- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Barthezz2: Cím: Ismeretlen - Chapter 4
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB versus 990 PRO 2TB M.2 SSD
- sh4d0w: Tele a hócipőm
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
segítségeteket kérném mert elcsesztem a resolv.conf-ot. AdGuard-ot telepítettem volna Docker-be, miután 53-as portot nem tudta csatolni, itt alul leírtaknak megfelelően jártam el. Majd ezután nem volt net. Fogtam magam, töröltem a /etc/systemd/resolved.conf.d/adguardhome.conf fájlt és az
/etc/resolv.conf
symlink-et, létrehoztam rendes fájlként újra és beleírtam hogynameserver 192.168.1.105
, mivel ifconfig alapján állítólag ez kell:enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.1.105 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
Ezután
sudo systemctl restart systemd-resolved
és továbbra sincs internet. Online olvasvaresolvconf
csomag (újra)telepítését ajánlják, ami internet nélkül nehezen menne.
Resolv.conf-ba a nameserver után pedig próbáltam már 1.1.1.1-et is (új sorban meg nameserver IP címmel) stb. Mit kell állítani?(ja és természetesen a
resolv.conf.backup
-ot sikeresen eltüntettem...) -
tonyrulez
őstag
"Az, hogy Proprájetáriék belepancsolnak az API-ba, hogy csak a saját, korlátozott szirszarjuk menjen, ne legyen a disztribúció hibája"
Az hogy van egy csomag amit beengednek úgy repóba hogy tudják hogy havonta frissíteni kell különben nem fog működni, és ők azért sem fogják, ezzel garantálva hogy semmit nem fog érni, igenis a disztribúció hibája. Ha egy csomag up-to-date kell legyen, akkor vagy frissítsék a repóban, vagy bele se tegyék.
Tudom hogy fel lehet erőszakolni a friss yt-dlp-t, mint ahogy bármi mást is, de ez már nem "rendes" Debian használat, innen kezdve minek használná azt az ember mikor ott az Ubuntu / Mint. -
tonyrulez
őstag
válasz
sh4d0w #84235 üzenetére
Arch mondjuk egyedi állatfaj, ahol az userek naponta ötször futtatják a frissítést nehogy lemaradjanak
Fedora sokkal ésszerűbben csinálja, nem is nevezném rolling-nak, inkább hibridnek. Ugyanúgy megvan a félévenkénti release, de sokkal gyakrabban jönnek köztes frissítések mint mondjuk Ubuntu esetén, és mégis megoldják hogy ne ölje meg magát. -
tonyrulez
őstag
válasz
tonyrulez #84029 üzenetére
Sajnos nem jött össze. Letöröltem a 470xx drivert, feltettem 390xx-et, ami már támogatnia kellene a GT750M-et. Felment, újraindítottam, sötét képernyő. Rescue-ban kivettem nvidia.conf-ból a PrimaryGPU-t (magától beírta, 470xx-es nem), így már indult a gép, de Cinnamon azonnal összeomlik és ki sem tud jönni a tartalék módból. Driver töröl rescue-ban és újra működik rendesen. Ugyanezt eljátszottam initramdisk és grubconfig regenerálással, eredmény ugyanaz (pluszba driver törlés után regenerálást újra meg kellett csinálni).
Ha felteszem a drivert és azonnal próbálok appot indítani vele
DRI_PRIME=1
-el, akkor hibát már nem ír, app elindul, de ugyanúgy nem használja a GPU-t. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
van egy laptopom, benne nVidia GT750M-el. Fedora 36-ot használok X11-el (DE Cinnamon), és szeretném működésre bírni. Ehhez a szériához a 470xx driver kell, így ezeket tettem fel:
xorg-x11-drv-nvidia-470xx
akmod-nvidia-470xx
xorg-x11-drv-nvidia-470xx-cuda
nvidia-smi-t vagy a grafikus nvidia-settings-et nézve a utilization egy nagy 0. nvidia.conf-ban hozzáadtam hogyOption "PrimaryGPU" "yes"
, újraindítás után fekete képernyő. Recovery-vel töröltem a sort, visszatért a rendes, GPU-t nem használó működés. Ha pedig direkt a GPU-val akarok programot indítani, ez a baja:tonyrulez@dell:~$ DRI_PRIME=1 smplayer
libGL error: failed to create dri screen
libGL error: failed to load driver: nouveau
Hogy tudnám életre kelteni a GPU-t?
-
tonyrulez
őstag
válasz
szucstom #74537 üzenetére
Ez semmi más mint egy átbrandelt kínai kacat a CsingCsun gyárának pincéjében talált pár raklapnyi senkinek nem kellő, idejétmúlt alkatrészből összetákolva. Ha a Manjaro telefon nem csak azt jelentené hogy feltesznek egy skint a Google-mentesített Android-ra, hanem a mellé adott Type-C dokkolóval rendes Manjaro számítógépként is használhatnám monitorral, billentyűzettel és egérrel, illetve nem 10 éves sebességet hozna és nem webkamera képeket lőne, akkor venném.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
rsync-el csináltam mentést egy szerverről, ezt szeretném zip-elni hogy Windows-os tárhelyre is menthessem. A parancs amit futtatok:
zip -r /opt/rtorrent/download/rsync_zip/2020-04-15-rsync-brix.zip /opt/rtorrent/download/rsync/*
Sajnos ilyen hibákat dob az elején:
zip warning: name not matched: /opt/rtorrent/download/rsync/etc/mtab
ebből rengetegzip warning: ignoring special file: /opt/rtorrent/download/rsync/etc/systemd/system/mountnfs-bootclean.service
és ebből is rengetegPedig feltételezem egy esetleges visszaállítás esetén ezekre is szükség lenne
Van olyan parancs amivel ezek is zipelhetőek?
-
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70696 üzenetére
A load a CPU magok számát is nézi tudtommal, vagyis az én 4 magos processzoromnál a 4-es load lenne a 100%. A 11.77-es load még így is majd 300%-os terhelés.
Igen, a kiinduló probléma az volt hogy sambán másolás alatt "kissé" túlterhelődik a gép, legyen szó írásról vagy olvasásról. Ilyenkor SSH-n nem is tudok rácsatlakozni, vagy ha igen akkor sok perc után enged be, de meglévő kapcsolatot legalább nem zárja be (de nagyon lassan reagál ekkor is).
Nem SOS, addig sem használom a Pi-hole-t, köszi a segítséget -
tonyrulez
őstag
válasz
samujózsi #70658 üzenetére
Hol érdemes monitorozni?
Csináltam újraindítást, legalább nem lohasztja le 100%-ra a rendszert de így néz ki jelenleg a másolás alatt (érdekes hogy htop 30-40%-ot ír, mobaxterm 70-80%-ot, rutorrent pedig fix 100%-ot) -
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
van egy Gigabyte Brix-em rajta Debian 10-el. Itt samba megosztásokon keresztül érek el mappákat. Ha pár gigabájtnál nagyobb fájlokat másolok, akkor lehalasztja az egész miniPC-t. Most épp egy 4GB-os fájlt másoltam át, a CPU (rutorrent kijelzője szerint) felment 100%-ra. SSH-n keresztül nem is tudtam rácsatlakozni míg lejjebb nem ment a terhelés. Ilyenkor sajnos a net is elmegy, köszönhetően hogy a Pi-hole DNS szerver is ezen futna, ilyenkor lehet routerben visszaállni 1.1.1.1-re hogy addig is legyen net míg másolok.
Ezt mi okozhatja? -
tonyrulez
őstag
válasz
#30610944 #69995 üzenetére
Ha jól tudom live módban nincs grafikus gyorsítás, mindent a CPU végez emiatt jobban is pörög és fogyaszt.
CPT.Pirk
Láttam én is azt a kutatást, de ettől függetlenül sokkal jobb a szem(em)nek a sárgás kijelző mint a kékes, nem alváshoz használom hanem folyamtosan, egész nap. Leülni egy gép elé amin nincs bekapcsolva már-már fáj. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Van egy törött kijelzős laptop amit szeretnék TV mellé többféle célra használni. Jelenleg Lakka van használva, szépen működik. Emelett kellene még pár OS:
1. Lakka - retro játékhoz
2. LibreELEC - médiafogyasztáshoz
3. Android-x86 (vagy Bliss OS) - Android játékokhoz
4. Linux Mint - minden egyéb + ParsecEzt hogy lehetne megoldani? Persze Mint telepítésnél még lehet particionálni, de a többi OS - tudtommal - felhasználja az egész lemezt, nincs erre opció.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Van egy HP 8300 USDT elég hangos ventikkel, de anélkül is elmenne alapjáraton (teszteltem lecsatlakoztatott ventikkel). Szoftveresen hogy lehetne megoldani az irányítását? Thinkpad-ra volt program ami X °C alatt kikapcsolta a ventit. Ez alapján a következőket kaptam: [pastebin]
Van-e még rá esély hogy tudjam irányítani?
-
tonyrulez
őstag
Mint kiderült, AUR-ból telepítve a service-eket nem engedélyezik automatikusan. Vagyis a
teamviewerd.service
-t az usernek kell engedélyeznie, amit gyári oldalról letöltve nem kell, mert ott a telepítés során ez automatikusan megtörténik. Szóval engedélyeztem, és most már működik. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Rendszergazdai jogosultságokkal nem rendelkező felhasználónak szeretném megengedni a Teamviewer használatát. A Teamviewer indítását erre kellett cserélnem, enélkül nem kapcsolódik a hálózathoz:
#!/bin/bash
systemctl start teamviewerd.service
teamviewerEhhez viszont kéri a root jelszót. Próbáltam módosítani a sudeoers.et, ezt adtam hozzá:
root ALL=(ALL) ALL
tonyrulez ALL=NOPASSWD: /home/tonyrulez/sh/teamviewer.shViszont továbbra is kéri a jelszót. Emellett ALL=(ALL) és egyéb verziókat is próbáltam. Mit csinálok rosszul?
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
wmctrl-al szeretnék átméretezni és -helyezni egy ablakot. Ennek két dolog tud keresztbe tenni, egyrészt ha teljes képernyős, másrészt ha a tálcára le van csukva. Előbbit orvosoltam ezzel:
wmctrl -r Vivaldi -b remove,maximized_vert,maximized_horz
Arra viszont nem tudok rájönni, hogy hogyan tudnám felnyitni a tálcáról. Erre mi a parancs?
Manjaro KDE
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
szeretném használni az online Google Docs szövegszerkesztőt amit docs.google.com címen érek el. Viszont a gép nem éppen egy erőgép, és egy teljes értékű böngésző bővítményekkel és egyebekkel jobban leterheli mint kellene. Szeretnék egy saját ablakot, amit programként betehetek főmenübe, és csak ezt a docs.google.com oldalt nyitja meg, bármiféle sallang nélkül, csak a belépésemet jegyezze meg. Mint pl. a Messenger Linux programok, hiszen azok is csak a messenger.com oldalt hozzák fel egy sima ablakban. Na ezt hogy tudnám elérni? -
tonyrulez
őstag
válasz
Victor Súgó #63512 üzenetére
Basszus, igazad van, forrásból lett fordítva, mert apt-ból csak ezeréves volt. Forrásból telepített alkalmazást hogy lehet eltávolítani?
root@acerpc:~# which kismet
/usr/local/bin/kismet
root@acerpc:~# dpkg -S $(which kismet)
dpkg-query: nem található a következő mintára illeszkedő útvonal: /usr/local/bin/kismet -
tonyrulez
őstag
Szeretném letörölni a kismet-et, amit a
dpkg -l
egyébként ki is jelez:rc kismet 2016.07.R1-1.1~build2 amd64 wireless sniffer and monitor - core
Meg persze kismet-re indul is. Viszont mind saját mind root felhasználó alól indítva ezt kapom:
A(z) „kismet” csomag nincs telepítve, így nem lett törölve
Hogy tudnám törölni?
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Szeretném látni az időt fullscreen alkalmazások közben is. Létrehoztam egy .conkyrc-t, amiben
own_window_hints undecorated,above
-al sikerült felülre tenni, de pont fullscreen módban tűnik el. Hogy lehetne elérni hogy ott is ottmaradjon? -
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63443 üzenetére
Intel-microcode telepítésre jelzi hogy a legfrissebb már fent van.
Ha terminálban a fájlt is megadom smplayer-nek, akkor sem ír ki semmit, ugyanazt mint az előző hosszászólásomban isvdpauinfo kimenet:
tonyrulez@acerpc:~$ vdpauinfo
display: :0.0 screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_i965.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1smplayer-ben video kimeneti meghajtónak vdpau-t választva ugyanúgy szaggat a videó, ha nem rosszabban.
Még mplayer és smplayer üzenetnaplóval tudok szolgálni amit smplayer GUI-ban leltem.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63434 üzenetére
Szia!
Feltettem az Ubuntu MATE-et. Ugyanúgy szaggat a videó, pontosabban alig megy. A beépített "További ilesztőprogramok" app szerint "Nincsenek elérhető illesztőprogramok."
Feltettem a vainfo-t, itt a kimenet. Terminálból indított smplayer semmit nem ír ki, ez is szerepel a fenti paste-ben.vdpau-ból fent van: libvdpau1, mesa-vdpau-drivers, vdpau-driver-all
vaapi-ból pedig: gstreamer1.0-vaapi, i965-va-driverPlusz info:
tonyrulez@acerpc:~$ lspci -nnk | grep -i VGA -A2
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [8086:22b1] (rev 21)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller [1025:100f]
Kernel driver in use: i915Mi lenne a következő lépés?
Sajnos így használhatatlan a gép videonézésre, pedig Win10-en simán menne.
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63432 üzenetére
Igen, így már végigment. TLP system startup/shutdown-on túljutottunk, most az azt követő "Started Load/Save RF Kill Switch Status"-nál állt meg a boot
És a következő újraindításnál megint a TLP-nél... Szerintem ennek itt véget vetek, és felteszem holnap az Ubuntu Mate-et. Neked pedig köszönöm a kitartó segítséget
-
tonyrulez
őstag
válasz
CPT.Pirk #63427 üzenetére
Haladok, első kettőt sikerült lefuttatni, majd
sudo mkinitcpio -p linux
után kijött ez a hiba:/usr/bin/mkinitcpio: line 261: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: No such file or directory
==> ERROR: Failed to load preset: '/etc/mkinitcpio.d/linux.preset'ubyegon2 Szeretek szenvedni
Bár nem tudom mi volt az én hibám, fogtam a Manjaro beépített kernel letöltőjét, listában rányomtam adott kernelnél letöltésre, majd grub-ban kiválasztottam, nem ment, akkor vissza az eredetire, és már az sem. Még egy ideig próbálkozok, különben reinstall, de azt már csak holnap
-
tonyrulez
őstag
-
tonyrulez
őstag
Viszont előkerült egy másik problémám.
Intel Bay Trail N3050 CPU van a laposban, és szaggatnak az FHD, 720p videók miközben mindkét mag 100%-on pörög. Egy 640x350-es videót már hajlandó lejátszani 50%-os CPU igénybevétellel. Hardverkonfigurációnál video-linux fel van telepítve, illetve video-vesa-t is feltelepíttettem utólag, de minden szaggat. Vicces, mert 1080p Youtube videó meg épphogy elfut igaz hangcsúszással, a letöltött Youtube mp4 videó pedig mehet 5 fps-el.Ezt találtam, benne megosztva egy működő kernellel(?), ezzel mit tudok kezdeni?
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
egy Acer ES1-131 laptopra szeretnék Manjaro-t telepíteni. Már a Live USB-re bootolás is cseles volt, BIOS-ban be kellett állítanom Supervisor jelszót és kiválasztani trusted UEFI fájlokat. Végül bebootolt, feltelepítettem, egy / csatolási pontnak véve a teljes 32GB SSD-t. Újraindításkor az fogadott hogy Default Boot Device Missing or Boot Failed. Nyomok egy entert akkor egyetlen boot opció az efi, ami ugyanezt a hibát hozza vissza. Ezután ismét feltelepítettem, ezúttal létrehoztam egy 300MB FAT32 partíciót /boot/efi csatolási ponton esp flag-el ellátva. Nem mintha értenék hozzá, de első telepítésnél pont ezt javasolta a telepítőÚjraindításkor viszont ugyanez a hiba fogad, nincs bootolható eszköz. Mit kell tennem hogy működjön?
BIOS-ban boot mode UEFI-re van állítvaSzerk.: mire leírtam eszembe is jutott a megoldás... BIOS-ban a trusted UEFI-nél előzőleg csak a pendrive fájlja lett megadva. Most kiválasztottam az SSD-n lévő UEFI fájlt és megy
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
2 dolgot keresek headless Debian "szerverre" kezdőnek. Szeretnék néha mentést is csinálni a teljes rendszerről, kihagyva bizonyos mappákat. Keresve csak GUI alkalmazásokat találni, CLI meg egyedül rsync. Illetve WinDirStat szerű programot hogy tudjam melyik mappa túl nagy a mentéshez, ezt szintén CLI kellene megoldani, vagy webui-val. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
egyik napról a másikra lehalt a laptopom, és se Windows, se Linux nem indul el (Manjaro KDE). Win10 topikban posztoltam az azt érintő hibákat, mikor Linux-ra bootolnék, ez a két verzió fogad minden indításkor (mostmár csak az utóbbi, először az első kép volt): [link] [link] Illetve villog a Caps Lock LED, ha ez jelent valamit.
Ez mit jelent, és hogy lehetne helyreállítani?
A vicc az, hogy Win10 SSD-re van téve, Manjaro KDE a Grub-al egyetemben pedig HDD-re. Tudtommal egyik nem nyírhatná ki a másikat.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Feltelepítettem magamnak egy OpenVPN szervert ezen install script-el, a server.conf-ba pedig bekerült a következő:push "route 192.168.1.0 255.255.255.0"
push "dhcp-option DNS 192.168.1.105"(teljes tartalom)
Ezután legeneráltam a szükséges .ovpn fájlokat. A gond annyi csak, hogy a helyi hálózatot elérem, de a külső internetet már nem. Ezt hogy tudnám elérni? -
tonyrulez
őstag
válasz
ArthurShelby #62667 üzenetére
Én elkezdtem nézni, 2. nap elejénél tartok, egyelöre semmi nincs benne amit ne lehetne 5 perc alatt elmondani. Kíváncsi vagyok lesz-e benne lényegi tartalom.
-
tonyrulez
őstag
Ide is linkelem, hátha valaki tud rá megoldást csak nem látogatja a társtopikot.
[LINK]
Feltelepítettem csomó mindent, webmin, pihole, rutorrent, owncloud, wordpress, apache2-vel működött is szépen az újraindításig, miután elérhetetlenné váltak az oldalak, apache megszűnt működni. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
MiniPC-ből szervert fogok létrehozni, addig is megtanulnám amit azzal kezdek. Lesz rajta DDNS, inadyn-el freedns szolgáltatóval. Azt szeretném elérni, hogy egyszerűbb URL formájában érjem el a futó webszolgáltatásokat. Pl. xyz.com:10000 helyett xyz.com/webmin, ugyanígy /pihole, /rutorrent, /owncloud etc. Ezt mivel tudnám elérni? Elég egy angol nyelvű leírás is útmutatónak. -
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Egy kis Linux szervert szeretnék beszerezni otthonra, mert a router ehhez már kevés. Amire (egyelőre) használva lenne: rtorrent+rutorrent, ftp, samba, pi-hole, kis weblap saját célra, sonarr, esetleg vpn szerver.
rPi 3B+ -t néztem, viszont lenne egy Gigabyte Brix (N3150+4GB) háromszoros áron (32k). Teljesítmény szempontjából megér ennyit? -
tonyrulez
őstag
Nabasszus, ez volt a baja
Hozzáraktam a mappát fstab--ban, most ez a baja:
máj 08 20:20:36 X220 mount[544]: mount error(101): Network is unreachable
Feltételezem még azelőtt akarna csatlakozni, hogy rákapcsolódna wifi-re.Viszont mount.cifs-el szuperál, elég nekem ez is. A gyökért nem lehet felcsatolni? Van vagy 10 mappa, úgy látszik akkor ezek mind külön lesznek csatolva.
-
-
tonyrulez
őstag
válasz
#20749568 #60367 üzenetére
Ezt megtaláltam, de sajnos nem segített.
URL-be beírom a felh.nevet is hozzászólás szerint:
mount error: could not resolve address for tonyrulez.192.168.1.156: Unknown error
Átírom a verziót, 1.0, 2.1-re, vagy vers=1.0 vagy ver="1.0" stb alakban, mindig ez jön ki:
mount: bad usage
Try 'mount --help' for more information.Más leírások alapján próbáltam sima mount-al is, az sem működött. Ez csak azért bosszantó mert tudom hogy működik a samba megosztás, és Dolphin-ban jelszó nélkül elérem smb://192.168.1.156/ címen.
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok,
Windows megosztást szeretnék csatolni KDE-n (Manjaro) hogy képes legyek videót nézni róla... Dolphin, Krusader alatt működik, csak ugye videókat nem hajlandó elindítani. Feltettem az smb4k nevű csodát, ahol 2 esemény szokott történni:1. WORKGROUP-ban nincs semmi
2. WORKGROUP-ra kattintva megtalálja a megosztást, és kéri a felhasználónevet/jelszavat (nyilvános megosztás, sehol nem kell hozzá jelszó), azért megadom őket, és nem fogadja elHogy lehet még csatolni samba megosztást? Mert ez nem hajlandó működni
-
tonyrulez
őstag
Sziasztok!
Manjaro KDE-n próbálok Windows hálózati megosztásról lejátszani video és hangfájlokat, de sehogy sem megy.
Dolphin és Krusader alól is indítottam, olvastam hogy az sem mindegy honnan nyitom meg a fájlokat.
Érdekes mód minden más működik, képek, doksik, stb., csak a médialejátszók csesznek működni.
(Ugyanezen gépen a Windows természetesen lejátszik mindent...)
Mi erre a megoldás?SMPlayer:
Playing: smb://192.168.1.156/xxx.mkv
Using netbios name X220.
Using workgroup WORKGROUP.
SPNEGO(ntlmssp) login failed: NT_STATUS_WRONG_CREDENTIAL_HANDLE
[smb] Could not open from LAN: 'smb://192.168.1.156/xxx.mkv'
Failed to open smb://192.168.1.156/xxx.mkv.
Exiting... (Errors when loading file)VLC:
A bemenet nem nyitható meg:
A VLC nem képes megnyitni a(z) „smb://192.168.1.156/xxx.mkv” MRL-t. -
tonyrulez
őstag
válasz
lev258 #46613 üzenetére
Windows szerint BIOS Mode: Legacy
Partíciós tábla mindkettőn MBR.
BIOS boot beállítások, Samsungon W10, Kingstonon Mint.
Pontosan már nem tudom mit írt ki, sorrendben hiába teszem a Mintet előre, már semmi sem jön fel, rögtön a Win indul.
Köszönöm a segítséget -
tonyrulez
őstag
válasz
tonyrulez #46607 üzenetére
Sokadjára újratettem, grub ment, frissítések telepítését elindítottam, majd rövid idő után leállt azzal a hibával hogy valamit nem tud írni/olvasni. Megint újraindítottam volna a frissítést, ezúttal el sem indult. Restartra megint grub rescue. Ha egyszer feltelepült és elindult, utána miért öli meg magát?
SSD-vel sincs semmi baj, tárhelyként Win mellett probléma nélkül tudtam használni.
-
tonyrulez
őstag
válasz
lev258 #46605 üzenetére
BIOS-t nem szokásom állítgatni, de frissítve lett, ami után UEFI-t át kellett állítanom legacy-ra hogy egyáltalán a Win10 elinduljon. Volt még egy lehetőség, hogy először UEFI vagy legacy induljon (vagy valami ilyesmi
), ez alapból UEFI-n volt így GRUB helyett fekete képernyő jött fel, beállítottam legacy-ra, így már elindult a GRUB. Ezután egy darabig működött a Mint, majd pár újraindítás után megint grub rescue lett belőle.
-
tonyrulez
őstag
válasz
tonyrulez #46600 üzenetére
Hát ez valamiért nagyon nem akar összejönni
BIOS-ban állítgattam UEFI/legacy-t, újratettem párszor, végre eljutottam odáig hogy működött a GRUB, el is indult a Mint. Miután felkerültek a frissítések, beállítottam az nVidia drivert, újraindítottam, feltettem a Chrome-ot, majd semmi sem indult el kb. Se Chrome, se Firefox, se sok alkalmazás. Fájlkezelő, terminál elindult (chrome-ra error initializing nss with a persistent database-t és sok egyebet írt), majd a következő restartkor már a grub rescue fogadott. Egyelőre leformáztam NTFS-re, Windows mellett tárhelynek jó lesz, aztán ha lesz rá időm visszatérek a linux felpakolásához.
-
tonyrulez
őstag
Nos, sikeresen feltettem a Linux Mintet, mint mondtam egy új, második SSD-re, grub.ot szintén erre a lemezre. Első újraindíás után működött is, viszont a második újraindításra már nem indul el. Live CD-ről szokásos módon grub telepítésére ezeket kapom: pastebin
2 partíció, / és /home, mindkettő fizikai ext4. Mit lehet ezzel kezdeni? -
tonyrulez
őstag
Üdv!
Laptopba 2. SSD-re fogok telepíteni Ubuntu Cinnamont. Ezzel kapcsolatban 2 kérdés: Ha erre a 2. SSD-re telepítek, akkor a GRUB is oda kerül, vagyis ha kiveszem az SSD-t/BIOS-ban felcserélem a sorrendet, akkor fel sem jön?
Másrészt: particionálásnál miket kell megadni? Van 8GB RAM-om, hibernálni nem akarom, max. készenlét, ha jól értem swap nem kell. Programok hova települnek, / vagy /home? Kicsike SSD (120-as), minél több helyet akarok szakítani a programoknak-fájloknak, nem akarok feleslegesen lefoglalni nagy tárhelyet annak ami nem kell -
tonyrulez
őstag
válasz
spammer #45863 üzenetére
Pontosan az. Android app van még, de a valósidejű lejátszáson kívül másra nem jó.
bob.zxr: Néztem, de egyrészt hatalmas, majd 4GB, ami a csöpp SSD-met felemésztené, másrészt 90 naponta újra kell zongorázni. Működő Internet Explorerem van, már csak egy 600kb-os programot kellene feltenni mellé.
-
tonyrulez
őstag
Üdv!
Miután se winetricks-el, se ie4linux-al nem sikerült feltennem az Internet Explorert, PlayOnLinux-al végre sikerült. Mostmár csak egy dolog hiányzik, egy ActiveX.exe feltelepítése ami együtt fog működni az IExplorerrel. Ezt hogy lehetne megcsinálni? PlayOnLinux ".exe futtatása a ebben a virtuális meghajtóban" leöli a wine-t. Wine control panelben települ, program telepítő kimenete így néz ki. IExplorerben minimálisra vettem a security-t, minden ActiveX-es beállítást engedélyztem. A DVR oldala még mindig azt írja hogy plugin not installed
Hogy lehetne hozzátelepíteni az ActiveX-et? Vagy dll-ekkel kellene játszani? -
tonyrulez
őstag
Üdv!
Gondolkozok rajta, hogy a Win8.1 mellé veszek a laptopba egy SSD-d rajta egy elementary OS-el mint fő oprendszer, a Win pedig marad a Win specifikus programoknak. Pendrive-ról kipróbáltam, viszont a venti zajával nem vagyok megelégedve.
Win 8.1 üresjárat: CPU használat 2-3%, 49°C, ventit alig hallani
elementary OS üresjárat: CPU használat 1-2%, 62°C, venti nagyon hangosTermészetesen mindkettőnél kivártam hogy ténylegesen beálljon minimumra. Emellett azt is meg kell hagyni, hogy elementary-n tényleg nem ment semmi plusz program, Win-en pedig még ment vagy 10 program a háttérben (vírusirtó, tűzfal, felhőkliensek, ProcessLasso, qBit, Teamviewer stb). Ezt mi a fene okozhatja?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OpenWRT topic
- Formula-1
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Napelem
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- HP 840 G8 Workstation (gamer célra is) dupla CPU Xeon Gold 6134 64Gb
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- BESZÁMÍTÁS! Asus H310M i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 970 4GB Zalman ZM-T7 FSP 400W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest