- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- No Voice in the Galaxy
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zex
aktív tag
válasz
tordaitibi #81348 üzenetére
Igen, Dolphin-en belül simán megy a másolás mindkét irányba. Viszont sem az mp3-ak, sem a videókat nem tudom semmilyen lejátszóval lejátszani. Meg a levelezéshet Thunderbird-öt használok, és pl. egy csatolmányt nem tudok csak úgy drag&drop-pal behúzni a levélbe ha az a samba megosztáson van. Viszont ha kirakom pl. az asztalra, akkor meg igen. Ez viszont elég zavaró, mert én eddig (Win alatt) a NAS tárhelyét használtam úgy, mintha a gépemben másodlagos HDD-je, így a C partición csak a programok futottak, minden ami adat az a NAS-on volt. Viszont ez most Linux alatt kicsit körülményesnek tűnik.
Felraktam az SMPlayer-t és annál most valami értelmesnek tűnő hibaüzenetet kapok:
"[ffmpeg] Protocol not found. Make sure ffmpeg/Libav is compiled with networking support.
Failed to open smb://10.5.0.50/video/a.mp4.
Exiting... (Errors when loading file)"VLC-vel viszont most valami történt, mert elkezdte lejátszani a videókat is meg az mp3-akat is!
Lehet a kubuntu-restricted-extras most fejtette ki hatását?
Viszont pl. Elisa továbbra sem játsz le az mp3-at, de még csak hibát sem ad.
-
zex
aktív tag
Sziasztok!
Egy pár hónapja haszálok Kubuntu-t nagy megelégedéssel, viszont van egy két dolog ami zavaró. Az egyik ilyen az, hogy van egy NAS (Synology) a hálózatban, amit a Dolphin tökéletesen lát, meg fel is van csatolva, viszont ha mp3-at, videót, szeretnék elindítani a NAS samba megosztásról, akkor ez nem lehetséges.
Próbáltam utána olvasni, de nem sikerült megtalálnom a megoldást.
Köszi előre is segítségeteket!
-
RJ45
tag
válasz
urandom0 #81231 üzenetére
Van igazad (is). Májmiki elképzelte, amikor friss user először találkozik Linux-al. Én meg leírtam nekem milyen volt, mert én még emlékszem rá, nekem nem kell elképzelni.
Én úgy éreztem friss user-ként, hogy szándékosan voltam elgáncsolva, amikor a HDD-t akartam elolvasni az Ubuntuval.
Nézetvitám nincs arról, hogy ez user error volt e, mert hát persze, hogy az volt, hiszen a rendszer alkalmas rá. Csak arról van nézetvitám, hogy mi a praktikus. (A friss user-nek. Nekem.)
Attól még nekem praktikus maradhatna egy Linux telepítő iso, hogy netet akar maga alá és onnan letölt akár +200GB-ot, mert úgy is otthagyom a fenébe magának. Csinálja, tojok én rá mennyit tölt le, csak ég szerelme meg ne álljon mert, ha otthagyom és órák múlva, amikor visszajövök ott találom 41%-nál elakadva egy ostoba kérdéssel, hogy mittudomén melyik időzónát választom… eret vágok ilyenkor magamon. Értesz, ha végigmegy ma már,
amikor 500GB-nál kisebb HDD nincs is… kit érdekel mennyit tesz fel?Szerintem lehetne egy szakértő mód és aki azt akarja, hogy kis méretű legyen válassza azt. Pláne ha cserébe normál telepítés után benne van minden és nem vagyok állandóan elgáncsolva azzal, hogy nekem kell „hozzáadni” terminálból, amire szükségem van.
Szívesen cukkolom itt a népet?
Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.
Ezzel nem az Ubuntut kritizálom, hanem a telepítőt. Hogy mennyi mindenre nem ready az az állapot, amit ready-nek értékel. Ettől még utána a Samba pl. nagyon tetszett friss user-ként. Azt is először láttam, de állati szimpi volt a cfg fájl belseje, átláthatósága, hogy minden ott van és megy és pipa, mert egyből látják a Win10-ek is a LAN-on a HDD tartalmát. Tök jó volt, imádtam. Ott nem volt az az érzésem, hogy szórakoznak velem, pedig azt is szamárvezetőkkel oldottam meg, mint minden kezdő user.
„Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát..?”
Itt van vitám veled. Mert a Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás. Szerintem. Szerintem a gyakorlat az nem ezt jelenti. Itt van veled vitám. Szerintem a gyakorlat a logikájának a megértését jelenti. Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.
A nézetvitám ott van, hogy az ne legyen princípium, hogy én hozzá akarok szokni ha Linuxos. „Megoldás jelent” tényből nem következik, hogy akkor nekem mindegy mennyi idő alatt. Nem mindegy. Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.
Tehát ha valami pazarolja az időmet, akkor azt csak azért, mert Linuxos nem tapsolom. A Clonezilla mindent tud, amire szükségem van. Írtam. Te meg írod, hogy sok mindent tud. Igen, egyetértünk és milyen a menüje? Beszédes?...háhht ha egyszer egy menüről beszélünk ég szerelmére milyen lehet még? Beszédes. Az.
Meg sz@r.Ettől még érdekelhet a Linux remélem. Picit úgy látom, mintha kezdenétek kiközösíteni emiatt, hogy nyíltan vállalom a véleményem.
-
urandom0
senior tag
Neked az a bajod, hogy gyakorlatlan vagy a Linuxban, és csak nagyon felületesen ismered.
Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát használd? Linuxra is van bőven klónozó szoftver, van grafikus felületű is, miért nem azt használtad? Ott van pl. a Redo Rescue, az egyszerűbb.
A Clonezilla igényel egy kis gyakorlatot, mert nagyon sok mindent tud, olyasmit is, amit a piacon lévő fizetős programok sem.
De amúgy a menü nagyon beszédes.
Első képernyő:
[device-image] work with disks or partitions using images
[device-device] work directly from a disk or partition to a disk or partitionMásodik képernyő:
[local_dev] use local device...
ssh_server
samba_server
...Harmadik képernyő:
sda1
sda2
sda1
sdb1
sdb2
...És még van egy vagy kettő képernyő, de ott már csak a fájlnevet kéri be. Az egyes képernyőkön ilyen 3-4 soros szöveg van csak, van amelyiken kevesebb. Macriumban három képernyő van, és nem igaz, hogy ott sem kell elolvasni amit kiír a program...
De egyébként szerintem egy informatikussal szemben eléggé alapvető elvárás, hogy elolvassa azt, amit kiír a gép. Az átlagfelhasználótól nem lehet elvárni, mert ő konzumer eszközként tekint a gépre, amin tartalmat fogyaszt meg fotókat tölt fel facebookra. De akinek ez a szakmája, ott ez a minimum, hogy legalább alapszinten megtanuld, amit használsz. Kapkodni meg nem szabad, nem is értem, miért akarsz kapkodni.
Olvasd majd el itt és itt, ahhoz képest egy képernyő vagy egy-egy man oldal elolvasása apróság.Miért gondoljátok, hogy bárki Linuxot akar használni akkor is, ha nem praktikus? A „szabadságtól” nem lesz praktikus. Tojok én rá, hogy szabad vagy nem szabad. Ne vegye el az időt az életemtől a munkám. Ennyi.
A NAS-os példádra nem tudok mit mondani, mert nem írtad le, melyik fájlrendszert használja (gyanítom amúgy RAID-ben vannak a HDD-k), de a Clonezillás történetre azt mondom, hogy ott használhattál volna egyszerűbb programot is, a már említett Redo Rescue-t, vagy egy sima Ubunut live-ot, abban van Gparted, azzal pedig gyakorlatilag Ctrl-C Ctrl-V-vel megy a partíció másolása.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Egyáltalán nem érdekel a samba, vagy a torrent. Se ilyen speciális hasnálata a rendszernek.
Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Szerver gépen is lehet filmet nézni, és desktop gépen is lehet lan leosztást csinálni, de nem ennyi amit azok a gépek tudnak. Pl szerver gépen nem fogsz 3D filmet készíteni.Mi elavult? Hogy pl nem létezik már raspbian. Raspberry OS van azóta.
Az imager sem így néz már ki, el lettek különítve a rendszerek használat szerint.
És tovább nem is néztem, mert nem tartozik ahhoz amit kérdeztem.
A telepítés menetét is belinkeltem, azt is megírtam lehetetlen elrontani.
Miért nem a Raspberry OS, mert nem csak 1 rendszert akarok látni rajta.
Erre való a RPi kísérletezni, tanulni, megismerni.
Ha kukára vágom a rendszert nem gond mert 2 perc alatt újra dobom, és folyt köv.
Azt is linkeltem, hogy a hibának köze nincs a RPI-hez és a 21.10 -es verzióhoz sem.
De ami segített az lte verziónál, az nem segít a 21.10-nélgrowler:
Ugyanaz a gond vele mint a Twister OS-el. Nem felhasználó barát.
Mint se lenne rossz, de már nem emlékszem ott mi a bibi.
Ez a 3 oprendszer természetesen jó azoknak akik nem először ülnek linux elé, de így elsőre igen katyvasz nekem.
Azért gondoltam az ubuntu-t, mert az mindenhonnan támogatott, rengeteg a szoftver, teljesen felhasználó barát kezelő felület..stb
Csak a rendszer xarul van megírvalev258: steam, nem stream. Steam nek van linux játékai. Nem csak 3D hiper szuper játékok léteznek.
Pl RPi4b -n fut a minecraft java, és bedrock edition is. Utóbbihoz kell az android emu.
Kukkolj fel a Twister OS honlapjára, ott láthatod eme kis eszköz mennyi mindent elfuttat.
Itt is leírom, tökéletes lenne a twister os, ha tudnám kezelni.
Meg nem vagyok azon a szinten, hogy tudjam használni.
Szerintem írtam is, hogy kezdő vagyok -
cigam
titán
válasz
lanszelot #81085 üzenetére
Az ne zavarjon össze, hogy folyamatosan frissítem, karbantartom, ahogy ídőm energiám engedi. Nem mintha a 2016 óta teljesen másképpen működne a samba, a torrent, vagy éppen a hdsentinel. De kérlek világosíts fel, melyik oldalon találtál "teljesen használhatatlan", vagy elavult, nem működő infót!
Arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted mi a difi a server és a desktop verzió között?
Szerintem 3-4 parancs. -
Alu
senior tag
válasz
lev258 #80066 üzenetére
Valószínűleg az volt amire gondoltál, mert az ntfsfix megoldotta. Köszönöm a segítséged!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a meghajtók meg vannak osztva a hálózaton samba szerver segítségével. Ott ugye különböző jogosultságokat lehet beállítani a megosztott mappára vonatkozóan. Ha úgy konfigurálom fel a megosztást, hogy csak az én felhasználóm férhessen hozzá a mappához és a benne lévő adatokhoz, majd másolok ide több mappát/fájlt, akkor később windows alatt lehet problémám az adott mappák/fájlok jogosultságaival? Ideiglenesen otthoni fájlszerverként üzemelne a PC, amire laptoppal csatlakozok, de hosszú távon dokkolóval szeretném megoldani, ami ugye egyből windows alá tenné a jelenleg ubuntu alatt lévő merevlemezeket. -
kmisi99
addikt
válasz
kmisi99 #79903 üzenetére
Na ezt nem értem, biztos én csinálok valamit rosszul.
Itt van az SMB config, ha a felső 2TBHDD1 megosztáshoz hozzá adom az "ismeros" user-t akkor tudok csatlakozni a \\192.168...\2TBHDD1\ujmappa\ megosztáshoz, ha nincs hozzá adva akkor nem tudok. Holott az alsó megosztáson oda van írva az "ismeros" user...
Ugye az a célom hogy ő csak a saját mappáját érje el az én cuccaimat ne.
[2TBHDD1]
comment = samba
path = /mnt/2TBHDD1
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, ismeros, enfelhasznalom,
force group=users[ismeros]
comment = ismeros
path = /mnt/2TBHDD1/ujmappa
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, ismeros
force group=users -
kmisi99
addikt
Sziasztok!
Adott a szerverem amit anno nagy nehezen összelapátoltam, így már nem emlékszem mindenre. Most szeretnék ismerősömnek adni tárhelyet samba megosztásban.
Csináltam usert neki illetve samba usert, jelszót stb, smb.conf ban létre hozotam a mappára a megfelelő bejegyzést ami így néz ki.
-----------------------------
[ismeros]
comment = ismeros
path = /mnt/2TBHDD1/ujmappa
browsable = yes
writeable = yes
valid users = root, ismeros
force group=users
--------------------------
usermod -a -G users ismerosWindowsban mikor az ő felhasználójával akarok csatlakoztatni hozzáférés megtagadva szöveg jelenik meg.
Androidos smb kliensemen hasonló hibát dob, viszont ott felcsatlakozik és frissítés után kidob a gyökér könyvtárba és ott megjelenik az "ujmappa" megosztás és ott tudok már garázdálkodni azaz valamennyire működik.
Van pár próba felhasználóm amit anno létrehoztam azokkal mind fel tudok csatlakozni windows kliensről csak az új "ismeros" userrel nem jó.
Valamin még elsiklottam vajon? Szerintem ilyen group/jogosultság gondok lesznek anno sokat küzdöttem ezen, viszont nem tudom honnan kezdjek neki.
-
szeltam
csendes tag
Sziasztok!
Linuxban kezdő vagyok, szóval sorry ...
Samba megosztásban kérnék segítséget.
Oracle Linux, samba telepítve, tűzfal megfelelő portjai nyitva. Felhasználó és hozzá egy csoport létrehozva (felhasználó a csoportban). Megosztott mappa létrehozva (mappa felhasználója root, felhasználói csoportja az előbb létrehozott felhasználó csoportja, jogosultság beállítás 770)
Samba konfig: path elérés ok, browseable = yes, guest ok = no, read only = no, valid user = @csoport
Testparm okA megoszott mappát windows alól elérem, be is kéri a hitelesítő adatokat (felhasználónév, jelszó), de hibával elszáll: "A windows nem tud kapcsolatot létesíteni..."
Mi a hiba? -
válasz
moongoose #79303 üzenetére
Nálam KDE, az igaz.
Nekem több kis szkript ki van szögezve a Panelra, az eredetik a home alatt vannak a Dokumentumokba.
Innen bármiről, szkriptről, txt-ről, akár komplett mappáról, bal gombbal húzás. pl. Asztalra, ott a felugró menübe Ikon. Létrehozza, és ezen az ikonon bármit csinálhatok. Megváltoztathatom magát az ikont, tallózhatóan a kb. 2000 ikon közül bármelyikre, átnevezhetem, egy mozdulattal le tudom húzni a Panelra.
A sárgával bekeretezettek mind így készültek a Panelre, fölötte az Asztalon a Zene az a Zene mappáról, meg a samba_user.txt azt most gyártottam a példa miatt.
Én mióta Linuxozok, csak KDE ezért sajnos sem Xfce se Cinna se más DE felületen nem tudok ebben tanácsot adni de biztos hogy van megoldás.Már ha jól értelmeztem a problémádat.
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
nem tudom tudtok-e segíteni, de hátha.
Nemrég vettem egy tplink ax73-as routert, usb3.0-ás hdd interface-szel. Erre rádugtam egy külső hdd-t. A terv az volt, hogy a routerrel létrehozok a vinyón egy samba share-t, amit könnyedén elérek belső hálóról bárhonnan.
Ez is működik. A gond ott kezdődik, ha egy torrent kliensnek (pl KTorrent) ezt az smb share-t (pontosabban a felmountolt mappát) adom meg targetnek.
Ez ugyanis kb azonnal kinyírja a teljes GUI-t. Lényegében összeomlik minden, az ablakokat nem lehet becsukni sem, csak egy konzolos reboot segít, de az sem egyszerű, mert nem tudja megszakítani a ktorrent processzt, és csak vár. Ha kihúzom a hálókábelt, akkor egy idő után megtörténik a reboot.Ez egy elég masszív bug valahol, meg is lepődtem, hogy ilyen előfordulhat.
Próbáltam a torrent kliensben kikapcsolni a 'reserve space' opciót, de ez sem segít.
Másik klienssel is próbáltam, ugyanez az effekt.
Neten kb semmit nem találok erről.Kubuntut használok (20.04.2 LTS)
van esetleg ötlet merre induljak el?
köszi!
-
törölt tag
válasz
lev258 #79130 üzenetére
Nálam egész pontosan Ubuntu 18.04 netinstall volt az alap (nem server csak úgy egyszerűbb jelevni a gui nélküliséget) és samba megosztással használom hálózatról.
Jellemzően 80-100MB/s sebességet érek el vele, de itt már ugye a hálózat szűk keresztmetszet. De amikor két benne lévő hdd között másoltam nagy fájlokat, akkor ennél gyorsabb volt. Minden hdd-n ext4 fájlrendszer van alapbeállítással.
Két darab 4TB hdd mdadm-el raid1-ben van, de azok letöltésnél nincsenek használatban, a letöltés egy másik 4TB-os raid nélküli hdd-re történik. Tehát az mdadm ilyenkor nem terhel cpu-t.
Esetleg érdemes valamit még megnéznem rajta ami támpontot ad?body007: Milyen az a 4/4 cpu amivel nézed?
Amúgy hamarosan otthon leszek, dobok rá egy új ubuntu 18.04-et és csak samba lesz rajta és valami torrent kliens. Megnézem úgy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Polemius #78754 üzenetére
Üdv!
Média kiszolgálónak nem a Rasbian / Noobs disztrtót szokták használni (de ott is megoldható), hanem vannak kifejezetten ilyen célra készült disztrók, pl. Kodi.
Továbbá vedd figyelembe, hogy a Pi-n nincs Sata port, így nem javasolt nagy fájlok megosztására, mert elég szűkös a hardware tudása, nem erre találták ki, erre NAS-t kell venni.Úgy általában a /mnt vagy /media alá szokás felcsatolni külső adathordozót, de lehet a /home alá is egy mappába, aztán pedig samba megosztást kell csinálni, annak kell megadni ezt az elérési utat meg jogosultságokat és akkor az elérhető lesz hálózaton keresztül kívülről.
Az admin dolognál meg szerintem ssh-ra gondolsz. Azon keresztül be tudsz lépni (ha engedélyezted az SSH-t és van beállított jelszó a PI-n) és azt csinálsz amit akarsz.
Egyébként van raspberry topic is a speciálisabb kérdések számára.
-
törölt tag
válasz
zolka95 #78558 üzenetére
Gyakorlatilag igen is meg nem is. A /home/user/ könyvtár (te vagy a user), az a tied. Viszont semmi nem írja elő, hogy minden saját dolgod ott tárold. A rád vonatkozó program beállítások ott tárolódnak ez tény.
Viszont a személyes cuccok tárolását jobb már a legelején áttenni más struktúrába.
Innestől kezdve rengetg féle receptet fogsz kapni a megvalósítást illetően. Azt kell tudnod felmérned, hogy mik azok a fontos adatok, ami mindenképp szükséges számodra.
Én azt mondom, hogy úgy szelektálok (egyes szám első személy és a saját tapasztalataim)!
Böngészőt és egyéb online lábnyomot számtalan módon lehet szinkronban tartani, plattform függettlenül. A személyes felhő és egyéb más is ide tartozik. Úgy mond ez saját "menedzsment".
Innestől kezdve a "régi" rendszer "új" rendszer fogalma irreleváns.
Ezt tudja tetézni beágyazott NAS és SAMBA beálítások tovább vitele, de ez már nagyon user specifikus.Szóval, mit szeretnél?
-
válasz
szucstom #78555 üzenetére
OK. Eddig csak arról írtál, hogy nem fut a samba daemon. Min akarod elérni?
Amúgy nekem sincs rendesen beállítva, mert a megosztandó mappák jogosultsága sehogyan sem jött össze csak a nobody:nogrup -al. Ez meg nem túl biztonságos. A másik gond az smb verzió beállítása.
A harmadik gondom az volt, hogy az elérő gépen flottul csak a cifs-el tudtam beállítani az fstab-ban. (Linux Mint Cinnamon)//IP/tarolo /media/tarolo cifs vers=3.0,guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
-
szucstom
őstag
No, végre eljutottam odáig, hogy rálessek: Failed to start SMB Daemon. Keresgéltem, de perpill nem találtam rá megoldást.
na, megvan.... külön repo-ból kellett a manjaro samba settings-et letölteni. Ettől függetlenül vmi még mindig nem stimmel a windows féle hálózati meghajtót felcsatolni...
-
szucstom
őstag
Na, ez már a szégyenek szégyene, hogy nem bírom működésre bírni az SMB-t...
Az már biztos, hogy a Samba SMB Daemon-nal van baja a szerencsétlennek, de abban tud segíteni valaki, hogy pontosan mi az és mi rá a megoldás?smb.service - Samba SMB Daemon
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/smb.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2021-04-24 09:35:42 CEST; 3min 32s ago
Docs: man:smbd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Process: 7436 ExecStart=/usr/bin/smbd --foreground --no-process-group $SMBDOPTIONS (code=exited, status=1/FAILURE)
Main PID: 7436 (code=exited, status=1/FAILURE)
ápr 24 09:35:42 zodiac-linux systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon...
ápr 24 09:35:42 zodiac-linux systemd[1]: smb.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
ápr 24 09:35:42 zodiac-linux systemd[1]: smb.service: Failed with result 'exit-code'.
ápr 24 09:35:42 zodiac-linux systemd[1]: Failed to start Samba SMB Daemon.
-
válasz
Véreshurka #78526 üzenetére
Én úgy "tanultam", h /mnt vagy /media alá csatolunk meghajtókat
Jelen esetben egy a helyi hálón lévő smb megosztást:
sudo mount -t cifs -o user=pi //192.168.1.215/pi2_share /mnt/pi2_share/
Itt ügye pi nevű felhasználó nevében az /mnt/pi2_share mappába. De azt a mappát nem tudom a nevemre venni (és bele írni simán a body nevű felhasználóval):
body@bodyserver:~$ touch /mnt/pi2_share/valami.file
touch: cannot touch '/mnt/pi2_share/valami.file': Permission denied
Kipróbáltam, h a /home/body alá csatoltam, úgy is megváltozik a tulajdonosa (root-ra) miután belecsatoltam a megosztást.
drwxr-xr-x 2 root root 0 Apr 24 04:06 pi2_share_home
A felállást azért vázolom, hátha rájössz a megoldásra
- helyi háló 3 gép = szerver, pi2, desktop (amiről irkálok) mind3 linux
- a pi2-n lévő smb megosztásba szeretnék írni (root jog nélkül)
- az ubi szerveren ssh-n vagyok belépve
- pi2-n van pi és body nevű felhasználó (mind2 samba user is)Miután felcsatoltam a pi2 megosztását megváltozik a csatolási pont jogosultsága (root-ra).
A pi-ről nézve ez látszik:
pi@raspberrypi2:~ $ ls /home/pi/shared/ -all
összesen 40
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 ápr 24 06:06 .
drwxr-xr-x 9 pi pi 4096 ápr 23 11:05 ..
-rwxrw-rw- 1 pi pi 30166 ápr 22 15:32 check-mk-agent_2.0.0p3-1_all.deb
-rwxrw-rw- 1 pi pi 0 ápr 24 06:06 valami.file
A szerverről meg ez:
body@bodyserver:~$ ls /mnt/pi2_share -all
total 1028
drwxr-xr-x 2 root root 0 Apr 24 04:06 .
drwxr-xr-x 7 root root 4096 Apr 24 06:19 ..
-rwxr-xr-x 1 root root 30166 Apr 22 13:32 check-mk-agent_2.0.0p3-1_all.deb
-rwxr-xr-x 1 root root 0 Apr 24 04:06 valami.file
Értelemszerűen így nem tudok beleírni mint body
A pi-n lévő smb conf:[pi2_share]
path = /home/pi/shared
writeable=Yes
create mask=0777
directory mask=0777
public=no
valid users = pi body
Valamit nem látok, de mit?
-
anorche1
őstag
válasz
anorche1 #78297 üzenetére
Meg egy kerdes, mert nem jon ossze.
Szeretnek csinalni, egy olyan read only megosztast, amit a halozaton belul barki el tud erni.
[test]
guest only = yes
path = /home/user/test
public = yes
guest ok = yes
jelenleg igy nez ki. De a dolphin feldob egy bejelentkezo ablakot. Probaltam uresen hagyva, probaltam felhasznalonevnek minden beirni, mar a rendes samba user adatokkal is probaltam, es nem enged be.
Ahhoz kepest, hogy ennek mindenkit be kellene engednie, nem enged be senkit. -
anorche1
őstag
Lenne egy egyszeru samba kerdesem:
Hogyan tudom a samba megosztas felfedezhetove tenni? Ugy ertem, hogy pl. dolphinban kivalasztaom a Network/Shared Folders (SMB) -t, akkor elkezd tolteni, de soha nem talalja meg a halozaton levo gepet. Ha kezzel smb://cim formaban nyitom meg akkor tokeletes. -
Cs.I.T.
csendes tag
válasz
MadMancs #78055 üzenetére
Nézd meg, hogy Android nem futtat-e véletlenül Samba kiszolgálót? Mert akkor lehet, hogy összevesznek a hálózaton. Én úgy jártam, hogy tévéokosító dobozon libreElec futtatt Samba szervert is, és klienst is, és a gépen lévő serverrel összevesztek. Az a jó, ha csak egy kiszolgáló fut a hálózaton.
-
cigam
titán
válasz
gyulazsolti #76989 üzenetére
Nagyon nem értjük egymást. Azt írtad, hogy a Transmission, a NAS-on fut. Ezt a saját gépeden keresztül, a transgui-val akarod vezérelni/elérni. Miért a Samba megosztást akarod neki felkonfigurálni?! Hiszen a NAS-on futó transmission saját fájlrendszerébe ment.
Teszem azt úgy állítottad be a NAS-t, hogy a /disk1/torrent mappájába dolgozzon. Akkor a a /disk1/torrent mappát kell beállítani a transgui-n is.Aztán NAS-on megoszthatod az egész /disk1-et, vagy csak a /disk1/torrent mappát samba-val, hogy a Windows-os gépek elérjék a letöltött fájlokat.
Semmi értelme nincs annak, hogy a torrent a hálózati megosztáson keresztül érje el azt a mappát, amihez amúgy is hozzáfér a saját fájlrendszerén keresztül.
A lemez/megosztás átnevezése mit segít abban, hogy felkonfigold a transgui-t?
-
Azt az fstab kiegészítést (nem tudom fejből) ne felejtsétek el neki mondani amit be kell írni ha nem elérhető valamiért a meghajtó, ne haljon meg a rendszer bootnál.
Szép a szenvedély, de ez win alatt 2021-be (de 20 éve is így ment):
hálózati meghajtó hozzáadása
betallóz
esetleges nevet-passwordot beír
megkérdi milyen néven csatolja
megkérdi hogy minden indításnál automatikusan csatolja.
Kész.
A linkbe egy "csodálatosan egyszerű" samba leírás is van, brrrr...
Én az ilyenek miatt halogattam kb. 10 évig, kb. 6-8 nekifutás után a Linuxokat. Most meg oké csinálom de néha nem gyerebe a módszerek.
Vállalom a következményeket, jöhet a megkövezés.
A kérdező kolléga személyébe szerencsére lelkes személyiség lakozik.
10000-ből 1 -
trapi007
tag
Sziasztok!
Van itthon egy kis szerverem összedobva. Debian jessie fut rajta, csak parancssor.
A 128-as ssd kicsi lett. Kevés a hely és a CS:GO szerver nem tud frissülni.
A Linuxhoz nem értek, de a találtam jó kis leírásokat ami alapján össze lett kalapálva, és több mint két éve non stop megy. Azt olvastam, hogy a Debian, nem barátja a kezdőknek.A gép főleg média tár, de ha már úgy is megy... Használt programok:
Deluge, Samba, TS3 szerver, és néha CS:GO szerver.Ha úgy is újra kell raknom, maradjak a Debiannál? Vagy van ami inkább javasolt kezdőknek?
Az is fontos, hogy leírások útmutatók elérhetőek legyenek.
Köszönöm.(ITX alaplap, csak két SATA csatlakozó van, 128ssd + 3TB hdd. Viszont csak 20Watt)
-
zone
őstag
BananaPi M1, Armbian 20.08.17 Buster with Linux 5.8.16-sunxi
Egy SATA HDD (WD Red) van felcsatolva és csak Deluge + Samba fut rajta.
Pár napja kezdődött, hogy nagyon lassú lett a megosztott HDD elérése, másodpercekbe telik, mire megnyitok egy mappát. (Win10)
Ránéztem egy top paranccsal és azt látom, hogy a mount.ntfs 75-95%-on, a deluged 45-85%-on pörög. Egy torrent van letöltés alatt alacsony sebességgel és egy másik seed státuszban, de nem tölt fel jelenleg.
Tippeket kérnék, hogy merre induljak.
htop -
cigam
titán
-
törölt tag
válasz
lev258 #75474 üzenetére
Ubi 20.04-re frissítés után a Samba4 nem látja az előzőleg beállított megosztásokat.
Valahol itt régebben volt erről téma és azt hiszem Te adtad a megoldást.
A Samba configban valahol vissza lehet állítani a smbv1 használatát.
Keresném a posztot, de nem találom. Jól emlékszem? -
válasz
Véreshurka #75076 üzenetére
Ha a /home-ba van valami csatolva, ott egyértelműen nincs jogosultsági gond, míg a /mnt-nél viszont van. Mondjuk én Syno NAS-nál nem is vacakoltam soha ilyen samba meg nfs dolgokkal, teljesen tökéletes a Syno webes felülete mindenre. Egyébként Nemo fájlkezelőben tudnám csatolni a NAS-t, de volt olyan vélemény is, hogy ez csak helyi hálózaton akar jól működni. Majd megnézem ezt is valamikor.....
-
vadkörte
addikt
válasz
Kenderice #75032 üzenetére
OMV topik első hsz-át olvasd át. A telepítés lényegében next-next-next-finish. A belakás egy laikusnak "munkásabb" és jobb lett volna, ha először nem az éles, hanem egy virtuális gépen próbálkozol. (az éles OMV-m előtt vagy 5 VM-t csesztem szét, mire megtanultam.
)
A v4-ben volt még az extras-ban Transmission, a v5-től megszüntették, elsősorban Docker-ből lehet telepíteni (gyűlölöm!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Illetve lehet parancssorból is és ott tényleg egy config file-ban kell megadni neki az eléréseket.(#75033) Synaptic:
Ez miatt nem vagyok hajlandó telepíteni az 5-öst! A 2.28 óta OMV fut a NAS-ocskámon, de ha ragaszkodnak a Docker-hez, akkor búcsúzok tőle. Inkább összeszenvedek egy Ubuntu-server-t, (ez a tipikus nehéztüzérséggel a verébre esete (Samba asztali és notebook felé és NFS megosztás EGY nyomorék Pi2 mediaplayer-nek + torrent. ENNYI a NAS-om feladata)) vagy CLI-ből telepítem a TM-t (a config-ot meg kibányászom a 4-esemből) de nem vagyok hajlandó szopni a Docker-rel. VM-ben nagy nehezen felkínlódtam egy TM-t, de működésre bírni már nem tudtam. Értem és megértem, hogy nem tud és nem akar felelősséget vállaln ia külsős plug-in-ekért, de menjen a fejlesztő a zivataros p*********a!
(#75045) Synaptic:
A v4-ig volt az extras-ban, de kivették (meg még nagyon sok mindent) -
válasz
Kenderice #75000 üzenetére
Ha csak belülről éred el, akkor miért nem Samba? Sokkal egyszerűbb (gondolom Windowsról éred el, csak betallózod a megosztást, és simán másolgatsz...) Meg sima FTP-t nem is érdemes kiengedni net felé.
Amúgy van Vsftpd GUI-s konfig cucc :
[link] (System-Config-Vsftpd for free. Graphical configuration tool for Very Secure FTP Server)De este elő tudom neked túrni a régi konfigom.
-
Hello,
Feltettem egy Debian Bustert (10.6) home szervernek, ssh, webszerver, Samba stb.
Szépen megy kb. 2 hete, de nem frissül. Sources.list-ben a lentiek vannak, és jó régóta csak annyit közöl az apt, hogy 0 frissítendő csomag. Nem hiszem, hogy ne lenne hetente pár dolog, ami frissülne...# deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster main
deb http://ftp.bme.hu/debian/ buster main
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ buster main
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main
deb-src http://security.debian.org/debian-security buster/updates main
# buster-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ buster-updates main
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #74895 üzenetére
A probléma abból ered hogy csak erre az egy hibára koncentrálok , mármint a videó akadásra
. De pl már csukott szemmel megy a samba konfigurálása hogy lássa az SMBV1 es nasomat. Tudok frissíteni , telepíteni paracssorból , fel tudom mountolni a meghajtókat az fstab -al . stb ...
Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.
-
vlevi
nagyúr
Sziasztok!
Segítséget kérnék, samba megosztás elérésével kapcsolatban.
A rövid háttértörténet, hogy a második HDD-t kicseréltem a NAS-ban, mert betelt.
Linux alól az mdadm-el tudom olvasni a NAS által használt HDD-t, és majd vissza másolnám a tartalmát a NAS-ban lévő új, második HDD-re. Az első HDD maradt a NAS-ban.
Win10 alól, illetve a TV-n futó KODI gond nélkül eléri a NAS tartalmát, de az Ubuntu 20-as az nem. Pendrive-ról futtatom, telepítés nélkül. A NAS-t látja is, de amikor bármelyik megosztást próbálnám megnyitni, ezt a hibaüzenetet kapom
Frissen telepített Ubuntu 20-ról van szó, semmi extrát nem állítottam be, vagy telepítettem még rá.Mit rontok el?
Valamikor tavaly már csináltam ilyet, amikor megpusztult a HDD a NAS-ban, akkor is ugyanezzel a módszerrel mentettem át a régi, rossz HDD tartalmát (már amit sikerült elérni rajta) az új vinyóra.
Most viszont nem tudja az Ubuntu megnyitni a NAS-on lévő megosztott mappákat.NSA325-v2 típusú NAS-ról van szó, nincs rajta SMBV2, csak a régi SMBV1. Az, amit már a Win10 sem támogat alapból, utólag kell engedélyezni. De itt valami más lehet, mert az Ubuntu file kezelője felkínálja az egyéb helyek között a NAS-t, be is megy, mutatja a megosztásokat, de a megosztásra kattintva jön a fenti hibaüzenet
-
cigam
titán
válasz
lev258 #74607 üzenetére
Csak volt. A többségüket már évek óta nem fejlesztik, és a régi függőségek miatt el sem indulnak.
A system-config-samba-t az ubuntu babusgatta, de évek óta nem fejlesztik, kidobták.
A WEB-es GUI-t biztosító swat-ot sem fejlesztik.
A GAdmin-samba-t annyira elhagyták, hogy még a készítő honlapja is eltűnt, nem csak ez a program.A webmin samba modulja talán még opció, de nem ajánlanám.
Meglepő de nincs egy könnyen használható egyszerű GUI-s megosztás kezelő.
Ugyanakkor az a pár sor parancs és szövegfájl szerkesztése nem egy nagy vasziszdasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #74587 üzenetére
Az /etc/fstab-on keresztül szokás állandóra csatolni hálózati megosztásokat. Milyen megosztást csinál a NAS-od? Samba fut rajta?
Ha csak alkalmi elérés kell, az egyszerűen menni szokott a hálózati gépek böngészésén keresztül.
Véreshurka: szerintem próbáld meg a nem kezdő Linuxos topicban is. Nem ismerjük ezt a klienst.
-
válasz
meggymagos21 #73943 üzenetére
Köszönöm a részletes írásodat!
Most még igazán nincs mit, de elrakom akkorra, mikor sikerül is valamit összehoznod!
Na figyelj, ezzel a curl - kezdetű parancssorral nem akarja nálad letölteni a kulcsot, pedig a terminalos módszer volt a legegyszerűbb. Akkor jön az, amihez valamennyit értek is, a
GUI-s módszer!Ez volt a forrás eddig is, most ez ez lesz. Ez a módszer arra is jó, hogy hamar kiderül, ha nem tölti le valamiért a rendszered!
Lemész a forrásoldal legaljára, ahol az előbbi módszer is megtalálható, de most a pirossal kijelölt sorra kattintva töltöd le a kulcsot:
Workaround (using a public key)
If you encounter errors you cannot fix, feel free to download and use this public key instead. Alternatively, you may use the following command:
curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -
Elméletileg ha itt a piros sorra kattintasz, már onnan le kéne töltenie, ha ez így van, akkor felugrik ez az ablak, mented a fájlt. Tudd, hová ment ilyenkor(alapból a Letöltések mappába ment).
Ha nem tölti le se itt se a weboldalon, akkor gond van*. Ha igen, akkor a kezdők barátját, a Frissítéskezelőt fogod használni a kulcs aktiválásához. (*nálam például most valami van a tárolótükrökkel, de lehet, hogy csak a mobilnettel csinálja ezt)
A megnyitott Frissítéskezelőben a Szerkesztés fülön a Szoftverforrások fülre mész, kéri a jelszavad, majd a következő ablak jön be:
itt rutinosan rákattintasz az Importálás gombra és eltallózol a Letöltés mappában lévő letöltött key fájlhoz, Megnyit és ez berakja a hitelesítő kulcsot.
Ezután újra próba. Van egy még kezdőbarátabb módszer erre, de azt most a letöltő tükrök vacakolása miatt nem tudom kipróbálni.
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Ennek pont így megy a folyamata, ahogyan leírtad. Kb annyi jelenlegi fájlt tárol a rendszer, amennyit most frissített, ezekre nem nagyon van szükség és eljön lassan az idő, hogy az Összefoglalót tényleg szépen nézegetni kezdd.
Onnan most ezt javallom az előbbi témában:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
sudo apt clean
parancsot futtathatod most is és az kiszedi a cache-ben őrzött előző verziós csomagokat.Feltételezem, hogy jól értesz hozzá, biztos korrigálna valaki, ha mégsem volna így megfelelő, korábban valaki megerősítette, hogy jól látod a dolgot, bízom ebben és köszönöm.
Nem értek jól hozzá viszont a 6 év alatt feltűnt volna, ha nem ez lenne az egyik alapvető dolog.
Az update/upgrade kell. Nincs mese. Egyébként amikor elkezded a frissítési folyamatot és nem -y van a sor végén, hanem manuálisan hagyod jóvá, akkor kiírja a rendszer, hogy mennyi adatot tölt le és mennyi helyet fog felhasználni tartósan.
Itt egy példa erre:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-5.3.0-62 linux-headers-5.3.0-62-generic
linux-image-5.3.0-62-generic linux-modules-5.3.0-62-generic
linux-modules-extra-5.3.0-62-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
glib-networking glib-networking-common glib-networking-services
libcurl3-gnutls libcurl4 libgnutls30 libseccomp2 libsmbclient libwbclient0
libxau6 linux-generic-hwe-18.04 linux-headers-generic-hwe-18.04
linux-image-generic-hwe-18.04 linux-libc-dev python-samba samba-common
samba-common-bin samba-libs smbclient
19 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 83,1 MB.
A művelet után 345 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]Itt is meg fog maradni aktívnak az előző kernel, de egy előző kernelt célszerű mindig megtartani, ha valami nem működik az újjal, akkor bootnál vissza lehet állni a régire. De ezzel még korai foglalkoznod.
Ha valami nem tiszta, szólj! Ezeket mindenki tudja nálam bőven jobban, csak még nálam is lustábbak.
-
válasz
hódmaci #73676 üzenetére
Az első a samba-hoz kell, ha nem használsz samba-t, azt is kilőheted, viszont a másodikhoz csak tippem van. Nem pipáltad be telepítéskor a meghajtó titkosítást? Ha igen, akkor ez az LVM miatt van, de ezt se használtam még, nem tudom, ki lehet-e kapcsolni ezt a szolgáltatást, de szerintem ennyi plusz idő kell neki a bootnál. Ha nincs szükséged LVM-re, gyorsabb ha újratelepíted és nem pipálod be a telepítés elején. Azt hiszem ott lehet ezt bejelölni, ahol az automata bejelentkezést is, amikor megadod a nevet, felhasználónevet, jelszót.
(#73677) BoB
GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT=0
Ez mi a bánat? Nem találkoztam még vele. Jobb, mint ha kikapcsolná a szolgáltatásokat?
-
cigam
titán
válasz
Karmko #72713 üzenetére
Sajnos GUI-s samba(megosztás kezelő) nem nagyon vanik. Ami azért is gond, mert az xp kikopásával, a W10 terjedésével kopik ki/megszűnik a cifs támogatás, és az smb3 fog terjedni.
Azért ez a fájlmegosztás nem szokott ilyen nehéz lenni, valami apróságon bukik el nálad.
Az smbclient –L gépnevevagyipcíme –U winowsfelhasználónév parancs kiadása után add meg neki a windowsfelhasználóhoz tartozó jelszót. Valami ilyesmit kellene látnod:
smbclient -L magic-pi -U szekeres
Unable to initialize messaging context
Enter OTTHON\szekeres's password:Sharename Type Comment
--------- ---- -------
print$ Disk Printer Drivers
NAS Disk Ez a WD MyBook merevlemezem
latogato Disk
IPC$ IPC IPC Service (Samba 4.9.5-Debian)
szekeres Disk Home Directories
Reconnecting with SMB1 for workgroup listing.Server Comment
--------- -------Workgroup Master
--------- -------
OTTHON MAGIC-PI
Viszont egy live rendszer tehetnél egy ellenpróbt, pl. az ubuntu Budgie-val, vagy az MX linuxal. -
cigam
titán
Sőt! Most olvasom, hogy a W10-hez már smbv3 kell, szóval telepítsd a samba-t és menni fog. Nem tudom nemo-hoz van-e samba csomag.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Karmko #72697 üzenetére
Akkor szívás van. Ha jól olvastam a találatokat, valamelyik hálózati protokollt már tiltja a Win10, amit a samba kliens használna Mint-en és ezért futsz időtúllépésre.
Lehtet legegyszerűbb megoldás a Windows10 alatt újra engedélyezni az SMB1 / cifs megosztást. Piros téglalappal jelzik, hogy minek kellene ott bepipálva lennie: [link] - igaz a link pont ennek a letiltásáról szól.
Engedélyezés után szerintem kelleni fog neki egy újraindítás. -
Keem1
veterán
Srácok, ha egy szimbolikus link jogosultságait megváltoztatom (chmod 0777 /ez/a/symlink), akkor ez befolyással bír az eredeti fájl jogosultságaira is? Az eredeti fájl a root home folderében van, nyilván írási joga csak a rootnak van. Ideiglenesen egy samba shared folderbe linkelném, amíg Windows alól módosítom (ez egyébként egy sqlite adatbázisfájl), de a fájl eredeti jogosultságait nem változtatnám, ugyanis rövidesen a symlinket meg is szüntetném, nem lesz később rá szükség.
-
Necronom
senior tag
válasz
I02S3F #72425 üzenetére
igy mar ertem
de azon mar tulvagyok ....
attol fuggetlen, hogy nem szeretem kezzel megirni, mert en ugy tartom, hogy aki ehhez nem akar erteni annak legyen mar mas lehetosege, pl jobb egergomb es megosztas
azert a mai vilgban ez egyszerubb es nem mindenki akar erteni bizonyos mercen belul az oprendszehez, amde ettol fuggetlen hasznalna, errol tegnap litaniakat irrtam ide - meggyszer sorry
es mindezt csak azert mert az oprendszer nem az a program, amit hasznalok, hanem a szamitogepem hasznalnam ..a oprendszer meg egy koztes dolog ami a gep es a hasznalni kivant program kozott vancsak pici keveredes azert volt mert a (#72422) -ben a mountolasrol szeretnek infokat szerezni nem a sambarol
-
cigam
titán
válasz
Necronom #72402 üzenetére
kicsi tartok tole, hogy az ubuntu alapu OS-nel valamilyen, amig Debian alapunal valami mas lesz
tevedek?Tévedsz. Az fstab, az smb.conf,... mindenhol ugyanaz. Mindegyik Linuxot ugyanazokból a téglákból(csomagokból) építik, de ahogy a való életben sincs két egyforma ház, mindegyik máshogy néz ki. Az egyik emeletes, a másikhoz garázs is van, a harmadiknak meg csak a színe más. Ha pl. nem működik a bevált smb.conf fájlod az azért lehet, mert maga a szamba is fejlődik, bizonyos paramétereket már nem használnak, és újakat vezettek be. De az is lehet hogy jól működik a samba, de adott distróban alapból be van kapcsolva a tűzfal, és annak a konfigurációjában engedélyezni kell, hogy kijusson a hálózatodra. Szóval ahány ház annyi szokás.
-
cigam
titán
válasz
Necronom #72386 üzenetére
macOS-t használok itthon, ami egy mini-n fut. Elődje egy iMac volt amit már nem támogat az Apple, és VGA problémája is van, így eladni se tudtam, viszont feltornáztam rá egy Debian-t
Aztán ott van még a RaspberryPi, amin szintén Linux fut, és többek közt a pihole-on keresztül szűri a reklámokat. A laptop meg Window-os mert a céges spéci programok azon futnak.
Szépen békésen megférnek egymás mellett.
A samba konfighoz egy kis segítség: [link] -
Necronom
senior tag
Remelem nem leszek okozoja semmifele parazs vitanak
De oszinten szolva - es ahogy nehanyszor mar leirtam - nekem edes mind1, hogy mi az az oprendszer amitol doglik a legy
ha szulejmannak hivjak es a vasam alkamas ra es mindezek mellett meg ertek is hozza, akkor ugyis azt teszem fel, viszont nekem az masodlagos dolog, hogy monitor nelkuli spajzszerver avagy az asztali pc-mmindemelett tudom azt is, hogy mi az amit illene es ahogyan az meg van irva
mert mondjuk ugy lenne a korrekt meg a szepmunka, ha a spajzszerverre tennek egy linux szervert desktop nelkulit persze
de kerdezem en: akkor az a szervergep boldogabban ulne a spajzba monitor nelkul, mintha deepin lenne rajta?
mert ha igen, mert nekem szamitanak a gepeim erzesei, akkor istenbiza megtanulom es azt teszek fel, nempedig a csillivilli deepint, hiszen attol rossz lenne a kedvena felre az ironiaval, en nagyon sok segitseget kaptam innen toletek mar most is es koszke tenyleg
igyekszem tovabbmenni ezen a "csakazertis" vonalones szeretem a linuxot, mert szamomra (is) jobb mint a win (tenyleg alig hasznalok wint), de van mikor egyszeruen kell
viszont ha a spajzszerverem vasilag alkamas a deepinre akkor az lesz rajta, mert katt katt es kesz a mappamegosztas
ellenben ezzel:[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = Samba Server %v
netbios name = NAS
security = user
disable netbios = Yes
[public]
path = /mnt/storage/public
read only = no
writeable = yes
browseable = yes
valid users = portal
create mask = 0644
directory mask = 0755viszont ha a vasam fizikailag nem birja, akkor meg mindig ott az MX Linux, ami baratsagos szamomra es az lesz rajta
de! ha valaki elmeseli nekem, hogy miert jobb megis egy desktop nelkuli oprendszer (az eroforrasok sporolasa mellett) es miert jobb az, hogy a mai csoda szamgepes vilagban miert tartunk megis ott, hogy ezt egy mezei usernek KELL fejben tartani (leirni) es miert jobb az, ha ket kattintas helyett SSH-ba belepkedek a spajzszerverbe es ugyesen beirom hogysudo gedit /etc/samba/smb.conf
akkor istibizi ilyet teszek felszoval ezek teljesseggel az en nezopontjaim, en igy latom a szamgepes vilagot, hoyg ma ma ezzel ott kellene tartani, hogy raszolok es akkor is megcsinalja, de sajna nem igy van...
es tenyleg elnezest is kerek mindenkitol, akik unjak mar a litanikat amiket ide irok mar napok ota, de en csak egy erdeklodo, amde mezei user vagyok, aki azt szeretne, hogy az otthoni szamgepes "parkja" ugy mukodjon, hogy az a csalad igenyeit ki tudja elegiteni es kiszolgalja oket es engem is igenyeink es tudasunk szerint...vegezetul:
spajzszerver, a kiszolgalo- Asus mITX lap, rajta integralt 2 magos 1,1GHz cerka,4GB memo
pc-m - I7 3770k, 8GB memo, Radeon RX570, 2x240 SSD (Linux/win)
laptop: HP ProBook I5 valami, 8GB, 128SSD + 500GB HDD (Linux/win)
tablet: Chuwii HiBook 4/64 (droid/win)
2x Androidos TV box 2db tv-hez (kene meg egy) + 1x DLNA-t kivano TV -
Necronom
senior tag
válasz
I02S3F #72358 üzenetére
igazsag szerint en azt sem tudom melyik disztro milyen alapu
az archot most probaltam livebe, de az olyan tavol all tolem, hogyaz csak na...
egy discordot nem birtam feltenni ra.....tudom, hogy ez a sajat hianyossagom, de nekem nagyon nem celom az, hogy az oprendszert reszelgessem es egyenkent, aprankent csinajam meg kedvem szerint...
az nem en vagyok, en a gepet szeretnem hasznalni, nem csak az oprendszrrel szorakozni
a kinai deepin az ilyen, felteszem, fentvan, kussol...
ha halozatozni akarok, akkor nem kell egy rakas leirs utan nezzek, hogyan konfigoljam a sambat (nar mar lassan fejbol is menne), de 2 honap mulva ugyis elo kell venni, mert elfejetem es ha csak egy masik mappat is meg kell osztani, azt sem tudom mar most, hogy hol van a samba.conf
nem is akarom tudni
jobb egergom a mappara, megosztas es kesz....a deepin ezt tudja, ugyanilyen egyszeru egy meglevo halora felcsatlakozni, kinyitom a halozatok ikon, ott latom, rakttintok es csatlakoztam....
en sem kerulom a terminalt, mert gyors es egyszeru
fokepp egy program felrakasa
nem kell letolteni, elinditani, telepiteni
egy sor beiras es majd a gep megoldja, azert van....ez igy telesen szuperjo!
csakhogy egyik linux pacman masik linux apt - de lehet keverem, es ha megis le kell tolteni valamit, akkor nekem kell tudni, hogy milyen disztrom van, hiszen nagyon nem eleg annyi, hogy linux...
mint mezei user mondom ezt...nekem sokszor van a fejemben az, hogy sokan mondogatjak, hogy valtsak windowsrol linuxra
dehat igy nem lehetegy mezei usernek lehetlen ez, de meg annak is nehezkes, aki mar egyedul kepes telepiteni egy wint....de viszont eleg nagy a valoszinusege, hogy egy desktop linux telepitesbe is beletorik a foga...szoval csak ugy atallni nem fog
azok igen, akik egy kis erdeklodest mutatnak, vagy nagyon raernek mint en...es kicsit hajlandok utanajarni a dolgoknak, aztan jonnek az egyeb problemak, es ha meg azokon is tuljutunk, es van egy epkezlab rendszerunk, akkor jonnek a hianyossagok, hogy ez+az nem megy, nincs alternetiva, es a wine sem jo hozza (vagy ami van most wine helyett nemtudom a nevet)szoval nem egyszeru ez 30 eves rankkenyszeritett windows utan...ertem en hogy ingyen van, ertem en hogy sokkal jobb (is lehet) es tenyleg jobb na, meg kell hagyni
De aztan jonnek a jatekok es be kell latni, hogy meg nativan futo gamek is tobb eroforrast igenyelnek, mint a windowsos verzioja....akkor meg hol is tartunk? adtunk a kakinak egy pofont, hisze a win eleve megeszi, a jateknak marad ami marad, a linux sokkal jobban gazdalkodik a gep eroforrasaval, viszont a maradek hiaba tobb, akkor is keves lesz.....
persze ez igy nagyon sarkos, mert ki mivel jatszik es kinek mekkora vasa vanszoval marad a linuxozas a csakazertis miatt, vagy a kivancsisag miatt, vagy az utalomawindowst miatt
hajra! -
Necronom
senior tag
válasz
#63718632 #72345 üzenetére
meg csak liveba probaltam
Telepített rendszeren van energia beállításoknál, hogy mit tegyen a bekapcs gomb megnyomására. Nekem működik, simán leáll nem hozza be a menüt.
Persze, csak mokabol irtam, hogy a live ugyanazt teszi amit el akarok kerulnia samba mukodik, probalhato igy is, bar nem general tenyleges megosztast, de latni lehet, hogy nehaly kattintassal megoldhato egy megosztas elkeszitese es nem kell a samba.conf szerkesztgetni kezzel
szo szo..mindenkepp megprobalom majd felpakolni, de sajna a rendes pc-n nem akart elindulni, hogy probalgathassam, a kis szerver gepemen ment a live gond nelkul, de egyelore meg nem akarom elesben oda felrakni....most kell a kis szerver, hiszen itthon az egesz csalad nem allhat le egesz napra ....kinyirnanak
-
-
Necronom
senior tag
válasz
#63718632 #72330 üzenetére
Idokozben kiprobaltam Live-ba az MX-et
Haaaat....egyreszt szamomra sokkal kezesebb, mint a Lubuntu, masreszt jobban is nez ki
es nem utolso sorban megcsinalja magatol a samba megosztasokat, ami mondjuk megintcsak elonyere valik
Viszont Live-ba nem tudtam kiprobalni a halozati sebessegeket ...
A Mint Mate-val 100-120MB/s volt az olvasas es 60-70MB/s iras
Lubuntu kicsit lassubb volt 90-100MB/s olvasas es 40-50MB/s irasMoka az volt - de lehet ez csak a Live -, hogy kikapcsolo gombra feldta a menut
(modositgatni nem lehet) -
válasz
Necronom #72315 üzenetére
Ezeket mind értem, de valami célja csak van annak a szervernek nem? Amiért tartod, azt a feladatot hogyan valósítja meg? Csak kéne valahogyan irányítani, hogyan kerül rá bármilyen adat? Egyébként ha semmi nem jó, akkor még mindig ott a 4s +os kikapcsgomb nyomása.
De ez kb annyit fogyaszthat, mint az én NAS-om az egyik szekrényen. Ezeket nem szokta senki kikapcsolni, ha valami folyamatos üzemre van kitatálva, akkor ez az.
Na várjunk, ezt is ugyanarról a gépről írod? Mert akkor nem értek valamit.........vagy lehet valamit irányítani vagy nem.
ami jo ha lenne: konnyu grafikus felulet - pl megosztasok jobb egergombbal, nem a samba.conf irogatasa, bar mar lassan edesmind1
neha szeretnem kivulrol is elerni, nemcsak a belso halonAz előbb kérdeztem, tudod-e vezérelni.......mindegy, biztosan nem érthetően kérdeztem. Feladtam.
-
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #72314 üzenetére
azert koszonom szepen az otletelest, tanultam ezzel is valamit, ami ugye sosem art
lenyeg a lenyeg, hogy a Lubuntu kilove
masik disztro utan kell nezzek
amik adottak: 1,1GHz integ. 2 magos cerka + 4GB memo
amire szukseg van: file -es mediaszerver
ami jo ha lenne: konnyu grafikus felulet - pl megosztasok jobb egergombbal, nem a samba.conf irogatasa, bar mar lassan edesmind1
neha szeretnem kivulrol is elerni, nemcsak a belso halon
es koszonom szepen nem akarok frissiteseket - SEMMIT SEM
ha egyszer mukodik es nekem jo, akkor az maradjon permanens - ez a legfontosabb -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #72313 üzenetére
nincs ezen mit iranyitani...
elkeszult, betettem a spejba es kesz...amikor elmentem tobb napra, beleptem megnyomtam a kikapcs es ennyi
nekem nem celom a gepek es az oprendszerek faragasa, hiszen nem a hobbym - mindenkitol elnezest kerek akinek az
nekem arra van szuksegem, hogy hasznaljam, ami annyit jelent, bekapcsolom es mukodik
eddig a Linuxok megtettek ezt nekem, ilyen-olyan kompromisszumokkal (nem nagyon jatszom)
Ezen a kis gepen is ez mar a 2. oprendszer (Linux), az elozo meg egy 32 bites Mint Mate volt, aminek voltak mas egyeb hianyossagai
Ezert kerutl fel egy Lubuntu - pici 2 magos integ. cerka proc 1,1GHz , 4GB memo, sok hattartar - 2 napi munkaval, mert egyedul ugyanis meg nem tudtam megoldani a Samba konfigokat kezi uzemmodban, mostmar talan menne (leirtam)
Neha visszasirom az XP-t, felrakom, bekapcsolom, jobb egergomb: megosztas es kesz, spajzba berak es kussol
Na erre lenne szuksegem -
Laszlo733
aktív tag
válasz
leviske #72257 üzenetére
Igen, a többi gép látja a Linuxot be is tudok lépni. Az Arch -on ha rámegyek a Hálózatokban azon belül a Shared Folders (SMB) -ben alapesetben a saját hálózatom nevének kellene lennie , de helyette csak egy felhasználónév-PC szerepel. A nevek teljesen azonosak. Gondolom, csak az smb.conf fájlban kell azt átírni. Korábban akkor is működött a windows hálózat elérése, ha a samba nem is volt telepítve.
-
klaca1978
tag
válasz
#63718632 #71400 üzenetére
Igen, most egy cat /etc/sudoers parancsot sudo parancs előtaggal sikerült lekérni, tehát elvileg műküdik, de az állomány még mindig nem tartalmazza az új user-t csak a root-ot.
gedit /etc/samba/smb.conf miatt lett volna az egész, de sehogy nem jön össze.
parancs nem található hiba üzenettel.
a samba-t kellene configolni, grafikusan meg nem lehet szerkeszteni. -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Megint én
Disztróválasztásban kellene tanács. A raspberry pi-t kiváltandó építenék magamnak egy hobbi NAS-t egy ilyenből. Túl nagy extra igények nincsenek(samba, torrent, openvpn server, ad blokker cucc mint a pihole pl, meg valami owncloudos dolog). Erre keresnék valami jóféle disztrót. Amikre gondoltam eddig az Debian, Ubuntu Server, CentOS, Red Hat.
Minden tanácsot szívesen fogadok, mire érdemes figyelni ilyesmik.
Köszi! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #70896 üzenetére
A munkahelyi wifinek volt egy ilyen beállítása nálam, hogy nem volt külön 5 és 2.4GHz-es hotsopt, hanem valami alapján a kliens döntött. Ez okozott megbízhatatlanságot Windowsos laptopok netjén egészen addig, amíg ki nem kapcsoltam ezt a funkciót és lett külön 2.4 meg 5GHz-es hotspot.
2. - samba megosztás. Beállíthatod kézzel, vagy az okosabb fájlkezelőköből is, mint pl. a Dolphin.
-
válasz
totron #70779 üzenetére
Ez nem berogzodes.
En inkabb atverekszem magam a GUI lehetosegek tomkelegen hogy egy kapcsolot atallitsak, mint 3 sort potyogjek.
Es nem vagyok ezzel a mentalitassal egyedul a foldon.Sambat sem tudok terminalbol konfigolni.
Meg nem talalkoztam szemelyesen a smb.conf fajllal es megmondom oszinten nem is akarok.
Egy fajmegosztashoz ne kelljen mar konfigfajlokat nyitogatni meg sudozni.
Beirom egy ablakba hogy elerheti kati meg jozsi, megadom nekik a hozzaferesi jelszavukat meg irhatja-olvashatja, kesz.
Masnak ha praktikusabb a terminal, szive-joga, hasznalja egeszseggel de ne eroltesse masokra. -
samujózsi
senior tag
válasz
tonyrulez #70691 üzenetére
A screenshot alapján a loadot látom túl magasnak. Már nem emlékszem a load pontos definíciójára, hogy az az érintett processzek száma vagy abból számított érték, de annyira még emlékszem, hogy 2 feletti loadnál már adódnak performancia problémák. Nálad ez 11.
Gondolom, nem SOS, kis türelmet kérek, utánanézek, hogy pontosan mi vele a helyzet, aztán visszajövök.
Az is igaz, hogy nálam kimaradt egy apróság : nem helyben másolsz, hanem hálózaton, ráadásul ha jól látom, sambat használsz, ami megint tud érdekes dolgokat, bár azt nem hiszem, hogy önmagában képes lenne kiakasztani a rendszert.Ami még eszembe jutott: amikor annyira kiakad, hogy bejelentkezni se nagyon lehet, akkor konzolról sem megy a belépés?
Illetve az is kérdés, hogy a már bejelentkezett terminálon/konzolon sem tudsz olyankor pl új shellt (bash) indítani?Update: abban a 2-es loadban sem vagyok biztos, valahol olvastam, hogy modern gépeken sokkal magasabb is elfogadható.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
van egy Gigabyte Brix-em rajta Debian 10-el. Itt samba megosztásokon keresztül érek el mappákat. Ha pár gigabájtnál nagyobb fájlokat másolok, akkor lehalasztja az egész miniPC-t. Most épp egy 4GB-os fájlt másoltam át, a CPU (rutorrent kijelzője szerint) felment 100%-ra. SSH-n keresztül nem is tudtam rácsatlakozni míg lejjebb nem ment a terhelés. Ilyenkor sajnos a net is elmegy, köszönhetően hogy a Pi-hole DNS szerver is ezen futna, ilyenkor lehet routerben visszaállni 1.1.1.1-re hogy addig is legyen net míg másolok.
Ezt mi okozhatja? -
0519
senior tag
Sziasztok!
Segítséget kérek egy problémával kapcsolatban.
A probléma leírása: a rendszer 4-5 óra működés után lekapcsolja a használatban lévő USB hdd-t. Mindig. Elindítom, megy egy ideig (órákig!), utána egyszer csak, minden előjel nélkül, lekapcsolja.
Én nem látok semmit a logban, ami magyarázná mi történik.Hogyan tudnék több infot szerezni arrról mi váltja ki ezt?
Hogyan akadályozhatnám meg, hogy lekapcsolja a hdd-t?Előre is köszi a segítséget!
HW: Raspberry PI 4 <- szerintem ez linux oldali probléma, nem raspberry
EEPROM: legfrissebb stabil (szeptemberi)
SW: mindig fut: samba, minidlna, transmission <- a hdd használatban van
USB autosuspend: ki van kapcsolva, de egyébként is, a hdd használatban vanLog:
Syslog a probléma környékéről:
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS 140-2(2001-10-10) Monobit: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS 140-2(2001-10-10) Poker: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS 140-2(2001-10-10) Runs: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS 140-2(2001-10-10) Long run: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS 140-2(2001-10-10) Continuous run: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: HRNG source speed: (min=216.773; avg=416.959; max=515.105)Kibits/s
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: FIPS tests speed: (min=12.064; avg=12.756; max=15.647)Mibits/s
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: Lowest ready-buffers level: 2
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: Entropy starvations: 0
Jan 13 14:47:26 raspberrypi rngd[332]: stats: Time spent starving for entropy: (min=0; avg=0.000; max=0)us
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: [11550.300916] usb 2-1: USB disconnect, device number 3
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: [11550.301522] sd 1:0:0:0: [sdb] tag#0 UNKNOWN(0x2003) Result: hostbyte=0x07 driver$
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: [11550.301540] sd 1:0:0:0: [sdb] tag#0 CDB: opcode=0x28 28 00 20 22 29 e0 00 00 20 $
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: [11550.301555] print_req_error: I/O error, dev sdb, sector 539109856
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: [11550.316548] print_req_error: I/O error, dev sdb, sector 269594296journalctl -b -p 3 (10:38-kor indult a rendszer, 14:59-kor jött a leállás)
Jan 13 10:38:31 raspberrypi dhcpcd[331]: ipv6_addaddr1: Operation not supported
Jan 13 10:38:31 raspberrypi dhcpcd[331]: ipv6nd_startrs1: Address family not supported by protocol
Jan 13 10:38:33 raspberrypi systemd[1]: Failed to start Configure Bluetooth Modems connected by UART.
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: print_req_error: I/O error, dev sdb, sector 539109856
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: print_req_error: I/O error, dev sdb, sector 269594296
Jan 13 14:59:46 raspberrypi kernel: print_req_error: I/O error, dev sdb, sector 269594296 -
cigam
titán
válasz
joergie #69718 üzenetére
Válassz egy szimpatikusat(12 egy tucat belőlük), és olvasd el ezt a 3. oldaltól. Nem fogsz találni olyan megoldást ami "next, next, finish". Meg kell tanulni/érteni alap dolgokat, parancsokat. Tanulás nélkül nem hamar csalódni fogsz, a gondolkodást nem tudod megúszni.
CPT.Pirk
?? Az armbiant folyamatosan fejlesztik, azt utolsó stabil kiadása dátuma: 2019-11-19. De még ha régi lenne is, attól még az működhet.
A többi rendszer sem lehet túl koros, egy lelkes mag van körülette. Pl. FreeBSD 12/13 is van rá
Bár valóban nem sok az 512MB, és egy Pi jobb választás lett volna, de ezzel sem lehetetlen a samba megosztás, és a torrentek kezelése, feltéve hogy a HW képességeinek megfelelő elvárásai vannak, pl. nem futtat egyszerre több 100 torrentet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joergie #69718 üzenetére
Ez a hardver nem igazán alkalmas arra, amit szeretnél. Az egyik probléma, hogy 2017 körül jöttek ki rá utoljára oprendszerek (halott a közösség mögötte?), a másik meg az 512MB ram, ami nem sok. Főleg akkor kevés, ha szeretnél egy működő asztali környezetet is, hogy ne csak a terminált lásd.
Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elég 512MB ram szerver + torrent funckiók ellátására, még úgy se, ha nincs grafikus felület.Két dolgot tudok javasolni:
-csak akkor állj neki, ha hajlandó vagy némi időt befektetni, mert azért vpn-nek, samba megosztásnak meg hálózati torrentezésnek utána kell nézned (akár csak Windows alatt, ezek ott se magától értetődő dolgok)
-jobban járnál ilyen hardver terén egy RaspberryPi 4-es verzióval. Arra van folyamatos support és aktív közösség, tele leírásokkal a net minden téren.Komolyabb feladatokra meg úgy általában jobban jársz egy céleszközzel, mint pl. egy Synology nas, de persze az drágább megoldás.
-
cigam
titán
Olvasd el, különösen az elejét. Pláne ha mindez megvan osztva samba-val, akkor az előző oldalakat is.
Az transmission-daemon "user "eltekerése a konfig fájlban, rossz ötlet. A letöltésnek kijelölt könyvtárban kell a jogosultságokat úgy kiosztani, hogy a trasmission-daemon user-nek is teljes joga legyen (írás, olvasás, törlés).
-
cigam
titán
Találkoztatok ilyen hibával samba megosztáson?
Addig eljutok, hogy mutatja a megosztott erőforrásokat, de ha duplaklikkel megnyitom hibaüzenetet küld, ha jobbklikkes menüben hozzárendelek egy betűjelet (felcsatolom), akkor meg simán elér látom a tartalmát. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #68585 üzenetére
Ok, akkor várok inkább a 20.04 LTS-re. Addig használom a jelenlegi Unity-t, amit külön ezért tettem fel.
Más:
Van egy GUI nélküli Ubuntu 18.04-es gépem ami TV-re van kötve HDMI-vel és amolyan file server/video player funkciókat lát/látna el.
Fellépő probléma, hogy eltűnik a kép, mintha kikapcsolna az APU VGA része.
Ha jól figyeltem meg, akkor zene lejátszásnál, amikor full fekete a kép illetve amikor egy ideig nem mozdul semmi a képernyőn. Kizárólag reboot vagy TV ki-bekapcsolás adja vissza a képet. Grub konfigban "consoleblank=0" már be van állítva.
Most direkt csak az alap ubuntu server (pontosabban alap netinstall + ssh) van feltéve, samba és transmission. Se openbox, se Kodi, se egyéb.
Bekapcsolva a TV-t az alábbi üzenetet látom:[1006121.720296] [drm:radeon_dvi_detect [radeon]] *ERROR* HDMI-A-1: probed a monitor but no|invalid EDID
Szeretném megoldani, hogy se konzolban, se GUI/Kodi alatt ne tűnjön el a kép, még kikapcsolt TV mellett sem. Azaz ne a visszakapcsoláskor érzékelje újra, hogy van display.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
-
cigam
titán
-
törölt tag
Samba megosztáson van lehetőség filename blacklist létrehozásra?
Azt szeretném megoldani, hogy bizonyos fájlnévvel ne lehessen létrehozni fájlokat.
Például, ha Mac gép használja könyvtáronként beleirkál 2-2db rejtett fájlt. -
cigam
titán
-
Plasticbomb
addikt
Linuxon a samba filemegosztas mennyire stabil, illetve mukodik egyaltalan? Windowson nekunk otthon mindig problemas volt, sokszor nem lattak a gepek egymast, ha meg megis, akkor hiaba volt megosztva valami, s lattuk a megosztast magat, a fileok hianyoztak, s hasonlo hibak jelentkeztek, ugy nagyjabol az esetek 95%aban. Par oras imadkozas utan mukodott, kb 10 percig, viszont most jo lenne, ha tudnam hasznalni itt a ket gepem kozott. Agyiken Arch+Gnome+Wayland 5.2.3 kernel van fent, a masikon Manjaro+KDE+x11 5.3rc1 kernellel.
-
-
hódmaci
senior tag
Először málnával kezdtem de mivel sok adatot másolok SAMBA-n keresztül, illetve előfordul hogy hálózaton keresztül néz több "pc" is filmet, ezért váltottam.
A málna ezt nem bírta USB 2.0 keresztül.CEC adapter meg így lett megoldva.
Ubuntu sajnos nem nyert, sok apró gondom volt vele.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Házi mozinak mit ajánlanátok? Mármint melyik linuxot?
Eddig próbálkoztam linux minttel, ubuntuval de előbb vagy utóbb mindig megbotlottak.
Hol a wifi rosszalkodott, hol alvó módból nem tért magához, hol ez..hol az....
Szóval valami stabil rendszer után érdeklődnék.
Kodi, Samba, transmisssion egyebet nem is kell nagyon kezelnie. -
kmisi99
addikt
Sziasztok, korábban már sokat kínlódtam itt vele, most sikerült kicsit tovább jutnom.
Adott egy samba megosztás 4TBHDD1 néven. Ez egy mountolt 4TB os hdd.Az lenne a gondom hogy több user lenne, de az adott userek csak a saját maguk által létrehozott mappákban garázdálkodhatnak (illetve a gyökérben) Szóval a 4TBHDD1 ben mindenki mindent csinálhat de ha csinálok egy mappát X felhasználóval, akkor azon belül Y már nem kap írás jogot (olvasási joga az van).
Na most van a samba user kmisi99, meg van a transmission saját usere transmission.
Ezzel a paranncsal usermod -a -G users kmisi99
Hozzá adtam az usershez illetve a transmission is hozzá van adva.Így néz ki a megosztás jogosultsága
drwxrwx--- 9 transmission users 4096 May 12 19:02 /mnt/4TBHDD1/
Na most egy rohadt csöves módszerrel jó is lenne, csináltam egy transmission samba felhasználót így már mindenki mindenhol működik, de ez akkor se pálya, ha később kellene másik felhasználó akkor megint gondok lesznek.
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
"Windows-like" samba automountra van lehetőség? Notebookról lenne szó, így értelemszerűen nem érem el mindenhonnan a home servert
Jelenleg fstabban van egy cifs-utils -os mount.
Értem ezalatt azt, hogy ha visszajövök az adott hálózatra (WiFi), akkor remountolja.Nem biztos, hogy jól fogalmaztam meg, vagy hogy nem automatán így működik, még nem próbáltam ki, csak desktopon, ahol nyilván a WiFi nem opció
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Net gondom lenne.
Van egy itthoni pc-m amit házi mozinak használok, van rajta kodi, Samba, torrent.
24h üzemel, viszont néha valamiért "leszakad" a netről.
Van hogy több napig semmi, működik szépen.Van olyan is, hogy naponta 1-2 alkalommal
A router fix ip-t ad neki (már ha ennek van jelentősége.)
Próbáltam már a router újraindítását szakadt kapcsolatnál de nem oldotta meg a gondot, ebből arra következtettem nem a router a hibás.
Viszont ha a pc-t újraindítom vagy[B]Beállítások->Hálózat Wired[/B]
-et ki majd bekapcsolom akkor helyreáll a kapcsolat
Vezetéken kapcsolódik a helyi hálózathoz. Ubuntu 18.04.2 ltsEsetleg valami ötlet hogyan tudnám kiküszöbölni a hibát?
Mit nézzek, hol keressek?
Vagy van arra valami lehetőség hogy random ellenőrzi a kapcsolatot és ha gond van ki és be kapcsolja a wired kapcsolót? -
slett27
addikt
Sziasztok !
Egy Ubuntu-s Samba file szerveren szeretném lekérdezni azokat a felhasználókat akik éppen be vannak jelentkezve. Vagy rosszul keresek az adott problémára, vagy ilyen bonyolult lenne. Mindenhol azt találom hogy kik vannak felvéve (/etc/passwd), de én arra lennék kíváncsi hogy éppen kik vannak "online" a szerveren.
Írták a "net user" parancsot, bár az Ubuntun nem működött.
Köszönöm !
-
Tamy
őstag
Régen én is lőttem be párat, igaz akkor nem kellett a sambával összehozni. Nem gondoltam, hogy most kifog rajtam.
local_umask=770, ez 0770 akart lenni, vagy inkább 0660, a Samba konfgja alapján (csoport írhatja, olvashatja), de próbáltam már az alap 022-vel is.
secure_chroot_dir=... visszaírtam a gyári /var/run/vsftpd/empty -re.
chroot_local_user=YES
Ezt szerintem félreérted, itt is azt írják, hogy így zárom be.usermod -m -d /samba/public/oszt ftpuseredneve
Erre meg azt mondja, hogy a home könyvtárja már létezik (naná, hogy igen).A bejelentkezést a /etc/passwd fájlban a :/bin/false segítségével tiltom le, de enélkül se tudok belépni.
-
Tamy
őstag
Van egy Debian alapú fájlszerverem, amin jelenleg samba megosztások vannak beállítva. Szükséges lenne most az egyik megosztott mappára egy ftp elérést is beállítanom, amit célszerűen a vsftpd segítségével próbálok megvalósítani. Az ftp-nek létrehoztam egy külön felhasználót, elláttam jelszóval, hozzáadtam a samba felhasználók csoportjához, a helyi bejelentkezést letiltottam, és hozzáadtam a vsftpd.allowed_users fájlhoz. Ez a konfig:
listen=YES
listen_ipv6=NO
anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=770
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
xferlog_enable=YES
log_ftp_protocol=YES
connect_from_port_20=YES
chroot_local_user=YES
chroot_list_enable=NO
userlist_deny=NO
userlist_enable=YES
userlist_file=/etc/vsftpd.allowed_users
pam_service_name=vsftpd
ssl_enable=NO
force_dot_files=YES
secure_chroot_dir=/samba/public/osztA hibaüzenet: "530 Login incorrect."
Ezzel a megoldással működik, de nekem pont az lenne a lényeg, hogy egy már meglévő mappába tudjon írni, a felhasználó home-ját meg nem rakhatom a megosztott mappába. Esetleg tegyek symlinket a /home/ftpuser alá? Gondolom van ennél elegánsabb, kézenfekvő megoldás is.
-
togvau
senior tag
linuxos szerveren cpu takarékosságból kipróbálnám az NFS-t, hogy talán gyorsabban tudja kiszolgálni a kíndózos gépet, mint a samba.
Ez van az exports-ban:
/share/cucc 192.168.0.0/24(rw,async,no_subtree_check)
vindózon ha fel akarom csatolni, akkor viszont access denied (Network Error - 1326) lesz, pedig azzal a júzerrel és jelszóval próbálok belépni, mint a linuxos gépen, aminek minden joga megvan a mappára.
Linux szerver van korlátozott cpu teljesítménnyel. Samba, webdav sima http, NFS közül melyik lehet a leggyorsabb?
-
Cyrin
addikt
válasz
Laszlo733 #65838 üzenetére
Samba frissítése hozta el ennek a fícsörnek a megszűnését.
"A tallózást az SMB v1 biztosította, de ezt biztonsági problémák miatt már nem támogatják. Sajnos a v2 és v3 kiadásokban nincs ilyen szolgáltatás. Ezért nem tudod a megszokott módon tallózni a Windows fájl- és nyomtatómegosztást használó eszközöket."
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Villanyszerelés
- Háztartási gépek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nyaralás topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Home server / házi szerver építése
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest