Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• FEDman

addikt

Gondolkoztam ezen az mirrorless EVF kereső témakörön, hogy lehetne a jelenleginél lényegesen jobb.

Már a Pana G1-en is feltűnt, hogy az LCD-nek hiába kisebb a felbontása, mégis sokkal szebb a képe, mint az EVF-nek. És itt most elsősorban a színekre, dinamikára gondolok.
    Gondolom ez azért lehet mert akárcsak a szenzoroknál, kijelzőknél se a felbontás az igazán meghatározó e téren, hanem sokkal inkább a panel felületének mérete.

No már most ha minden igaz a jelenlegi EVF-es gépekben ha jól tudom akkor marha pici panelek vannak, aminek a képére optikailag rá is nagyítanak.

Ezzel szemben ha megnézzünk mondjuk egy FF Canon 5D-t ott a kereső a képet a matt üvegről kapja, ami ugye nyilván 24x36mm-es ami viszont a fentiekkel ellentétben hatalmas. Olyannyira, hogy a prizmán keresztül úgy alkot végül képet, hogy annak méretét nem fel, hanem épp ellenkezőleg még kicsit le is kicsinyíti és így jöhet ki a 0,71x nagyítása.
    A végeredmény meg mint tudjuk elég kellemes.. :))

Persze egy optikai keresős SLR, látszólag semmi köze a témához, de..

Mi van ha ezt az elrendezést kicsit átemeljük egy EVF-es mirrorless-be?
    Gondolok itt arra, hogy nagyobb kijelző panelt használunk, amit nagyjából ott és úgy helyezünk el, mint egy SLRben a matt üveget. Persze az mFT gépek vastagsága miatt akármekkora nem fog elférni, de egy 24x36mm panel talán még itt ís bőven elférhet és ha jól sejtem ez jóval nagyobb a jelenleg használtaknál. Erre aztán fel lehet puszilni az SLR gépeken alkalmazott prizmát.

Ez egy elég komoly lépés lehetne a jobb minőségű EVF-ek felé, mert a jelenlegi keresők 1,44Mp-es felbontása szerintem már most is bővel elég, az igazi előrelépést a dinamika növelés jelentené. Amit meg szerintem a fent említett eljárással könnyen el lehetne érni, akár a jelenlegi technikával is.

Új hozzászólás Aktív témák