Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16164) akela91


akela91
addikt

Sziasztok.

A héten sikerül szert tenni egy szuper kis telekre végre (önerőből). A továbbiakra szeretnék tanácsot/véleményt kérni.

Menyasszonyommal nemsokára esküdünk, és rövidtávon el kell költözzünk(1 év) arról a helyről(albi) ahol lakunk, ezt már mindenképp egy kertes házba szeretnénk megtenni, ez az álmunk 10-en éve közösen. A telek adott, rá szeretnénk húzni egy könnyűszerkezetes házat napelemmekkel, hőszivattyúval, terasszal, garázzsal.

Előzetes ajánlat alapján 36-40M-ből lenne meg a történet kulcsrakészen, természetesen erre kell még puffer (konyhabútor, gépek, tippre 5M? simán).

Kettőnknek a telekvásárlás után marad 10M önerőnk(+ vésztartalék 2M amihez nem nyúlunk).

35M kéne hitelből durván ezek alapján.
10M-et babaváró-val felvennénk k&h-nál 20 évre (45k/hó, utána meg gyerektől függően több/kevesebb pár évre rá), hiszen nincs kizárva hogy lesz gyerekünk, ám nem is 100%(ezért CSOK kizárva).
A maradék 25M-t a K&H-nál vennénk fel Építési hitelből:
fix 15 éves kamattal 15 éves futamidőre THM4,4% - 187 311 forint / hó
vagy
10 éves kamatperiódussal 15 éves futamidőre THM3,7% - 179 828 forint / hó

Mit gondoltok a tervről? Mit csinálnátok másképpen?

[ Szerkesztve ]

(#16165) sakal83 válasza akela91 (#16164) üzenetére


sakal83
addikt

Nem vennék konnyuszerkezetest. Egy 3-4m pluszbol teglaval is megoldhato es meg erteke is lesz az ingatlannak.

[ Szerkesztve ]

(#16166) akela91 válasza sakal83 (#16165) üzenetére


akela91
addikt

Ezeket körbefutottam már, örök vita lesz. Sajnos nem 3-4M lenne a plusz, hanem jelen esetben 15M. (kértem ajánlatot arra is) :)
Egyébként SIP-es technológia lenne, elég korrekt házakat húztak fel vele az utcákban. Iszonyat sok előnye van a téglával szemben, természetesen hátránya is, mint mindennek.
https://koltozzma.hu/technologia/
Nem célunk benne megöregedni, sem az unokáknak átadni. 10-en max 20-on évre tervezünk, a mai világban picit máshogy működnek a dolgok, mint anno szüleim idejében.

[ Szerkesztve ]

(#16167) BigBlackDog válasza sakal83 (#16165) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Itt mondjuk az idő is korlátozó tényező, ha jól értem. :B Tégla építésnél azért a váz felhúzása is több időt vehet igénybe (pl. alapot leszámítva nincs nagyon technológiai várakozási idő). Viszont könnyűszerkezetesnél én a hűtésre nagyon odafigyelnék. Állítólag a fűtésük nem annyira problémás (megfelelő szigetelés mellett), de a nyári melegben nagyon gyorsan átmelegednek.

(#16168) akela91 válasza BigBlackDog (#16167) üzenetére


akela91
addikt

A hőtartásban valóban rosszabb a téglánál, viszont a SIP-es technológiával készült házaknál, telenyomják cellulózzal, és máris brutál jó kis értékeket el lehet érni. Jelen esetben BB besorolással indulna a könnyű szerk. ház, ha erre még dobálsz ezt-azt(plusz szigetelés, plusz napelem), lehet menni AA felé simán. Más kérdés, hogy a tetőt telerakjuk napelemmel, és a cél a 0 közeli áramszámla(0%THM van napelemre, ez is bele van kalkulálva). Ezért nem félek annyira, hogy többet kell nyomatni a légkondit nyáron.

Illetve a telkünk agyagos talajon van, amihez brutál alapot kell csináltatni téglához. Ezt a könnyű szerkezetnél már nem kell megtenned ilyen mértékében.(Ezek is Milliók)

[ Szerkesztve ]

(#16169) DamianB válasza akela91 (#16168) üzenetére


DamianB
őstag

Ha húsz évre terveztek max akkor a napelem hogy fog megtérülni mert pont 15-20 év a megtérülése ha nem tévedek minden költséget beleszámolva .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#16170) sakal83 válasza akela91 (#16166) üzenetére


sakal83
addikt

Ha valóban ennyivel többért tudod felhuzatni akkor az tenyleg draga. En azert futnek egy kort a banknal a hitelezhetoseggel kapcsolatban. Csak pletykakat hallottam de par bank nem igazan szereti a konnyuszerkezetest. En a vegig fixre szavazok annak kiszamithatosaha miatt.

A honlapon az a nmre eso 1800ft futesszamla vicces ha a mostanaban elkeszulo hazakat nezem. A fele is soknak tűnik. Jo az kb 600-700ftnak de meg az is a teteje egy 5 honapos futesi időszakra. Jopar cikket es tapasztalatot megneztem es biza nagyon nem eri meg a hoszivattyu es napelem marhaság ha szigoruan a matekot nezzuk egy 2020as szabvanynak megfelelő hazban ha csak a haz futesi es hutesi koltsegeit nezzuk. Sokan nem szamoljak pl a napelem évenkénti takaritasi költségeit.

[ Szerkesztve ]

(#16171) akela91 válasza DamianB (#16169) üzenetére


akela91
addikt

Mivel 0% THM-re van most napelem, ezért kvázi annyiért tetetsz fel napelemet, amennyi lenne az áramszámlád nélküle. Így kvázi nem az áramért fizetsz ugyanannyit havonta, hanem a saját tulajdon napelemedért. A megtérülés ráta friss technológiával már 8-10 év között van, ami 20 éves távon már nem rossz, plusz esetleges eladásnál megdobja a ház értékét. Nem mellesleg jól is esik a lelkemnek, hogy zöldebb leszek.

2021-től úgyis fedezni kell megújuló energiaforrásból az áramszükségleted egy jó részét, de nem ez miatt lesz.

[ Szerkesztve ]

(#16172) axioma válasza akela91 (#16166) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ott a link aljan a legnagyobb hiba. EMI engedelye nincs, csak egyedi engedelyeztetessel megy. Ami nem csak koltseges lehet, hanem iszonyat idotrablo is. Pont azt az utat jelenti, amit egy szamlabalabol vagy gumiabroncsokbol keszult haznak kellene vegigjarni.
Masreszt ilyen gizda falakkal nulla lesz a hotarolasi kepesseg (ez me'g akar elony is lenne, ha nem allandoan lakott hanem nyaralo haz epulne), de nulla lesz a hangszigetelese is. Konkretan a falad rosszabb lesz, mint a beleultetett ablak, igy elso tippre.
Azt tudod-e, hogy normalisabb (allando EMI engedellyel rendelkezo) konnyuszerk. technologiabol mennyi lenne? Vagy ha nem bonyolult a haz statikailag (felteszem ennel a szendvicspanelnel se lehet nagyot trukkozni), akkor EPS-zsalubol is tud olcso lenni, ha mar mindenkepp alternativ epitesi moddal szeretnel sporolni, igaz ott a brutto/netto ara'ny borulni fog a mostanihoz kepest, kerdes mennyire vagy beepitesileg kiszamolva (meg hogy a gizda falra mennyi hoszigetelest szamoltak pluszban, ne mondd hogy semmit...)

(#16173) akela91 válasza axioma (#16172) üzenetére


akela91
addikt

Szia!

Nem tudom hol látod, de "Már ÉMI/NMÉ engedéllyel rendelkezünk SIP Paneles könnyűszerkezetes házak kivitelezésére, saját tapasztalt szakemberekkel!"

A linkem alján csak általánosságban ír róla, hogy kell az építtetéshez EMI engedély, de nekik van...

Most szerezték meg, külön ki is emelte nekem a csávó múltkor. A plusz szigetelésről ma fogok beszélni még vele, mindenképp meg akarom emelni a hőtartását a háznak. :)

Beépíthetőséggel nem lesz gond. 810nm a telek, és 30%-ot lehet beépíttetni. a ház 100nm-108 lenne nettó + garázs + terasz.

[ Szerkesztve ]

(#16174) axioma válasza DamianB (#16169) üzenetére


axioma
Topikgazda

??? Fent van egy 17kWp-s rendszer, nem is idealis a tajolas es arnyekhelyzet, de 8 even belulre jon ki. 5M, 50e+ aramszamla egyszerusitett modell alapjan (ket autoval ingazunk arambol, amikor epp nincs home office mint most, ezert ezzel szamolunk).

Nov15 ota 430e Ft-nyi aramot termelt, ha siman ara'nyositom kijon a 600e, de az atlagnal jobb honapok vannak vissza, tobb lesz. Igy sajnos a 38Ft helyett 15-ert veszik at, szoval tultermelni nem buli, de ez most a Covid miatt van...

(#16175) axioma válasza akela91 (#16173) üzenetére


axioma
Topikgazda

Oldal aljan: " Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, "
Kerdes, meddig lesz meg a ceg. Es hany masik van aki ilyen hazhoz hozzanyulhat.
Szigeteles azert kerdes, mert ha jol sejtem ebben a gizda falban me'g benne lesz a villany meg a viz szerelese...

Nezd, szerintem rosszul kozelited meg a kerdest, nem lebeszelni akarlak, de velemenyt mondok. A haz nem attol haz, hogy milyen burkolat meg latvanyos ter van. Hanem attol, hogy milyen benne az eletminoseg. Ez a haz csendes kornyeken is idegesitoen athallos lesz, legalabb belul ne ez legyen a valaszfal hanem minimum ytong! De legjobb a meszhomoktegla, csak abban ne akarj semmit vezetni. Akkor lenne hotomeg is nem csak hoszigeteles, plusz ha kivulrol nem is, de valamennyi zajszigeteles. Jo, az alap ha ytongnal nem is, de meszhomoknal mar lehet hgoy vastagitasra szorul, de ilyenekre ha nem tud a kivitelezo tervezoje kapasbol valaszolni, akkor mar nem is targyalnek vele. Nem a falazat a legdragabb az egeszben, az alap + kulso fal max. 30%. Neked a szamaid szerint kb. 10M falazat, elhiszed hogy teglabol meg 25M? En nem. Akkor sem ha konnyebb falvesessel szamol kesobb.
Az hogy teglara kaptatok egy +15M arajanlatot, az nem jelenti azt, hogy teglabol csak annyiert lehetne megepiteni. Ezt inkabb erzelmileg dontotted el (vagy ami valoszinubb, eleve a gizdafalas hazat kerted teglara bearazni, nem pedig azonos igennyel teglara tervezettet). Sajnos a Construma oktoberben lesz, az meg nagyon messze van, en se varom meg az ablakokkal pedig sok hasznos info van kint...

Re 16176: befejeztem, jol sejtettem, az ervek szintjet mar elhagytuk. Remelem bevalik a szamitasod!

[ Szerkesztve ]

(#16176) akela91 válasza axioma (#16175) üzenetére


akela91
addikt

Továbbra is: Általánosságban ír róla, hogy a SIP-hez kell EMI engedély("Alkalmazóinak véleménye szerint a SIP-nek egyetlen hátránya van: egy speciális ÉMI engedélyre van szükség, ilyen házak építését csak a szakképzett, a megfelelő berendezéssel rendelkező vállalkozó végezheti, saját szakállra nem lehet csinálni.").

Nekik van: "Már ÉMI/NMÉ engedéllyel rendelkezünk SIP Paneles könnyűszerkezetes házak kivitelezésére, saját tapasztalt szakemberekkel!"

[ Szerkesztve ]

(#16177) akela91 válasza axioma (#16175) üzenetére


akela91
addikt

A véleményeid tök jók és meg is fontolom őket.
Az EMI engedély részét nem értem, hogy miért állítod, hogy nekik nincs, mikor van. Valami félreértés lesz köztünk, vagy köztünk és a cég leírása között.
Minden egyéb állításodnak utána fogok nézni, és átrágni. Nagyon köszi! :R

[ Szerkesztve ]

(#16178) Kepe2020 válasza sakal83 (#16162) üzenetére


Kepe2020
újonc

Kívűlröl be van burkolva téglával, ezért vagyok bizonytalan,

(#16179) sakal83 válasza Kepe2020 (#16178) üzenetére


sakal83
addikt

Belülről gondoltam. Illetve a konnektoroknal is meg tudod nezni a kulso falakon hogy beton vagy tegla.

(#16180) axioma válasza akela91 (#16177) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ja azt nem allitom, hogy nekik nincs. A szerkezetnek, epitesi elemnek nincs. Csak a kivitelezovel egyutt. A teglanak meg kivitelezo nelkul is, ez a kulonbseg (de teny, engedelyezesben nem lesz gondod, azt nyilvan az uj info fenyeben nem tartom).
Amugy az ilyen mondatokert utalom ezeket:
" Egy számítás szerint míg egy átlagos téglaház éves, négyzetméterre számított fűtési költsége 1800Ft, addig egy SIP-eljárással készült lakásra csupán 950Ft-ot kell költeni. "
Ember, az atlagos teglahaz nem egyenlo az atlagos, ma epult teglahazzal. Most tok mindegy is, hogy honnan vettek az atlagot, ilyen nincs, hogy a tartoszerkezettol fugg a futesi koltseg... Ertem en, hogy mit akart mondani a kolto (ha random veszel egy keszen levo teglahazat, akkor ahhoz kepest ez majdnem fele), de egyreszt ez igy onmagaban nyilvan csak ugy igaz ha a legbrutalabb falukat valasztod a hozza ajanlott hoszig-gel, masreszt a 950 Ft mar attol nem ertem hogyan lesz forint, hogy futesi modszertol is fugg. PH-t pl. 15kWh/m2/ev futenek ki, az meg nappali villanybol is csak 600 Ft peldaul... es lehet teglabol.
Ebbe a hazba ne akarj gazkazant, vagy barmi mas, tobb kW minimum termelesu futest (na jo, sok kobos puffer nelkul), mert olyan hullamzassal fog szabalyozni meg ettol szar lesz a hatasfok is, amit ritkan latni! Ide olyan rendszer kell, ami tud csak 1kW-ot belerakni folyamatosan, azonos hatasfokkal. Ilyenekrol is beszelj el a kivitelezovel.

[ Szerkesztve ]

(#16181) akela91 válasza axioma (#16180) üzenetére


akela91
addikt

Már értem mire gondoltál, köszi a pontosítást. :)
Igen, a bullshitnek én se dőlök be. Tudom, hogy ugyanolyan téglát építtethetek mint SIP-et fűtési költség hatékonyságra, sőt... :)

Egész egyszerűen olyan sokkal több pénz lenne téglából, hogy nem jött ki a matek nekünk, ezért mennék az alternatív megoldások felé. A SIP meg úgy jött, hogy az utcákban, sorra húzza fel ez a cég az igényeimhez hasonló SIP házakat. Ma fogok körbejárni párat egyébként, körbevezet a csávó. Majd rákérdezek amiket pedzegettél azokra.

Sajnos az az agyagos talaj miatt, ilyen elriasztó 3M(SIP-re) vs 8M(téglára) díjat mondtak eddig az alapra, és még nem beszéltünk magáról az anyagköltségről SIP + tégla és társai. Plusz félek, hogy téglából az életbe nem fog elkészülni a ház. Sajnos nem értek a házépítéshez, és türelmem sem lenne szakik után rohangálni, ezért kénytelen vagyok éppíttető céget, generálkivitelezőt alkalmazni. De ha azt mondod, hogy a fenti igényeimre, nem jöhet ki a jelen állás szerint 15M különbség, akkor utánajárok még pár kört más cégekkel is. :R

[ Szerkesztve ]

(#16182) akela91 válasza axioma (#16180) üzenetére


akela91
addikt

A gázkazános részhez: Nem szeretnék gázt bevezetni a házba sem. Hőszivattyúra gondoltam(levegő-víz), 10kw körüli teljesítménnyel amit a napelemes rendszerre kötnénk rá.

A hőszivattyú képes lehet 1kw -on üzemelni folyamatosan ha csak annyira van szükség?

Ehhez még nagyon sokat kell olvasnom, de tudtommal ez egy működőképes megoldás lehet, hogy 0 rezsit érjek el fűtésre.

Tehát Hőszivattyú rákötve a napelemes rendszerre. Ez padlófűtéses rendszerrel működhet?
Ezzel kapcsolatban milyen tanácsokat tudsz adni?

[ Szerkesztve ]

(#16183) A Zéé válasza akela91 (#16177) üzenetére


A Zéé
addikt

én továbbra is tartom, hogy a mi éghajlatunkra téglaház való. Hozzátartozik, hogy sosem laktam, vagy építettem ilyent, szóval nem releváns tapasztalat amit mondok, csak főként szakmai előítélet.
Ez a technológia nekem nagyon nem szimpi. Nyaralónak jó, de állandó célra nem építeném. Kanadában tök jó lehet, ahol egyszer lemegy a hőmérséklet fagypont alá október közepén, aztán úgy is marad következő áprilisig. Ott mindenképp fűtened kell 0-24, míg nálunk egy normálisan megcsinált téglaházat nem kell, mivel pláne mostanság simán vannak 10 fok körüli téli nappalok, és éjszaka sem fagy mindig. Ilyenkor jól jön a falazat hőtároló képessége.

További vesszőparipám, hogy ezekbe gépészetet, elektromos rendszert csak előtétfalba szabad vezetni, a szerkezetbe nem. Ezt tervezésnél nagyon meg kell gondolni, hogy mit hova raksz, mert nem lehet büntetlenül 10 centiket lecsipegetni egy-egy helyiség minden oldalából. Ugyanezért macerás a későbbi átalakítás is. 40-es PVC cső, vagy egy 32-es elektromos védőcső simán kell több helyen is, ami egy 12 cm-es szerkezeti vastagságú anyag harmada, és akkor nagyon precízen van berakva, nem úgy, ahogy az átlag gépész, villanyász csinálja. Tégla/Ytong falba ez nem olyan para mert oda visszagipszeled, kivakolod a hornyot, és az visszakap valami tömeget, tartást. Itt nem tudsz így visszajavítani, 12 cm-es válaszfalból meg hamar lesz 12-es OSB, pár centi EPS, meg légrés, esetleg az elejébe visszamókolva még valamilyen OSB, vagy gipszkarton. Ha valaki bünteti a WC-t éppen, azt fixen hallgatja mindenki, mert nincs léghang gátlás.
Nagyon meg kell gondolni a bútorozást is, mert egy 12-es OSB lap nem fog megfogni egy felső konyhaszekrényt, vagy egy falra fúrt könyvespolcot. Szóval oda megint valami erősítés kell, és ismét gyorsan tudnak fogyni a használható m2-k.
És el kell hogy keserítselek, ez sem hiszem, hogy kész lesz egy éven belül. Nem tudom milyen a telked, ott vannak-e a közművek, de a tervek elkészítése, az egyszerű bejelentés, maga el fog vinni minimum 2-3 hónapot. A szerkezetet hamar felszórják, azzal nincs gond, de pl. gázórát, villanyórát intézni az egyszerű halandónak szintén hónapok távlatában lehet. + a belső munkák ugyanúgy vizesek, azoknál ki kell várni a kötési, száradási időket ugyanúgy.
(a minap velem is szembejött egy hirdetéses FB-s poszt, hogy alapozástól kulcsrakészig 4 hónap alatt kész a ház... Aztán utána meg fél év múlva dobod ki belőle a laminált padlót, meg ezeket a vacak beltéri ajtókat, mert az épületben levő párától felpúposodik, meg deformálódik minden.)

Just a simple Lineman...

(#16184) sakal83 válasza akela91 (#16182) üzenetére


sakal83
addikt

Na erre en is kivancsi vagyok :DDD valahol azt hallom hogy 1m plusz ktg a hoszivattyu a cirkohoz kepest valakinel 5-6m. Az biztoshogy az 1m plusz sem megterulos:) alig van kulonbseg a futesszamlaban. A napelem is eleg draga. Csak ugy érheti meg ha pont elviszi a haz igenyeit a termelése. De akkor is nullszaldo. Ha van eauto az viszont mas teszta.

(#16185) sakal83 válasza A Zéé (#16183) üzenetére


sakal83
addikt

Hat ebben para nem lesz a gipszkartontol:) bar erdekes hogy 8 cm esztrich beton. Abbol azert jon ki nemi nedvesseg:) az athallas meg egy 10es porothermnel illletve ytongnal is durva nemhogy osb lapon. Illetve a kis dolesszogu szeglemezes teto keramia hejazattal is erdekes a suly miatt. De ettol meg működhet csak erdekes.

(#16186) akela91 válasza A Zéé (#16183) üzenetére


akela91
addikt

Köszi, hasznos gondolatok.

A közművek bevezetve telekig + villanyszekrény is ott áll már, a 4 hónap pedig már elfogadott tervekre igaz szerintem, mert ugye ők is legyártottak jó pár template alaprajzot, amik el vannak fogadva már, csak ráböksz, hogy ez kell (persze egyik se lesz jó :DDD) Ha 10 hónap alatt megvan nekünk az már tökéletes.
Futok egy kört a téglával is, de itt Szeged körül, kétlem hogy ki tudjuk hozni 45-50M körül amit szeretnénk téglából. (100nm nettó a ház, + 30nm garázs + 25nm terasz tetővel - napelemek 0%thm-re). Ha tudtok ajánlani környékben generálkivitelezőt téglára, kérlek ne tartsátok magatokba. :R

Szépen lassan kezdek meginogni, csak a pénztárcám is.

[ Szerkesztve ]

(#16187) sakal83 válasza akela91 (#16186) üzenetére


sakal83
addikt

Szeged kornyeken? Meglepodnek ha bruttó 400bol nem lennel meg az epitmenyre egy atlagos muszaki tartalommal pernm. Es 10 honap alatt boven megvan egy tegla. Legfeljebb a szigetelest es vagy szinezest kesobb rakatod fel ha nem jon ki pont tavaszra vagy oszre. De amit leirsz teglabol az 40m, 3m (ha okosba csinalod) 3m es 3m, ehhez meg jon a terv 1m akerites es tereprendezes 4m plusz 3m csakugy tehat osszesen 57m alatt ne is gondolkodj benne.

[ Szerkesztve ]

(#16188) akela91 válasza sakal83 (#16187) üzenetére


akela91
addikt

Egész pontosan Deszken van a telek. 40M-ből a 100nm ház + garázs + rendes terasz beéptíve tetővel? Én lepődök meg akkor, mert ilyen 60M-eket hallottam eddig - középkategória mindenből. Szeretnék meglepődni :D

Áhá, szerkesztetted a végén, csak 60 felé közelít igen. :O (és az erősített alapot nemtudom beleszámoltad-e téglánál)

(#16189) BigBlackDog:
Természetesen igen, de nincs más lehetőségem. Nem értek ehhez, IT-s vagyok, időm se lenne rájárni a munkásokra, meg tapasztalatom se semmi hasonlóhoz. Nem játszik semmi olyan, hogy majd okosba megoldja a haver, mert haver sincs aki ért hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#16189) BigBlackDog válasza akela91 (#16188) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Mondjuk a generálkivitelező az egy eléggé drágító tényező tud lenni. :D

(#16190) AxBattler válasza Csabroncka (#16160) üzenetére


AxBattler
félisten

Ez nem rossz elképzelés, esetleg érdemes egy árnyalattal nagyobb panelba költözni, hogy hosszú távon is kibírjátok a kölkökkel.
+
Érdemes lehet Balaton mellék helyett ingázótávolságban befektetést keresni: egy ismerősöm szüleinek Velencén volt nyaralója (pl. a Dunakanyar is valid célpont), és késő tavasztól őszig onnan vonatoztak be melóba.
Külön jó, ha esetleg egyik, vagy mindkét szülő tartósan hómoffiszon van.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#16191) A Zéé válasza akela91 (#16186) üzenetére


A Zéé
addikt

ha ott a telken a közmű, és a mérő is, az hatalmas előny! Bár ha visszatermelős napelemes rendszer a cél, akkor az elektromos részét legalább újra kell terveztetni, engedélyeztetni. Bár ez már mehet a kivitelezés közben is.
btw azt sem értem, hogy miért kell kisebb, kevesebb alap ennek, mint a téglaháznak.
Minimum 80 cm-re ezzel is le kell menni. A geometria miatt a könnyűszerkezeteshez is kell a kb. 40 cm széles alaptest. Közel sík terepen a külső, és tartófalak alá ugyanúgy kell a vasalt sávalap, arra lábazati fal, arra egy 10-15 cm lemez.
Ami különbség, az mondjuk annyi, hogy tégla alá tényleg kellene egy kicsit szélesebb sávalap, de ez nem indokol több mint dupla árat.

4 hónap akkor is nagyon feszítetten jön csak ki (de inkább nem) normális kivitelezésnél... :)
Már csak azért sem, mert pl. az egy hónapos esztrichre még nem rakta rá a melegburkoló a lamináltat, mert bár a teteje száraz volt, fél centivel lejjebb még bőven 30% feletti volt a nedvességtartalma.

Just a simple Lineman...

(#16192) akela91 válasza A Zéé (#16191) üzenetére


akela91
addikt

Nem értek hozzá, szóval lehet hülyeséget mondok. De valami 90cm vs 150cm mély alapról beszéltek könnyű vs tégla esetén. Szóval lefele problémás a szitu, nem oldalra, ahogy nekem lejött. Mivel a könnyű szerk. ház m3-e annyival könnyebb, így nem kell a mély alap. (agyagos a talaj)
A gáz helyetti(hőszivattyú - napelem rendszerre kötve) felvetésre esetleg vélemény?

A 4 hónap simán lehet bullshit, nem is lényeg nekünk. 1 évünk is van.

[ Szerkesztve ]

(#16193) Revolit válasza akela91 (#16192) üzenetére


Revolit
senior tag

Tök jó hasznos infók hangzanak el ezen a szálon :) erről eszembe jutott, hogy anno egy ex-kollega mondta, hogy van valami könyv, ami leírja a házépítést lépésről lépésre. Akár generálkivitelezőt is "kiváltja", ha rászánod az időt. Nem tudjátok, mi lehetett ez a könyv?

Szerk. Pontosabban azt mondta, akár magad is megépíted a házad, de ezt azért kevésbé látom reálisnak.

[ Szerkesztve ]

(#16194) Ezekiell válasza akela91 (#16192) üzenetére


Ezekiell
veterán

Deszeken gondolom az új osztásban van a telek - ott az alapozás rémálom, mert iszonyat szar a talaj. Kolléga épített ott házat, az alap volt a legnagyobb szopás.

Ja és egyvalami nem jött még szóba a könyűszerkezetes házaknál: a brutális értékvesztés. Arra számíts, hogy a magyar piaci viszonyok miatt a könnyűszerkeztes házak mindig sokat vesztenek az árukból, szóval eladásnál ez szívás lesz. Meg nehezebb is eladni, mert nem akarnak a népek ilyen házat venni.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#16195) Kobe válasza akela91 (#16192) üzenetére


Kobe
veterán

Hacsak nincs valamelyikotoknek valami durva, kenyszeres bekattanasa a konnyuszerkezetesre (pl bdsm domima az illeto es csak konnyuszerkezetesben tud ostorozni / ostoroztatni).... En elengednem.
Nem most fognak kijonni vele a problemak, de eselyesen 5 ev mulva az egesz recsegni ropogni fog, falak, alapzat included.

Sajnos a magyar konnyuszerkezet epitok tudasban nem ertek meg fel az amcsikhoz.... Tesomek laktak videken tobb konnyuszerkezetes hazban is, en sokat jartam US ben ilyen epuletben, (nekem) eleg kontrasztos bolt a 2 regio: idehaza nem jartam olyanban ahol egy szimpla cipohuzasnal ha nekitamaszkodtal az ajtofelfanak, ne nyikorgott volna 3-t,4-et az epulet, kintieknel a szigetelesi formak szarok de az alapok, fokeretek teljesen rendben vannak, allnak mint katiban a gyerek.
Engem idegesitene egy ido utan

(#16196) akela91 válasza Ezekiell (#16194) üzenetére


akela91
addikt

Pontosan. Ott, és pont ezt hallottam én is(tégla esetén "rémálom"/drága). Ezzel együtt is olyan jó áron volt a Telek, hogy befektetésnek is jó lehet, ha végül nem építenénk rá(4m).

(#16197) A Zéé válasza akela91 (#16192) üzenetére


A Zéé
addikt

Értem, akkor valóban nagyon szar lehet a talaj. Esetleg más alapozási módok nem jöhetnek szóba? De mondjuk ez már tervezési kérdés, érdemes lehet geotechnikai szakvéleményt is szerezni hozzá.

Hőszivattyú + napelem dolog gazdasági oldalát nem tudom, azt számolgatni kell. Maga a dolog működik, unokabátyám háza így van fűtve, neki valami 10 év körüli megtérülés jött ki. Nála 2 éve megy egyelőre. A napelemek hatásfoka valamennyit csökken idővel, illetve azért 10 éves távlatban a gépek, esetleg az inverter cseréjére is fel kell készülni, ami azért komolyabb összeg. De lehet, hogy ezzel együtt is jóra jön ki a matek. Beépítettünk egyébként a 30 lakásos társasházba is most, de ott csak +2 fokig elég a hőszivattyú, utána annyit romlik a hatásfoka, hogy a kondi kazán átveszi a szerepét. Családi házhoz elég lehet egész évben, ezt már méretezni kell.

Nem tudom, hogy még előírás-e, de alternatív fűtés lehetőséged legyen. Szóval ha teljesen gázmentesek akartok lenni, akkor legyen legalább egy kéményed, amire legalább egy vas kandallót rá tudtok dugni, ha gáz van.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#16198) akela91 válasza Kobe (#16195) üzenetére


akela91
addikt

Természetesen nincs ilyen irányú fétisünk, csak úgy tűnt, hogy tart már ott ez az egész könnyű szerk., hogy simán bele lehet vágni. Eddig 1 ismerősünknek van 5 éve, ő imádja pl. De teljesen elbizonytalanodtam, és egyben el is keseredtem, hogy honnan szerzek még 15M-et rá. Nyilván bankból, de egy élhetőbb törlesztőrészlet jobban esett volna, ha beüt a krach.

(#16197) A Zéé
Alternatív fűtésnek nem jó, hogy be van vezetve a telekre a gáz, és arra HA kell, lehet gázkazánt rakni? Most a plusz kémény, megint többletköltség a kandallóhoz, ezért én nem is számoltam kéménnyel.

[ Szerkesztve ]

(#16199) Feherfy válasza Revolit (#16193) üzenetére


Feherfy
tag

Persze, ki kell váltani a műszaki ellenőrt és az építészt is egy könyvvel, úgyis csak le akarnak húzni! :U

[ Szerkesztve ]

(#16200) A Zéé válasza akela91 (#16198) üzenetére


A Zéé
addikt

akkor legyen benn egy kazán...
Szüleimmel nyáron esett meg, hogy elszakította a felső vezetéket egy vihar, szétvert egy trafóházat, és 3 napig nem volt rendesen áram. Zalaegerszeg külterületéről van szó. Ha egy ilyen beugrik mondjuk egy borongós télen, a akkor nincs az a napelem, ami elég áramot tud termelni ahhoz, hogy fűtés legyen. Vagy ha az ónos eső lefektet egy nagyfeszültségű oszlopot, akkor napokig baj lehet.

Kicsit az kellene, hogy lenyugodjatok, átgondoljátok pontosan mit szeretnétek, csináltatni egy normális tervet, és csak akkor belevágni az építkezésbe. El kell engedni azt a jövőképet, hogy 10 hónap, egy év múlva nektek kész házatok van. Egy családi ház építését nem szabad az elején ennyire erőltetni, mert abból lesz a rossz/átgondolatlan/nem az igényeknek megfelelő terv, a rossz tervek miatti elhibázott döntések sorozata, és az elhibázott döntések miatt jobb esetben pénztemető, rosszabb esetben rosszul használható ház, amivel csak szívni fogsz örökké. Egy jól átgondolt, tényleg rátok szabott tervcsomag összeállítása is több hónap, és sok pénz, és nem biztos, hogy ezen kell spórolni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#16201) akela91 válasza A Zéé (#16200) üzenetére


akela91
addikt

Megfogadom a tanácsod. :)
Sajnos jellemző rám, hogy túlpörgök.

Fel is vettem a kontaktot velük is: https://modernhome.hu/
Ők építettek Deszken nem egy táglaházat, konkrétan a mi utcánkban is, tisztában vannak a talajjal is. Elmegyünk hozzájuk, és terveztetünk velük is.
Egyébként szóban felsorolva az igényeinket 50M körüli árat mondott kulcsrakészen. Erre jönnek majd a bútorok, gépek, kert... Szóval a fentebbi 57-60M árakat súrolja ez a fajta út, de mindenképp kijárjuk ezt is, hogy tudjunk mérlegelni, és egymás mellett látni a két különböző irányt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.