Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Testösszetétel nyomonkövetése Samsung Galaxy Watch6 okosórával
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szólánc.
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Bambanő háza tája
- Fűzzük össze a szavakat :)
- 🖥️⛅
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Ok.
Akkor előbb az alapfogalmak. Van a napelemes rendszered ami termel ha süt a nap, vagy van valamennyi nap és ugye nem termel éjszaka.
Amikor termel akkor jó eséllyel annak csak egy részét használod, a maradékot azt az inverter fogja és visszatölti a hálózatba. Mintha te lennél az erőmű és jó eséllyel az általad fel nem használt áram valamelyik szomédnál landol.
Amikor viszont nincs termelés akkor te ugyanolyan fogyasztó vagy mint bárki más.
A napelemekhez speciális két irányú órát szerelnek fel ami méri mindkét irányba az áram fogyasztást mindig. Amikor nem használod el az áramot akkor nyilvánvalóan a visszatöltött mennyiséget méri amikor meg te használsz, pl. este akkor a fogyasztást.Szaldó. Ebben az esetben fogják és kivonják a fogyasztásból a termelést, azaz szaldót képeznek, ha többet használtál akkor ki kell fizetned a különbözetre a 37 forintos áram kWh árat. Ha kevesebbet használtál és úgymond pluszban vagy akkor kapsz érte 12 forintot per kWh mert kb. ennyiért veszi az áramszolgáltató az áramot, a többi az ügyfélszolgálat, a mérnökök, technikusok stb. bére, veszteség bla bla.
Bruttó elszámolás. Itt megnézik, hogy mennyit fogyasztottál és beszorozzák 37-el és kivonják belőle amennyit termeltél csak épp nem 37 forinttal hanem egy egyelőre még meg nem határozott árral. Ha a mostani 12 forintot használnák akkor gyakorlatilag támogatás nélkül értelmetlen lenne napelemet telepíteni, mert ha szuper jól időzíted a fogyasztásod és a termelés idejére teszed akkor se tudsz 30% fölé menni éves szinten.
-
Busi02
csendes újonc
Szia!
Nekem másfél hónapja lett kész, 9kW 10-es SE inverteren, 24db 375w optimalizálókkal volt kb.3.7M, így a tied is kb. reális. Persze apróbb részletekben a tetőre rögzítés, tűzeseti leválasztó, Fí relé, kábelezés hossza, stb. még mind árbefolyásoló a paneleken és az inverteren felül, de nagyságrendileg e körül van most az SE rendszer. -
Tony21
tag
123 pontosan. Kondi gázkazán + felületfűtés (fal + padló). A kazán 3kW-ra tud lemodulálni és ezt meg is teszi. Igazából csak szinten kell tartania a hőt bent, nem szoktuk tekergetni a termosztátot akkor sem, ha nem vagyunk otthon. Így jobban adja ki a fogyasztást. -15-ben még nem néztem mennyire veszi magát vissza, de nem is emlékszem mikor volt utoljára olyan tél felénk ...
Egyetlen klímával biztosan nem tudnám kifűteni a házat, már csak a tagoltsága miatt sem. -
süti5
őstag
Megnéztem most, egészen rajta van, mármint eresztől feljebb, de kb. szemre 10-20 centire max. Aztán jutott eszembe, hogy miért.
A tetőn van egy törés az ívben, ha nem teszik oda, tehát feljebb megy egy sorral, akkor valószínűleg bukom az alsó 8 panelt, szóval mindenképpen oda kellett mennie.
Az esőre nagyon kíváncsi leszek, a puding próbája az evés, kis esőnél szerintem nem lesz gond, nagyobb esőre leszek kíváncsi... -
GSzORO
csendes tag
valószínűleg bukom az alsó 8 panelt, szóval mindenképpen oda kellett mennie.
Hát ez az! Az ilyen dilemmák gyakran előfordulnak az építőiparban/vállalkozásnál. Ott a helyszínen derül ki, hogy elb_szták a mérést (érdekes, a felméréskor ez nem volt téma , és a kedves "vevő" ilyenkor már nem szívesebben vállalja be a bukót... Persze, az ember mindig utólag okos...
-
-
Samott
addikt
Ket eves szamok, de igen, realis: Középosztály: mennyi jövedelem kell hozzá?
Sokan hiszik magukat kozeposztalybelinek, de valojaban szegenyek.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
senki68
senior tag
Érdekes kérdés.
Jön a tél, hideg asszony, előveszem a téli takarót. Minek? A lakásban ugyanolyan meleg van mint nyáron.
Télen nyáron ugyanolyan hideg vizet iszom, ugyanaz a takaró, ugyanolyan hőfokú vízben fürdök.
Nekem pont annyi melegvíz kell télen is mint nyáron.
Még soha nem kellett hűteni, max akkor szoktam átkapcsolni a pufferra ha elmegyünk 1 hétre nyaralni.
Jól kell méretezni a napkollektort az indirekt tárolóhoz, és nincs ilyen probléma. -
HunChris
senior tag
Ha nincs túlméretezve a kollektor a HMV tartályhoz képest, akkor nem fogja 100 fokra vinni a vizet a tartályban. Nekünk 80 fok fölé nem megy, még ha nincs használva semmi belőle 1 hétig, akkor sem. Éjszaka nyilván hűl belőle valamennyit. Télen is rásegít, kb. mint a napelemek a fűtésre... Márciustól október végéig cserébe fillérekből megvan a melegvíz. (Cekász töredékéért.)
Melegvíz fogyasztástól függ a megtérülése, régen pályázatból megérte, ma már nem igazán. Nekünk kb. 40 ezret spórolhatott a gázon HMV vízmelegítés helyett évente.
Medencéknél lenne értelme, nem kell 17-24Kwh-s fűtés (hőszivattyúval negyede-ötöde), csak töredéke. (Ha a zöld oldalát is nézzük a dolognak.)[ Szerkesztve ]
-
-
senki68
senior tag
Kérdés, mit hívsz aktív hűtésnek.
Inverter elvileg légmentesen zárt. külső hűtőborda az passzív hűtésű. Viszont van benne egy ventilátor, ami a belső levegőt keringteti. Úgy tűnik elég hatásosan. kb másfél perc alatt csökken 5 fokot.12.5-től felfele van már külső ventilátor is. Én úgy tudom.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Nálunk 3*16A volt... Nagyrészt 1,5es réz vezetékkel, de ettől még a főzőlap, sütő, lenti klíma 2,5 vagy vastagabb vezetéket kapott. Ahogy a jakuzzi is és az autó töltő...
Plusz ha mindenhol 1,5es vezeték van akkor is a lakás elosztoig nálunk 3x10es talán... Tehát mivel van vagy 20-25 kör így is tudnánk használni 16Anal összesen többet.
Nekünk most 20-16-16A van, de így is elég a jakuzzinak, autó töltönek és a háznak. Ebben segít a napelem, mert az a 16At akár 10Arel ki tudja segíteni ha olyan idő van.
-
vtechun
veterán
október 1 óta fent vannak nekem is a panelek, de még be sincs kötve az inverter sem, nemhogy óracsere... azóta több ismerősöm is zaklatom, hogy mikor melyiknek mennyit termel épp haver 9.3-as (nem SE) rendszere 5,5-nél többet egyszer sem termelt, egyszer volt 5 fölött is... mondjuk nála szerintem valami nem kerek
-
Zolee897
tag
"Azt ugye jól gondolom, hogy a nyári napforduló idején jár legmagasabban a nap, és a téli napfordulóhoz közeledve fokozatosan alacsonyabban, majd utána fokozatosan magasabban?"
igen.
Részletek: https://en.wikipedia.org/wiki/Sun_path
Vagy írd be a gugliba: "sun position throughout the year "
De vannak erre kalkulátorok is, ahol megnézheted pontosan, mikor hol lesz a nap:
https://www.suncalc.org/ -
kiliti
csendes tag
Nekem is jó volt a nyáron, de most beleárnyékol a fenyő, és egy tuja is már. A fenyőfa magasságának fele le lett vágva ( ;( ) a napelem, és a veszélyes magassága miatt. Sajnos az alacson napjárás miatt újabb métert le kell vágni róla. A fenyő 3-4 méterről árnyékol a panelokra.
Amikor az egyik ág miatt az egyik panel bal alsó sarka több percig árnyékot kap, akkor az a sarok kb. 100 °C-ra melegszik! (Közben kb. 3kW-ot termel a rendszer.) Pedig ott a legjobb a hűtés, az alu keret miatt.
Amint lesz egy segítőm, megvágom a fákat.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Nálam ugyanez a helyzet (vagy nem, nyilván össze kellene hasonlítani a két szitut pontosabban). Déli tájolás, van pár fenyő, és egy hegy De mindegyik csak késő ősztől tél végéig árnyékol és csak a reggeli, késő délutáni órákban. A hegy nyáron is egy kicsit beleszól, ami miatt soha nem tökéletes haranggörbe lefutó szakasza, meredekebb valamivel mint a reggeli felfutó. Amikor tapasztaltam, akkor kiszámolgattam hogy mennyi hiányzik a görbéből (kWh-ban), és arra jutottam hogy még optikat se éri meg feltenni emiatt, mert annyira alacsony már a termelés ebben az időszakban, hogy soha nem térülnének meg. A téli árnyékok miatt meg aztán végképp nem.
Van viszont már közel 1 évnyi adatom: január 8-án lesz 1 éves a rendszer, 9.99kWp, és 11350kWh -nál járok. Ez így nekem bőven jó, sőt, még a kWp érték 120%-a is meglehet, hiszen van még addig 2.5 hónap (igaz jó gyengék lesznek, de hátha).
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Aguri prestige S17 és S8 tetőcsomagtartó eladó
- Eladó Teljesen új Bontatlan Amazon Echo Dot 5 Smart speaker Amazon Alexa fekete színben
- Teljesen Új Bontatlan Amazon Echo Spot (2024) Okos hangszóró - Fekete - bolti ár 35+
- Ciclosport CM 4.21HR kerékpár computer
- Hófehér Delonghi Dinamica ECAM 350.35.W automata kávéfőző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest