Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30201) Plasticbomb válasza sad_Vamp (#30200) üzenetére


Plasticbomb
addikt

keress rá sierra hcl. ez olyan listát kell feldobjon egy wiki oldalon, ahol laptopok, desktop gépek, és alkatrészek (components) vannak felsorolva, amik lettek tesztelve emberek által, és a legtöbb mellett ott kell legyen, hoyg oob vagy kell-e neki valami mókolás, illetve az esetleges hibákról is részletek. Fontos, hogy a különböző osx verziók alatt nem mindig szerepel mindegyik alkatrész, pl lehet, hogy 10.12 alatt tesztelték mondjuk az 5850-et de 10.12.1 alatt már nem, de ha egy előző verzióban ment, akkor jó az esély az adott alkatrész üzembe helyezésére a későbbi verziókban is, egészen addig, amíg ki nem veszik a támogatást teljesen.

(csak rákerestem magam: Hardware Compatibility List . Szomorú, de azt hiszem a tonymacx86 os amd-s topikkal jobban jársz, eléggé el van hanyagolva a lista sierra első 3 verziója óta. )

egyébként installálni valamit és érteni is, mit miért mikor és hogy csinál az két külön dolog. a legtöbb embernek, akinek van közelebbi tapasztalata pcvel, el lehet magyarázni, hogy mit nyomkodjon, és akkor x idő múlva valahogy fent lesz a rendszer, de ahhoz hogy értse is, kell némi mélyebb tudás +/ megértés. PL öcsém fel tud telepíteni os-t, de ha hibafelderítésről van szó, akkor neki is a legtöbbször az a megoldás, hogy újratelepít és ő elvileg többet tud, mint mariska néni a szomszédból (vagy pl egy youtubernek raktak össze egy gépet, átment egy kölyök, hogy segít, és ahogy magyarázta a gyerek a youtubernek, kb 1 perc alatt lejött a hozzáértőnek, hogy a gyerek a szomszéd fiacskája, aki állandóan a gép előtt ül és játszik szinten van. De ezt a legtöbb ember már úgy aposztrofálja, hogy "ért hozzá"....). Nálam meg az, hoyg addig megyek utána a hibának, és annak a gyökerének, amíg megoldom.

hja: ha jól rémlik, van egy másik ssd-d windowsnak abban a gépben, igaz?

Én megnézném, hogy win alatt a két kártya működik-e, cf bridge nélkül is kell tudnod terhelni őket, pl luxmark-kal (opencl teszt alkalmazás, ennek a segítségével állítottam be anno az AMD A10-7870k APUmat, hogy 3D terhelés alatt a lehető legtöbbet hozza a CPU rész és az IGP rész is.).

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30202) Mr.C válasza Plasticbomb (#30198) üzenetére


Mr.C
őstag

Igen, igazatok van, csak azt kéne megérteni, hogy ez nem csak egy szimpla guide lekövetés (na jó, a telepítés csak annyi), hanem haladó szintű informatikai tudás kell a használathoz. És itt nem a macOS-re értem, hanem a fenntarthatóságra. Bármiért, ha bekakál a rendszer, nem elég egy smc reset vagy egy recoveryHD futtatás mert ilyen itt nincs.
"Valahol el kell lezdeni"
Igen, de én se tengeren viharban tanultam meg úszni, rengeteg könyv és internetes anyag van már ezekről, sztem nem hacklinál kell kezdeni. Ott van pl az insanelymac oldal. Tudjátok hogy lehet ott topikba írni? Vag egy 20 kérdésből álló teszt, amit ki kell tölteni helyesre (asszem 16 jónak kell lennie). Ezzel kiszűrik az olyanokat, akiknek fogalmuk sincs pl mi a különbség ram és rom között és nincs a fórum teli a "ööö nem mehy mi a baj?" Kommentekkel (jelzem, itt sincs ilyen primitív hozzászóló, ha valaki félre értené).

Amit mondasz részben igaz, de azt azért te is belátod, hogy nem ez a belépőkapu az informatikába

[ Szerkesztve ]

sudo rm -rf /*

(#30203) sad_Vamp válasza Plasticbomb (#30201) üzenetére


sad_Vamp
őstag

de az is különbség, ha észnélkül installálsz, vagy érted, hogy mit miért csinálsz... Szóval én valahol az öcséd és te közötted vagyok, ha nagyon kell (lesz még ilyen, hasznos, stb) utána járok, de ha gyorsan kell/nincs idő/stb. akkor sajnos sokszor egyszerűbb a re-install. :)

Másik, hogy mivel jó ideje MBP felhasználó vagyok bizony elkényelmesedtem én is. Tegnap otthon 2 windows-os gépen, nem találtam meg a NAS SMB megosztásokat, amiket az alma és a többi linux alapú kütyü simán megtalál és tartósan helyükön vannak. 3óra után nagy nehez sikerült csatolnom mint hálózati meghajtót, de magát a NAS-t a hálózatkezelő még mindig nem látja, pedig pl. a DLNA serverrészét igen.

Ezt a HCL-t mindenképp megnézem. Most a Fenvi WiFi/BT kátyán gondolkodom. A Vegát meg biztos hogy kivárom (kell a jövőre is gondolni)

Amúgy a clover bootloaderre van valami editálási módszer (úgy mint pl a GRUBra is linuxnál)?
csak alapdolgok, mit inditson mennyi idő után, melyik HDD-k látszódjanak (win-es SDD-ből 3at látok, de csak 1 indít).

Mr.C: igen tudom, ott is vagyok... és érdekes, ott máshogy is álltak egy emberhez, segítettek is nem is keveset, de már többet tudok és értek mint előtte.... ha OsX-et akarsz PC-n akkor nem kezdhetsz almával, mert nincs értelme. Haladó tudás akkor kell ha AMD-re akarsz OsX-t, vagy más Laposra.... de ha ajánlot cuccokból raksz össze, annak nem haladó dolognak kéne lenni... és nem is az. 4-5 trial-error után felment az OSX-em. Persze finomhangolnom még kell, meg mint mondtam van pár cucc amit még be kell szereznem, de ismerkedem a dologgal.

[ Szerkesztve ]

“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

(#30204) rii válasza Plasticbomb (#30198) üzenetére


rii
nagyúr

guid-es rész:

köszönöm! tényleg ott van!
annyi a mentségem h "erase"-ről szóltak a how-to-k, de a particionálásnál ottvan, köszönöm!

a post első fele:
most van elősször uefi-s lapom .... 94 óta telepítgtek oprendszereket, sok-sok linux, os2warp, sun solaris, beos, ... próbáltam google-zni, hogy mi az az efi-uefi, legacy ... és még mindig nem igazán vágom, hogy most mi is van. meg régebben dvd-re kellett letölteni iatkos meg mindenféle distrot, most meg teljesen más a telepítés menete ... 2009-ben tlac már végigrugdosott ezen .... végül sikerült ... azért elég nehéz téma ez .... az uefi-t is ki kell ismerni, tele van olyan feature-kal, amin csak pislogok, meg gőzöm sincs mi az ....

mint sad_Vamp, én se csak felcsűrni akarom a rendszert, hanem szeretném érteni is mit csinálok, de egyszerre kell a bios után az uefi-efi-legacy megérteni, a clovert, az MBR után a GUID-ot az újabb boot loader-eket, mikor nekem a lilo volt a kedvencem .... egy hdd-több partició, feltettem kindózt valahova, majd linux, lilo mehetett MBR-be is vagy csak a Linux partició boot reckordjába, és akkor csak azt a partciót kellett aktívvá tenni és ment a boot ... de azóta minden megváltozott :)

én örülnék egy efi-uefi-legacy leírásnak az összefoglalóban, csak kérdezés helyett próbáltam google-özni, ... legjobb egy magyar-wikis leírás lenne, de azt nem tanátam .-/

és mellette ki se látszok a munkahelyi melóból, az otthoni melóból meg napi 3 óra vezetésből .-///

nagyon köszönök minden segítséget ... :)

(#30199) Plasticbomb: köszönöm .-) nekilátok feldolgozni .-)

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30205) Plasticbomb válasza Mr.C (#30202) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Nekem anno a P2 gép volt a belépőm az informatikába, amit a nagyapámtól kaptunk, aki nagy informatikus volt a maga idejében. Csak egyszerűen felette is elhaladt a technika, pl mp3 rip, nekünk akkoriban ez kisujjból ment kattintgatós guival, ő meg kb nem is hallott róla. ez 2001 volt. Sőt, egy időben anyánk le akarta zárni a gépet előlünk. Nagypapi jött, megcsinálta, ahogy ő tudta, elment, 10 perc múlva anyánk engedélye nélkül újra a gép előtt ültünk, nagypapi lezárását másodpercek alatt kikerülve..:D

Mindig az léptet be egy adott témába, ami érdekel, nincs olyan, hogy mi kéne legyen, kivéve, ha iskolába jársz, ahol ezt verik beléd. Engem pl érdekelt, és igaz, hogy elvileg tiltva volt, hogy bütyköljem azt a gépet, de heteken belül os-t váltottam rajta, majd szétbontottam az egész gépet, majd megint másik os (XP), amit aztán addig boncolgattam, míg elkezdtem kiismerni, hoyg mikor mi nem tetszik neki, hogy lehet fejre állítani, amiből jött a tudás, hogy milyen hibát mi okozhat, stb. Majd elkezdtem érdeklődni más OS-ek felé is, (ez kb 2006) amikor találkoztam az OSX Leopard-dal, majd a Snow Leo-t megpróbáltam felrakni, egy AMD gépre, (azt a temérdek szívást máig nem feledem)majd másfelé léptem, de megmaradt, hogy szeretnék egy Hacklit, s végül eljutottam oda, hogy úgy raktam össze ezt a gépet, hogy full OSX compatible. Itt szenvedtem egy sort, mert nem tudtam elhinni, hogy mennyire OSX compatible, közben gyakorlatilag csak az ALC892höz kell némi clover hack (Amit toleda ráadásul már el is készített), meg be kell állítani az RXnek az id-et, meg az IGPnek az idet, és hasit a Sierra a gépen.

Szóval szerintem nincs olyan, hogy mi kéne legyen a belépő, hanem olyan van, hogy mi érdekel, és azon a vonalon merre lehet/kell eljutnom az adott célig.

És tapasztalat: Nagyon sok ember nem tudja használni a a google-t, nemcsak akár megérteni találatokat angolul, de a keresés megközelítése sem megy nekik, hogy mégis mit írjanak be keresőszavaknak ahhoz, hogy egyáltalán az adott téma közelébe jussanak. Teljesen mindegy, mi a téma, pc vagy film, vagy akárcsak egy hely megtalálása, az emberek nagyrésze ezekhez a dolgokhoz analfabéta, és az utánunk jövő generációk szemébe mi is javarészt azok leszünk. Mint ahogy sok geek analfabéta pl az állat tartáshoz, vagy a katonai dolgokhoz.

Egyébként szerintem alap esetben pont az osx az, ami a leg analfabétabarátibb os.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30206) Mr.C válasza Plasticbomb (#30205) üzenetére


Mr.C
őstag

igen, igazad van.

félre ne értsetek, én nem "sajnálom" senkitől se a sikerét a hackli iránt, csupán 1x-1x azt érzem, hogy olyanok (is) próbálkoznak, akik a windowst csak felhasználói szinten kezelik. Na nekik nem itt kell kezdeni, hanem pl egy dual boot-os lixun+win kombóval, mert ha úgy nézzük, kb az a sablon, csak sok linux szinte mindenre rámegy és nincsenek kompatibilitási problémák. Csúnyán mondva:
Clover kb egy grub
macOS kb egy distro

meg a sok kérdés abból jött, hogy sokan osx guide szerint állították össze a hw-t, viszont nem 100%-ban egyezett a vas, hanem voltak eltérések. Na most az Apple különösen kényes az ilyenekre, nem mindegy neki, hogy ugyanaz, vagy majdnem ugyanaz... és itt már jönnek a problémák.

sudo rm -rf /*

(#30207) tlac válasza Plasticbomb (#30198) üzenetére


tlac
Topikgazda

egyetértek, nagyon sok mindent lehetne javítani az összefoglalón, meg konkrétan egy regényt lehetne írni
voltak terveim is, minimum egy (de inkább kettő) hétvégényi időt kellene rászánnom, és hát ez eléggé a TODO listám alján van

(#30208) Plasticbomb válasza Mr.C (#30206) üzenetére


Plasticbomb
addikt

A Guidokkal az a helyzet, hogy tudni kell elég flexibilisen kezelni őket, és ahol szükséges, ott tudni kell feltölteni hiányzó infóval őket, de itt szintén bejön az, hogy sokaknak nem megy a google használat, próbálkoznak, csak nincs érzékük hozzá.

A baj a linuxxal pont az, hogy van olyan terület, ahol csúnyán el van maradva, sajnos pont olyan terület ahol sok átlagember tanyázik, pl játék. Persze, ha arról lenne szó, pl netezésre, meg filmnézésre meg dok szerkesztésre teljesen jó, sőt, vannak rá játékok, de az átlag ember megy a csordával, és a játékok készítői meg a csordát célozzák leginkább, és a csorda ma = windowsos játékos.

tlac: emlékszem. Sajnos itt jön képbe az, hoyg igazából marha jó lenne, ha végre lenne egy (EGY) közös nyelv, amit mindenki beszél és ért, és minden másik nyelv csak második lenne. Mert ugye a magyart elég kevesen beszélik, míg pl az angolt vagy 1 milliárd ember (ebból, ha jól rémlik ~400 milliónak az anyanyelve csak), ergo sokkal több anyag van fenn a neten osx-ről angolul, sok olyan is, ami magyarul nem is létezik, pl (rii) (u)efi - bios témákban. Vagy helyesebben BIOS -> EFI->UEFI

sad Vamp: szoktam mondani, hogy egy értékünk van, ami érték is, és ez az időnk.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30209) sad_Vamp válasza Plasticbomb (#30205) üzenetére


sad_Vamp
őstag

én emlékszem az első 386-osomra és amikor először szétcsesztem rajta a DOS-t... azátn jött a helyi szaki 3 floppyval és megoldotta a problémát... aztán lemásoltam a floppyt és én is meg tudtam oldani a problémát :D Akkor jöttem rá hogy az NC != DOS, el lehetett kezdeni buherálni az autoexec.bat-ot meg a config.sys-t hozzá adni a mem386-ot meg mittomén miket :) aztán a win95-98-as időkben amikor addig irkáltuk át a játokok *.ini file-jait amig el nem indultak végre a gépünkon. :DD ... Csak aztán egy idő után ráun az ember és jobban örül, ha a dolgok működnek, nem kell vacakolni, mert azt a sok időt másra lehet/kell felhasználni. Az idő meg olyan dolog ami ha tetszik, ha nem: véges! Mi pedig úgy élünk, mintha végtelen lenne, pedig nagyon nem az (csak kevés dolog tudja ráébreszteni erre az embert). Ez által talán már érthető hogy bizonyos dolgokra miért szán az ember annyi időt, amennyit és nem többet.

[ Szerkesztve ]

“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

(#30210) Mr.C válasza Plasticbomb (#30208) üzenetére


Mr.C
őstag

nem azt mondom, hogy használja azt, hanem hogy telepítsen és gyakoroljon rajta.... milyen egy nem windows-t telepíteni, milyen komponensekból áll, milyen a bootloader, mi az a swap stbstbstb... nem pedig úgy fogjon neki, hogy terminal-t is csak úgy használt, hogy cpoy-paste szintnél megragadt...

de ha majd lesz időm, lehet én is csinálog egy logout bejegyzést pár dologról.

sudo rm -rf /*

(#30211) rii válasza Plasticbomb (#30205) üzenetére


rii
nagyúr

Egyébként szerintem alap esetben pont az osx az, ami a leg analfabétabarátibb os.

csak a telepítése pc-re .-))) az viszont eléggé hard core - nekem

linux-ot meg már nem is kell telepíteni ... next-next-next-finish ... minden eszköz működik hibátlanul, telepítés közben LAN-t Wi-Fi-t meg is találja, kérdezi, hogy használhatja-e.

debian, knoppix, .... már 2002-ben az UHU is csontra felment ... még a hddparm-ot is belőtte ...
ellőte azért volt bőven xf86config, modulok, kernel fordigatás, fstab, hálózat, dselect, alsa

(#30209) sad_Vamp:
Ez által talán már érthető hogy bizonyos dolgokra miért szán az ember annyi időt, amennyit és nem többet.
hát'ja ... régebben élvezettel szedtem szét a gépeket, volt h 4 OS votl 1 hdd-n, ami a max volt akkoriban ... csak azóta eltelt 20 év ....

[ Szerkesztve ]

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30212) Smiley válasza Plasticbomb (#30208) üzenetére


Smiley
őstag

En egyetertek veled, de a legtobb felmerulo kerdesre ott a valasz a clover wiki-ben... :U
Idejon a full tapasztalatlan user, akinek a clover egy teljesen uj valami, de a faradsagot mar nem veszi arra, hogy legalabb a wiki oldalon a bevezetojet elolvassa, mielott nekiall kattingatni. Aki elolvassa az osszefoglalot, es minimalisan legalabb tisztaban a unix alapu rendszerek mukodesevel, az tudni fogja, hogy pl a FAT32-es EFI particion felesleges a jogokkal jatszani. Ez az egyik legjobb pelda az arra, hogy nekiugranak olyan dolgoknak amikkel minimalisan sincsenek tisztaban. En ezert is adtam fel, az elmult idokben csak olyan kerdes jott, amire a google fel perc alatt valaszol... aztan amikor ezt leirom, akkor meg en vagyok a bunko a hozzaallasommal... hat koszi szepen, en anno patcheltem chameleon-t, es mar kiegeszitettem a clover wiki-t, hogy a tobbieknek meg konnyebb legyen. Ha a kedves user-ben viszont nincs annyi kitartas, hogy mielott nekiugrik egy a szamara teljesen ismeretlen rendszer felhakolasanak egy hivatalosan nem tamogatott hardware-re, termeszetesen mindenfele minimalis szakmai utanaolvas nelkul azon rohadtul nem is akarok segiteni.

De, hogy pozitiv is legyek, most mar nekem is van UEFI-s gepem a cegnel(haladok a korral) ;], szoval vallalom, hogy valamelyik raeros esos hetvegen megirom ujra az egesz telepitesi leirast 2 reszre bontva, de mostanaban annyi a melom, hogy ki se latszom belole.

Az unibeast-et azert nem kevernem bele, mert megcsinalja a leiras alapjan, kattint meg kettot aztan leirja, hogy szar meg nem megy. Ezen utana rohadt nezes segiteni, mert az unibeast is naprol napra valtozik.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#30213) tlac válasza Mr.C (#30210) üzenetére


tlac
Topikgazda

de ha majd lesz időm, lehet én is csinálog egy logout bejegyzést pár dologról.

ide is írhatsz és összefoglalóba is bekerülhet

(#30214) Plasticbomb válasza Smiley (#30212) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Jó dolog a clover wiki, de te is elfeledkezel valamiről, ami elég nagy hátrány a magyaroknak=angolul tudni kell érteni. Én értek, de még itt külföldön is azt tapasztalom, hogy emberek jönnek ki úgy, hogy egy szót nem tudnak, s arról ne is beszéljünk, hogy google fordító, mert sosem hallott olyanról, hogy szótár.... Szép nyelv a magyar, de nem a világ egyik nagyobbacska nyelve.... Sőt, elég kicsi....

Azt hozzáteszem, hogy az összefoglalóban engem az a parancs összezavart, mert abban a formában azt sugallja, hogy egy lépést kihagytam, és próbáltam megkeresni a logikailag előtte levő lépést, ami nincs, illetve az esetemben maga a parancs nem létezett, mert uefi-s telepítőt csináltam.... És azóta is zavar, a fene essen bele, :D

Azért kellene az unibeastes verziót kiegészíteni a -v attribútummal, és hogy vegye videóra, fényképezze le. Akkor nem jönnének azzal, hoyg olvassunk távolról gondolatot/lássuk a képernyőt.:D

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30215) Mr.C válasza tlac (#30213) üzenetére


Mr.C
őstag

úgy gondoltam, h logoutra írok, itt meg hivatkozni lehet rá, hogy ne legyen 3 oldal hosszú az 1.hsz...

sudo rm -rf /*

(#30216) tlac válasza Plasticbomb (#30214) üzenetére


tlac
Topikgazda

Szép nyelv a magyar, de nem a világ egyik nagyobbacska nyelve.... Sőt, elég kicsi....

pont ezért nem tudja itt megúszni az angolt, kevés a magyar hackintosh felhasználó

(#30217) szuszinho


szuszinho
őstag

Mondjuk, angol tudás hiánya és a számítástechnika...

(#30218) rii válasza szuszinho (#30217) üzenetére


rii
nagyúr

csak hogy megértsük a másik oldalt is ... ahol én állok ... nem használok seholsem angolt ... pár évente, mint most is, előjön, hogy nem tudok angolul ... de ugye belátható, hogy nem lehet mindenkitől elvárni, akinek egy kicsit most le kell mennie a mélyvízbe, hogy miért nem tud angolul.

alapvetően nem számítástechnikával foglalkozom, és csak most fáj a hiánya.
de ugye nem életszerű, hogy az ember 1.) elsajátsitsa az angolt, 2. szinten tartsa éveken át, csak mert 2-3-4 hétig kelleni fog.

ezt el lehet fogadni?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30219) Plasticbomb válasza rii (#30218) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Ez mondjuk már tényleg off, de az angol egy alap szinten rohadt egyszerű.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30220) rii válasza Plasticbomb (#30219) üzenetére


rii
nagyúr

az arányokat kell nézni
mennyi ideig van rá szükség - mennyi idő eljutni arra a szintre, mennyi energia szinten tartani ....

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30221) szuszinho válasza rii (#30220) üzenetére


szuszinho
őstag

Mennyi ideig? :) Amíg élsz...

(#30222) tlac


tlac
Topikgazda

na most már térjünk vissza a topik eredeti témájához
köszönöm

(#30223) rii


rii
nagyúr

sziasztok

első lépésként ezzel az oldallal próbálkoztam, mert ez könnyebbnek tünt:
http://hackintosher.com/builds/asrock-fatal1ty-z270-hackintosh-build-guide/

- telepíto létrehozása
- bios módosítás mind végregajtva
- bios flash: mivel ott itx-es lap van, ezért a bios-t még nem frissítettem, nem veszelytelen, hatha menne így is

----boot----
clover: bejön, boot arguments: -v dart=0 darkwave=8 kext-dev-mode=1
clover-install osx
km-nyi szöveg
sok mounted, /var meg ilyenek
majd sok error, no such file or directory
ezek utan mountolja az ssd-t
majd: please switch XPC or bootsrtrapcheck ................. ennyit lattam, mert csak megjelnik az alma, alatta a progress bar, majd szürke képernyő, majd Welcome
- english
- disk utility-vel ssd előkészítése mac os journaled - guid
- install macOS .... és itt megáll, a "Countinue" gomb mind a 4 menüpontnal inaktív

net van, mert a safari felment apple oldalára

hogy lehetne tovabblendíteni?

ha a clovre bejön, akkor csak nem csesztem el ezt a lépést, nem?
(saját efi könytvárt kell kizippelni, és cserélni az "EFI volume"/"EFI folder" -t)
- Delete the folder called EFI in your mounted partition
- Download hackintosher.com’s ASRock Fatal1ty Z270 EFI
- Unzip ASRock Fatal1ty Z270 EFI
- Copy the unzipped EFI folder
- Paste the copied EFI at at /Volumes/EFI (The location you deleted your EFI Folder in step 1)

a boot screen-t nem logolja?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30224) tlac válasza rii (#30223) üzenetére


tlac
Topikgazda

a "Countinue" gomb mind a 4 menüpontnal inaktív

én ezt itt nem értem milyen menüpontokról beszélsz

mivel sokáig eljutottál, elég jó a telepítőd

(#30225) rii válasza tlac (#30224) üzenetére


rii
nagyúr

elnézést az érthertetlenségért

nem tudtam melyik info-ra hegyezzem ki a post-ot, melyik a fontosabb, lehet h a bios flash hiánya miatt borítékolható, hogy amíg az meg nincs, addig felesleges tovább erőlködni

eddig: csak angolul

sajnos most meg már továbbmegy,k és ezt mondja:
this copy of the install macos sierra application is damaged, and can't be used to install macos.,

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30226) Smiley válasza rii (#30225) üzenetére


Smiley
őstag

Rakd at a pendrive-ot egy masik usb2-es port-ra.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#30227) general


general
addikt

az előző hosszabb - és nagyon hasznos - eszmefuttatást olvasva kérdezném, miért jobb a Clover-es telepítés, ha bonyolultabb is, mint az Unibeast + Multibeast?

a végeredményt tekintve miben szenved esetleg csorbát utóbbi telepítés?

én kezdő vagyok hackintosh témában, folyamatosan szívom magamba az infókat, de elsőre magamtól csak az Unibeasttel sikerült feltenni a rendszert, majd Multibeast driverezés, azóta kisebb hibáktól eltekintve minden oké. bár ezeke a hibák sem tudom, vajon hackintos problémák-e, ezeket látom, amik kissé idegesítőek, vajon van ezekre megoldás?
- alvásból fifty-fifty, visszajön-e, vagy kifagy és reboot
- akadozik a scrollozás a böngészőkben egérrel, főleg chrome, nagyon (macbookon nem)
- minden bekapcsoláskor kéri az iCloud jelszót, nem jegyzi meg
- brutál lassú a lemezkezelés, fájlkezelés, Finderben oké, kivéve a másolásokat, érezhetően lassú, de Forklift pl katasztfrófa, milyen lassú. természetesen tisztában vagyok azzal, hogy az ntfs hdd-ket gondolom lassabban kezeli tuxerával, de amikor hfs-ses vinyók is lassúak, plusz amikor csak olvasni kell ntfs-ről, amit elvileg natívan tud, akkor is lassú. én rengeteget másolok, backupolok, nálam ez elég fontos tényező. igyekszem átállni hfs-re, de elég lassan megy, mert több terámy adatot kéne mozgatnom, hogy leformázzam a két nagyobb munkalemezemet hfs-re. sajnos sokszor átgondolom még mindig, kell-e nekem a hackli, mert ez nagyon lassít.

ha esetleg a fent részletezett problémákra tudtok megoldást, nagyon hálás lennék.
ettúl eltekintve szeretem a rendszert, kezdem most már megszokni, a bill.kombókat is, a logikáját is. windows sztem gyorsabb, kicsit okosabb, pörgősebb, de ez szebb, sok kényelmi funkciója van, ami tetszik, no és nincsenek állandóan ilyen-olyan értesítések, frissítések, amitől a falra másztam. :)

(#30228) Plasticbomb válasza general (#30227) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Tisztább, sokkal inkább célzott telepítés, az uni multi meg egy kalapács telepítés.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30229) general válasza Plasticbomb (#30228) üzenetére


general
addikt

az, hogy tisztább, nem sokat mondd. :) mit értesz ez alatt?

(#30230) Smiley válasza general (#30227) üzenetére


Smiley
őstag

Pont errol beszeltem... osszeraktad unibeast-el, lovesed sincs, hogy azok a cuccok amik belekerultek a rendszeredbe pontosan mit is csinalnak, azt meg mar meg se merem emliteni, hogy a feltelepitett cuccoknak a meg a verzioszamat se tudod. Cserebe kaptal egy instabil osszekattingatott rendszert. (kvazi next-next finish) Most pedig azt varod, hogy ezekre a felmerulo hibajelensegek megoldasaban probaljanak segiteni... igy ez kb lehetetlen feladat.

Ellenben ha csinalsz egy vanilla telepitot, elotte kicsit utanaolvasol ennek az egesznek a mukodeserol, es lepesrol lepesre epited fel a dolgot, akkor ugye pontosan tisztaban lennel vele, hogy melyik dsdt patch szukseges a gepedhez, esetlegesen milyen 3rd party driver-re van ezen kivul szukseged... vagy netan melyik vanilla kext-et kel binarisanl patch-elni. Ha ez tul bonyolult vagy nem erdekel, akkor meg mindig ott a legalis ut, bemesz a boltba es veszel egy eredeti gepet.

@Plasticbomb... latod, ez igazolja a tegnapi beszelgetesunket.

[ Szerkesztve ]

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#30231) general válasza Smiley (#30230) üzenetére


general
addikt

tudod az a baj, hogy te folyamatosan olyan hangon beszélsz mindenkivel itt, aki nincs a te szinteden ebben a témában, akinek nincsenek olyan ismereti, mint neked, hogy rendesen bántó!
én kérdezni jöttem ide, nem várok el semmit, tisztában vagyok azzal, hogy ez nem könnyű, nem vártam el, hogy csak úgy next-next faszán összeáll. van ennyi tapasztalatom az elmúlt 30 év commodore és pc korszakból. nem vagyok tinédzser suhanc, aki elvárja, hogy készen kapjon mindent.
ez itt egy nyilvános fórum, vannak haladók, meg vannak kezdők, akik kérdeznek. ha te nem akarsz segíteni, akkor inkább maradj csendben, de komolyan! idegesít, hogy itt kérdeznek emberek, néha hülyeséget? hát ne olvasd bakker! láttál tőlem bárhol nagyképű szöveget? hidd el, számos terület van, ahol én tudnék neked újdonságokat mutatni. oktatok is, nem tegnap óta, van elég türelmem ahhoz, hogy elmagyarázzak dolgokat. ha neked nincs, légyszi inkább ne.... úgy viselkedsz, mint aki kisajátította ezt a topicot egy haladó szakmai fórumnak. baszki aki tisztában van a dolgokkal, nem jön ide kérdezni.... mások miért tudnak normális hangon válaszolni?
sajnos nincs túl sok időm megtanulni programozni (poén), ezért igen, az egyszerűbb utat választottam, egyelőre működik, kompromisszumokkal. azon vagyok, hogy lassacskén megtanuljam, megértsem, tökéletesítsem, de ez nem megy gyorsan. igen, kérdezni kell hozzá, és igen, válaszok is kellenének. ha neked ez derogál, ne segíts, de kérlek ne fikázz valakit azért, mert még nem tudja azt, amit te már igen! kérlek szállje le a magas lóról (...még szépen odaszólsz másnak, mintha én "itt sem lennék" @Plasticbomb... latod, ez igazolja a tegnapi beszelgetesunket.

van méregdrága macbookom, van iphone-om, de nincs az az isten, hogy imac-et vegyek, mert egy durván túlárazott és ehhez képest gyenge hardver, szar monitorral. nekem meg kell a monitor, mert fotózok, kell az erős hardver is az editáláshoz, és kéne az osx. ezért megpróbálom a hacklit.
uff. béke.

(#30232) Plasticbomb válasza general (#30229) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Analógia akart lenni. Csavart becsavarod vagy bevered. Mindkét esetben bent lesz, csak az egyik a legszebb módon, míg a másik meg erővel. A cloveres telepítés a finom és célzott telepítés útja, megértés kell hozzá, az uni-multi a kalapács, fent lesz, de csak fent lesz. Jó alapnak, hogy elkezd tényleg felboncolni a gépet, mi kell tényleg, mi nem, mit hogy kell módosítani ahhoz, hogy rendesen működjön.

A hibáid meg nem tudom, még mindig a win a fő rendszer nálam, ráadásul most nálam mining is megy a gépen Windows alól, szal amúgy is ritkán indítom újra (kb két hetente), alvóba nem megy, s most meg főleg hagyom futni. Idővel csak át térek, pl tartalom gyártás végett, csak ahhoz még szoknom kell az árakat.. fcpx 200€.....

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30233) Mr.C válasza general (#30231) üzenetére


Mr.C
őstag

csak hogy lásd, uni/multi tényleg kattingatós, de nem tudod, mi van mögötte, lehet nem is oda rak mindent, ahova spec neked kell. Én ahogy csináltam:

-vanilla telepítő és hozzá egy clover
-cloverrel telepítő bootolása, telepítése és elindítása, de ekkor még nagyon rossz a rendszer. Grafikus megjelenítés gagyi (pl nincs blur meg transparency), egér akad stbstbstb..
-post-install kézzel, terminalból:

sudo cp -r ./10.12/Post-Install/LE-Kexts/* /Library/Extensions/
sudo mv /System/Library/Extensions/AppleACPIPS2Nub.kext /System/Library/Extensions/AppleACPIPS2Nub.bak 2> /dev/null
sudo mv /System/Library/Extensions/ApplePS2Controller.kext /System/Library/Extensions/ApplePS2Controller.bak 2> /dev/null
sudo ./10.12/Post-Install/AD-Kexts/VoodooPS2Daemon/_install.command

és még sok más, majd kernel cache rekreálás:

sudo rm -rf /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/kernelcache
sudo rm -rf /System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /

és ez után jön a finomhangolás (4k patch, hibernation prevent stb)...

nade itt jön be az informatika és az angol, ami elengedhetetlen hozzá. Nem mi szültük, nem tőlünk függ. Sudo (superuser do), rm(remove), mv(move) stb, meg a leírások. Ehhez kell. Ha nem akarja az ember, akkor ott a Pandora's Box, multibeast ami mint mondták, a kalapács.

sudo rm -rf /*

(#30234) rii válasza Smiley (#30226) üzenetére


rii
nagyúr

átettem usb 2-be
install: megáll...10-20 perc. közbe megbizgerálja a dvd-t
átmegyek network utility-be ... mókolok ... majd kilépek
install: most már megint: damaged
átmegyek terminalba, majd megint
install: damaged

netlist: látja a kártyát
network utility - info - ip address is van /en0

ping: request timout 200-adjára is

diskutil látja az ssd

de kilépéskor: select boot device-ben nincs semmi

(elveszett az install közben írt postom, és csak ennyi maradt meg fejben)

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30235) Mr.C válasza rii (#30234) üzenetére


Mr.C
őstag

install meddig jut el? log-ban mit ír? (a windows - show logs vagy valami hasonló a menü)

sudo rm -rf /*

(#30236) tlac válasza rii (#30234) üzenetére


tlac
Topikgazda

az első damaged után nézd meg mi mond log
képet is csinálhatsz

(#30237) Mr.C válasza tlac (#30236) üzenetére


Mr.C
őstag

Nekem még olyan kérdésem lenne hozzád, hogy ha felteszem a windows-t egy partícióra, a bootloadere nem fogja megölni a CLOVER-t? sajnos csak egy db nagyobb usb-m van, amire vagy az Install macOS-van fent vagy a windows és félek, ha felteszem a wint, nem fogok tudni boot-olni OSX-re, mert csak a win-es bootloadert fogja látni.

sudo rm -rf /*

(#30238) rii


rii
nagyúr

show errors only:
localhost opendirecotryd(141): 142.1 - ODNodeCreateWithNameAndOptions failed with error "Unknown node name" (2000)
iMac installer Progress(135): Progress app loading ...
iMac installer Progress(135): progress app is runing with no progress set
iMac installer Progress(135): progress app running ...
iMac Unknown (486): language chooser (465) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceITUR_709
iMac Unknown (486): language chooser (465) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceITUR_2020
iMac Unknown (486): language chooser (465) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceROMMRGB
iMac Unknown (486): Setting boot completed
iMac language chooser (465): could not read prev-land: kbd to set keyboard
iMac installer progress(135): end progress UI called...
iMac Unknown (486): Language chooser(465:7395) NSColorList could not parse color list file /System/Library/Colors/System.clr
iMac Unknown (486): macOS Utilities(497:16611) NSColorList could not parse color list file /System/Library/Colors/System.clr
OSIESprinboard(497): Registering the connection
OSIESprinboard(497): Client XxXXXXXXXXX phaseName = INstall Sprinboard
OSIESprinboard(497): Client XxXXXXXXXXX phaseName = "INstall Sprinboard"
OSIESprinboard(497): Client XxXXXXXXXXX phaseName = INstall Sprinboard
OSIESprinboard(497): Can not connect to /var/run/systemkeychaincheck.socket: No such file or directory
OSIESprinboard(497): Failed to unlock login keychain.
iMac Unknown (486): objc(497): class TIMlog is implemented in both /System/Library/CoreServices/Mneu Extras/TextInput.menu/Contents/SharedFrameworks/TextInputUI.faremwork/Version/A/TextInputUI and /System/Library/Coreservices/Menu Extras/TextInput.menu/Contents/SharedSupport/TIMCore.bundle/Contents/MacOS/TIMCore (XxXXXXXXX). On of two will be used. Wich one undefinied.
iMac Unknown (486): macOS Utilities(497) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceITUR_709
iMac Unknown (486): macOS Utilities(497) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceITUR_2020
iMac Unknown (486): macOS Utilities(497) (errors) CGColorSpaceCreateWithName failed for KGColorSpaceROMMRGB

install semmedig nem jjut el .... 10-20 próbálkozásból az elején volt talán egyszer, hogy az install alatt nem "upgrade and new install" volt, hanem "restore ....."

install log -ban ennyi van csak, több log bejegyzés nem születik, néztem damaged előtt is, meg utána is, .... se terminal, de disk utility nem hoz újabb log-bejegyzést ...

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30239) Mr.C válasza rii (#30238) üzenetére


Mr.C
őstag

sztem te a pendrive-ra telepíted....

sudo rm -rf /*

(#30240) Smiley válasza general (#30231) üzenetére


Smiley
őstag

Tudod az a baj, hogy ugy szeretnel kompromisszummentes hacklit csinalni otthonra, hogy az alapokkal nem vagy tisztaban, es nekem nem igazan az jon le, hogy utanaolvastal a mukodesi elvnek. De akkor itt egy gyorstalpalo... ha mar ugyis esik az eso, es itt ragadtam a gep elott.

Az egesz osx86 project ugy mukodik, hogy letezik egy specialis bootload-er ami kepes betolteni a mach kernel-t. Azonban ez nagyon keves lenne ahhoz, hogy elinduljon, ugyanis a mac-ben levo EFI nem teljesen ugyanaz mint a UEFI es egyaltalan nem kompatibilis a regi BIOS-al. Az alapelvek az UEFI-vel ugyan mar megegyeznek, de van kozte mukodesbeli kulonbseg. Azert hogy a hardware-ek megfeleloen mukodjenek osx alatt is, leegyszerusitve muszaj bizonyos helyeken belenyulni BIOS/UEFI altal legeneralt DSDT-be (Differentiated System Description Table) meg a mach kernel betoltese elott. Ezert egy szukebb community letrehozta ezt a specialis bootloadert, ami kepes erre. Amikor ez az egesz kezdodott akkor meg az osszes PC BIOS alapu volt, ezert ezt a bootload-ert elotte meg fel kellett kesziteni a GPT-rol valo bootolasra is, ugyanis a BIOS csak az MBR-t ismeri. Az Apple pedig az inteles valtas ota ezt a schema-t alkalmazza. A Chameleon volt az elso szeleskorben hasznalt bootload-er. Ez egy kevesbe felhasznalobarat, fapados, de jol programozhato software volt, majd ebbol alukult ki az igazan felhasznalobarat Clover. A kulonbozo BIOS/UEFI-vel rendelkezo alaplapok azonban mind a sajat nyelvukon valositjak meg ezt a DSDT tablat. A Chamelon idejeben ennek a modositasahoz kellett a komolyabb programozasi keszseg is, de eljott a Clover, amely mar kepes ezt "on the fly" megvalositani. Ezen kivul meg tovabb fejlesztettek, es kepes a gyari driver-eket is "on the fly" patch-elni. Ezek az "on the fly" patch-ek meg altalanosabbak lettek, ezaltal a user-ek nagy szazalekanak mar nem is kell ezzel foglalkoznia. (Tehat nem kell modositani peldaul az eredeti driver-t ahhoz, hogy patch-juk, ezaltal szabad utat engedve az automatikus frissiteseknek.) A kovetkezo lepcso mar az Apple fele biztonsagi mechanizmus kijatszasa volt, ami "csak" eredeti hardware-en engedi futtatni a kernel-t, ez a DSMOS (Don't Steal Mac OS). Eloszor csak hardware-es megoldas volt, majd kesobb a voodoo project kereteben erre is szuletett software-s megoldas ez pedig a FakeSMC project. Szukseges volt meg a HFS+ driver beepitesere is. Ennek a kettonek (bootload-er es a FakeSMC) koszonhetoen kepesek a sima mezei PC-k futtatni a kernel-t. Az OS-nek azonban ennel joval tobbre van szuksege, ugyanis minden egyes mac modelnek van egy "technikai" leirasa ami alapjan az OS-s pontosan be tudja azonostiani, hogy milyen hardware-en is fut, es ez alapjan parameterezi fel magat automatikusan(Pl.: ACPI beallitasok) ez pedig az SMBIOS. Tehat szukseg volt ennek az emulalasahoz is. Ennek a resznek erdemes alaposabban utanaolvasni, ugyanis nagyon nem mindegy milyen SMBIOS-t is emulalunk (nem szerencses egy notebook profile-jat hasznalni egy asztali gep eseten, es forditva). Az ujabb Clover-ek mar kepesek ezt is kitalalni az ember helyett, ami az esetek nagy reszeben tokeletesen eleg, tehat a mezei user-nek mar ezzel sem kell foglalkoznia...
Tehat a Clover-el szinte minden adott ahhoz, hogy futtasuk az OS-t PC-n. A Clover wiki reszletesen leirja az beepitett DSDT/Kernel patch-ek mire szolgalnak, es ezeket milyen esetekben es, hogy kell hasznalni. A telepito keszitese viszonylag egyszeru, ugyanis az Apple gyari script-je megcsinalni szinte mindent helyettunk, nekunk eleg csak a Clover-t feltepiteni, es a FakeSMC-t bemasolni a megfelelo helyre. Ezek utan kapunk egy default config file-t (plist fele Apple stilusban). Ez a file parameterezi fel a bootload-ert, kvazi megmondja neki, hogy a kernel elinditasa elott milyen szukseges modositasokat kell elvegezni a mar emlitett DSDT tablan es az Apple fele gyari driver-ken. Vannak azonban szukseges kernel flag-ek amelyek nelkulozhetetlenek ahhoz, hogy kikapcsoljuk az Apple kulonbozo vedelmi rendszereit, es ezaltal be tudjunk tolteni az alairassal nem rendelkezo driver-ket is. Ezeknek a listaja, es funkcioi szinten megtalhatok a Clover wiki oldalan. Ha elsore nem mukodik, akkor sajnos a user-nek utana kell jarnia mi is lehet a gond, szinte az osszes Clover parameter elerheto a bootload-er menujebol, ezzel is megkonnyitve a user dolgat. Ha sikerult megfelelo modositasokkal elinditani a telepitot es telepiteni is a rendszert, az meg nem jelenti azt, hogy maga a rendszer el is fog indulni, ugyanis a telepito windows-os nyelven fogalmazva ilyen csokkentett modnak felel meg. Itt azonban mar eleg reszletes kernel panic-kat szoktunk kapni, amibol konnyen ki lehet deriteni, hogy mi is a problema. Ha mar fut a rendszerunk akkor telepitjuk a Clover-t a /-re, hogy pendrive nelkul, is el tudjon indulni. Erdemes megjegyezni melyek voltak azok a patch-ek amiket alkalmaztunk a boot soran, mert most lehetosegunk nyilik ezeket veglegesiteni egy sajat Clover config-ban. Ehhez keszult egy egesz hasznalhato kattingatos felulet ami a CloverConfigurator. Itt szinte az osszes parameter beallithato. Ha mindent jol csinal az ember akkor a vegeredmenye egy olyan config file lesz ami teljesen lefedi az adott hardware-t. Ezt erdemes elmenteni, ugyanis innentol kezdve a kovetkezo rendszerekhez is fel tudjuk hasznalni.

Szoval roviden-tomoren ez az alapveto mukodesi el. Azonban szukseg lehet ezen kivul egy minimalis unix tapasztalatra is, mivel letezenk olyan problemak amihez nelkulozhetetlen lehet pl a single user mode hasznalata. Remelem igy mar kicsit jobban atlatod, azt hogy amikor azt mondjuk, hogy erdemes a nehezebb uton elindulni, az azert van, mert ezaltal el tudod mondani nekunk, hogy pontosan milyen patch-ket alkalmaztal eddig, es azok milyen hibat produkaltak. Nem utolso sorban egyszer kell megirni egy ilyet, es utana olyan mint ha lenne egy sajat mac-unk olcso penzert. Arrol nem is beszelve, hogy az ilyen unibeast fele ossze-vissza binarisan patch-elt file-okrol azt se tudod, hogy mit csinalnak, azon kivul, hogy felulirjak az eredetit. Mar csak security szempontbol se idealis, ugyanis honnan tudod, hogy az a binaris file amit egy random ruszki oldalrol rakott bele valaki az unibeast telepitobe nem tartalmaz-e barmi fele kiskaput? Mivel az unibeast biztosan kikapcsolja az Apple osszes vedelmet, ezaltal siman hozzaferhetnek tavolrol a gepeden levo file-okhoz.

Ennek sajnos ez az ara, de csak hogy egy peldat hozzak. En meg 2008-ban a chameleon idejeben amikor nem volt lehetoseg on the fly patch-re, es forditani kellett a DSDT.aml-t minden egyes modositas utan, raadasul ugye itt kezi patch-rol volt szo, tehat hozza kellett igazitani egy rakas dolgot... kb fel evig tartott megirni a sajat DSDT.aml file-t az adott gepemhez. Most ezt a Clover segitsegevel, 1-2 nap alatt vegig lehet zongorazni, mindenfele programozasi tudas nelkul. Ennyit valtozott a vilag 10 ev alatt.

[ Szerkesztve ]

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#30241) rii válasza Mr.C (#30239) üzenetére


rii
nagyúr

a disk1-et meg a disk2-t nem értem
disk0: install pendrive
disk3: ssd

/dev/disk0 (extrernal, physichal) - 15,7 GB - pendrive - (209 MB EFI, 15,4 GB HFS) - Install macOS Sierra
/dev/disk1 (disk image) - 5,4 GB - (209 MB EFI, 5 GB HFS) - OS X Install ESD
/dev/disk2 (disk image) - 2,1 GB - (2 GB HFS) - OS X Base System
/dev/disk3 (extrernal, physichal) - 240 GB - SSD - (209 MB EFI, 239.7 GB HFS)

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30242) Plasticbomb válasza Smiley (#30240) üzenetére


Plasticbomb
addikt

ÖSSZEFOGLALÓBA VELE! Szuper hozzászólás! :)

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30243) rii válasza Mr.C (#30239) üzenetére


rii
nagyúr

az baj lehet, hogy a pendrivra rámásoltam a Sierra telepítőt? magát az 5 gb-os file-t.

(#30240) Smiley: köszi! hatalmas!

[ Szerkesztve ]

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30244) Smiley válasza rii (#30243) üzenetére


Smiley
őstag

Az lehet problema, ugyanis a telepito is ramasolja az installer app-ot, kerdes, hogy csinal-e vele valamit elotte. Szerintem kezd tiszta lappal, es csak a clover legyen rajta semmi mas. Ez az installer error nekem pont az UEFI-s gepemnel jott elo, ott azt hiszem vagy 3 usb port-ot probaltam mire jo lett. Valami ruszki vagy szlav leirasbol jott az otlet. Miutan mukodott annyira mar nem erdekelt a dolog, hogy megnezzem mi baja volt, ugyanis az esetek 90%-ban es sata-rol telepitem, mert az usb az rohadt lassu.

@Plasticbomb: Tolem beszorhatjuk az osszefoglaloba, viszont akkor valakinek kene beleraknia ekezetet, meg egy-ket linket ami wikipedia-ra mutat a rovideteseknel. :U Meg ez tenyleg csak ilyen nagyon alapszintu leiras, szoval el lehetne meg ezt bonyolitani egy kicsit.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#30245) rii válasza Smiley (#30244) üzenetére


rii
nagyúr

oksa, újrateszem, amit megyek vissza melóhelyre

lehet pld. az is gond, hogy Clovernél a "-v" argument beírásakor véletlenül, kapkodásból, a "Clover Boot Options"-ban az első menü pontom nyomtam entert: "Add Clover boot options for all entries"?

ezt lehet valahogy a clover-ben orvosolni?

mv-vel elmozgattam az "istall Sierra"-t, és most újraindul minden alkalommal .....
clover shell-jével vissza lehet mountolni
help -b -vel kijönnek a parancsok, de nem látok olyat, ami listázná az eszközöket particiókkal egybe

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30246) tlac válasza Mr.C (#30237) üzenetére


tlac
Topikgazda

az efi partíción lehet több bootloader is, a win csak mellé rakja a sajátját
ezek a bootloaderek be lesznek jegyezve a bios-ba is (uefi-be), itt esetleg lehet gond, ha a clover kikerülne, de ezt vissza lehet állítani win alól is

(#30247) Plasticbomb válasza tlac (#30246) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Vagy olyan is előfordulhat, hogy elkezd egyre több bejegyzés születni, mint nálam volt. Teljesen meghülyült tőle a gép.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#30248) tlac válasza Plasticbomb (#30247) üzenetére


tlac
Topikgazda

jah, nekem is z97i-plus-om

de ez az alaplap hülyesége

[ Szerkesztve ]

(#30249) rii válasza rii (#30245) üzenetére


rii
nagyúr

lehet cloverben szerkeszteni a boot option -okat, ha véletloenül mindegyikhez hozzáadtam?

lehet most azért indul mindig újra, mert elmoveoltam az "install sierra" 5 gb-os img fileját, de ennek is van már boot option-ja?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#30250) Smiley válasza rii (#30249) üzenetére


Smiley
őstag

Szerintem az a baja, hogy elmozgattad azt a mappat onnan. Dobj fel egy barmilyen linux-ot ahhoz van viszonylag normalis hfs+ driver, azzal vissza tudod tenni a helyere.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.