Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
JoinR
őstag
válasz Kiki18 #22779 üzenetére
A 6M nagyon kevés, ekkora önerővel max. Pilis település jön össze, nem a hegység
Lakáshitelt érdemes nézegetni. 7%-tól indul a kamat, ami nem kevés a 3-4%-hoz szokott szemnek, de egyébként a 10% infláció mellett igazából nem mondható soknak. Befektetésnek valszeg nem éri meg. Mindenképp érdemes nem forintalapúba fektetni. -
tag
válasz Kiki18 #22782 üzenetére
Nyilvan te ismered a celjaidat es nem tudom hogyan forgatod a penzedet, de mi hasonlo helyzetbol tervezunk sajatbol alberletbe menni. Ha eladnank a meglevo 53 nm-es lakasunkat es felvennenk a szokasos "csaladbovitos" hiteleket sem jonne ki a matek egy kelloen nagy es az elvarasainknak megfelelo lakasra.
Ezen a forumon is elojott mar tobbszor (pl. itt is), hogy nem feltetlenul rosszabb a tulajdonosnak fizetni a berleti dijat, szemben egy (vagy tobb) hitelintezettel.
A szemelyes peldanknal maradva, mi legalabb 5 ev koruli tartosberlettel szamoltunk, ahol a jelenelegi helyzetben tobb penz maradna a zsebunkben, a fennmarado bevetelunket mi fektetnenk be, mig egy sajat lakasnal/haznal az ingatlanba menne a nagyresze, kevesbe lennenk rugalmasak koltozes szempontjabol, stb.
A lenyeg, hogy legyen terved, meg ne a parna alatt legyen a penz... -
Stanlee
őstag
Jelen pillanatban a fixalt kamat az nagyjabol ugyanannyi a torlesztoben, mint amit a berleti dijra kifizetsz. Az egyetlen amiben remenykedhetsz, hogy az ingatlan ara, amit veszel, legalabb nominalisan novekedni fog (realerteken nem tudok 10% koruli ingatlanar novekedest elkepzelni jelenleg eves szinten).
Amit a tokebe torlesztesz, az lesz az egyetlen megtakaritasod, ami egy ingatlanban lesz.
Nem egyszeru dontes.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
axioma
Topikgazda
válasz Kiki18 #22801 üzenetére
Az index egyik mai cikkeben a koltsegvetesi tervezetbol azt olvastak ki, hogy nyomni fogjak me'g mindig egyre tobb penzzel a lakastamogatasokat. Masik cikk meg arrol, hogy airbnb-znek a belvarosi lakasokkal. Bar elvileg eltorolhetnek a kamatstopot, de ketlem hogy megle'pik, ami azt jelenti hogy nem lesz hirtelen sok kenyszerbol elado ingatlan. Legfeljebb ha mar annyira menekulni kell az orszagbol, hogy te se itt akarsz venni...
Amugy munkahelyfuggo es igenyfuggo a sajat lakas minimum a'ra. Nekem van hirdetesfigyelom Bekas-Bkalasz es hazreszeket neha meglepo konstrukcioban lehet venni, nyilvan azert mert jogi szempontbol macerasabb is, meg kesobb pont a macera miatt eladni is necces lesz. De ha fo szempont hogy sajat legyen, tobb szomszedod meg nem lesz mint egy panelban, akkor esetleg nezz ra az ingatlan.com-on van-e a neked megfelelo kornyeken valami haz szinten nem ertelmezheto de lakasnak kb. igen lehetoseg. Mondjuk nem csekkoltam most, lehet hogy nincs, csak az emlekem hogy nagyon alacsony nm-ar is elofordult.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Kiki18 #22801 üzenetére
A probléma a 20-25M körüli garzonnal az, hogy jóval szarabb lesz, mint a 150-be kerülő albérlet sajnos. A valóság ebben az árkategóriában Budapesten: szar környék, szuterén, felújítandó. Gyakorlatilag lakásnak sem lehet tekinteni azokat, amik ebben az árkategóriában vannak. Jó tanácsokat sajnos nem tudok adni. De én inkább laknék 150K/hó kategóriás albérletben, mint 30M környéki lakásban, ha Budapestről beszélünk.
I am having fun staying poor.
-
Stanlee
őstag
válasz Kiki18 #22828 üzenetére
Nem messze tolunk a masik utcaban van egy kiskertes resz, az egyik kertben 2 OBI-s kerti haziko van, ill. egy lakoauto. Szerintem vagy 5 eve ott parkol rendszeresen egy litvan auto, ill. egy villanyszerelo verdaja hetfo-pentek. Ha munkahelyen tisztalkodas/mosas megoldhato, egy lakoauto nem gond.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
KMT
addikt
Én nem vágnék bele, a már elhangzott véleményeknek megfelelően. Inkább befektetném.
Illetve pár év múlva lehetsz akár olyan élethelyzetben, hogy élni tudj valamelyik állami kedvezménnyel. Vagy csak szimplán a ketten könnyebb esete.#22776 r3pl4y
A támogatás különbségét (1 és 2 gyerek közötti) vissza kell fizetni egyből, lehet, hogy vmi kamat is jön rá. De ez kis összeg. A hitelnek meg nőne a kamata, de kétgyerekes CSOK-nál nem elviselhetetlenül, háromgyerekesnél már igen.
Szerintem, ha van esély a kettőre, akkor belevághattok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Facebook és Messenger
- Akciófigyelő: Most kell bringát venni? A OneSport akciósan kínál két biciklit is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív + táska ( Nikon )
- Nintendo Switch Oled / Farming Simulator Játékkal / Dokkolókkal / 12 hónap jótálással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest