- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
A_ScHuLcZ
addikt
Nyilván nem akarok hasraütésszerűen választani
Ami számomra fontos:
-VPN
-Gigabites ethernet portok
-N-es wifi
-nem hátrány, ha megy rajta a DDWRT firmware
-dinamikus ip-nél meg tudjam oldani, hogy állandó címmel elérhessem a routert (no-ip.org megoldással pl, bár ez ma már sztem alap)
-esetleg ha van benne torrent kliens + külső winyó csatlakoztatható, az nem hátrány, de ha nagyon megdobja az árat, akkor lehet leteszek róla.Amiket ajánlottak nekem:
TP-Link WR1043ND
Linksys E2000
Linksys E3000Természetesen ha vannak további típusjavaslatok, azokat is szívesen fogadom.
-
Beri
addikt
válasz
A_ScHuLcZ #15597 üzenetére
Hol is lehet akkor a gond, mit próbáljak meg? Router reseteken már túl vagyok.
Vegyél tisztességes routert.Új vásárlásán is elgondolkoznék, de ezek sem rosszak, és látva, hogy 2-ből 2 nem jó hozzá, szerintem az új is lutri lenne...
Ha hasraütésszerűen választananál, vagy feldobnál egy érmét -
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
A napokban költöztünk és beköttettük a Diginetet (40/20), mert jókat hallottam róla. Nos a net valóban jó, de csak akkor, ha közvetlenül a gépre kötve kapcsolódással használom, a router iszonyatosan legyengíti. Először én sem akartam elhinni, de tényleg így van.
2 routerrel is próbáltam, amik vannak otthon: D-Link DIR-300 DDWRT firmware-el, illetve egy Planet WRT414-es.
Tapasztalatok:
D-Link-nél a speedtest 22-23megánál nem tud többet mérni, bármikor próbálom, ott megakad a sebesség. Torrentezni lehet durván 2,5megával, ami az előbb mért sebességnek felel meg, viszont ha nem korlátozom ez alá, lassú mellette a http kapcsolat, oldalak lassan jönnek.
Planet WRT414-nél már a speedtest rendesen mér, megvan a 42-43mbit, de a valóságban gyengébben teljesít, mint a dir-300. Torrent letöltésben 1,5-1,6mb a maximum, amit el tud érni, ráadásul emellett netezni sem lehet, mert borzalmasan lenyírja a kapcsolatot, akár 1percbe is telhet, mire lehoz ez oldalt.
(különböző beállításokat próbáltam természetesen, például a torrentnek kevesebb kapcsolatszámod adni, stb, semmi nem vezetett eredményre)
Torrent kikapcsolása esetén persze mind2 hozza gyorsan az oldalakat. Na de most ugrik az a bizonyos majom a vízbe! Közvetlenül gépre dugva speedtest 43-44-et mér, a torrent letöltés is jön 5megával, sőt mellette még a weboldalak is jönnek rendesen, ennek így kellene működnie. Hol is lehet akkor a gond, mit próbáljak meg? Router reseteken már túl vagyok.Új vásárlásán is elgondolkoznék, de ezek sem rosszak, és látva, hogy 2-ből 2 nem jó hozzá, szerintem az új is lutri lenne...
-
-
sp@rtan
senior tag
válasz
Intruder2k5 #15591 üzenetére
Router 8080, a DVR eddig máson volt, csak most visszaállítottam az alapértékre.
-
válasz
sp@rtan #15586 üzenetére
Esetleg a router admin felülete is a 80-as porton van, akárcsak a DVR-é?
Ha igen, ez így nem jó, tedd valami másik portra, mivel ugyanazon a címen és porton, nyilván nem lehet 2 szerver! Ha pedig továbbra sem működik, akkor inkább menj át vele a router gondok topikba, mert ez inkább oda való.
-
Brogyi
őstag
-
sp@rtan
senior tag
válasz
Intruder2k5 #15493 üzenetére
Szia!
Közben a nyomtatót sikerült beállítani, de a DVR még mindig nem megy.
Itt a DVR beállítása:
Itt pedig a port forward:
A dynds-es címen keresztül a router felülete bejön, a DVR viszont nem. Több port scanneres oldallal megnéztem, a port nyitva van, mégse működik.
Mi lehet a hiba, kell még valamit beállítani, vagy az átirányításnál van valami baj?
Köszönöm
u.i.: ha valaki még olvassa és tud valamilyen megoldást, kérem segítsen!
-
Beri
addikt
válasz
Antilhu #15580 üzenetére
ezzel a routerrel megoldódna-e a megy a torrent meglassul a böngésző jelenség
Tessék szépen korlátozni a kapcsolatok számát és a sávszélességet. Mivel protokollszintű priorizálást nem tud gyári szoftver, NINCS olyan SOHO router, amivel egy csapásra megoldódna a "problémád".A #15581 többi része meg nem ide való.
-
czanga
őstag
Kali-nak és mindenkinek szeretném újból megköszönni. Immáron jópár napja teljesít szolgálatot nálam egy TP-Link 841ND, és hibátlan a cucc! Komoly 5 perc volt beállítani, és nagyon stabil. Sávszél emelés után, kábelen is wifi-n át is jön rendesen a 25-ből 25 mbps.
-
Antilhu
tag
válasz
Tocika #15572 üzenetére
Sziasztok!
Tocika hozzászólása kapcsán érdeklődnék, hogy mit kell tudnia egy routernek, hogy torrentezéskor ne lassuljon be a böngészés?
idegesítő jelenség, hogy a NAS-ról fut a torrent a háttérben és nézem a youtube-ot és állandóan megakad a lejátszás és "radarozik", csak akkor megy tovább ha a csúszkán ráncigálok... korábban azt hittem, ha a torrent kliens nem a gépről megy az majd jó lesz... sajna ez nem jött be. És akkor a hab a tortára: még akkor is akad, mikor a torrent kliensen nincs forgalom, mert ha 10 MB-ok rohangálnának sec-enként akkor ok lenne
Egyébként 20/10 StartNet Digim van.
Remélem tudtok tanácsot adni!
Előre is köszi: Antilhu
-
Antilhu
tag
Sziasztok!
Router vásárlást tervezek mert a régi öreg routerem már nem tudja kiszolgálni a NAS-al bővült kis otthoni hálózatot (vagy is ki tudja de 11 MB/s-el
).
Igazából nem szándékoznék túl sokat költeni, de fontos lenne hogy amit veszek az időt álló legyen. Eddig a TP-Link TL-WR1043ND -t ajánlották amivel szimpatizálok is mind funkcionalitás mind ár tekintetében, csak 2 dolgot nem tudok:
- ezzel a routerrel megoldódna-e a megy a torrent meglassul a böngésző jelenség
- azt sajnálom, hogy nem tud nyomtató szerverként működni (van egy HP LaserJet 1020-ast tennék rá.Illetve gondolom a fenti TP-link router is segíteni fog abban hogy a jelenlegi 11 MB/s kábelen növekedjen belső hálón (laptop és NAS között). Esetleg vkinek tapasztalata ezzel a routerrel?
Milyen routereket tudnátok ajánlani még 3 laptop, 2 okostelefon, 1 nas és torrent igénybevételre?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Antilhu
-
válasz
HeavyToys #15578 üzenetére
az említett két ellenoldal esetében nem jönne ki a 3 antennás routerek többlete, mivel a tl-wn722n nem mimo képes, illetve a tl-wn821n is csak 2 * 2 mimo képességgel bír! több falon keresztül történő wifi átvitel csak úgy lenne javítható, ha a gyárinál jobb antennák kerülnének a routerre (például; link), illetve az ellenoldalra jobb modul kerülne (például; link), más szempontból a 15 megabit/sec sebességű net nem igényel semmi extrát, sőt...
a tl-wr841nd és a tl-wr941nd routerek a 100-as wan és lan portok miatt valamennyivel a névleges maximum alá korlátozódnak, amennyiben ettől jobb sebességre van szükséged, úgy van értelme a gigabit képes tl-wr1043nd típusnak, ellenkező esetben nem!
a hd videók elvárt átviteli sebességéhez a fent említett két 100-as router is elég! -
HeavyToys
senior tag
Jelenleg egy TL821N és 722N van az ellenoldalon. Kifejezetten nincsenek nagyobb elvárásaim, esetlegesen ha kicsit stabilabb lenne az átviteli sebesség annak örülnék. Ugyanis a 821-es egység több falon keresztül dolgozik és itt néha meg kell mozgatni, hogy újra meglegyen a 15 megabites átviteli tempó, amit a netem bír.
Majd szeretnék használni jövő hónaptól egy Seagate BlackArmour Nas-t, aminek a célja a házban lévő gépek kiszolgálása és 1 médiaszerver Lan-on történő ellátása. Itt főleg HD ready filmekre kell gondolni. Nem tudom, hogy itt szükség lenne-e gigabites kapcsolatra? Mert a letöltés az wifi-n keresztül menne, illetve a másolás is. A kiszolgálás pedig szintén wifi-n kivéve a médialejátszóét.
-
Tocika
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #15575 üzenetére
Szerintem ez az Asus- lesz az én vasam , mert árban is kedvezőbb mint a linksys.
A linksysröl tudom ,hogy megbízható ,mert már évek óta nyúzom és semmi gondom nem volt vele sosem.
Remélem ennyire elégedett leszek majd az asus-al is.
Köszönöm a segítséget!
további szép estét! -
-
-
válasz
HeavyToys #15571 üzenetére
a két router között - a verzionális esetleges eltérésektől eltekintve - csak wifi szempontjából van különbség; tl-wr841nd 2 * 2 mimo, a tl-wr941nd és a tl-wr1043nd pedig 3 * 3 mimo (illetve utóbbi gigabit képes wan és lan, továbbá usb csatival is rendelkezik), amúgy mindegyiknél adott a teljes n szabványos kompatibilitás!
mellesleg a régebbi verziós tl-wr841nd és tl-wr941nd is azonos motorral bír, mint a tl-wr1043nd, az újabbak viszont már gyengébbek valamennyivel!
a tl-wr841nd -> tl-wr941nd csere alapban akkor lenne érezhető, ha az ellenoldalon 3 * 3 mimo képes wifi modul dolgozik, más esetben nem!
amúgy miben vársz előrelépést? -
Tocika
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #15570 üzenetére
Ismerem a Tomato-t!
most wrt54gl-em van és azon is az fut.
azért is szeretnék olyan routert ami az van mert a ddw-rt nekem nem jött be mert a ha torrenteztem akkor behalt a böngészés.
ennél meg minden szupi.
