Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz coco2 #12766 üzenetére

F2FS hsz-ek

Szerintem SSD-re legoptimálisabb minden szempontból az EXT4, JFS még ami jó rá, anno azt próbáltam, de aztán megszokásból maradt az EXT4. F2FS az flashbarát fs, csak éppen az SSD nem csak flashból áll, ezért annál a vezérlő meg maga az oprendszer optimálisabban intéz mindent, ami kell, például a TRIM-et is, ami igen fontos ennél a meghajtófajtánál.

Az 1GB napi adatírás az bakfitty, olyan, mint ha be se kapcsolnád a gépet, nálam nagyon takarékos használatban kb napi 5GB írásterhelésem volt a sokáig egyedüliként használt Intel 520-on, ez kifejezetten kevésnek számít. Onnan tudom, hogy 4 év után lecsekkoltam és 100%-os volt az SSD 7TB írásterheléssel, ilyen ütemben még 14 évig tudnám használni, ez a garantált 32TBW. A mai SSD-nél ez az érték jóval magasabb.

Szóval felesleges figyelgetned, statisztikákat készítened, egyszerűen csak használd nyugodtan az SSD-t, ha meghal, úgyis a vezérlője miatt lesz, az írásterhelés miatt évtizedekig is használhatnád.

Csak érdekességképpen, a mostani WD Blue 3D 500GB SSD TBW értéke 200TB, a fenti használati szokás mellett kb 114 évig használhatnám. ;]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés