Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
McKnight
tag
Szép estét!
Geil Ultra ramjaim vannak, érdeklődnék hogy mekkora feszt adjak neki?
Nincs tunning a ramon, 1069-en jár 1066-ról, és 333 Mhz-en. (FSB 445)Válaszotokat előre is köszönőm!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Zso Ro
üzenetére
Még mindig kérdés, hogy mi a hiányzó 3 karakter: KLED48F-B8???. MSI lapnál teljesen máshogy nevezik, és máshol is helyezik el a BIOS-ban ugyanazt, mint a Gigáék.
RAM multipliert keress, vagy FSB
RAM Ratio-t, ilyesmit.Milyen CPU üzemel a lapban?
(#34496) judek: Mondjuk meghibásodott, vagy gyári hibás? Van ilyen hiba...
HGyu
-
judek
tag
Sziasztok!
Tudom rossz topicba írok de nem találtam erre az igazit.
Az lenne a kérdésem, hogy van egy samsung 4 gigás SDHC memória kártyám és az istenért sem tudom elsőre leformázni. A Win7 látja, fel is ajánlja a fomázást de aztán kiírja, hogy cumi. A "számítógép"ből sem tudom (job klikk formázás), nem csinál semmit.
Egy mezei kártyaolvasóba teszem USB-ről a gépre.
A Panasonicos szoftvert próbáltam de azzal sem megy. Inaktív a kártya.
(Nincs lock-ban
)Előre is köszi
-
Zso Ro
senior tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Szia,
Visszaolvasva nem ertem,hogy miert nem irtam bele a 3db uj modul tipusat.Szoval azok Kingmax KLED48F-B8 tipusuak.Mind a negy modul 1066Mhz-es,egy oldalas.Az idozitesek csokkentesevel akartam kihozni a gyorsabb mukodest a gepbol,de miutan lattam,hogy csak 800Mhz-en jarnak,annak akartam a vegere jarni.
Felreertettel,nem a memoria beallitasokat nem talalom a BIOS-ban,hanem azokat a beallitasokat,amelyeket egy masik kollega eszkozolt a Giga alaplapjanak BIOS-aban. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Zso Ro
üzenetére
Nos, az sosem szerencsés, ha mixeled a modulokat. Egyáltalán egyforma az új a régivel? Mert a típusjelzés végét nagyvonalúan lehagytad... Próbáld csak az új eresztés két modulját próbaképp. Az alaplapod beállításait illetően meg az alaplap topikjában érdeklődj. De nem nagy differencia a 800 vs. 1066MHz, lehet, hogy az időzítés csökkentésével (CL4-re) jobban járnál, főleg ha azt megtalálod a BIOS-ba, a RAM szorzót meg nem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
HGyu
-
Vartanus
őstag
Üdv Mindenkinek!

Kérdéssel fordulnék a tapasztaltabb fórumozó társakhoz:
Az gépembe vettem Kingston HyperX 2x4GB-os 1333Mhz-es KIT-et a kérdésem az volna mivel érek el nagyobb teljesítményt ha az 1333mhzes értéket tartva az időzítést próbálom leszorítani vagy pedig megpróbálom föltornázni a mhzeket CL9es vagy fölötti időzítéssel,és ezt hogyan tudnám megtenni a leírt konfigomban a leírd alaplappal(elnézést de RAM tuning téren kezdő vagyok)
A gépem egyébként így néz ki: Gigabyte GA-MA790GPT-UD3H, Ph II X4 B60 3,8Ghz,HD 4850.
A válaszotokat előre is tisztelettel veszem és köszönöm

-
Zso Ro
senior tag
Sziasztok!
Visszaolvastam,és más is találkozott már a mindjárt bemutatásra kerülő problémával,csupán míg ő Giga lappal,én MSI-vel.
Szóval régről volt egy Kingmax KLED48F-B8KS6 1066Mhz-es 1Gb-os modulom,ami mellé rendeltem másik 3db-ot.Ezek Kingmax KLED48F-B8 típusúak.
Már furcsállottam,hogy a BIOS molyolás után nehezen indul a gép,vagy egyáltalán nem.Aida mutatja,hogy a 3 db modul teljesen ok,overclock profillal is rendelkezik,míg a már meglévő 800Mhz-en megy,és nem kíván az általam beállított értékeken működni.
Egyik "páciens" a Giga lapjánál átállított a Techpower ajánlásával néhány dolgot,amivel elérte a működést 1066Mhz-en.Viszont nekem az MSI-nél nincsenek olyan beállítasim,így még próbálni sem tudom.
Proci: Q9450
Alaplap: MSI P35-NeoFR2Előre is köszi a segítséget.
-
gabipaci
őstag
nem bench-re kell, azt kb letojom, es mivel nagyjabol egy arban van, de az 1600-as ideer penteken, azt valasztom.
koszi, lassan osszall a gep.
alaplap uton van, proci mar megerkezett, a memot meg megrendelem mindjart. -
gabipaci
őstag
sziasztok, melyik a jobb?
corsair vengeance1600MHz-es c8 (4x4GB)
vagy corsair veneance 1866MHz-es c9 (4x4GB)
mert az 1866-ost rendeltem, de az nem er ide csak jovo heten, igy toroltem a rendelest. a c8 elcileg jobb, nem? proci szorzozar mentes i7 3930k -
Diablo18
senior tag
intel DP45SG ebbe a lapba szeretnék 1333 mhz es ddr3 memoryt milyen való bele most van 2x2 gb kingmax 1 oldalas 1333 as de nem éppen barátok :S
nem kapcsol be vele a lap
3 at pityen vele is meg nélküle is
milyen jó bele ?:S ezt szeretném meg tudni a nem jó helyre írtam be bocsánatot kérek csak hírtelenjébe fingom nincs hol kell ezt meg kérdezni

-
04ahgy
nagyúr
válasz
Hegyirabló
üzenetére
CL = CAS Latency, Column Address Strobe. A nagyobb CL6 magasabb késleltetést jelent ugyanazon az órajelen. Igazából egy-két specifikus programon kívül nem érezni általános felhasználás közben.
HGyu
-
Kívánok jó éjt!
Tudja valaki mi a különbség a Kín-stone CL5 és CL6 jelű moduljai között? Egyáltalán mit jelent ez a kód?
Köszi!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Novics
üzenetére
Jó pár dolgot nem veszel figyelembe... Azt, hogy az eddigi RAM-jaid 512MB-osak, ez meg 1024MB-os, azt nem tudjuk, az e-bayes kép alapján legalábbis, hogy egy vagy kétoldalas, de azt igen, hogy duplán vannak a chipek ráforrasztva.. Simán lehet, hogy csak annyira régi az a lap, hogy a RAM amúgy jó, csak túl modern. Nem kezeli le...
DDR1 esetén E6 Venice-szel tudod a RAM-ot tesztelni, az IMC-je annak a legbefogadóképesebb az ilyen nyalánkságokra.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gombabacsi
üzenetére
Hát ezen a CPUID reporton épp az van, hogy 400MHz-en megy a RAM-od (800MHz effektív, épp mint a CPU FSB).
(#34470) Jhonny06: igen, felváltva legyenek a modulok: Corsair-G.Skill-Corsair-G.Skill.
HGyu
-
Novics
senior tag
Adott egy asrock P4i45D alaplap, ami nem akar képet adni egy frissen vásárolt (ebay) 1GB-s Samu modullal. (PC2700U-30330-E0, CL2.5, M368L2923UDN-CB0) (UDN viszont nincs, csak DUN. Amatőr hamisítvány?) A korábban benne lévő PQ1 MDAD-421HA és PMI MD34256PQP modulokkal flottul indul. De amint beteszem valamelyik mellé az újat, máris feketeség fogad csak. Ahogy néztem paraméteriben jónak kell lennie az újnak is. Valamit benéztem? (Nem ebbe a gépbe akartam venni, hanem a munkahelyibe, mert az elég tetű, de gondoltam az őseimet meglepem vele, mert panaszkodtak, hogy nagyon lassú a gépük.)
-
sinya85
senior tag
válasz
gombabacsi
üzenetére
Sziasztok.
Valaki gariztatott már vissza G.Skillt? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Jhonny06
üzenetére
Valószínűleg menne együtt, ha a G.Skill kitet rakod párban, és mellé a Corsairt párban. Így a szimmetria megmarad, és csatornánként lenne egy 2GB-os és egy 4GB-os modul, két 6GB-ra feltöltött csatorna adná a 12GB-od, dualban.
Ha mégsem menne, ráérsz akkor megfontolni az eladását.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Istikee007
üzenetére
Na, ezt öröm hallani. Még azt lett volna esélyed megnézni, hogy melyik BIOS van a lapodon és van-e frissebb, de a Gigabyte oldalán csak egyetlen, F1 BIOS verzió szerepel.
Esetleg megpróbálkozhatsz elcserélni vele a RAM-ot, vagy a bolttal lebizniszeled az értékegyeztetés melletti más típust (amennyiben nem régi vásárlás).
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
szigibogyo
üzenetére
Egyébként is csak kicsit lehet a Denebnél a RAM órajelen növelni, de általában magas NB frekvenciánál a magasabb RAM frekvenciák stabilabbak. 1600MHz effektív felettire gondolok.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
szigibogyo
üzenetére
A mostani prociddal esélyed nincs 2000MHz-es RAM órajelet látni léghűtéssel valaha is (max. folyékony nitrogénnel, ha 4000Mhz felett van az órajele a CPU_NB-nek). A Deneb IMC már az 1600MHz-re is köhög, 1333Mhz a hivatalos. A lap hiába támogat akármit is, ha az IMC a CPU-d része.
Az időzítések csökkentésével játssz.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gombabacsi
üzenetére
Akkor 800MHz-en kellene a RAM-nak mennie. A CPU FSB annyi, és a RAM nem tud P41 esetén az effektív FSB fölött menni. Mivel nézted, mennyire állítja?
HGyu
-
szigibogyo
csendes tag
Üdv.
van 2x2GB Kingmax Hercules 1600-as ramom. amit megszeretnék emelni picit... az alaplap 2000 MHz-ig támogat szóval max eddig mehetnék el.
AMD konfigról lévén szó a ref órajelet emeltem meg mert ebből számol ugye minden, az alap 200, ezt megemeltem 250-re mert így jön ki 8 szoros szorzóval a 2000 MHz. szóval a beállítások után el sem indul és visszalövi magát alapértékekre... a memória időzítések auton vannak.
mit kéne tennem hogy működjön a dolog ? és érdemes vele bíbelődnöm vagy hagyjam inkább ?
előre is köszi a segítséget.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gombabacsi
üzenetére
Az inkább ECO-LO-1333-2G lesz.
Ha olyan CPU-d van, aminek 1333MHz az FSB-je (E8XXX / Q8XXX / Q9XXX), akkor normális, ez neki a szinkron órajel. CSX RAM-od van feltehetően, viszonylag rendben vannak a gyártmányai.
Alaplapodon ellenőrizd, a legfrissebb-e a BIOS, ha nem, frissítés javasolt. 1333MHz-es CPU + 1333MHz DDR3 egy P41 lapkának elég alapos megterhelést jelent, próbálj +0,1...0,2V MCH feszültség emeléssel stabilitást elérni. (A hűtésre emellett oda kell figyelni, megfelelő legyen az északi híd borda körül a légáramlás.)
HGyu
-
gombabacsi
csendes tag
válasz
üzenetére
igen, erre gondolok én is hogy a memóriavezérlő van overlockolva... a furcsa az hogy a bios safe módjában is 1333-ra állítva használja
viszont azt nem tudom hogy kell visszavenni, ilyen 9-9-9-24-re állítást tudok csak, a többi paraméter ott a biosban nekem érthetetlen... vagy ez elég?
alaplap: gigabyte P41T-D3
memórián ilyen jelzés van: ECO-LO-1333-26
videókari több is volt benne: gef7600, gef7800, gef430
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gombabacsi
üzenetére
Lap, RAM, CPU, táp VGA pontos típusa kell, anélkül a történeted csak szép mese, amin jót mosolygunk, de segíteni nem tudunk.
HGyu
-
törölt tag
válasz
gombabacsi
üzenetére
Az lehet, hogy a RAM számára normális az 1333, de a memóriavezérlő számára már kevésbé. Nem kell 1066-os RAM-ot venned, lehet elég csak simán visszavenni az órajelét 1066-ra.
-
gombabacsi
csendes tag
Egy furcsa hibajelensége van a gépemnek, hátha valaki tud segíteni.
Vettem egy gépet, ami pár hét után egyre többször fagyott. Sejtettem hogy a memória hibás, memtesttel megnéztem, az is ezt mutatta. Visszavittem a memóriát, kicserélték.
A gép megint pár hétig jó volt, de aztán ugyanazt kezdte csinálni mint a memóriacsere előtt: egyre gyakrabban fagynak a programok, aztán még pár hét és már maga a gép is újraindul stb.
Ekkor elkezdtem jobban utánanézni mi lehet a baj. Egyetlen lehetséges okot találtam: az alaplap leírása szerint az 1333-as memóriát O.C. (overclocked) módban kezeli csak.Tehát biztonságosabb lenne 1066-os memóriát vennem hozzá?
De vajon akkor mi okozza azt hogy az idő előrehaladtával egyre gyakrabban fagy? Mintha elrontaná a memóriát... tudom hülyeség, hiszen az 1333-as nincs overcockolva ha jól értem ez OC módot...
Furcsa hiba... A boltban se tudnak vele semmit kezdeni, el se hiszik nekem hogy hibás... (Sajnos naponta csak 1-2x fagy... Igaz komolyabb játékkal könnyen fagyasztható viszonylag, de ott is kell 1-2 óra mire fagy...)
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Melyik a legjobb és legátfogóbb RAM tesztelő program? A benchmark volna a lényeg és teszthez kéne.
-
mdraco
őstag
Sziasztok!
Valaki erre?
Szerk. Már kaptam választ. -
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Valóban nézőpont kérdése.
Én hibátlannak tartom, hisz az Elpida anno az MNH-E Hyper tervezésekor elsősorban egy közepes sebességű, alacsony késleltetésű (~1800MHz CL7) chipet tervezett, és maguk is meglepődtek milyen jól sikerült. Mondjuk olyannyira, hogy belefutottak egy szerencsétlen tervezési hibába, de a javított verzió, az MGH-E Hyper sem szégyenkezhet (ilyen chipek vannak az ADATA-imon). Én nem tartom hardverhibának azt, ami már gyárilag (2200MHz) is az eredetileg tervezett (~1800-1900MHz) paraméterek fölé van belőve. És még azon is lehet egy kicsit csavarintani.

Úgy vélem, a te nézőpontod szerint minden hardver eredendően hibás, csak a hibátlan tartományra kell specifikálni.
És akkor bonyolult filozófiai transzformációkon keresztül eljutunk Nietzsche nézeteihez.Mindenesetre, én le szeretném zárni ezt a vitát, mert értelmetlen, hiszen mindkét szemléletmódban van szerintem létjogosultság. A kérdező szempontjából meg így is, úgy is az a konkrét RAM nem fog stabilan üzemelni a gépében. Abban pedig egyetértettünk, hogy vajmi kevés eséllyel követett el beállítási hibát.
Azonban azt azért fontosnak tartanám kiemelni, hogy RAM kezelés/kompatibilitás szempontjából a P5KC volt talán az egyik legproblémásabb ASUS lap. A GEIL is tartogat némi vajat a füle mögött (kezdeti szériás DDR3 fronton főleg, de a 2,4V-os DDR2 ultrákat meg sem említem, most meg kézzel-lábbal kapálnak, hogy a presztízsüket visszaszerezzék). Én ezek tekintetében nem mondtam egyértelmű hardverhibát. No meg, mint kiemelted, 1pass sem valami sok.
HGyu
-
törölt tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Én azt mondanám: szándékosan úgy állítottam be, hogy hibázzon. Direkt a határon lavírozva.
Azt nem róhatjuk fel a hardvernek, hogy a specifikált paramétereit meghaladó beállításokon is hibátlan legyen. Beállítási hiba vezetett tehát a tulajdonképpeni hardverhibához.(#34439) droti25: azt ugye tudod, hogy a lapod (nem tudom neked melyik van) legújabb revíziója is csak 4GB-ot kezel a specifikációja szerint. Látom 412MHz FSB-n hajtod a cuccot, így legalább az 1600MHz elérhető célnak tűnik.

HGyu
-
törölt tag
válasz
droti25
üzenetére
Hello!
Inkább ott: Milyen RAM-ot vegyek?
-
droti25
őstag
Sziasztok!
Venni szeretnék ddr3-as ramot(8gb,1600mhz) a p35c-ds3r alaplapomba!
Melyik típust ajánljátok?
Félek h olyan ramot veszek amit nem kezel a lapom!
Előre is köszönöm a válaszokat,infókat! -
törölt tag
válasz
04ahgy
üzenetére
Nem a specifikált paraméterein használtad, hanem alatta. Ez már nem beállítási hiba igazából. Nyilván nem véletlenül van oda specifikálva ahova, csak ott garantálja a gyártó, hogy a chipek teljes egészében hibátlanul működnek. Szóval valójában fizikai hiba miatt nem működött a RAM. De Te magad is ezt írtad. ("Valószínűleg valamelyik modulon az egyik chip paraméterei jobban eltérnek a többitől.")
Ha a specifikált paramétereken jelentkezik a hiba mindig ugyan ott, akkor az nem valószínű (gyakorlatilag kizárható), hogy beállításra vagy kompatibilitásra vezethető vissza.
Abban egyet értünk, hogy egyértelműen kizárni csak másik rendszerrel lehet bizonyos hibákat.
Mondjuk a kékhalálon az a ReadyBoost-os megjegyzés azért érdekes. Lehet csak az ilyen célra használt vagy csak simán a gépben felejtett pendrive-ot kellene kicibálni a foglalatból.
Ahogy anno a Kingmax felvásárolta a senki számára sem megfelelő Hynix D5-öket, és építette belőle a HardCore500-akat. Persze selejt chipekkel nagy részük nem is ment 500MHz-en, de elég sok még 430-on sem. Itt lehetett volna beállítási problémára hivatkozni, mert a chipek specifikációja szerint volt felprogramozva az SPD. De a selejt, az selejt. Én már azt sem értettem a Hynix miért vállalta ezt be, mikor nem sokkal korábban a D4/D43-mal már eléggé lerombolta az imidzsét.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Ebben most nem értünk egyet...
A saját ADATA XPG RAM-jaim (2200MHz CL8-8-8-24 1T @ 1,65V) tri-channelben 2150MHz-et visznek CL7-7-7-21 1T @ 1,8V vagy 2133MHz CL7-6-6-19 1T 1,9V beállításokkal. Amennyiben finoman elkezdem csökkenteni a feszültséget, akkor mindig ugyanazon a biten hibázik. Valószínűleg valamelyik modulon az egyik chip paraméterei jobban eltérnek a többitől. Ez reprodukálható Gulftown és Sandy Bridge mellett is.
A beállítási probléma ennyi információ alapján szerintem nem zárható ki. Abban persze egyetértünk, hogy a valószínűsége igen csekély, de a kizárás az meg nullát jelent.

A kérdező fórumtársnak meg nem fog megártani egy kis hibaszűrési gyakorlat...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
HGyu
-
-
RoBos
senior tag
Köszi a választ!
Vagyis azon kívül nincs semmi jelentősége, h 7GB lesz benne, vagyis hogy páratlan számú memória? (A Dual elvesztését én is tudom, h nincs nagy jelentősége ma már)
Csak mert mindenhol a páros számú a bevett (2,4,8GB), vagy ez csak így alakult ki anno a dual channel miatt? -
04ahgy
nagyúr
válasz
Istikee007
üzenetére
No igen. Azt már tudod, hogy hibázik a RAM, de ez 3 okból is lehet:
- beállítási hiba (ne ma legfrissebb BIOS, kevés MCH / RAM feszültség).
- inkompatibilitás az alaplapoddal.
- hibás RAM.Az utóbbi kettőt egyszerű megnézni: keresel egy havert akinek mondjuk corei3/i5/i7 gépe van, és megnézitek ott is memteszttel. Ha hibázik: garis csere, ha ott nem hibázik akkor kompatibilitási hiba, ha a BIOS-od is a legfrissebb, és minden beállítás rendben van.
HGyu
-
RoBos
senior tag
Sziasztok,
memóriát szeretnék bővíteni, egy ilyen alaplapba: [link]
Jelenleg 4x1GB-os modulok vannak benne (Kingmax 1333), és gondoltam veszek bele egy 1x4GB-osat (szintén 1333-asat) az egyik 1 gigás helyére.
Kérdésem az lenne, h felmerülhet-e vmi gond ha így lennének benne a memók (3x1GB+1x4GB, össz. 7 GB)?!
Előre is köszi a válaszokat!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Istikee007
üzenetére
Először memtesztelni kellene (Memtest86+ 4.20). Itt találsz hozzá USB installert is.
Ha hibázik, az két ok miatt lehet: hibás a RAM alapból, vagy mint feltételezed: inkompatibilis. Ha inkomppatibilis, akkor más lapba átteszed, és ott jónak kell lennie...
HGyu
-
Normi™
őstag
Qru mester! Közben lefutott a small fft hiba nélkül 12 órát,tehát kizárhatom a processzort,jöhet a memtest.
-
Istikee007
tag
Üdv,egy asus k5pc vel kapcsolatban lenne kérdésem kaptam most hozzá egy Geil ExtremePower DDRIII 2GB 1333Mhz ramot.És az a probléma hogy Windows 7 betöltése után kék halál jön be.Mi lehet ennek az oka?Nem támogatja a lap a geil ramot?Illetve biosba lehet e ennek valamit csinálni hogy ne legyen kék halál?
-
-
Normi™
őstag
válasz
dvd_R+
üzenetére
Én ezekkel még mind 4gb-al játszottam és tökéletesen elmentek rajta és nekem nincs is lapozófájl beállítva az ssd miatt még a hagyományos vinyón sem,visszaraktam még 4 gigát és mikor alt+tab kombinációval tálcára raktam a bf3-at akkor láttam,hogy a 4 gigát sem közelítette meg a 8gb-ból,persze a diagnosztika program is tévedhet pláne,hogy ez gadget volt.
-
dvd_R+
őstag
-
dvd_R+
őstag
Üdv lenne egy olyan kérdésem h jelenleg 4GB ddr3 g skill memória van a gépembe ha megnézitek az adatlapom láthatjátok is a pontos típusát
a kérdés az lenne hogy még 4gb ugyan ilyen memóriát vegyek e ?
gyorsabb lenne e a gép tőle játékoknál
vagy bőven elég a 4gb jelenleg -
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blabcsi
üzenetére
Hamarabb kinyírod azzal, ha rágravírozol.
Óvatos tuninggal nem lesz gond.Nem is egyből így gondoltam, hogy az önfényezés /ON legyen: 6732MHz_Gulftown.Kis szerencsével és ügyességgel az 1333-as RAM-ot még 1600MHz-en is sikerülhet stabilizálnod, természetesen 1600MHz-es effektív FSB mellett.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blabcsi
üzenetére
Nos, a CPU FSB miatt nem megy a RAM-od 1333MHz-en. A P35-ös MCH esetén a beállítható maximális effektív DDR3 órajel megegyezik az effektív FSB-vel.
1333MHz-es FSB esetén megy tehát 1333MHz-en a RAM-od. Innentől remélem nyilvánvaló a rejtett buzdításom a tuningra, Wolfdale-t vétek nem meghajtani.

Azért volt instabil, mert az FSB emeléssel ugyebár a CPU-t is tuningoltad, és ott már MCH, CPU, CPU_PLL, MCH_PLL, FSB, GTL+ feszültség emelésre is szükség lehet. Nemhiába, a P35/P45 tuning professzionális terület.

HGyu
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Blabcsi
üzenetére
Ha jól látom mindkettő ram 1333 CL9-es
Az a baj, hogy a lapod is csak 1333-ig támogatja a DDR3-at, a felett meg már a lapot is izzasztod.
Ha nagyon akarod kipróbálhatod az 1200-at CL9-ben emelt memória feszültséggel, de semmi értelme, nem hozna semmit.
Szerintem tegyed be az egyel kisebb szorzót CL8-ban, azt még bírnia kéne alapfeszen, ha így nem menne akkor tedd CL9-ben.
-
Blabcsi
őstag
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Blabcsi
üzenetére
Annó nekem is ilyen lapom volt.

Szóval eléggé fura felállás, hogy nem kettő 2 GB-os modult vettél, de mind1.
Leírnád a 2 ram pontos típusát?
Azt hiszem a ramoknál vannak előre beállított szorzó értékek. Próbáld beállítani a 1333-hoz a legközelebbi beállítást, 1200 már nagyon sok egy 1333-asnak, az már elég rendes tuningnak számít. Ha jól emlékszem az eggyel lejjebbik szorzó az a 2.5-ös, Te meg 3-ason használod. HA viszont 2.5-re visszaveszed, akkor csak 1000 MHz-en fog menni.
Figyelj az időzítésekre és feszültségekre. A CL6 már szerintem túl kevés neki, CL8-CL9 kéne.Az a baj, hogy ezzel a procival eléggé nehezen fog összeilleni a megkötött beállítások miatt.
-
Blabcsi
őstag
Üdv.
Egy kis tanács, segítség kellene:
GA-EP35C-DS3R lapom van, amibe vettem egy 2Gb-os és egy 1Gb-os DDR3-as RAM-ot.
A fura benne az, hogy mind2 RAM támogatja az 1333Mhz-et, és a lap is. Viszont nem hajlandó beállni rá.
BIOS-ban is próbáltam, de a legjobb, amin ment az 1200Mhz, úgy, hogy az FSB-t emeltem, de most a COD MW2-alatt kaptam egy szép bluescreent
Szóval visszaállítottam defaultra mindent a BIOS-ban.
Mi lehet a gebasz?
A proci egy E5500-ás 800-as FSB-vel. Ez befolyásol vmit?
-
Vasinger!
nagyúr
Nah akkor csapjunk a lecsóba.
Ki akartam próbálni ezt a ramdisk dolgot, minden szépen is ment, de van vele pár gond.
Mikor a ramdisk partícióján akartam egy CrystalDiskMark-ot futtatni, akkor a 4k QD32 tesztnél mindig kékhalált dobott.
Oké mondom, valami gáz van a memória beállítással. A biztonság kedvéért a procit is visszavettem, szóval proci 3 GHz-en, ram 1333 CL9 szóval durván a ref órajel alatt voltam, de így is ugyanaz volt.
Hibás a ramom vagy esetleg valami más a baj?
-
gabipaci
őstag
Ez a ram tuning tema valojaban mit jelent?
Mert tudtommal a 3930k szorzozar mentes, es ha jol tudom ez azt jelenti hogy nem kell a ramot parhuzamosan huzni a procival, mert csak nagyobb szorzot adok neki, annak meg nincs (annyi) koze a ramhoz.
Ezek a ramok 1866-osak, azon felul mar minek huznam?
De ha stabilan csak 1600 lesz, akkor sem hiszem, hogy beszaggat a vlc media player
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
gabipaci
üzenetére
Sőtt igazából az a legolcsóbb.
Mondom ram tuningot bukod de tökmindegy, mert úgy sem a ram sebességh lesz a szűk keresztmetszet.mod:
Normi01: Sztem is próbálj rá egy memtestre. Futtasd 6-8 órát. Legjobb ha este lefekvés előtt belövöd aztán reggel csekkolod van-e hiba a ramok terén.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Fájhat Elon feje: mindjárt kész a Starlink-rivális
- Robotporszívók
- E-book olvasók
- Az iPhone Air buktája elkaszálhatta vékonyítási lázat
- iOS alkalmazások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- CORSAIR VENGEANCE LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16
- ÚJ 32GB DDR4 3200AA Laptop memória
- 32GB DDR5 RAM-ok tesztelve (vagy bontatlanul), garanciával, számlával (a Te nevedre kiállítva)!
- Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 - Új, bontatlan - Eladó!
- Laptop memória 32gb-os/Kingston KCP432SD8/32/ 2TB NVME SSD PM9A1A 50ezer
- Creality Nebula Camera
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- Apple iPhone 13 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

RAM Ratio-t, ilyesmit.
)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

fudi2002