Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz v.attis #14999 üzenetére
Ha a gép indításakor nyomva tartod a Shift gombot, elvileg megjelenik a grub menü.
/etc/default/grub fájl módosításával személyre szabhatod. Nálam most így néz ki:# GRUB_DEFAULT=0
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_TIMEOUT=10„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
v.attis
őstag
zizidor és Vladi
Köszönöm, sikerült! Minden király! -
totron
addikt
A segg tematikának van egy nagy hátránya: ha régebbi verziót szeretnél futtatni valamiből, rögtön meg van kötve a kezed. Winen ilyen értelemben - linuxos bevettségekhez képest - szinte korlátlan szabadság van. A backports meg pár fejben megszületett igény szerinti visszatekintés, nyilván nincs benne az, amit szeretnék. Így aztán meg kell tanulni nem szeretni. Így papíron felmerülhet a kérdés, hogy de hát miért is akarna bárki a legújabbnál visszább eső verzióval operálni, a gyakorlatban mégis előjön.
#14980Rowon, no jó, de akkor miért linux? Megvan a bája a kulcsra készségnek alternatív fronton is, de az igazi zamat a vérverejtékes mók (visszatekintve ).
bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Az mindig jó, ha vannak, de legyünk őszinték: linux alatt jóval ritkábban van kimaxolva a hardver játékkal. Mirefel vannak tehát? -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni, mert frissiteskor lett valami a rendszeremmel.
(Linux Mint 21.3 / 5.15.0-122-generic)
Az a hibajelenseg, hogy amikor elinditom az arduinot, a programozo nem latja a portot. De eddig jo volt, es az arduinot nem frissitettem. Raadasul kiszedtem, es ujra beraktam magam a dialout csoportba. Mondjuk putty latja a portot, es jon is az adat az panelrol. Vegul super userkent elindul a program, de igy meg nem tudom, hogy hova menti a c library-ket, de tuti nem oda, ahova eddig, mert szarakszik velem."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Vladi
nagyúr
válasz totron #15007 üzenetére
Igen, előjön. Ez ilyen 1x 1 évtizedben problélma... akkor meg fordítasz. De sok programnak van már statik binary változata. Fedorán meg párszor megcsináltam azt, hogy kikerestem egy régebbit és azt tettem fel csomagkezelővel. Oké ez inkább fedora csomagok centos-en történet, de ez is megoldható.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz tvamos #15008 üzenetére
Ez inkább arduino problémának tűnik. Esetleg bevdugod a modult és utána indítod az adrduinot?
Vagy a programban megmutatni neki a modult.
Nálam is szokott ilyenekt csinálni, hogy elfelejti, hol is volt a modul, de ilyenkor én bezárom a programot bedugom a modult elindítom a programot és meg is leli. Azt hiszem indulásnál körbenéz, hogy hol van modul.il sole non sorge più ad Est!
-
tvamos
nagyúr
Ceges gepen jo... (Amugy ESP32)
Amugy nagyon fura, mert nem is tudok ramenni a port kivalasztas menure.
Ami nagyon szar, hogy ugye su-kent meg megy. Idegesito.
Neten neztem, hogy megvaltoztatjak a port jogosultsagokta, de nekem az sem mukodik. (sudo chmod 777 /dev/ttyUSB0
) Vagy valami ilyesmi. (Nincs most elottem a gep.)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Doky586
nagyúr
Linux Mint 22 letölthető live iso/pendriveon mit kell módosítani hogy NE állítgassa el a bios óráját?
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #15012 üzenetére
Na megtaláltam hogy ezt már kérdeztem 1 éve, ez volt a konklúzió:
a P:\casper\filesystem.squashfs\etc\adjtime fileban kellene az alsó sorban levő UTC betűket lecserélni LOCAL ra.Kicsomagolni a 2,4GB filet ugyan windowson is ki tudnám 7zip-el de visszacsomagolni csak linuxon lehet. Ehhez meg nem elég a live linux (?)
kicsomagol: unsquashfs -s squashfs_1
becsomagol: mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072Úgyhogy ezen pár betű cseréjéhez windows alatt muszáj virtualboxot telepíteni, arra linuxot telepíteni, arra unsquashfs csomagot telepíteni, azzal ki-be csomagolni, közben win notepaddal betűket lecserélni.
Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz Doky586 #15013 üzenetére
Gondolom ugyanezt meg lehetne csinálni futó live rendszer alatt is. Lehet telepíteni plusz csomagokat, többnyire az összes csomag frissítése nélkül is, így nem kell VirtualBox és arra Linux telepítés. Notepad helyett meg xed, vagy bármely más text editor.
Telepített oprendszeren meg: sudo timedatectl set-local-rtc 1
[ Szerkesztve ]
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
nagyúr
válasz Doky586 #15013 üzenetére
Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.
Amit szeretnél, úgy érzed komoly felhasználói igény lenne rá?
Azt ugye sejted, hogy amit csinálni szeretnél, ahhoz azért jó sok RAM is kéne...elárulod mennyi RAM van a gépben, amin ezt a rendkívül alap dolgot el szeretnéd követni?Az meg, hogy Windowson nem tudod visszacsomagolni...
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Doky586
nagyúr
válasz ubyegon2 #15016 üzenetére
A LIVE rendszernek pont az lenne a lényege hogy nem változtat semmit(!) azon a gépen amin futtatják! Se a lemezekre nem ír semmit kéretlenül, se a bios órát nem állítgatja el. Ez az igény. Ettől nevezzük live-nek. Ezt a 'gyári' linux mint iso megsérti.
16GB ram nem elég? -
zizidor
őstag
válasz Doky586 #15018 üzenetére
Én emiatt szoktam inkább külső meghajtóra telepített Linuxot használni. Átvihető másik gépre (nem úgy mint a Windows), és csak a saját, külső meghajtón lévő fájlrendszereit használja (uuid alapján). Frissíthető, konfigurálható, megmaradnak a saját fájlok és beállítások is.
Amúgy persze van olyan, amikor kimondottan az eredeti live rendszerre van szükség.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
zizidor
őstag
Családi gépen vegyesen használjuk, én a Linuxot, többiek a Windowst. Az idő automatikusra van állítva mindkettőnél, de a Windows csak akkor frissít, amikor kedve van, volt már ebből többször is keveredés. Ha meg az előbb írt beállítással használom a Linuxot, onnantól nincs probléma. Pedig amúgy az UTC idő a praktikusabb.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
nagyúr
Nekem eddig elég volt, hogy a lemezre nem ír, igaz fura is lett volna, mert első laptomomat meghajtó nélkül használtam pár hétig.
Az nem tünt fel soha, hogy a BIOS óráját csavargatja, eszerint nem nagyon zavart a dolog.
Lehet amúgy, hogy nem kevés RAM miatt nem tudsz live-ban ügyködni, ebben nem voltam biztos. Amúgy más Linuxok is csinálják ezt a galádságot vagy csak. Linux Mint?
-
IstvánLászló
senior tag
A LIVE rendszernek pont az a lényege hogy nem ír rá semmit a meghajtokra,ha csak nem installálod a Linux Mint-et.
A ramban fut a LIVE és lehetőséget ad a ki is probálására.#15021 ubyegon2
+1 igen.
A kolléga nem tudhatom hogy mit is ügyködik,azt írja 16GB ram-ja van.A gépemen csak LinuxOS fut,wint nem használók és anomáliákat,talán ezét nem is tapasztalok.
[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz orion1025 #14963 üzenetére
Szia!
Ugyan nem teljesen értem, hogy a hétköznapi felhasználás során milyen win-only programokhoz ragaszkodsz és miért, mindenesetre amit itt példát hoztál valamelyik kommentben, a JetAudio-t, azt Mint 21.3-on Lutris-szal 5 kattintással telepítettem, és működik is. Terminál nem kell hozzá.
Szép dolog a wine, de önmagában elég nehézkes, és könnyű elcseszni. Jobb hozzá egy frontend, amivel kb. minden megoldható.
Én egyedül a Google Sketchup-ot használom, mint win-only app (meg nagy ritkán egy-egy régebbi játékot), azon kívül minden másra van alternatívám, az elmúlt kb. 6 évben egyszer sem hiányzott, hogy MS Office-t használjak.
-
tvamos
nagyúr
válasz Doky586 #15027 üzenetére
Bocs, hogy felreerthetoen fogalmaztam, azt nem ertettem, hogy a Windows Notepad miert kell. Ha nem kell, akkor le lehetne tiltani a gep Windowsos drive-jat, es akkor tuti nem ir semmit a Linux oda.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Doky586 #15029 üzenetére
Azért nem megy, mert nem jó a szintaktika, nincs megadva sehol forrásként a "filesystem.squashfs" (ez a TELJES filenév), satöbbi.
Esetleg így próbáld meg:
sudo unsquashfs -f -d /mappa1 /mappa2/file.squashfs
mappa1: az a mappa, ahova ki akarod csomagolni
mappa2: ahol a filesystem.squashfs file van (esetedben talán /media/cdrom/casper )Vszínű a visszacsomagolásnál is ugyanez a hiba.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz NeoPampalini #15030 üzenetére
Hosszú munkával ezen parancsal sikerül kicsomagolni:
sudo unsquashfs -f -d /home/mint/55555 /media/cdrom/casper/filesystem.squashfs
de sajnos csak valami virtuális belső meghajtójára hajlandó csak megcsinálni, win lemezen 10% nál lefagy/megáll.
az adjtime file readonly, nem szerkeszthető, a tulajdonosa: root
Hogy kell egy root jogú szövegszerkesztőt indítani??????
Sajnos nem találtam olyat mint win alatt hogy run as admin..ui: az órát meg minden próbálgatás után szinkronizálhatom újra..
[ Szerkesztve ]
-
válasz Doky586 #15031 üzenetére
amit linkeltél képen ott is van a keresett megoldás:
To run command as administrator (user root), use
sudo <command>
parancssorban sudo xed ez a beépített grafikus szövegszerkesztő, vagy sudo nano ha továbbra is terminálban maradnál[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Doky586 #15031 üzenetére
Nem adtad meg a célmappát, még jó, hogy oda akarja kicsomagolni, ahonnan a parancsot kiadod (egy squashfs-root nevű mappába).
Fentebb a szintaktika:
sudo unsquashfs -f -d /HOVA /HONNAN/casper/filesystem.squashfs
Ez a HOVA mappába csomagolja ki a filesystem.squashfs file-t.
Szövegfile-t szerkeszteni pedig (root, azaz kb. a win-es "run as admin" joggal):
Lépj be az etc mappába:
cd /HOVA/etc
Majd:
sudo nano adjtime
Ha itt végeztél, akkor a ctrl-x-szel tudsz kilépni; rákérdez, hogy mentse-e, és kész.
Becsomagolás pedig:
sudo mksquashfs /HOVA/ /CÉLMAPPA/new_squash -comp xz -b 131072
Ahol a HOVA az a fentebb megadott mappa, ahova kicsomagoltad.
Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni.
Live Mint-et használtam már sokszor, de ilyen idő/dátum nyűgöm soha nem volt.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz NeoPampalini #15033 üzenetére
"Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni."
A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma...
Doky586:
Az is megoldás lehet, ha a Windows-ban lefuttatod a w32tm /resync
parancsot, de ezt adminként kell. Pl. kiteszed az asztalra; jobb klikk; rendszergazdaként.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
orion1025
őstag
Újra ide firkantanék. Nemrég rá vettem magam, hogy rakjak fel egy Mint-et, de eddig még csak a problémák jöttek tonnaszám. Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz.
A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden.
A rengeteg fagyásról, vga hibáról, laggolásról nem is beszélve, eddig olyan az egész, mint egy béta akármi, a Win10-el a nyolc év alatt nem volt ennyi gondom, mint ezzel a ma este alatt.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Doky586
nagyúr
válasz NeoPampalini #15033 üzenetére
Köszönöm a leírást.
Egyúttal azt is meg tudod mondani hogy melyik filet kell szerkesztenem hogy az alapértelmezett qwerty kiosztás helyett qwertz magyar billentyűzetet kapjak?
(ne kelljen külön állítgatni ezt a menüben - HBCD-PE esetén ezt olyan jól megcsinálták) -
NeoPampalini
senior tag
válasz Doky586 #15038 üzenetére
Hááát. Erre konkrét dolgot nem találtam usb-s live rendszerhez, de talán ez működhet. Ugyanúgy a kicsomagolt filesystem.squashfs-ben kell matatni:
sudo nano /etc/default/ keyboard
Itt az alábbi részt...
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us"...kellene átírni arra, hogy:
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="hu"Telepített rendszernél ugyanott, ugyanazt kell átírni.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz orion1025 #15036 üzenetére
"Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz."
Mihez kér jelszót? Nálam napi használatnál max. akkor, ha valami biztonsági frissítés van, egyébként nem kell.
"A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden."
Ez így elég homályos, amit leírtál. Mit, hol és hogyan szeretnél elindítani? Hibaüzenet mit mond?
Egyébként én már nagyjából leszoktam a "tiszta Wine" használatáról, ott a Lutris, azzal mindent be lehet állítani külön-külön, nem kavarnak be egymásnak az alkalmazások. Telepíteni is "windows-os" élmény benne bármit, next-next-finish, aztán start.
-
nagyúr
válasz I02S3F #15042 üzenetére
Egyszerűbb lenne, ha szükség lenne rá! De nincs, egyszer kell megadnod, amikor bejön a live, akkor beírod terminalban és a telepített rendszeren már nem lesz felcserélve az x/z. Nyilván ha live-ban nem állítod át, akkor a már telepített rendszeren írod be, de csak egyszer kell, nem minden boot után.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz I02S3F #15044 üzenetére
Ez azért kiderült zizidor hozzászólásából: "A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma..."
-
nagyúr
válasz I02S3F #15044 üzenetére
Én az idő 99,9%-ban windowst használok. Nincs telepített linux. De néha live linuxra is szükségem van.
Ezt írta. Gondolom Windowson nem tudja, hogyan lehet visszaállítani az időt, mert különben nem fektetne évente ilyen sok munkaórát ebbe.
De ez ágyuval verébre kategória!
Nekem is ilyen érzésem volt már elejétől fogva. Lassan annyi időt belefeccöl, hogy jobb lenne egy LFS-sel összaraknia egy disztrót, mert ez a Linux annyira nem felhasználóbarát. Mondjuk ilyen alapon semmi nem felhasználóbarát, mivel az adott OS használóinak próbál minél inkább megfelelni.
-
orion1025
őstag
válasz NeoPampalini #15040 üzenetére
Már megoldottam, hajnalba le is gyalultam róla a Mint-et, ment vissza a Win10, jövőre meg majd a 11. Semmilyen Win alapú programot nem tudtam működésre bírni, már terminálozással kellett kezdenem, mert a Wine nem akart települni, később sikerült, ott is volt az ikonja a "start menüben" de nem indult el, laggolt az egér rendszeresen, néha nekiállt villogni a monitor négyzetekben, mint amikor vga hiba van, sem az nvidia színkezelést nem tudtam elérni, sem a hangkártyám működésre bírni, úgyhogy befejeztem a bohóckodást.
-
Apollyon
Korrektor
válasz orion1025 #15047 üzenetére
Full Windowshoz szokott userként muszáj rászánni némi időt az átszokáshoz, különben az lesz a vége, amit most írtál. Azt mondjuk nem értem, hogy miért kellett mindenképp windowsos programot használni mp3 lejátszáshoz, mikor több tucat natív megoldás van linuxon. De amit az első hozzászólásodban írtál
lényegében csak online tartalom fogyasztása, meg a hétköznapi Office, PDF, stb. bökködésre, így nagy igényem nincs
az mind sokkal hatékonyabban megy linux oldalon akár csak egy újabb raspberryn is. De hát ez van.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
orion1025
őstag
válasz Apollyon #15048 üzenetére
Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. Igazából azt sem tudom, hogy az nvidia drivert telepítette-e magának, avagy sem, mert sehol nem leltem nyomát. És akkor még a nyomtatóval való szenvedésig el sem jutottam, a Wine működése érdekelt legfőképp, de egy winrar vagy total commander teszt sem sikerült, hát még más, a terminálos matatás meg a hab volt a tortán, hogy egy friss telepítés mellett már a Wine hibára futott, és manuálba kellett taknyolni, na nekem ez a billenytűzet csapkodás nem kell, ez volt a fő szempont, a folyamatos jelszó kéregetésétől meg már agyvérzést kaptam estére. Átlag user szinten maradva a Marika néninek jó a hetedik emeleten, aki csak bekapcsolja meg elindítja a fészbúkot, más esetben már jönnek a kompromisszumok, pont ugyanazokba futottam bele, mint anno ubuntu mellett, csak azóta eltelt "pár" év, de igazából minden maradt ugyanaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen notebookot vegyek?
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs