- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Na de a SAJ-nak wifije van, a 4 bemenet azt gondolom a DRM port nyújtja, hiába az Ausztráloknál használatos (aztán persze használni nálunk lehet, hogy semmire nem lehet (még, de ugye odalent is erre használják, Demand Response Mode, lehet, csak egy pipát kell berakni és kész), a termeléskorlátozás meg papíron benne van, aztán itt a topikban valaki vissza is igazolta, hogy működik is és RS485 is van. Miért ne maradt volna? Főleg, ha telepítőcég a forgalmazó, amelynél a céget is megállíthatja a dolog, ha engedélymentes lesz a termék szóval ők tuti, hogy extra vigyáznak, a Huawei-nél meg nem tudom, hogy ezt ők intézik itt helyben, vagy mondjuk a Photomate tolja, aztán ők csúsztak el valahol, de a lényeg, hogy egyik sem telepítőcég.
De valószínű nincs itt semmi látnivaló, pár hét és rendberázódik, mert most kb. holnap reggel 6-kor ezzel kezd mindenki

-
nimfas
addikt
Ez a bajom nekem is. Villanyszerelő vagyok, Hajdú bojlereket is javítok kb. 20 éve. Egy mezei 120 literes Aquastic Hajdú kb. 100 eFt, ha 4 évente kipakolom a vízkövet, tömítés és alkatrész cserével is olcsóbban jövök ki szerintem is mint ha keresek valakit aki a Lydos bojlerhez ért, munkadíj 15-20eFt/alkalom, plusz anyag. Gyanítom a soha meg nem térülő befektetés lenne sajnos!
-
asdf_
veterán
-
gorbep
őstag
itt most nem a teljesítményre értettem, hanem a string feszültségre... nem szabad nagyon kicentizni az 1000 V-ot... Teljesítményben nyugodtan el lehet menni a a katalógus adatig... egyszerűen az MPP nem megy feljebb, mint a névleges...
Szerk:
#46027 Geresics , #46028 kardkovacsi
Pontosan... bocs ha nem pontosan fogalmaztam...
#46028 kardkovacsi: Meg még a hőfoktényező télen, mert ha jól tudom az üresjárati fesz 20°C-ra van megadva...
-
kardkovacsi
senior tag
-
Geresics
Topikgazda
-
cOxeR
Ármester
Nagyon változó országrészenként, láttam az előbb egy idei termelést, minden nap sütött a nap, egyforma termelés egy 10kwp rendszeren. Nálam is teljesen hullámzó, szóval inkább az a kuriózum ha most volt valakinél 7 nap napsütés.

snooze Na akkor ott is szép idő volt.
Nálam meg zajlik az elcseszett hálózat rendbetétele, kerül fel egy nagyobb szekrény (72 modulos) amibe el is férek rendesen, kidobom a sima A-s Fi reléket is… de nem könnyíti meg a dolgom, hogy a földkábelt nem tudom cserélni az óra meg a ház között, ma ástam ki, bízva benne hogy csőben megy a földkábel, de sajnos nem.
4x6-os kábel megy a 3x32A-nek… 5x6-ot meg tudjuk oldani, legalább nem lesz rossz helyen a pen, de szerettem volna újrahúzni egy 5 eres nagyobb keresztmetszetű kábelt. Készen van a kert, öntözőrendszer, fólia kavics, fuvesites, növények… járda, semmi esélyem, csak olyan rombolassal ami nem éri meg.
-
Janusz001
őstag
-
313313
addikt
-
dobolan
senior tag
-
Vision
veterán
-
gorbep
őstag
-
ratkaics
senior tag
-
axioma
veterán
-
Semin
őstag
-
bci
tag
-
bci
tag
-
dreko
aktív tag
-
Balázzs
senior tag
-
senki68
senior tag
-
senki68
senior tag
-
törölt tag
3% körüli a veszteség amive fűt.
MAXON!!! járatva tehát egy 10 kW-os max ~300 Wattal fűt.
Addig AMIG éppen maxon megy.
Egyébként arányosan kevesebbel.
A kisebb inverterek nyilván kevésbé is fűtenek.
Egy 6 kW-os már csak max ~180 Wattal...
---
Igen, fűt az inverter, mert van vesztesége.
De az a fútés egy lakásnak/háznak bakfitty tipikusan.
(kivétel a passzív/passzívközeli nagyon jól hőszigetelt épület)
Akár egy méteres fölötti TV is többet fűthet az inverternél.
A nyári kánikulában-nagymelegben ÉS szűk-kicsi helyen
ésszerú lehet a max termelés idején szellőztetni a helyiséget.
A (minél) hűvösebb és huzatosabb hely >> hidegebb inverter a cél.
Mert a hűvös levegő adta jobb hűtés, pláne ha áramlik=huzatos is
- kíméli az inverter elektronikáját >> hosszabb élettartam remélhető
- vannak inverterek amik már 45 fokos levegő esetén is csökkentik a termelést -
joghurt
addikt
Kereslet-kínálat, gondolom.

De ezekkel a gondolatokkal inkább a Villanyautós topicban kellene folytatni.
-
gorbep
őstag
Most még... de ha igény lesz cégek is lesznek akik csinálni fognak ilyet. Persze BMW márkaszervizben senki nem fog ilyen cserét kérni... Én most éppen i3 94Ah ra vadászok (ha valaki tud, keressen privátban...
) , de a REX-et kihagynám. Szabadulnék a holt súlytól, + a REX a hőszivattyú helyén van sajnos. Másrészt napirenden van a hibridek "zöldrendszámtalanítása", és tartok tőle a jogalkotó nem igazán érti az extender és a hibrid közötti alapvető különbséget.de hogy ON is legyek, a hibrid rendszerekben az inverter gyártóknak EV-ben KELLENE gondolkodniuk. Előbb lesz egy Nissan Leaf egy háztartásban, mint 5M értékű PowerWall.... ez a realitás. És akkor kisebb is lenne a harc az akkukért... Win-win. Technológiailag és költségben sem többlet, hogy pl egy SE autótöltő hibrid üzemet is tudjon V2G módban. Az meg álom, hogy egy ilyen technológiát támogassanak. Pl hogy a villanyautó támogatás legyen a duplája, ha V2G + hibrid kialakításban HMKE-hez használnád (hátha a döntéshozók közül is van valaki itt a fórumon...
) .... szerintem több értelme lenne mint a mostani 50%-os felújítási támogatásnak. -
cdl
senior tag
Én is egy ilyen mellett döntöttem, wifi nélkül. (50l)
Így az alsó zuhanyzóban nem kell megvárni, amíg fentről lejön a meleg víz.
Meg azérta két lábon állás is megnyugtató. Ha megpihenne a szép új Ariston kazán, lesz meleg víz még.
A fogyasztására kíváncsi leszek, 1-2 ember használja napjában.
2000kWh van erre meg az új klímákra a napelemből. Legfeljebb fizetek majd évente valamennyit. -
bci
tag
Na az szuper, én a gázkazán hmv részét gondoltam erre lecserélni, mert túl sok megtermelt áramom lesz, és akkor a 2-3 ezer forintos havi hmv gázszámla sem lenne 4 főre, áram meg lesz dögivel. Arra figyelj ha kicsi helyiségbe rakod a bojlert akkor azt üzem közben frankón le fogja hűteni... A matekra majd kíváncsi leszek, h mennyivel fogyaszt majd kevesebbet a sima villanybojlernél, és ahhoz képest megéri e a kb 3x-os árat..?
Üdv:
bci -
bci
tag
-
7Heads Drago
veterán
-
-=Tiger=-
tag
Kozben az ido is beszinkronizalt... most mar minden HOLIDAY. :)
Rengeteg a munka... szerintem senki sem szamolt azzal, hogy ez a csaladtamogatas ennyire meg fogja nyomni + a juni 30 szaldo... + korona + szuezi hajos cucc.
Kerdeztek az elejen, hogy van e + cserep, mert az sajnos elkerulhetetlen, hogy par ne seruljon meg... rendesen kicsereltek oket...
De elejetol a vegeig a torkukon voltam az teny... marmint ami az ugyintezest jelenti.
-
b.
félisten
Ne add fel. Látod sokan megszivták, tényleg sajnálom ami velük történt. Nálunk is ahol vagyok 2 család ráfázott. ráadásul az egyik Hitelre oldotta meg az önerőt is 2 gyerkőccel.
Nem reklámozni akarom őket, de szerintem megéri várni rájuk. Nálam mindent perfektül, igényesen oldottak meg.
Semmi probléma és minden a papírforma szerint. A csapat aki dolgozott nálam kedves , barátságos és igényes munkát végeztek. Ráadásul a rendszer pöcc röf, azóta is, már most egy hónappal az évzárás elött lehozta a kalkuláltat, a 9500 kWh-t, de persze ez nem csak rajtuk múlott. -
joghurt
addikt
-
oak
tag
-
cdl
senior tag
Sajnálom.
Nekem ma szólt az EON, hogy jönnének a jövő hétem órát cserélni végre.
Azt hittem, először szerződést kell kötni, de arról semmi hír még.
Kisírtam az eheti pénteket, ha már szabin vagyok a héten. Kíváncsi vagyok, átveszik e simán, vagy eldölünk valamin.
Akinél mostanság volt az EON órát cserélni, milyen papirokat kértek? -
dobolan
senior tag
-
rígel
őstag
-
stickermajom
addikt
-
DUB Inc.
aktív tag
-
DUB Inc.
aktív tag
-
Jovanny2
őstag
Nekem február közepén 04.24-ei kezdést, és 60 napot írtak a szerződésbe (akkor már megvolt az MVM engedély az 1 fázis 5kW-ra). Mondtam, hogy ne már srácok, még ha ez is a worst case scenario is, az nagyon necces lehet a szaldó, a kezdést hozzuk már előrébb. Simán belementek a 03.24+60 napba, de már előtte elkezdték, március 1-jén már benn voltak a tervek MVM-nél, csak ők meg ültek rajta több, mint 1 hónapot. De mostmár sínen vagyunk.

-
Rolly
veterán
-
Blamazs
senior tag
-
cdl
senior tag
-
stickermajom
addikt
-
Coc@s
őstag
-
cdl
senior tag
-
liszkai 2
csendes tag
Én meg vagyok velük elégedve, saját embereikkel dolgoznak szimpatikus fiatalemberek és szakszerű munkát végeznek. A cég kommunikációja kiváló, nagyon rugalmasak és tartják a határidőt, ha pedig valami oknál fogva csúsznak előre szólnak. Nagyon vigyáznak a hírnevükre, ami rajtuk múlik mindent megtesznek.
-
Geresics
Topikgazda
-
Geresics
Topikgazda
-
kirkri
addikt
Akkor bízom benne, hogy csak túlzott a kivitelező ezzel a 100%-os elutasítással. Elnézést, ha valakire a frászt hoztam, abból a szempontból viszont hasznos volt, hogy feljött a téma, mert mindenki húzzon bele, aki 1 fázisban gondolkodik 2.5kW felett, mivel az már biztos, hogy április 30-tól bezárul a lehetőség. (Ez az infó akár még az összefoglalóba is bekerülhetne szvsz.)
-
HunChris
senior tag
-
axioma
veterán
-
Chal
addikt
Azért nem olyan nehéz azt megugrani, tekintettel arra, hogy a szolgáltatótól semmi nem kell hozzá julius 1-ig. Azaz egy telepített, de kikapcsolt rendszert is leadhatsz a támogatási pályázatban. Kockázata nyilván van, hiszen ha nem veszi át a szolgáltató, akkor örökre kikapcsolva maradhat, de ennek mennyi az esélye? Szerintem ez egy vállalható kockázat, pláne hogy most is úgy telepít mindenki, hogy az MGT megkapása után mert fent vannak az emberek a tetőn. Szóval ez eddig se volt baj.
-
tothbe
addikt
-
törölt tag
-
cdl
senior tag
-
Rolly
veterán
-
cdl
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- NBA és kosárlabda topic
- Battlefield 1
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Futás, futópályák
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- Gyúrósok ide!
- Apple MacBook
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Zalman S3 Chieftec 700W
- AKCIÓS!! áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V Intel Arc 140V 32GB 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- 220 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4070
- M4 iMac 2021 24" - 16GB RAM, 512 GB SSD 27% ÁFÁS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Geresics