- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
apple87
senior tag
Sziasztok
Tudnátok ajánlani ár értek arányban 2x8gb rammot ehhez a konfighou?
Alaplap:ASROCK Z370 Extreme4
Proci: Intel i7-8700
Rám:
videókártya: 1050ti 4gb
TápegységE QUIET! Pure Power 10 500W CM
ssd: samsung evo 850 250gb
Ház: Fractal Define C -
Cry0
őstag
sziasztok!
sebsebégben nagy különbség van egy 2000Mhz-s ddr3 illetve egy 2400Mhz-s ddr4 között?
vagy egyenlőre jobban megéri beruházni 16 Gb ddr3 ramra? -
Vardar
tag
Sziasztok!
Adott az AMD A6-6310-el szerelt notebookom, amibe most vettem a meglévő 4 gigás 1600 Mhz DDR3 modul mellé egy másikat. Minden szám egyezett, csak egy probléma volt, hogy a meglévő modul 4 chipes, míg ami megérkezett 8 chipes (képeken mindenhol 4 volt, még a gyártó oldalán is). Nagy nehezen beerőszakoltam a a foglalatába, leszedte az AIDA64 próbaverziót, ami nagy örömömre kijelentette, hogy bizony ő 64 bit-esnek érzékeli a memóriainterfészt. Küldjem vissza a boltnak a memóriát? Sokat veszítek vele teljesítményben, főleg egy ilyen APU-nál, igaz?
-
-
-
-
koko52
nagyúr
válasz
YellowFlash #51988 üzenetére
303 000 huf alsó hangon
-
válasz
YellowFlash #51988 üzenetére
Videóvágás-szerkesztés
. Még nem találtam ki, lehet csak a felét veszem meg elsőre (annyi tuti kell), és igény szerint bővítem.
-
A lapom (Asus Prime x299-a) QVL listája elég szűkös, nincs benne a kiszemelt ramom:
G.SKILL Trident 4*16GB, F4-3600C17Q-64GTZR
Számíthatok inkompatibilitási problémákra, pl hogy nem megy csak JEDEC órajeleken?
Másik kérdés, mit jelent a késleltetésben a "2N" tag? (17-19-19-39-2N a késleltetése a kiszemeltnek)
-
Zod30
csendes tag
Sziasztok
Vásároltam egy 8GB Samsung DDR3 ramot. De sehogy nem tudom az alaplapomban elindítani.
Az alaplapomban lévő összes régi memóriát kiszedtem, csináltam egy bios resetet. Csak az új memóriát teszem az alaplapba, akkor sem indul el a vas. Hármat sípol, ami ugye a memória hibára utal. Szerintem az alaplap bios memória beállítások hibája miatt nem indul a vas. De az is lehet, hogy ez a memória nem való az alaplapomba. szerintetek mi lehet a baj? Esetleg tudja valaki, hogy mit és hogyan állítsak az alaplapon?
Az alaplap típusa MSI A75A-G55
memória típusa ami rá van írva: 8GB 1Rx4 PC3-14900R-13-12-C2-D3
Made in Philippines M393B1G70QH0-CMA 1430
Válaszotokat előre is köszönöm. -
koko52
nagyúr
Tisztelt mindenki!
Kérek mindenkit jelezze felém akár itt v privátban h mit hiányól az összefoglalóból!
Amint tudom pótolom.
Köszönöm!
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51978 üzenetére
Szívesen!
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51976 üzenetére
Akkor megnyugodtál...
-
Tamagocsi123
tag
válasz
Tamagocsi123 #51974 üzenetére
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51973 üzenetére
Ez 3200 mhz! Kettővel szorozd a dram frekit!
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51970 üzenetére
Akkor válaszd a gyorsabbik profilt.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51966 üzenetére
XMP ki van kapcsolva. Az legyen enable.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51964 üzenetére
spd-t vagy memory fület nézed. Egy screen shotot dobhatnál.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51961 üzenetére
Válaszd ki mindegyiket egyesével és nézd meg aida mit mutat.
-
Tamagocsi123
tag
Allitgsttam a ram Mhz volt hogy el se indult a gép, van több bealitas melyik lehet a jó 3200mhz 14,14,14 3200mhz, 18,18,18 nem tudom ezek mik lama vagyok a témában. A bios 3200mhz ir ki a ram ra az aida64 2133Mhz akkor most melyik a valós?
-
Tamagocsi123
tag
Sziasztok. Nalam a biosban A-XMP ha ranyomok akkor ez jon ki profile 1 , profile 2 itt melyiket valaszam?
-
apple87
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani ehez az alaplaphoz 2x8gb 3200mhz rammot, amivel tuti fog menni?
Lap:ASUS PRIME X370-PRO -
zseko
veterán
válasz
koko52 #51938 üzenetére
Hát olyan vga-k biztosan nem lesznek benne, mert nv-t nem veszek
A poént félretéve, persze, nem fiatal már ez a táp, és lesz is cserélve, már ki is van nézve a másik. Meg is lett volna már, csak a most még ingyenes win frissítés lehetőségét kihasználandó, gépet kellett először cserélnem, még idén.
Egyébként úgy néz ki csak a 'hidegindításkor' van gondja, utána semmi. Több órát játszottam, Crysis 3, Tomb Raider, Far Cry 4, nem volt hiba. Most visszább állítottam 2933MHz-re, így rögtön elindult fél nap állás után is, pár nap múlva kiderül milyen lesz. -
choco01
addikt
Hali.
Szerintetek mennyi az esélye hogy ezzel a Hynx laptop rammal menne dualba egy ilyen Kingston? Vagy egyáltalán valamennyire is?
Továbbá ezzel a Corsair Vengance LPX 2X4GB 3000MHZ rammal milyenek a tapasztalatok? I5-7600 mellé menne egy Asus Prime B250-Plus lapba.
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51942 üzenetére
Itt is van segítség: [link]
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51942 üzenetére
Aida64
BIOS-ba kell beállítani. AMP, XMP, D.O.C.P, E.O.C.P is lehet a profil neve.
[link] -
Tamagocsi123
tag
Valami memória teszt programot tudnatok ajanlani ami minden lenyeges dolgot kiir és hinni is lehet neki. Köszi
Ahogy haza ertem megnezem ezt az xmp dolgot. -
Nemo1001
aktív tag
válasz
Tamagocsi123 #51940 üzenetére
-
koko52
nagyúr
válasz
Tamagocsi123 #51937 üzenetére
AMP profil bekapcsolva?
-
koko52
nagyúr
Az a gond, hogy ez egy 10-11 éves táp. A kondik ennyi idő alatt kiszáradhatnak. A 12v-os ága elég gyenge (14Amper). Ha éhesebb a vga gond lehet belőle. (gtx 970, 980, 1060stb már necces neki ez tapasztalat, spec alatt ki lehet számolni ezeknek 14 amper a minimum +20%-ot illik rászámolni)
Tápot érdemes 6-7 évente cserélni. -
Tamagocsi123
tag
Sziasztok. Szeretném kérni a hozzá értök segitsegét. Adott egy ryzen 1500x proci egy Msi B350M PRO-VD PLUS alaplap ami elvileg 3200mhz ig kezeli a ramot. De csak 2133MHz megy a 3200mhz ram ami benne van! Mi lehet ennek az oka? Egy bios frissites segítene rajta? Vagy mit és hogyan kene beallitani esetleg tudna valaki segíteni? Köszönöm
-
zseko
veterán
Beírom ide is, tapasztalatnak (igaz még csak pár órás):
Megjött a második 8GB-os ram modul, egy hónap volt a két rendelés között, ezért ugye ez nem kit, de szerencsére megy párban Dual Channel módban, alant az eredmények:Ryzen 3 1300X proci
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4
2x G.SKILL 8GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 F4-3000C16S-8GISBBehelyezés után 2133MHz-en indult el, de xmp-ből beállítva most 3066MHz-en megy, 1.35V-ot adott neki. A ram nem hűtőbordás, de gondolom bírnia kell, ha egyszer ráírták ezt a sebességet. Semmi nincs húzva, vagy tuningolva.
Stabilitásteszt az csak egy fél órás volt (addig volt türelmemráadásul közben még ment a net és a youtube is
), azzal ami az Aida64-ben van system stability test, és a Windows memóriagiagnosztikát néztem még meg, az alap kétmenetes verzióját. Ez utóbbi azt írta nem talált hibát, az előbbinél meg fogalmam nincs mit kellett volna látnom, mindenesetre nem írt ki semmi extrát
Játék alatt még nagyon nem teszteltem, kb. fél órát próbáltam a két utolsó TR-el.
Ami hiba volt eddig (egy modulnál is), hogy - nem minden bekapcsoláskor, de - a gép induláskor a hármas sípolással memória hibát jelez, leáll, újraindul, de utána megy. Nem tudom annak lehet-e köze hozzá, hogy a proci mellé dugandó 2x4 pines csatlakozó helyett csak 1x4 van csatlakoztatva, mert ennyi van a tápon (a vga-nak is már a molexekből van összegyűjtve a második csati). Majd hosszabb távon kiderül, mennyire lesz sűrűn. -
tibce1
csendes tag
Elvileg a lap támogatja ezt a fajta ramot azt hiszem 4000 mhz-ig. De egyébként mint írtam külön-külön is próbáltam egyesével, és egyikkel elindul a rendszer, a másikkal már bootolás közben blue screent dob és el sem indul a windows. Szoval az egyik ramot single-ben sem tudja kezelni
-
fer
őstag
válasz
tibce1 #51919 üzenetére
Nem biztos, hogy itt rossz lenne bármi is, egyszerűen csak nem fér össze a lap a rammal, mást ramot kell választani! De előtte még egyesével le kell futtatni a ramtesztet, vagy kettesével betenni úgy, hogy ne legyen dc, és úgy tesztelni, ez kevesebb időbe is telne mint egyesével! Amúgy az esetek többségében inkompatibilitás szokott lenni, vagy dc-ben nem tudja kezelni a ramokat!
Amúgy a 14 napos pénzvisszafizetést 30 napon belül kell teljesíteniük, én már kipróbáltam!
-
törölt tag
válasz
tibce1 #51923 üzenetére
Szívesen. Viszont a 14 napos elállás keretében nem küldenek semmit, csak a pénzed. Ha garanciáztatod, akkor cserélik csak, de az általában jóval hosszabb ideig szokott tartani. Ráadásul velem azt a trükköt is eljátszották már több helyen, hogy a garanciában visszaküldött terméket nem cserélték, mert időközben fölment az ára, hanem csak visszaadták az árát.
-
törölt tag
válasz
tibce1 #51921 üzenetére
A RAM-ra, igen. Viszont sajnos ilyenkor ha KIT-ben vetted, akkor az egész KIT-et vissza kell majd küldened.
Illetve amit még lényeges tudni, hogy a 14 napos elállásra csak akkor vagy jogosult, ha magánszemélyként vásároltál (tehát nem céges vásárlás volt). Ellenkező esetben csak a garanciáztatás marad, de az hosszasabb mutatvány szokott lenni. -
tibce1
csendes tag
Sziasztok!
A problémám az lenne hogy nemrég fejeztem be buildemet. Felraktam a windows-t, driverek, játék stb. Aztán mikor elkezdtem játszani a windows random elkezdett kidobálni, majd blue screen a következő hibákkal: “page fault in nonpaged area”, memory management, “irql not less or equal” stb. Próbáltam windows clean installt is és install közben ugyanezeket a hibákat kaptam. Kipróbáltam a ram stickeket külön-külön, és az egyikkel elindul a windows, a másikkal már bootolás közben kapom a blue screen-t ugyanazokkal a hibaüzenetekkel. Esetleg valaki találkozott már ilyennel és tudja az okát?
A konfig: i7 7700k
Gtx 1080
Lap: asus rog strix z270e
A ramok pedig 2x8gb corsair vengeance red 3000mhz. -
Nasgurx
csendes tag
Sziasztok!
A következő segítség kéréssel fordulok hozzátok:
Van egy régebbi konfigom:
Asus p7h55-m
Intel Core i5 650 3,2GHZ
2x2gb ddr3 ram (tesztek szerint 1333MHZ)
Geforce gtx 460Megvettem a PUGB-t de iszonyatosan akadt, ezért egy kis vérfrissítést alkalmaztam, vettem 2 új dolgot:
- Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury HX316C10FK2/8 memória
- Gigabyte RX560 4GB DDR5 GV-RX560OC-4GDMielőtt megvettem a ramot megnéztem az alaplapi specifikációt, hogy mit tud kezelni.
https://www.cnet.com/products/asus-p7h55-m-motherboard-micro-atx-lga1156-socket-h55-series/specs/
Itt azt írja tudja kezelni az 1600MHZ-t, ennek ellenére a követező dolgok történtek mikor beraktam a gépbe:
- Kivettem a két régi memóriát beraktam 1 új 4Gb modult, el is kezdett betölteni, de amint a windows betöltésére került volna a sor mindig ugyanazon ponton de újraindul a gép, folyamatosan a végtelenségig.
- Ha mind a két memóriát berakom (minden féle képen próbáltam 4 slot van), még a bios előtt azonnal lefagy..Kivettem az alaplapi elemet hogy nullázam a Biost, de utána is ugyanez a probléma.
Mivel a memóriát sehogy sem sikerült beüzemelnem, a VGAval próbálkoztam, szerencsére ott nem volt semmit gond, viszont továbbra is nagyon kevés a 4ggb ram ugyanúgy akad a játék.Van valakinek valami ötlete miért nem működik a gép ezzel az új rammal?
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Tarill
őstag
üdv!
adott egy Corsair Vengeance 2x4-es ddr3 kit, 1.35V-os alacsony feszkós kit, eddig xmp profillal használtam 1600mhz-n 9-9-9-24-es időzítésen 1.35V-on most unalmamba feltekertem 1866mhz-re 10-10-10-28-as időzítéssel 1.5V-ra, csináltam mindegy verzióval egy aida tesztet
1600 cl 9 1.35v
1866 cl 10 1.5v
ez szerint nyertem a memória sebességén, kérdésem hogy hogy tudnám fixre letesztelni hogy stabil-e a dolog illetve hagyjam-e így vagy ne kínozam tegyem inkább vissza 1600-ra? aida stressz tesztet kb 3 percig futtattam addig nem volt semmi gond
thx előre is
-
koko52
nagyúr
válasz
YellowFlash #51909 üzenetére
Keresd fel a Ryzen topikot, soknak van ilyen problémája. Javítás a következő steppingel jön, addig ryzen mellé csak qvl listás ajánlott.
-
dugo_
veterán
válasz
YellowFlash #51907 üzenetére
Esetleg típusszám alapján kérdezz rá a RAM-ra a Ryzen topikban. Mintha a 3000-es LPX Hynix chipes lenne és másnak is meggyűlt már vele a baja AM4 platformon.
-
fer
őstag
válasz
YellowFlash #51905 üzenetére
Nézd meg megy-e egyesével, mert rossz is lehet az egyik, először egyet a procihoz legközelebbibe majd kikapcs csere a másikat is ugyan ide, ha jó mind a kettő akkor mehet mellé persze u.olyan színű slotba! Ha nem ok, el lehet még játszani a másik színűvel is ugyan ezt, bár én uefi beállításra tippelek amd-nél ez szokott lenni, nézd meg, hogy le van-e tiltva az integrált igp/apu! [link] [link]
-
YellowFlash
aktív tag
Na lett eredmény, bár nem a legjobb.
A1 és A2 slotba rakosgattam egyesével felváltva a ramokat, gép elindult, képernyő off, billentyűzet és egér halott.
Beraktam mind2 ramot együtt a B1 és B2 slotba, úgy elindult minden, még órajelet is tudtam emelni. Megvan mind a 16GB, de csak Single channelt mutat a CPU-Z.VGA-m Giga 970 mini.
-
fer
őstag
válasz
YellowFlash #51900 üzenetére
Vga milyen van?
-
fer
őstag
válasz
Kicsit visszaolvastam, és a bios beállítás oldotta meg a problémát!
-
fer
őstag
válasz
YellowFlash #51898 üzenetére
Pedig ott van, látja mind a 16-ot, volt már valakinek ilyen gondja és lett is rá megoldás, olvass vissza, szerintem megtalálod! Feladatkezelő mit mutat?
-
dugo_
veterán
válasz
Cseréld fel a két modult.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged