Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4951) Lathronos


Lathronos
őstag

Épül-szépül az openboxos Mint 17.3 remaster :D Még hozzáadok ezt-azt, kigyomlálom a felesleg erőforrászabáló dolgokat, kap szép magyar fordítást a menü és a conky, aztán teszt és ha minden rendben van, akkor holnap reggel már tölthető is lesz.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4952) sonar válasza Lathronos (#4951) üzenetére


sonar
addikt

Lehet tudni, hogy mivel csinálod?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#4953) ubyegon2 válasza sonar (#4952) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lehet tudni. :)

Remastersys & Pinguybuilder: avagy hogyan készítsünk egyedi összeállítású Ubuntu-t vagy Linux Mint-et

Írta is, hogy frissítésre szorul.

(#4954) Lathronos


Lathronos
őstag

Na a menü kifogott rajtam, széthullott az egész. Ha nem sikerül kijavítani, egy napi munkám veszik kárba. Kezd nagyon elegem lenni az openboxból. :W Méghogy könnyen konfigurálható, persze...

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4955) sonar válasza ubyegon2 (#4953) üzenetére


sonar
addikt

THX
:R

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#4956) Lathronos


Lathronos
őstag

colomb2 fórumtársunknak hála megoldódott a menü probléma is, az utolsó simításokat végzem, aztán töltöm is fel. Holnap reggeltől aki kíváncsi rá, le is töltheti az openboxos 32 bites Linux Mint 17.3-at. :D

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4960) syler123 válasza Lathronos (#4958) üzenetére


syler123
veterán

Az a baj, hogy pont erre nem alkalmas a Linux. A netezésre. Direkt ezért váltottam linux-ra htpc-n, de Windows alatt sokkal gördülékenyebb volt a böngészés. Itt nincs normális hardware-es gyorsítás lapozásnál stb, így semmit sem ér. Hiába fogyaszt kevés ramot, mire megyek vele? Abból van 4gb, böngészésre elég. De nem fluid a dolog az a probléma. Legalább torrentnél alacsony a cpu használat, de ennyi...

Próbáltam az összes böngészőt.

[ Szerkesztve ]

(#4961) Lathronos válasza syler123 (#4960) üzenetére


Lathronos
őstag

Akkor mi mindannyian hülyék vagyunk akik linuxot használunk, mert nem vesszük észre milyen bugos használhatatlan vacak? :DDD Én 8 éve használok linuxot és eddig az általad felvázolt problémákkal sosem találkoztam. Minden hardvert jól kezelt, és nem akadt, lag-olt, tearing-elt(ez alól kivétel az XFCE, de ott csak a compton kompozitort kell telepíteni ezen hiba javítására). Viszont az lehet, hogy nem HTPC-kre nincs optimalizálva egyik disztro se. Nem tudom, én PC-t és laptopot használok.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4962) Lathronos


Lathronos
őstag

Más: ha valaki kíváncsi a 32 bites Openbox Mint 17.3-ra, itt olvashat róla és töltheti le. :)

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4963) spammer válasza syler123 (#4960) üzenetére


spammer
veterán

"Az a baj, hogy pont erre nem alkalmas a Linux. A netezésre."

A te gépeden lehet. De azért ilyen általános kijelentéseket ne tegyünk.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#4964) syler123 válasza spammer (#4963) üzenetére


syler123
veterán

2-ből 2 gépen. 3. -on meg kapásból boot után live lemez nem ad képet :D Utóbbi egy eléggé korszerű gép, I5 4670k, Radeon 7870 Black. (Meg tudom oldani, hogy legyen kép kis szenvedéssel, de hogy enélkül feltelepíteni sem tudom az egy vicc...)

Várom a 16.04-et, remélem lesz változás.

Lathronos: lehülyéztem én bárkit is? 2 gépen is használok linuxot, az egyik Mint, a másik Xubuntu, szerintem jogomban áll leírni a tapasztalatomat :D De cáfoljatok meg, vannak böngésző tesztek, mondjátok azt hogy a Win nem jobban teljesít... Hiába pedálozunk a rammal, ennek is akkor lenne lényege ha 1gb ram lenne a gépben, de ez már filléres tétel...

Laptopon egyébként nem vészes, arra nem is szeretnék Windows-t, de pont a gyenge htpc-n nem teljesít jól, amit sajnálok, mert szeretem a rendszer letisztultságát, semmi csicsa.

[ Szerkesztve ]

(#4965) Syl válasza syler123 (#4964) üzenetére


Syl
nagyúr

Azt azért ne felejtsük el, hogy a hardveres gyorsítás milyensége a VGA driver sara.
A Winfanboyok meg szeretik állandóan hangoztatni, hogy ilyen ügyben a kártya gyártója a hibás ;)

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4966) lev258 válasza syler123 (#4964) üzenetére


lev258
veterán

"kapásból boot után live lemez nem ad képet"
nomodeset
Egyébként igen. Épp abban az időszakban vagyunk, amikor az AMD támogatás gyökeresen változik, pozitív irányba.
A hardveres gyorsításról meg párszor már volt szó, az ehhez szükséges csomagokat külön fel kell tenni, valamint aktiválni a funkciót az egyes programokban. Bár nekem még Intel-lel se volt rá soha szükségem.
Probléma esetén nem elkönyveljük, hogy sz** a Linux, hanem érdeklődünk és utánamegyünk a problémának. Nem garantált, hogy megoldódik, de egy próbát megér.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4968) borix válasza lev258 (#4966) üzenetére


borix
őstag

A hardveres gyorsításról meg párszor már volt szó, az ehhez szükséges csomagokat külön fel kell tenni, valamint aktiválni a funkciót az egyes programokban
Hol van ez leírva egyszerűen magyarul?Milyen szükséges csomagokat kell föltenni külön és hová kell aktiválni a milyen programoknál?
Ne gyere azzal,hogy irány a kezdő topic és faggatózzál fürkésszél!
Nekem az alaplapi Intel videó kártyához Ubuntu és variánsai alatt általános videó kártya driver van.
Manjaro alatt volt hozzá nyílt driver.

(#4969) syler123 válasza lev258 (#4966) üzenetére


syler123
veterán

Igen Igen a nomodeset-et te ajánlottad korábban, úgy ad képet kb 640*480-ban, aztán "talán" zárt driverrel jó lenne, de aztán már nem foglalkoztam vele. Live rendszeren döntöttem volna el hogy akarom-e, de abban a formában élvezhetetlen volt kipróbálásra.

Remélem igazad lesz az Amd-vel kapcsolatban. A htpc-ben amd vga és a proci is és nem tökéletes a dolog. Én nem olvastam ilyesmit, hogy mi kell a hardware-es gyorsításhoz.

Ha ilyesmire gondolsz, ezeket a köröket már lefutottam, utána meg még egy bughalmaz is lett a firefox :)

[ Szerkesztve ]

(#4970) lev258 válasza borix (#4968) üzenetére


lev258
veterán

"általános videó kártya driver van"
?
Intel-hez csak és csak a nyílt driver van. A hardveres gyorsítással nekem kevés a személyes tapasztalatom, mivel egyáltalán nem használom, de mind a zárt, mind a nyílt driverekhez létezik és használható. Csak utóbbinál nem települ automatikusan, ahogy maga a videódriver.
syler123: Van itt egy kolléga, ő szokta ezt leírni több topik-ban is. A nevét még keresem, de az avatar-ja a tiéddel egyezik. Ő már látott olyat, aki használt hardveres gyorsítást. :DDD
Mint írtam, kell a megfelelő csomag is, nem elegendő az alkalmazásban engedélyezni. Flash gyorsítást pedig ezzel ne várj, legfeljebb a Chrome-féle pepperflash-sel.

Már tervben van egy kissé gatyábarázott Összefoglaló, majd ezeket is hozzáveszem.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4971) lev258 válasza lev258 (#4970) üzenetére


lev258
veterán

A kolléga neve Fenyő.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4972) syler123 válasza lev258 (#4971) üzenetére


syler123
veterán

Köszi, még korábban ő segített nekem a tearing megszüntetésében :)

Olvasgatok addig is, hátha meg sikerül oldani.

(#4973) Raynes válasza syler123 (#4960) üzenetére


Raynes
tag

Rosszul próbáltad. Nem volt fent a megfelelő videodriver. Ha az rendben van, akkor Chrome-ban, Chromiumban, Firefoxban, Iceweaselben, Pale Moonban is kell lennie gyorsításnak, a chrome://gpu/ és az about:support lapokon tudod ellenőrizni.

Pont ez az, hogy a Linux, ha valamiben jó, akkor az nem csak az alacsonyabb erőforrásigény, hanem a fluidság, böngészés, hálózatkezelés. Sokkal jobbak a linuxos fájlrendszerek (sokkal gyorsabbak, nem töredeznek, sok apró fájlt megdöbbentően gyorsabban kezelnek, fényéveket vernek az elavult NTFS-re), jobb a Linux kernel erőforráselosztása, memóriakezelése (nem lapoz ki mindent a lapozófájlba észnélkül, nem recegteti a HDD-t, tényleg kihasználja a memóriát, nem csak üresen hagyja állni), sokkal gördülékenyebben indulnak a programok, meg sokkal pattogósabban nyílnak vissza, ha véletlenül bezártál egy alkalmazást. Hidd el, ezekben köröket ver akármelyik Windows

Nekem pl. ilyen szaros kis 1 giga RAM-os, atomos EEE PC-m van átmenetileg, és ezen Win7 alatt míg betöltött a Watersucks, a hajam kihullott, majdnem fél perc volt, ugyanez Linux alatt csak tényleg néhány másodperc ugyanannyi füllel, és a fülek, weblapok is gördülékenyebben nyílnak meg és töltenek be. Ugyanez volt a régi laptopomon, azon pedig KDE4 volt, meg 64 bites, ami még a Windowsnál is erőforrás-igényesebb, de mégis sokkal gördülékenyebb volt, mint egy XP.

A hálózatkezelés is fejlettebb, mint a Windowsé. Ha pl. torrentezel, mint állat, akkor Windowsnál el is felejtheted a böngészést általában, le kell korlátozni hozzá a torrentet, Linux alatt meg a kernel alapból végez traffic shapeinget, meg csomagtömörítést, és még teljes gázas torrentezés mellett is vígan lehet netezni. Plusz a Linux sokkal több nyitott hálózati kapcsolatot kezel, míg a Windows már kevesebbtől is beleáll a földbe, pont ezért korlátozták XP SP3 alatt a nyitott TCP kapcsolatok számát. Igaz a Vista/W7 és attól felfelé nincs ez a korlátozás, de a Windowsoknak sose tartozott erősségük közé a hálózatkezelés.

(#4974) géeles válasza Lathronos (#4951) üzenetére


géeles
aktív tag

Felraktam, tetszik is. Nem sikerül beállítást találmom a második monitorra, egyenlőre kép sincs, ha később csatlakoztatom..
Szeretném, ha menne.
Segíts!
:(((

TV Box Amlogic S905X4 4GB+64GB 8K 2.4G/5G X96Max, OnePlus Nord2-5G, "P."

(#4975) petersonal


petersonal
tag

Hali!
Van egy kódrészletem ami emailt küld ki ha sshn valaki belogol. A kód részletet a /etc/profile-be tettem. rootként teszteltem a kódrészletet levél küldés ok. Ám a file a root root rw r jogokkal jött lére és ugye ha normál user belogolt, csak hibát írt ki, rájöttem hogy jogosultság, átütöttem 777-re, így megy, de nem "túl széles" jogkör ez így? Szerintetek mi lenne erre a megfelelő beállítás?

(#4976) Lathronos válasza géeles (#4974) üzenetére


Lathronos
őstag

Szia!

Nekem csak egy monitorom van, így sajnos nem tudom miként kell 2 monitorral használni. :( Talán benéz ide olyan aki tudja.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#4977) gilfoyle válasza petersonal (#4975) üzenetére


gilfoyle
őstag

755 nem jó?

(#4978) spammer válasza géeles (#4974) üzenetére


spammer
veterán

xrandr-rel megoldható. A grafikus felület hozzá arandr vagy lxrandr néven található meg, a linkelt wikiben olvashatsz a témáról.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#4979) géeles válasza spammer (#4978) üzenetére


géeles
aktív tag

Megcsináltam kellett mind a kettő, mert el is van ráadásul fordítva...
Köszönöm
:R

TV Box Amlogic S905X4 4GB+64GB 8K 2.4G/5G X96Max, OnePlus Nord2-5G, "P."

(#4980) ubyegon2 válasza petersonal (#4975) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Itt a kezdő topikban már elindítottad ugyanezt, akkor maradjon is ott, ne rakd be mindenhová, mert nem kapsz választ azonnal valahol! Azt a topikot eleve többen látogatják!
ráadásul:
Colomb2 ft javasolta a haladó topikot, de oda meg nem írtad be!

[ Szerkesztve ]

(#4981) syler123


syler123
veterán

Ezt a kinézetet el lehet érni Mint 17.3 Cinnamon-al? Vagy Ubuntu? Nagyon tetszik ebben a formában. Ubuntura is jó lenne nekem, nem fontos hogy Mint legyen.

Ezen az oldalon találtam.

Simán csak felteszem Ubuntu-ra a Cinnamont-t és be tudom állítani ezt a kinézetet?

[ Szerkesztve ]

(#4982) petersonal válasza ubyegon2 (#4980) üzenetére


petersonal
tag

jól van szorri, azért raktam be máshova mert úgy vettem észre nem volt ötlet, és a haldó topik előtt gondoltam berakom ide, mivel ezt a disztribúciót használom... a 755-ös ötletet meg köszönöm átírtam arra.

[ Szerkesztve ]

(#4983) ubyegon2 válasza petersonal (#4982) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Semmi gond nincs ezzel, csak széttöredezik a thread és követhetelenek lesznek az esetleges válaszok, megoldások, ha több helyen teszed fel a kérdést. :) Az is előfordulhat, hogy valaki utánajár a megoldásnak, beírja és közben máshol már megválaszolták!

(#4984) ubyegon2 válasza syler123 (#4981) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

El lehet érni Mint-en is, témáknál beállítod a Blackelengance témát

asztal alkalmazásoknál a Wheater desklet-et vagy a AccuWeather Desklet-et

Hátteret meg beraksz, ami tetszik.

Talán a Panel áttetszőséget nem lehet állítani Cinnamonnál.

[ Szerkesztve ]

(#4985) syler123 válasza ubyegon2 (#4984) üzenetére


syler123
veterán

Köszi, kipróbálom! :)

Indítok egy Live rendszert és megnézem.

(#4986) ubyegon2 válasza syler123 (#4985) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nincs mit! :) Ami nincs fenn a letölthető témák, ikonok, etc. között a Mint-en, azt innen le lehet tölteni, én a Ceti-Vertex témákat használom, az is itt van fenn, nincs a tárolóban, de ott is rengeteg téma elérhető.

[ Szerkesztve ]

(#4987) Sonja


Sonja
veterán

(#4988) syler123 válasza Sonja (#4987) üzenetére


syler123
veterán

Wtf? Ez most komoly? Ez a magyar oldalról leszedett Linux Mint-re is vonatkozik? Pont tegnap szedtem le és próbáltam ki a Cinnamon verziót...

Sőt be is bootoltam vele persistent usb-ről. Nem látogattam fontos oldalakat csak teszt volt, van tennivalóm ezután?

If you downloaded via torrents or via a direct HTTP link, this doesn’t affect you either.

Ezekszerint ha torrent-el szedtem, akkor engem nem érint, már kezdtem megijedni... Ekkora mákom csak nekem lehetne, eddig nem kínlódtam linux-al és az is pont azon a napon (amikor nem kellene), pont azon a gépen lenne, amin fontos adatok vannak :D

[ Szerkesztve ]

(#4989) Raynes válasza syler123 (#4988) üzenetére


Raynes
tag

Nézd meg az iso ellenőrzőösszegét. Teendő akkor sincs vele, ha hekkelt változat, csak töröld a live rendszert.

(#4990) syler123 válasza Raynes (#4989) üzenetére


syler123
veterán

Tehát a Win10-re nincs hatással? Már formázva lett a pendrive. Win10 alatt hogyan tudom ellenőrizni az iso-t? Crc file nincs mellette nekem.

(#4991) Raynes válasza syler123 (#4990) üzenetére


Raynes
tag

A linken, amin a hír van, ott írják a checksumokat a nem hekkelt változathoz. Windowson Total Commander, Double Commander, md5sum, meg még egy csomó minden tud checksumot számolni.

[ Szerkesztve ]

(#4992) syler123 válasza Raynes (#4991) üzenetére


syler123
veterán

Úgy látszik az enyém eredeti.

e71a2aad8b58605e906dbea444dc4983 *linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso

Akkor nincs para, pedig tegnap szedtem le.

(#4993) Raynes válasza syler123 (#4992) üzenetére


Raynes
tag

Valószínű, hogy te már azután szedted le, hogy észrevették a gikszert, még aznap léptek az ügyben. Egyébként nagyon kínos, hogy pont az egyik legnépszerűbb disztró oldalát nyomják fel. Biztos Mintet futtat a szerverük is :DD

[ Szerkesztve ]

(#4994) lev258 válasza Raynes (#4993) üzenetére


lev258
veterán

"the breach was made via wordpress"
Néhány ISO-ra mutató linket cseréltek ki. A módosított ISO-k backdoor-t tartalmaznak.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4995) Narxis válasza Sonja (#4987) üzenetére


Narxis
nagyúr

Basszus ez nagyon gáz! :Y

Thanos was right.

(#4996) growler válasza lev258 (#4994) üzenetére


growler
őstag

Lehet hogy csak a bolgár tükrökről letöltött ISO-k voltak fertőzöttek ?
" Clement Lefebvre said that the hacked ISOs where hosted on a Bulgarian server."

(#4997) lev258 válasza growler (#4996) üzenetére


lev258
veterán

Ismétlem. Csak a honlapon levő linkek egy része lett kicserélve, a wordpress egyik sebezhetőségének kihasználásával. A konkrét szerverekhez és ISO-khoz nem fértek hozzá, hanem a módosított linkekkel saját szerveren levő módosított ISO-kra irányítottak.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#4998) robi0


robi0
csendes tag

"Csak a honlapon levő linkek egy része lett kicserélve"
Annyi biztos, hogy itt az összes letöltési link cserélve lett: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=204


Ugye senki sem volt ott regisztrálva olyan jelszóval amit máshol is használt?
Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy milyen módon voltak a jelszók tárolva, de biztos ami biztos.

(#4999) lev258 válasza robi0 (#4998) üzenetére


lev258
veterán

Hát nem tudom. Hivatalosan a linkek cseréjén kívül másról nem volt szó, pl. adatlopásról. A linkeknek azért csak egy része, mert csak a Cinnamon, és ott se mindegyik (voltak félbehagyottak is).
Bár nekem legalább ilyen érdekes, te honnan tűntél fel. ;]

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#5000) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Ellenőrizzétek az iso-t, ha fenn van a nemo-gtkhash kieg, csak jobb gomb az iso nevén,

és pár sec múlva kijön egy kis ablakban az eredmény:

azt összehasonlítjátok ezekkel:

6e7f7e03500747c6c3bfece2c9c8394f linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso
e71a2aad8b58605e906dbea444dc4983 linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso
30fef1aa1134c5f3778c77c4417f7238 linuxmint-17.3-cinnamon-nocodecs-32bit.iso
3406350a87c201cdca0927b1bc7c2ccd linuxmint-17.3-cinnamon-nocodecs-64bit.iso
df38af96e99726bb0a1ef3e5cd47563d linuxmint-17.3-cinnamon-oem-64bit.iso

Ha stimmel akkor jó.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.