Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26101) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26100) üzenetére


Smiley
őstag

A nativnak az a lenyege hogy a gyari cuccokal megy, GraphicsEnabler=Yes ezen kivul kellhet meg a PCIRootUID=0/1 kapcsolo valamelyik allapota.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26102) Wiz Khalifa válasza Smiley (#26101) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Értem. Mert nekem az R9 280X-el a Mavericks csak úgy volt hajlandó elindulni ha semmit sem szóval a GraphicsEnabler=Yes-t sem írtam bele. És olyankor bejött a rendszer és valami 3MB-osnak ismerte fel. 1024x768-ba. Mikor MultiBeast-el az 1920x1080-at ráeresztettem akkor meg 7MB-osnak ismerte fel. :DDD

De nem tudtam a PCIRootUID mire kell. De akkor majd azokat is megpróbálom. :R

Smoke some weed nigga!

(#26103) rooney8 válasza tlac (#26099) üzenetére


rooney8
aktív tag

nekem történt egy véletlen főverzión belüli frissítés (a "miért"-be most inkább ne menjünk bele:D), de szerencsére minden ment tovább hiba nélkül (illetve csak annyi, hogy újra át kellett írnom a vga miatt a AMDRadeonX4000.kext-ben pár adatot).
de a kapitányt még én sem merem ráereszteni. szóval én is várom a vállalkozó kedvű embereket (szintén clover):D

(#26104) Wiz Khalifa


Wiz Khalifa
addikt

GraphicsEnabler=Yes
PCIRootUID

Ezekkel sikeresen és tökéletesen felismeri a VGA-t a Niresh Mavericks. :)

Smoke some weed nigga!

(#26105) Chal


Chal
addikt

Na, nekiestem a Kapitány updatenek, szerintem ment volna jól.. (részletek erről lentebb) :D Clover esetén elég fájdalommentes a dolog elvileg. Clover frissít, kext-ek bemásolnak a 10.11 dirben, SIP kikapcs (az új rootless feature), installer indít, ennyi. Nálam még kellett egy nv_disable=1, mert egyébként crashelt az installer, a telepítés után természetesen erre nem lenne már szükség (viszont új NV webdriver kell hozzá!).

Ahogy elnéztem a külföldi fórumokat, elég smooth a dolog mindenkinél,néhányan már-már egyenesen eredeti Mac update élményt emlegetnek (ami azért túlzás, mert ott nem kell kexteket másolni, se plistet editálni, még ha ez egyszerű is, és 1 perc alatt megvan, akkor se :) ). Persze sokan beszopnak valamit, de 99%-ban két hibáról olvastam, az egyik figyelmetlenség, a másik megoldása meg adja magát:

- új Clover installnál az új Clover-EFI drivereket is telepíteni kell, mert ezek is frissültek, a régiekkel pedig NEM indul el az installer (a Yosemite viszont indul, szóval látszólag műxik a Clover). A benézés abból adódik hogy a Clover telepítőben default ki van szedve a pipa a driver szekciónál.
- install után nincs hang: itt meg egyszerűen csak újra kell patchelni az applehda-t, annak aki ezzel a módszerrel használta eddig

Én magam ott buktam be, hogy kézzel felácsoltam egy Win10-et a Yosemite mellé még régebben, ami miatt sírt az El Capitan installer hogy ha telepítene, akkor a Windows nem tudna többé elindulni, így aztán nem is engedett rányomni a startra. Gondolom meg lehetne oldani, de nincs erőm átvariálni a partíciókat most, illetve belemélyedni hogy pontosan hogy is szeretné a layoutot a telepítő. Amúgy is kell vennem egy külön SSD-t a Winnek, ha meglesz, akkor megoldom a dolgot, és megírom a végeredményt.

Én főképp ezzel mentem amúgy, egyéb helyeken is sok iromány van, de szinte tök ugyanazzal az eredménnyel amit fent írtam, illetve ami ebben a fórumban is szerepel:

http://www.tonymacx86.com/el-capitan-desktop-guides/172107-direct-update-os-x-el-capitan-using-clover.html

[ Szerkesztve ]

(#26106) Smiley válasza Chal (#26105) üzenetére


Smiley
őstag

Nalam full mac elmeny. Tegnap a macbook pro-ra ment fel, ma az asztalira, ami nem mai vas, de nekem csak a FakeSMC kell hozza, meg a maya kartya driver-e de ez elkerulhetetlen. Piszok gyors lett, termeszetesen clean install, nalam a mavericks-et valtotta a mid 2010-es macbook pro-n es az asztalin is. Hetfon megy fel a ceges hacklira is... ;] ide a FakeSMC-n kivul meg egy realtek halokari driver kell, ami a gm alatt tokeletesen mukodott.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26107) Chal válasza Smiley (#26106) üzenetére


Chal
addikt

Nekem egy olyan Yosemitem van hackintoshon, ami Leopard-ként indult 2009-ben egy iMacen. Fakesmc kell csak neki, intel ethernet kext, meg patchelt applehda. Ez lenne elvileg a hatodik major OSX update amit megkap. Ezen nem is szeretnék változtatni, soha semmi baja nem volt, remélem most sem lesz :)

For the record: erre az OSX installeres Windows partíciós hibára amúgy van egy olyan workaround is hogy:

- USB diskre aktuális OSX klónoz
- El Capitan update rátol az USB diskre
- USB diskről visszaklónoz az eredeti helyére
- örül

Lehet hogy ez lesz amúgy, majd még meglátom mennyire lesz kedvem SSD-t venni, vagy akár legyalulni az amúgy sem nagyon használt Win10-et :)

[ Szerkesztve ]

(#26108) Smiley válasza Chal (#26107) üzenetére


Smiley
őstag

Az nem gyenge, akkor te is kemenyen tolod. Nekem van egy ilyen berogzodesem hogy clean install kell. Anno a snow leo-t nem volt kedvem ujrarakni amikor meglett az ssd az asztaliba, es fogtam athuztam a macbook pro-n levo mavericks-et.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26109) Chal válasza Smiley (#26108) üzenetére


Chal
addikt

Szerintem ez az esetek nagy részében csak placebo. Persze szét is lehet gányolni annyira hogy egy clean install problémákat vagy lassulásokat oldjon meg. De ha ezek nincsenek, akkor teljesen felesleges. Mondjuk én mindig is törekedtem rá, hogy a stock appokat használjam ahol csak tudom (mert jók), az egyéb telepített cuccoknál meg igyekszem a minőségi dolgokat használni, warez, apró tweakek meg okosságok, házibarkács körülmények között fejlesztett alkalmazások nincsenek.

(#26110) Wiz Khalifa


Wiz Khalifa
addikt

Melyik progival lehet a legjobban EXE-s cuccot futtatni? Pl egy már Windows-on feltelepített GTA V-t vagy egy WoT-ot mivel tudom elindítani? Wine-al próbálkoztam sikertelenül és pár anyázással...

A WoT-ot nagy nehezen el tudtam indítani de mindig kb 2-5perc idő után kifagyott.

Smoke some weed nigga!

(#26111) Chal válasza Wiz Khalifa (#26110) üzenetére


Chal
addikt

Windows-al :)

De viccen kívül: ha össze is tudnád faragni, kizárt hogy bármire is mennél vele, hacsak nem szeretsz 2-5fps-el játszani. Ha izom kártyád meg CPU-d van, akkor a WOT esetleg játszható lesz, de ha nem akarsz szívni, azt se erőltesd osx alatt. Hivatalos WOT fórumon kérdezd meg hogy kell Wine-ból futtatni, ha mégis bele akarnál vágni, van ott ennek külön topic.

[ Szerkesztve ]

(#26112) Wiz Khalifa válasza Chal (#26111) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Értem.

A Winfosból elegem van már nagyon... Régóta az OS X jobban bejön nekem. Még hekkelve is stabilabb mint a Win...

De nem tudok elszakadni ettől a foscsomótol a játékok miatt... És a konzol se nyert mert ott pl WoT nincs (csak is PS4-et vennék) meg pl a PC-s ismerőseimmel a multi is kuka lenne...

Lehet jobban járok ha veszek egy Mac Mini-t és akkor ezt a szarkupacot csak akkor kapcsolom be ha játszani szeretnék.

Szerk.: A WoT jobban futott amúgy mint Windows-on! :Y Wine-ból. Csak ugye kifagyott... De a GTA V lenne még a legnagyobb kérdés nekem...

[ Szerkesztve ]

Smoke some weed nigga!

(#26113) tlac válasza Chal (#26105) üzenetére


tlac
Topikgazda

SIP kikapcs (az új rootless feature)

ezt kicsit részleteznéd? ez a SIP valami Clover feature?

Én magam ott buktam be, hogy kézzel felácsoltam egy Win10-et a Yosemite mellé még régebben, ami miatt sírt az El Capitan installer hogy ha telepítene, akkor a Windows nem tudna többé elindulni, így aztán nem is engedett rányomni a startra.

hasonló problémám van nekem is
egy 3TB GPT sémás hdd-re nem akar települni, hiába hagytam neki egy üres partíciót, formázásnál hibát dob rá
gyanús, hogy a linux-os partícióm nem tetszik neki

(#26114) Chal válasza tlac (#26113) üzenetére


Chal
addikt

Az új rootless feature hivatalos neve:

https://en.wikipedia.org/wiki/System_Integrity_Protection

Install és az applehda patchelése után amúgy vissza lehet kapcsolni. Legközelebb majd frissítésnél kellhet.

"hasonló problémám van nekem is
egy 3TB GPT sémás hdd-re nem akar települni, hiába hagytam neki egy üres partíciót, formázásnál hibát dob rá"

Én azóta megoldottam, volt egy ötletem, kipróbáltam, bejött. Így nézett ki a layout nálam előtte:

1: EFI
2: OSX root
3: windows recovery part.
4: windows

Végül azt csináltam, hogy lecsökkentettem az OSX root méretét 10GB-vel, így lett egy lyuk a 2-es és a 3-as part. között. Az volt a tippem ugyanis, hogy fog oda majd csinálni egy OSX recovery partíciót, mert eddig nem volt, és ez így tarthatatlan neki. Hát nem csinált, ott maradt az üres hely :) Viszont a 2-esen levő Yosemitére gond nélkül felmászott ezután, valamint a Windows is hibátlanul indul.

Minden tök jól működik amúgy, egyedül a Disk Utility idegesít baromira, mert teljesen megújították. Nincs pl már debug mód, nem látom a rejtett partíciókat, nincs benne jobb klikkes context menü (mount, umount, restore, stb..), ezeket mind a fenti menübe tették, totál idegesítő. És ami a legszebb, hogy nem tudtam törölni vele a fent említett 10GB-s semmire se használt partíciót. De majd próbálkozok shellből a diskutil-al, valószínűleg az a jövő ilyen téren, mert a GUI-s használhatatlan :(

[ Szerkesztve ]

(#26115) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26112) üzenetére


Smiley
őstag

Mi a baj a dual boot-al?
Mondjuk nekem havonta 1x-er van idom jatszani, akkor elinditom a win-t amin csak a gta v van es jatszok par orat. Az a masfel perc a 2 rendszer valtasa kozott nem hiszem hogy annyira sok lenne. Amugy ha windows-on nem csinalsz semmit csak jatszol akkor baromi jol birja. Nekem most halt meg a win7 de azert mert a disk kirohadt alola.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26116) Wiz Khalifa válasza Smiley (#26115) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Hetente rakok újra Win-t... Mindig valamitől megdöglik. A múltkor a komplett partíciót semmisítette meg a Win...

Dual-boot-al meg az a bajom hogy sose tudtam normálisan megoldani hogy menjen. Mindig valamelyik összegabalyodott.

Amúgy az adatlapomon olvasható alaplaphoz tartozó hangkártyához nem tudtok normális kext-et mondani? A gyári amit feltesz a Niresh Mavericks az eléggé halk... :(

Smoke some weed nigga!

(#26117) Chal válasza Wiz Khalifa (#26116) üzenetére


Chal
addikt

A Windowst kb. a 95 idejében kellett hetente újratelepíteni, win7 után pedig kb soha (esetleg hízni tud benne a winsxs könyvtár, amire a mai napig nincs megoldás, esetleg ha valakit ez zavar, akkor lehet újratelepítgetni), egyszerűen csak vigyázni kell rá, szóval valami nem kerek nálad.

[ Szerkesztve ]

(#26118) Wiz Khalifa válasza Chal (#26117) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Rájöttem. Bármilyen wint rakok fel megdöglik. Legtovább is 2hót vagy 3-at bír... Az XP bírta mindig a legtovább. kb 1év..

Smoke some weed nigga!

(#26119) Chal válasza Wiz Khalifa (#26118) üzenetére


Chal
addikt

Akkor ott valami komoly gond van. Memtestet futass, akár 1 napig is. Utoljára két esetben láttam windowst ilyen szinten megdögleni: az egyik az volt hogy laikus szétgányolta, amivel nem lehet mit kezdeni, ők mindent szétgányolnának, nem kell ahhoz windows. A másik pedig az, amikor memória hiba miatt maga alá piszkított (rendszerfile-okat írt hibásan a ramban levő sérült adatok miatt).

(#26120) Wiz Khalifa válasza Chal (#26119) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Ha viszont memóriahiba lenne (vagy bármilyen más hardverhiba) akkor az OS X-is mindig meghalna szerintem. De az sose halt még meg csak ha én gányoltam szét. :(

Smoke some weed nigga!

(#26121) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26116) üzenetére


Smiley
őstag

Dual boot a legegyszerubb.
1 disk az osx-nek, 1 disk a windows-nak, es amikor windows-t akarsz inditani fogod es elohozod a bios/uefi boot menu-jet es kivalasztod a windows-os disk-et. Nalam kb 4 evig ment a windows igy es soha semmi baja nem volt.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26122) Wiz Khalifa válasza Smiley (#26121) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

A gond nálam az hogy:

Ha fel van téve egy Windows ami tökéletesen megy akkor az egy jó dolog. De utána felteszem a Niresh Mavericks-et és a bootloader amit használok (Chameleon) úgy megmókolja a Win-t hogy ha netán valamitől az OS X betojik (azaz a bootloader pontosabban) akkor a Win nem bootol be. Kiírja hogy nincs bootolható fájl. Fordítva telepítve meg szintén hasonló a gondom... :(

És a gond az hogy én a Niresh Mavericks-en kívül nem tudok semmit se feltenni. De tuti azért mert balfék vagyok.

Leszedtem pl a Yosemite-Zone-os Yosemite-t de azt meg még bebootolni sem tudtam... :(

Smoke some weed nigga!

(#26123) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26122) üzenetére


Smiley
őstag

Ez mar csak ilyen, a niresh es az osszes tobbi mokolt cuccal szerintem csak a gond van. Persze a vanilla osx-hez azert nem art ha ez ember tisztaban van unix rendszer mukodesevel. Ezen kivul regen egy sajat dsdt is csodakra volt kepes... Az en dsdt-m kb 1 ev alatt lett tokeletes, ehhez sok szabadido kellett. Most ott tartunk hogy nincs is mar szukseg a dsdt-re, mert a clover "on the fly" mindent megcsinal nekem. Persze ehhez is erteni kell, de nagyon-nagyon jo a clover wiki-je. Lehet folyamatosan szarakodni ilyen elore keszitett cuccokal, es esz nelkul ganyolni, vagy veszed a faradsagot es utanaolvasol mi mit csinal. Itt minden meg van ahhoz hogy a gepeden tokeletesen menjen az el capitan is...

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26124) Chal válasza Wiz Khalifa (#26122) üzenetére


Chal
addikt

De miért nem próbálod ki Cloverrel és szűz/gyári apple telepítővel?

(#26125) Wiz Khalifa válasza Chal (#26124) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Mert annyira nem értek a szűz rendszerhez hogy hogyan is kell. Mert ahogy mondtam sose tudtam bebootolni. Még Cloverrel se. Illetve az angol oldalakat is csak tőszavakba értem sajna. :(

Smoke some weed nigga!

(#26126) tlac válasza Wiz Khalifa (#26120) üzenetére


tlac
Topikgazda

a win szerintem intenzívebben használja a winyót

én ránéznék arra a hardverre, első körben hdsentinel-lel a vinyót
meg egy estére ott hagyni egy ramtesztet rajta (lehetőleg olyat, amit külön bootolsz be, pl. memtest86+)

[ Szerkesztve ]

(#26127) Wiz Khalifa válasza tlac (#26126) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

A HDSentinel szerint az SSD az 100/100-as. SSDLife-al is meg néztem az is okésnak írta. Szóval nem tudom. Én arra gondoltam nem-e valami olyan driver vagy progi a ludas amit Windows-on felszoktam tenni de ugye OS X-re nem kell.

Valaki tudna abban segíteni hogy egy Yosemite-t hogyan tudnék feltenni hogy jó legyen? Mert ahogy fentebb írtam csak a Niresh Mavericks-et tudom feltenni. Legalábbis eddig azt sikerült.

Smoke some weed nigga!

(#26128) tlac válasza Chal (#26114) üzenetére


tlac
Topikgazda

a SIP-et hogyan kapcsolgattad?

a napokban csináltam egy biztonsági mentést a cuccaimról, így most már majd nyugodtabban merek neki állni, hogy kitapasztaljam milyen partíciókat nem szeret a disk utility
egyébként korábban az mbr-rel kevesebb problémám volt, simán tudtam egy vinyóról 3 oprendszert futtatni (linux, win, osx)

(#26129) tlac válasza Wiz Khalifa (#26127) üzenetére


tlac
Topikgazda

a yosemite már nem menő :)

csinálj egy el capitan-ös installer-t, tedd rá a clovert, meg a fakesmc-t, aztán bootolásnál állítgasd a dsdt fixeket (azzal kezd, hogy kikapcsolsz mindent)
kb. ennyi, így már működnie kellene

[ Szerkesztve ]

(#26130) Wiz Khalifa válasza tlac (#26129) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

No de akkor segíts. :)

Mondjuk felteszem a Niresh Mavericks-ot és leszedem az El Capitan-t. Onnan tovább hogyan is? Unibeast-el gondolom felteszem pendrive-ra.

De a fakesmc meg a dsdt micsoda is meg stb? Mert én sose raktam még fel "egyedi" rendszert csak ilyen előre megmókoltat.

Smoke some weed nigga!

(#26131) Chal válasza tlac (#26129) üzenetére


Chal
addikt

http://www.tonymacx86.com/el-capitan-desktop-guides/172107-direct-update-os-x-el-capitan-using-clover.html

Én ez alapján csináltam, step 3-at nézd. 0x3 - disable, 0x0 - enable. Miután felment az update, és megpacheltem az applehda-t is én vissza is kapcsoltam (0x0).

[ Szerkesztve ]

(#26132) Chal válasza Wiz Khalifa (#26130) üzenetére


Chal
addikt

Az unibeast-et felejtsd el. Simán csak csinálj egy pendrive-os telepítőt így:

https://support.apple.com/en-us/HT201372

...és használd a Cloverrel.

Előtte persze töltsd le a store-ból az El Capitant, majd amikor elindul a telepítő, ne nyomj neki semmit. Ha install-t nyomsz, akkor kimásolja magát egy image-be amiről updatelné következő boot után a jelenlegi rendszered, majd törli magát. Tehát a fenti linken említett tool addig van csak /Appliactions-ben ameddig nem nyomod meg az "installt"-t. Értelem szerűen futtasd le a createinstallmediat, zárd be a telepítő ablakát, majd törölheted is akár az egész rendszert.

[ Szerkesztve ]

(#26133) Wiz Khalifa válasza Chal (#26132) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

De nekem a fő gond az hogy annyira sose használtam még se linuxot se OS X-et hogy pl értsem az olyan parancsokat vagy miket mint amit a linkelt oldalon látok. Nem tudom azok mit takarnak. Illetve angolba se vagyok egy géniusz.

A DSDT-t már rájöttem mit takar. Vagyis sejtem hogy azt takarja ami egységesen a beállított cucc nem? Pl bootloader, audio kext stb... nem?

Illetve a clover-t azt a pendrive-ra kell installálni valahogy vagy külön penyóra vagy CD-re kiírni és úgy bootolni?

[ Szerkesztve ]

Smoke some weed nigga!

(#26134) Chal válasza Wiz Khalifa (#26133) üzenetére


Chal
addikt

A fenti linken 1db parancs van, amit be kell copyzni. Attól hogy nem "OK" meg "next" gombok vannak, hanem szöveg aminek a végén entert kell nyomni, még nem mágia :)

Egyébként nem bántásból mondom, de ha ennyire nem megy az angol, meg egy terminal copy&paste, akkor kevés örömed lesz a dologban, mert ezeket azért nem árt tudni. Ez egy nem támogatott dolog, rengeteg a hibalehetőség, és kevés info áll rendelkezésre magyarul. Akik itthon használják azok meg egyáltalán nem biztos hogy pont azokba a hibákba futnak bele amikbe esetlegesen te bele fogsz.

Clovert telepítheted bárhova, pendrive is jó, de mehet a hdd/ssd-dre is.

(#26135) tlac válasza Wiz Khalifa (#26133) üzenetére


tlac
Topikgazda

ugyanaz meg van magyarul is: [link]
viszont még nincs frissítve, neked majd valami ilyesmi kell:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ElCapInstaller --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

a clovert meg a pendrive-ra telepítsd, ugyanoda, ahol az osx telepítő is van

fakesmc-t pl. innen tudsz szedni: [link]
a legfrissebb akármi.binaries.dmg-t töltsd le és onnan másold majd ki

a dsdt fixekről most elég annyit tudni, hogy ha elindul majd a telepítőd, ott még a bootloader-ben tudod őket kapcsolgatni

[ Szerkesztve ]

(#26136) Wiz Khalifa válasza Chal (#26134) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

HDD-re azért nem akarom mert általában mindig megformázom mikor telepítek rá.

Gondoltam hogy a Terminálba kell az a sor de mivel nem volt tiszta ezért írtam. De így akkor már jó. Akkor veszek egy "játszós" HDD-t és akkor szórakozni fogok egy darabig. De először kiderítem van-e kext a hangkártyámhoz meg a Lan-hoz.

Mert nem biztos hogy a Mavericks-es menni fog-e. De lehet hogy igen. Köszönöm a sok segítséget ha valami van úgyis beírom és hátha tudtok segíteni.

Amúgy nekem a Niresh-es Mavericks-en egy bajom volt végig. Az Audio hogy nagyon halk volt a gyári Voodoo-val amit feltett. Ennyi. Nagyon nagy kakaó kellett a hangcuccon Windows-hoz képest hogy olyan hangerőn legyen OS X-en is.

Smoke some weed nigga!

(#26137) tlac válasza Wiz Khalifa (#26136) üzenetére


tlac
Topikgazda

az új rendszeren valószínűleg más problémák lesznek :)
a régi kext-ek nem lesznek jók

(#26138) Wiz Khalifa válasza tlac (#26137) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Okés. Az előző HSZ-ed nagyon hasznos számomra mert a fő lényegeket értem.

Akkor a fakesmc-t a rendszertelepítése után kell feltenni? Vagyis bemásolni ahova kell? Mert a DMG az ugye az OS X-en megnyitható "lemezképfájl" tudtommal. Vagyis én úgy vettem észre. :)

Smoke some weed nigga!

(#26139) tlac válasza Wiz Khalifa (#26138) üzenetére


tlac
Topikgazda

a fakesmc kell a telepítőhöz is, meg majd a telepített rendszerre is
a clover csinálni fog pár mappát, ott a majd a 10.11-be kell bemásolni (bár nekem korábban a 10.10 is be kellett, anélkül nem ment, lehet azóta már javították)

abból a dmg-ből csak a fakesmc-t kell kimásolni, nem kell telepíteni

[ Szerkesztve ]

(#26140) Wiz Khalifa válasza tlac (#26139) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Okés. Ha valami fejlemény lesz írok! :R

Smoke some weed nigga!

(#26141) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26140) üzenetére


Smiley
őstag

Fakesmc mehet be a 10.11 es az others mappaba, akkor biztos be fogja tolteni, azonban a jogusultsagokra figyelni kell, root:wheel legyen a tulajdonosa es 755-os jogokat kell neki adni, termeszetesen recursive-n, ehhez a pendrive-on elotte ki kell kapcsolni az "ignore ownership"-et. Ezen kivul szerintem kezdetnek egy nullcpupowermanagement is jol fog jonni. Ennyivel meg a gepedhez szukseges DSDT patch-el el kell, hogy induljon az alap rendszer. Ha az mar stabilan fut raersz szenvedni a hanggal a halozattal es a tobbivel.

A DSDT ezt jelenti.

Azt ne vard el hogy egy nem pc-re tervezett rendszer next-next finish-el mar mukodni is fog. Igy is baromi sokat javult a helyzet, lassan a fel vilag a clover-t fejleszti szabadidejeben. Ha ennyire nem megy az angol es nem vagod a unix parancsokat, de tenyleg erdekel a dolog es van benned kiatartas akkor csak nyerhetsz az egesszel. Szep lassan akaratlanul is egyre tobb mondatot fogsz megerteni angolul, plusz ezaltal megismerheted a unix rendszerek vilagat is. Ezek mind mind olyan dolgok amiket az iskolaban soha nem tanitanak, de a valodi eletben barmikor hasznosak lehetnek.

[ Szerkesztve ]

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26142) tlac válasza Smiley (#26141) üzenetére


tlac
Topikgazda

Fakesmc mehet be a 10.11 es az others mappaba, akkor biztos be fogja tolteni, azonban a jogusultsagokra figyelni kell

ebben biztos vagy, hogy számít?
én nem foglalkoztam a jogokkal, nem volt gondon, és inkább az a logikus nekem, hogy a clovernek is mindegy, ezek a kext-ek nem a rendszeren belül vannak

[ Szerkesztve ]

(#26143) Chal válasza tlac (#26142) üzenetére


Chal
addikt

EFI partíció esetén nem számít, mert az eleve fat32-n van (és amúgy is így érdemes használni, ha nem régi alaplapja van az embernek). ESP esetén a rendszerpartíción vannak a kext-ek (/EFI/CLOVER/...), de itt se világos teljesen hogy miért számítanak a jogok, hiszen még a kernel betöltése előtt olvassa be a kexteket a Clover.

[ Szerkesztve ]

(#26144) Wiz Khalifa válasza tlac (#26142) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

És amúgy ha már van egy rendszerem ami bebootol, faszán működik de mondjuk se hang se lan akkor azokat honnan tudok leszedni olyat ami tuti működik és jó is? Illetve mivel tudom beintegrálni a rendszerbe? Mert a Kext Wizard-ot halottam hogy jó.

Amúgy nem is tudom hogy milyen lan kártyám van... :(

Mert a Gigabyte oldala nem írja. Csak a hangkártyám. Az meg egy Realtek ALC898.

Szerk.: A Win7 eszközkezelője és az Aida64 szerint ez van: Intel Ethernet Connection I217-V

[ Szerkesztve ]

Smoke some weed nigga!

(#26145) Wiz Khalifa


Wiz Khalifa
addikt

Illetve melyik Clovert kéne leszedni hogy jó legyen szerintetek? Én ezt találtam ami jónak tűnhet elsőre. [link]

Amúgy találtam egy ilyet is. [link]

Leszedtem most kíváncsiságból és úgy látom hogy ezek bele vannak integrálva.

Clover_v2.3k_r3270
AHCIPortInjector.kext
AppleNForceATA.kext
ApplePCIIDE.kext
ATAPortInjector.kext
FakeSMC.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
NullCPUPowerManagement.kext
SuperVIAATA.kext

Szóval benne van a két lényeges amit mondtatok a fakesmc meg a nullcpupowermanagment is.

[ Szerkesztve ]

Smoke some weed nigga!

(#26146) Smiley válasza Chal (#26143) üzenetére


Smiley
őstag

Snow leopard idejeben szamitottak a jogosultsagok, igaz ott meg chameleon volt. Gondolom a clover mar ezt is ellenorzi meg a boot elott.

Syd2012: Ugy nehez lesz ha azt se tudod mire akarod felrakni... amugy meg kb a google 4-ik talalata:

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26147) Wiz Khalifa válasza Smiley (#26146) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Én Bing-et használok és az nem találta. De akkor így már minden van. Már csak egy HDD kéne hogy elkezdjem a tesztelgetést sorba. :) Egyszer űgy is működőképes lesz addig nem nyugszom. Ha egyszer valamibe belekezdek befejezem ha törik ha szakad. :)

Smoke some weed nigga!

(#26148) Smiley válasza Wiz Khalifa (#26147) üzenetére


Smiley
őstag

Ugy legyen. :) A hanghoz is van cucc.

Arra kell torekedni, hogy a nullcpu ne kelljen majd, akkor frankon fog menni az energiakezeles, de elso korben en betennem telepiteskor. A kesobiekben szerintem irnod kell majd sajat DSDT-t, hogy fullos legyen az speedstep es a tarsai. Ha megy a rendszer stabilan, johet a halozat resze. Erdemes felirni mivel mit csinaltal, hogy mukodjon. Az elso rendszered amin minden mukodni fog valoszinuleg ossze-vissza lesz ganyolva, ezert erdemes lesz ujrarakni ekkor jon majd jol az a doksi amit magadnak irtal.

KextWizard-ot hasznalhatsz nyugodtan, vagy megtanulod a unix parancsokat es kezzel csinalod sajat magad.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#26149) Chal válasza Wiz Khalifa (#26147) üzenetére


Chal
addikt

Ha az adatlapodon szereplő alaplapról van szó (Gigabyte GA-B85N), akkor az DSDT free, szóval nem kell hozzá DSDT, megy helyből.

Én egyébként is alulról építkeznék inkább, azaz első körben Clover + fakesmc.kext, SEMMI más. Ha ezzel elindul, akkor egyesével megnézném mi nem megy (audio, ethernet), majd keresnék hozzájuk kext-et.

Fakesmc-t egyébként ne ilyen szedett-vedett fórumhozzászólásokból szerezz be, van nekik weblapjuk, ott a legújabb:

http://sourceforge.net/projects/hwsensors/

A "files" menüben 6.16.1372 a legújabb, azt szedd le. Kétféle csomag van belőle: a pkg-s egy osx telepítő, ami felpakolja az összes általuk fejlesztett kextet + egy utilt amivel lehet nézni a hőfokokat meg a ventiket. Én inkább a dmg-t ajánlom, azt megnyitod egy már működő OSX-en, és kimásolod belőle a fakesmc.kext-et a Cloverbe, másra első körben nincs szükséged. Később ráérsz majd tanulmányozni hogy mik vannak benne még, és abból mi lehet hasznos neked. Szerintem amúgy semmi, én mindenféle hőfok/fordulatszám monitorozó hackelt kextért nem áldoznám be az OSX stabilitását, a fakesmc elég, illetve az amúgy is elkerülhetetlen.

[ Szerkesztve ]

(#26150) Wiz Khalifa válasza Chal (#26149) üzenetére


Wiz Khalifa
addikt

Én is úgy terveztem hogy egy szűz oprendszer + a fakesmc ami ugye az alap és ennyi. Utána ha valami nem megy kextelés de akkor ahogy írtad elvileg DSDT nélkül is megy a lapom. Ami egy jó hír. :) Eredetileg ezt a konfigot Hackintosh miatt vettem mert volt egy érzetem meg nézelődés, kutakodás miatt hogy nagyrészt működni fog a legtöbb cucc mókolás nélkül. De akkor úgy néz ki jól választottam.

És amúgy az a boot cd amit fentebb linkeltem (azaz ez) nem jó kezdésnek? Vagy ebbe nem fogom tudni szabályozni mi kell mi nem? Mert akkor ezt kiírnám egy CD-re meg az OS X El Capitan-t 8GB-os penyóra és akkor így kezdhetném. Régen AMD-n a Mavericks-et is ilyesmi (ahoz készített) boot cd-vel kezdtem és addig azt használtam míg a felrakott OS X-ben nem raktam fel a MultiBeast-el egy bootloadert.

Smoke some weed nigga!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.