- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz molnartibor #65469 üzenetére
És mennyi időre elég az a 3 millió forint különbözet a gázra? Mennyire elég, ha ezt a pénzt lekoti az ember? Nálunk 1500 m3 volt a gáz fogyasztás. Kapott a padlás plusz 20 cm szigetelést + 3 klímát raktunk fel. Így az emeleten most amíg van szaldó árammal fütünk. Most 480 m3 gázt használunk...
-
veterán
válasz Kornel #65450 üzenetére
Nálunk felmerült a gáz helyett hőszivattyú váltás, de 3-4 milliós beruházás sose térült volna meg.
Gáz fogyasztás 1500 m3 / év volt..
Lett 3 klíma fűtésre/hűtésre az emeleten 1 millió forintért + 20 cm szigetelés a padlásra 200.000 Ftért.
Az éves gáz fogyasztásunk így 480 m3 lett
-
veterán
válasz Kornel #65374 üzenetére
3f töltő azért jó, mert ha másra is kell amiért akkor jobb 3x6Arel tölteni mint 1x16tal háznál :)
Nálunk a házban alapból 16-16-20 A van szóval 1f töltővel nem sokat érnénk :), debha lesz végre 3f 32A akkor is max 3x16Aral (esetleg napelem mikor megy 3x25Aral tudunk majd tölteni)
-
veterán
válasz gorbep #65299 üzenetére
Amikor napelemet telepítettem akkor 4-5% hozamok már jónak számítottak befektetéseken, s az infláció 3% körül volt...
2017ben telepitettük a rendszert ami évi 4800 kWh áramot termelt. 2,3 millió Ft beruházás
2020ban bővítettem azóta évi 9000 kWht termel. 1,9m Ft beruházás2017-2109: 550e éves hozam 8%
2020-2022 közepe: 855e éves hozam 8,1%
2022 közepétől: 1.375e éves hozam 13%Szerintem ez azért nem olyan rossz... :) és az így megspórolt pénzek mentek befektetésekbe. Elvileg még van 6 év szaldóm ami még 3 millió és utána még kb 15 évig működik a rendszer...
-
veterán
válasz gorbep #64447 üzenetére
ami okozhatja:
- elektromos autó töltő
- jakuzzi
majd mikor töltök ránézek, hogy hogy változikmás a szokásos (mosógép, mosogatógép, ... stb)
neten találtam kompenzátort (de az valami már-már ipari lehet), mert max terhelésen 180W-ot fogyaszt, 35 kVart tud max kompenzálni ha jól értettem, és 1,3 millió
Akkor már inkább rakok egy deye invertert amin keresztül egy akkuval töltöm az autót
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz gorbep #64437 üzenetére
nekem nem rég volt óracserém (kb 1,5 hónap) azóta:
- betáplált: 410 kWh
- vételezett: 1058 kWhés a meddők:
- 3.8.0: 1 kVarh
- 4.8.0: 734 kVarh
- 5.8.0: 1 kVarh
- 6.8.0: 0 kVarh
- 7.8.0: 168 kVarh
- 8.8.0: 566 kVarhszóval ezt a export meddő energiát hogy tudom csökkenteni?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Kornel #64242 üzenetére
szerintem amúgy az út megtételét fogják adóztatni de akkor már cserébe kapnak a belső égésűek is adót... az elektromos autók a nagyobb súly miatt kicsivel nagyobbat és probléma megoldva jelenleg tisztán elektromos autó 60.000 körül van magyarországon a 4,5 milió járműből... 1,3%
-
veterán
okés de a benzin / gázolaj az adó egy része a környezeti károkra kellene menni esetleg a tüdő betegségek finanszírozására tehát nem egál a két hajtás közötti különbség.
292 Ftot írsz de ebben ha jól gondolom az áfa is benne van. Az áram esetén ha hálózatról töltök akkor ezt a amúgy is megfizetem azaz 70 ft-os áram árral számolva 100km 1400 Ft (töltés vesztességgel) 298 Ft az áfa / 100km (tulajdonképpen az adó a hatoda a belső égésű autónak, bár az energia fogyasztása harmada körül van) Ha köztöltőn tölt valaki akkor 20 kWh cirka 4500-5000 ft is lehet akkor az áfa ez után 1000 ft szemben a belső égésű 1800 ft-jával ...
a teherautóknál már ott a HUGO és jó ideje pedzegetik azt, hogy ki akarják terjeszteni a személyautókra is idővel ... dugódíj is tervben van...
Azt se felejtsük el, hogy egy elektromos autónak jelenleg van felára azaz pl ha egy új e3008-at nézünk 12 millió körül van a mild hibrid és 19 egy elektromos. azaz 1,5 millió extra áfa bevétel kapásból bejön ami kb 83000 km-re előre fedezi egy elektromos autós az adót adóját.a benzin / gázolaj továbbá olyan kiadás egy országnak ami folyamatosan rontja a külker mérleget, miközben áramot otthon is meg tud termelni magának egy ország.
Ettől még lehet olyan dilletáns politikai vezetés aki azt gondolja hogy ugyanannyi adót kell beszedni elektromos autón és belső égésűn is az "üzemanyag után"
-
veterán
válasz eegerferenc #64238 üzenetére
De akkor minden autó kaphat extra adót nem csak az elektromos :)
-
veterán
válasz Kornel #64042 üzenetére
Wallboxról annyit, hogy 4 éves a töltőnk és nem volt semmi bajunk vele kültéren van tető alatt ahol 4 éve a nap süti... Besárgult a fehér de a töltő még dolgozik. A szoftvere meg jó én ha most vennék jó eséllyel maradnék a wallboxnál...
amúgy itt 265e+árammegosztó+telepítés körül van, de rábeszélni nem akarlak ...
Bár annó nálunk én telepítettem , de raktam elé 4 polusú leválasztót, 3x16Aes kismegszakítót + Külön Firelét ... szóval a körítés még plusz pénz volt ...
-
veterán
válasz Kornel #64035 üzenetére
Kell egy töltő és egy áram megosztó hozzá ha jól tudom. A wallboxnál ha ez megvan állítható, hogy
- csak napelemből töltsön
- vagy max annyival toltose az autót amennyi áram rendelkezésre áll (max persze amit az autó tud fogadni)Ha jól látom az invertered viszont 1 fázisú. Így valami 1 fázisú okos töltő lenne jó amit tudsz programozni buta módon mondjuk, hogy 10ről délután 4ig töltsön. Ez lenne talán a legolcsóbb megoldás
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kardkovacsi #64012 üzenetére
Mire lejár a szaldóm tervben volt egy Deye inverter telepítése UPSként a házban 3-4 kWp napelemmel, most ha nagyon szivatnának akkor előrébb hozom. :)
Még utána járok de gondolom tudja, hogy mikor töltse az akkut és időszakosan mikor legyen prioritás a 0 áramvétel :)
-
veterán
válasz eegerferenc #63989 üzenetére
A közvetlen közelemben több fidesz szavazó napelem tulajdonos van mint nem Fideszes... hogy az átlag országosan mi azt nem tudom...
Ezeknél közös (fideszes napelemesek), hogy annyi a fő indok, hogy nekik jó és legalább nem a kommunisták lopnak...
-
veterán
válasz eegerferenc #63933 üzenetére
e auto töltő visszavehető 3x6A-ra is akkor nem nagyon befolyásol... okosítható és akkor pont annyit használ fel ami kimenne a hálózatra napközben...
-
veterán
válasz eegerferenc #63907 üzenetére
Itt egy értelmezés, hogy egyelőre nem érint senkit a módosítás hátrányosan...
Hogy igaz-e vagy nem... nem tudom
-
veterán
válasz eegerferenc #63907 üzenetére
És mi a szép az egészben? A rendszerhasználati díj jó része Mészáros és társánál köt ki...
-
veterán
válasz kardkovacsi #63490 üzenetére
egyszer majd nem 60e lesz és amúgy a BYD, CATL, BMW véleménye szerintem senkit nem érdekel amikor Mészáros zsebe vagy a lyukas államkassza a kérdés... De ha ezt megcsinálják akkor be fognak indulni a trükközések...
Ötlet például, van szerintetek arra megoldás, hogyha akarom két rendszer legyen? Egy autótöltő akkuval és egy házat ellátó napelem? Mert az autó töltő lehetne full offgrid - persze régi napelemekkel és valami spec inverterrel ami az autóba tölt és az autó akku tulajdonképpen a grid akkuja? Esetleg Saját akku ami naponta összeszed 10-20 kWh-t amit áttölt éjszaka az akkuba... persze így nem 0 ft és nem is olcsó lenne ez a történet de teljes élettartamra 70 ft alatt tudna bőven maradni egy ilyen rendszer nem?
-
veterán
válasz BlackJack21 #63484 üzenetére
szaldó esetén is kérdés, hogy amikor tudnánk betermelni és lekapcsolnák akkor még hogy? mert ugye akkor az már nem szaldó ha a betermelést akadáklyozzák (tudom van akit most is szivat a túlfesz )
-
veterán
válasz Doki16 #63483 üzenetére
és mi alapján döntik el, hogy az autót töltök vagy medencének a vizét fűtöm / hűtöm...?
plusz ha ez lesz az irány akkor nagyon gyorsan lesz két áramkör sok házban egy ami napelem + akkuról megy sziget üzemben és egy ami a meglévő inverterrel megy gridről... kettő között átkapcsolással ha mégis kellene
-
veterán
válasz H-Mano #63400 üzenetére
a hozzászólásomba amire válaszul írtam egyértelmű, hogy a nem fedezettség okának kétségbe vonásáról van szó.
És erre hoztam, hogy ha a kár létrejöttében nem hat közre az, hogy az előírásoknak vagy telepítési útmutatónak nem felel meg egy telepítés akkor a biztosítónál nem lép életbe a nem fedezettség kérdése.
Vagyis
- nem fedez olyan kárt ami azért keletkezik mert szabálytalan a telepítés
- de fedezi azt a kárt amiben ez nem hatott közre[ Szerkesztve ]
-
veterán
még ennyit talátlam a mi szerződésünkben:
"a műszaki, hatósági előírásoknak vagy a telepítési útmutatónak megfelelően telepített rendszerek kárai, amennyiben ez a kár létrejöttében közrehatott."
Tehát akkor az én értelmezésem szerint (és várom a cáfolatokat) akkor nem fizet a tűzeseti leválasztó hiánya esetén, ha emiatt gyulladt ki a napelem *. Namármost a tűzeseti leválasztó hiánya esetén nem tud ettől kigyulladni semmi, ha jól gondolom.
Probléma értelmezésem szerint az lehet, ha emiatt nem kezdik meg oltani a tüzet a tűzoltók, mert nincs ilyen tűzeseti leválasztó, s ez jegyzőkönyvbe kerül. -
veterán
válasz H-Mano #63393 üzenetére
éppen ezért én csak kérdeztem mert szeretnék világosan látni, de látom bonyolultak voltak a kérdésem
Tehát egyszerűsítve, miért tudna kibújni olyan kár esetén a biztosító a napelem "rész" biztosítása alól aminek nem volt köze a tűzhöz?
Ha van egy tűz amit eloltottak a tűzoltók és a jelentésben benne lesz, hogy a konyhából indult ki a tűz a főzőlap elektronikai hibájából... akkor a biztosító mi alapján fog kötözködni a tűzeseti leválasztó hiánya miatt amikor az irreleváns és nem is lesz benne a tűzoltósági jelentésben? Bár ilyet még nem olvastam az tény jó lenne látni ilyen jelentést.
Kb olyan ez a kibújás mintha a biztosító nem fizetett volna amikor jégkár volt a zsalúzián mert fel kellett volna húzni viharban
Vagy nem fizetett volna a biztosító a jakuzzi tető jégkárára, mert le kellett volna fedni...
Vagy pl nem fizetni ki a garázsban álló autó kárát, mert miért nem áltam ki az autóval...Természetesen nem vitatom, hogy kibújni próbálna ilyen okkal a biztosító (bár erősen kétlem ha hivatalosan telepített és engedélyezett és átvett napelem rendszere van valakinek ami visszatermel és nem sufni akkus rendszer), de polgári pert szerintem bukná, ha olyan szabálytalanság miatt nem fizet egy vagyontárgyra ami nem a tűz okozója volt.
Természetesen, ha a tűzoltók sérülnek meg emiatt akkor az más kérdés de ott szerintem pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés / emberölés az irány.
Ami kérdés, hogy a tűzoltók napelem esetén hogy járnak el, ha tűz van de ez igen csak másik kör és nem csak van / nincs tűzeseti kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz H-Mano #63391 üzenetére
Okés tehát ha jól értem ha van egy potenciálsan (napelem szövetség szerint is) veszélyes eszköz a rendszerben akkor fizet ha nincs akkor nem ?
Ha mondjuk elektromos tűz van a konyhában / vagy akár az inverterben akkor se fizet mert nincs fent egy tűzeseti leválasztó aminek semmi köze a kárhoz?
Ha a szomszéd ikerházról terjed át a tűz akkor se fizet, mert nincs tűzeseti leválasztó?
Vagy mert az egyik panel kigyullad? Aminek megint nincs köze a tűzeseti leválasztóhoz ... -
veterán
Tisztaenergiák telepítették először 2017ben a napelemet nálunk 2020ban kértem bővítésre árat akkor voltak kint és mikor egyeztettünk akkor mondta az ő felmérőjük, hogy
- bárkivel is bővítünk kerüljön tetőn kívülre a tűzeseti leválasztó
- rendszeresen kell ellenőrizni a működését (mint az a Fi relét)Hogy 1-1 ilyen tűzeseti leválasztó hány nyitás / zárásra van tervezve azt már nem tudom ki mondta és neten nincs infó róla szóval azt nem tudom megerősíteni.
-
veterán
és ez hol van leírva? mert így nehéz utána járni...
közben megtaláltam googlelel ...
amúgy az a fránya 5 méter akkor nálunk szívás mert a tetőn belépő kábel kb 6-6,5 métert halad a házban . Mindegy akkor kérek egy írásos doksit a kivitelezőtől, hogy de ez így jó, mert ...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz H-Mano #63354 üzenetére
"6.5.1. A DC-leválasztónak megfelel az a készülék, amely legalább szakaszoló-kapcsoló (terhelés-szakaszoló) és távlekapcsolási funkcióval rendelkezik.(TvMI 7.5:2022.06.13.)"
Az SE akár meg is felelhet, mert kikapcsolt inverter esetén megvalósul a terhelés-szakaszolás... ugye ilyenkor a paneleket és az invertert összekötő szakaszra nem jut rá az napelemek teljesítménye. De nem ismerem TvMI 7.5:2022.06.13-t
-
veterán
erre a pontos válasz, hogy aki nálam telepítette aszerint igen... hogy igaza van-e azt nem tudom
nálunk amúgy az inverter a garázsban van SE 7K az nem igazán meleg nyáron se télen meg a keletkezett hulladékhő legalább fűti a garázst ... a korábbi SAJ 4K-M inverter viszont 60 fokos volt késő tavasztól kora őszig... akkor 36 fok volt a garázsban csináltam is szellőztetést... mióta a SE inverter van nem használjuk.
-
veterán
válasz H-Mano #63345 üzenetére
Hát én annó direkt rákédeztem a kivitelezőnél. Akkor ő több visszakérdezésre is állította, hogy SE megfelel a szabályozásnak, mert kikapcsolt inverternél nincs magas feszültség amit végeni kell az adott szabályozás szerint. Hogy igazat mondott, ferdített vagy egyenesen hazudott nem tudom, de az engedélyeztetési terv vagy mi így lett beadva és elfogadták. Hivatkozott valamire, de arra már nem emlékszem.
Hogy ki viszi el a balhét az jó kérdés... megbíztam egy szerelőt, aki ehhez ért, aki engedélyeztette a rendszert és az aktuális szabályoknak megfelelően telepítette.Én amúgy nyugodtabb vagyok, hogy a házam épsége nem két érintkező pár között húzott íven és a tűzesetiben található 10+ csatlakozási hibalehetőségen múlik.
Hogy pontosan mint mondott annó a szerelő nem tudom a lényege valami olyan volt, hogy nálunk 27 táblával 27V van kikapcsolt inverter esetén a DC főágon aminél nem szükséges a tűzeseti leválasztó. Mint írtam ő állította én kérdeztem de elfogadtam az ő állítását , mert ő a szakember akit megbíztam.
-
veterán
válasz gorbep #63330 üzenetére
Jó ez a tűzeseti leválasztó amikor a tüzek jelentős részéért pont ezek felelősek plusz ha nincs rendszeresen működttetve akkor ha baj van nem biztos, hogy működik, valamint az egyik tipusnál olvastam, hogy pár száz talán ezer kapcsolásra van tervezve.
Nekünk az első rendszernél tetőtérbe rakták... aztán mikor bővítést kértem az adott kivitelezőtől jelezték, hogy mindenképpen kiraknák a napelem alá... De végül más kivitelező mellett döntöttem aki SE invertert rakott fel és kikapcsolt SE inverter esetén a fő DC ágban panel száma * 1 V lehet így ők azt állították, hogy nem szükséges és nem is raktak fel tűzeseti leválasztót.
-
veterán
válasz Franky2Ster #63136 üzenetére
ha meg nem tudja az invertered a fázis asszimetriát akkor én a helyedben felkeresném a kivitelezőt és addig verném az asztalt míg mindent saját költségén le nem papíroz és cserél invertert, mert ha tudta hogy viszwattos leszel és nem megfelelő invertert rakott fel akkor kiszabott veled
-
veterán
válasz BlackJack21 #63000 üzenetére
nincs uv álló műanyag szerintem.... illetve minden villanyóra szekrény UV álló így nem 1-2 év alatt hanem 8-10 év alatt mattul be öregszik el.
-
veterán
óraszekrény burkolatnak én őket találtam: https://peterzsalu.hu/villanyora-szekrenyek/
-
veterán
válasz #41553344 #62926 üzenetére
most voltam bent és még nem csúsztunk ki... viszont az ügyintéző azt mondta, hogy csatlakozási dokumentációt csak a https://tervezok.elmuhalozat.hu címen lehet feltölteni. E-mailben és tőlem nem fogadják el.
Most egyelőre nem tudok nagyon mást tenni:
1) megvárom a határidőt amit szabtam október 1-et a mostani kivitelezőnek
2) ha eddig nem tölti fel akkor felhívom és egyeztetek vele, hogy inkább kifizetem újra csak küldje be újra ...
3) ha erre sincs válasz akkor a szomszédnál telepítő napelemest megkeresem, hogy meg tudná-e oldani és ha igen mennyiért.Más ötletem nincs most...
-
veterán
válasz Strezi #62914 üzenetére
kérdeztem az ügyintézőt elmünél, hogy lehetséges kivitelező csere és hogy ő adja be a csatlakozási doksit... erre azt mondta, hogy nem érdemes kivitelezőt cserélni és ő nem ajánja...
szóval most könyöröghetek tovább, hogy az akit 2020-ban megbíztam (meghatalmazásokat írtam elmü ügyintézésre) és ezért fizettem neki megcsinálja.
ha nincs szerencsém akkor meg(szab)nak ha szerencsém van akkor tovább lesz szaldóm ...
most a jelenlegi kivitelezőnek szeptember 30-ig adtam időt... ha nem csinálja meg akkor felhívom és egyeztetek vele hogyha kell kifizetem mégegyszer a doksit csak legyen már beadva...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Voltam bent az Elmünél
1) plomba bontással minden rendben márciusban rögzítették a plomba bontását és ha majd jönnek akkor leplombázzák. (Szóval elmünél ezen nem kell parázni ... én jól beparáztam )
2) 2020-as napelem inverter cserénk nincs lepapírozva (itt meghúztam magam gyorsan), s jeleztem ezt a kivitelezőmnek, hogy tudjon róla (bár valószínűleg ő tud róla)
3) mostani 2022-2023as teljesítmény bővítésnél a csatlakozási dokumentumra várnak továbbra is ... most jeleztem a kivitelezőnek, hogy legyen szíves ezt feltölteni.
Viszont itt megy a simliskedés mert most lenne lepapírozva a teljesítmény bővítés és az inverter csere... ami ha sikerül jól járok, mert akkortól indulna a 10 év... nem 2020-tól ... -
veterán
válasz #41553344 #62852 üzenetére
hát de ez nem sok ügy indulásnak és sorba lehet haladni rajta:
- egy aktuális szerződés ami érvényben van.
- kellenének az elmúlt 2 évben vállalkozó által beküldött dokumentumok
- és jelzem, hogy márciusban volt villanyóra szekrény csere.vagy szerinted mi lenne a jó sorrend?
-
veterán
válasz tomi07 #62849 üzenetére
Szerdára van időpontom az elmühöz. Ma is beszéltem a szerelővel annyit írt, hogy nem kell paráznom folyamatban lévő ügy ezért nincs leplombálva... szóval nem tudom, hogy mi a helyzet továbbra sem.
Így szerdán mikor időpontom van kikérem:
- az aktuális érvényes szerződésünket
- az elmúlt 2 (esetleg 4) évben beadott papírok
- és elmondom az óra szekrény csere tényét.De itt nálunk (főleg valószínűleg a fejemben) annyira káosz van, hogy 4 ügyfélkapunk van (régi elmü kereskedelmi, elmü hálózati, mvm (áram és gáz külön). Volt egy július eleji számla amit nem fizettünk be (éves elszámoló) de se emlékeztető se felszólítás nem jött...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz 313313 #62835 üzenetére
Teljesítmény bővítés lenne a cél a 20-16-16A ről 32-32-32Ara
Plusz a régi csatarisk oraszekreny plexije bemattult. Alapból plexi csere lett volna (de ugye ez is plomba bontással járt, de az Elmüs vagy eonos csatárisk szekrényre nem lehet kapni plexit és ami lett volna azon rossz helyen volt a kismegszakító nyílása...
Ezért lett végül teljes oraszekreny csere.
-
veterán
válasz #41553344 #62831 üzenetére
Leírtam, hogy hibáztam... nem igazán értem az indokod...
De vállalkozóként ha elvallalok valamit tartom a hátam... és ha egy vállalkozót megbízom, hogy a nevemben eljárjon és ő azt állítja minden rendben van akkor mi okom kételkedni benne egyből?
Persze egy idő után elkezdek kételkedni...
Ettől mint leirtam hibáztam...
De nehogy már kihozd, hogy én vagyok a fő hibás, mert a vállalkozó nem végzi el a feladatát...
De nem kívánom meg az ellenségemnek se, hogy 250 kmről kelljen egy demens ember ügyeit intéznie 3 állás mellett...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Reggie0 #62830 üzenetére
Volt már, hogy bíróságon hivatkoznom kellett hangfelvételekre és nem lett semmi belőle...
Nem hozom nyilvánosságra, csak egy leirattal a bíróságnak átadom. Ha akarják bekérik a felvételt, ha nem akkor nem.
Mivel a beszélgetést csak két fél hallja alapból az akik részt vettek benne, illetve ha a bíróság bekéri akkor hogy lenne sérelme díj, ha a bíró kéri be a felvételt és nem én hozom nyilvánosságra...
-
veterán
válasz 313313 #62828 üzenetére
3F volt eddig is... szóval az nem lehet...
Itt ami a korábbi posztom alapján ugye a 4 kw inverter 7 kw-ra cseréje ami problémás lehet ha nem jelezték... jövőhéten letelik az 5 hét a lábúj törésem miatt és megyek be az elmühöz kikérni a dokumentumokat, hogy mi van bent...
Én abban hibáztam, hogy megbíztam egy vállalkozóban ... csak sajnos az elmúlt 2 év elég kemény volt. Édesanyám demens lett és otthonba kellett rakni, gondnokság alá kellett vennem, örökbefogadó szülőnek jelentkeztünk, 2 hónap covid betegség + 1,5 hónap lábtörés. Emellett mikor volt időm és utol értem magam elmüvel leveleztem (ugye van nyoma) plusz a vállalkozót hívtam / írtam van nyoma.
Ja és a szerelőről is van fénykép, hogy szereli a szekrényt ...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Pénteken kaptam levelet, hogy cserélik a mérőórát okos mérőre...
De egyből beindult a para az inverter /napelem kavarás miatt illetve mert a kivitelező márciusban cserélte a mérő óra szekrényt. S azóta az új szekrény nincs leplombálva.
A korábbi szekrény bontás előtt telefonált és elvileg bejelentette a plomba bontást. (Ott voltam mellette amikor telefonált)
Kérdés kell az új szekrényeket plombálni? Henzel ablakos, vagy sem. Ha kell akkor mi lehet a következménye, hogy nincs plomba. Megúszható csak bírsággal? Mert akkor polgári perben a károm megfizetésére tudok legalább pert indítani.
Természetesen számla van a szekrény szabványosításról és a szekrényről. Valamint a telefon beszélgetések is megvannak ezzel kapcsolatban (tudom nem lehet felvenni, de saját célból rögzítettem.)
Más kérdés új okos mérőre rakható p1 mérő minden esetben?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tamaslacc #62816 üzenetére
Hát 400-500 W pl 1F10A esetén nem pár százalék hanem 20%... ugyanez 3F10A esetén már csak 6-7%... szerintem nagyon nem mindegy...
A lassú/ gyors töltés meg AC esetén nem igazán értelmezhető :) ... DCn meg 90 felett is 27tel tölt az autó... ACn meg 95-97 között vesz vissza 11 -ről
-
veterán
válasz tamaslacc #62800 üzenetére
minnél lassabban töltöd az autót annál több lesz a fajlagos veszteség... ennek két oka van:
- az autó egyes alkatrészeinek így is úgy is mennie kell akkor is ha lassan töltöd vagy gyorsan.
- a töltés hatékonysága nem minden teljesítményen egyforma.Tehát nem igazán éri meg lassan tölteni... az én autóm 3F16A-t tud 11 kW és én olyan 7 körül szoktam napközben tölteni... max 6-ot termel az inverter...
Ha nem lesz szaldó akkor pedig lesz egy kis napelem változtatás... 7 kW-os inverteren van jelenleg 8,23 kWp napelem... ez várhatóan 11 kWp-re fog nőni autó beálló tető miatt és lesz 28 kWh-s akkucsomag
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #41553344 #62757 üzenetére
nálam ilyen nincs mint biztosítási összeg hanem ingósságnál és ingatlannál 1-1 max díj van... ez most ingatlannál 80 millió...
- neten keresve 1 nm építése most 560e ft áfával (google első találat: [link] optimum "csomag")
- 110 nm-es a lakásunk így a 80 millió esetén 727e Ft jön ki nmenként...most akkor szerinted / szerintetek nem jó a biztosítási díjam? Alul biztosított vagyok?
-
veterán
válasz kardkovacsi #62752 üzenetére
a mi esetünkben a ház piaci alapon ér 120m-t mondjuk ... mondjuk 80-ra van biztosítva...
viszont a házban benne van a telek is de utána járok amit írsz... de egy ingatlan értékét nem csak a rajta lévő kárt szenvedni tudó ház éri hanem a telek is. És itt ahol mi lakunk irreális telek árak vannak...
-
-
veterán
válasz #41553344 #62715 üzenetére
Ez van az MGTben ezt megtaláltam (csak a lényeges adatokat vágtam ki belőle)
[kép] [kép]
erre a kb 220e ft befizetés és az én aláírásom + visszaküldés 2023 januárban történt.szerintem ez alapján egyben van a 7 kW + 3x32A-ra bővítés...
Szerintem bemegyek és kikérek minden papírt (ha jól értettem ez megoldható) és az aktuális szerződést is, mert nálam szerintem csak a 2017es van meg.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #41553344 #62713 üzenetére
Szia, nagyjából ez a helyzet talán az 2022 végi mgt-n 3x32A szerepel már de most hirtelen nem találom a doksit pedig be is van scannelve.
akkor szerintem bemegyek az EONhoz kikérek mindent, hogy mi lett beadva és hol van elakadva az ügy. A doksik alapján keresek itt a környéken egy céget aki átveszi ezt a történetet... Esetleg ha van megbízható szakitok akkor szívesen fogadok ajánlást
Üdv Roland
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple asztali gépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...