Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#84864) #68216320


#68216320
törölt tag

Üdv.

Talán kicsit off a téma egy része, de mivel nincs jobb ötletem, hát itt kérdezem meg tőletek.
Kicsit linux, kicsit átfogóbb IT, kicsit hardver.

Adott egy relatív nagy teljesítményű desktop pc (12c/24t) amin Arch Linux fut. A root partíció titkosított. Viszont ez a pc a nap nagy részében semmit nem csinál, időnként lenne csak szükség a számítási teljesítményére. Akkor viszont egy összerakott project keretében akár egy teljes napot is terhelve lenne.
Van a hálózaton egy fájlszerver (Debian) amit samba megosztáson érnek el a kliensek jelszó segítségével.
Vanak a hálózaton laptopok, amelyek a nap nagy részében bekapcsolva vannak és ezeken folyik az érdemi munka.

A feladat:
Azt szeretném kivitelezni valami hw-sw megoldással, hogy 1-1 laptop (leginkább a sajátom) ssh-val be tudjon lépni a nagy teljesítményű pc-re és oda a fájlszerverről egy tartalmat átmásoljon, a gép feldolgozza azt, majd az eredményt visszamásolja a fájlszerverre, a feldolgozott tartalmakat pedig a pc-ről törölje.
Ez alapvetően egyszerű feladat, de...

Azt kellene kivitelezni, hogy normál esetben a desktop pc kikapcsolt állapotban legyen. Ergo ha napokig nincs feladat, akkor csak pihenjen. Illetve ez a pc boot közben kér egy jelszót a root partició titkosítás feloldásához. Ez gondolom olyan probléma, amit nem lehet távolról megoldani, szóval kellene egy másodlagos ssd egy saját rendszerrel luks nélkül.
Viszont ilyenkor mi van a gépben lévő hdd-vel, pontosabban az azon lévő fájlok jogosultságával-tulajdonosával, amit normál desktop linux rendszeren is használnék, ha éppen leülök a gép elé és a jelenlegi Arch-ot indítom el? A user neve ugyanaz lenne a két rendszeren, de gondolom ettől még két külön user és a fájlokat folyton chown-al kellene állítgatni?

Jó lenne, ha ez a desktop gép nem sleep módban lenne alaphelyzetben (áramszünet és egyéb okok miatt), hanem teljesen kikapcsolt állapotban. Kizárólag akkor indulna el a gép és a rendszer, amikor laptopról erre utasítást adok. Aztán a boot végén be tudnék lépni ssh-val és mehetne a feladat.

Ti milyen hardver és szoftver megoldással tudnátok ezt kivitelezni?
(Ha szükséges felhasználható egy folyamatosan üzemelő RPI is, mondjuk valami relé vagy egyéb cucc kapcsolására a hardveres ki-bekapcsoláshoz távolról)
Nem tudom, a wake-on-lan még létező technológia?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.