Az open wrt-t nem ismerem de nem is akarom , mert nem akarok "programozgatni".
A tomato felteszem oszt megy.
legalábbis ez a tapasztalatom.
egy kis off: nem tudod véletlenül ,hogy a mostani tv-kbe milyen ethernet van ? 10/100/1000? -
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg Tp-Link 841 ND-t használok. Jó áron sikerült tőle megválnom, a kérdésem az lenne, hogy érdemes váltani 941 ND-re(lenne egyáltalán változás a 841-hez képest?) vagy akkor már a 1043 lenne csak "érezhető" előrelépés? Esetleg más típust ajánlanátok?
Lényeges a Full N kompatibilitás és esetlegesen a gigabites lan, de az nem létszükség.
Köszönöm előre is a segítséget!
Üdv!
-
válasz
Tocika #15568 üzenetére
Itt találsz egy Tomato DEMO-t, bár ebben nincs torrentkliens...
-
válasz
Tocika #15568 üzenetére
Azért mielőtt félreértenénk egymást, a paradicsom is Linux, csakhogy amíg OpenWrt-ben egy csupasz firmware-t kapsz, amire Neked kell feltelepítened a WiFi-től kezdve az USB driver-eken át mindent, addig a paradicsomban még a torrentkliens is benne van "gyárilag". Ezen kívül samba, ftp szerver, dlna, és minden ami kellhet. Olvasási sebességeket fentebb írtam...
Erről a firmware dologról jut eszembe még a TP-LINK WR1043ND, mint lehetséges alternatíva, és bár erre is OpenWrt-t kell tenned, vargalex jóvoltából legalább létezik rá olyan összeállítás, amiben minden benne van. Bár nekem ezzel a routerrel nincsenek jó tapasztalataim, így sosem ajánlom senkinek, de azért megemlítem mint lehetőséget, a döntés úgyis a Tied lesz!
-
Tocika
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #15567 üzenetére
Olvastam az open wrt-röl....
hát nekem eléggé kacifántos...
életemben nem volt dolgom linux-al és szerintem nem is lesz...
úgy hogy nekem ez jó lesz.
A paradicsomot meg amúgyis szeretem....
Azt kell még kideríteni, hogy az olvasási sebessége mi lenne, hogy a HD filmek is menjenek lanon keresztül.... -
válasz
Tocika #15566 üzenetére
2 MByte/sec!
Az USB-s háttértár sebessége RT-N16-on...
Samba ~6 MByte/sec
FTP ~7 MByte/sec
NFS ~10 MByte/secVannak ettől gyorsabb lemezeléréssel rendelkező routerek is, mint például a D-LINK DIR-825, ami ~15 MByte/sec sebességet tud Samba-n másolni, de azon OpenWrt-t kell használnod, ami - az én véleményem szerint legalábbis - egy picit több Linux tudást igényel. De persze utána kell nézni annak is, és akkor majd eldöntöd!
-
Tocika
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #15565 üzenetére
Köszönöm!
2 Mbit? vagy 2 Mbyte?
mert ha megabyte akkor az nekem bőséges torrentezésre.
ami inkább érdekel ,hogy az us-b winyóra letölötött HD filmet vajon akadás mentesen lejátszaná a tv?
Mert ha igen akkor az nagyon szupert lenne mert akkor nem kell külön usb-s winyó a tv-hez és a routerhez, torrentezni, hanem a routeren lenne egy winyó és azt el tudnám érni a tv-röl... -
válasz
Tocika #15564 üzenetére
Szia!
Megoldható, de valószínűleg csak moddolt firmware-el... Például az általam használt ASUS RT-N16 + Tomato Firmware páros tudja ezt, sőt még sokkal többet is. A torrentet tudja gyárilag is, bár elég használhatatlan, mert seed-elni alig hajlandó, de DLNA nincs a gyári fw-ben. Moddolt firmware-el viszont minden tökéletesen működik! Arra viszont számíts, hogy ez nem egyenértékű sem egy seed-szerverrel, sem egy file-szerverrel, sem pedig egy asztali PC-vel. Tehát hiába van 120-as neted, a routeren futó torrent program nem fog tudni ekkora sebességgel tölteni se le, sem pedig felfelé. Közelítőleg 2MB/sec az a határ, amit routerrel el lehet érni torrent témában. És persze a rákötött USB-s háttértárról sem fogsz több 10MB/sec sebességgel másolni, mintha csak egy szerverről másolnál... Véleményem szerint is nagyon jó dolgok ezek, amivel nem mellesleg sok villanyszámlát lehet megspórolni, de mindenképpen kompromisszumokkal jár. Ha ezeket ismered, és elfogadod, akkor hajrá, bele kell vágni!
-
Tocika
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan routerre lenne szükségem ami tud torrentezni usb-s vinyóra, Tudja a DLNA-t, mert azt szeretném , ha veszek egy új TV-t akkor a tv-be beledugom a háló kábelt és a router-en keresztül elérni a usb-s winyót és onnan filmet nézni.
Egyátalán ez megoldható?
Vagy álom világba élek? -
muranyig
tag
válasz
Intruder2k5 #15560 üzenetére
Köszi szépen az infókat, TP-LINK lesz a nyerő a számomra.
-
Calogero
addikt
Sziasztok 2 db wifis routerre lenne szükségem, de sajnos nem tudom hogy milyet vegyek.
Ezért szeretnék tanácsot kérni. Jó lenne ha nem lenne nagyon drága.
Gépeket letöltésre (torrent), filmnézésre, online játékra lennének használva.Követelmények:
1.
Net: 20/10 Mbit/s (Digi)
4 gép (asztali, 2 lapot 1 telefon)2.
Net: 80/25 Mbit/s (Digi)
2 gép (asztali + laptop)Előre is köszönöm.
-
válasz
muranyig #15559 üzenetére
Mivel 80-as neted van, így ahhoz már gigabit-es router dukálna, tehát mondjuk ASUS RT-N16. Persze ennek az ára egy kicsit több, mint a 1043ND-é...
-
muranyig
tag
válasz
Intruder2k5 #15558 üzenetére
Köszi az infót. Egyéb más alternatív márka esetleg ahol megy gyárilag a nyomtató megosztás?
-
válasz
muranyig #15557 üzenetére
Szia!
A TP-LINK-kel az a gond, hogy gyári firmware-el nem támogatja a nyomtató megosztást, tehát vagy más típus után kell nézned, vagy pedig moddolt firmware-t kell használnod. Ez utóbbi nem baj, sőt sok egyéb hasznos tulajdonsággal ruházza fel a routert, csak nem mindenki hajlandó rá. Ja, és a kérdéses darab a TL-WR1043ND lenne...
-
muranyig
tag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni router vásárlással kapcsolatosan.
Jelenleg van egy TP-LINK TL-WR543G típusú routerem. Teljesen hibátlanul működik.
Ennek az utódját keresem N-es verzióban, illetve érdekes lenne ha megtudnám oldani vele, hogy usb-n rádugom a nyomtatómat, és az összes eszköz ami csatlakozik a routerhez nyomtatni tudjon (nyilván nem egyszerre)
A net amit jelenleg megosztok DIGI 80/20-as
Nem tervezem rákölteni fél vagyonomat. TP-linkkel megvoltam/vagyok elégedve - tehát ez preferált, viszont bármi javaslatot szívesen fogadok.Köszönöm előre is a segítségeteket!
üdv: Gábor
-
VR6-Fan
veterán
válasz
JackFeryll #15555 üzenetére
6300, pl ipon és 2500 a kiszállítás, kocsival esélytelen hogy bemenjek a város másik végébe ennyiből, illetve tömegközlekedéssel kb kitudom hozni, cserébe elbaszom egy félnapom
-
VR6-Fan
veterán
Sziasztok!
adva van egy nagyobb ház, elég nagy telekkel, házba rendes tégla falak, viszont ideje lenne berúházni egy routerre, nyílván kéne wifi is mit ajánlotok, szerény "falucskámba" polcról elv 841ND lehet kapni 9e HUF ért, szerintetek ez elég?
amúgy optikai tré hom net 15mb-s, egy 2gép meg 2-3 Wifis cuccli lenne rajta.
köszönöm előre is
-
Üdv mindenkinek!
A hozzáértők segítségét szeretném kérni a megfelelő router megtalálásában. A routernek egy sor hardware-es és software-es elvárásnak kell megfelelnie. A keret 30e HUF lenne (természetesen eltérhet fölfelé is amennyiben nincs olcsóbb megoldás). A routernek jelenleg 4 eszközt kellene kiszolgálnia (a többségét wifi-n keresztül) bár lehet ez a szám a jövőben emelkedni fog.
HW-es elvárások:
-Minimum 100 Mbit/s-es WAN port (plusz pont jár ha esetleg gigabites)
-100/1000 Mbit/s-es LAN portok
-Elég erős/nagy hardware (processzor/memória) ahhoz, hogy ne térdeljen le attól ha 2-3 gép sok szálon elkezd Linux/BSD iso-kat tölteni nagy sebességgel és sok kapcsolattal és még a belső hálón is nagy sebességgel másolnak mellette.
-Megbízható HW (sajnos a szoba ahol lesz nyaranként elég meleg így minden olyan modell kizárva ami esetleg kicsit is hajlamos a túlzott melegedésre).SW-es elvárások:
-Legyen képes sebesség korlátozásra (gyári vagy custom FW-el).
-Jó minőségű és stabil gyári/custom FWPlusz pont jár azért ha van USB port és mondjuk lehetőség van BT klienst telepíteni rá és képes file szerverként funkcionálni. További plusz pontot ér ha esetleg tud QoS-t is valamilyen formában (gyári vagy custom FW-el).
-
Beri
addikt
válasz
Kopperferko #15546 üzenetére
A régiből a v1.5 lassabb volt, a v3-ban ugyanaz a cpu volt, mint a 1043ND-ben, a többi semmivel sem több/kevesebb az ufótól.
-
válasz
Kopperferko #15546 üzenetére
A régi jobb, de olyat már nem nagyon fogsz kapni... Szerintem!
-
Kopperferko
csendes tag
A Tp-link wr841-esből a régebbi kocka alakúban ugyanaz a belső, vagy az valamivel fejletlenebb? Van különbség egyáltalán a kocka és az ufo alakú között? Ergó melyik a jobb lenne a kérdés, vagy tök mindegy?
Köszi
-
Coolmat
őstag
Ezen a fülön csak azt látod, hogy a környékeden lévő wifi hálózatokat milyen erősséggel tudod fogni (minél kissebb az RSSI annál jobb a vétel). Az hogy keresztezik egymást a grafikonon nem a hálózatok közelségét, csupán a jelerősségüket jelenti. Ez az 5ghz-es csatornádat nézve legrosszabb esetben is -70 RSSI, amivel még elvileg nem kéne szakadnia a kapcsolatnak (mondjuk 5ghz-es rádióval nincs tapasztalatom, lehet hogy az már kevés neki). Azt, hogy milyen csatornákon vannak a közeli hálózatok a 2,4 ill. 5ghz channels fülre kattintva tudod megnézni grafikusan, valami hasonlót kell lássál:
A 300-as N hálózatod 40mhz-es csatornaszélességet használ, tehát dupla olyan széles a grafikonon mint a 20mhz-esek (ezekre írja azt a listán hogy max rate 54, 130 vagy 144). Ennek függvényében változtasd meg, hogy a legkevésbé zavarja a többi szomszédos csatorna (jelen helyzetedben az elképzelhető alternatívák a 3-as,4-es,8-as vagy 9-es csatorna, próbálgasd végig őket melyik a legjobb).
Az 5ghz-es fülön csak a saját hálozatodat fogod látni, mert nincs a közeledben más 5ghz-es. A 44+48 azt jelenti, hogy ezt a két csatornát használja 5ghz-en a 40mhz-es csatornaszélesség eléréséhez a routered. Próbálj ki minnél több lehetőséget, hátha valamelyiken nem fog szakadozni (kezd mondjuk a legalacsonyabb 36-tól felfelé).
Csatornát a routered webes felületén a wireless részen tudod állítani külön a 2,4 és 5 ghz-es rádiódra. Továbbá javaslom még, hogy frissítsd a hálókártyád driverét innen a megfelelő oprendszert kiválasztva a listáról. Ha sikerült frissítened akkor keresd meg az eszközkezelőben a wifi kártyád, nyisd meg, és a speciális fülön keress olyat, hogy 2,4 ill. 5ghz-es csatornasávszélesség, ezt állítsd át auto-ra vagy 20/40mhz-re (lényeg, hogy ne 20mhz-en legyen).
Mellesleg a te vevőd, az Intel 6300AGN az egyik legjobb wifi kártya jelenleg, szóval illene neki nem szakadoznia
Ha erős terhelés (mondjuk letöltés/torrent és mellé online játék) közben méred a jelerősséget, akkor lehet, hogy rosszabb értékeket kapsz, de legalább valós használat közbeni eredményed lesz.
A wow-hoz pedig javaslom, hogy próbáld ki ezt, nálam 140-150-es pingből 40-50-est csinált.
-
-
atti1848
senior tag
válasz
Intruder2k5 #15541 üzenetére
Akkor melyik is a jobb?A 841N az 802.11n-s,fix antenna, míg a 841ND b/g-s,cserélhető antenna.Vagy valamilyen más router?
-
-
atti1848
senior tag
Sziasztok.
Most halt be az smc routerem és szeretnék venni egy routert és ezért kérném a segítségeteket.
Én a TP Link TL-WR841N és TP Link TL-WR841ND-n gondolkodok,Csak nem tudom ,hogy mégis mi a különbség a kettő között?Melyik a jobb?Vagy ilyen árban,ha van másik ami jobb légyszi írjatok.
-
Himym
senior tag
Persze, 5Ghz-n vagyok.
Már jóval elöbb írtam volna csak drágalátos 5Ghz problémázik, szakadozik, most hozzá adtam extra, hogy engedjen hozzá férni a wireless nethez.
Így néz ki az Inssider szerint a cucc: Kép Ott ahol elkezd nagyon egyenes lenni na ott felmondta szolgálatot.
A zöld színű felső csík a 2ghz, a vastag pris meg természetesen az 5ghz.
És ilyen lett gép újra indítás után meg extra hozzá adással: Kép
Barnás színű vastag az 5ghz és gyönyörüen ekresztezi a piros vékényat a 2ghz-tA második mérésnél semmi nem volt használva, csak a firefox meg amit ő küldözget ide oda. Itt is rengeteg az egyenes de itt van net.
Ebből nem tudom te mit tudsz kiolvasni de bármi beállítási opció vagy valamit természetesen elfogadok.
Esetleg a 2ghzes channelt melyikre kellene állítani? mert sok a 6 és a 11, de ezzel nincs problem egyedül az 5ös ami érdekes.
Milyen channel az az 5Ghz-nél hogy 44+48????
Esetleg mérjek egy WoW közbeni mérést is? Hátha úgy máképp görbülne a csík?
-
Beri
addikt
Az 5Ghz-es csannel az amelyik szórakozik.
Az frekvenciatartomány. 2.4-en 13 csatornát tudsz kiválasztani, 5-ön meg 19-et (az európai szabvány szerint).el csak annyi, hogy keresztezi önmagát az Inssiderben a 2Ghzes channellel.
Fizikailag lehetetlen. A program hülye. Próbáltál felcsattani 5GHz-en, hogy ellenőrizd? -
Himym
senior tag
Lehet csak valami beállítási probléma.
Próbáld ki a többi csatornát is. 5-ösön van belőlük bőven.
Szerintem ezt félreérthetően fogalmaztam.Az 5Ghz-es csannel az amelyik szórakozik. Ezzel csak annyi, hogy keresztezi önmagát az Inssiderben a 2Ghzes channellel. Hol így hol úgy megy. Néha meg is szakad.
A kábelesrészleg teljesen jól működik.
A 2Ghz-essel semmi gond az teljesen jól megy.
-
Beri
addikt
válasz
sunahunter #15528 üzenetére
"vista-s, és 7-es gépeken hiba nélkül mennek nagyobb fájlok is kifelé"
Tehát nem a routerrel van a gond.A netszolgáltatós srácot is kérdeztem, ő profi
Szerintem csak akart mondani valamit, hogy ne tűnjön teljesen hülyének.Himym:
nem tudom emlékszel ae kérpe maikor küldtem az InSSiDerképt a routerről
Hátööö... nem.a 2es teljesen jó
Akkor nincs semmi probléma.Lehet csak valami beállítási probléma.
Próbáld ki a többi csatornát is. 5-ösön van belőlük bőven.A CD-n mellékelt progit javasolt felrakni?
Ha már a világon az összes nő megvolt, elfogyott az utolsó csepp benzin is és a géped előtt ülsz unatkozva, akkor felteheted. Egyébként kb. semmi értelme. -
Himym
senior tag
Beri nem tudom emlékszel ae kérpe maikor küldtem az InSSiDerképt a routerről, még az előzőről. AMi ilyen kockás volt. . .
Na msot az új wndr 3700v2 is kockás, az 5ghzes channel aplitúdója még lejjebb van mint a 2ghz-snek. Ez normális? Eléggyakran meg is szakada kapcsolat az 5össel a 2es teljesen jó.
Lehet csak valami beállítási probléma. A CD-n mellékelt progit javasolt felrakni?
-
czanga
őstag
Elhiszem.
Kíváncsiságból meg fogom nézni, de marad a tp link, csak az ember eme gazdasági időkben próbálja minimalizálni a kiadásait.. Sőt még mint kiderült van olyan pci kártyájuk, ami full N-es, 3 antennás, mimo-s, és osx-et is szereti.
Ami a torrentet illeti, igen, lehet, hogy tényleg nem kentem neki kellőképp derekasan.
Próbáltam mindig akkor futtatni a klienst, mikor senki más nem netezett egy gépen se, mert ha lekorlátortam utorrent-ben a letöltési sebességemet, ha nem, mások akkor is kínkeservesen tudtak csak megnyitni egy weboldalt, sebesség szempontjából. Lefoglaltam a teljes sávszélt gondolom.
-
Coolmat
őstag
válasz
JackFeryll #15529 üzenetére
Ha a fiberpower alatt a 120-asat érted, akkor nincs a 1043nd-nél olcsóbb megoldás, ami maximálisan kihajtja. 10/25/50-es fiberpowerhez jó a 741/841/941 is.
-
JackFeryll
őstag
Helló!
Van olyan router a TL-WR1043ND -n kívül amivel jó a fiber power? (olcsóbbat szeretnék)
Ezt néztem ami még jó, olcsó és 300Mbites TL-WR841N . -
sunahunter
senior tag
TL-WA5110G Acces Point-om van, router üzemmódban használom.
Mit állítsak rajta szerintetek, hogy xp-s gépen a kimenő leveleket ne csak 1kb méretig küldje el? A levelező beállításai természetesen jók, mivel vista-s, és 7-es gépeken hiba nélkül mennek nagyobb fájlok is kifelé, de az xp-n nem.
Valami ötlet? A netszolgáltatós srácot is kérdeztem, ő profi, de csak annyit tudott mondani, hogy volt már ilyen gondjuk, szoftverfrissítés megoldotta a routeren, de ez up to date....
-
czanga
őstag
A jelenlegi 15-össel volt terhelve rendesen torrent segítségével (elég sokat, nagy tételben), vagy te már a péntektől esedékes 25 megára emelt sávszélre gondolsz?
-
czanga
őstag
Ez már "csak úgy" érdekel. Dlink DI-524-es router kábelen átviszi a 25 megabitet? Wifi-n tudom, hogy max olyan 20-22 megabitet tud a g-s szabvány, de kiváncsi lennék a gyakorlati adatokra etéren, mert "utólag okos az ember" alapon, lehet féligmeddig feleslegesen vettem router-t. (ha így van a tp-link-et még el is lehetne adni majdnem teljes áron)
Mindenképpen ki fogom próbálni elsejét, hogy a feljebb ment sávszéllel mit bír a régi router, de gondoltam beírom ide is.
Ami érdekes, hogy nekem sohasem volt se szakadásom, se sávszél csökkenésem, se semmim a régi router-emmel, pedig nincs épp agyondícsérve ez a tipus. -
válasz
baluka26 #15517 üzenetére
n szabványos kapcsolaton a mimo alapban aktív, a max tx rate maximumon legyen, a channel width mindkét módozatban kpróbálható, a transmit power; high legyen, illetve érdemes minden csatornán kipróbálni, továbbá próbálni kell variálni az eszközök elhelyezését, de félő, hogy adott ellenoldallal nem lesz jó két 65 cm vastagságú fal esetén! egy ilyennel talán; link - de sajnos még ezzel sincs garancia a tökéletességre...
-
czanga
őstag
Csatlakozom. Tegnap elhoztam iponból a TL-WR841ND-t. Ma reggel össze is dobtam. Konkrétan 5 perc volt az egész, nem egy nagy valami.
A sávszéleségem teljesen megvan, de gyorsabbnak nem érzem a 15ös netünket, talán csak egy picivel. Gondolom ez amiatt is van, mert a honlapok nem töltődnek be gyorsabban, mint ahogy.
Elsejével lesz sávszél emelés, majd egy percre visszakötöm a d-linket is, ami gondolom nem fog tudni max 22mbps-t rout-olni (talán még annyit se). Ez majd megnyugtatja a lelkem, hogy 100%-ban érdemes volt megvenni. -
baluka26
veterán
Na vettünk egy ilyen TP-Link rútert, ilyen vevővel.
Na most már, a két 65 centis falon keresztül továbbra sem látjuk a két eszközt egymással.
Szoftveres beállítással emg tudjuk növelni hatótávot?
MIMO gondolom nincsen alapból bekapcsolva.
Ha magasabbra tesszük az adót és a vevőt is jobb lesz az eredmény? -
válasz
Kopperferko #15513 üzenetére
az 54 megabit/sec elméleti maximális sebességű g szabványos átvitel a gyakorlatban ~ 20 - 22 megabit/sec valós átviteli sebesség környékén maximalizálódik, illetve g szabványos ellenoldal esetén nincs jelentősége, hogy a 2 vagy a 3 antennával rendelkező routert veszed, mert nem lesz (ki)használva a 2 vagy 3 antenna többlete!
-
Kopperferko
csendes tag
Köszönöm, akkor már csak egy tényező lenne ami még közrejátszik, hogy közben megnéztem a barátnőm notiját és ha jól látom akkor abban csak "g"-s a wifi. Itt a noti típusa: Fujitsu-Siemens Esprimo v5535 Találtam egy linket gyorsan hozzá: noti
Milyen átvitelre lehet számítani ilyen esetben az ő gépe felé wifi-n?Köszi a válaszokat!
-
válasz
Kopperferko #15510 üzenetére
sem a túlzott melegedés, sem pedig az amiatti meghibásodás nem kimondottan jellemző!
vezetéken mind a kettővel sima ügy az 50/5 megabit/sec netes sebesség átvitele wan -> lan irányban! a mostanság kapható tl-wr841nd és tl-wr941nd típusok között chipset szempontjából nincs különbség - mind a kettőben ar7240 dolgozik -, csupán a wifi modul tér el, előbbi 2 * 2 mimo, utóbbi pedig 3 * 3 mimo!
látom, amíg telefonáltam, Beri is leírta! -
Beri
addikt
válasz
stvnppp #15509 üzenetére
van-e különbség ilyen szempontból az egy és a három antennás modellek között
Igen, van. Ha a kliens is támogatja, a MIMO szignifikáns javulást hoz sebességben és hatótávban is.ilyen antennák felszerelésével arányában mennyivel nőne a hatótáv
A hatótávot méterben megmérni nem lehet. Az az antenna +8dB-t jelent (a gyáriak 2-3-5dB-esek, így ezekhez képest plusz 3-5). Ez méterben a zajtól és a közeg csillapításától függően lehet több, vagy kevesebb.És ha cserélem, akkor összes antennát cserélni kell, vagy elegendő az egyiket?
Mindegyiket.Plusz egy kérdés ()kicsit off): Vannak olyan eszközök, amik ellátják adsl netnél a modem és a router feladatait is? Ilyet tudnátok ajánlani?
Persze. [link]Kopperferko:
A legfrissebb hw verziójú 841 és 941 bele teljesen megegyezik. Az, hogy annyira hihetetlen módon melegedne, nagyon erős túlzás. Gondolj csak bele, 10W alatt marad a fogyasztása, tehát ennyi hőt kell elvezetni. Hidd el, nem nagy feladat. Persze nem kell letakarni nagymamától kapott csipketerítővel, mert bár lehet, hogy megy a színéhez, de nem tesz jót semmilyen elektronikai eszköznek.
Kábelen mind a kettővel simán átfér az a csomag, wifin meg csak a kliensoldali hálókártyától és a környezettől függ minden. -
Kopperferko
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Fiberpower50es net (50/5 Mbit/s), ezt szeretném szétosztani asztali pc-re kábellel, illetve a barátnőmnek wifi-n notebookra. A tp-link tl-wr841nd és a tl-wr941nd között vacillálok. A 841-esről (UFO alakú) más fórumban azt olvastam, hogy eléggé hajlamos melegedni és meghibásodni ezáltal. Lényeges lenne továbbá, hogy a vezetékes részen ne veszítsek a sávszélességből, ha már van végre. Valakinek erről valami tapasztalata van, illetve melyiket ajánlanátok nekem?Köszönöm a válaszokat.
-
stvnppp
senior tag
Sziasztok!
Új routert tervezek venni, és ebben szeretném a segítségeteket kérni. (első hsz elolvasva)
Igazából már a belépő szintű, wifis routerek is megfelelnének (T-home 5MBit/s), de fontos szempont lenne, hogy minél nagyobb legyen a wifi hatótávja. Az lenne a kérdésem, hogy van-e különbség ilyen szempontból az egy és a három antennás modellek között, valamint, hogy ilyen antennák felszerelésével arányában mennyivel nőne a hatótáv, kb? Valakinek ezzel kapcsolatban van tapasztalata? És ha cserélem, akkor összes antennát cserélni kell, vagy elegendő az egyiket? (persze ha több antennásat veszek)
Plusz egy kérdés ()kicsit off): Vannak olyan eszközök, amik ellátják adsl netnél a modem és a router feladatait is? Ilyet tudnátok ajánlani?
A válaszokat előre is köszi!
Üdv
István -
czanga
őstag
Nos, akkor a WR841ND is megy a bevásárló kosárba! Nagyon köszönöm a sok segítséget, és a türelmet!
-
czanga
őstag
Utolsó kérdés. Megveszem az ajénlott router-t de átfuttott rajtam h a gondom egy tészét egy erősebb antenna nem oldaná meg önnmagában?
(hülye ötlet, gondolom nem, de inkább megkérdezem) -
baluka26
veterán
válasz
Intruder2k5 #15504 üzenetére
Megpróbáljuk az N-es rúteremmel, aztán utána kiokoskodok valamit maximum.
-
-
baluka26
veterán
válasz
Intruder2k5 #15502 üzenetére
Nagy távolság=még több kábel.
Antenna akkor kültéren menne szerintem, és kültéren lenne a vevő, ha ez megoldható valahogy. -
válasz
baluka26 #15501 üzenetére
Szia!
Ha azok a falak valóban olyan sokan vannak, és nagyok, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ezt egy nagyobb antenna megoldja... A kábelezés nem járható út?
Mondjuk egy 8dBi-s TP-LINK antenna nem komoly összeg (~700HUF), tehát próbálkozni lehet, illetőleg a DIR-300 támogatott a DD-WRT által, amiben kicsit feljebb lehet tornászni a jel erősségét, de csodát ezektől se várj!
-
baluka26
veterán
Sziasztok!
Egy viszonylag komolyabb kérdésem lenne.
Netmegosztás kellene, csak az a gond, hogy a két gép olyan távol van egymástól (sok, és nagy fal, nagy távolság, 25m).
Mi lenne a lehető legolcsóbb megoldás?
Adott egy rúter, D-Link DIR300, én egy antennán gondolkodom, viszont nem tudom, hogy milyet érdemes venni ezekből.
Esetleg N-es rúter elég lenne ehhez?Később majd még nagyobb lenne a távolság, 50m, még több fal, azt biztos nem lehetne már megoldani, szóval oda mindenképp külön antenna kell majd, de egyelőre a fönti kérdés a fontosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Eladó ROG Strix Helios GX601
- T14s Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Asus V16 V3607VM 16" FHD+ IPS Core 7 240H RTX 5060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung Galaxy A02S 4G 32/7GB kártyafüggetlen + dual simes okos készülék, TÖBB DARAB!
- Samsung Galaxy A20E 4G 32/3GB kártyafüggetlen + dual simes okos készülék, dobozos, TÖBB DARAB!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3384, 95% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3284
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Z Flip 7 Blue Shadow Hajlítható stílus, pörgős teljesítmény - 512GB
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- Playstation 5 Slim Disc Edition! CFI-2016. Mint az új!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest