Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4851) King Unique válasza ubyegon2 (#4835) üzenetére


King Unique
titán

"Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem"

Mese... nem ezt mondtuk. Pusztán azt, hogy nem létszükséglet a kímélő beállításokat alkalmazni, ha egy jóval erőforrás igényesebb rendszernél sem okoz különösebb gondot ezek hiánya. Amit a gyakorlat, itteni SSD topikok megint igazolnak. Azok a beállítások és optimalizációk, amelyek bizonyos funkciók megfelelő működéséhez kellenek, azok természetesen szükségesek. Valamint a tesztben bemutatott olyan durva terhelést sem fog vsz a felhasználók többsége pár-néhány év alatt elérni, ami gondot okozna írásmennyiség tekintetében. Előbbire visszautalva a gyorsítás kapcsán, ha egy kategóriákkal hardverigényesebb rendszer nem lassul be natúr beállításokkal használva SSD-n, akkor egy alapból jóval kisebb erőforrás igényű sem nagyon fog. Aki mindezen állításokat annyira firtatja, mutasson példákat, teszteket az ellenkezőre! Én tovább nem ragozom, aki nagyon be akar állítani xy dolgot +ba, tegye. :D

[ Szerkesztve ]

(#4852) ubyegon2 válasza Syl (#4833) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Smart adatokban vezérlőtől függ a kijelzés, vannak terminalos parancsok, de azok után amiket írtatok, mit foglalkoztok vele!? Ezt halál komolyan kérdeztem! A KU által linkelt tesztek alapján felesleges lenne kutakodnom a parancs után. ;)

Másrészt a KU ft által említett HDS van Linuxra is, ha már...

(#4837) whbear
Szerencsére nem ők vannak többségben, sokan azért odafigyelnek az optimális használatra, ha már kímél és gyorsít is egyben. Van aki meg lefitymálja ezeket, mert mindenkinél okosabbak vagy megtéveszti őket a sok új marketingelt írás.Nem írtam soha, hogy kímélni kell az SSD-t, optimalizálni viszont érdemes. Akinek meg sok memóriája van és nem rakja ramba a cache-t. :U Csak a sleep, hogy egyből lássa, hol tartott, utána nem számít, hogy mennyit gyorsul a böngészés. A tempet az SSD gyűlni szintén marhaság, ha ramdiskbe is lehet tenni. Vagy mi tudjuk rosszul! :Y

(#4844) Sonja Nem annyira kár, fw frissítésen kívül nem is ajánlják semmire a hozzáértők. (itt nem Syl és King Unique fórumtársakra gondolok most) :D

(#4836) Syl

"kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et"

Ilyeneket olvastál benne? Tempre biztosan tmpfs írtam/tunk, swap kikapcsolást sem írtunk, legfeljebb swappines optimalizálást, de ha neked nincs ezek között különbség akkor nem számít! :N

[ Szerkesztve ]

(#4853) Syl válasza ubyegon2 (#4852) üzenetére


Syl
nagyúr

>Ilyeneket olvastál benne?

Ugye most csak direkt cseszegetsz? :B
Összetett mondatot írtam.
Miután felmegy a gépre a linux, az ügyes írásod szerint végigellenőrzöm a dolgokat, ám az ilyen "kapcsold ki a hibernálást", "kapcsold ki a swap-ot", "irányítsd hdd-re a temp-et" stílusú kímélést én valóban értelmetlennek tartom.
Jelentése:
- a te írásod nekem hasznos, végig szoktam rajta menni
- a mások által hangoztatott kikapcsolgatások szerintem feleslegesek.
;)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4854) King Unique válasza ubyegon2 (#4852) üzenetére


King Unique
titán

A HD Sentinel linuxos verziója elég basic, nem hiszem, hogy ezen adatokat mutatná.

amúgy meg szerintem ez a stílus és kifakadás már kicsit sok, gyerekes... :U

(#4855) ubyegon2 válasza King Unique (#4854) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lehet, hogy debilis vagyok, de eleinte ti kezdtétek azzal, hogy mekkora hülyeség ez az egész SSD kímélése, mert egy 13 terás SSD topikban milyen tesztek vannak, persze már kissé visszakoztál, hogy azért bizonyos optimalizálás azért mégis hasznos lehet!

Egy kezdő már rá is cuppant a ti fikázásotok alapján erre. Mindenki azt csinál az eszközeivel, amit akar, de az ilyen topikokban se kéne azért kategorikusan ilyeneket írnotok, amiket írtatok, ezt neked nem kéne mondanom! ;)
Még jó, hogy Syl ft bevallotta, hogy nem is ért hozzá, nem is érdekli, de beáll a véleményed mellé.
Nyíltan leírtam, hogy ez felelőtlenség. Attól, hogy kissé sértően ledebilezel, még ez sem változtat a tényeken.

Mivel már tegnap javasoltam, hogy folytassuk ezt az SSD témát máshol, újra ezt kell mondanom, mint TG, csak megérted, miért. ;)

(#4853) Syl Neeem! :N
Máskor ne írj összetett mondatot, KU ft már írta is az ikát, debilis vagyok. Ez van! csak tőmondatokban :D

(#4856) King Unique válasza ubyegon2 (#4855) üzenetére


King Unique
titán

Viszont még mindig nem teszel különbséget bizonyos dolgok között és összemosod őket. Nem fogom még egyszer leírni, hogy mi az xy funkció működéséhez szükséges optimalizálás és egy manapság nem feltétlen létszükségletnek számító íráscsökkentés között a különbség.
A fórumtárs eredeti felvetése az volt, hogy pl. a sleep és hibernálás tönkreteszi-e az SSD-t? Hát vsz nem, mert nem fog rá pár év alatt X 100 TB írást generálni. Ha egy jóval terebélyesebb Windowsnál nem okoz gondot, akkor egy Linux esetében sem fog. Mi ebben a felelőtlenség, talán vannak tesztek, beszámolók, amik ennek ellenkezőjét alátámasztják? Nem találkoztam még ilyennel, itt a fórumon sem. Ráadásul abban a topikban az illető, aki engem is kiokított, pl. SSD-re torrentezik és még úgy sincs gond a meghajtóval.
Szerintem ezzel ki is van vesézve a téma. Aki akarja, persze követheti a leírást és beállíthat aprólékosan mindent A-Z-ig. De, aki nem, vagy csak A-G-ig, az övé sem fog csak úgy tönkremenni. Előbb fog közbeszólni inkább a tervezett elavulás, programozott élettartam.

A KU olyat nem írt, nem kell kiforgatni és mártírkodni...

[ Szerkesztve ]

(#4857) ubyegon2 válasza King Unique (#4856) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

2x említettem, hogy ezt itt ne folytassuk. Ebben a topikban kiszálltam az SSD szakértésből, mert elegem van a szőrszálhasogató magyarázatokból. Írhatsz ide SSD szakértő blogot kezdőknek nyugodtan, már csak a berus.berus írása van fenn.

Az, hogy egy illető téged kioktat valamiről, nem kéne, hogy elég legyen, hogy elhidd! szerintem

gyerekes, gyermeteg jelző felnőtt esetén debilis-t jelent amúgy

thread end

[ Szerkesztve ]

(#4858) Bohus válasza kislaci (#4799) üzenetére


Bohus
aktív tag

Tegnap este feltöltött akkuval elaltattam a gépet. Ma délután 19 óra alvás után ébresztettem, 66%-nál járt az akksi. Az akku kapacitásának (üzemidejének) és a gép átlagos használat melletti fogyasztásának ismeretében úgy számolom, hogy a notebook teljesítményigénye 0,75W sleepben. Ez a normál fogyasztás ~ 5%-a.
(Lenovo 3000 V100 Intel T2400, 2GB DDR2).
Notebooknál rövidebb munkaszünetet érdemes felfüggesztéssel áthidalni. Az asztali gépemet is meg fogom vizsgálni.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#4859) Syl válasza ubyegon2 (#4857) üzenetére


Syl
nagyúr

Mivel ennyire a szívedre vetted az SSD-vel kapcsolatos ellenvéleményem, javaslom töröld(tesd) az ilyen irányú hozzászólásaimat. :R

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4860) ubyegon2 válasza Syl (#4859) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Dehogy vettem szívemre! (attól, hogy ellenvélemény, miért törölném, semmi jogalapja nincsen, mindhármunk szava ugyanannyit ér itt) Örülök, hogy nincs már szükség ezekre az óvintézkedésekre, ezért is töröltem az írásomat az Összefoglalóból. Mindig tanul az ember, meg minek erőlködjek azon, hogy meggyőzzem az embereket, itt írtam is egy jellemző példát King Unique fórumtársnak, aki egyszerűen csak egyeseknek nevezi az ilyen bigottakat, mint én.

legyen ez a téma záróképe

Azér' a feltétlenül szó jelentését nem ártana elemezni, de lehet, hogy én ismerem rosszul. ;)

A Ti hozzászólásaitokat dehogy törlöm, lesznek még új Linuxosok, használják csak ezeket jótanácsnak, mint ahogyan a kislacit is simán Ti tudtátok meggyőzni! :R

sok sikert ezután minden SSD-snek Linuxon!

[ Szerkesztve ]

(#4861) King Unique válasza ubyegon2 (#4860) üzenetére


King Unique
titán

Pontosítás végett másik topikban a szaki sem erősítette meg az íráskímélés szükségességét és a megszólításnál inkább ő kívánt helyesbítést... Az "egyesekben" nincsen semmi negatív, gyakorta használatos szó, de volt itt más téves értelmezés a korábbi szavak kapcsán is [link].

END

[ Szerkesztve ]

(#4862) ubyegon2 válasza King Unique (#4861) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jogos, összekevertem az infantilissel, de a vége itt is így alakul: értelmileg fejlődésében visszamaradt [link] :U

Ha úgy említünk többeket, hogy egyesek, az meg tisztán pejoratív értelemmel bír.

Lassan leesik, hogy Linuxos topikban Te Wines írásokra hivatkozva Wines megoldásokra gondolsz.
:(

[ Szerkesztve ]

(#4863) lev258


lev258
veterán

Ha mondhatok ilyet, a többit privátban beszéljétek meg. Az OFF-olás már túl nagy mértékű lesz.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4864) ubyegon2 válasza lev258 (#4863) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mondhatsz ilyet, én már 2x próbáltam átirányítani a thread-et az SSD-s írás bloghoz, de nem sikerült! :U
Szintén TG fórumtársunk ezt csak a saját topikjaiban tartja fontosnak.

[ Szerkesztve ]

(#4865) King Unique


King Unique
titán

Ha jól olvasom, akkor Linux Mint 18 május/ június környékén fog megjelenni [link]. Remélem abban már meg lesz oldva ez a laptopos fényerő probléma, mert 17.3 Cinnamon esetében sehogy nem tudom beállítani, hogy megjegyezze az adott értéket... :((( holott ugyanaz korábban 17/17.1/17.2-nél simán működött.

(#4863) lev258: már megvolt [link]

[ Szerkesztve ]

(#4866) Syl válasza King Unique (#4865) üzenetére


Syl
nagyúr

Hátha addigra megtanulják a srácok a sleep funkció leprogramozását is :B Vagy kérdezzék meg az Apple-t vagy az MS-t, hogy kell csinálni. Nem szégyen a kérdezés :D

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4867) lev258 válasza Syl (#4866) üzenetére


lev258
veterán

Na persze, szerinted majd válaszolnak. :DDD
Egyébként nem olyan egyszerű a dolog. Amikor hivatalosan is bejelentették a Valve-nál, hogy SteamOS-en nem támogatják a funkciót, akkor volt róla több részletes írás is, mi a probléma, mi van a háttérben (amibe igen komoly perifériakezelés is beletartozik).
pl. nagyságrendekkel egyszerűbb lenne, ha csak a nyílt driverek lennének, vagy a zártakat alávetnék bizonyos teszteknek és javításoknak
És ez csak az egyik fontos elem.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4868) Syl válasza lev258 (#4867) üzenetére


Syl
nagyúr

Nos, nálam csak nyílt drivereket találnak, úgyhogy hajrá :D
A 12.04-es ubuntu és variációi (valamint az akkori Manjaro is) tökéletesen szlípeltek. Utána valamit elkeféltek a srácok, mert akármit próbálok, nem megy. :O

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4869) King Unique válasza Syl (#4866) üzenetére


King Unique
titán

Ja, nálad meg felébreszti a gépet, ahogy olvasgattam. Én ilyet nem tapasztaltam, max olyat, hogy ha rendesen leállítom a rendszert és ezzel kikapcsolom a laptopot, akkor újra bekapcsol...bár ezt nálam már eljátszotta párszor az Ubuntu 15.10 is. Jó kis fícsör ez is. :D Windows alatt nem csinált ilyet soha.

Amúgy ez a fényerő azért is bosszant, mert a 17.3 Mate kiadásnál meg simán működött. Csak annál a felület nekem túl puritán és a beállítási lehetőségek is korlátoltak. A Cinnamon meg pont a kedvenc, de azért csak megszívat ilyen hülyeségekkel... :(((

Majd kipróbálom pendrive-on a KDE változatot is, de nekem a KDE 4 nem tetszik annyira, inkább már az 5-öst szoktam meg. Viszont az csak a 18-as verzióban fog debütálni, ha jól tudom.

[ Szerkesztve ]

(#4870) lev258 válasza King Unique (#4869) üzenetére


lev258
veterán

Pedig a Windows 10-esnél is időről időre panaszkodnak rá, hogy bekapcsol éjszaka a gép. Ott meg a félhibernálásos leállítással vannak gondok (bár az legalább inaktiválható). :))
De amúgy igen, én is remélem, hogy a 18-as verzióban alkotnak valamit.
A KDE5 sokak szerint még mindig nincs kész, nincs olyan állapotban. Mivel a Mint-nél csak LTS kiadások vannak, nem biztos, hogy ilyen hamar bevállalják.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4871) Syl válasza King Unique (#4869) üzenetére


Syl
nagyúr

Ubuntu, Mint - lemegy sleep-be, majd 5 mp után magától felébred. (a wol meg ilyen marhaságok ki vannak kapcsolva a biosban).
Debian - szimplán csak belefagy a sleep-be :(((
Win 8.1/10 - hibátlan sleep.
Szóval időnként rám jön az idegrángás ;] és ilyenkor késztetést érzek, hogy a vindózt rakjam a grub első helyére...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4872) King Unique válasza lev258 (#4870) üzenetére


King Unique
titán

Nálam a W-ből 7/8.1 egyelőre az etalon, főleg utóbbi a kedvenc. A X-es csak próbálgatni van fent, de ilyen alvó módból felébresztéses hibát nem tapasztaltam. Vagy, ha a kikapcsolt gépet kapcsolja be éjjel, az elég extrém lenne...de olyat sem vettem észre. Igaz nálam a muli-boot miatt alapból ki van kapcsolva a fast startup, mert azt rendszertől függetlenül ki kell ilyenkor.
Ha már az Ubuntunál lesz Unity 8, akkor Mintben is elférne egy KDE 5. Utóbbi lehet bugos itt-ott, de a 4-es már elég uncsi és manapság úgyis a flat dizájn megy.

(#4871) Syl: gondolom hardveres oka van főleg, mert lehet másik gépen meg jól működne.

[ Szerkesztve ]

(#4873) Dhampir válasza Syl (#4871) üzenetére


Dhampir
félisten

Mint a pingvin fenn a fán,
A felhasználó oly vidám,
Ajkáról ki sem fogy a "nóta".
Ha telepít valahol,
Sok kis pingvin így dalol,
Fújja estig kora reggel óta.

Évek szállanak a kernel-fák alatt,
"nem sleepel a gépem".
Boldog dallama így önti dalba ma:
Csuda jó, gyönyörű a Mint-em.

:D

(#4874) growler válasza Syl (#4871) üzenetére


growler
őstag

Szerintem is vastagon közrejátszhat a hardverkonfigod ebben a sleep mizériában.
Csak azért gondolom, mert még egyik telepített rendszeremnél, (Pinguyos 11-04 - 12.04
Mint 13, 17 (1, 2, 3) sem volt gond a felfüggesztéssel.
Sőt, a nagyon sok live CD-n kipróbált egyéb distrónál sem.

(#4875) ubyegon2 válasza growler (#4874) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Sokan azért is szeretik a Linuxot, mert szutyok hw esetén mindig rá lehet kenni, hogy az a hibás! :D
Még jó hogy ez a fajta alváshiány nem fokozza a suicid hajlamot.

(#4873) Dhampir Ez fájt még nekem is, hát még annak aki alváshiányos gépen szív! :DD Nem lenne rossz, ha minden Linux hibát megénekelnél és a végén egy blogbejegyzésben közreadnád! ;]

Különben még az is lehetséges, hogy a túl kék képernyő szín okozza az alváshiányt, mint a zembereknél. :F

[ Szerkesztve ]

(#4876) SirAlo


SirAlo
aktív tag

Helló, ha felrakom LinuxMint cinnamon alá az Xfce felületet akkor az egyenértékü aval mintha alapból az Xfce felülettel raktam volna fel a Mintet ? Illetve nekem 17,3 -as Mint van fent, viszont a weboldalrol csak 17,2-re van Xfce felülettel, akkor 17,3-ra még nem lehet felpakolni az Xfce-t ?

(Virtualboxba próbáltam ki az Xfcet és testreszabhatóbbnak tűnik mint a cinnamon kisebb gépigénnyel , pl. a panelon is be lehet állítni hogy csak ikonokat jelenítsen meg ne úgy mint pl. Win Xp-be)

(#4877) lev258 válasza SirAlo (#4876) üzenetére


lev258
veterán

Van 17.3 xfce változat, a magyar oldalon is kinn van (nem túl régen jelent meg).
Nagyjából ugyanaz lesz így is, esetleg néhány előtelepített programban lesz különbség.
Állítólag be lehet valahol állítani, vagy van olyan kiegészítő, ami tudja.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4878) SirAlo válasza lev258 (#4877) üzenetére


SirAlo
aktív tag

$ sudo add-apt-repository ppa:xubuntu-dev/xfce-4.10
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install xubuntu-desktop.
(ennel irja hogy teljes)

igy kell telepitni ? Neten talaltam leirast hozza

Van egy ilyen valtozat is:

$ sudo add-apt-repository ppa:xubuntu-dev/xfce-4.10
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install xfce4

(#4879) ubyegon2 válasza SirAlo (#4876) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem csinálj egy tiszta Mint 17.3 XFCE telepítést, kezdj el vele ismerkedni, próbáld a beállításokat!

Ha még nem is láttad, addig tök felesleges kérdéseket feltenni, hogy ezt vagy azt meg lehet-e csinálni.
Bocs, hogy ezt mondom, de ha még a disztrót sem találod meg, akkor van mivel tölteni az idődet a 17.3 telepítése után.

A Cinnamon testreszabhatóbb, de erre majd rájössz, ha megismered mindkettőt! :)

(#4878) SirAlo Ezek a Xubuntus ppa-k, felejtsd el őket. A Mint 17.3 XFCE már 4.12-es verziót használ.

[ Szerkesztve ]

(#4880) SirAlo válasza ubyegon2 (#4879) üzenetére


SirAlo
aktív tag

Cinnamon-om van most , nem szeretnek teljes ujratelepitest mert akkor mindent ujbol fel kell rakni stb... Cinnamon-ba pl. hogyan lehet azt beállítni hogy alul a tálcán csak ikonokat jelenítsen meg ?

Ablaklista beállításokba csak ennyit találtam:

(#4881) ubyegon2 válasza SirAlo (#4880) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem akarod, hogy a böngésző fülek megjelenjenek?

Kattints az ablaklista kisalkalmazás eltávolítás gombjára, ami a képeden jobb felül van.
Mindent el tudsz a panelről távolítani, ha jobb gombbal rákattintasz.

vagy innen:

Lehet, hogy érdemes lenne előbb a Cinnamont megismerni, mielőtt lecseréled?

[ Szerkesztve ]

(#4882) Syl válasza growler (#4874) üzenetére


Syl
nagyúr

+(#4872) King Unique

Csak az a gond, hogy ezen a hardveren, ahogy írtam, a régebbi linuxot hibátlanul sleep-eltek.
A hardver egyébként: Asrock B75M-ITX, i3-3250, 2x4 GB DDR3 HyperX 1600 és egy Samsung 256 GB 850 EVO. Ennyi. Más nincs a gépben.
Ja és nem minden sleep problémás. Kb 10-ből 7.
Windowsnál 10-ből 0 :F

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4883) SirAlo válasza ubyegon2 (#4881) üzenetére


SirAlo
aktív tag

Nem erre gondoltam, hanem hogy csak ikonok legyenek ahogy Windowsba :

(#4884) ubyegon2 válasza SirAlo (#4883) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hát itt is azok vannak + amit még beraksz a panelra.

A kinézetét a panelnak meg az ikonoknak könnyen megváltoztathatod kedvedre pár kattintással, ez nem Win. Van sok letölthető ikon meg téma is.

[ Szerkesztve ]

(#4885) SirAlo válasza ubyegon2 (#4884) üzenetére


SirAlo
aktív tag

Igen csak ha elinditasz valamit akkor mar ugy hozza be mint az XP-be , erre van Mintbe is megoldas Window List With App Grouping csak ennél meg azt nem lehet beállítni hogy csak az adott kijelzőn lévő programot jelenítse meg , vagyis ha a bal monitoron fut valami akkor csak a bal panelon jelenjen meg (Dockokkal is probalkoztam azoknal is ez volt a gond:)
De lehet csak nekem vannak tul nagy igenyeim ezzel kapcsolatban

(#4886) ubyegon2 válasza SirAlo (#4885) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:U Hmm, nem tudom, ennyire nem mélyültem el ezekben, de ha totál olyat akarsz, mint a Win...akkor azt kellene használnod! :D

(#4887) Bohus válasza SirAlo (#4885) üzenetére


Bohus
aktív tag

Az paneles egy ikonos megjelenítés megoldható Cinnamon alatt, KDE környezetben és MATE alatt is. Nem tudom, hogy több monitoros üzemben (vagy virtuális asztalnál) csoportosítja-e az összes kijelzőn futó alkalmazásokat, nincs vele tapasztalatom, ki kell próbálnod.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#4888) Bohus


Bohus
aktív tag

KDE alatt kipróbáltam, a panelen az "ikonos feladatkezelő" plazmoidot kell hozzáadni. A futó alkalmazásnak megjelenik a panelen az ikonja, több példányban futtatva ez egy apró + jellel kiegészül. Egeret ikon fölé vezetve megjelennek a futó ablakok miniatűrjei. Másik virtuális asztal ablakait nem vonja össze, önállóan kezeli.

A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

(#4889) zodo


zodo
nagyúr

Lehet korábban már kérdeztem de továbbra is fennáll az apró problémám.
Opera az előnyben részesített böngésző és a képen látható flash player téma a gond.
Imént frissítettem 34.0.2036.47-ről 34.0.2036.50-re de semmi változás.
Elmegyek a flash plugin letöltési oldalára akkor azt látom hogy nekem az fent van a csomagkezelő szerint.
Viszont Firefox 43 -al problémamentes a lejátszás.

Ötlet?

(#4890) ubyegon2 válasza zodo (#4889) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem használok FF-on kívül mást, de ezt próbáld meg.
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#4891) zodo válasza ubyegon2 (#4890) üzenetére


zodo
nagyúr

Köszönöm, lev258-nak is!

Időközben synaptic segítségével feltettem a pepperflashplugin-nonfree 1.3 -at restart Opera és minden rendben. :R

(#4892) ubyegon2 válasza zodo (#4891) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Örülök, hogy sikerült! Mostanában úgyis kevés itt a sikerélmény. :) Szerencse, hogy épp tegnap volt a másik topikon szó róla.

[ Szerkesztve ]

(#4893) zodo válasza ubyegon2 (#4892) üzenetére


zodo
nagyúr

Hát még én, nagyon nem értek a lelkivilágához ha nincs synaptic vagy egyéb egyszerű "katt ide a telepítéshez" már meg vagyok lőve. :B :)
Lassan azért érik a teljes rendszer áttérés csak a játékok végett marad az ablak.
Nincsenek nagy igényeim, nem munkára használom a rendszert így teljes mértékben kielégíti a szükségleteimet, sőt.

(#4894) lev258 válasza zodo (#4893) üzenetére


lev258
veterán

Van, akinek munkára és akár játékra is. Idejét sem tudom, mikor indítottam utoljára az öreg XP-met. :DDD

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4895) ubyegon2 válasza zodo (#4893) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerencsére a kezdeti nehézségek ellenére a legjobb úton haladsz, ritka egyszerű felhasználónál, hogy synaptic nem elég a probléma megoldására. Ha meg ilyen van, többnyire itt tudnak segíteni a hozzáértők! :R

(#4894) lev258 Neked még xp-d van!? ;] Mondjuk tök mindegy mit nem indít az ember, én is csak mementónak tartom a HDD a win7-et.

[ Szerkesztve ]

(#4896) lev258 válasza ubyegon2 (#4895) üzenetére


lev258
veterán

Én ott álltam le az "ablakszereléssel", de megtartottam emlékbe. :C

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4897) nemurea válasza ubyegon2 (#4895) üzenetére


nemurea
aktív tag

A kommentek hatására újra elővettem a témát a gépemen én is, tényleg életet lehet lehelni a flash-ba a Chromium alatt is, de én egyszerűen nem találtam a Kubuntus csomagkezelőben a pepperflash-t, minden módon kerestem, a plusz források be vannak kapcsolva.. Ha más is így járna, akkor (bár már leírták páran):

sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree

Ha esetleg valaki tudná, hogy vagy én mit csinálok rosszul, vagy a Kubuntuban mit kell még beállítani, hogy ezeket a most már standard kiegészítőket lehessen telepíteni, érdekelne. Hasonlóképpen, szintén ma, másik gép: Xubuntu 15.10, telepítettem volna a Google Chrome-ot az Ubuntu Szoftverközpontból, az sincs sehol sem. Chromium szépen felment. Mit kellene még átbillentenem?

(#4898) lev258 válasza nemurea (#4897) üzenetére


lev258
veterán

A pepper-ről nem tudok nyilatkozni, de a Chrome nincs benne a Szoftverközpontban egyik rendszeren se, nem terjeszthető csak úgy. A Google-tól kell letölteni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4899) afi0903


afi0903
aktív tag

Sziasztok!
Elkezdett csak úgy magától fogyni a szabad helyem, megnéztem mi eszi ennyire a helyet, a '/var/log/'-ban a 'kern.log' nevű fájl a 240 GB-jával :Y . Hogy tudom letörölni? Simán töröljem le vagy hogy?

[ Szerkesztve ]

(#4900) lev258 válasza afi0903 (#4899) üzenetére


lev258
veterán

Ott valami komoly gond lehet, ha egy meghízott. Első körben töröld, aztán ki kellene deríteni, tovább csinálja-e és ha igen, miért.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.