-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
23 a napelem, 19 az opti, kell hozzá vagy 3-4 sín min 8e darabja, 8-10-12 tetőkampó legyen 2e darabja, azaz (92+76+32+20)*1,27=280e a bekerje és a lefogatókat kihagytam. 50e az árrés, másik 70-ért felrakják és kimennek. Amilyen árakat mondtak páran néha bővítésre, ez azokhoz képest teljesen korrekt. Nem hinném, hogy olcsóbban megcsinálná bárki.
-
Strezi
őstag
Nekem az öt fős háztartás, csak villannyal(fűtés hőszipka), semmi más energiahordozóval 900kWh környékén fogyaszt így a téli hónapokban Sőt néha még autót is töltök a kényelem miatt itthon.
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
senki68
senior tag
-
Frankie50
tag
Üdv!
Nem jó a gondolatmeneted! Én csak panellel bővítettem, 2,3 kW eltérő tájolással. Az inverter maradt a régi 4 kW. A maximális teljesítményem a hálózat irányába 4 kWp max. Az 8 hónap alatt több mint 2 kWh-val nőtt a termelt mennyiség, és nagyságrendileg ennek 75%-l a betáplált mennyiség. Ezt minden engedély, és szerződésmódosítás nélkül. Volt októberben elszámolás, nem reklamált az eon.
Ha cseréltem volna invertert nagyobbra, hogy ne legyen vágás a csúcson, akkor új engedély, szerződés, és újra indul a 10 év.
Az felhozott példában is bővítés történt, csak nem inverter cserével, hanem +1 új inverter beiktatásával. Biztos, hogy engedély, és szerződés módosításos történet. Szerintem! -
hevepapa
senior tag
-
Öregecske
lelkes újonc
süti5 Örülök, hogy barátságosan fogod fel a dolgot. Ez így helyes. Valóban nem jól érveltem. A 35% azt jelenti, hogy az inverter kapacitása 35 %.-al túlterhelhető. Ha az inverter 10 KW, akkor elvileg felrakhatsz 34 db 400 w.-os panelt (ez 13,6 Kw.). Ez biztonságos, így az inverter nem lesz túlterhelve, ugyanis a panelek csak ritka pillanatokban érik al a névleges teljesítményüket. De rakhatsz fel többet is a tájolás és a panelminőség függvényében. Pl. nálam a csúcstermelés napján (12Kw. inverter 14 Kw napelem, 35 db 400W) csak néhány óra időtartamban érte el a pillanatnyi terhelés a 8 Kw.-ot, és néhány másodpercre a 9 kW.-ot. Ez 228W panel-átlag teljesítményt jelent. Ha ezzel az átlag-teljesítménnyel dolgoznak a panelek, akkor felrakhatok még 17 db.ot. Ez összesen 52x400= 20 800 W. Tehát a 12KW.-os inverteremet 21 KW. napelemmel terhelhetem, ha vigyázok a szigorú átlagtermelés kikalkulálására. Mert ha az összes + elemet a jó oldalra teszem akkor elszáll az inverterem, mert akkor nem az átlag termelés jön be, hanem jóval több. Ez a 21 KW 75 %-os napelem kapacitás túlterhelést jelent. Vagyis a 35%, az inverterre ténylegesen jutó + KW. teljesítményt jeleni. Üdv.: Soha se légy boldogtalan!
-
senki68
senior tag
A régiekre is.
A HD Wave inverter nem új modell.Új modell a Home Hub inverter ami talán már pár héten belül felkerül az áramszolgáltatók engedélyezett hibrid invertereinek listájára.
De mint kiderül, simán fel lehet tenni a Home Hub invertert, sima termelő inverternek, és át is veszi a szolgáltató. Úgyhogy már elég sok üzemel az országban. -
4D4M
senior tag
Ez kimaradt...
Arra próbáltam rámutatni, hogy a jelzett mennyiség nem a beltéri levegőből származik, mert hacsak nem valami 300 m2-es kastélyról van szó, akkor a levegőt 0%-ra szárítaná a kis gép, ami mérsékelten elképzelhető. És ebből kiindulva élhetünk a gyanúperrel, hogy bőséges utánpótlás lehet a bepárologtatható vízből -> vagy az épületszerkezet légtömörségét kell górcső alá venni, vagy nagyobb kapacitású/teljesítményű párátlanító szükséges a falakban felhalmozott víz eltávolításához – amennyiben annak nem a talaj a forrása (ebben az esetben nincs elég kapacitás)Persze sok az ismeretlen: kiinduló-végső páratartalom/hőmérséklet, külső levegő paraméterek stb stb. csak hangosan gondolkodtam, hátha hasznát veszi valaki a számoknak.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
eldoble
aktív tag
Ez így van, és jelenleg ez így is van rendjén.
Az én válaszom, amikor a szerződésre hivatkoztam, az arra volt válasz, hogy az éves szaldót, amikor úgy mond megbánják és visszavonják, akkor nem az, ne az legyen a jog alap (nem is lehet ez a mi jogrendszerünkben), ja, hogy ezeket az éves szaldósokat ezért meg ezért inkább büntetni kellene, a jog nem így működik, még, ha innen fúj a szél is. -
Catman
aktív tag
-
molnartibor
tag
Fú azt adnám akkor lehetne felkészülni rendesen (nekem október vége), bár ebben a banán köztársaságban 1 év alatt még 10x változik minden . Én arról se vagyok meggyőzve hogy egyáltalán a távleolvasós órákat le fogják tudni időben olvasni és a számlát elkészíteni, a bruttósról (ami gyakorlatilag a 15perces szaldó) arról meg végképp nem tudom elképzelni hogy ezt hogy számolják majd el.
-
Agri1
csendes tag
Csak azt nem teszik hozzá általában, hogy a hanyatló nyugaton az Eu szabályozásokkal összhangban már kivezették (kivezetik) a szaldót, DE a meglévő rendszerekre (akik korábban telepítették és éves szaldóra szerződtek), élettartamra vonatkozik az éves szaldó. Amit az egyszerűség kedvéért, országtól függően 20-25 évben határoztak meg.
Már csak ha jogbiztonságról beszélünk.....
Az EU rendelet arról szól, hogy X időponttól az új csatlakozók számára mi a direktíva.
Az, hogy melyik kormány a korábban szerződötteket hogyan kezeli, az mindenkinek a saját hatásköre. -
Tiédetis
senior tag
Az egész életünk egy tetves politika. Mindenben ott van, még a szaros lefolyóban is ott vannak, a szeméttelepeken.
Mindent elvesznek, mint a komcsik tették, lesöprik a padlásokat. Tehetik, mert megvannak az ikszelgető bábjaik. Napelemezzünk oké, miért akarnak olyat ránk nyomatni, amit NEM kért az EU??? Miért fáj nekik, ha kicsit kevesebbet kell fizetni? Miért nem adják vissza a befizetett áfát a panelekből inverterből, munkadíjból, ha már ellopják ezt is? Ez még nem poltopik csak húztak egy olyat, ami szakmai fórumban kell megbeszélni.Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
hevepapa
senior tag
Hát ja... ne politizáljunk. Tapsoljunk is annak hogy szívatnak minket azért hogy jövőre a stómanné ne égessen már minke mimagyarokat Monacóban egy 1,6 milliós póló+rövidnaci szettben, hanem vehessenmár magának egy rendesebb ruhát. Nem vagyunk mink putris népek hogy a nagysasszonynak ne fussa csak ilyen turkálós szettre.....
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Ez egyáltalán nem igaz. Egy két iparágat leszámítva azért nálunk alapvetően nagyon magas az adózási hajlandóság. A legfontosabb adó esetén ami az áfa jobbak vagyunk a németeknél vagy belgáknál és az egész közép-európai régiót verjük. Ezt könnyen ki lehet számolni veszed a gazdaság teljesítményét meg az abból kalkulált áfát és összehasonlítod a befolyt áfabevételekkel és lesz egy különbözet. Ez az amit elcsaltak.
Azért ne feledd aki jól tud lopni az bizony nagyon jó kis rendszert tud ellene csinálni is. Az online pénztárgép és online számla lejelentés miatt nagyon nehéz áfát csalni.
-
-
hevepapa
senior tag
"egyetértek a forgalmi adó emelésével... valamiből kell a bevétel az államnak"
Ebből a bevételből a saját sleppjéből "közbeszerzéseken" keresztül dollár miliárdosokat csinált. Nem bántásként kérdezem, de melyik országban élsz? Merthogy ne itt az hétszentség, különben pontosan tudnán hogy hiába van horror méretű áfa bevétele az államnak, de azok a szolgáltatások amiket ennek fejében nyújtani kellene neki (egészségügy, oktatás stb) gyakorlatilag a padlón vannak pénz hiány miatt.
-
Andras6800
senior tag
Igen, és ha megnyitod az elektromosságom programot, amit 2019-ben vezettek be ott le van írva, hogy Net metering van. Mi több a 2016os bevezetés után ebben a 2019-es programban kiterjesztik a hatályát.
"Valószínűleg az általad linkelt napi.hu is ezt fordíthatta félre,"
Amúgy keversz valakivel. Soha nem linkeltem napi.hu-ról.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Andras6800
senior tag
Eddig értelmes kommentjeit voltak. Most kissé csalódott vagyok.
Tessék: https://www.pv-magazine.com/2022/07/13/polands-transition-from-net-metering-to-net-billing/
Aki benne van a szaldóban, mint szerzett jog, meg is tarthatja 15 évig.
"The new net billing provisions also state that PV system owners who submitted correct grid-connection applications by March 31 will be given access to the country's rebate scheme, Mój Prąd (My Electricity) scheme launched in July 2019, for the next 15 years."
"Tudtoddal megtarthatták a lengyelek"
Ez nem tudtommal van így, hanem tény... csak előbb nem volt linkelve forrás.A komment többi része alapvetően igaz. Persze várjunk birka türelemmel ameddig bármit is lenyomnak a torkunkon. Mert hát majd 8 hónapig volt itt mindenki nyugodt, hogy bár kiolvasható a közlöny módosításából a havi szaldó is, de ameddig nincs a közlönyben, addig ez csak mese. Meg nem tudunk semmit, nincs rá bizonyíték. stb.
De ide tartozik egy korábbi kommentem: https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_50221-50221.htmlA békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Tiédetis
senior tag
Én is, bár ez a 27% elég karcsú. Olyan 45 körül lenne reális. Azzal talán fél év és talán tudna petya is egy jachtot venni magának! Legyünk már észnél! Sok nyugdíjas már így is belegebed a világelső áfába, az közszféra nem tud szürkézni, aki tud, ott meg alig van már lehetőség olyan mértékű az ellenőrzés, ahol meg nincs, ott nem is lehet, mert ott belép a nemzetgazdasági érdek (pl. kaszinók). Nyugatot meg hagyjuk, az éppen összeomlik, ezt tudjuk...
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
KilgoreTrout
senior tag
Már most is a világ egyik legmagasabb ÁFÁ-ját fizetjük...
Az megvan, hogy csak pár százalékkal kisebb az adóék a skandináv országokéhoz képest? Közben meg van egy kis különbség az adókért kapott szolgáltatások mennyiségében és minőségében. Persze ott egy egy céges kártyával fizetett magánvacsora miatt lemondanak a politikusok, itt meg a 30 milliárdos yachton tengődő strómanok további gyarapodásához szükséges adóemelésért tapsolnak egyesek...
-
Tiédetis
senior tag
-
Tiédetis
senior tag
"Az utóbbi öt évben a családi erőműben termelt villamos energia feleslegének a hálózatba táplálását azzal honorálta az állam, hogy a háztartás ingyen visszakapta a kedvező időjárás idején átadott energia 70-80 százalékát (általában télen vagy felhős napokon). Aki még ebben az esztendőben szereli fel a PV-berendezést, 15 évig ezen elszámolási rendszerben marad.
A változás után viszont ...."
2021-es cikk, tehát ők ezt már megoldották és nem azokat szívatják, akik már a rendszerben vannak, persze értem én a tábor híveit, hogy nekik 10kg krumpli elég ahhoz, hogy ne foglalkozzanak a visszamenőleges módosításokkal, a megszerzett kedvezmények eltiprását. azt is értem, ha ezt gyf tette volna, már második roham lett volna a "független" média ellen.
Azt is értem, hogy kell tankolni a csónakot, amiben a férgek napoznak, és azt egyszerűbb, ellopott pénzekből. Akik számítanak, azok úgyis tapsolnak erre is. Majd jön TV öninterjú a kossuth rádióban ahol homlokráncolva a nép gyermeke azt mondja, harcolunk de trüsszelÉBRESZTŐ!
[ Szerkesztve ]
-
Noukoum
veterán
Kár hogy az egész nem igaz, hiszen máshol is van még szaldó. Éves, nem havi. (lásd lengyelország)
Az embernek meg nem azzal van baja hogy megszűnik a szaldó, hanem azzal hogy megint kirúgják az ember alól a talajt, és egyben ellehetetlenítették a magánszemélyeknek a jövőbeli napelemtelepítést.
Itthon a nép mint mindenben itt is az gondolja hogy a magyar szaldó mekkora isten (ov) adta ajándék, miközben minden uniós országban szaldó nélküli rendszerek is jobbak mint ami itthon volt az éves szaldó...ha már fel lettek hozva a lengyelek, ott érdekes módon mindenki bentmaradt x évig a rendszerben, nem baszták ki őket a szaldóból egyik napról a másikra utólag egy rendeleten keresztül mindenféle hazugsára hivatkozva, és nem lehetetlenítették el a jövőbeli napelem telepítést. És ez nem a hanyatló nyugat, hanem lengyelország...
[ Szerkesztve ]
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
Andras6800
senior tag
Oké. De itt kevered a szezont a fazonnal. A hivatkozott lengyeleknél kivezették. De aki megkapta a szaldó, az meg is tarthatta 15 évig tudtommal. Ezt jelenti a jogbiztonság.
Az, hogy 2024.01.01-től nincs szaldó, kb 5 éve szajkózóit dolog. Az EU azt várja el, hogy ezután ne legyen új belépő a szaldó rendszerbe.
Továbbá a lengyeleknél nem 5Ft-ért veszik az áramot amit 37Ft-ért vagy 70 Ft-ért vehetsz meg. Igaz erről nincs információk, hogy miként tervezik ezt a havi szaldót.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Tiédetis
senior tag
[link]
....."
A szaldóelszámolásban Magyarország maradt az egyedülálló az Európai Unióban: az uniós direktíva szerint 2024. január 1-jéig ki kell vezetni ezt a fajta elszámolást. „A legjobb választ a szolgáltató tudja adni arra, mi lesz azokkal, akik 31-éig beadják a jelentkezést” – mondta. A Manap lengyel mintára azt javasolta, hogy még 15 évig elérhető legyen a szaldós elszámolás, a napelemek élettartamát figyelembe véve.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt mondta, jelenleg 3500 MW naperőmű működik Magyarországon, és 5000 MW van előjegyezve, amely a következő egy-két évben megvalósul. A jelenlegi termelésből 300-400 MW-ot tesznek ki a lakossági, háztartási kiserőművek. A tavalyi év végén összesen 140 ezer háztartási kiserőmű volt Magyarországon."Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Tiédetis
senior tag
-
tbc2
tag
Nálam 5-ös rendszer van fent, kb. 2500 kWh az éves áramfogyasztásom. Nekem a havi szaldóra váltás kb. éves (!) 4000 Ft-os bukót fog okozni áram fronton. Ami jobban fog fájni, az az, hogy az 5-ös rendszer magas termelése és a 2500 kWh fogyasztásom közötti mennyiséget légkondin elfűtöttem eddig, lefelezve a gázfogyasztásomat. Ezt többet nem csinálhatom, ezen a soron kb. éves 50e Ft-ot fogok bukni.
Én is azok közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy bár kétségkívül negatív a hír, de a világ nem omlott össze. Továbbbra is térül megfelé a beruházásom, csak alacsonyabb sebességgel. 2021 elején került fel, OFT-vel. Eddig a beruházás 60%-a visszajött. Nem bántam meg.
-
WiZARD
addikt
Felhasználó függő.
Mekkora rendszer, mi volt a terv vele.Egy "túlméretezett" rendszer, ami a tervek szerint nyáron termelte volna meg a télen elfogyasztott energiát az szívás ilyen szempontból. Főleg ha mellé egy olcsó de rossz hatásfokú fűtés is volt, mert a szaldóba úgyis jó lesz...
Ilyen szempontból "jó" az éves szaldó megszüntetése, mert egy fenntarthatóbb, ésszerűbb tervezés/használat irányába tereli a usereket.
A gond inkább a kivezetés módja, a tervezhetetlenség. De ez meg az adott rendszer velejárója, senkinek se lehet meglepő ennyi év után, a többségnek ez tetszik és erre szavaz. Aki most csalódott, meglepődött és mást várt az még mindig túl sok M1-et néz a narancssárga szemüvegén keresztül.A számításaim szerint nagyon nekem se fog fájni, sőt még az se biztos hogy bármit is számítani fog. Elmúlt 1 hétben szinte végig sütött a nap, és nettó 17 kWh fogyasztás lett a vége
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
asdf_
veterán
Szerintem dec. 31-ig fogyassza el mindenki a túltermelését.
Érdekes lesz viszont, hogy hozzá mernek-e végre nyúlni az árakhoz, mert ha továbbra is 5 forintért veszik át, az azért semmiképp nem ösztönzi az embert arra, hogy nyűron kb 5-én lekapcsolja az egészet a francba, 20 fokra klímázzon, elfűtse a medencére, vagy mondjuk kerítsen egy bányászgépet, amin elégeti a fölösleget, mert "elvből" nem adja oda 5 forintért.[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Meg tudom erősíteni!
A mindenkori legerősebb 15 napi termelés kellene, hogy a tavalyi júniusi közelében legyen.
Most domborodik ki a nyugati fekvés hátránya igazán. Reggel szikrázónapsütés, majd mire elérné igazán a paneleket a nap, jönnek a felhők!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
senki68
senior tag
Nem kellene eladnod magad olyan nagy környezetvédőnek, mert ha nincs anyagi hasznod belőle akkor nem lenne elektromos autód. Na ennyit a nagy környezetvédelemről.
Az, hogy neked anyagilag megéri, azt már egy párszor lezongoráztuk.
Az én "öreg" dieselem, nem szennyez annyit, mint a te elektromosod, mivel nem ingázok vele napi 60km-et. Vagyis ott pihen a garázsban Jellemzően hosszú távra használom, szinte csak autópályán, tehát értelmes elektromos, számomra megfizethető alternatíva nincs.
Nem az elektromos ellen vagyok, de tény, nem ebben látom a jövőt, jelenleg zsákutca, egy hibrid az ami most sokkal jobb jövőképnek tűnik.
Persze ha az akku technológia feljődne egy óriásit, és megtízszereződne a tárolási mennyiség, és az előállítás sem lenne ilyen környezetszennyező, persze biztos változna a nézetem. -
senki68
senior tag
Igen a villanyautónak a szénerőműnél van a kipufogó
Lehet itt szépíteni a dolgot, de ha teljes ökológiai lábnyomot nézel, akkor már nem ilyen fényes a helyzet.
Persze ha egy mérgezöld környezetvédő csinálja a tanulmányt egyértelmű, hogy felé lejt a pálya.
Elég ha csak megnézed mi a helyzet a hazai meglévő és leendő akkugyárakkal kapcsolatban.
-
Janusz001
őstag
Passz, SE -t nem vágom, anno amikor 2019 -ben feltették az 5kw -os primo -t, még 10% -ot (+500W -ot jelentett nálam) engedett, aztán valamelyik fw -ben visszavették kb. 2% -ra, majd lett 0%, csodálkoztam is most, hogy csúcson több fér ki a csövön, nem sok, de éves szinten 1-2 dolog elketyeg ennyi többlettel.
-
K_L_
csendes tag
OFF
Mi most érünk a végére!
Néhány éve kompletten lecseréltettük a tetőt, akkor felszedtem a padlásdeszkát, kiporszívóztam, befújtam gombaölővel.
Ezután a gerendák közé tettem gyapotot (15cm), majd a tetejére keresztbe 5cm-es párnafát, azok közé még gyapotot; ez már 20 cm!
Sajnos akkor nem tettem ide páraáteresztő fóliát, de majd ezt is pótolom.Idén pedig "szétbombáztuk belülről is", innen is leszedtem a nádat és a deszkázatot.
Felraktam a gipszkartonprofilokat (felszorítottam a gerendák alá, amennyire engedte a fagerendák behajlása), ide is ment 5-10cm gyapot.
Ezután ment a profilokra a párazáró fólia, majd a gipszkarton.Tehát, már legalább 25cm padlásszigetelés van.
Most várjuk a festőket; nem kicsi munka.
De bőven benne vagyunk az 1700 m3 gázkvótában.Van még több is, de nem passzol ebbe a fórumba.
ON
A tetőtérben még nem kötöttem be a radiátort, így egész télen a klíma ment;
Januárban megmértem, 95kWh volt a fogyasztás. Kb. 70m2
A földszinttől ajtóval lezárva, tehát a meleg innen csak minimálisan megy fel. -
edeleny
őstag
Ammyit tudok mondani, hogy engedni kell lélegezni!
2008. December közepén festettem. Karácsonyra mindenképp kész akartam lenni, legalább bent, valamennyire használható legyen a bővítés.
Annyira nem száradt, hogy a horkerba berakott nikecell sarok elem másnap is nedves volt.
Hagyományos plafon:vakolat, nád alsó padlás, gerenda, felső padlás, némi beton.
Gondoltam egyet, és maradt pár tekercs 10 cm sárga Therwoolin, csak úgy a stablonra lehajtva a ház külső éleire végigterítettem. Lárványos volt, hogy száradtak a külső sarkak.
Persze a penész velünk maradt, így úgy, egészen 2021-ig. A műanyag nyílászárók túl zártak lettek. A szellőzők meg kicsik!Az uj étkező teteje, lambéria, légrés, tetőfólia, Therwoolin, fólia. Felöl gipszkarton. A fa lélegzik. tavaly 20%-os párát is mértem. Ez sem jó.
Némi alakítgatás után idén már 40-50% volt.Na, de ez nem napelem
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
User_2
tag
én is aggódtam a párásodás miatt,
de télen a párásodásra jó megoldás a kereszt szellőztetés, ott ahol ez lehetséges.
tavasszal, nyáron meg úgyis egész nap nyitva az ablak.minden reggel, hogy az éjjel kiizzadott és kilehelt pára távozhasson,
ha napközben is otthon van valaki akkor 6-8 óránként érdemes megismételni.időtartama: egész addig, míg a páralecsapódás a nyitott ablak külső oldalán el nem tűnik.
ezzel így 20 fokon 45% alatt tartható a lakótér páratartalma, magasabb hőmérsékleten meg nyilván még alacsonyabb a páratartalom
ennél nem igazán tud magasabb lenni a födém páratartalma sem. -
Andras6800
senior tag
Teljesen igazad van. Sajnos az inteligencia mint olyan széles tömegekre nem alkalmazható fogalom.
Ezen az sem segít, hogy akit elutas okairól nem hiszem hogy kap értelmes és egyszerű ember által értelmezhatő magyarázatot.
Pl.:
Az ön csatlakozási kérelmék a lakossági hálózatra 5kWh HMKE teljesítménnyel nem engedélyezzük, mert a körzet műszaki színvonala nem teszi ezt lehetővé. További rendszerek csatlakoztatása a megemelkedő feszültség miatt veszélyezteti a hálózat biztonságát és a rajta található minden eszköt (Háztartási eszközöket beleértve). Illetve az ön rendszerének zavartalan működése sem biztosítható hálózati fejlesztések hiányában melynek tervezett időpontja 2076.07.20.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
hevepapa
senior tag
Elvileg igazad van. De ha belegondolsz: ha esetleg a szomszédod felrakat egy 100% támogatású rendszert akkor neki már az is nettó nyereség, ha csak fél kapacitással üzemel. Hiszen neki gyakorlatilag ingyen volt a beruházás. Max. sajnálkozik rajtad, hogy neked is félgőzzel megy csak.
Nehéz jó megoldást találni (a hálózatfejlesztésen kívül) mert akinek van már napeleme az védené a saját termelését, akinek még nincs az meg szeretne napelemet. Mind a két oldalnak valid érvei vannak a saját igaza mellett.
De mert a választási fogás miatt kiosztott több tízezer 100%-os támogatású rendszer még csak ezután fog felkerülni a tetőkre, várható hogy a következő években csak romlik a feszültség helyzet. Rossz szóviccel élve: "csak nőni fog a feszültség"[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
A valóság sokkal durvább, mint amennyi látszik belőle. Persze jobb ha elegánsan a homokba dugjuk a fejünket. Csak akkor megy a pislogás, amikor egy adathalász sms vagy email miatt lenyúlják valaki pénzét. Persze amíg mást ér kár, addig ez kit érdekel? Azok a botnetek, amik naponta több 10 milliárd ilyen emailt küldenek ki azok nem 1-1 szerverről küldik ki ezt a mennyiséget, hanem ilyen gyanútlan felhasználók gépéről a háttérben. Ha 100 millió emailból csak 1 díjhátralék bekérő vagy zsarolóvírusos stb. email eléri a célját az már tuti nyereség a botnet üzemeltetőknek
-
Andras6800
senior tag
Nem gondolnám, hogy olyan túlfeszt raknak a hálózatra, ami bármit tönkre tehet.
Viszont lehet, hogy lesz kapcsolgatás. Azaz egyik másik fázison visszajön az áram, majd elmegy. Akár többször is.Azért ezt van 1-2 eszköz ami nem szereti. Pl inverteres hőszipka sem rajong érte.
Én magamnak, erre az időtartamra lenyomnám a 3 kismegszakítót a villanyóránál. (Vagy ha 1 fázisod van, akkor 1-et.)
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
313313
addikt
Lesz/van az átmeneti időszak, aztán változik majd.
Aztán az is kehet van akivel így, van akivel úgy számolnak el, jogállamban élünk kérem szépen...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
edeleny
őstag
Ugye a szomszédnak állogatott le az inverter.
Nálam csak épp alatta volt. 252-253 V
Kijöttek, mértek, elmentek. Smmi nem változott a szomszéd szerint.Majd egy hete kivonultak, mértek, nem tudom mit csináltak, de átjöttek hozzám is érdeklődni. (nekem leáll-e, mit tapasztalok?)
Azóta lejebb ment, stabilan olyan 245 V körül van! Sokkal egyenletesebb lett a görbe.A hozzá értőket kérdezném, hogy így is mi okozhatja 253 V -os csúcsokat?
Egy egy kiugrás van, és még csak nem is naponta!
A feszültségadatokra rávetítve a teljesítményadatokat, nem én rángatom.
Nálam a fesz. emelését nem az én inverterem okozza.Csak tényleg kíváncsi lennék. Leáll valami nagy fogyasztó, és nem bír utána menni a szabályozás?
[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Zolee897
tag
Alapvetően elég nagy követési távolságot tartok, nem mondom, hogy biztosan, de sokkal kisebb valószínűséggel kerültem volna problémába pl. a homokviharnál.
Igyekszem fizikailag mindig távol lenni mindenkitől.
Riktán hajtok gyorsan
És igen, olyan utakat preferálok, ahol kisebb a forgalom. Nincs problémám az autópályával, de ha tudom, hogy valamikor sokan vannak, akkor megyek mellette a régi úton. Autópályán nem sietek, ha azt veszem észre, hogy idegbajosok vannak aznap, kiállok a külsőbe és végigcsorgok, nem fogok tolakodni, kinőttem már ebből. De út és út között is van különbség és naptól és napszaktól is függ. A 81-esen pl idegbajosok vezetnek, mert sietnek Győrbe, Ausztriába vagy Fehérvárra. Inkább megyek körbe. De mondjuk a régi 7-es reggel, este telítettebb, akkor lehet, hogy autópályán megyek, de pl szombaton reggel ha még nincs üdülő szezon, akkor sokszor 80-nal végig lehet menni rajta pl fehérvárig és kb senki nem fog megelőzni. A 81-esen, ha mész mondjuk 100-al, ott a sietősok leelőznek akkor is. Vagy az is számít, hogy szemből jönnek-e sokan (pl pest felől, mert délután jönnek haza) vagy a te irányodból.
Nyilván persze, ha valakinek menni kell, mert naponta ingázik, akkor más a helyzet, nincs igazán választás. Szerencsére nálam nem ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
Én e-mailt írtam, hogy túlfeszültség van. Nem hozzam jöttek, hanem oszlopon mértek, mindkét alkalommal el is ismerték, hogy magas volt a feszültség. Kaptam kártérítést, 5000 Ft, de állítottak is valamit, mert jobb lett, csak lett két új rendszer, így megint várható, hogy gond lesz.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
axioma
veterán
Engem is fenyegettek hogy kiszallasi stb. (igaz nem magas hanem alacsony volt annyira, hogy az autotolto elotti egyik elem dobta idonkent el magat), kihozta'k hogy nincs hiba de nem terheltek be dijat (vagyis gyanithatoan van, csak a jegyzokonyv kedveert beirtak valamit epp a tureshatar felett - azt felejtsd el hogy evidence vagy barmi legyen, kaptam egy lathatoan kezzel osszemokolt tablazatban fazisonkent 2 atlagot meg nem nevezett idotartamokrol meg talan ket min/maxot, azt annyi).
-
4D4M
senior tag
Ez mellé azt is kellene látni, hogy az éjszakai mennyi és hogy a trafótól legmesszebb lévő pontokon mennyi. Mert ha éjszaka leesik akár 230 alá, akkor nem lesz megoldás a trafó kivezetésen állítani, ami egyben azt is jelenti, hogy gyors és olcsó megoldás sem lesz a problémára.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
ftamas0201
senior tag
Két hete küzdök velük, (eon Dél-Dunántúl) itt napos időben nem is megy az inverterem, 255 körül van mindig egy egy fázis a háromból. Már telefon, email meg minden volt, egyelőre szarnak rám, egyszer ki is jöttek, végig nyomkodták az órát, mondták hogy hát magas a feszültség, trafónál is mértek ott is magas volt, nyújtsak be panaszt meg ilyenek aztán egyszer majd lesz valami. De látszik a szerelőkön2is hogy ha van napelemed akkor ellenség vagy, őrület ami megy. Egyelőre még én sem tudom mi lesz ebből de kicsit ideges vagyok ez miatt már egy ideje.és még kettő készülőben van az utcában. Szerintem hónapok vagy évek lesz mire valamit sikerül velük valamit elérnem.
-
Blamazs
senior tag
Pont ez van nálam is. Felkerült pár házzal odébb 2 brutál rendszer erre 10 órakor már 250V van 2 fázison. Múlt évben soha nem volt leállásom, a héten már megjött és szerintem ma is meglesz. Ez az engedélyeztetés csak duma, semmit nem néznek meg. Utána meg megy a küzdés, hogy magas a feszültség. Ha nincs termelés akkor lemegy 230 körülire de ahogy elkezd sütni a nap megjön a 250V....
-
Samott
addikt
Azt nem ertem miert adnak igy engedelyt? Elvileg pont ezert van az engedelyezesi folyamat, papirokat kell beadni, elvileg megvizsgaljak hogy muszakilag megoldhato-e. Ok nem latjak a feszultsegertekeket a kornyeken?
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
veterán
Állítottál valamit: azt, hogy a nép többsége 5-6 milláért simán vesz autót. Ha ez így lenne, akkor nem 15+ éves roncsok járnának az utakon átlagban. Ugyanis ez a valóság, ezt mutatja a statisztika. A 15+ éves roncsok nem 5-6 millába kerülnek.
Tudom, szerinted, senkinek nincs ennyi pénze Magyarországon, hagyjuk már...
A szalmabáb érvelést inkább hagyd meg magadnak! Én nem állítottam ilyet, de még ehhez hasonlót sem. A 80 éves nagymama, meg az unoka, meg a többiek sem értem, hogy hogy jönnek ide. Ők nincsenek benne a statisztikában. Elmondom, hogy ez hogyan működik: megnézik a forgalomban lévő gépjárművek életkorát, és ennek veszik az átlagát. Lényegtelen, hogy ez 2., 3., 5. autó. Amúgy a lakosság nagy részének nincs 2. autója. Vazze, szakadj már el a kib@szott Budapesttől és agglójától, a lakosság 80%-a nem ott él!
A nettó átlagbér 350 ezer. Szerinted ebből hogy jön ki 5+ milliós autó az átlag alatt keresőknek? Még hitellel is necces lenne.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Akkor leírom harmadszor is: a szubjektív érzékelésed nem releváns. Itt a sarkon X6-os áll a panel előtt, tehát a te logikád alapján a panellakók mind gecigazdagok, mert 30 milliós kocsira is telik nekik. Nem, nem így van. A statisztika nem hazudik. A magyar gépjárműálllomány siralmas állapotban van, öreg lerobbant roncsok alkotják a többségét.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés