Új hozzászólás Aktív témák
-
bagaba1
tag
Nos köszönöm a korábbi segítségeket.
Tegnap megérkezet a Dedica mellé a nyitott szűrőtartó kar, a gyári kosarával. Egyből ki is próbáltam egy főzést az AVX Good Morning kávéval. Pár próba után sikerült egész jó beállítást találni. 16g in 40g out 30 sec alatt. Szép crema lett, de az íze azért elég kesernyés. Megpróbálkozom még nagyobb töltettel és dúrvább őrléssel, talán ez kevés neki. Szembesültem egy új problémával viszont: Ez az adag kávé számomra "túl sok", vagy kétfelé osztom és vízzel higítom, vagy visszaállok napi 1 kávéra. a 12-14-es kosár esetleg működhet kellően kis töltettel, hogy egy szimpla presszót főzzek vele? Esetleg megvegyek az IMS 14-16-os kosarat és mindig osszam szét utólag, majd higítsam fel forróvízzel?
Szeretem a kávézás élményét, innék is napi 3-at, viszont ilyen erős kávé esetén ez nem kivitelezhető. Esetleg keressek egy gyengébb Arabicat?
Ti hogy oldjátok meg ezt a "problémát"?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Safi1988 #7998 üzenetére
Rugós tamperrel 99%-ban nem rontod el a tömörítést (ettől még az eloszlatás lehet kuka!). Cserébe persze meg sem tanulod. Szerintem minden használható fajtát lehet valamilyen módon állítani. Ajánlom a normcore-t. Magasítóval pedig nem tömörítünk (kivéve ha tampersegéd\tölcsér, bizonyos egyszemélyes kosarakhoz.). Az csak eloszlatásig van fent, aztán lekapod, jöhet a tamper.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Safi1988
csendes tag
Üdv!
Teljesen kezdőként, a karos presszókészítés világában szerintetek van létjogosultsága a rugós tampereknek? Van ezen állítási lehetőség, hogy mekkora nyomást tudok kifejteni? Illetve, ha szűrőmagasítót rakok a szűrőre, az bezavar a tamperelésnek?
Köszi a válaszokat!
-
Daneeka
senior tag
válasz RetepNyaraB #7995 üzenetére
Neten annyit találtam, hogy az olcsóbbik full műanyag meg gagyibb a gőzölő kar de ezek nem annyira izgatnak, megveszem 31.21-et szerintem.
-
kmarci25
veterán
válasz Daneeka #7990 üzenetére
Pont ezt akartam tegnap javasolni neked, csak a hsz-edből úgy vettem le, hogy kell a (programozható) egy adag/két adag gombnyomásra. Ezen meg ugye addig folyik, amíg meg nem állítod. Amazon.de-n talán még találsz, persze jó magas szállítási költséggel, esetleges ÁFÁ-val...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Daneeka
senior tag
válasz Mr.Csizmás #7991 üzenetére
Nem értek a presszó gépekhez de az említett 35.31-nél olyan előnyöket említettek a dedica-hoz képest, hogy bojlere van termoblokk helyett meg fűtött a fej vagy mi, ezek a funkciók bekerültek a 31.21-be is?
-
Daneeka
senior tag
Elbizonytalanodtam tegnap kicsit mert felugrott egy olyan gép amiről el tudom képzelni, hogy a jövőben én is piszkálom kicsit (Delonghi ECP 35.31) de ahogy nézem nem nagyon kapható már sehol sem. Van valami hasonló ehhez ami kurrens? Láttam erről egy összehasonlító videót a Dedicaval és úgy tűnt, hogy el lehet vele szöszmötölni ha van hozzá kedve az embernek (van hozzá naked kar, IMS stb.) bár asszem ezt a frontot nem kéne megnyitnom.
-
belisa
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
-
kmarci25
veterán
Normális szemes koffeinmentest érdemes venni? Ha igen, akkor honnan?
-
RetepNyaraB
veterán
-
Daneeka
senior tag
válasz RetepNyaraB #7983 üzenetére
Ez nem nekem lesz, a feleségemnek meg a tassimo is ízlett, úgyhogy mindegy milyen szar kávét főz csak olcsó legyen. Rövid keresés után valami DeLonghi EC 685 Dedica jellegű kéne csak mindenféle tej funkció nélkül viszont emiatt olcsóbban. Létezik valami a Szarvasi meg e között árban? (Szarvasi is jó lenne amúgy csak feleségem nem bírja a dizájnját pedig nekem tetszene valami narancssárga vagy tört fehér színben)
Ami még igény lehet esetleg, hogy működjenek az eddigi tejes receptjei az asszonynak, a produktumnak ami kijön a gépből kb. 50ml körül kéne lennie.[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz RetepNyaraB #7983 üzenetére
EC680/685 klón alza sajátmárkás 3 év garival, ha elfogyna a boltis.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Daneeka #7982 üzenetére
Automata, vagy karos? Mondjuk automata nagyon olcso nem tud lenni, cserebe a draga is vacak - csak a nagyon draga jatszik. Karosbol legjobb ar/ertek egy lidlis vagy aldis akcios. Mindketto nyomifoki alapbol.
Ha ezek epp nem vannak, akkor Saeco Poemia pl.
Igazabol egy hulladek Szarvasin (legolcsobb) is lehet jot fozni, a minosegi alapanyag a lenyeg. Bolti teglanak meg hottmindegy a gep, a masfel millios felprofi karossal is rossz lesz."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Daneeka
senior tag
Feleségem beszünteti a tassimózást és átáll bolti rögre.
Tudtok ajánlani valami belépőszintű nyomásfokozós gépet nekem ami olcsó? Tej, gőzölés, receptek stb. nem kell. Előny lenne ha kicsi lenne mint a bogyós gépek.
(kvázi valami “gépesített” kotyogós tudásszintje elég csak a kotyesztől fél mert “felrobbanhat”, nem akarok vitatkozni erről vele) -
nagyúr
Szia!
Rugós szelep. Havonta egyszer még kell mozgatni az új hazai forgalmazó szerint. Ez nem olvadó biztosítékos biztonsági szelep.
Megmozgatod finoman, menni fog. Ecetes tisztítást javaslok ide is. Megszűnik az eresztés.[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
belisa
csendes tag
Üdv.
Adva van egy Brikka Bialetti 4személyes kávéfőző, az oldalán lévő szelep sípol.
Mi annak a pontos neve és mit tudok tenni hogy ne sípoljon.
Válaszokat előre is köszönöm. -
korpas15
tag
A Saeco Poemia kávéfőzőm szűrőkarja 60mm-es. Venni szeretnék hozzá nyitott szűrő kart, de nem találok 60mm-es méretbe. Szerintetek 58-as nem lenne jó hozzá?
-
eastsider
nagyúr
válasz RetepNyaraB #7968 üzenetére
Köszi, igen ahogy öregedett a bab utána kellett állítani, illetve alapból kette szedtem, most kezdtem a porciozast, így sokkal jobb lesz azért konzisztensebben lehet majd húzni...
[kép][ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz eastsider #7967 üzenetére
A babok folyamatosan változnak, amúgy is elképzelhetően utána kell menni őrlővel a zacskó végére. Ha le van fagyasztva, az biztosan más "állagú" mint a szekrényben álló. Szerintem nincs más gond.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
eastsider
nagyúr
válasz RetepNyaraB #7966 üzenetére
Eddig nem fagyasztva öröltem, most kiporcioztam és lefagyasztottam.
Akkor ha jól értem ez normális. Igaziból pont ez volt a kérdésem
-
-
eastsider
nagyúr
válasz RetepNyaraB #7964 üzenetére
Nem, fagyasztva fixen sokkal durvábbra kell örölni, jopar ricni a különbség a mazzeren.
Vizes spricceleskor is ugyan ezt csinálta.
Súly tuti jó -
RetepNyaraB
veterán
válasz eastsider #7961 üzenetére
De néha így, néha meg rendben van és az őrlés, adag tutkón stimmel?
Akkor mégsem egyforma az előkészítés 🤷
Nekem is simán van; még a rugós tamperrel is előfordul, hogy mondjuk a wdt-vel nem stimmel valami és egy shot oké, egy meg gyors, akár spriccelhet is."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Adagonkent fagyasztott kávéval mit rontok el?
Azonos kave azonos orlo beállítás (mazzer mini e) mellett belefullad/nagyon lassan jön le a nedű a GCbol
Puck prep ugyan az
Előre is köszönöm -
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #7959 üzenetére
Tényleg! Köszönöm a segítséget. Megint...
-
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #7955 üzenetére
Köszönöm! Ha jól látom, a 4011-es is csak két bajonettes? Amúgy nekem nem Dedica-m van, hanem egy noname kis kínai (Blitzwolf). A kar 51-es, és erre a 4011-esre hasonlít - de ez hármas.
pető bá' sajnálom...
-
korpas15
tag
Sziasztok
Saeco Poemia-hoz tudnátok ajánlani feneketlen kart? Keresgélek avx-en de nem tudom hogy melyik lehet jó hozzá. -
-
RetepNyaraB
veterán
A 4011-es való a dedicához az oldal szerint. Teljesen más a két delonghi kar bajonettje!!
Pavoni pénzkidobás és nem tudom passzolna-e.
Hamár veszel, szerintem alap a seggetlen kar."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bagaba1
tag
Akkor jövőhéten ha megérkezik a nyitott kar, ezalapján folytatom.
Egyébként szétkaptam az Aldi-s Ambiano darálót és meglepően tapasztaltam hogy gyárilag van lehetőség a kalibrálásra. Nem túl pontos, de kicsit utánállítottam és így 3-4 fokozat körül mintha elkezdenének már összeérni a kerekek. Talán így majd sikerül kellően finomra is őrölni.
-
goom
senior tag
válasz RetepNyaraB #7944 üzenetére
Elvesztem, jah... elindultam a lejtőn; jól látod.
Abban a luxus-helyzetben érzem magam, hogy elégedett vagyok, de tudom, hogy lehet még javítani rajta. Az meg emberi kötelességünk... mindannyiunknak.
Jelenleg még a zarándokx@r fogy, de már itt pihen a pörkölt kávé (sajnos piszok lassan telik le a 10 nap várakozás). Mindig duplát készítek (és néha még azt is keveslem ).
Nos, ki kell próbáljam a naked kart, látom. Tud segíteni valaki, mégis melyiket?
Esetleg egy Pavoni vagy másik Pavoni? Vagy (némileg olcsóbban) DeLonghi vagy másik DeLonghi? -
Nutra
tag
válasz bagaba1 #7951 üzenetére
Felesleges üres kosárnál átfolyással foglalkozni.
A 25mp-t vagy környékét kávékészítés közben lehet csak értelmezni.
Először az adagot és a tamperelést kell nagyrészt fixre venni, aztán az őrlemény finomságával a 20-30mp-t és onnan íz alapján finomabb/durvább őrléssel kihozni a kávéból, ami jó. -
bagaba1
tag
válasz RetepNyaraB #7948 üzenetére
Igazad van, most próbáltam mégegyet, 15g is belefért. Elnézést hogy itt gondolkodok és tesztelek ilyen "hangosan", csak a vélemények segítenek közelebb kerülni és kiszűrni a hibákat.
A Dedica-t beállítottam Előáztatás+25sec-re, üres kosárral. Most viszont jól visszafojtotta a kávé, nagjyából ugyanazt a mennyiségű vizet adagolta viszont tartott vagy 70secig. A bállítást a kész őrleménnyel kell elvégezni? A gép átfolyást mér ezekszerint, nem időt?
Tamper és egyebek már úton vannak AVX-től.
@koxkids: Köszönöm, elsőre megpróbálom az AVX-nél nyitott karhoz tartozó duplakosarat, majd ha azzal sem sikerül akkor rendelek egy ilyet.
-
addikt
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #7947 üzenetére
Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bagaba1
tag
A leírás szerint duplakosár, gyakorlatilag 10g-nél több már nem fér bele, mivel majdnem nekiszorul a felsőszűrőnek.
Ok, az idő állandó. Ezesetben még finomítanom kell az őrlést, hogy csak 20g körül legyen a kávémennyiség ezzel a kosárral. De ha nagyobb kosarat használok és több kávé kerül bele, akkor adott idő alatt nem fog több víz lejönni, tehát jóval durvább őrleményt kell használnom?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
-
bagaba1
tag
Lehet nagyon amatőr kérdés, de remélem nem küldtök el a búsba vele.
- Reggel beüzemeltem a gépet, és az Ambiano legfinomabb őrlési módját használva a dupla kosárba töltöttem 10g kávét, óvatosan tamperoltam a hozzáadott műanyaggal
- A főzőn beállítottam a vízmennyiséget(előáztatás+25sec)
- 25sec alatt lejött 65g kávéJól sejtem, addig kéne finomítani az őrlést amég 25 sec alatt csak ~20g kávé jön le?
Mi van akkor ha 10g helyett mondjuk 18g kávét teszek a kosárba? Ilyenkor semmiképp nem tudja tartani az 1:2 arányt, tehát durvább őrlésre van szükség, vagy hosszabb időre? Nem látom az ö sszefüggést, hogyan tudok elérni azonos konzisztenciát.
-
RetepNyaraB
veterán
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
goom
senior tag
A pici és olcsó kínai automatámmal nagyon jó kis kávékat készítek (a saját mércém és ízlésem szerint). De igyekszem fejlődni is, több téren...
Valaki ajánlotta, hogy cseréljek kart (ez most nyomásfokozós) és szűrőt. Érdemes, tényleg? Ha igen, miért? Mi fog változni?
És egy- vagy két kifolyóst? Esetleg naked? Indok?Az avx-nél látok a saját méretemben (51,1 mm) is párat...
-
addikt
válasz bagaba1 #7940 üzenetére
Én nem ajánlom a barista csomagot. Én azt rendeltem (a nagyobbat), de a holmik fele szerintem haszontalan. A naked portafilter, az IMS szűrő és a tamper kell csak Neked, bár utóbbi hivatalos delonghi is kapható ennyiért néha használtan, vagy akciósan. Esetleg a mágneses magasító lehet még érdekes, de pl. az én "karba" darálómhoz jobb a műanyag kúp, amit a darálóhoz adtak. A mágneses magasítón sajnos nem lehet keresztülnyomni a tampert, tehát még ez az előnye sincs meg.
A savmentes gőzcső, ill. az őrleménytartó (tető nélkül) teljesen fölösleges szerintem. Ezek nélkül olcsóbban jössz ki, mint az akciós árral.A karral viszont meg vagyok elégedve. Valakinek nem olyan régen volt problémája a nem meztelennel (AVX-ről).
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
bagaba1
tag
Köszönöm a segítségeket!
Ma beszereztem egy Dedica-t. Holnap bekeverem a vizet, illetve szeretném megrendelni hozzá a szükséges dolgokat.
Mit javasoltok, honnan érdemes, AVX?
Melyik méretű kosárral érdemes elindulni, ami a barista csomag része?
Hol érdemes friss pörkölésű kávé után nézelődni, esetleg Győri forrást ismertek? -
Safi1988
csendes tag
válasz RetepNyaraB #7936 üzenetére
Köszönöm a megerősítést!
Akkor marad a fókusz a kézi őrlőkön. A Comandante, - ha jól figyeltem az eseményeket - csak egy bizonyos kiegészítővel tud presszóképes őrleményt készíteni, és a legdrágábbak között van a piacon.
A Kingrinder, 1zpresso, Kinu márkákon kívül van még olyan gyártó, amit érdemes lenne szemrevételezeni?
-
RetepNyaraB
veterán
-
őstag
válasz tuzpenge #7933 üzenetére
használt, felújított, új késekkel - Mazzer Major, Super Jolly; hardveraprón, jófogáson, fb barista csoportokban szokott előfordulni, most pont nem látok sehol Majort ilyen 120-150 között állapottól függően, vagy a Major Electric olyan 220-250 között.
"... and I hope you have a great day!"
-
tuzpenge
őstag
-
Safi1988
csendes tag
válasz RetepNyaraB #7928 üzenetére
Muszáj kompromisszumokat kötnöm: a konyhám mérete véges, a kávégép elhelyezéséhez is szükség volt egy szinusz derivalásra a koszinusz függvényben.
Fizikailag nem nagyon tudnék hová tenni egy elektromos őrlőt, ezért gondolkodom kisebb, mobilisabb kézi hajtányban, még akkor is, ha tekerni kell, erről szól a kompromisszum.
Igazából az a kérdés, hogy mezei felhasználóként, jelent e nekem akkora minőségi romlást, ha inkább egy felsőkategóriás kézi őrlőt veszek? (szerintem a válasz nem, de azért megkérdezlek Titeket is, akik tapasztaltabbak lehettek ebben a témában)
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #7930 üzenetére
Igen, ez a bajom, értem a fejfogós szmájlit. Ha lenne egy spájzom, akkor beválallnék egy Graef-et vagy Mazzert, de az sajnos nincs...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kmarci25 #7929 üzenetére
Ez így nem igaz. Egy átalakított Mazzer Major sem kerül annyiba és egy darabig (sokaknak örökre) garantáltan jó lesz.
Ui : ja, a dizájn 🤦
Azt ebben a sportban inkább milliókban mérik.[ Szerkesztve ]
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Safi1988 #7926 üzenetére
Sokkal jobb ár\érték arányt fogsz elérni kézi vonalon. Viszont tekerni kell. Először mindenki azt mondja nem rest, aztán sokaknál kiderül, hogy de
Mindenesetre ha minőség igénnyel lépsz fel, annak ára lesz mindenképpen. Nem kevés.
-
nagyúr
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Árgus szemekkel figyelem az őrlőkkel kapcsolatos hozzászólásokat. Nekem is aktuális lesz lassan a váltás. Egyelőre a Brikkához bőven elég a Hario Skerton Pro őrlő.
Márciusban ugrok majd egy nagyot minőségben: érkezik egy Vibiemme Domobar Junior, ezért követem fokozottabban a történéseket a topikban. Az tiszta sor, hogy ezt a gépet majd illik megtisztelnem egy nagyon jó őrlővel.
Felmerült bennem a kérdés, hogy minőségben, ár/érték arányban megéri e beruházni egy elektromos őrlőre, vagy közel azonos minőséget lehet elérni egy komolyabb kézi őrlővel is?
Nyílván az ár is szempont, de a helytakarekosság és a mobilitás is a kézi őrlők felé terelte a figyelmemet.
Napi 2-3 presszót húznék, és nem vagyok rest tekergetni sem.
Köszönöm a válaszokat!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #7923 üzenetére
A duplát egyszerűbb jól elkészíteni és általában gazdagabb az íze. Ettől még nem kötelező, de újhullám vonalon általános.
Mivel a TB ipari méret, valószínű könnyen kapni hozzá feneketlen kart, bármilyen szűrőt akár és persze bármekkora kosár belefér. Kérdés maga a gép mennyire kezel jól egy nagy kosarat (hőstabilitás). A Dedica a maga pici szerkezetével sztem nem szeretne ilyen 20g pluszos kosarakat, bár seggetlen kar ahhoz is van.
-
bagaba1
tag
Köszönöm! Sok helyen láttam, hogy 14-16-18g adagokat főznek le egy csészébe, ezekszerint mindenki duplákat szokott inni, ez az infó nem volt meg nekem. Eddig túl sok figyelmet nem fordítottam a kávézásra, de sokszor engedné időm, és hajlandó is vagyok energiát fordítani ilyenekre. TB1 és Dedica is sok helyen dícsért, igaz előbbivel kevés a tapasztalat.
-
senior tag
válasz bagaba1 #7920 üzenetére
A 14-16 g az elvileg dupla adag, dupla eszpresszót kapsz belőle. A TB1 ha minden igaz 58 mm-es, ahhoz lehet kapni 22 g-os kosarat is, kérdés, hogy a mélysége miatt belefér-e a karba? Dedicához nem hinném hogy lehetne kapni ekkora kapacitású szűrőt.
5 l vízhez 0,8-1 gramm keserű só és 0,2-0,3 gramm szódabikarbóna.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bagaba1
tag
válasz bagaba1 #7914 üzenetére
Illetve lenne még két kérdésem:
- Bármelyik gépet is választom(Dedica - TB1), és úgy gondolom teszek kicsit több energiát a dologba, hogyPortafilterrel, friss kávével, precíz őrléssel álljak neki a presszókészítésnek, van lehetőség egyszerre két kávé lefőzésére? Sok helyen látom, hogy 14-16g őrlemény megy a kosárba. Létezik akkora kosár, hogy ezt megduplázzam, vagy ilyenkor jóval kevesebb őrleményt kéne használnom, ezért marad az egyesével főzés?
- A csapvíz nagyon kemény nálunk(~28nK°), eddig ezt használtuk kávéfőzéshez. Akvarisztika miatt rendelkezésre áll itthon RO szűrő. Ez egy 5mikronos finomszűrőt, aktívszén-szűrőt és RO membránt foglal magában. TDS=3-5 vizet állítok elő vele, ásványianyagoktól, klórtól, szennyeződésektől mentesen. Milyen lenne az ideális víz presszó számára? Úgy vélem nem okozna gondot ezt elkészíteni 5-10L-es adagokban, ami elegendő jóideig. Ha jól sejtem szódabikarbóna és magnézium-szulfát elegendő lehetne, legalábbis ezt olvastam valahol. Kálcium-klórid is kell hozzá? Szerencsére mind van itthon, így ez nem okoz gondot. Van esetleg bevált "recept"?
-
Nutra
tag
válasz pető bá' #7915 üzenetére
pető bá' 3-at már húztam vele zsinórban. Szétszed, pogácsa kiüt (kivakar ), új őrlés és mehet is. Egy konyharuha jól jön az alsó fém cucc letekeréséhez. (Sőt, járt hozzá egy microszálas kendő, bár lehet, hogy a webshop ajándéka volt ) Amúgy is hasznos, mert csapoláskor meleg (de nem vészesen forró) tartani. Én mindenesete megvettem hozzá aliról a gyári borítót (sleeve), szép is, jó is.
-
icm
tag
válasz kmarci25 #7913 üzenetére
K4-ről tudok nyilatkozni: jól kell tartani
1z-re mondják, hogy nem annyira nagy nyomaték igényű, stb... én viszont nem szántam rá többet. Világos pöriket is simán visz. Flairrel, Mypressivel használom. Ha valakinek nem kell a elektromos és elvan egy kézivel (meg tényleg hurcibálja) akkor ez most egy baromi jó alternatíva ár/érték arányban. Vizezni szoktam örlés előtt a babokat (2 puNpálá a patikában kapható szórófejes "fufukával" ). De ha gondolod gyere próbáld ki a k4-et mielőtt rácsapsz a rendelés gombra.."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
őstag
válasz RetepNyaraB #7911 üzenetére
jogos.. bár néztem h turboshot sem lehetetlen vele szóval van ott potenciál
#7912 Nutra
Ah szuper, hogy van vele tapasztalat a topikban
A wdt-t én is néztem h nem vitték túlzásba amúgy sincs normális wdt-m, ez az ali-s tetszik, hordozható is
Többet egymás után mennyire necces húzni vele? Nyilván az őrléstől is függ, de a takarítás, zacckiütés, workflow tekintetben kényelmes? Mert annak tűnik"... and I hope you have a great day!"
-
bagaba1
tag
Sziasztok,
az otthon átlag napi 3-4 kv-ra használt Gaggia Viva kávéfőző elhalálozott 4 év után, ezért szeretném lecserélni. Ambiano darálót használok, jelenleg 4000/kg körüli kávékkal(többnyire Lidl-Aldi beszerzési forrás). Első felvetés egy Nespresso Original volt, mivel már ez jobb minőséget produkál mint a jelenlegi setup, azonban háromszoros áron lenne hosszútávon. Túlbonyolítani nem akarnám, feleségem nem fordít erre ekkora figyelmet, viszont kávét azért ő is szeretne inni minden nap.
Úgy döntöttem, hogy maradok a karos főző vonalon, de egy kicsit azért javítsunk a minőségen. Az őrlőt megtartanám, talán tudja a presszó szintet is, ez majd kiderül. Delonghi Dedica és AVX TB1 főzőket néztem. Előbbi a szükséges szűrővel együtt nagyjából egy árban lenne, kérdés, hogy vajon mennyire tartósak ezek a gépek? Hiába tudna esetleg kicsivel jobb eredményt a TB1, ha nem áll rendelkezésre a hozzá szükséges kellően jó minőségű alapanyag, őrlő, precizitás. Van így értelme egyáltalán odafigyelni ezekre a részletekre? Én még csak-csak beállítom időnként az őrlőt az aktuális kávéfajtához, de biztos hogy feleségem részéről ez időnként elmaradna.
Egy próbát majd teszek néhány friss pörkölésű kávéval, viszont ezek ára miatt már tényleg ott tartok, hogy szükséges lenne legalább a jó minőségű alapok megvásárlása és a precíz főzés, de ez általában nem teljesülne, így talán a minőség már a Nespresso szintjén se éri el.
Ti hogy látjátok, jogosak a félelmeim, hogy kellő odafigyelés és friss kávé híján veszett fejsze nyele az egész próbálkozás?
Köszönöm előre is a válaszotok.
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #7909 üzenetére
Köszi a véleményt. Első alkalommal nekem is kiforgatta a markomból az őrlőt a fúró, aztán nem akarta meghajtani (világos kenyai), akkor tettem át a legmagasabb nyomatékra, az őrlőt meg erősen szorítva a pulton. Na úgy viszi.
Szimpatikus a Kingrinder. Várok valami alkalmat, amire meglephetem magam vele.Nutra: ugyanez a termék van úton nekem is, kiványcsi vagyok milyen lesz minőségre.
-
Nutra
tag
-
-
őstag
PicoPresso teszt ha esetleg nem csak engem érdekel
egyre jobban tetszik teljesen allInOne, wdt, tamp, tölcsér, kanál, és már fel voltam készülve, hogy szívás takarítani, de még az sem
+ rájöttem hogy egy frenchpress-szel megtámogatva még egy korrekt cappuccino/latte sem kivitelezhetetlen, tejet amúgy is azzal szoktam habosítani (vendégeknek, én feketén iszom).
Mondjuk egy random vízforralóval nem tudom mennyire lehet kiszámítható hőmérséklettel kalkulálni, de ha csak sötétebb kávékat tolok rajta, már akkor is előrébb vagyok mint egy random kávézóval"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kmarci25 #7906 üzenetére
Kingrinderről kevés még a visszajelzés, 1z pedig kezd bedrágulni rendesen. De 2 éve még ők is "gyanús csíkszeműek" voltak és a kingrinder meg kialakításban nem tűnik gáznak egyáltalán. Én simán bevállalnám, ha most kéne őrlő.
De kézit már szigorúan csak másodlagosnak. Egy év elég volt nekem a tekergetésből. Amúgy a jx-prot próbáltam fúróval; kicsavarta a kezemből simán. Kis nyomatékon meg világos pörkkel el se indul. Béna a fúrom, vagy rögzíteni kéne hozzá, de annyit én nem rakok bele.goom@ ez egy fos zacskó sajnos, mert nem szelepes, ahol távozhatna a felesleges CO2. Picit meglazíthatod rajta a klipszet esetleg, ha felpuffadna. Ha nem puffad akkor mindegy. Nehogy kinyisd.
Robusztás keverék 8 nap után már okés lehet - ha szénsavas bukéja van a kész italnak, vagy picit buborékos a széle, akkor még dolgozik. Ettől nem lesz rossz, csak nem optimális.
Gond később lesz a nyitogatás miatt. Nem tudom milyen tempóban fogy el, nálam olyan 3 hét lenne. Én szétraknám felbontás után kisebb befőttes üvegekbe, rá a fedelet, be a szekrénybe, sötétbe. Legjobb volna a simitózáras, szelepes kv zacsi, majd legközelebb.[ Szerkesztve ]
-
goom
senior tag
Sziasztok! Mindig bolti kávét vettem eddig - most először viszont frissen pörkölt terméket. Három nappal ezelőtt, 8-án pörkölték. Ezt mikor érdemes fogyasztani? Azonnal, vagy várjak vele?
Másik kérdésem: valahol azt olvastam, hogy az első fogyasztásig levegőztetni kell. Ez nagyon meglep - tényleg így van? -
kmarci25
veterán
-
icm
tag
válasz kmarci25 #7902 üzenetére
K6 az univerzális, a K4 (bevonatos késes) az eszpresszó őrlője a KinGrindernek (amivel persze tudsz filtert is... Szerethető darab, de jól kell fogni na meg alacsony fordulaton elég nyomatékigényes (ha az ízekkel is szeretnél variálni ebben a témakörben) ezt mondom akkor is ha pl egy akkus csavar behajtóval próbálkoznál.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
őstag
válasz kmarci25 #7902 üzenetére
hát én a GaggiaClassic vagy bármilyen karos gép mellé nem állnék át a manuális őrlésre; persze néhány teszt erejéig biztosan kipróbálnám, de a napi rutinban a c késes major és a 18g => 3-4 sec elég hatékony
de heti néhány alkalommal biztosan élvezném a tekergetést is"... and I hope you have a great day!"
-
kmarci25
veterán
válasz pető bá' #7901 üzenetére
Én most ott tartok, hogy kezdek lemondani a motoros őrlőről. 2 kézim van, mindkettő középkategória szerintem, annak is az alsó(bb) szegmense. Ebből az egyik, ami inkább presszóképes, a másik kevéssé, de az meg nagyon gyors. Most gondolkodom erősen a 1zpresso egyik nívósabb eszközén (K valami), vagy az általad is emlegetett K6-on.
Ha nagyon akarom és mostanában akarom, akkor az akkus fúrógéppel meghajtom a kéziőrlőt, és akkor az már majdnem motoros."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
őstag
válasz RetepNyaraB #7900 üzenetére
Hetente 1-2 napot járok irodába, ott tudnék "weird coffee person" lenni, plusz ha nem a GC+Major közelében vagyok akkor "bárhol".
Mostanában nyaraláson occsó kínai kotyesz + a GraefCM80-at szoktam vinni de azért az annyira nem kényelmesen hordozható + néha egy french press szintén a Graef-fel.
Szóval nincs (még) kézi, ezért is gondolkodom a K4/K6-on. viszont az espresso a cél, ha már valamit veszek.. ha már van egy kézi őrlő, akkor az AeroPress nem tétel, lehet, hogy megtetszik az is
csak így érzésre elég overkill lenne egy 100k-s hordozós szett.. mondjuk a sok sz@r kávé amit ilyenkor veszek/készítek/fogyasztok..
szerk.: de akkor azt mondjátok, hogy adjam el a francba a Graef-et, legyen helyette egy K6, így már csak fél áron van így a Pico és a full szett már nem is oly drága
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- iPhone topik
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Microsoft Word topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...