- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MrZed001
tag
Megjött válasz ELMÜ-től.
Nekik pontos inverter típus kell, hogy megmondják engedélyezik-e az 5kW-ot 1 fázison.(mintha bármit számítana, hogy melyik 5kW-os inverter az)
OK, választok egyet. (kabbe 1.)Ja és hiába van valahol ** azaz "** Legalább az egyik mezőt kérjük tölteni!" ... nekik ez se tetszik.
OK, kitöltöm mindkettőt, ha már a saját nyomtatványodon is hazudozol. (kabbe 2.)
Valamint az igénylő 2. oldalán van egy ilyen:
"A HMKE rendszer mellé a 10/2016. (XI.14.) MEKH rendelet szerinti termelésmérést is igényel"
Ami lényegében ez: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600010.mek
Ezt most be kell X-elni, vagy sem ha szimplán szaldós elszámolást szeretnék ?
(mert odaírni egy szóban, hogy az mit is jelent ... áááá az nem elég bürokratikus ... kabbe 3.)És itt volt egy érdekes mondatuk:
"a termelés mérés kiépítése nem előfeltétele a 4 kW teljesítmény feletti rendszerek kiépítésének, üzembe helyezésének."
Az oda-vissza mérő órára gondolnak, mint termelés mérés? Vagy külön mérőórára? Komolyan nem értem, hogy magyar emberek hogy nem képesek egyértelműen, magyarul fogalmazni. -
julius75
aktív tag
Sziasztok,
Fronius garancia hosszabbításnál létezik "black Friday", vagy rájuk ez nem jellemző?
Köszi. -
kiliti
csendes tag
Tudna valaki mutatni egy tavaszi/őszi (~már20/sep22) és nyári (~jún21) napos nap termelési görbét délkeleti panelokhoz?
Lehetőleg minél közelebbi tájolással ehhez: déltől 56 fok eltérés keletre, 45 fokos tetősík.
Előre is nagyon köszi! -
-
profeh
újonc
Véleményeteket szeretném kérni.
3 kw körüli napelemre kértem ajánlatokat, ami szimpatikus:
EON 10 db JA Solar 340W(m) + Fronius Symo 3,0-3-M (Wifi) 1 763 969 Ft
Pentele 10 db Sharp 330 W + HUAWEI SUN2000 4KTL-M0 1 437 236 Ft
Éves fogyasztás legutóbb: A1: 2361 kWh B:1877 kWh azaz 4238 kWh.Előre is köszönöm ha valaki hozzászól.
-
ratkaics
senior tag
Elméleti kérdésem lenne:
Ha mondjuk én otthon szeretnék napelemes rendszert és tegyük fel, hogy meg is tudom csinálni minden részét, (villamos terv, érintésvédelem, szerelés, stb.). Megveszem mondjuk a SolarEdge invertert, akkor azt én beüzemelhetem? Vagy kell hozzá valamilyen akkreditáció? -
axioma
veterán
válasz
Voice24 #9786 üzenetére
Nalunk a szereles volt 180e korul (1x32-bol lett 3x25, de az amperdij ezen felul ujabb kb. 200e). Merthogy uj oranak nem felelt meg az elvileg szabvanyos muanyag doboz sem, pedig nem volt 15 eves, de valami hisztijuk volt vele.
Ha 12+10+10-ben kered akkor elvileg csak az oracsere, ami ha nem kell masik szekreny akkor nem tetel, ha nem irrealisan messze vagy az oszloptol akkor a kabelcsere oraig szinten ingyen. A merohely-kialakitas az viszont a te feladatod es szeretnek szivozni.
A 3f inverter altalaban onmagaban is dragabb. -
Voice24
őstag
Hali!
Nálunk egy fázis és 32A van, Fronius Primo 5.0-1M inverteres rendszerre lett beadva a kérelem, Eon területen. A környékünkön nem mondható, hogy sok napelemes rendszer üzemelne, persze nem tudom, mekkora területet néznek ekkor, meg hogy milyen itt a hálózat.
Ha elutasítják a kérelmet, és csak kisebb rendszert engedélyeznek, mondjuk 2-3 kVA-t, abba nem is nagyon érdemes belevágni. 3 fázisra bővítés mivel, milyen költségekkel jár manapság? Merthogy a linkelt oldalon is a 3 fázist javasolja az Eon. -
Fifi
őstag
Az az egy fázis hány Amperes? 5kW-hoz min. kell 25A.
EON területén az alábbiak a mérvadóak ezen oldal szerint.
Ez mindenképpen engedik:
- 1 Fázisú HMKE esetén <2,5 kVA
- 2 Fázisú HMKE esetén <5 kVA
- 3 Fázisú HMKE esetén <15 kVAEzek a pedig a maximum, amit a fenti értéken túl egyedi döntés alapján engedélyeznek:
- egyfázisú termelőegység esetén maximum 5 kVA
- kétfázisú termelőegység esetén maximum 10 kVA
- háromfázisú termelőegység esetén maximum 50 kVA -
kozek1723
csendes tag
Köszi a választ. Igen ez igaz. Amikor árnyék vetülne 1 vagy 2 panelre, akkor kb délután 16:00-16:30 lehet már, amikor a szög közel sem optimális. Szinte a panelek "háta mögül" jön a napsütés. Azt számoltam, hogy ha az árnyék a TELJES napelem termelést 10%-kal rontja, akkor ez nálam termelési szinten kb. 19-20e ft veszteséget jelent évente. (bár 10%-pt talán is nem fog rontani mert a délutáni órákban amúgy sem lennének topon a keleti panelek termelései). Optimalizált rendszer kb. 300.000 ft felárat jelentene, ami a kiesésre vetítve 15 év. Így levezetve tényleg teljesen felesleges a többlet beruházás. Köszönöm még egyszer!
-
greike
tag
Sziasztok!
Napelem kiépítésén gondolkozunk az 50% otthon felújítási program miatt! Már volt nálunk egy "szaki" aki 5kw Solaredge invertert (sajnos egy fázis van) és 14 vagy 16 db Bauer napelemet javasolt ahogy engedi a tető! Dél keleti a tető fekvése ahová kerülnének a napelemek! Solaredge optimalizáló az összes panelhez kell ami eléggé megdobja az árát! Ahogy én látom (képet is mellékelek) a kutyaól ablak ami be tud árnyékolni a délelőtti órákban kb 4 panelnél! Több helyről is kaptam ajánlatot és volt olyan ahol 4 db Tigó optimalizálót ajánlottak (Saj,Solax inverter)! Igazából a kérdésem az lenne ,hogy a többlet ráfordításnak van-e értelme? Ami így az 50%-os támogatás miatt kb 100-150eft-al lenne drágább a Solaredge optimalizálós rendszer. Fa árnyékával ne foglalkozzatok azokat sajnos ki kell vágni!
Előre is köszönöm a válaszokat![kép] -
mzoltan321
csendes tag
Sziasztok,
inverter témában érdeklődők
SUNGROW SG3KTL kapcsán vélemény tapasztalat? Milyen kategóriának felel meg?
Applikáció mennyire informatív és felhasználóbarát?
Köszönöm -
tothbe
addikt
válasz
kardkovacsi #9770 üzenetére
Igen, biztos. Amennyi technikai leírás elérhető ott mindenhol ezt írják.
-
kozek1723
csendes tag
Sziasztok!
Nyugat - kelet tajolasu tetofeluletre szeretnek napelem rendszert telepiteni. Tarsashazrol leven szo, a nyugati es a keleti teto felevel rendelkezek. A nyugati nem gond, arnyekmentes. A keleti oldalon viszont ket kisebb kemeny a delutani delnyugati-nyugati napsutes soran arnyekot vethet a panelek egy reszere. Ekkor a keleti teton elhelyezett panelek kozel sem kedvezo fekvesuek, igy termelesuk nem lesz tul eros. Ennek ellenere erdemes-e esetemben a panelszintu optimalizialas vagy a ket munkapontos fronius inverter elegendo? A keleti oldali stringen minden bizonnyal veszitek, de ha csak keso delutan orakban okoz ez 10-20%-os veszteseget, akkor minden bizonnyal nem eri meg a solaredge felarat.
Az alap felallas:
[link]
A tervezett elrendezes:
[link]
Elore is koszonet a valaszert! -
axioma
veterán
válasz
kiss_tomi #9774 üzenetére
Nem ertek a reszletekhez de tudom h a mienknel is az ajanlatban rossz napelem-opti kombinacio volt de fizikailag jot raktak: p370 nekem gyanus a 490-es tablahoz.
Masreszt meg ekkora rendszernel 2 tablankent 1 opti valtozatra is kerdezz ra [de nem biztos h megy sot mar igy is tulloves a 15-s inverter kisebb meg nem tudja, es ha megy is nem kimondottan ezekkel a tablakkal.] -
kiss_tomi
csendes tag
Sziasztok,
Az alábbi igények alapján kértem ajánlatot:
- Fogyasztás: 12600Kwh/év
- Tető használható felület: 13,3 * 4,7 méter (D-30 fok), 25 fok
- Nem kell bővíthetőnek lennie
- 3*32A elérhetőA képen látható mozgó árnyék van a szomszédban (ez egy őszi kép, dél körül)
Kérdésem, hogy az árnyék miatt ami nem tudom mekkora nyáron érdemes SE inverterrel menni vagy nem éri meg a felárat (~370 000 Ft)? Humawei inverter + Huawei omptimalizáló amiről még nincs sok tapaszlat? Más 2 stringes inverter és Tigo optimalizáló 1-2 panelen?
Sok ajánlatott kaptam és az alábbi tűnik befutónak:
CanadianSolar 490W Mono 24 db – 11,76KWp
- Vmp 44,6V
- VoC 53.3 V
- IMP 11.00 ASolarEdge SE15k - 3phase - SetApp + SE Optimiser P370-5R M4M RM MC4
- Voltage Input Maximum – 1000 Vdc
- https://www.europe-solarstore.com/download/solaredge/SolarEdge-SE12.5K-SE27.6K-datasheet.pdfKérlek írjátok hogy van-e bármilyen probléma az ajánlat technikai részével. Köszönöm.
Üdv
Tamás -
egon111
csendes tag
Sziasztok, a szegedi solar konstrukt cégről van valakinek infója akár pozitív vagy negatív?
-
tothbe
addikt
válasz
ratkaics #9766 üzenetére
Ezek szerint nem fogalmaztam jól mert mindennek amit írtam az ellenkezőjét értetted. Sorosan vannak az optik egymás után. és mindegyikre rá van kötve a saját napeleme pluszban. Az erről menő feszültséget adja ki/konvertálja rá a soros vezetékre. Megvan, hogy melyik optimalizáló mekkora panelt tud kezelni.
Amikor pedig nem megy az inverter akkor az optimalizáló lecsökkenti a kiadott feszültséget 1 V-ra.
[link] ez elég jól megmutatja hogyan működik bár technikai részleteket nem oszt meg. Pl kommunikáció fajtáját meg ilyeneket. Ahhoz keress egy SE szakembert, ő biztos meg tudja neked mondani mert publikálva nincs sehol. -
ratkaics
senior tag
A szakmaibb része érdekelne jobban. Akkor, ha jól értem, akkor minden panel párhuzamosan van kötve és mindegyik optimalizáló ugyan azt a feszültséget állítja elő függetlenül a panel által leadott aktuális teljesítménytől. Mekkora ez a feszültség? Hogyan kommunikálnak a inverterrel? Milyen működési korlátok vannak? Panel feszültségek (min, max). Panel áramok, össz áramok, meg ami még befolyásoló tényező lehet?
-
tothbe
addikt
válasz
ratkaics #9764 üzenetére
Legegyszerűbben talán minden opti annyit tesz a drótra amennyit a rákötött napelem termel. Ha maxot akkor maxot. Nem befolyásolja ha a másik kevesebbet termel mert az optik az inverterrel le tudják kommunikálni a dolgot. Kb ennyi. Nincs string effekt.
kicsit szakmaibban:
Valójában minden opti egy DC-DC inverter. Újrakonvertál hogy az aktuális panel max teljesítményét rá tudja adni a stringre. -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Légyszi írja le valaki, hogy pontosan hogyan működik a SolarEdge rendszerben az optimalizálás. Nem a szórólapok marketing szövegére gondolok, hanem a részletes elektromos megoldásokra.
Jöhet nekem PÜ-ben, ha esetleg a túl részletes leírás nem illik a topikba.
Köszi előre is! -
Blamazs
senior tag
Nálam 3x16A van. Arra kértem és adtak engedélyt 1 fázis SE3680-as inverterre. Hely és szolgáltatófüggő a dolog.
-
atosz
őstag
válasz
kardkovacsi #9758 üzenetére
Köszi!
Amúgy erről lenne szó?Kiszámoltam gyorsan a két felületre, és azt adta, hogy a
1. DNy 6x440=2.860KWp értékűnél 3374.22 kWh
2. DK-i 6x360=2.220KWp-nél pedig 2963.96 kWh
Ez összesen kb 6340KW / év
Belinkeltem a két riportot, jól töltöttem egyáltalán ki?
Ez lehetséges? Mert ennyire meg nincs szükségem. -
Fifi
őstag
válasz
kardkovacsi #9758 üzenetére
"Majd ha számolsz a PV kalkulátorban akkor az azimutnak ne ezt írd be mert totál rossz értékeket fog adni. Az azimut a déltől számított eltérés. Tehát a te esetedben, -35 és +55."
Erre tényleg figyelni kell, bele lehet keveredni, mert a SolarEdge-nél meg É a 0.
atosz #9747: Ha SolarEdge mellett döntesz akkor figyelj a minimális napelemszámra, mely az optimalizálók adatlapján van.
-
LanyUs
senior tag
Köszönöm szépen!
Másik fórumon felmerült, hogy az inverter sugárzása miatt vaslemezt tesz mögé, mert a gyermek szoba külső falán lesz ( 40 cm ). Ez valóban jelenthet gondot vagy felesleges gondolatmenet az otthon levő wifi és egyéb eszközök végett.
-
kardkovacsi
senior tag
- DK-i: 24° lejtés, 145°-os azimut, háromszög alak, 6db 1.77x1.05m panel elfér (pl 6x370Wp)
- DNyi-i: 24° lejtés, 235°-os azimut, erősen szűkülő trapéz, 6db 2.11x1.05m panel elfér (pl. 6x440)Majd ha számolsz a PV kalkulátorban akkor az azimutnak ne ezt írd be mert totál rossz értékeket fog adni. Az azimut a déltől számított eltérés. Tehát a te esetedben, -35 és +55.
-
Fifi
őstag
Nálam volt, hogy 25A-re csak 2,5kVA engedélyeztek volna.
Lehet, az is közbejátszott, hogy meglévő 3x25A volt és ennek ellenére csak 1 fázisút akartam.Végül nálam 3 fázisra SE4K inverter lett 14db 340W-os napelemmel.
#9748 wpferi: Szerintem ad be e-mailben az igénybejelentést minél előbb, ha elutasítják legfeljebb gyorsan beadsz újat.
-
Geresics
Topikgazda
A napelem nem fogyaszt, az csökkenti a hálózaton a fogyasztást.
Egyébként igen, műszakilag lehet indokolt a korlátozás, és 1 fázis esetén nem is volt olyan ritka, különsen pl. üdülő-övezetben. Viszont most már annyi rendszer van, hogy már a 3 fázisú rendszernél is előfordulnak korlátozások, pedig az pl. nem tudja elhúzni a fázisok közti szimmetriát, de egyéb módon okozat még így is gondot...Szerk.: #9755 stickermajom megelőzött!
-
stickermajom
addikt
Az adott utcai hálózat állapotától, a környékbeli HMKE-k számától is függ, hogy mit enged a szolgáltató. Gondolom egy rakás értéknek meg kell felelnie a 3 fázison, nem mászhatnak el egymástól, ezt pedig legegyszerűbben a 3 fázisú rendszer megkövetelésével érik el. Van itt, akinek 2,5-t engedélyeztek egy fázison, de volt már akinek nagyobbat is.
Legjobb lett volna előre beküldeni az igénybejelentést, és akkor mostanra lenne már egy állásfoglalás az adott helyszínről.
-
LanyUs
senior tag
válasz
stickermajom #9750 üzenetére
Milyen technikai megfontolás állhat mögötte? Van esetleg a rendszernek néha akkora fogyasztása, hogy már nem bírná el? Nem egészen értem én ezt. Pl. porszívó+sütő eddig simán ment, elképzelhető, hogy napelemmel már veri a biztosítékot?
-
madgie
titán
válasz
stickermajom #9750 üzenetére
Nem mondjátok komolyan, 2,5 kWp-ért kis túlzással felesleges pénzt adni
-
tothbe
addikt
Én erre egy 4kw-os SolarEdge HD invertert tennék két féle panellel 6+6 elrendezésben. Az 5kw-os neked nem éri meg mert annyira nem fogsz bővíteni ezek szerint kb sosem amennyit az bír. Azt az ingatag és szinte lapos kocsibeállót sztm hagyd. Nem éri meg, hogy esetleg összedől a terhelés alatt.
És azért SE mert az kezeli simán a két féle panelt akár egy stringen is. Csak két féle optimalizáló kell majd de ezt a kivitelezőnek tudnia kell.
Ha kell kivitelező kontakt akkor írj rám privátban. -
wpferi
csendes tag
Tudtok valamit az E.ON engedélyezési gyakorlatáról. 32A 1 fázis, már rendelni akartam a rendszert, mikor valaki azt mondta, hogy esetleges az engedélyezésük, lehet, hogy az 5kW-os invertert nem engedélyezi, csak lényegesen alacsonyabbat, 2-3 kW. Ráadásul jogosultak vagyunk azt 1 gyerek utáni 3 millióig terjedő vissza nem térítendő támogatásra.
Érthetetlennek tűnik, hogy bedobják a támogatást, és drasztikusan korlátozzák az igénybevételét.
Mit tudunk csinálni, van 5 és fél hónap az átadásra. -
atosz
őstag
Kicsit utána olvastam, kikupálódtam az alapokból. Lemértem a tetőt. Sajnos egyelőre csak egy ajánlatom van, és én azon is variálnék, de lehet az lenne a legjobb, ha meglenne a pontos elképzelés, és úgy könnyebben tudnék ajánlatokat kérni.
Jelenlegi általános fogyasztásunk évi 4500KW-ra jön ki kb. (Ezen kívül van hőszivattyú hűtésra, fűtésr, HMV-re, ez H tarifán megy, így ezt hagynánk.) Ez a fogyasztás a jövőben szerintem csökkenni fog, mivel most még a feleségem otthon van az 1 éves kislányunkkal.
3 fázis áll rendelkezésre: 25A-16A-10A leosztásban
Elég kicsi a tetőfelület, árnyék gyakorlatilag nincs, 2 használható felület van:
- DK-i: 24° lejtés, 145°-os azimut, háromszög alak, 6db 1.77x1.05m panel elfér (pl 6x370Wp)
- DNyi-i: 24° lejtés, 235°-os azimut, erősen szűkülő trapéz, 6db 2.11x1.05m panel elfér (pl. 6x440)Az invertert csak a DK-i tető alá tudjuk tenni kültérre egy erkélyre, itt árnyékben lenne.
Rendelkezésre áll még DK-i irányba 8 fokos lejtéssel egy oldalt támaszkodó kocsibeálló, 6x3m-es méretben, de ez rendesen tud mozogni ha fúj a szél és nálunk rendszeresen fúj... Felejtsem el teljesen?
Igénybe vennénk a nemrég indult 50%-os támogatást, így nyilván törekednénk a minél jobb rendszerre, SolarEdge vagy Huawei inverterekben gondolkoznék, úgy látom, hasonló árban vannak kb. De valahogy belekell férni a 450e HUF / KWp értékbe.
1 fázis vagy 3 fázisút tennétek?
Gondolom az 1 fázisú valamivel kedvezőbb árú és elvben nem kell hogy a bruttós elszámolás érdekes legyen számomra egy jó darabig, azaz tök mindegy hogy fogyasztom e a házban a megtermelt energiát vagy nem...Lehet variálni egyáltalán a paneleket, azaz két különböző típus két stringen?
A fenti paneleket itt néztem:
Válasszon modult (sharp.hu)
Ha ezek lennének, az 4860Wp értéket ad ki, amihez jól értem, hogy egy 4KW-os, esetleg 5KW-os inverter dukálna? Melyik inkább? Pro-Kontra?Vagy Ti mit hoznátok ki a fenti adottságból értelmesen?
Esetleg ha tudnátok ajánlani kivitelező céget, azt is megköszönném! -
Amennyit standby-ban enne, az nálam csepp a tengerben (eleve van mellette egy rackszekrény telepakolva). Ugyanakkor nálam fontos szabály, hogy semmilyen eszközt nem engedek ki az internetre ha nem muszáj (ráadásul ezt a problémát a cloudos monitoring sem oldja meg, max mélyen hallgat róla). Szóval szeretem a dolgokat monitorozni, pláne ha nagyobb beruházás van mögötte, és termelő eszköz. Úgy meg elég vicces, ha külső fénymérést is kell feltételként alkalmaznom pl. egy ping eredményéhez (bár pont meg tudom oldani amúgy)
Mindegy, annyira nem fontos nekem sem, együtt lehet ezzel élni, de azért még túrom kicsit a netet, illetve megkérdezem a telepítőt, hátha...
-
Őstermelő
csendes újonc
válasz
kardkovacsi #9743 üzenetére
A 8.2-es fronius kikapcsol teljesen viszont a 20-as nem.
Az,hogy ez beállítás kérdése vagy alapból ilyen nem tudom. A két invertert nem ugyanaz a telepítő szerelte. -
A SAJ nálatok is kikapcsol teljesen ha a DC oldal ~6-7W alá megy? Értem a koncepciót, hogy így nem fogyaszt éjszaka és milyen jó, de nálam a saját monitoring miatt inkább zavaró (IP szinten is elveszik ugye a kapcsolat teljesen ilyenkor). Kikapcsolható ez valahogy valamilyen installer menüben? Gyalog userként nem találtam benne ilyesmit.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
Geresics #9733 üzenetére
Én az itt olvasott érvek által meggyőzve a kezdetektől Froniusban gondolkodtam a szervizelhetőség és az európai márka miatt, de mivel nálunk nincs mód garázsba, gépészeti helyiségbe tenni, kritikus kritérium a csendesség. Szerinted melyik menne hamarabb tönkre, melyik szabályozna le hamarabb: a 40-45 fokos padláson egy Fronius vagy egy passzív Huawei max. 30 fokos beltérben (6 kW)?
Végigolvastam a topicot kulcsszavakra keresve, és az a tapasztalat, hogy Huawei invertert többször ajánlottak alternatívának (jó minőség stb.), de amikor valaki konkrét tapasztalatra kérdez, sosincs válasz.
Nálam egy Sun2000 6KTL M0 az ajánlatokban gyakran javasolt alternatíva. Egy külföldi oldalon már nem javasolják ennek az inverternek a vásárlását, mert kifutó model, 2020 után nem lesz kapható, felváltja az M1, azonban itthon láthatóan azt nem lehet kapni, így nincs nagyon választás.
Az egyik kivitelező ajánlatában a Huawei-nél 3 szintű szerviz ügyintézést említ, alkatrész- vagy egységcserével, és szerinte itthon található a napelemes üzletág európai logisztikai központja. Ez alátámasztja a korábbi hozzászólásod, miszerint javulhat a szervizszolgáltatás a következő években.
Mi a véleményed, bevállalható egy ilyen inverter, esetleg hosszabbított garanciával ilyen helyzetben? Valóban csendes? Hol szabályoz le? Egyéb javasolt inverter?
Köszönöm
-
nessh
tag
Jó hogy feljött a hűtés téma.
SAJ inverterem van, 45foktól leszabályoz. Ha jönnek a naposabb idők figyelni fogom hogy alakul a hőmérséklete. -
cdl
senior tag
válasz
Geresics #9733 üzenetére
Egy garázsba telepített passzív hűtésü (Huawei) inverternél előfordulhat, hogy leszabályoz a túlmelegedés miatt?
Az ilyen helyeken jellemzően 25-28 fok lehet nyáron. Ekkor is valós probléma lehet a leszabályzás?
Mondjuk aki kültérre telepíti, déli oldalra, inkább ott lehet a gond, nem? -
Geresics
Topikgazda
Hangos-inverter témához:
Az aktív hűtésnek hangja van. Aki kíváncsi rá, hogy mekkora, az próbáljon meg elmenni egy olyan inverterhez, ami neki kellene, és hallgassa meg. Szerintem teljesen vállalható, de élettérba, hálószobába, nappaliba nyilván nem tenném. A hang nagysága amúgy az inverter pontos típusán, az aktuális termelésen, és egyéb paraméteren kívül a környezeti hőmérsékletétől is durván függ!De honnan indul ez az egész őrület?
Onnan, hogy pár gyártó termékeit az értékesítők ezzel a hangtalan passzívhűtés témával akarják eladni, legtöbbször sajnos úgy, hogy fikázzák a "visító ventillátoros szarokat" (idéztem)! Persze, azt elfelejtik hozzátenni, hogy miért is kell a ventillátor! Tényleg, miért is? Hát azért, mert az inverter működése során melegszik. Ha ez a melegedés nincs kezelve (aktív, és/vagy passzív módon), akkor az inverter a saját védelme érdekében le fog szabályozni! (Olcsóbb kínai termék szabályozás helyett tovább megy, és ezzel csökkenti a saját élettartamát!)Tehát, amikor azt hajtogatják, hogy milyen frankó, hogy nincs benne aktív hűtés, akkor nekem mindig az jut eszembe, hogy milyen frankó, hogy amikor a nagy termelés volna, akkor az inverter egyszerűen le fog szabályozni, és bukjuk a termelést pont olyankor, amikor végre rendesen volna! Aktív hűtéssel a leszabályzás (mert azért azzal is előfordul ám) sokkal később fog bekövetkezni!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
stafff71 #9730 üzenetére
most csak simán bemásolom egy valaki másnak írt üzenetet, de a lényeg ugyan az lesz:
"van felső értéke a 12KTL-nek: "Recommended max. PV power 24,000 Wp"
De ezt is helyesen kell érteni természetesen! Ideális déli tájolás esetén egy invertert 20%-kal szokás túlméretezni DC oldalon, azaz egy 12kW-os inverterre 14,4kWp napelem az tökéletes! Ez azért van, mert a napelemek teljesítménye csak névleges, az STC szerint megadott érték. A 330Wp napelem kb. sosem fog 330W-ot leadni, mert ha süti a nap, akkor melegebb lesz, mint 25°C, vagy épp nem merőlegesen esik rá a napsugár, vagy épp nem tiszta a levegő (AirMass=1,5), stb-stb. 20%-os túlméretezésnél van az, hogy az inverter legalább néha eléri a számára megengedett leadható max AC teljesítményt. Lehet többet is rátenni, de azért nem érdemes, mert az inverter akkor sem adhat le többet (jelen esetben 12kW-ot), hanem azt szoftveresen korlátozza, és ilyenkor lesz az, hogy a többlettermelést "levágja". (Valójában eltolja a munkapontot.) Ha túl nagy DC teljesítményt adunk rá, a vágás túl sokszor fog bekövetkezni, ergo feleslegesen lettek megvásárolva a napelemek. Azonban ahogy eltérünk az ideális tájolástól, úgy lehet a DC teljesítményt növelni, hiszen kisebb hatékonysággal fognak úgyis csak termelni a napelemek.
A 24kWp rárakható teljesítmény pedig úgy jön ki, ha valaki csak keleti és nyugati tetőre tud rakni. Ekkor lehet 12-12kWp-ot rakni mindkét tetőre, hisz sosem fognak egyszerre termelni! többet azonban nem érdemes, mert dél körül mindkét tetőt éri valamelyest a nap. Úgy kell ilyenkor a teljesítménygörbét elképzelni, mint egy 2 púpú tevét, ahol a 2 púp a 2 tájolás. Minél laposabb a tető, annál nagyobb lesz a 2 púp metszete..." -
kardkovacsi
senior tag
válasz
stafff71 #9730 üzenetére
Az, hogy a 10-es inverter azt jelenti, hogy 10 kW a maximum amit lead. Ha ráraksz 12-nyi napelemet akkor amikor azok a maximot termelik (jó idő, tökéletes beesési szög) akkor bizony az inverter nem 11-et vagy 12-őt magából kiadni hanem levágja a tetejét és csak 10-et, mivel ő egy 10-es inverter.
-
stafff71
tag
válasz
kardkovacsi #9728 üzenetére
Mi az a vágás?
-
stafff71
tag
válasz
kardkovacsi #9724 üzenetére
Csak egy felület van, nálam kb 20-25 % -kal kellene túl méretezni.
Gondolom ennyi még beleférhet. -
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #9723 üzenetére
A tető aljától mértem, elvileg ennél csak jobb lehet. De D-DNY-NY irányban szinte végig 25-30 fokban árnyékol az erdő.
Huawei inverterhez van külön optimalizáló, vagy alapból tudja a solar edge koppintást?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stafff71 #9721 üzenetére
Ha jól tudom 50% a megengedett, de attól függ. Ha eltérő a tájolása a két sztringnek olyan 30% pluszban még rámehet. Amúgy meg olyan 20%.
50%-al akkora lesz a vágás, hogy nem biztos, hogy megéri. Akkor már lehet egyszerűbb 80e pluszért egy nagyobb invertert felrakni, feltéve ha most telepítesz. -
mauimagic
senior tag
válasz
kardkovacsi #9709 üzenetére
Közben leméregettem az árnyékolási szögeket és a kalkulátor azt dobta ki, hogy éves szinten 9.5%- os lesz a veszteség az árnyék miatt.
Megtérülésben nincs egy év különbség. -
stafff71
tag
Sziasztok!
Egy FRONIUS SYMO 10.0-3M WLAN inverter maximálisan mekkora teljesítményű rendszert bírhat el, ami még egészséges is neki. -
Titi55
csendes tag
Sziasztok!
Én is napelem telepítés előtt állok, a tetőmre összesen 28 db panel férne fel. Az ajánlatok közül az alábbi lenne a befutó, de ahogy számolgatom a feszültségeket, felmerült bennem a gyanú, hogy működőképes-e a rendszer:
Huaweii SUN2000-10KTL-M0 inverter, hozzá 28 db QCell G9 390W napelem (adtak ajánlatot még Longi Solar 370W panelre is). 2 munkapontra menne 14-14 db panel.Az inverter bemeneti feszültsége elvileg max 1100V, a QCell G9 VOC 45.06; 28x45.06=1261.68, ez így sok lenne ugye?
Ha maximalizálni szeretném a termelést, akkor mi lenne a megoldás?
Köszi! -
mauimagic
senior tag
Ha 3 fázison vételezek és 1 fázison termelek vissza, akkor érdemes a nagyfogyasztókat a napelemes fázisra raknom, vagy tökmindegy?
Fázisonként mérik a fogyasztást? -
Vasy09
őstag
válasz
Blamazs #9713 üzenetére
Ez legyen a legnagyobb problémátok!
Minket amúgy a 3600 forintos tulajdoni lap nyugtája miatt szívattak vagy 3 hétig, mire ki bírták nyögni, hogy nem jó, mert nem a feleségem nevére szól!
De hogy legyen egy kis on is, 3. nap, hogy van termelés 15KWh így ebben a csudaszép időben!
-
-
axioma
veterán
válasz
kardkovacsi #9706 üzenetére
Na minket ma a ragyogo napsutesben a szembeszomszed fenyoje arnyekolt kora delutan, az sajna ott van telen is... mondjuk mar eleve kicsi szogben volt mar igy %-ban nem sok igy se.
-
válasz
kardkovacsi #9704 üzenetére
nálunk a garázsban van:
- egy sidebyside hűtő
- egy inverter
- két microserver
ezek együtt annyi meleget produkálnak mint a meleg autó amivel beállunk
Én úgy oldottam meg, hogy a garázs ajtó 1 cm hézagot hagy csukáskor nyáron... és van egy ventillátor a garázs túl oldalán ami akkor kapcsol be, ha 24 foknál melegebb van a garázsban és kint hűvösebb van mint a garázsban -
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #9705 üzenetére
Nagyon sok az a Voc.
Olyan panelből lenne az ideális 10 db, ahol Voc 42 alatt van.
Feszültség limit az amit semmiképpen sem szabad elérni (hidegben sem).Vagy lehet 40Voc-s 350W-osból 14 (7x2 párhuzamosítva) = 4900W.
(hasraütöttem, nézd meg azért napelem adattáblát)
Na ez pl télen-nyáron ok neki. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
mauimagic #9697 üzenetére
A másik opció, ha tutira akar menni fotózd le mostanság menyire vetül oda az árnyék és hány panel fog leárnyékolni. Nálam pl. a 11-ből 3-4-et, de valójában a 4-iket csak pár hétig télen. Erre lehet tenni 3-4 tigót és akkor nem veszted el csak annak a 3-4 panelnak a termelését és nem az egészét.
Lehet ha majd bővítem egyszer a rendszer (direkt nagyobb inverterem van) akkor rakatok pár tigót is oda. -
gabor9991
őstag
Ilyen tetőre ahol ennyi árnyék van esetenként, akkor kell a solaredge vagy van helyette alternatíva? [Sarki villanyoszlop árnyékol] [kép]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
mauimagic #9697 üzenetére
Arra gondolj, hogy a termelés kb. 80%-a márciustól szeptemberig termelődik meg. Tehát amit bukhatsz (ha tényleg csak téli hónapokban esik rá az árnyék) az a maradék 20% valahány %-a. Azt is érdemes nézni, hogy télen lehullik a legtöbb fa levele így nem fog teli árnyékot vetni. Nekem a szomszéd nyírfái novemberben nagyobb árnyékot vetettek mint most, mert most már nincs rajta levél, vagyis a termelési görbék alapján.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
stickermajom #9690 üzenetére
Igen, ettől én is félek. A garázsban van az inverter, de a garázskapu antracit színű és dél nyugati fekvésű, szóval nyáron rendesen süti a nap. Mondjuk ameddig nincs kint 30 fok nem probléma, de a brutál kánikulában azért nagyon meleg tud lenni. Szerintem akkor garázs ajtó nyitás lesz, hogy szellőzzön a garázs.
-
mauimagic
senior tag
Köszi a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest