Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Autó költségek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- leslieke: leslieke farmerzsebe
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
Tapasztalat:
Egyedülálló férfi: 4-ből 2 rossz
Egyedülálló nő: 1-ből 1 jó
Meleg férfi pár: kiváló, tökéletes! -
Qtya123
őstag
válasz
Drizzt
üzenetére
Eléri, mert az utolsó bérleti díj egy részét sem tudta kifizetni, így az is abból ment.
Amúgy nem is értem miért lepődök meg. Volt időszak, mikor sok ember életterében megfordultam és minden apró részletet megtekinthettem. Csak így hirtelen ami beugrik, hogy találkoztam 70 milliós (2014-ben volt annyi) Penthause-ban azzal, hogy simán elnézték, hogy tocsog a kutyahúgyban a szőnyeg.
Vagy épp a villában a nőnek a szobájában másfél méter magasan a szoba közepén kupacban a levetett szennyesruhák.Igazából nem kellene már meglepődnöm semmin. Sok ember egy igénytelen állat.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Qtya123
üzenetére
Az valóban durva, ahogy kinéz a hűtő. Nem is értem, hogy hogyan tehetett bele és aztán ehetett meg onnan bármit is. Nekem nem lenne gusztusom hozzá. Viszont mennyi volt a kaució? Önmagában egy használt hűtő, meg egy takarítás nem éri el egy teljes manapság megszokott kaució értékét, bár ha olcsóbb volt a bérleti díj, akkor lehet. Volt valami más durva is?
#28794: Ez a klasszik jövedelemigazolás, nem? Egyébként hallottam róla, hogy van aki albérlethez kéri. Nekem egy eset volt, amikor simán munkaviszony igazolást kértek. Azon kívül másnak ez nem jutott az eszébe.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Nem elég, kezedbe nyomnak, vagy mailben kapsz egy bankos formanyomtatványt. Ott a cégnek a caffi-tól a jutalomig (a bér mellett) mindent fel kell vinni Bruttóban/nettóban és ebből jön ki a varázsszám, hogy meddig vagy terhelhető.
Erre a papírkára céges pecsét és cégvezető aláírás megy!Pl: Rafi: https://www.raiffeisen.hu/documents/10165/12833/munkaltatoi_jelzalog.pdf
-
Qtya123
őstag
válasz
Stanlee
üzenetére
Az élet megoldotta a dolgot. Nem nekünk kellett jelezni a felmondást, hanem ő jelezte, hogy megemelték a bérleti díját az üzletnek is amit bérelt (órás boltja volt, főként javítás) és már nem jön ki a matek, nem tudja fizetni az albérletet és az üzlet bérlését, így kiszáll.
Külföldön próbálkozik tovább.Ma költözött ki. Azt említettem korábban, hogy látszik, hogy nem takarít, mert por van. Az mint kiderült csak a legkisebb kosz.
Eltörpül amellett, hogy miképp nézett ki a hűtő: [kép]
Nem, ez nem a fagyasztó rész. Ennyire hagyta lejegesedni a hűtőt, hogy még az üveg is belefagyott: [kép]
Ja és a kretén egy melegszendvics sütőt rakott a tetejére, ami ezt okozta: [kép]Kaució természetesen nem lett visszaadva.
Számomra felfoghatatlan, hogy hogy lehet egy ránézésre normálisan kinéző ember ekkora igénytelen állat. Mindig ingben járt, kifejezetten piperkőcnek tűnt. Aztán a való életben meg egy okádékság.
Szóval újabb szűrő kerül bevezetésre kiadáskor, egyedülálló férfinak NEM. Eddig a fiatal párokkal és az egyetemista csajokkal van a legjobb tapasztalat.
-
válasz
Csabroncka
üzenetére
...a bérhez hasonlóan közjegyzős, pecsétes szerződés másolat kell hozzá
OMG, ez van a jövedelemigazolásnál? Nem elég, hogy oda megy a fizum már évek óta? -
-
Bérleti díjból származó bevétel esetén a bank a hitelbírálatnál kéri a bérleti szerződést, vagy elég a számlakivonat?
-
Madwe
nagyúr
Ha pl lakónegyedbe megy ott azért vannak jó fórumok ami alapján jó eséllyel kerülendő lehet. Nekem pl anno volt ilyen, nagyon nem bántam meg hogy elrettentett amiket olvastam.
ahogy pl most mikor kicsi faluba költöztem megintcsak releváns volt, s tényleg egy kedves kis községet találtam szuper emberekkel.
Ahogy pl már fb csoportból leszűrtem h az 5km levő község az kerülendő, azóta ezt is megtapasztaltam, így van.
Ettől függeltenül alegtöbb ilyen csoport max tényleg ilyenekről szól, h kit mi zavar s miért picsog, amiből semmit nem lehet leszűrni. -
Drizzt
nagyúr
Hát, ha valami tök ismeretlen helyről van szó, nem tűnik nagy mellényúlásnak egy rövid távú bérlés, vagy albérlet a környéken. Akár ha odamész 1 hétre, már azzal sokkal beljebb leszel. Ha nem lakik ott valahol az ember, akkor nagyon nehéz kitalálnia, hogy milyen lesz a számára.
-
-
A Zéé
addikt
Az ilyen csoportok max. arra jók, hogy egy idő után le lehet szűrni, hogy milyen problémákra készülhetsz, de ahhoz is idő kell.
Felénk is csak a nyafogás megy, de úgy amúgy más miatt nincs is értelme bejegyzést írni.
Most őszintén, kit érdekelne, ha elviszik rendben a szemetet, nincs naponta 2 áramszünet,meg havonta csőtörés? Minek is írná be valaki ezeket?
Az meg, hogy valakinek név nélkül nem tetszik, hogy a szomszéd utcában fát vágnak vasárnap, meg bőgetik a motort szerda este... Ez általános mindenhol -
_NCT
addikt
Sziasztok!
Adott városról hol érdemes még informálódni a szokásos social media-n kívül (facebook, reddit)? Egy-egy kinézett város csoportjában benne vagyok, gondoltam így jobban meg tudom ismerni az adott várost, de csak jobban elbizonytalanít, hogy jó döntés lehet-e odaköltözni. A fele általában szidja, több a negatív mint a pozitív. Kicsit halászásnak érzem a zavarosban.
Szoktam még statisztikai adatokat nézni, hova költöznek az emberek, hol magasabb az egy főre jutó reálkereset, melyik részekre mennek támogatások fejlesztésekre, bűnügyi statisztika stb. Ezen kívül?
-
noiq_nolife
csendes tag
Sziasztok!
Egy társasházi átfolyós vízmelegítő esetén laikusként, hogy tudom megállapítani, hogy helyesen van-e bekötve, belelt-e a kémény? Neten azt olvastam, hogy ezeknek egyszerű a cseréje villanybojlerre, csak utólag kell a kéményseprőknek bejelenteni, hogy le lett falazva a kémény. Ez valóban így van? Egy parapetes konvektor megszüntetéséhez gáz terv szükséges, egy vízmelegítőt meg csak meg lehet szüntetni? -
axioma
Topikgazda
A fodem feletti reszt ha sose epited be, akkor lehet, DE
- altalaban ha a vallalkozonak van sajat eszkoze, akkor a vb fodemet javasolja es ervel a gerendas ellen
[ha van monolitoshoz is akkor azt]
- ha nincs, akkor ugy arazza, hogyy ne akard kerni...
Tipikus hatranya az epitkezesnek, hogy csomagot veszel, ha nem te szervezed. Mi kaptunk egy kutyauto vizest, akit nem volt jogunk lecsereltetni. Es mivel nem dolgozott csak par orat, utolag draga fittingekkel kerult ki pl villanyvezeteket, ami ele/ala kellett volna beferjen...
Nem egyszeru. -
sakal83
addikt
1. - a fizetesi utemek osszefei fedjek az elvegzett munkat -ez akkor a bank altal meghatarozott keszultseg igaz?
Igen, jellemzően, de figyeljel ne legyen az utem az elejen tularazva, mert a vege draga illetve idoben nohet a koltseg is.
2. ugy idozitsetek, hogy a mar az elejetol leefyen hitelreszlet folyositas - ez miert jo? az a baj, hogy egyelore nem 100%, hogy kelleni fog hitel, csak sanszos.Ez azert fontos, ha a bank a vegen nem ismeri el a keszultsegi fokot, epp akkor kell belenyulnotok a zsebetekbe, amikor mar ures. De itt inkabb pontosabban:legyen lehetosegetek szamlat benyujtani, tehat idoben legyen meg a hitellehetoseg.
3. legyen szovegszeruen benne hogy 1. osztalyu munka legyen - ez segit valamit?
Ha per lenne rosszabb minoseg miatt (pl ferdebb fal, nem tul egyenes vakolas stb) , tud a kivitelezo arra hivatkozni, hogy nem vallalt 1. Osztalyut. Velem ez megtortent.
4. a hataridoket igy szablyatok, hogy lefyen ido szaradni, csuszas eseten is. - szaradni?
Igen száradni, epp most szivok ezzel, februar vegeig van nalam vegso hatarido befejezni (ugy, volt h novemberre kesz, de csuszas lett), es hiaba mondom a kivitelezonek h nyugi, nincs gond, kotber se kell, elkezdte nyomni ilyen idoben befejezze, kozben ilyen idoben nem szarad semmi... Ismeros ugyanigy jart es osszecsaptak a veget... Most kell neki ujra belteri ajtokat venni, mert megszivta magat... Inkabb varjon az ember 3 honappal tobbet, de a technologiai szaradasi idok legyenek meg.
A 665k csak az epitmeny kulcsrakeszen?betonfodemes? -
vans?
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Koszi.
Kommentalom felkover betukkel:
A szerzodest irja ugyved, de amire figyelj: - ugyved fogja igen
- a fizetesi utemek osszefei fedjek az elvegzett munkat - ez akkor a bank altal meghatarozott keszultseg igaz?
- ugy idozitsetek, hogy a mar az elejetol leefyen hitelreszlet folyositas - ez miert jo? az a baj, hogy egyelore nem 100%, hogy kelleni fog hitel, csak sanszos
- legyen egy 10%-20 nyi gaped, szabad penzed, hatha a bank genyozik a vegen a keszultsegi fokkal - ezt ertem, ok
- legyen szovegszeruen benne hogy 1. osztalyu munka legyen - ez segit valamit?
- legyenek ertelmes kilepesi pontok a szerzodesbol - pl. mik ezek? bar az ugyved tudja gondolom
- reszletes legyen a muszaki tartalom - mindenkepp
- a hataridoket igy szablyatok, hogy lefyen ido szaradni, csuszas eseten is. - szaradni?Ha nem vagyok indiszkret, milyen hazat terveztek es mennyi lesz a nm ara a kivitelezesnek? - basic magastetos teglahaz, kb. 115-120nm Nyugat-Mo.-n hoszivattyuval, padlofutessel, normalis anyagokkal, a kivitelezes kb. 665k/nm, de hivatalos offer csak a tervezes utan lesz.
@axioma, koszi neked is. banki szemlet kerni kell? "[Ez azt jelenti, h 1 resz mindig nalad lesz pluszban, ezt ne tudja o semmikepp!]" - ezt megint nem ertem
Ellenorben en is gondolkodom, az ugyved is ajanlotta. -
axioma
Topikgazda
Ugy szerzodj, h a penzt a banki szemleben szereplo keszultsegnek megfelelo %-ban lesz mindig nala, nem a szerinte beepitett ertekben. Nyilvan az elejen vagy kifizetsz egy felesleges szemlet vagy ott me'g megbizol benne.
[Ez azt jelenti, h 1 resz mindig nalad lesz pluszban, ezt ne tudja o semmikepp!]
Mondjuk nem tudom, h van-e me'g szemle, azt a bankod epitesi hitel oldalan nezd meg.
Ja es TE viszel femu-t vagy ellenort, hivja barhogy, aki a szakszerusegre figyel [nagyobb takarasok elott, fontosabb csomopontoknal stb.] akkor is, ha van sajatja es benne van az arban, az jelentsen neki, a hivatalos papirokon meg a tied.
[Amugy ha vegre me'g egyszer epitkezunk, a szerzodesbe bele kell iratni, h ket mondat tilos az epitkezesen: "Igy szoktuk" es "jo lesz az ugy". Tapasztalat...] -
sakal83
addikt
Igen, mar most beszelj a bankkal.
A szerzodest irja ugyved, de amire figyelj:
- a fizetesi utemek osszefei fedjek az elvegzett munkat
- ugy idozitsetek, hogy a mar az elejetol leefyen hitelreszlet folyositas
- legyen egy 10%-20 nyi gaped, szabad penzed, hatha a bank genyozik a vegen a keszultsegi fokkal
- legyen szovegszeruen benne hogy 1. osztalyu munka legyen
- legyenek ertelmes kilepesi pontok a szerzodesbol
- reszletes legyen a muszaki tartalom
- a hataridoket igy szablyatok, hogy lefyen ido szaradni, csuszas eseten is.Ha nem vagyok indiszkret, milyen hazat terveztek es mennyi lesz a nm ara a kivitelezesnek?
-
rumos XIII
aktív tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Köszi!
Van egy független bankiszakértőnk aki segít nekünk, Ő eddig azt mondta, hogy minden sínen van, és a bank is ráfog bólintani a használati megosztásra.

De persze folyamatban van! -
Csabroncka
addikt
válasz
rumos XIII
üzenetére
Az ügyvédnél kérdezz rá, a bank az előszerződést mindképpen lássa, hogy a használati megosztás megfelelő nekik.
-
vans?
őstag
-
rumos XIII
aktív tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Igen, de a használati megállapodásban nagyon szépen látszódik, hogy a telekhatár meddig tér ki az "A" jelű ingatlannak, és meddig a "B"-nek.
És az utólagosan odarakott fészer bőven az "A" jelű ingatlan telekhatárán belűl van.Akkor ez így rendben lehet?
-
axioma
Topikgazda
Kersz egy koltsegvetest, majd megnezeted massal [v. banki ertekbecslovel], hogy a beszallasi pont [=elfogy az onero] penzben az keszultsegben ugyanott van-e nekik, amire a hitelt elkezdik folyositani. Nem sok esely h ott lesz, a vallalkozo 'fejnehezen' szamlaz: az elejebe busas hasznot, a veget aka'r minuszosra, csak hogy jo szam jojjon ki amikor valasztasz, de utana mar ne tudj problema eseten valtani se, mert ara'nyaiban ma'r a maradek penzbol mas nem csinalja meg azonos minosegre sem [tisztelet a kivetelnek, gepi szamolt rezsioradijas ktgvetes a baratod].
-
Csabroncka
addikt
válasz
rumos XIII
üzenetére
-
vans?
őstag
sziasztok,
ugy nez ki epitkezni fogunk, olyan kerdesem lenne, hogy ha egy kesobbi fazisban valszeg hitelre lesz szuksegem, akkor mikor erdemes elkezdeni a folyamatot, kell-e valamit mashogy csinalni? (pl. naplot vezetni asszem csak hitelnel kotelezo?)
-
rumos XIII
aktív tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Vételi szándéknyilatkoztban (még csak itt tartunk, szerződéskötés a napokban lesz) egy ilyen pont bele van írva, talán ez miatt akkor mégsem annyira rizikós?
.... "a használati megállapodásban rögzített "A" jelű lakás és a hozzá tartozó bekerített rész, a továbbiakban: Ingatlan"
Igen, egy ikárházról van szó.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
[Szinte semmit (967/956 = 1.1%)] 2022 nyara óta nem volt érdemi növekedés, de most egyelőre úgy néz ki, hogy ez változhat.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt
üzenetére
Update:
- 2023, decemberi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: +4500 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: +7000 Ft/nm.
- Eger, lakasok: +9000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: +13000 Ft/nm.
A debreceni ugrás az egész masszív, évesítve 16%-nak felelne meg. Eger sem sokkal marad le évesített százalékban(14%). Az egy másik kérdés, hogy havi adatot van-e bármi értelme évesíteni, de az érdekesség kedvéért megtettem. Lássuk mit hoz majd a január. -
Csabroncka
addikt
válasz
attila199207
üzenetére
Te tényleg kötöttél 8 éves egyotthont 5,09% os EBKM melett?
A hiba valójában abban van, hogy elhitették veled, hogy az elmúlt 2010-2017 -es alacsony (forint) inflációs időszak simán visszatér.
Okkulásként jegyezd meg, hogy a bank a piaci (álompapír, részvény..stb) papírokat adja neked tovább jócskán lefölözve! Semmit nem kellett volna csinálnod, csak a most nyomot Erste Future programban, egy 50 ezres csoportos beszedést elindítani Portfolio, vagy Global mix alapba TBSZ-en.Portfolio:
75%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000704507
25%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000709993Globál mix:
100%
https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000709993 -
Madwe
nagyúr
válasz
Csabroncka
üzenetére
Ha nincs beton alapja, akkor pl nem feltétlen, önkormányzatonként eltérhet ugyan ágy tudom, de alap esetben nem engedélyköteles
-
Csabroncka
addikt
válasz
rumos XIII
üzenetére
Nem a hitelezésnél jelent gondot, hanem a tulajdonlásnál. Mivel nincs a térkép kivonaton ezért rizikós nagyon, vagy fennmaradási engedély, vagy bontás.
A vételbe/árba az értékbecslés során, ezek az épületek semmilyen szinten nem számítanak bele. Szóval inkább kockázat. -
axioma
Topikgazda
válasz
attila199207
üzenetére
Az allampapir rugalmasabb, nem egyformak, igazad van ;-) Az ltp raadasul egy ketes jovoju ceg [azt hittem senki nem kot mar, a regiek meg mar mind kifutnak - ellehetetlenul a mukodesuk]. De persze a dontes a tied.
-
attila199207
tag
válasz
axioma
üzenetére
Nem almát az almával hasonlitasz össze, állampapír vásarlással mivel havonta kötöd (nagy ritkábban) nem egyszerre jár le, foglalkozni kell vele. Most valóban fix 7%, de mi a garancia hogy 3 év múlva is 7% lesz a kamat? Ha lemegy az infláció ~3%-ra akkor a kamatok is csökkenek. Én emiatt kötöttem Erste LTP-t 50e 8 évre fix 6,14%. Senki se tudja hogy az LTP vagy az állampapír lesz a nyerő hosszútávon, elkell végezni a házi feladatot, körbenézni a piacon, begyűjteni az infokat és dönteni. Szerintem hibás azt mondani hogy az állampapír jobb vagy rosszabb, mert nem tudjuk, legfeljebb véleményünk lehet, hosszú távon melyik a jobb.
-
axioma
Topikgazda
válasz
tepenzed
üzenetére
Nagyon atveros az ltp reklam. Regen az volt, hogy amit befizettel, allami tamogatas ment ra minden uj forintra 30% [plusz evi netto 3% majd egyre kevesebb, a vegen talan 0.1% kamat az osszes penzre]. Ezzel EVESITETT 13% koruli hozamot lehetett elerni. A 30% a 8 ev alatt hozam meg parasztmodon leosztva is csak 4% alatti (valojaban 3.33%), az inflat nem eri el. [Azt nem neztem hogy most melyik ltp mit hirdet, de a megfogalmazasbol ez jon le.]
Alltam nelkuli ltp-t nem kotunk, jobban jarsz ha mas modon teszel szert magasabb kamatra (1. pmap jelenleg 9.9% es infla felett marad 2. uj allampapir evekre fix 7%, 1Ft alapuak, lehet havonta felrerakni). -
Manitou
veterán
Ez melyik bank? OTP? Igen, ezt olvastam én is valamelyik banknál, hogy 3 éven belül 50%-nál többet előtörlesztel, akkor a felvételnél kapott kedvezményeket vissza kell fizetni.
Ersténél pl 2% asszem, de pl más bankoknál többnél is 1%-ot láttam díjnak előtörlesztésre.Nálam most az is dilemma, hogy vegyek-e fel valamivel több hitelt , mint amire szükségem van, mert van megtakarításom állampapírban ( PMÁP, PEMÁP) és azok most elég jól hoznának idén ( persze utána 1-2 éven belül várható hogy be fog zuhanni)
-
rumos XIII
aktív tag
CSOK plusz, és lakáshitellel veszünk egy házat, ami 2018-ban épült.
Utólag, a ház oldalához lett felszerelve kb hullámlemezből 3 oldal + tető, fészer gyanánt, ezek nincsenek lepapírozva, gondot jelenthet majd a hitelezésnél? -
sakal83
addikt
válasz
tepenzed
üzenetére
Ez mar egyeni szamolas kerdese mennyire eri meg. A hitelkamatodtol, a varhato hozamtol stb. Nekem is van ltpm. Soha tobbet! Nagyon nem erte meg es kiszabaditani is vmi borzalom. (erste, keruld). Mind a hozama mind a vasarloerteke nevetseges. Csak jobb lehetosegek voltak.
En is abban hiszek, hogy inkabb hosszabb legyen a futamido, mint kicentizzem magam. Barmi tortenhet ezert a vegig fix es a biztositas is alap egy hitelnel. Inkabb varok 20 ev alatt inflaciot mint nem, es igy tobb "ido van ledolgozni" a bernovekedessel es a befektetesekkel a hitelt. Mert ugye mind a torlesztot, mind a tartozast nominalisan fixalod a felvetel idopontjaban, amibe ha belegondolsz, irtozatosan jo lehetoseg. Gyakorlatilag csak abban van kockazhat, ha csokkenek a berek.
Sokan irtoznak a hitel gondolatatol, de ezek a fix termekek sokkal jobbak, mint a chf hitel anno, vagy a valtozo kamatozasu huf hitel. Fel is mentek tole az ingatlanarak, illetve esni sem voltak kepesek miatta... Pedig mindenki arra szamitott.
-
tepenzed
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Akkor is, ha az előtörlesztésre szánt összeget havonta kívánom félrerakni? Nincs annyi megtakarításom, hogy most külön befektessem valamibe, hogy majd később jó lesz előtörleszteni, rövidíteni a futamidőt.
A jövedelmem megengedi, hogy most a hitel mellett elkezdjek a lakáshitel törlesztő mellett előtörlesztésre is félrerakni, hogy majd a 20 évet akár 10 évre tudjam csökkenteni.
De ha bejön gyerek vagy valami váratlan, akkor nem biztos, hogy havonta annyit rá tudok majd szánni az előtörlesztőre.. -
tepenzed
őstag
Szerintetek az jó stratégia, hogy mondjuk OTP-nél felveszek végigfix 20 évre 25 milliót, ahol a törlesztőt kényelmesen tudom fizetni? 10 évesnél is ki tudnám fizetni, de nem érezném magam annyira biztonságban, ha bármi baj van házzal, kocsival stb.
A 20 éves mellé nyitok 1-2 lakástakarékot, abba havonta belerakok ha tudom maximum 50 ezret, így 8 év után 30%-ot hoznak, amit elvileg ingyen be lehet forgatni előtörlesztésre.
Ha meg éppen valamelyik takarékba nem tudnám belerakni a maximum összeget, akkor csak a kamatokat bukom, de előtörlesztésbe ugyanúgy ingyen lehet berakni. -
válasz
Manitou
üzenetére
Tegnap voltam a bankba pont előtörlesztés miatt. November elején vettem fel és több mint a felét erőtörlesztem. Ebben az esetben (itt legalábbis, ha 5 éven belül 50%-nál nagyott a törlesztés mértéke) vissza kell fizetnem az összes kedvezményt + a törlesztési díjat ami általában 2% csak ha nincs speciális számlacsomagod (pl. OTP prémium vagy mifene, ahol maximalizált 100e).
-
Manitou
veterán
válasz
Drizzt
üzenetére
Hiteleknél egyébként ha 2-3 éven belül előtörleszteném, akkor mire kell figyelni? Milyen extra költség merülhet fel ilyenkor? Múltkor munkatársakkal beszélve annyi derült nekem ki, hogy a végtörlesztési díjon felül ilyenkor vissza szoktak fizettetni kedvezményeket, amiket esetlegesen adtak a hitel kezdetekor. Még valami váratlan dolog szokott lenni ilyenkor?
Ez engem is érdekelne. Pont lakáshitel felvétel előtt állok, de előre láthatólag nem szándékozom a futamidő lejártáig törleszteni, hanem előtörlesztenék majd alkalomadtán. Én annyit azért találtam, hogy az előtörlesztésnél is van, hogy hány % extra költséget számol fel az adott bank ilyen esetben. Ez bankonként eltérő lehet.
-
sakal83
addikt
Fentebb belinkeltem. Ezalapjan nem hibazott, toroltem is.
Szerintem jelezheti, de amennyiben a bejegyzesi kerelmet elutasitjak, azzal a határozattal vissza is irathatod. Es ez az idoszak kvázi semmisnek minosul szerintem, igy a kotelezettsegek teged terhelnek.
A kozos koltseg pedig az ingatlant terhelik nem a tulajdonost! Ez fontos!
Innen levezetve, ha az ora az ingatlanhoz tartozik, akkor ha a lejarata az adasvetel utani, akkor a tulaj szivott😀
De ez a levezetes az orarol csak szerintem van.
-
válasz
sakal83
üzenetére
Ezt ki tudnád fejteni bővebben. Tulajdonos mint a mostani tulajdonos vagy még a földhivatal által hivatalosan bejegyzett tulajdonos.
Illetve ezt is kifejtenéd: "A tulajdonlas nem a birtoklassal kezdodik, hanem az adasvetellel."
A kk szerintem nem hibázott. A hölgy képben volt és közölte, hogy neki nem posztja egy adásvételi szerződés hitelességét illetve érvényességét ellenőrizni. Ha jól emlékszem itt is a gdpr-ra hivatkozott hogy még bele sem nézhet. Nem is szeretik a nem anonimizált iratokat.
Ő szerintem ebben az esetben jól járt el. Az, hogy a vevő ezt meglépte az viszont szerintem - bár nem vagyok jogban jártas - de minimum aggályos...
-
sakal83
addikt
Abszolut nem szimpatikus a helyzet, de a tulajdonos sara az ora. A tulajdonlas nem a birtoklassal kezdodik, hanem az adasvetellel.
Az, hogy a kozos kepviselo igy atirta, azt szerintem ne keverd ide, nem ide tartozik.
"Ingatlan-nyilvántartási (korábban telekkönyvi) jogunknak több mint százötven éve változatlan elve, hogy a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése konstitutív, valamint a bejegyzési kérelem benyújtásának (iktatásának) időpontjára visszaható (ex tunc) hatályú. Ez az elv érvényesült az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1972. évi 31. tvr. 6. § (2) bekezdés és 19. § (1) bekezdés előírásaiban, és ezt tartalmazzák a hatályos ingatlan-nyilvántartási törvény előírásai is [Inytv. 3. § (2) bekezdés, 7. § (1) bekezdés, 44. § (1) bekezdés és 48. § (1) bekezdés]. A bejegyzéshez fűződő joghatály beálltát (vagyis a bejegyzés ranghelyét és ezzel az egyes bejegyzések rangsorát is) tehát nem a bejegyző határozat időpontja, hanem a bejegyzési kérelem iktatásának, vagyis a széljegyzésnek az időpontja határozza meg. A széljegy tehát nem csupán az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását tanúsítja, hanem annak időpontja lesz a tulajdonjog keletkezésének az időpontja is."
-
válasz
axioma
üzenetére
Most csak emiatt felhívtam a vízműveket.

Azt a választ kaptam, hogy törvényileg semmilyen módon nem vagyok kötelezve a vízóra cserére. Tehát ha jól értem ebben az esetben ha nincs szerződésbe foglalva - és az én esetemben nem volt nincs is semmilyen alapja az efféle követelésnek.
Tehát a vízóra és a mellékvízóra használata nem kötelezettség hanem lehetőség.
Ettől függetlenül hangsúlyozom kicseréltetem nekik - kidobok az ablakon 68 ezer forintot.
-
axioma
Topikgazda
Mondjuk ha o kapta a felszolitast h cserelje, egye meg amit kifozott a kk-vel egyutt, fizessek a felelosok majd kiboxoljak milyen ara'nyban... Raadasul ha lehet atalanyt fizetni, akkor igy jart, nem vagy koteles mellekmerovel adni el a lakast, ha nem volt a vetelar meghatarozaskor megmondva h meros a lakas. [De mivel akkor is lehetne, hogy 1 nappal atadas utan jar le, ezt mindenkepp kicsinyessegnek tartom - lehet kifizetnem inkabb az atalanyt 1 honapra vagy csak a 'hianyzo' napokra a th-nak, kuzdjon a vevo vizorasokkal egyedul.]
-
válasz
axioma
üzenetére
Mellékmérő. Mint ahogy irtam fentebb a tudtom és a beleegyezésem nélkül a közös képviseletnél eljártak és átiratták a lakást. A közös képviselettől pedig határozottan azt a választ kaptam, hogy ez említve lett.
Szerk.: hozzáteszem a figyelmetlenségem elismerem, de azt nem tudom, hogy mindent megtettek annak az érdekében hogy ez az információ ne juthasson el hozzám más csatornán.
-
axioma
Topikgazda
válasz
koxkids
üzenetére
Ez mondjuk eros tulzas, az ALmero nem kotelezo, akkor atalanyt kell fizetni a th-nak [h az sokkal tobb mint a fogyasztas, az egy dolog]. De a mellekmero nem resze a mukodo lakasnak, legalabbis ha nem lett azota kotelezove teve miota nem th-ban vagyok.
[hm, most hogy almero v mellekmero az passz, de ha lehet lejart, akkor van ra megoldas, h ilyenkor mit fizet a user]
Jo kerdes, h ez tisztazva volt-e, de atadaskor biztos latnia kellene a vevonek az orat, igy az ervenyesseget is. -
válasz
concret_hp
üzenetére
Ez alapvetően így van amit írsz, de több dolog miatt is zavar:
- Én bár utólag hiba volt januári átadással köttöttem adásvételi szerződést. Többször jeleztem is és kértem, hogy az átadás történjen meg még az újéve előtt. Ez az új tulaj meghatalmazottját nem érdekelte Ő éppen külföldön tartózkodott.
- Az adásvétel után a meghatalmazott bement a közös képviselethez és átíratta a lakás egy folyamatban lévő adásvétel elején, úgy, hogy csak az előleg volt kifizetve. A közös képviselet bár kiküldött nem hivatalos értesítőt az már nem az én nevemre jött. Erről a tettről is csak később szereztem tudomást, mikor felszólítottak, hogy adjak pince kulcsot.
Én azért úgy gondolom, hogy bár az óra még az én nevemen van itt nem csak én vagyok hibás ebben a történetben. Persze fizeni én fogok 60 + 8 ezer forintot...
Az más kérdés, hogy lelkiismeretesen karácsony előtt leeresztettem fűtés szezön közepén a fűtési rendszert is 65 ezer forintért és a csöpögő szelepet lecseréltettem további 30-ért.
Jó lett volna csak leragasztani...

-
Eladtam a lakásom még ősszel, a héten volt átadás. Én lejárt vízóra cserével adtam át (most ebbe ne mennyünk bele, hogy miért) akkor ha annak a cseréjét utólag követelik rajtam ki kell fizetnem?
Az más kérdés, hogy kicseréltetem úgy, hogy már kulcsom sincs a saját volt ingatlanomhoz.
-
A Zéé
addikt
válasz
Csabroncka
üzenetére
itt Zalaegerszegen van olyan ház, ami kb. egy év alatt nem kelt el 39,9 millióért, ezért az új évre való tekintettel 44,9 millió lett az ára...

Meg van sok olyan, amit szintén tavaly tavasz óta hirdetnek, de az árat nem engedik azóta se lejjebb. -
axioma
Topikgazda
válasz
Mercutio_
üzenetére
Hasonlo a velemenyem. Az en (jelenleg mar csak trend miatt megtartott) bekasi ill. xi. ker panelok keresesemben ami megjelenik, az kevesebb darab, de nem tolodott el az a'rak alja, tovabbra is van a hataron beluli talalat, ha ritkabban is (=aki tenyleg el akarja adni), meg zold modositott is (lefele vitte az a'rat).
-
Mercutio_
félisten
válasz
Csabroncka
üzenetére
+1, majd tavaszra rájönnek, hogy nem lett több vevő.
Ha hirdetési árat nem is csökkentenek a tényleges eladási árban látszani fog a realitás. -
Haha, leírtad az építési telkek piacát. Most láttam egyet úgy 50%-kal túlárazva. Már 3 ingatlanos árulja. Vajon mit szól, ha megkínálom 90 helyett 60 misis ajánlattal?

-
rwin5
őstag
Bp., 14. kerületről van valakinek infója, hogy drágultak-e a lakás nm árak?
Egy kis időre elengedtem a lakáskeresés témát, mert kezdett az idegeimre menni. Este unalmamban rákerestem Zuglóra a saját paramétereimmel, és alig adott ki találatot (gondolom drágult?). - köszi
off: a bútorozatlan, gépesítetlen albérletet amiben 2021-ben laktam, 150e + rezsibe hirdetik most Zuglóban, anno 110-be béreltem. Azt is meglepődve láttam, hogy nagyjából 160e ft alatt kb 10 kiadó lakás van az egész 14-kerben az ingatlan.com-on.
Nem nagyon költöznék már vissza albiba ilyen árak mellett. -
válasz
goodboy007
üzenetére
Legjobb tudomásom szerint még semmi konkrétum
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt
üzenetére
Direkt megkerestem ezt a hozzászólást, ahol ez volt a tapasztalatom: tulaj iszonyat flegma, vonogatjaja a vállát minden kérdésre, de értelmes választ nem hajlandó adni. Mikor azt mondtam, hogy kéne hoznom egy íróasztalt, akkor a válasza: "Hát azt meg hova fogod rakni?", nem pedig mondjuk, hogy: mekkora, nézzük meg beférne-e. Illetve: mi történik, ha esetleg elromlik a tűzhely, vagy egyéb berendezés? "Hát, még nem romlott el..." Természetesen ezen túl az is elhangzott, hogy az elmúlt napokban legalább 4-en megnézték, ha én még labdába akarok rúgni, akkor másnap délig szólhatok, mert egymás sarkát tapossák a bérlők. Őszintén szólva örülök, hogy nem vette ki más sem, pedig maga az albi egyébként kifejezetten a jobbak közül való volt. De azért egy minimális jómodor nem árt a bérbeadó részéről sem. Sőt, még izgisebb, hogy csak később vettem észre, de már október elején is írtam az embernek ingatlan.com üzenetet, arra nem is reagált semmit. Valamikor később hirdette szintén kiemelten, képekkel, akkor hívtam fel és néztem meg. Tehát a jelek szerint 3 hónapja hirdet egy egyébként jó albérletet, jó helyen, értelmes áron, rossz hozzáállással. Tanulság nekem csak annyi, hogy azért örülök, hogy a jelek szerint többeknél is ez már olyan, ami nem megy át a lécen.
-
goodboy007
senior tag
A 10% önerős történetről van már valami konkrétum? Úgy volt, hogy januártól indul a lehetőség.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
attila199207
üzenetére
Ha el is adsz és veszel, akkor majdnem mindegy hogy nőnek vagy csökkennek az árak nem? Most oké, attól eltekintve hogy nagyobb áraknál valószínűleg a különbségek is megnőnek, de ilyen rövid időtávon nem hiszem hogy ez jelentős lenne. Vagy mi az aggodalom oka?
-
attila199207
tag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Remélem igazad lesz, nyáron szeretnénk házat venni, mostanit eladni. Látom a kamatok csökkenek. Érdekes az Erste 5,54%, ha megnézitek a feltételeket, pl a törlesztésvédelmi biztosítás a hiteltörlesztő Folyósított kölcsön 0,08366% - 0,03738%-a havonta, ami 30 millás kölcsönnél havi 12.000 - 25.000 Ft fel kell venni a babavárót egyben és zöld cél is kell, jah és 600e nettó jóváírás.. Remélem nyárra ténylegesen lesz 5% ilyen felvételek nélkül is.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
axioma
üzenetére
Ez az egyik dolog, a másik pedig hogy szerintem kb oda fog visszamenni a pénz ahonnan jött is, és valószinűleg csak kisebb része a pénzeknek jött az ingatlanpiacról (tehát hogy valaki eladta a lakást hogy addig is pmápban kamatoztasson), a nagyobb rész az a párnaciha, tőzsde, visszaváltott deviza lehetett.
-
axioma
Topikgazda
válasz
attila199207
üzenetére
Pmap hozamcsokkenes 2025, most me'g epp novekedni fog [a meglevo, aktualisnal regebbi sorozatokra, az aktualis meg 1.5 evig 9.9%]. Ami helyet kereshet az a kamat, de abbol kevesen vesznek lakast [beugrora se eleg].
-
attila199207
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Igen, de várhatóan a csökkenő állampapír (PMÁP) hozamok miatt akár ~7.000 milliárd + 20% kamat is felszadulhat, ami keresi a helyét és elindulhat az ingatlan piacra, aki elad általában vesz is, tehát ~duplázható a hatás. 50 milliós átlagárral számolva ez 140.000 - 200.000 lakásra is elég lenne, nyílván nem fogja mindenki kivenni és aki kiveszi nem biztos, hogy lakást vesz, (nem is hagyhatja az állam, hogy mind kivegyék), de szerintem ez fogja igazán beindítani a piacot, nem a CSOK+.
G7 cikk: [link] -
gerii
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
A kevés épülő lakásról eszembe jutott a kérdés, hogy az emberek a "mindent is felvettek rá" 50-100M lakásukban amikor a szomszédoknak is megjön a gyerek, és először csak üvölt, egy év múlva pedig szétveri a padlót szituáció megjelenik éjjel-nappal minden irányból, azt hogy viselik el?
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Hardcore café
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- IPhone 12 Pro 256GB gyári független gyári 91% akku megkímélt
- Plex szerverhez keresek gépet több HDD tárolóval , Áfás számlával
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple iPhone Xs 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(piaci jelzáloghitelt vettem fel)

Ellenorben en is gondolkodom, az ugyved is ajanlotta.

A kivitelezo egyebkent aposomek regi baratja, emiatt merek egyaltalan belevagni, ott laknak par hazzal odebb toluk.

Majd tavasz környékén gondolom visszaesik az ár, de fene tudja, lassan lutribb ez a téma, mint a lottó.