csak akkor ha a min. panelt elérjük? -
Vico
tag
Az kétirányú okos elműs villanyóra online valahogy elérhető, vagy az, ahova feltölti az adatokat? Vagy az nem publikus, csak a szolgáltató látja?
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Asztapasztavakarimaszka
-
biker
nagyúr
válasz Őstermelő #4020 üzenetére
Azért írtam, hogy mennyit adjatok hozzá, bár akkor sem lépjük túl a 300e/kWp árat.
Nem akartam meglátni valami tracon vagy xbs kismegszakítót, meg FI relét sem, meg azon vitatkozni, jól kötötték-e be.
Terheléselosztó van, ami kimegy a villanyautó töltőig, + az inverter is be van kötve a körbe, + a lakásban ne szereljenek, stb.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
Előkerestem a számokat, 1.680e volt, ami mellé én raktam fel az AC oldali dobozt, túlfesz-túláram védelmet, és álltam le az inverterhez, meg a földelőszondához, mert fallal színben közeli csatorna kellett, meg kaedra doboz, megy ilyenek, legyen +100e Ft anyaggal a saját munkám ára? kb amúgy 80-at spóroltunk, tűzvédelmi kapcsoló nem kell, mert összesen nem volt 5m a napelemekig, az inverter a keleti homlokzaton van, egy északi fal takarásában.
Ez lett megbontva magánszemély és céges oldalra, de ez már a végösszeg bontása
Annyi, hogy az anyagon kívül a munka katás vállalkozóként jött alanyi mentesen, a többi meg áfásan kft-ből. 67500Ft spórolás nekik, mert én pont a "villanyszerelés" részét számoltam el. A cég székhelye a lakás, a napelem saját, a kivitelezés céges, a villanyszerelés meg közös. Így nem kellett papírmunkázni, hogy céges tulajdon fixen telepítve magántulajdonra, bérleti szerződés, akármi.Most már full kft-ben nyomják, lehet hogy drágább is, én még biztos a piacszerzési stádiumba estem bele
Villamos mérnök aki a vezető szerelő, nem lakatosból lett napelem szerelő okj-s, ez is sokat számított a kiválasztásban.[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
félisten
Igen igazad van. Úgy voltam vele, hogy 20 évre számolok vele és nem feltétlenül a legolcsóbbat választottam, hanem inkább a céget néztem ki csinálja és így döntöttem. a Vége 3,6 milla lett.
-
canniball
nagyúr
válasz Geresics #4012 üzenetére
Mea maxima culpa, rosszul fogalmaztam. Így akartam írni: míg a tanácsod alapján elég lett volna az űberf@sza minőség, addig a kivitelező ragaszkodott az extraűberf@sza minőséghez. Remélem így már helyes a megfogalmazás!
-
biker
nagyúr
válasz joghurt #4007 üzenetére
nyugodtan kérdezz. amúgy alig két nap volt. második nap délre jöttek mert esett.
amúgy ha nem ők lettek volna a legolcsóbbak, akkor is őket választom, mert értelmesen elbeszélgettünk, néhány mondat és körbenézés után megállapítottuk, hogy ők értenek hozzá, én is értek hozzá, csak nem mászok tetőre, senki nem akarta a másikat hülyére venni, és megállapodtunk.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
igen. Én csak az AC oldali szerelést csináltam (kb 100e spórolás) mivel össze lett kötve az elektromos autó töltővel is, meg a lakásban nem akartam hogy szereljenek.
akkoriban 1,9-2,4m közt kaptam árakat, és lett ez a kivitelezés. ha az AC-t is szerelik akkor ugye lett volna 1,8mFt a 6kWp
a bővítés 130e volt, most kerestem ki. 2 panel, tartószerkezet, felrakás.
akkor is 2m alatt van 6,6kWp a 4kW inverterrel.
Ez mondjuk csak kétfelé tájolásnál mehet, amúgy 5kW inverter kellene ami +100e kb Froniusnál.
Ők adtak be mindent. fix kp-s ár, nem hitel.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
canniball
nagyúr
Szintén 2018-ban csináltattam, MFB-s pályázattal (pályázatírási díj, energetikai tanúsítvány, földhivatali igazolás stb. drágította némileg) 5,5kW (20x275) Sharp poly napelem, SMA Sunnyboy 5 inverter és minőséginek* mondott kiegészítők ~2.3M-ért kerültek felszerelésre.
* geresics mester szerint itt lehetett volna egy keveset spórolni a dolgon, de a kivitelező ragaszkodott a minőséghez, nekem meg a havi törlesztőben ez elenyésző összeg.
-
joghurt
addikt
válasz stickermajom #4004 üzenetére
Hááát, elég nehéz a beérkező ajánlatok közül kiválasztani a nyertest. Kb. almát körtével.
Ha laikus (és miért ne lenne az), mit kezdjen azzal, hogy X, Y, vagy Z gyártmányú panel?De egy tök sík, beárnyékolatlan tető esetén még én sem tudom elhessegetni a SolarEdge-es ajánlatokat. Jönnek az indoklások, hogy az évek előrehaladtával nem egyformán öregszenek a panelek, és akkor majd 5%-kal nagyobb lesz a SE hozama, mint más inverterrel (pl. Fronius). Meg ezt bővíthetem majd más típusú panelekkel is.
Az MNNSZ árajánlat-kérője nekem túl általános volt; számomra lényeges információkat nem lehet csatolni.
@biker: Ha bruttó, akkor a 300 Ft/kWp nagyon durván jó ár (különben sem rossz). Kérdezhetek?
-
axioma
veterán
válasz LittleBoss67 #4002 üzenetére
Lehetseges opciokent bedobnam, hogy arp.1-5 construma (ha nem szol kozbe a jarvanyugy), ott lehet sok kivitelezovel beszelni egyszerre. Es osszessegeben egy csomo praktikus info osszeall, amit egyebkent nehez tudni, hogy egyaltalan keresni kell... (persze a topik is elsorangu informacioforras, de a tobb nem baj). Szakmai belepot regisztracio fejeben lehet ingyen szerezni a munkanapokra.
Azt ritkan lehet elhinni, ha valamire azt mondjak, hogy Construma akcio, altalaban az a normal ara is, csak ugy jobban hangzik. -
biker
nagyúr
nekem 2018 novemberében ment fel 6kWp 20x300Wp CanadianSolar félcellás poly, meg egy 4kW fronius inverter, két tető, K-Ny 10-10 tábla, ez volt kicsivel 1,8m alatt
2019 aug végén került fel +2db CS3k-300p
ezzel a plusz kiszállással is 2m alatt megállt ez a rendszer.2,7m nekem ez alapján soknak tűnik. a bankos téma miatt rendesen tesznek rá, de ennyit nem kellene.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
stickermajom
addikt
Összefoglaló, geresics videói, hozzászólások itt helyben 2018 után. Utána annyira képben leszel a dolgokkal, hogy szinte solaros céget is alapíthatsz.
Ha nem sürgős, akkor ne 3 ajánlatot várj meg, hanem vagy 20-at. Nekem mondjuk az elsők között jelentkezett a későbbi győztes cég, de kellett a többi is, hogy el tudjam helyezni. -
törölt tag
50km-es körzetedben nézz szét elsősorban.
[link]
Itt tudsz csoportos ajánlatkérést indítani. Sokan fognak válaszolni, azok után érdemes szűkíteni és pontosítani a kört. -
LittleBoss67
aktív tag
Most akkor mi a jó megoldás?
Szeretnék képben lenni, hogy a kb. 7 kwp-s rendszerhez mi az ami szükséges a problémamentes megvalósításhoz.
Amit nem írtam eddig, hogy olyan kivitelezőt keresek, aki a banki ügyintézést is bevállalja. Elég sokan hirdetnek így.
Még legalább 3 ajánlatot várok.
Ha esetleg van konkrét ajánlat, jöhet pü. bárkitől.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz LittleBoss67 #3982 üzenetére
22db 300-as panel van 4kw inverteren és 6470kwh volt (osztott tájolás)
A te szetted röhögve kell ezt hozza. A 2,7m kicsit erősnek tűnikElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Ukrajnai háború
- Epson nyomtatók
- Sorozatok
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Bluesky-ra ment az Európai Központi Bank
- További aktív témák...