Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Öregszem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_NCT
addikt
válasz eladocuccaim #30146 üzenetére
+1. Kolléga jól mondja, annyi kiegészítés, hogy a bankoknak egyedi szempontrendszere és listája van azokról a településekről, amelyeket kedvezőbben hitelez. Ezek általában megyeszékhelyek, nagyobb városok. De így igaz, minimál önerőnél lehetnek meglepetések, ha nincs még tarcsiban pár misi.
Illetve a becslő olyan hbé értéket határoz meg, hogy a bank a lehető leggyorsabban a pénzéhez jusson, ha végrehajtás alá kerül az ingatlan és értékesítenie kell.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz eladocuccaim #30143 üzenetére
A piaci értéket húzták le ennyire. HBÉ meg sok mástól is függ.
-
_NCT
addikt
válasz TrollBalint #30140 üzenetére
Attól függ melyik bank…Nálunk a felülvizsgálat lehetősége is adott volt (nem értettünk egyet az eredménnyel), be is adtunk egy több oldalas dokumentumot, hogy miért ér annyit, amennyit. Természetesen elutasították (meg sem lepődtem, bár itt volt a legolcsóbb kamat, mindenhol rengeteg rosszat olvasni erről a bankról). Majd másik bank, másik értékbecslő, szerencsére bennünket igazolt vissza és minimálisan becsülte alá, ami valid volt, tudtuk hogy így lesz (hitelesként már ennek is örültünk, mi voltunk az elsők és már 3an ott tobzódtak utánunk, lépni kellett).
A díjak is eltérőek, A bank kb 57k volt, B 49.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Hitelfelvételhez kötelező a vagyonbiztosítás, ez tiszta sor (elemi károkra, tűz, robbanás stb). Viszont ha ugyanebben a biztosításban kötök ingóságra és egyéb kiegészítő elemekre is biztosítást, akkor mivel a bank a kedvezményezett abban a kötvényben, biztosítási eseménynél neki utal a biztosító nem?
Nem érdemesebb hitelfelvételnél egy alap biztosítás, majd később a nevemre egy extrásabbat, ami tartalmazza a kiegészítő elemeket?
-
_NCT
addikt
válasz Vision #29976 üzenetére
Köszi, én is arra jutottam, hogy azzal járok a legjobban. Általában ahol találtam összeget ott 25-35k-tól indult az egyéni, de ez kb a minimum, ha nagyobb összegre/extrább dolgokra is akarok biztosítani, a duplája sem kizárt havonta.
Igazából a lényeg tényleg csak az, ha gyorsan megmurdelek ne hagyjam trében a családot. Lehet később ahogy gyarapodik a vagyon, elgondolkodok egyéni biztin is, de most jó lesz a csoportos.
Sorry a sok offért és köszönöm a tanácsokat
-
_NCT
addikt
válasz Vision #29972 üzenetére
Na jó, ezt jól benéztem, már amikor leírtam éreztem, hogy valami nem kerek Ráadásul van ahol egészségügyi nyilatkozattal kiváltható. Kicsit keverednek a gondolatok, hiteltörlesztésinél szokott még jellemzően 2 hónap "önerő" lenni, de azt nem kötök, mert baromi drága (25k+/hó) és a kockázatival jobban járok. Unit-linked meg eléggé zsákutca, attól azért van jobb befektetési lehetőség is.
Ami jó lenne; egy olyan portál mint az insura/netrisk stb, ahol megadom a szükséges adatokat és kalkulál nekem egy kb árat / hó, több biztosítót összehasonlítva. Elvétve találtam árakat 1-2 helyen, de pár nagyobb biztosító csak ügynökkel összekötve akar kiadni ilyen információkat.
sakal83:[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Csabroncka #29970 üzenetére
Köszi. Főleg magamra akarok és min 40M Ft-ot, hogy legalább a hitelt fizesse, ha esetleg eltávozok és ne jelentsen gondot a feleségemnek se. Ezen kívül jó lenne törésekre, égési sérülésre stb, nem csak min 70%-os baleseti rokkantság esetére; magyarul ne csak a legrosszabb esetben fizessen. Bár ahogy néztem a legtöbb helyen 6 hónap a várakozási idő, annyi idő alatt azért kisebb törésből helyre lehet jönni.
Nem tudom a kiszámolós mennyire jó vagy sem, pontosabban a csoportos vonatkozása. De ha jól tudom a történet indexálódik, ha esetleg az megszűnik 10 év múlva és akkor kell egyénit kötnöm, az szívás, mert sokkal kockázatosabbnak fognak titulálni a biztosítók, mint most. Bár lehet ezt túllaggódom és max lesz egy másik csoportos, amibe átmegyek.
-
_NCT
addikt
Sziasztok! 35 felett a csoportos vagy egyéni kockázati biztosítást választanátok? Mondjuk van egy 15 éves hiteletek, nincs egészségügyi problémátok, nem dohányzó, karbantartott, balesetmentes férfiemberről van szó?
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Ha nem gond itt is feltenném a kérdést; fizetett mostanában valaki foglalót utalással? 20M alatt ha jól tudom az azonnali utalási rendszeren megy keresztül. Ezt illik/kell jelezni a banknak, hogy ha ilyen jellegű utalást indítok bankon kívülre vagy sem? Nem szeretném, hogy megakadjon.
-
_NCT
addikt
Van mostanában tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy az értékbecslő mennyire értékeli le az ingatlant? Nekünk egy laza 30% mínusz jött ki a vételárhoz képest egyik banknál, ami pofátlan szerintem. A lokáció jó, az eredményben is mindenhol jókat írt, a HBé mégis pofátlanul alacsony. A térképmásolaton van eltérés, de max kb 4m2. Hasonló állapotú ingatlanokat nem nagyon láttunk ennyiért, max olyat, amire még 20M-t legalább rá kell költeni, tehát egyáltalán nem túlárazott.
Menjek másik bankhoz?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok! Hitelfedezeti biztosítást ki lehet váltani valamivel!? Mármint valamelyik biztosítónál lévő életbiztosítással? Sok biztosítónál max ilyen 200-300k a max /hó amit munkaképtelenség esetén fizetnek, Talán 1 hely volt, ahol kiírták, hogy a munkabér max 70%-ig hiteleznek. Amiatt agyalok, ha esetleg a munkahelyem megszűnne, vagy azonnali felmondással távoznék, csak arra fizet kb, azt is a 61. naptól max 6 hónapig. Több helyen olvastam, hogy minden másra kb jobb az életbiztosítás. Van ezzel valakinek tapasztalata?
-
_NCT
addikt
válasz fnatic #29571 üzenetére
Én nem pofátlanul 5%-al indítottam, majd úgy néz ki a vége 1.5-2% körül lesz, megy az alkudozás. Én több ponton beszoptam most ezt:
- az ingatlan jó a kínálathoz képest, de azért nem tökéletes
- hitelesek vagyunk, tehát kb kuss a nevünk (volt, hogy alku nélkül vásároltunk volna, de még úgy sem akartak vesződni a “hitelesekkel”)
- mi tettünk elsőnek ajánlatotAmi jó és okosan van árazva abban nincs alku, ami régóta fent rohad a portálokon, ott lehet 5-10% közötti alku. De ez sem aranyszabály, van olyan hirdetés amit több mint 2 éve látok fent….
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #29565 üzenetére
Még egy hülye kérdés; érdemes több hitelügyintézőtől is kérni ajánlatot? Azt hallottam, hogy a nagyobb hálózatok (amik több forgalmat visznek a banknak és jobban pörögnek) nagyobb kamatkedvezményt kaphatnak, mint a kisebbek. Gondolok itt a kiszámolós Gáborra, volt-e már itt tapasztalat vele?!
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #29563 üzenetére
Az elmúlt 5 ingatlanos suta volt, viszont ettől függetlenül az ingatlanok jók voltak (az más kérdés, hogy folyamatosan elviszik az orrunk elől a kp-s vevők és aki hamarabb talál szakit), emiatt nem biztos, hogy buknék egy jó lehetőséget. Én minden esetben felméretem az ingatlant, tehát abból már tudom mire számíthatok, viszont nem értettem, hogy miért nem akarják kiadni ezt a dokumentumot, már kezdtem azt hinni, én vagyok a helikopter és valami szentségtörés ebbe belenézni.
-
_NCT
addikt
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Energetikai tanúsítványt el lehet kérni adott ingatlanról? Oda fogják adni ha vevőként kérem? Kicsit a rezsivel megy a maszatolás.....
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Van valakinek aktuális, de max 1-2 éves tapasztalata fűtésrendszer felújításában? Komplett felújítás, kondenzációs kazánnal, csövezéssel, engedélyeztetéssel, kéménybéleléssel, esetleg indirekt tároló beiktatásával. Köszi!
-
_NCT
addikt
Ikerháznál mekkora az áthallás? Mostanában találkoztam olyannal, aminek 30-as fala volt, ez a 30-as fal jellemzően a konyhával, kamrával, fürdővel és max 1 szobával ért össze. Viszont a nappali konyha 1 légtér, ha valami idióta költözik be a másik felébe, pont szívás van. Gondolom nem csak a függőleges fal, hanem a födém is viszi a hangot.
Másik ikernél 2x30-as volt a két fal ami összeért, 1 szobával. De ott is féltem, hogy a födémen keresztül megy majd a hang.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Lakáshitel esetében, ha az eladó ragaszkodik az €-hoz és abban akarja a pénzét, vajon a bank utal-e eurót piaci hitel esetében? Valakinek volt már hasonló ügylete? Vagy a bank busás árfolyamon átvált mondjuk ~50M Ft-ot?
-
_NCT
addikt
válasz Revolit #29235 üzenetére
Egy ilyenben lakom....Gyakorlatilag bukó ablak mellett is, mintha a szomszéd a mi lakásunkban lenne. Ráadásul én bevonzom az idiótákat, ez a szomszéd alap hangon is üvöltve beszél és káromkodik napjában 1-2 órát.Korábban egy indiai lakó volt, ő az időeltolódás miatt hajnalban telefonált üvöltve. Ezek az új építésű lakóparkok max penthouse részen jók, vagy arra, hogy a büdös életbe ne akarjak ilyenbe lakni. Most úgymond kényszerből vagyunk itt, amíg nem találunk házat + arányaiban olcsón lakunk egy garzonban.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz attila199207 #29162 üzenetére
Ha készpénzes vagy, nagyobb az alkupoziciód tapasztalatom szerint. Az eladók akár nagyobb alkuba is bele tudnak menni, ha nem ár alatt adják és a lokáció sem a legjobb azon a környéken (8-10%). Ha hiteles vagy és esetleg támogatás miatt is szigorúbb eljárást kell lefolytatni, akkor értelemszerűen lehet kevesebb;saját tapasztalat alapján 5-6% de van, hogy ennyit sem engednek.
Illetve attól is függ, mióta hirdetik az ingatlant. Ha te vagy az első ajánlattevő, fognak várni több ajánlatra, hátha valaki megadja a kért vételárat. Ha te vagy a 4., akkor lehet elgondolkodik és enged nagyobbat. De tényleg nagyon eladófüggő, van aki nem is akar hallani alkuról és makacs; na ők lehet, hogy évekig fogják árulni a portékát....
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Grekooo #29025 üzenetére
Egyéni preferencia, de ha már választani kell az akkugyár és a turisták között, akkor inkább az utóbbi....
Én a vonatok késésének követését elengedtem, gyakorlatilag nem tudsz nyerni hosszútávon Mindegy melyik vonal, mindegyiken lesz szívás. De autóval sem jobb a helyzet, ott is töményen kapod az igét, főleg ha M1/M7 felől bármilyen úton akarsz nyáron közlekedni.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Csabroncka #29023 üzenetére
Igazad van, csak na, FOMO érzés erősen jelen van bennünk. Szerencsére a bevétel megvan, nincsenek is nagy igényeink, de a keretbe csak kádár kockák férnek bele, amik nagy részéhez az elmúlt 30 évben nem nyúltak.
De a műszaki ellenőrzésből és a rendes ügyvédi körből nem engedek. -
_NCT
addikt
válasz Csabroncka #29021 üzenetére
Nem is összehasonlítás volt, csak az alku mértékét akartam szemléltetni a saját tapasztalat alapján.
-
_NCT
addikt
válasz Grekooo #29018 üzenetére
Igaz a mi vételi összegünk lentebb van, de az aluvezetékes, konvektoros házat 65M-ért úgy elvitték 2 hét alatt, mintha nem lenne holnap (72-ért hirdették tavaly óta, senkinek nem kellett, 65-ért jó deal volt). Fűtés kiépítés, víz, villany teljes felújítás még hátra lett volna. A környék jó volt, Velencén. Nekünk esélyünk sem volt ilyen gyorsan bármit csinálni, mire a szakit leszerveztem elvitték. Egy petákot nem engedtek.
Másik 63.9M-ért hirdetett ház, 62 alá nem mentek. Ott is konyha, fürdő,fűtés, vízvezeték felújítás kijárt volna, gáz nem volt az ingatlanban. 3 hét alatt elment, igaz ezen mi aludtunk be picit, de sokat agyaltunk,megéri-e, nekünk ez rengeteg pénz ahhoz, hogy még 20-25M-t beletoljunk rövid idő alatt.
Kömkelnek van egy írása, utóbbi időben sűrűn eszembe jut és visszaigazolja az ott írottakat.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Független hitelügyintézőből érdemes többet megkérdezni, “csőben tartani”? Nem vagyok benne biztos, hogy a legkompetensebbet találtam meg…. Vagy nincs nagy különbség abban, hogy milyen kedvezményeket tudnak kicsikarni?
-
_NCT
addikt
válasz stickermajom #28901 üzenetére
Ha az eszköznek nincs nagy sávszélesség igénye, illetve sok adatforgalom sem generálódik, elgondolkodnék egy mobilnetes megoldásban. Ha az eszköz nem tudja, vannak 4g/lte képes routerek.
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #28824 üzenetére
Mindezt kb 1.5-1.6M Ft/m2 áron…. Nekem ez az egész környék kezd ilyen modern kertvárosi gettó lenni….Kondorosi végén maguktól bontódó autókkal (szedd magad akció) persze a hatóságok nem tesznek semmit… Hiába van egy csomó térfigyelő, a tojással autókat dobáló hülyegyerekeket sem tudták még elkapni….
-
_NCT
addikt
Inkább a rossz környékeket igyekszem kiszűrni, kellemetlen lenne úgy adósságba vernem magam, hogy kiderül, éjszaka előbújnak a cinegék az odúból…Vagy az oviban/iskolában sok a problémás gyerek. Nyilván mindig vannak ilyenek, csak a gyakorisága nem mind1.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Adott városról hol érdemes még informálódni a szokásos social media-n kívül (facebook, reddit)? Egy-egy kinézett város csoportjában benne vagyok, gondoltam így jobban meg tudom ismerni az adott várost, de csak jobban elbizonytalanít, hogy jó döntés lehet-e odaköltözni. A fele általában szidja, több a negatív mint a pozitív. Kicsit halászásnak érzem a zavarosban.
Szoktam még statisztikai adatokat nézni, hova költöznek az emberek, hol magasabb az egy főre jutó reálkereset, melyik részekre mennek támogatások fejlesztésekre, bűnügyi statisztika stb. Ezen kívül?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Qtya123 #28650 üzenetére
Na, többek között ezért is van az, hogy itthon mindenki igyekszik saját ingatlant venni, mert a bérleti piac 90%-a egy tipikus kiskapus, amatőr, okosban oldjuk meg fertő.
Ezt nagyon jól összefoglaltad… Családdal meg pláne, mert minden tulaj 1-2, leinformálható, fiatal, gyerek nélküli párocskát akar, 3 havi kaucióval…A tulaj meg persze nem leinformálható, ha be akarsz jelentkezni , nem lehet…Szeretik sokan a nyugati országokhoz hasonlítani a fennálló helyzetet, mert “ott is sokan bérelnek”. Jah persze, csak ott nem biztos, hogy ennyire sz@r a bérleti kultúra, mint itthon. Szabályozott, normális keretek és lakásprogram kellene, hogy a fiatalokkal se csesszenek ki, főleg akiket nem tömtek ki pénzzel amikor indult az életbe… -
_NCT
addikt
Sziasztok! Mostanában mennyire elvárás, hogy lakáshitelnél a munkabér is oda érkezzen, ahol a hitelt felveszem? OTP-s vagyok, de már nagyon szabadulnék tőlük, erre az elmúlt napok történései ráerősítettek… A független hitelügyintéző azt javasolta ne váltsak, majd ha hitelt veszek fel akkor úgyis kell másikat nézni, mert így jobb feltételekkel kaphatok hitelt, mintha már meglévő ügyfél vagyok. Viszont ha még 1 évig nem találunk semmit, akkor nem akarok továbbra sem itt szívni…
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #28493 üzenetére
Nekem emiatt esett ki a komáromi Koppánymonostor városrész is….Sokan panaszkodtak a zajokra, illetve többször volt tűzeset is ott. Habár a zajra lett megoldás éjszakára, engem nem nyugtat a helyzet, hogy a közvetlen közelemben veszélyes üzem helyezkedik el.
Persze ott is a távolabb eső részek jobbak, de a talaj- és ivóvíz szennyeződéstől fosnék.
Azt meg hagyjuk is, hogy a “haverok” által megbízott szakértők mindig mindent rendben találnak….
-
_NCT
addikt
válasz wmarci #28436 üzenetére
Szia! Ne legyél szívbajos, nagyon régóta árulják már. Max 35, ahogy írták is, de lehet a madarat keresik és nem engednek az árból. Az én fél éve megnézett házamat, amit már idestova 1.5 éve hirdetnek, még mindig nem tudta eladni a tulaj, illetve az idióta ingatlanközvetítő is arra hivatkozva nem engedett az árból és az volt az ultimate érve, hogy "majd jönnek a csokosok". Na ez volt fél éve, és gyanítom jövőre se fogják eladni.
Ott alsógödön sem mindegy, hogy az ipari parktól (Samsung SDI) milyen messze van...
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #28172 üzenetére
Ez igaz, de főleg úgy értettem, hogy van egy felmondási idő határozottnál is, legalábbis nekem úgy van/volt. A szerződésben is benne van, hogy bármelyik félnek joga van a felmondáshoz, persze a kaució és egyéb megkötések figyelembe vételével. Velem nem egyszer előfordult, hogy a tulaj eladta, szétmentek a párok, válnak és kellett hirtelen a lakás. Nos ilyenkor a 30 nap igencsak csekély volt, keresni gyorsan másik albit, elköltözni,lepapírozni mindent…Nem kívánom senkinek, főleg nem gyerekkel.Most 60 napos a felmondási idő és határozatlan, de lehet ez is karcsú lenne, ha váltani kell.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz eggolajba #28159 üzenetére
Jah, aztán az albi tulajdonosa egyik napról másikra úgy dönt, hogy árat emel, vagy eladja vagy csak simán indok nélkül megszünteti a szerződést.Aztán kereshetsz megint albit, zsebben lassan 1M-val és megint kezdődik előröl minden ( nem, nem mindenki közjegyző előtt fog szerződést írni). És albiban kb kuss a neved, nincs is értelme nagyobb beruházásba/átalakításba fogni. Arról nem is beszélve, ha családod is van. Amíg nincs Magyarországon normális bérlési intézmény és kultúra, addig kb nem éri meg albizni, max kényszerből. Szóval nem rossz dolog a hitel, meg ha van egy biztos pont az életedben….
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Fú, a fundás porszívóügynököknél már csak az ingatlanos porszívóügynököket utálom jobban.
Én vevői oldalon voltam, mikor mindenekelőtt kijelentette, hogy neki kell a jutaléka még ügyvéd meg minden előtt, amíg nem kapja meg, nem foglalkozik velünk. Persze csak kp jöbet szóba…Hát abból sem lett üzlet.
-
_NCT
addikt
Sziasztok! Egyre több helyen találkozom olyannal, hogy a kivitelező magánszemélyként hirdeti a portékát, új építésű ingatlan. Ugye itt kapásból bukó az új házakra vonatkozó CSOK, bár ezt még benyelem, használtra is nagyjából azok a feltételek vonatkoznak ránk. Viszont garancia szempontjából ez nem hátrány? Illetve milyen egyéb buktatói lehetnek?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz VMatteo #27096 üzenetére
Alapvetően az ingatlanos hozzáállását akartam bemutatni, illetve hogy az árazásnál milyen alapvető problémák vannak a fejekben + felmérésről tapasztalat. Senki nem sír, tényeket írtam le, hogy másnak esetleg ezzel segítsek. Gondoltam ez egy fórum, ahol kölcsönös tapasztalatcserét lehet megvalósítani, személyeskedés nélkül.
A leírásod alapján mi a ritka, előre felkészült hitelesek közé tartozunk. Szerinted miért írtam le korábban?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Vision #27093 üzenetére
Ez a kérdés bennem is felmerül sokszor, de ott meg félek a plusz költségektől, mostanában azt mondják, hogy legyen 15-20% tarcsiban. Na most nem szeretnék meglepetéseket és még válni sem gondoltam, úgyhogy jelenleg olyat keresek, ami már felépült. Amúgy az új árban kifejezés lehet erős volt, inkább új építésű, persze szigorúan a környék áraihoz képest. Ez nem Bp és nem is az agglo.
Kösz a hintet, láttam Sajnos én nem nagyon tudnám megszokni a c-type-okat, bár a mostani szomszédaim sem sokkal jobbak, mint a korábbi arab.... De főleg olyan helyeket keresünk, ahol azért arányaiban kevesebb, ez is fontos szempont.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz VMatteo #27088 üzenetére
Lehet árulni egy házat, meg lehet eladni. Nyilván megértem, ha valaki vár a madárra, de ha elolvasod amit írtam, akkor látod, hogy instant 7-8M-t rá kell költeni, hogy beköltözhető legyen, ebben nincs benne a további belső felújítási munkálat, ami még ugyanennyi,ha nem több a végén. Értem én, hogy mindenkinek a saját portékája a legdrágább, de azért halljuk már meg azt is, ha nem ér valami annyit, amennyiért hirdetik.
A mi ajánlatunk a meglévő problémákkal együtt is jóval kedvezőbb volt mint amit felvázoltál, de ha valakinek megér szarakodni 1-2M-n, akkor lelkem rajta, hirdesse még további fél évig vagy évekig. Mindenki fázik a hitelesektől, meg várják a készpénzes vevőket, de azért van olyan, aki már előre felkészül és lekérdezteti honnan kap hitelt és milyen feltételekkel. Szerintem más a fekvése, ha valaki már tényekkel tud a tulaj elé állni.
Ha valaki reálisan átlátja a dolgokat, az megérti, hogy nem feltétlen rossz a hitelezés, persze tudom, hogy a közvélemény szerint a hitel róóóósz!
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Revolit #27080 üzenetére
Ghostingolt..... A megrendelésig jól haladt minden, majd utána eltűnt (pedig én aznap teljesítetem a fizetést)... Ha azt mondja, elmegy nyaralni, vagy 1-2 hét türelmet kér megértem, azóta küldtem 2 levelet is, semmi.... Pedig jó lett volna írásban is alátámasztani a tulajoknak amit mondott.....
Nagyon jó szakember, jó bloggal és amúgy élőben is jó arc, de ezt most nem tudom hova tenni.... Korábban is írtak már hasonlót , azt hittem csak 1x-i eset.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Ma volt egy köröm egy ingatlanossal, ahol az ő ultimate érve az volt amikor elmondtam neki, hogy egy korszerűtlen, felújítandó házat akarnak új árban árulni (Kömkellel felmérettem, na az is megér egy misét.....), hogy "mit kap ma már 50M Ft-ért?!". 56M-ra tartottak egy házat, 53 alatt nem adja el a tulajdonos, mert "nekik nem kenyérre kell". 130m2-re írták, na ez a valóságban 80m2. A 130-ba beleszámolták a gazdasági épületet és pincét is.
Mielőtt elmentünk megnézni, direkt megkérdeztem az ingatlanost a sallangokról, mindenre kib@szott igenek záporoztak, különben át sem nézettem volna, ha tudom, hogy aluvezetékek, horganyzott csövek stb vannak mindenhol, így 90k-t buktam gyakorlatilag. Na a felmérésen kiderült, hogy instant 7-8M forintot rá kell locsolni (még beköltözés előtt, gyakorlatilag a teljes villanyhálózat, ablakok, kazán kuka és ezek csak az instant részei, amik nem tűrnek halasztást, életvédelmi relé sincs).
Az árral napi szinten játszik az ingatlanos, és tavaly szept. óta hirdetik (vagy 2 másik ingatlanirodával) és naponta kérdezgette, hogy döntöttünk-e már. Tavaly 60M-ról indultak az árral.
Azért azt még odadörgölte a végére, hogy hiteles vagyok, nekem csak ne legyenek igényeim, az se biztos, hogy kapok hitelt... Itt éreztem, hogy egy NPC-vel nem érdemes vitázni.[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Ház állapotfelmérésénél/szemlénél mennyi idő szokott nektek lenni mire a szakértő megküldi az eredményterméket?
-
_NCT
addikt
válasz golfvariant #27010 üzenetére
Elvileg a vételi szándéknyilatkozat egy jogilag kötelező érvényű (elő)szerződés, amivel gyakorlatilag létrejön a két fél között az ajánlati kötöttség (valaki írta korábban, hogy ha nem veszed meg, kérhet kártérítést az eladó, de én is csak ügyvédi irodák blogjainak forrásából tudok meríteni).
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Ingatlanos jutalékát már a vételi szándéknyilatkozatnál ki kell fizetni, vagy csak az adásvételi megkötésekor?
-
_NCT
addikt
válasz balojazz #26953 üzenetére
Ez nagyon szép gondolat, ha van elég pénz Bp-en, zöld övezeti, jó állapotú ingatlant venni, ami esetleg normális környéken van. HA! van erre pénz….Ha nincs, akkor marad az ingázás bevállalása és a kompromisszumok kötése. Azért az átlag, aki 0-ról indul annak is örül, ha rákosborzasztón talál valamit.
-
_NCT
addikt
Érden úgy tudom sok utcában nincs központi szennyvízelvezetés a mai napig, volt is annak idején belőle egy kisebb balhé.
Ez CSOK esetében befolyásoló tényező lehet, persze a derítő is lehet jó, ha hivatalos.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Köszi mindkettőtöknek. Az első videót láttam, a másodikat megnézem. Valahogy sejtettem, túl szép hogy igaz legyen
Sajnos csak jó helyen van, de nem panorámás, meg semmi extra. Ráadásul elvileg szigetelve is van, csak még azt nem tudták megmondani mivel (tudtommal csak open-eps és hasonló technológia jöhet szóba vegyes falazatnál/vályognál)
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Szerintetek érdemes ~50M Ft-ért elgondolkodni egy vegyes falazatú/vályog házon? Igaz fel van újítva, kb 45 percre van BP-től (1960-70 közötti építés)? Én erősen túlárazottnak tartom, hiába a jó lokáció.Félek, hogy a bank se adna úgy hitelt vályogra.
-
_NCT
addikt
válasz Livius #26806 üzenetére
Egészen addig mondod ezt, amíg nem költöznek körbe szomszédok. Nem tudom melyik ütem, de az anyaghasználatról annyit, hogy rosszabb mint egy panel, zajban biztos. A vadi új lakásban az egyik ablak vasalata törött volt, így sikerült átadni. Sebaj, legalább az ablakoknál akkora hőhíd, hogy a párkánynál laza 9-10 fok különbség van, konkrétan áramlik be a hideg levegő és nem, nem az ablak tömítetlenségével van baj. A lift nagyobb esőben beázik, lehet látni, ahogy folyik le a víz az ajtókról. Általában működnek legalább.Ha a kondorosi minőség, nem akarom tudni mi az ami nem az.
Szerencsére csak bérlem, ugyanakkora méretben mint amit Te vettél.
A proli lakóközönségről ne is beszéljünk, hála az U alakú kialakításnak mindent is hallani, a visítós k*rvákat hajnali 4-ig.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz attiati #26543 üzenetére
Kérlek szépen, ma 23˚C-ig lementünk úgy, hogy éjszaka azért 12-13 fok volt. Mindig nyitva van az ablak kb este 9-10től reggel 6-7-ig. Így nyerünk pár fokot. Redőny sajna nincs, csak egy vastag sötétítő függöny, de ugye az ugyanúgy beengedi a meleget a függönyig, így megreked az ablak és a függöny között, ami ugyanúgy bentre távozik hosszútávon. Napot kb du 2-4 között kap a lakás.
Cserébe télen sem kell nagyon fűteni, pl idén február végén-márc. elején fűtöttünk utoljára. A rezsidémont legyőztük.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Ezeket a hőmérséklet értékeket klímával vagy anélkül írjátok? Mert jelenleg nálunk egy dél-ny-i tájolású 3. emeleti lakásban klíma nélkül szokott konstans 28-30 fok lenni úgy júliustól-szeptemberig. Jelenleg 25-26 fok van, úgy hogy napok óta nyitva az ablak és még nem volt meleg (7 emeletes lakópark)
-
_NCT
addikt
válasz sakal83 #26499 üzenetére
Hatalmas áreséseket nem várok, de egy normalizálódás nagyon ráférne a hazai ingatlanpiacra. A vidéki lerúgott ingatlanok pl. közép-dunántúlon vetekednek a Bp-i négyzetméter árakkal. És akkor onnan még ingázol is, költesz is rá mire korszerű lesz. Ez nem normális szerintem. Úgy gondolom sokan ki akarnak szállni az 50-60 éves korszerűtlen házból és nullszaldóval beköltözni egy 10-20 évesbe.
Bele nem értve azokat, akik örökölnek egy házat és csak el akarják passzolni.
-
_NCT
addikt
Az elmúlt hetekben vizsgáltam jobban, hogy nagyon sok ingatlan.com-on az 1950-80 között épült, eladó ház (vegyük alapul a 60-100m2 közöttieket), amelyeknek falazata vegyes, vályog vagy kisméretű tégla. Ezek jobb helyeken még mindig 50-60M között vannak (nem feltétlen agglo, mondjuk úgy fehérvárig bezárólag). Szerintem ezek durván túlárazottak, ilyen korú, mondhatni 95%-ban korszerűtlen ingatlanokért, az elosztást, benapozást meg már ne is nézzük. El nem tudom képzelni, hogy ezeket (nem befektetők) megveszik. És itt most nem a régi ingatlanok ellen vagyok, találtam már nagyon jó állapotú, felújított 80-as évekbeli ingatlant.
Ilyen felhozatallal elég siralmas a hazai piac, nem tudom, hogy valaha fog-e mérséklődni ezeknek az ára, vagy mindenki kitartja, próba szerencse alapon (szerintem igen, nagyon sok ember az ingatlant tartja a nemzet aranyának).
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz w.miki #26352 üzenetére
Üzenetben kapsz egy linket, ami átirányít egy oldalra, ahol valamilyen csali procedúra végén az a vége, hogy tölts fel egy minimális összeget a regisztráció befejezéséhez, vagy vegyél csomagot….Egy szónak is száz a vége, a bankkártya adataidra hajtanak, aki nem jártas ezekben vígan megszívja. A 3. 4. üzenet már elég magyartalan ahhoz, hogy gyanút fogj, bár sokaknak ez sem veszi el a kedvét. Én kommentekben szoktam találkozni velük pl. nyilvános csoportokban, már nem csak privát üzenetekben jönnek.
A rosszabb eset, ha rávesznek, hogy telepíts fel egy xyz programot a gépedre, ami a saját “alkalmazásuk”, trójai vagy ransom képében.
-
_NCT
addikt
válasz MrCsiT #26309 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! A terv az, hogy hosszútávon a hitel mellett is tudjunk valamennyit takarékoskodni, azt PMÁP-ba/DKJ-ba tenni, felhasználástól függően. Itt nyilván van egy bizonyos kitettség az ÁK felé, de még mindig nincs jobb ötletem alacsony kockázatú befektetésre, ami "követi" az inflációt (ETF portfólió építésre még nem szántam el magam).
Több helyen olvasom (hozzáteszem teljesen jogosan), hogy a végig fix hitelnél a biztonságot fizeted meg, kvázi mint a Casco-nál; lehet évekig nincs rá szükség, de ha beüt a sz@r, akkor viszont nagyon jó, ha van.
Futamidőnél is megy az agyalás, 20 és 30 év között, viszont 30 évnél csak 1 bank ad végig fixet (a többi 10 éves kamatperiódus), aki kb mindenben a legdrágább és nincsenek általánosan jó tapasztalatok vele (pl az előtörlesztési díj duplája a többi résztvevőénél).
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
A jelenlegi helyzetben ki milyen "taktikával" vásárolna hitelből, ha talál egy best-buy ingatlant? Minimál önerőt betolni és a maradékot pmáp-ba/felújításba tolni, vagy kicsivel magasabb önerő, hogy a törlesztő kisebb legyen és/vagy még a futamidőt is csökkenteni? Végig fix és 10 éves futamidejű hitelek között azért lehet 20-30ezres különbség is törlesztőben havonta (egyedi elbírálás során több is), nyilván utóbbi előnyére. De ugye itt megint lehet lottózni, 10 év múlva hol lesznek a kamatok a fordulókor? 10 év alatt amit nyerek, azt lehet a fordulókor bukom. Sok szakértő jelenleg a végig fix-et tolja, de vajon megéri? (legyen mondjuk 20 év futamidő)?
Nyilván cél az előtörlesztés, de még mindig az élet a legjobb forgatókönyv író....
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata, hogy statikailag a sóskúti mészkőből épült ház mennyire időtálló? Láttam több házat, ami 70-80-as években épült ezzel a megoldással.
Hitelezés szempontjából lehet problémás? Azt tudom, hogy a vegyes falazatú házakat nem nagyon szeretik a bankok, ha adnak is hitelt, kevesebbet, mint téglára.
-
_NCT
addikt
válasz Vision #25986 üzenetére
Van egy meglévő hiteltörlesztésünk, azt is beleszámoltam, úgy jött ki a 400k. Jelenleg 1 bank tudta a végig fixet 20 évre 20% önerővel és az ~350-es törlesztőre jött ki, 9.6% kamattal.
favagoJoska: igen, beleszámoltam. Önerő kb 20-30% van, a többi hitel.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Vision #25981 üzenetére
Nem, végig fix-el. Sosem volt szerencsém a szerencsejátékokban, és ki tudja 10 év múlva mi lesz a kamatokkal. A végig fix legalább fix, persze ha a csendes éj leple alatt máshogy nem döntenek honatyáink….
Adtam egy pofátlan ajánlatot (8% alku), bár mások már több pénzért intézik a papírokat (4% alkut mondott a tulaj), de sosem lehet tudni.
-
_NCT
addikt
válasz instantwater #25928 üzenetére
Mert bármi megtörténhet és annak az ellentettje is. Szeretem ha előre kalkulálható költségek vannak. Ha meg akkorát esnek a kamatok, ki lehet váltani olcsóbbal. Legalábbis ezt a tájékoztatást kaptam.
Tapsi: jelenleg 45M-s ingatlan lett volna a cél, 60-70M-s fel sem merült.
-
_NCT
addikt
De, folyamatosan rajta vagyok és az elmúlt 1.5 évben sikerült is egy 40%-ot hoznom a volt helyemhez képest, de az infláció ennek megette legalább a 60-70%-át. Akkor megörültem, hogy végre sikerül kicsit anyagilag helyre jönni, de nem tartott sokáig az öröm (infláció, kamatok emelkedése etc).
No de ez már itt off, nem is akarok sírni, mert valóban, rengetegen vannak rosszabb helyzetben. Csak valahogy a munkába tett idő, s energia nem látszik megtérülni, folyamatos mókuskerék, és kezdek kiégni....
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Mostanában még a telek+mobilház/konténerház kombó is eszünkbe jutott, de ami normálisan meg van csinálva úgyszint 35M-40M < jön ki árban, és az energiahatékonyságról, gépesítésről ne is beszéljünk. Ráadásul ezekre nincs hitel, áll. tám, pedig ahogy az öreg FB marketplace mondás tartja, lassan "minden megoldás érdekel". Könnyűszerkezetes detto, viszont arra van támogatás.
Igazatok van amúgy, és én is szeretek nyugodtabban aludni..Lehet mostanában túl sok sztorit olvastam, amiben azok jártak jól, akik a 21-re lapot húztak a Covid előtt és korábban vettek házat/lakást, akár erőn felül is. Én meg a hangya típusú ember itt vagyok és kamillázok mint John Travolta.
Sajnos mostanában magánegészségügyre is fordítani kellett, és havi 700-800k alapkiadás mellett még ezt is bepréselni, hát, valóban necces lehet.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Vision #25911 üzenetére
Van, bár így sem élünk nagy lábon, de azért itt-ott lehet fogni pár tizest. Nincs pénzrabló hobbink, nem megyünk már évek óta nyaralni, én csak néha költök drága kütyükre (5 évente kb). Igazából jelenleg az életünk a munkáról és a spórolásról szól, mert mihamarabb szeretnénk már saját házat. És azért házat, mert a lakásban megkattanunk.
Madwe: én is ezzel vagyok meglőve, de így meg mikor jut előre az ember.... Minden gyorsabban drágul, mint ahogy a fizetés emelkedik. Nem tudom mikor érdemes nagyobb kockázatot vállalni, most még 40 előtt vagy később.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz favagoJoska #25907 üzenetére
Ezért is akarok minimál önerőre lőni, mert ha még 2-3M-t hozzá kell dobni, akkor nem fáj annyira, mintha rögtön 30%-al ugrunk neki és még onnan 2-3M-t elő kell szedni. A másodikra pedig úgy tudom most már kötelezően kell kötnöd biztosítást a hiteledhez, pont ezekre az esetekre, ha esetleg kiesik a munkahely pár hónapra vagy valamelyik fél/adóstárs tartósan beteg lesz vagy elhuny. Van vésztartalékunk is (~3-4 hónap), de az emelkedett költségek mellett ez lecsökkenhet 2-3-ra.
Axioma: osztom a magánvéleményed, nagyjából így képzeljük el, a szopórollerektől próbáljuk megmenteni magunkat (palatető, vályog, vegyes falazat etc).
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Nem tudom, hogy on-ba menjen-e, végülis lakásvásárlással kapcsolatos, de részben kicsit jövedelmi/megtakarítási kérdés is.
Szóval jelenleg adódott egy lehetőség (családi ház). Előzetesen 1db bank adna 20% önerőre hitelt, ami az össz bevételünk 30%-a, viszont a JTM-et csökkenti egy meglévő hitel, ami 50k, de így is beleférünk bőven. Ha nagyon muszáj 30% önerő is menne, de mivel be is kellene bútorozni a házat, így inkább nem. A ház maga amúgy laikusként egyben van, szigetelt is, de azért lesz vele teendő.
Két napja próbálom a cashflow-t összehozni, nagyjából ez sikerült is. Összesen a ház havi törlesztője 350-400k között lenne (amire még rájön a rezsi, 20 év futam, végig fix), attól függ mi lesz a bank végleges ajánlata előminősítést követően. Viszont jött az arconcsapás, hogy a havi kiadásaink a törlesztővel együtt már 700-800k lenne (nagy átlagban most lakhatással, rezsivel, mindennel együtt 500-600k-ból élünk ketten BP-en). Ezzel együtt havonta 100-200k még mehetne takarékba egy ideig, viszont ha az asszony állapotos lesz, akkor az ő fizetésével már inkább nem számolunk (tudom, csed után 2 évig még fizu 70%-át kapja gyed néven, viszont a gyes már vajmi kevés). És ha így nézem, kb 0-ra jövünk ki 2-3 év múlva, ha a jövedelmem nem sikerül emelni. Jelenleg a keresetünk olyan csernobili; nem jó de nem is tragikus.
Ha most nem veszünk, félek, hogy már nem is fogunk tudni, lehet, hogy újra emelkednek majd az árak. Már vagy 2-3 éve nézegetjük a házakat és kezdek rohadtul belefáradni, illetve 10 éve albiban élni sem túl felemelő, jó lenne már nem máshoz bejelentve lenni.
A jelenlegi albi mindennel együtt 160k, de félek, hogy hamarosan emel a tulaj, illetve nem is túl komfortos már 5 éve 25m2-en klíma nélkül, kicsi lakásban élni. Tudom, hogy maradni lenne ésszerű, de nem lehet mindent számszerűsíteni. Ha bérelni szeretnénk, jelenleg 230-250k+rezsi lenne egy családi ház bérlése, amit megint másnak fizetek, vagy egy nagyobb lakás, amiben van legalább 1 szoba (a mostaniban csak hálófülke van).
Túlgondolom és felesleges ezen ennyit rugózni - tudom, hogy mások sokkal kevesebből élnek havonta - vagy a cashflow-t alapul véve inkább olcsóbbat/kisebbet nézni? Ezen is agyaltam, viszont azokra mind rá kellene még 10-20M-t költeni, hogy valahogy komfortosabb legyen.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz bulikavagyok #25882 üzenetére
Nekem van a VI. kerből egy kisebb merítésem, a Szondi-Podmaniczky környéke vadregényes tud lenni (1 hete egy hajléktalan akarta megkéselni kollégámat fényes nappal), de kicsit bentebb az Andrássy út felé vannak kulturáltabb épületek/lakások (vagy ha valamelyik nagykövetségre költözöl be ). Nagyon nagy a szórás, van ilyen is és olyan is.
-
_NCT
addikt
válasz Drizzt #25877 üzenetére
Ez szívás. Magyarul legyen ügyvéd csőbe töltve, ha nincs, akkor keressek gyorsan. Izgalmas téma ez a vásárlás, ugyanez igaz szakival, hitelezővel etc. Az a baj, hogy napok telnek el, amíg egy ügyvéd fogadni tud, amíg a szaki kimegy a házat megnézni, addigra lehet el is viszik. Komolyan nem tudom mások ezt hogy csinálják, itt is a gyorsabb és erősebb kutya b@szik? Mi nem nézünk nagyon drága ingatlanokat (<50M), de így is kb az összes jó ajánlatot elviszik az orrunk elől. Azt tudom, hogy a vászontáskás/kp-s emberekkel szemben nincs esélyünk.
Olyan deja vu érzésem van, mint mikor az első munkahelyemre jelentkeztem és 30 helyből 4 válaszolt.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Előleg/foglalóhoz nem feltétlen szükséges ügyvéd ugye? Tehát netes formanyomtatvánnyal adok mondjuk 500k foglalót/előleget, akkor ezt később az ügyvéd belefoglalja majd nekem az adásvételibe?
Vagy van aki rögtön ügyvéddel csinálja a foglalót/előleget is?
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Tudtok ajánlani megbízható műszaki ellenőrt, aki egy házvásárlás előtt átnézné a házat? Mint autóvásárlásnál egy állapotfelmérés.
Kömkelt, Szaki-Ellenőrt ismerem, csak ha esetleg ők nem vállalnák, legyen a csőben még elérhetőség.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Van bárkinek friss tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy egy ~80-100m2 -es ház, amely palatetővel van fedve, nagyjából mennyibe kerül a pala lebontása, elszállítása?
Azt tudom, hogy veszélyes hulladéknak minősül és csak arra szakosodott cég szállíthatja el, bonthatja le. Pont ezért kérdezem, mert neten nem sok helyen láttam árakat.
Illetve több olyan házat láttam már, ami kívül-belül patikára fel lett újítva, de a tető maradt pala. Gondolom nem véletlen.
-
_NCT
addikt
válasz Oppenheimer #24669 üzenetére
+1én sem rájuk gondoltam először mint elsőszámú problémaforrás, hanem a sittesebb egyénekre.Nyilván budán is vannak, csak az arányok nem mindegy milyenek (pl kelenföldi aluljáró elég vadregényes). És valamilyen szinten csak kell, hogy legyen különbség buda meg pest között, hiszen az ingatlanosok is ezt árazzák be. Illetve személyes tapasztalatom, hogy budán azért összességében nagyobb tisztaság van az utcákon. Nem akarok flame-elni buda vs pest kérdésben, pesten is laktam nagyon jó helyen Zuglóban, azt is nagyon szerettem. De ha a teljes képet nézem, budai részen azért jobban érzem magam, még akkor is, ha nincs pénzem saját lakásra/házra.
-
_NCT
addikt
válasz Mercutio_ #24664 üzenetére
Mondjatok egy nagyobb várost, megyeszékhelyet, ahol nincsenek meg ezek a problémák. Fűszerezve az árnyékboxoló sziauram réteg terjedésével. Budán hajnalban a móriczon sok a hajléktalan, de mindig elszivárognak, 7 év alatt 1x sem kötöttek belém, max tarhálni akart, de mondtam hogy nincs, és elment szó nélkül. Azért pesten ehhez lehet nyílt volna a bicska és a ‘pakojjáki’ szavak ismétlése mellett kellett volna a javaimtól megválni. Én arányaiban próbálom ezeket nézni, emiatt a keleti országrészt végül teljesen elvetettem, élhető falvakat találtam nem túl messze a fővárostól, de ott meg nem tudom elképzelni az életem hosszútávon.
Ahol meg normális a lakóközösség, ott nincs pénzem vásárolni. szar ügy….
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
XI, Albertfalva here. A kamaraerdő rész érdekes, a 41-es a “budai gettójárat”, rengeteg hajléktalant és kétes alakot láttam már azon a járaton. Nem egyszer fordult elő, hogy a hátsó kocsiból előre menekültem, a szagok vagy épp a látvány miatt. De az esetek 80%-ban így is jobb, mint egy 4-6 vagy 1es bármikor.
Mint mindenhol, itt is vannak jó és rosszabb részek,pl az egér úthoz közelebbi rész kertvárosias, nyugodt, élhető.Fehérvári út olyan tipikus fővárosi, zajos, de lépsz kettőt és van minden.Tömegközlekedés is jó, móriczra több busszal, villamossal be lehet járni.
Kondorosiban meg az egy főre eső k-rvák száma igen magas, a tenyészbikákkal a négyzeten.
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Vision #24114 üzenetére
Az általad felvetett problémák megoldhatatlanok, az elvárásaid irreálisak (hatékony fűtés egy felszíni, nagy nyílású, sűrű megállós vonalon).
Erre csak annyit, hogy én azt írtam, a régi, öreg villamoson ami van is fűtés kárba vész a HÉZAGOK miatt, tehát gyakorlatilag csukott ajtó mellett is lehűl a villamos menet közben. Az újabb 17-esen pl mégsem fagysz szarrá, mert ott nincs ilyen probléma, nyilván ajtó mellett más. Erre írtam, hogy szar az eszközpark, fejleszteni kellene.
Ezek tények amiket nap-mint-nap tapasztalok, nem kifogások. 2022-ben tényleg irreális elvárás, hogy modernebb, jobb eszközökön utazzon az ember, kényelmesen, ne pedig a lelakott 30-50 éves járműveken? Ez a válasz, hogy csak kifogás? Akkor járjunk konflissal meg lóval, aki nem akar az csak kifogásokat keres és b*zi.
Tökéletesen példázza azok átlagéletkorát, hogy az utolsó ikarus is most vonult nyugdíjba nemrég. Lehet aggódni ezen is, hogy mennyi korszerűtlen dízel autóbusz van még használatban…. No de befejeztem az offot, ez olyan flame aminek sosem lesz vége.
-
_NCT
addikt
válasz Vision #24111 üzenetére
Nagyon szép gondolatok, és támogatom is, csak sajnos a valóság sokszor távol áll, mint makó jeruzsálemtől. HDRew szerintem arra akart célozni, - és valahol jogosan - hogy ami eszközparkunk van, az is szar, régi, nincs pénz semmire kb. Azt a szerencsétlen 3as metrót, amin nyáron gyümölcsöt lehet aszalni, mióta is újítják fel és szopatják a munkások ezreit? A 3as pótló milyen minőségű és mennyire kellemes mondjuk a deák és kálvin között? (hint, inkább legyalogolom azt a szakaszt). A 4-6-os, 1es sem arról híres, hogy egy igazán pihentető, kellemes utazási eszköz lenne, mivel nincs olyan nap, hogy ne kelljen a tesókat vagy a szarszagú csövit kerülgetni. Szóval amíg nincs megfelelő kontroll ezeken és más járatokon, addig ez lesz, csomóan bliccelnek és még jobban lelakják.
De ugyanez mondjuk budai oldalon, a kamaraerdő felé menő vilire is igaz lehet, bár itt tény kevesebb “élmény” ért, mint a pesti oldalon. De budáról, a nem túl központi helyről csak egy elbaszott 47/49essel tudsz átjutni pestre átszállás nélkül, amit úgy 50-60 éve terveztek és gyártottak, azt is törpékre. Mert hogy 2 ember nem tud egymással szemben leülni, az is fix.Fűtés pedig van télen (néha nyáron is), csak akkora hézag van az ajtóknál/ablakoknál, hogy nem hasznosul.
Szóval szép gondolataid vannak és váljonak valóra, mindenki érdekében azt kívánom, de sajnos a valóság csúf eltérést mutat. Valóban át kellene gondolni a tömegközlekedés modernizálását és mondjuk 1-2 éven belül valós alternatívát adni az autósoknak.
Ha egyszer megközelítjük a Nyugati életszínvonalat
Ezt is várjuk már vagy 30 éve, és inkább az orosz színvonal felé húzunk…
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
Mai top ingatlanos hirdetés, 1 képpel, ami többet mond minden szónál...
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
VI. ker detto ugyanez szerintem és nem a csilli-villi részről beszélek, hanem a körút-podmaniczky-andrássy által körbehatárolt területről. Nem egyszer láttam a szondi és andrássy közötti részen reggel kulázó munkást, de úgy en bloc a kutyaürüléket sem dívik összeszedni. A nagykövetségek utcái, opera etc rendbe vannak tartva úgy ahogy, de a többi rész hát….Kiábrándító, parkolás ott is lottó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest