Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Digitális Állampolgárság Program
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Manitou
veterán
Ez melyik bank? OTP? Igen, ezt olvastam én is valamelyik banknál, hogy 3 éven belül 50%-nál többet előtörlesztel, akkor a felvételnél kapott kedvezményeket vissza kell fizetni.
Ersténél pl 2% asszem, de pl más bankoknál többnél is 1%-ot láttam díjnak előtörlesztésre.Nálam most az is dilemma, hogy vegyek-e fel valamivel több hitelt , mint amire szükségem van, mert van megtakarításom állampapírban ( PMÁP, PEMÁP) és azok most elég jól hoznának idén ( persze utána 1-2 éven belül várható hogy be fog zuhanni)
[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
veterán
"Az adásvétel után a meghatalmazott bement a közös képviselethez és átíratta a lakás egy folyamatban lévő adásvétel elején, úgy, hogy csak az előleg volt kifizetve." - ezt hogy sikerült nekik, nem is értem
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
sakal83
addikt
Fentebb belinkeltem. Ezalapjan nem hibazott, toroltem is.
Szerintem jelezheti, de amennyiben a bejegyzesi kerelmet elutasitjak, azzal a határozattal vissza is irathatod. Es ez az idoszak kvázi semmisnek minosul szerintem, igy a kotelezettsegek teged terhelnek.
A kozos koltseg pedig az ingatlant terhelik nem a tulajdonost! Ez fontos!
Innen levezetve, ha az ora az ingatlanhoz tartozik, akkor ha a lejarata az adasvetel utani, akkor a tulaj szivott😀
De ez a levezetes az orarol csak szerintem van.
[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
Abszolut nem szimpatikus a helyzet, de a tulajdonos sara az ora. A tulajdonlas nem a birtoklassal kezdodik, hanem az adasvetellel.
Az, hogy a kozos kepviselo igy atirta, azt szerintem ne keverd ide, nem ide tartozik.
"Ingatlan-nyilvántartási (korábban telekkönyvi) jogunknak több mint százötven éve változatlan elve, hogy a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése konstitutív, valamint a bejegyzési kérelem benyújtásának (iktatásának) időpontjára visszaható (ex tunc) hatályú. Ez az elv érvényesült az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1972. évi 31. tvr. 6. § (2) bekezdés és 19. § (1) bekezdés előírásaiban, és ezt tartalmazzák a hatályos ingatlan-nyilvántartási törvény előírásai is [Inytv. 3. § (2) bekezdés, 7. § (1) bekezdés, 44. § (1) bekezdés és 48. § (1) bekezdés]. A bejegyzéshez fűződő joghatály beálltát (vagyis a bejegyzés ranghelyét és ezzel az egyes bejegyzések rangsorát is) tehát nem a bejegyző határozat időpontja, hanem a bejegyzési kérelem iktatásának, vagyis a széljegyzésnek az időpontja határozza meg. A széljegy tehát nem csupán az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását tanúsítja, hanem annak időpontja lesz a tulajdonjog keletkezésének az időpontja is."
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Mondjuk ha o kapta a felszolitast h cserelje, egye meg amit kifozott a kk-vel egyutt, fizessek a felelosok majd kiboxoljak milyen ara'nyban... Raadasul ha lehet atalanyt fizetni, akkor igy jart, nem vagy koteles mellekmerovel adni el a lakast, ha nem volt a vetelar meghatarozaskor megmondva h meros a lakas. [De mivel akkor is lehetne, hogy 1 nappal atadas utan jar le, ezt mindenkepp kicsinyessegnek tartom - lehet kifizetnem inkabb az atalanyt 1 honapra vagy csak a 'hianyzo' napokra a th-nak, kuzdjon a vevo vizorasokkal egyedul.]
[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
..és adásvételivel tudta igazolni a tulajdonjogát, vagy a közös képviselő 3 általánossal a fogalmat sem ismeri?
Képekhez: akár el- akár kiadás, szerintem a perspektivikus képek a jók: egy szobai kép készüljön már az ajtóból, lehessen látni teljességében az adott helyiséget, ne 3 sarkát 1 méterről, hogy csak találgathassa aki nézi, hogy végül mit is lát?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Segal
veterán
Még ide is be volt anno linkelve a hirdetés. Ha van egy kis időd és visszakeresel igazi gyöngyszemeket találhatsz
Halustább vagyakarom mondani kevesebb időd van akkor csak az én régebbi hozzászólásaimra szűrj rá. Már ott is van érdekesség.[ Szerkesztve ]
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
axioma
Topikgazda
Kisebb osszeggel [parmilla] csinaltam igaz ugyanoda lett visszautalva (rokont behulyitettek haboru elejen h dol a Raiff es ez volt a menekites). Mondjuk ha hetek vannak me'g vissza, akkor a veszel dkj-t ami lejar meg teljesen jo, mert befektetve is volt (ha most irod me'g a szerzodesbe a szamokat).
Kifele csak maganszemely szamlajara nincs tr.ado, de az velhetoen stimmel. -
Drizzt
nagyúr
Bmap-pal eleg nehez szamolni, mert 3 havonta valtozik a kamata, raadasul lefele varhatoan.
Pmap-pal viszont ahogy nezem, ha valaki 50M eladasa helyett 50M hitelt vesz fel melle, akkor kozel 8M(akkori erteku, mielott valaki belekotne ) plusszban lesz 2 ev mulva elotorlesztessel, mintha rogton eladna a pmapot es venne lakast. Bar ez csak a nagyon hasrutesszeru szamitas volt. Illetve ma vasarolt pmappal rosszabb lenne a helyzet. Viszont persze megvan az a veszely, hogy mi van, ha tobbe kerul a visszavaltas, mint most. De ott is eleg extrem valtozas kene, hogy ne legyen plusszos a buli.I am having fun staying poor.
-
axioma
Topikgazda
Ertem, hogy ez pszichologiailag is kerdes, de gazdasagilag nagyon sokkal elonyosebb lehet most a hitel + befektetes... ha meg megvan a fedezet a nyugodt alvasod is meglehet.
Annyit tegyel meg, hogy szamolj egy kicsit, csak a mostani szarabb pmap-pal. Raadasul az elotorlesztessel mindenfele dijak szoktak jarni.
Persze ha ezekt szamszeruen megnezve me'g mindig ugy latod hogy tobbet er a kisebb hitel tudata, akkor ugy dontottel, csak ne szamok nelkul tedd - szerintem. -
MrCsiT
addikt
Megtak.topicban kaphatsz tippeket EP-hez.
Kérdezz rá a banknál azért, hogy kötelező-e adóstárs, vagy sem? (Az én jövedelmem is elég lett volna sztem, és kértek.)
Na várj egy kicsit: "Amint eladom a lakásom megy bele és rögtön feleződik az egész."
Ezt erősen javaslom, hogy beszéld át/gondold át a megtak. topicban: simán kijöhet az, hogy a felvett (minél nagyobb) banki hitel relatíve alacsony kamatánál nagyobb kamatot kaphatsz, ha előtörlesztés/saját erő helyett, használod a bank pénzét befektetésre, és a hozam/kamat kifizeti neked a banki kamatot..[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
A "ha már megvan a hiteled" részhez egy tipp: igaz, nem brutális összeg, de az egészségpénztáraknál van arra lehetőség, hogy az ún. "családi kassza"- egyenleg terhére (ami 6 hónapja bent lévő összeget jelent ott) lehet kérni havi (jelenleg) max. 34.800 Ft törlesztési visszatérítést, hitelfelvevőnként, ha a törlesztő ennél több. Ennek az az értelme, hogy az egészségpénztáron átpörgetett pénz ugye pénztári befizetésnek fog minősülni, amire személyenként (összevontan egészségpénztárra és nyugdíjpénztárra, ha az is van) összevontan évi 750.000 Ft befizetésig jön vissza a köv. adóévben 150.000 Ft adó visszatérítés (20%), és mivel minden egészségpénztár azért levesz pár százalékot kezelési költségre, olyan 450.000 Ft/év befizetés csak ezzel összejön majd. (Én a Prémium EP-t szeretem, a viszonylag magas, 6%-os költsége mellett is. így nekem 14% marad meg, de ez is 63.840 Ft /év adó visszatérítés csak ebből. És ez persze a feleségemnél is jön, tehát 127e Ft/év lesz ennek a hozadéka (még csak 1 hónapja kezdtük el ezt így használni)).
Ja, azt ugye mondanom sem kell, hogy a Banktól a lehető leghosszabb időtávra kérd a hitelt? Ezt nem mindenki gondolja így, de én - mivel nem látok előre 5 évet - inkább kitolom maxra a futamidőt, aztán majd a körülmények megmutatják, hogy mi lesz célszerűbb: hamarabb előtörleszteni (már ugye, ha lesz miből, de csak) vagy inkább tovább használni a Bank pénzét..
Ha lesz társad a hitelben (és szerintem fog kérni a bank, ha nem túl alacsony összegről beszélünk) akkor az ő jövedelme is beszámít majd a JTM-be.
[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
Ha KHR-ben rendben vagy, és a jövedelmed és az adott bank JTM számítása(tipikusan 55% körül, lakáscélú ingatlan fedezetes hitelnél) okés rád, sok gond nem lehet.
Erősen javasolt az eladótól nullás igazolást kérni a közművekre. (mi mondjuk utólagosan számoltunk el ezzel, de voltak spec. körülmények).Mi azért beírattuk a 90 napot a hiteles teljesítéshez a szerződésbe, pedig kristálytiszta paramétereink voltak a hitelhez.. ez persze egyedi megállapodás kérdése.
Inkább a hitel folyósítás utáni dolgokat( biztosítás bemutatása, földhivatali bejegyzés intézése) kell majd figyelemmel kísérned. Ezeket tipikusan 60 nap múlva ellenőrzi a bank, de benne lesz a szerződésben.
[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
Elméleti síkon, gyakorlatilag: ha te vagy a vevő, legalább 90 napot hagyass rá a hitel ügyintézésre, mint végső fizetési határidőt. Elvileg 60 nap alatt simán meg kellene kapnod, de ha mégsem jönne össze, ne bukd el a foglalót, maradjon időd mozogni, szervezni.
Azt is tűpontosan tudnod kell hiteles vevőként, hogy miből épült amit vennél, mert nem egy bank egyáltalán nem áll szóba veled, ha vályog anyagú rész is van. (Volt eset, hogy teraszhoz hozzáépítettek egy belépőt vályogból, amúgy full tégla volt a ház, de a 3 m2-nyi vályog hozzáépítésen ment el a hitel.)
Ahogy tudom, pl. a CIB nem hitelez vályogot (vagy akár: vegyes falazatot), de pl. az Unicredit már igen.
További érdekesség lehet, ha szeretnél hitelfedezeti biztosítást: elvileg az arra jó, hogy ha (tipikusan) egy pár felveszi a hitelt, de az egyik tag hirtelen meghalna, a biztosítás kifizetné a hitelt, tehát a másik fél a nyilvánvaló lelki teher mellett az anyagitól legalább mentesülne.
Namármost, ezt az OTP úgy kezeli, hogy mivel tipikusan 50-50%-ban tulajdonosok a hitelfelvevők, így csak az egyik félre eső 50%-ot fizeti ki a náluk köthető biztosítás ilyen esetben. Ellenben, az Unicredit olyan biztosítóval van szerződésben, hogy ilyenkor a teljes hitelt kifizeti a biztosítás a fennálló tartozást. Ez elég csúnya "apró betű" szerintem a hitelező bank kiválasztásban, egy láthatóbb összegű (30-40M) hitelnél.[ Szerkesztve ]
-
HdRew
őstag
-
Drizzt
nagyúr
Egy normális szerződés ezekre az esetekre kitér. Benne szokott lenni, hogy milyen esetekben, milyen határidővel, kinek jár vissza a foglaló, milyen határidővel kell megérkeznie az egyes fizetési ütemezéseknek. Késedelem esetén mi a következmény. Mi a következmény, ha időre nem költözik el a tulaj, stb. Ezeket az ingatlan ügyekben járatos ügyvédnek ismernie kell és ezekről tájékoztatnia téged alaposan. Akár vevőként, akár eladóként vagy jelen a folyamatban.
I am having fun staying poor.
-
MrCsiT
addikt
Ha nem úgy lett megfogalmazva a szerződés, hogy kitérjen arra az esetre is, hogy akkor mi van ha az egyik fél visszalép, akkor ott súlyos gondok vannak szerintem, mert vélhetően másban is pongyola lehet.
A tipikus az, azt hiszem, amikor visszalépésnél a foglalót bukja a vevő, míg eladói oldalon mintha a 2x-ese járna vissza? De ennek benne illene lenni a szerződésben.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Ha nem maxoltad ki a futamidot, es nagyon biztosra mennel, akkor huzd hosszabbra, maris jobb vagy a hitelre [ha jovedelem oldalrol van kerdes]. Anno [minimum otp] me'g a toketorlesztes-halasztasnal is elso havi torlesztore biralt... nem is ertem miert nem jonnek ki egy haranggorbes torlesztesi moddal [elejen keves mert most koltekeztek ki, emelkedik minimum inflaval, majd ujra csokken es lassan tunik el a tartozas].
-
Madwe
nagyúr
Akinél én voltam hitelszakértő ott nyíltan kommunikálta hogy melyik kalkulációja meddig érvényes (azt hiszem heti szinten tudta tartani az ajánlatokat)
Egy sima random netes kalkulációból sokmindent nem vonnék le. Vedd fel a kapcsolatot egy emberrel pl hitelnettől vagy bankmonitortól vagy akárhonnan, s beszélgessetek. Meglepően sok infot ki lehet belőlük úgy is szedni, h még egy tollvonást se tettél feléjük. -
Madwe
nagyúr
Ha nem szerződtél vele s az érdeklődő sem, hívd fel ha megvan a telefonszáma. Ilyen ingatlanos esetén részemről már ott elötte mondtam volna az és ebből fizessem ki őt kérdésre, h miért, aláírtál bármit is ami miatt ki kellene fizetned?
Egyébként anno amikor házakat kerestünk, igyekeztünk olynokat felhajtani ahol nem ingatlanos hirdette (végül olyat is vettünk btw)
Az esetek döntő többségében már a ház bemutatása alatt hánytunk az ilyen bazári teleshopos marketing maszlagtól amit nyomtak, folyamat pofáztak, nem hagyták normálisan megtekinteni az ingatlant, kicsit átvenni a rezgéseit stb.
Kivétel egy ingatlanos volt, na ő pont olyan volt amilyen hozzánk passzol: normálisan beszélt, emberi nem marketinges hangnemben, elmondta a tényleg érdekes részeket, de amúgy csak arról beszélt ami érdekelt minket s kérdeztük, hagyott teret, mutatta a fontosabb dokumentumokat stb. Csakhát egy rezsivámpír volt a ház, hiába volt csodás helyen, szóval hiába minden (amúgy 3 erősebb jelölt volt nekünk amik megtetszettek, ebből 2 energiavámpír, s azóta is hirdetik őket - tavaly március óta!!! végül a 3. nyert, s valóban jó döntés volt: úgy néz ki gáz 900-1100m3/év, áram 200/hó de ebben 120l elektromos boiler is van nappalin! igaz légkondira semmi szükség, a 40 fokos héten is 24 fok volt a max napközben - emeleten mondjuk nem, szóval mire odamegy a gyerek oda kell majd) -
_NCT
addikt
Fú, a fundás porszívóügynököknél már csak az ingatlanos porszívóügynököket utálom jobban.
Én vevői oldalon voltam, mikor mindenekelőtt kijelentette, hogy neki kell a jutaléka még ügyvéd meg minden előtt, amíg nem kapja meg, nem foglalkozik velünk. Persze csak kp jöbet szóba…Hát abból sem lett üzlet.
-
attiati
veterán
Csak egy dolgot nem értek az ügyletben:
Kit és milyen szerződés kötelez most arra, hogy ne keressétek meg egymást ingatlanos nélkül?
99%-ban az eladó fizeti a jutalékot, de neked nincs velük szerződésed.
Nagyon ritka esetben el tudok képzelni olyat, hogy a vevőnek felhajt egy ritka ingatlant és a vevő fizet valamilyen konstrukcióban. -
félisten
Foglalót azért adnék, hogy lássák komoly a szándékom ami 1 millió.
Akkor ezt add oda a szándéknyilatkozat közös kitöltésekor.EMEZ egy egész korrekt mintadoksi.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Drizzt
nagyúr
Nekem továbbra is egyetlen tanácsom van ingatlanvásárlás és jogi oldal és pénzforgalom kapcsán: pénzt lehetőleg egyáltalán ne adj át, amíg nincs meg a kifejezetten ingatlannal foglalkozó ügyvéd és nem mondja azt, hogy oké, csináld.
(Általában az ügyvédi díj úgyis az ügylethez kötött, nem munkaidő alapú. Tehát nem is biztos, hogy drágább az elején bevonni, mint később. Viszont ha kiderül bármi gebasz, akkor van a folyamatban olyan szereplő, akinek azért felelősségvállalása van.)
Ha rákeresel ügyvédi oldalakon az előszerződésre, eleve azt fogod látni, hogy egy olyan dolog, amire ritkán van szükség, ellenben hasonlóan részletesnek kell lennie mint egy szerződésnek. Van-e bármi oka annak, hogy ne kezdhetnétek rögtön a szerződéssel?I am having fun staying poor.
-
félisten
Előszerződést felejtsd el. Az igazi adásvételi szerződés aláírásakor, ügyvéd előtt kell átadnod az előleg fennmaradó részét, esetleg még aznap átutalnod internetbankon keresztül.
Ha az Eladó hibájából meghiúsul az üzlet, akkor a teljes előleg dupláját követelheted, azaz 2x9m HUF-ot... persze lehet hogy bíróságon kell érvényt szerezned az igényednek.
Ha a Vevő, azaz a TE hibádból hiúsul meg az üzlet, akkor a teljes előleget bukod, azaz 9m HUF-ot... itt ugye nincs miről beszélni.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Pfiucska
aktív tag
Nem szeretnek bele vau-vau, de az a vagyonszerzesi illetek amirol beszeltek. A fentebb emlitett modon az ugyvednel igen, lehet trukkozni, viszont a kiugro esetekre konnyeden rarepulnek es akkor az altaluk megallapitott piaci ar szerint fogjak kivetni az illeteket, nem pedig a szerzodes szerinti osszeg alapjan.
Ado is van (SZJA), ha 5 even belul vetted az eladando ingatlant es dragabban adod el mint amennyibe akkor kerult.
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
Csabroncka
addikt
Én ezeket a kijelentéseket mindig nagyon óvatosan kezelném! Foglalónak csak játékpénzt rakj bele max 500e, a lényeg a szerződéses előlegen van, az meg 10%-nál ritkán több. 2015-ben én is azt gondoltam, hogy kapkodni kell a vételnél, aztán ügyvédnél ment egyben minden, nem adtunk valódi foglalót, egyben utaltuk ügyvédnél az előleggel együtt (bemondtuk a végső ajánlatot, gondolkodási idő után jött a beleegyezés, majd kb 1 hétre rá az ügyvédnél voltunk).
Normális eladó a nagytételű kp-s foglalótól amúgy is visszariad.[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
axioma
Topikgazda
Foglalonak pont az a jogi lenyege, hogy mind a ket fel kockaztatja. [Plusz ahogy emlitve lett, nyilvan van a vis major, de azt elore tisztazni kell, mert a hitel megkapasa azert fugg a vevo tevekenykedesen is, az nem automatikus vis major, se hataridore, se visszalepesre.]
Eloleg eseten visszajarna, de akkor az elado is siman visszalephet ha akar 100e Ft-tal radigernek... Szimmetrikus megoldasok vannak csak ertelemszeruen. Megjegyzem, ingatlanugyletnel a "szokasos" a 10% foglalo, igy ha attol nagyon eltersz, akkor indoklast irjon az ugyved (eloleg eseten is) jo eroset, hogy mindket fel minden felelosseg tudataban a szokasostol elteroen igy dontott, mert a birosag a "tisztesseges" szerzodesi felteteleknel ehhez a szokasjoghoz fordul.
Ettol tok fuggetlen, hogy hol ta'rolodik addig a penz, az eladonal vagy letetben. En ismertem olyat aki foglalot megtarthatta, mert a vevo talalt egy ezen veszteseggel egyutt is szamara jobb vetelt - szoval az se biztositek semmire (es ez forditva is lehet, ha az eladonak jobb bukni a foglalot - duplan adni neked vissza - mert annyival jobb ajanlatot kapott).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
1% szándéknyilatkozat aláírásakor és +9% szerződéskötéskor (tehát 10% előleg összesen) előlegként azért már eléggé bevált formula, emiatt nem paráznék.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A foglalót alapesetben bukod, ha visszalépsz, hacsak olyan feltételt nem írsz bele az előszerződésbe, hogy amennyiben a bank nem adja meg a szükséges hitelt, az vis major.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
Mi az eredmény? Azt azért tudni kell, hogy a hitel téma minimum 1 hónap, de az adásvételiben érdemes bőven ráhagyni. Szóval megjátszhatod azt is, hogy leteszed a foglalót, megírjátok az adásvételit, aztán van 2 hónapod, hogy kifaszázz mindent. Ez amúgy nem annyira elrugaszkodott dolog.
-
adalbert1
veterán
Erre én laikusként 2 megoldást látok (de lehet, hogy van több és/vagy jobb is):
Felveszed a sima hitelt és az áthidalót is (habár az áthidalónak elég magas a kamata, de ott ahogy fentebb írták a tőkét csak a végén kell törleszteni). Azt azért ki kellene számolni, hogy mekkora lenne a havi törlesztője a 2 hitelnek, lehet, hogy nem járnál jobban. Itt akár lehet játszani a 60 millió elosztásával is (mondjuk áthidaló-sima hitel 40-20, vagy 30-30).Vagy felvenni 2-3-x millióval többet sima hitelként, mint ami ténylegesen kell, így ebből a többletből törlesztheted x hónapig a felvett hitelt, és ha eladod a lakásod, betörleszted előtörlesztésnek az eladott lakás árát.
-
axioma
Topikgazda
Me'g egy lehetoseg DE csak az athidalo nem mukodik esetre (az elvben jobban erre van kitalalva - szerk most olvasom, draga... akkor lehet hogy mas esetben is), a ket ingatlan egy lakashitel helyett. Elvileg dragabb de osszessegeben nem biztos hogy mindig tenylegesen is tobbre jon ki (az elotorl. sokszor szerz.mod akar lenni): a meglevore szabfel hitel, a masikra igy alig kell tobbet felvenni (csak a regi finanszirozhatosagi hatara feletti reszre). Havi teher mint a ket hitelnel, de igy a lakashitelt nem kell bolygatni, meg nem kell elotorlesztesre optimalizalt legyen annak a hosszutavja szamit, mig az athidalo helyetti meg igen. Es ezt vszinu minden banknal fel lehet venni, az athidalo meg nem annyira elterjedt.
Azt a kis kulonbozetet meg addig nem tennem lakashitelbe, amig tobbet hoz allampapirban...[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
Mi majdnem belementünk egy vásárlásba hasonló konstrukcióval, ott az lett volna a lényeg, hogy mindkét ingatlant be kell vonni a hitelbe, tehát a sajátodat és amit megvásárolnál is.
Így a 2 ingatlan becsült értékének 80%-ig kaphatsz hitelt, szóval ha a kettő értékének 80%-a megvan 60 millió, akkor jó lehetsz.
Arra is figyelni kell, hogy a jövedelmednek is megfelelőnek kell lenni ahhoz, hogy megkapd a hitelt, tehát a 490k nem lehet több mint a jövedelmed (vagy jövedelmetek) x%-a (pontosan nem emlékszem, elő lehet túrni valamelyik kondíciós listából).
Olyan hitel konstrukcióra érdemes rákérdezni a hiteltanácsadónál, ahol egy nagyobb előtörlesztés ingyenes, így ha a 40 milliót betörleszted, akkor nem kell még a fogyasztóbarát hiteleknél megadott 1%-ot sem ráfizetni.Ha betörleszted a 40 milliót, akkor tudtommal azzal a tőkét törleszted, és a maradék kamatot újraszámolják a fennmaradt 20 millióra, tehát a törlesztőd is esni fog (de talán lehetne olyat is, hogy a 495k-t fizeted tovább, és a futamidőd csökken).
A sima áthidaló hiteleket is néztem, de azok sokkal magasabb kamattal futottak, így elvetettük őket.
szerk: most néztem az újabb kommenteket, ha van 30-ad és 90 millió az új lakás, akkor arra simán felvehetsz 60-at, és a sajátodat nem kell bevonni a hitelbe, így ez szerintem egyszerűsíti a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Az jó, hogy 30 van kézben. Több dolog is eszembe jut, az egyik az, amit a kolléga linkelt, a másik pedig az, hogy telibe 60 hitel, aztán amikor eladtad, betörleszted. Nyilván itt olyan termék az ideális, amit olcsón/ingyen elő tudsz törleszteni. Esetleg valamilyen deal a bankkal ezzel kapcsolatban.
-
félisten
Ersténél választható áthidaló hitel, első 2 évben csak a kamatot és a kezelési költséget fizeted, és csak a harmadik évtől törleszted a tőketartozást.
[ Szerkesztve ]
-
Atapi
senior tag
Ha van rá lehetőséged, érdemes táblával is hirdetni ablakban/erkélyen. Az emberek ahogy feladni képtelenek értelmes hirdetést, keresni sem tudnak, de ha valaki adott lokációval keres ingatlant, egy tábla már felkeltheti az érdeklődését (vagy az ismerőséét, aki szól neki).
-
Drizzt
nagyúr
Elegge bevett szokas a com-on irni keptelen uzenetnel egy email cimet, hogy kuldjenek mar oda kepet. Iszonyat spur mindenki. Ha meg egy napig nem reagal, akkor telefonon megkerni, hogy ugyan kuldjon mar kepet, ha el akar valamit adni. Mert azert nem ritka, hogy a hirdetes szovege alapjan kacsalabon forgo palota, de a valosagban meg kutyaol.
(Alberleti hirdetesnel meg ritkabb a kep alapbol, gondolom joval magasabb a relativ koltsege).Ma egyebkent egy albi nezes XII. keruletben, aztan holnap meg egy XI. keruletben. Mar kezdem kapisgalni, hogy gyorsan ki kell majd venni, ha valamelyik meguti a mercet. Leiras, meg elso beszelgetes alapjan mindketto igeretes.
-
Drizzt
nagyúr
Akkor is eladod egyebkent, ha nem talalsz mar most mast, amit vennel helyette? Akkor mi a terv? Albi, rokonsag?
Paneleknel van anekdotikus elmeselesek alapjan a legnagyobb porges, de azert ott sem arrol szamolnak be, hogy taposnak egymas sarkat a vevok.
A jo kepek sokat segithetnek.I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
Erre nehez altalanossagban valaszolni.
De ha megis altalanossagban nezzuk, akkor:
- A kinalat az egy evvel ezelottihez kepest 30%-kal nagyobb.
- A hirdetesi arak Budapesten nagyjabol valtozatlanok egy eve, a tranzakciosok valamivel alacsonyabbak. Ezzel neha ellentetes statisztikak is jelennek meg, de azok reszletei rejtik neha a meglepetest(pl. nem fajlagos, hanem teljes arat hasonlitanak ossze, vagy korabbiak az adatok).
- Az ingatlanallomany nagy resze oreg es korszerutlen.A felhozatal sajat megitelesem szerint Magyarorszaghoz kepest egyebkent kimondottan boseges es jo. Viszont tovabbra is nagyon keves a realisan arazott hirdetes. Az alberleti piaccal osszevetve vegkepp. Ev vegen picit kinalat csokkenes varhato a CSOK kepes lakasoknal, viszont utana eros kerdes, hogy milyen kereslet lesz azona szegmensen belul. Ez a valtozas ket iranybol preseli a piacot(vasarloi es eladoi Fomo is egyben, nehezen becsulheto hatasokkal az arak tekinteteben).
Roviden: szerintem sokkal tobb jo lakas van a piacon, mint az megszokott, de tok dragan. Termeszetesen lokaciofuggo.
-
sakal83
addikt
Latom most kezded a keresest en mar ezert 26x kaptam agyverzest. A normalisabb ingatlanok eladoinak 70%a jelenleg ilyen. Meg az ugyvednel is kepes visszahatralni!
Jot jo aron tenyleg megvenni rovid idon belul szinte lotto 5os. En telket kerestem 9! honapig es 4 eseteben leptek vissza, vagy emeltek arat...
Haz detto. Elkezdek erdeklodni, majd arat emel es tobbet nem veszi fel a telefon. Tudok hazat amit 11 honapja hirdetnek 80rol lement 76ra most 92mnal jar...A kamatstop megszűntetese jot tenne az eladoi akaratnak
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Lehet azért, mert ő is kinézett valamit, amiről lecsúszott. Ez benne van, pl ha jól értem ti is biztosra mentek (anno mi is) s csak akkor kezded el normál árpn hirdetni a sajátot, ha van hova menni. Azaz ha valamiért az meghíusulna, te is visszalépnél az eladástól gondolom…
-
balojazz
aktív tag
Én mindig azt mondtam, hogy nagyvárosi panelt, pláne bp-it 24 óra alatt el lehet adni. Tavaly mi a panelt kétszer is eladtuk, mindkettőt 24 óra alatt (első visszalépett, bukta a foglalót, hihi). És nem igazán volt alkudozás, hirdetett áron elment mindkét alkalommal. Pesten meg forintra be tudod lőni az árat. A nehézség újabban az lehet, hogy kiesnek a hitelesek. Így lehet, hogy lesz egy hét is. Viszont panel programmal meg a felújított állapottal leszerelheted az alkudozást. Nálunk pont ez volt. Mondtam nekik: ehhez nem kell nyúlni, kulcsrakész, beépített fullos ikeás konyha, Blanco mosogató, Geberit fal mögötti budi stb, panelprogram miatt a fűtés+melegvíz havi 8 ezer, nincs alku. El is fogadták.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
A Zéé
addikt
Családi háznál kicsit más lesz a helyzet fizetésnél, ha egyedi tervek alapján készül, a te neveden szereplő telken.
Akkor nem nagyon lesz olyan kivitelező, aki nagyobb összegeket előlegez meg neked, szóval biztos, hogy kezdésre neked egy nagyobb, 30-40%-nyi előleget le kell rakni, és utána is elég sűrű részszámla ütemezés várható. A saját védelmed érdekében jó, ha ki tudsz alkudni egy 20% körüli végszámlát és azt, hogy ekkor számlázzák ki a pótmunkákat, és akkor nem húzza el a végét sem a kivitelező.
Ha beruházótól veszed a házat, akkor talán nincs nagy eltérés.Ha pedig te építtetsz, és nem igazán tudsz foglalkozni az építés ellenőrzésével, vagy nem értesz hozzá, akkor célszerű felfogadni egy műszaki ellenőrt. Nem tudom milyen árakon vállalnak mostanság, de lehet, hogy megéri, ha teljesen ismeretlen a kivitelező.
Just a simple Lineman...
-
petyus_
senior tag
Szerintem arra nincs biztos megoldás, hogy ne járj rosszul. Ha csúszik, akkor nem tudsz mit csinálni.
Mi pont egy éve kötöttük meg a szerződést (előszerződés), sikerült 10-90-ben megállapodni, tehát a 90%ot csak akkor fizetjük, amikor már ténylegesen költözünk is. Mi nagyon jól jártunk, azóta az árak mennek fel, (a mi lakásunk ára közel 10%ot tavaly óta) amit veszünk, azt pedig ugye a szerződés rögzíti.
Egy éve azt mondták, hogy minden jól halad, idén február vége, március elején elvileg költözhetünk, végszerződés pedig ősszel, novemberben. Most ugye január van, végszerződés még nem volt, most azt az infot kaptuk, hogy február elején végszerződés, költözésre nem mondtak semmit (két ház is épül most egyszerre, a miénk készül el később, a másiknál decemberi költözésről volt szó, most remélik, hogy március lesz, elég sokan már albérletbe kényszerültek, vagy visszabérlik a(z eladott) saját lakásukat).
Én OTP Ingatlan építtet, tehát nem egy garázscég, ahol elfogy a pénz. Azt hallottam, a csúszás egyik oka, hogy a burkoló csapat egyik napról a másikra felmondott, és nem is találtak egyből helyettük, szerintem erre nem tudsz felkészülni.
skristof: nálunk először 10-40-50-et akartak (40% a szerkezetkész állapotnál), és a legtöbben így is kötötték meg a szerződést.
[ Szerkesztve ]
-
Revolit
senior tag
Nekem tobb kollegam / ismerosom is vett mostansag ujjepitesut. Akik 1-2 eve vettek, es csuszik (allitolag annyira nem is veletlen) megprobaljak kirazni, hogy visszafizetik foglalo ketszereset. Csak azert, mert mar sokkal dragabban el tudjak adni. Konkretan az egyik az a Sasad liget, a masikat nem tudom hol.
Csuszasokat leszamitva viszont nem hallottam panaszt, egy masik ismerosom mar be is koltozott, minden oke. Bar azert ha rogton bekoltozesnel gondok lennenek, az azert ciki lenne
Amiket meseltek meg hallottam, az alapjan nem jellemzo ami 2000 evek eleje, hogy kisporolnanak szigetelest, nem azt rakjak bele amit mondanak stb.
Mindenesetre erdemes egy megbizhato beruhazotol venni, aki mar epitett korabban lakoepuleteket, es leellenorizheto.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest