Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Lehet valahogy tordezetseg mentesiteni a rafaelat? Szegeny vinyo elegge kivan, hatha javitana rajta valamit. -
lev258
veterán
Ext fájlrendszereknél lényegében akkor tud töredezni, ha már közel jársz a rendelkezésre álló hely végéhez (~90%). Egyébként nem szokott gondokat okozni. Természetesen ez csak egy jóindulatú becslés, de én máshol keresném a problémád okát. Minél többet írsz a dologról, a gépről, a használatról (szokásaidról), annál előrébb jutunk.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Tonyk
veterán
válasz hódmaci #4354 üzenetére
"Ez vajon eredeti szerintetek?"
Szerintem inkább ez. Egy üres lemezed csak van otthon."17.3ra hogyan tudok frissülni 17.2 ről?"
sudo cp -v /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list.mentes
sudo sed -i 's/rafaela/rosa/g' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
sudo apt update
sudo apt dist-upgrade
sudo reboot[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
King Unique
titán
Aki a 17.3 beta verziót tette fel még korábban, annak majd x hét múlva automatikusan jön egy nagyobb frissítés?
Vagy megteheti most manuálisan is terminálból, a fentebb linkelthez hasonlóan? -
nagyúr
válasz King Unique #4360 üzenetére
Érdemes megvárni a frissítést, de hamarabb is megcsinálhatod a linkelt módszerrel. Én anno a 17 RC-t tettem fel és azt frissíttettem 17.2-ig.
(#4359) Sonja Értem én, de USA-ból rendelni...akinek megéri?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
spammer
veterán
válasz hódmaci #4354 üzenetére
Hogy érted, hogy eredeti? Letöltik,
nyomnak rá egy címkétrányomják a grafikát ("We use direct surface printing not printed paper labels."), azt szevasz. Ha mindenképp lemezt akarsz vásárolni, akkor megveheted az osdisc.com-ról is, ahova egyébként a hivatalos Linux Mint oldal is linkel: [link] Itt még nincs a legfrissebb, de majd biztos lesz.[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
KAMI911
aktív tag
válasz ubyegon2 #4358 üzenetére
https://linuxmint.hu/hir/2015/12/ujdonsagok-a-linux-mint-173-rosa-cinnamon-kiadasban
Elromlott a linkelőm :/
-
nagyúr
válasz KAMI911 #4364 üzenetére
Most már jó lett a link, köszönjük! Én követem az oldalatokat, de hátha valaki még nem olvasta ezeket.
Az öreg 17 RC to 17.2 fő disztrómat már le is cseréltem erre, bár most a vivid-es turbózott 17.2-t használom, mert most az van belakva, ehhez képest nincs sok változás a 17.3-ban a gépház alatt, például a xorg, mesa is ugyanaz, de a Szoftverforrások és a Frissítéskezelő meg a többi DE-s dolog sokkal jobb lett, bővebben még nem nézegettem, mert idő és kedv kell a belakásához, utóbbiból még mindig deficitem van.
Első kipróbálás alapján viszont nagyon jónak tűnik és sokkal gyorsabban bootol nálam. Eddig is a Mint volt a favorit, ez még rátesz egy lapáttal.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
csongi
veterán
Akkor merevlemez gatya .
Kb egy ora volt mire telepult. A winyo mint egy makdaralo. .
Gonoltam,kicsit javithat egy defrag. Intel, 2.6Ghz 756 Mb Sd ram.
Majd ma szerzrk egy fitebb winyot. Egy Am3 egymagos sempronra 10 perc alatt felment.Sonja: Ez nekem kinai. . Olyan egy-ket klikkes megoldasra gondoltam, jelenleg a tudasom ezt eri el
[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Telepítettem egy mint 17.2-t xfcevel 3 problémám lenne:
1.: panelre kitettem egy cpu-információk nevezetű elemet, amit ha megnyitok lehetne állítani a magok órajelét a legördülő sávból plusz az irányelveket a gond az hogy hiába állítom én át a frekvenciát vagy az irányelvet pl 800 MHzre vagy powersavre, nem marad úgy, legalábbis ha ránézek akkor vándorol a freki feljebb szépen, mit kell csinálnom hogy jó legyen?
2.: indulásnál mindig kapok egy hibaüzenetet, hogy tudnám eltüntetni?
"VboxClient: the VirtualBox kernel service is not running. Exiting."3.: beállítottam hogy egy terminálablak /ha számít a terminatorról van szó/ automatikusan induljon bekapcsolásnál szóval belépek és az megnyílik magától ez oké, olyan kérdésem lenne még hogy hogyan érhetném el hogy az alak középen legyen? vízszintesen és függőlegesen is középen legyen, ne a képernő bal felső sarkában.
[ Szerkesztve ]
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
Bohus
aktív tag
válasz beloadjoker #4367 üzenetére
2. Google keresőbe dobd be a hibaüzenetet, lesz olyan találat ahol kínálnak megoldást.
3. xfce4-terminal --geometry +0+0 paranccsal a bal felső sarkot tetszőleges helyre mozgathatod. Az első nulla helyett a kívánt vízszintes eltolást, a második helyett a függőlegest add meg. Középre igazítást hozzávetőlegesen ki tudod mazsolázni.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
beloadjoker
őstag
Szia!
Köszi a választ, ez a parancs megoldotta:
sudo apt-get --purge autoremove virtualbox-guest-*
Igaz azóta alapból némítva indul a gép na m1, remélem más gondom nem lesz belőle.
--geometry is bejött mert terminatorral is működik, szóval köszi.
Első kérdésre nincs valami ötleted? /cpou freki állítás/Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
growler
őstag
A Cinnamon frissítéskezelőjében, megjelent a 17.3-ra történő rendszerfrissítés lehetősége.
(Valószínű, a Mate is megkapta.) -
lev258
veterán
válasz King Unique #4371 üzenetére
Megjelent a menüpont tőle.
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
válasz beloadjoker #4369 üzenetére
Megnéztem - párom notiján van Xfce Mint -, csak információs jelleggel működik, állítani nem lehet. Az on demand az ajánlott mód ami rendben is van, akkor pörög a proci ha szükség van rá. Már többször találkoztam olyan gadget-tel ami nem működött, nem csak tálcaalkalmazás, talán a docky egyes moduljaival is volt probléma.
Ami nem jó, azt ne használd. Nem tudom pontosan mi lehet a háttérben, egy DE több disztróba is be van építve, amik változatosak és folyamatosan fejlődnek, így nehéz a mini appok működőképességét minden kiadásban biztosítani.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
growler
őstag
válasz King Unique #4371 üzenetére
A frissítéskezelőben katt. a "Szerkesztés" menüpontra.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Tetszik ez a tükörkiszolgáló választás.
Viszont nem lehet valahol beállítani,hogy automatikusan a leggyorsabbra álljon be?
Ne nekem keljen vele foglalkozni.Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
Bohus
aktív tag
Kinyírtam a Mintet, flash gyorsítást szerettem volna a mesa-vdpau-drivers telepítéssel és az /etc/adobe/mms.cfg fájl létrehozásával. GUI nem tölt be, ez fogad:
MDM: Xserver not found: /usr/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/lib/mdm/:0.Xau
Error: Command could not be executed!
Please install the X server or correct MDM configuration and restart MDMPróbáltam visszafelé: az mms.cfg állományt töröltem, mesa-vdpau-drivers-t leszedtem, de nem változott a helyzet. A "dpkg-reconfigure xserver-xorg" nem segített. Jól belakott rendszer, szeretném megmenteni. Mit tehetek?
[ Szerkesztve ]
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
sh4d0w
félisten
Terminalbol probald:
sudo service mdm restart
startxA Mintet nem nyirtad ki, csak a grafikus feluletet. Mondjuk pont ez az a resz, amivel a legtobbet lehet bibelodni, ha vmit elront az ember. Ha nagyon sokat kell veszodni vele, mentsd el a /home-ot ha nincs kulon filerendszeren, majd reinstall, /home-ot visszamasolod, aztan mar csak a szoftvereket kell visszarakni. Ez esetben ez itt nagy segitseg.
https://www.coreinfinity.tech
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, tegnap frissítettem 17.2-ről 3-ra , 64bit cinnamon. Azóta az Openttd-nek nincs ikonja a panelem, szóval ha, minimalizálom utána már vissza sem tudom hozni. A képen amit mutatok, a pirossal karikázott részen ott kéne lennie a játék ikonjának stb. Mi lehet a gond? Arra gondoltam, hogy összefüggésben van azzal, hogy lett ez az új preview kép a panelen. Itt a kép:
-
Bohus
aktív tag
Sikerült visszahoznom a rendszert!
Lehet, hogy nem az a beavatkozás okozta a bajt amit előzőleg felvázoltam, ugyanabban a munkamenetben futtattam egy frissítést is, ami jó pár csomagot érintett. A neten kutatva azt láttam, hogy ez a szindróma mindig frissítés után jelentkezik, de a problémára nem találtam orvosságot.
Végül az xserver-xorg és az mdm eltávolítása, majd ismételt telepítése után felállt a grafikus rendszer. Gyanítom, hogy a kettő közül vélhetően csak az xserver-rel volt gond.
-
Bohus
aktív tag
17.3 friss install melyik kernel verziót használja? Frissítettem a MATE rendszeremet de a frissítő nem nyúl a kernelhez, még a 3.13-ast használom. Ha jól tudom valamelyik 3.19.0-xx kerül fel, engem az xx érdekelne.
-
Ric4m0nd
aktív tag
Olvastam a 17.3 leírásában, hogy a 14.04-es ubuntura épül. Ez megdöbbentett, mert azt gondoltam, hogy szorosabban követik az új ubuntu kiadásokat, és pl. már 15.10-es rendszerre alapozzák. A kernel is 3-as főverziónál tart, amikor 4.3-at jelentik be a napokban.
Telepítettem a 17.2-t múlt hónapban, aztán a 17.3-at is futtattam USB-ről, de egyik sem kezelte a wifi kártyát a laptopomban közvetlen telepítés után, így csak LAN kábelről tudtam az internetre csatlakoztatni, hogy frissítsem, stb. A fórumokon olvastam, hogy csak a 4.X -es kernel már tartalmazza alapból a drivereket az újabb wifiadapterekhez.
Nagy kedvencem lett a Mint amióta megismertem, korábban csak Lubuntut, Xubuntut futtattam a gépeken. Ha viszont ennyire le vannak maradva a kernel verziókban, akkor lehet, hogy 16.04-től egy darabig újra az ubuntu disztrokat használom.
-
Atomantiii
addikt
Este feltelepítettem a laptopomra a linuxmint cinnamon 17.3-as kiadását, régebben próbálgattam már ubuntut, de egy ideje nem így gondoltam megnézem hol járnak most.
Viszont azt gondoltam, hogy egyes eszközök drivereivel gond lesz, de hogy a 4 tv tunerből egyiket se ismerje azt nem gondoltam volna.
Van rá esély, hogy valahogy működésre lehessen bírni valamelyiket vagy felejtsem el?
-
-
oncsi
őstag
válasz Atomantiii #4392 üzenetére
"Ez megdöbbentett, mert azt gondoltam, hogy szorosabban követik az új ubuntu kiadásokat, és pl. már 15.10-es rendszerre alapozzák. "
Az utolsó LTS a 14.04. A mint az LTS-re épül. A következő a 16.04 lesz.
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
lev258
veterán
válasz Atomantiii #4392 üzenetére
Miféle eszközök ezek? lspci, lsusb szerint
Milyen programmal próbáltad használni őket?
oncsi: Viszont az Ubuntu 14.04-ből érkező alverziók frissebb alapokat kapnak, míg a Mint-nél csak a kernelt cserélik.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Ric4m0nd #4397 üzenetére
Mivel ilyen csak emberek magánakciójából születhet, ezért nem.
A másik, amit már említettem a Mint-tel kapcsolatban is, de azon kívül is tartom:
Nemcsak a kernel fontos része a rendszernek, hanem a xorg, mesa és még néhány. Épp ezért egy egyszerű kernelcsere akár gondokat is okozhat bizonyos hardverekkel. Ha annyira újdonság kell, akkor pedig Arch-ot kell használni, vagy más rolling jellegű disztrót.[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
"lspci, lsusb szerint"
Ezzel most olyat kérdeztél, hogy nem tudom mire gondolsz, nem ismerem annyira a rendszert még.
Valami metv programmal próbáltam de nem látja egyik eszközt sem.
Az egyik Leadtek PCMCIA kártyás tv tuner, a másik Avermedia H830 USB-s tuner, de van még ilyenem is többek között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest