Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gu007
aktív tag
7:42-kor került a rácsra. Párszor már sütöttem tarját de ez lett a legfinomabb. Nem darabolom fel, rá szoktam szánni az időt, hogy szépen lassan elkészüljön. Csülköt még nem sütöttem, tervben van az is sok mással egyetemben. Eredeti felállás úgy volt, hogy ma (szombaton) lesz a sütés de az időjárás ismét nem lett volna a barátom.
Maus-os gépekről nem hallottam.
Múltkor összedobtam egy ilyen sütőt is. Éppen borjú húst sütöttünk:
Meg elkészült a fa tüzelésű sütő is:
Azt hiszem időszerű lesz befejezni a sütő gyártást -
lemmy71
Topikgazda
Jól néz ki
jó étvágyat hozzá
Valamelyik este néztem egy videót Franklin mastertől és ő is egyben sütötte a tarját, persze nagyüzembenLényeg hogy valami olyat magyarázott hogy egyben kell sütni, minél nagyobb a hús annál ízletesebb lesz a végén, persze ők is estétől reggelig sütik.
Én grillezni akartam a hétvégén, pénteken amikor jó idő volt neki kezdtem a kerti munkáknak mert elvoltam maradva, pont most lettem készen. Az idő meg szépen beborult itt, hideg van és szemetel az eső is. Ilyen az én szerencsémTavaly csülköt sütöttél ha jól emlékszem
Nekem is az lett volna a grillen, enyhén előfőzött bőrös füstöltcsülök szeleteket akartam volna a rácsra pakolni, persze benne a csonttal együtt.
Jut eszembe hogy szegeden a MAUS kft. pár éve hirdetett henteseknek való asztali fűrészgépet, esetleg nem tudsz erről valamit? Elméletileg osztrák és német használt gépek voltak. A kilencvenes években szállítottam nekik szárazárut, akkor még csak olyasmivel üzleteltek. -
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1684 üzenetére
Yep. De ha nem is ezt veszed,én azt ajánlom hogy emelhető legyen vagy a rács, vagy a széntálca.
itt feldobtam pár képet
El tudnék képzelni olyat is, hogy erre van hekkelve egy bográcsálvány, meg beleállítva egy kisebb lábú tárcsa, de szerintem ilyen öszvérmegoldásokban nem éri meg gondolkodni.
Ekkora területre 5kiló húst tettem egy alkalommal, 8-10 emberre simán elég.Nem tudom mennyi időd van, de egy olyan bográcsozót mint amit a kolléga linkelt, már tényleg nem sok összedobni - vagy ahogy javasolta, 'megfizetsz' egy ismerőst
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1686 üzenetére
Hát most nem találom a pontos képet, de erről lenne szó.
Kell egy mezőgazdasági tárcsa (minél nagyobb) aminek a közepét ki kell vágni cirka 25X25 cm kockát és a helyére másfél két centinként 10 es betonvasat kell hegeszteni, ott kapja majd a levegőt. A kivágott kocka részt, 5 centire a tárcsa aljától fel kell hegeszteni, ide potyog majd a hamu. Három lábat kell a tárcsa aljára amik cirka 20 centik, megdöntve olyan 15 centis hasmagasságot jelent, úgy már nem ég ki a fű. A tárcsa peremére egy 5 - 7 centi széles perforált lemezcsíkot kell hegeszteni ( MÉH telepen renget ilyen lemezt lehet találni). A tárcsa és a perforélt lemez szélére egy darab vascsövet hegesztünk amibe pont elfér egy 1/2" vascső. A 1/2" vascső pont elég egy 15 literes bogrács megtartására, az meg kiszolgál 8 - 10 fős társaságot. A vascső aljára 25 - 30 centi hosszú 10 -es köracél tüskét hegesztünk és átnyomva a tárcsán lévő csövön, leszúrjuk a földbe így már nem borul el.
Na nekem ilyen van, bár én nem használom mert van épített bogácsozóhelyem, de kipróbáltam és tökéletes. Ha szerencséd van akkor 4 - 5 ezer forintból mindent össze tudsz szedni hozzá az ócskavas telepen, 5 ezerért meg összedobja egy lakatos.De érdemes itt is körbe nézni, hátha van a számodra valami ideálisabb ötlet, vagy akár autó felniből is lehet szép és hasznos dolgokat készíteni, talán az a legolcsóbb.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1684 üzenetére
Ilyesmi van neki is
ha vissza olvasol tett fel pár képet is róla. Annyit még megér ami a mostani akciós ára, én tavaly írtam hasonló grillről, ok "márkásabb név" de pont a duplája ennek, annyit viszont már nem ér. Szerintem grillezésre ez egy 4 fős családnak pont jó.
Bográcsozni ezen nem tudsz az biztos, de ha szerzel egy 550x400 8 -as kazánlemez darabot és azt a rácsra teszed, alatta meg brikettel tüzelsz akkor finom dolgokat tudsz sütni a vaslaponHordozható fatüzeléses bográcsozóra van ötletem ami nem égeti ki alatta a füvet, olcsó és praktikus, ha érdekel akkor majd levázolom a dolgot. Egy lakatos egy két óra alatt összedobja neked.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Precorus #1682 üzenetére
Most akciós vagy akciós lesz az OBI ban az a fajta grill kocsi amit te is vettél, 39.999 hirdette a tv valamelyik nap.
Na igen, egy olyan szerkezetet amit a fórumtárs is levázolt, azt megépíteni egy erre szakosodott céggel, horror árban lesz
Ha nincs lehetősége megépíteni, akkor én azt ajánlanám hogy tervezze meg nagyjából, képek és videók ból sok mindent el tud lesni. A hozzávaló anyagok nagy részét ócskavas (MÉH) telepeken összetudja szedni és keres valami ismerős lakatost aki "pár sörért" összedobja majd neki. Ez a legolcsóbb megoldás, ha számítanak az anyagiak, én legalább is így csinálnám az ő helyében.
Amúgy Madoc fórumtársnak volt valamilyen gurulós szerkezete, grill és tárcsa egyben ha jól emlékszem. Talán alap ötletnek azt ajánlanám.
Megmondom őszintén hogy ha lenne rá komoly igény, akkor én rá állnék ilyenek gyártására. De még az egyszerű szerkezetek megépítésénél is, rengeteg a kézimunka és a ráfordított idő. Készítettem már egy két grillt acél felniből stb. a haveroknak a magam szórakozására, de ha kiszámoltam volna a ráfordított időt és anyag turkálást a MÉH telepen, amit beszorzok egy alap rezsi díjjal. Akkor tuti hogy lefagyott volna a mosoly az arcukról. -
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1679 üzenetére
Hmm, hát nem tudom. Ennyi feltétellel szerintem minden opció drága és /vagy kompromisszumos lesz, ha nem magad építed.
Amit linkeltél, abból valamennyi hamu potyogni fog, és jó nehéz lesz cipelni.
Mondanám az obis grill kocsit (van sok tapasztalat róla, olvass vissza ha gondolod. Kivehető a közepe, és pont egy bogrács /tárcsa odafér), de szintén kompromisszum.
Én lehet két részre bontanám a dolgot, egy bográcsos /tárcsás valamire, meg külön egy grillezőre.
Bár ha az ár nem (akkora) akadály, akkor lehet tényleg Madoc kolléga javaslatával járnál a legkényelmesebben.
Egyik oldalt egy gázos /szenes tárcsa - bogrács hely, másikon meg sima grill. Rács levételével meg szalonnázó -
Madoc
veterán
válasz
Gabesz87 #1679 üzenetére
Santa maria grill a kulcsszó, egyéni igényekre is gyártanak, bográcsozós is lehet.
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Szeretnék a nem túl nagy kertünkbe valami "mobilis" grillezőt/bográcsozót, aminek nem kell fix helyet kiépíteni. Feleségem azt mondta, ne tegyünk a fűre ilyet, hogy a srácok tudjanak majd labdázni, focizni nyugodtan a füvön. Szóval ötleteket gyűjtenék valami olyan megoldásra, ami mozgatható, és lehet rajta bográcsozni, de akár szalonnát sütni, flekken tárcsát, rácsot rátenni. Több helyen ilyesmi jött szembe velem. Nekem tetszik, de vevő vagyok egyéb ötletekre. Építeni nem igen szeretnék, se időm, se kedvem, se helyem nem nagyon van, szóval inkább a kész megoldások híve vagyok.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Véreshurka #1677 üzenetére
Míg tőlünk nyugatabbra jellemzően 2-3 éves husmarhát bontanak, nálunk meg főleg a tejelésből kiöregedett 10x szült tehenet vehetsz a hentesnél. Kivéve néhány speciálisan arra szakosodott boltot. Jellemzően a nevükön kívül semmi közös nincs bennük. Ha megnézel egy pl amerikai bontási képet, jóval több féle részre szedik szét. Illetve teljesen másképp bontanak ha Tbone-t akarnak belőle kinyerni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lemmy71 #1674 üzenetére
Egyelőre sütőben használom
, bár inkább szuvidálni szoktam itthon. De ha már lesz lehetőség akkor gömbgrillben lesz használva. Ha a jelvételre vagy kíváncsi, akkor a sütő nem akadály neki, viszont ha már sűtőben van pl. zománcozott öntöttvas edényben fedővel, akkor már nem ad jelet, úgy viszont még vehető a jel ha fedő helyett alufóliával van letakarva, vagy résnyire nyitva marad a sűtő ajtó. Sajnos nem vízálló, így pl. rántotthúst nem tudok vele ellenőrizni, van viszont más fajta termék ami igen: link. Lehet itthonra be fogok szerezni egy MeatStick-et, a grillhez pedig leviszem állandóra a Meater+-t.
Adatok:
- méri a hús belső hőmérsekletét, illetve egyszerre a környezeti hőt is (sütő / grill / smoker hőmérséklete),
- be lehet állítani egy célhőmérsékletet, ami alapbeállítással 5 perccel az elérni kívánt hőmérséklet előtt riaszt,
- kiszámolja, hogy a célhőmérséklet eléréséhez mennyi idő kell,
- szól ha elkészült a hús, és jelzi, hogy mennyi időt célszerű pihentetni (benne kell hagyni a húsban a tűt és jelez ha fogysztható),
- van egy nagyon jó app-juk mind androidhoz, mind IOS-hez, akár felhőhöz is kapcsolódhatsz, így tök mindegy sütés közben merre jársz a telóval, amíg van internet addig tudod követni az eseményeket mintha ott lennél mellette.Adatból hirtelen ennyi jutott eszembe. Ezen felül diagramon lehet lehet követni, hogy hogy áll a hús belsőhőmérséklete, illetve a környező hőmérséklet. Természetesen be lehet állítani teljesen személyre szabott riasztásokat akár a maghőre, akár a "sütő" hőmérsékkletére is.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Véreshurka #1673 üzenetére
Talán sikerül beilleszteni link
De beírod a keresőbe, hogy Marha részei és képeket választasz a találatoknál, ugyanezt sertésre is keresheted. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Véreshurka #1673 üzenetére
Smokerben vagy zárt grillben használod a meater -t?
Videón láttam már ilyet, milyen adatokat közöl, hőmérsékletet riasztásokat is belehet rajta állítani? -
Véreshurka
senior tag
válasz
lemmy71 #1672 üzenetére
Sajnálom a dolgot... Nagyrészt el tudok igazodni ha receptet nézek vagy olvasok, de néha nem lenne rossz ha magyarul is tudnám mi micsoda és valószínűsítem nem sok hentes ismeri az angol vágásokat.
Elmondom miért érdeklődtem emiatt: kaptam születésnapra a feleségemtől egy Meater+-t és az app-ot nézve nem mindig tudok eligazodni, hogy mit is kellene keresnem. Persze ahogy jobban belejövök, majd áttérek az egyéni beállításra, de addig még hagyatkozom kicsit az app-ra.
Azért hálás köszönet a segítségért!
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Véreshurka #1671 üzenetére
Nagyon ne lovald bele magad, mert az amerikaiak is néha így néha meg másféleképpen nevezik meg a húsokat. Megfigyeltem egy két videóban hogy pl. a "bacon" szalonnát is máshol jelölik, a fehérpecsenyéről meg halvány lila dunsztjuk sincs hogy az mi
Azt a két képet véletlenszerűen tettem fel, de ha rá keresel a googlen akkor te is meglátod hogy egy bizonyos húst több helyen is jelölnek, magyarán ritka a két egyforma képes illusztráció.
"Sertésnél a tarja nekem nem ugyanannak tűnik, mint az angol nyak." Pedig az is nyak, csak a felsőrésze, az ügynevezet alsó rész meg a tokaszalonna. Az angol sokszor nem különbözteti meg ezeket, neki nyak mind a kettőnem vagyok "angolos" engemet is a lányom szokott kioktatni amikor nem értem hogy miről is beszél a "pit master".
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lemmy71 #1670 üzenetére
Nem teljesen. Sajnos itthon (legalábbis a magyar vágások képeinél) teljesen más részek vannak máshogy bejelölve. pl. Sertésnél a tarja nekem nem ugyanannak tűnik, mint az angol nyak. Olvastam egy nyárspolgár-os receptet is, ott is az egyik hozzászóló azt fájlalta, hogy nem a magyar henteséknél kérhető rész volt megjelölve a húsnál, hanem az amerikai. Valami párosítás érdekelne, hogy nagyjából mi felel meg magyarul egy adott húsrésznek.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Véreshurka #1669 üzenetére
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen kérdezem-e, de nem tudtok egy olyan oldalt ahol az amerikai marha illetve sertés húsrészeinek megtalálnám a magyar megfelelőit?
Előre is köszi!
-
Brandynew
őstag
Köszi, ezt a Black Rockot néztem, lehet majd rászánom magam, de hogy kihozzák, 40 kg-ot kéne rendelnem, és még 2500 Ft a szállítási díj.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
lemmy71 #1662 üzenetére
Kérdezz rá, hogy Foxpost-al nem küldenék-e el, 15kg ig 1200 Ft regisztrációval, anélkül 1599 Ft.
A briketet még nem, csak a vegyes faszenüket, delehet teszek vele egy próbát. A faszén gyártás közben sok az apró és por, ők meg szép nagydarabost csomagolnak, szóval várható volt hogy előbb utóbb a briket is a palettára kerül.
Az az Okta briket erőst érdekel. -
lemmy71
Topikgazda
Igen az a vegyes nagyon jó árban van, csak sajna nekem távol van.
Esetleg a brikettjüket nem próbáltad, ők gyártják, vajon miből lehet
Idén kiakarom próbálni a kókuszháncs brikettet, egy Németországban dolgozó haverom ígérte hogy hoz majd egy csomaggal.
Akcióban kint a multiknál jóval olcsóbbak a brikettek mint itt. Webert szoktam vele hozatni, a 8+2kg zsák akciósan 4500ft körül van. Néha még adnak hozzá ajándék csipeszt is -
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Brandynew #1657 üzenetére
Az attól függ milyen sütött használsz, egy mezei általános grillbe gömb grillbe, jók a Lidl Penny által forgalmazott szenek is olvass vissza többször kitárgyaltuk már ezt a témát
Amúgy a Lidl -s brikett is jó, kipróbáltam és írtam is róla pár szót, vagy ott van még a minőségi Weber brikett
Ha a közelében laksz akkor Black Rock -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Ki honnan, milyen szenet vesz?
Húsok, halak, zöldségek.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1654 üzenetére
Ne fesd
Csiszold le fémtisztára flexre szerelt drótkoronggal, utána hevítsd jól fel a vasat és dörzsöld be marhafaggyúval.
Így csinálják a profik
Én egy nagy gázperzselővel melegítettem az enyémet még el nem kezdet kékülni az acél és utána étolajjal bedörzsöltem. A fém keretet lábakat stb. kétszer fékolajjal átdörzsöltem és mára már szép patinás lett
Amúgy az az 5 -ös falvastagságú zártszelvény akár a vénusz kénsavas légterében is örökös lenne -
pvt.peter
őstag
Kívülre ki milyen "hőálló" festéket ajánl?
Vagy ha semmit, akkor külső felületkezelésnek mi lenne a legcélszerűbb megoldás, hogy ne egye meg a rozsda a sütögetőmet? -
lemmy71
Topikgazda
válasz
pvt.peter #1651 üzenetére
Azt a leborult szivarvégét, mi az 60X40 zártszelvény, te aztán nem bíztad a véletlenre
Én az enyémnek 40X20 zártszelvényből csináltam az alsó keretet és a lábakat, így is bitang nehéz azzal a 100 literes tartállyal.
Az ajtó szegélyt (laposvasat) 4 - 5 centinként egy egy centis varrattal csináld, mert ha végig varrod akkor egy nagy S betű lesz az eredményDe csinálhatod rejtet szegővel is, akkor a tartály belsejére kel hegeszteni a laposvasat és szépen rácsukódik az ajtó. Annyi hogy akkor cirka 2 - 4 centivel nagyobb nyílást kell vágni, 1mm -is koronggal hogy minél kisebb legyen a hézag.
-
pvt.peter
őstag
válasz
lemmy71 #1650 üzenetére
Köszi, utána nézek majd.
Egyelőre a tartó lábakat kapta meg, lehet hogy anyagban kicsit túlméreteztem, de legalább nem fogja felborítani a szél
(igen, a lábakat, meg a "nyúlványt" majd a végén vágom méretre).
Elkezdtem az ajtó pántok körbehegesztését is, de rájöttem, hogy nem jó ötlet folyamatos varratot csinálni a laposvasnak, ugyanis elhúzza az anyagot...
Úgy hogy majd áprilisban folyt. köv., lekell majd köszörülnöm róla, és pontokban felhegeszteni.
Lesz majd rajta tányértartó szerűség is, innét loptam az ötletet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Suzuki topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- E-roller topik
- Spórolós topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- One mobilszolgáltatások
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest