- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Kaptam aposomtol egy Delonghi EC155os kavefozot, es van 2 szűrőm, egy 7 es egy 14 grammos, viszont a 14esnek a muanyag resze el van törve, igy az hasznalhatatlan. Valahol lehet talalni csak a szuro reszt, akar csak az eltört kis muanyagot? [kép]
vagy esetleg van ezzel kompatibilis mas tipushoz valo szuro?Kozben megtalaltam, errol van szo: [link]
-
válasz
RetepNyaraB #8891 üzenetére
Akkor Alza kuka. A zöld takony boltjában úgy is állandó a csatorna szag. Fekete listára tettem. A boltjuk egy rettenet, mozgólépcső lezárva. Rohangáljoalnak a boltosok azon reggeltől estig.
-
válasz
RetepNyaraB #8890 üzenetére
Pedig simán lehet.
Legfeljebb nem a polcon rohadtak eddig, hanem valami rakrárpolcon. -
-
Az Alzánál az azonnal vihető kávékon 2024:03 van feltüntetve. Ez csak nekem Erdekes?
Mennyi a lejárata ezeknek kb? Kétlem, hogy egy éve ott vannak a polcon. -
Srácok! A pesti Alza boltban van friss kV?
Ha lenne friss, vennék ma. Kifogytam. -
tKb.
tag
Köszönöm a válaszokat, szuper. Végre valami amivel nem kell annyit törődni
-
Az előzőknek sincs semmi értelme házi használatban. Elmosni a kést pláne. Rizs meg jól hazavágja, eszedbe ne jusson!
Ha muszáj piszkálni, akkor pully grind, pl.
De inkább néha ecsettel kisöpörni amit elérsz a kések között és szevasz. -
tKb.
tag
Sziasztok!
A darálómat szeretném kitisztítani. Olvastam a neten, hogy néhányan az alap tisztításon túl (leveszem a tetejét elmosom, kiporszívózom), szoktak még rizst átdarálni rajta. Mi a véleményetek? Van értelme? Milyen időközönként kellene ezzel foglalkozni?
-
Safi1988
csendes tag
Ja, köszi! Itt olvasgattam a méretre vágást, azért élt bennem, hogy papír.
-
Safi1988
csendes tag
Köszönöm szépen!
Aeropress papirfilterből van több méret is? Illetve a puck screenből ha jól tudom, van többször használatos is?! A fenntarthatóság jegyében nem szemetelnék, ha nem muszáj.
K4-ről mennék most tovább elektromos felé. Kicsit húzós volt a hétvege, mikor 4-6 embernek kellett letekernem napi 2-3 kávét.
Ha a Major megéri a felárat, akkor lehet abba fektetek, ismerve magam, úgyis lépnék tovább.
K4-et meg beforgatom filterhez, úgyis az a következő, amit ki fogok próbálni.
Már csak konyhát kell cserélnem, és az asszonynak beadagolni az újdonságokat.
-
válasz
Safi1988 #8875 üzenetére
57,5-ös szűrőt vegyél. Meg alá aeropress papírt is, hogy egyszerűbb legyen takarítani.
A töltéshez általánosan a 100Ft módszer működik, pár elcseszett fejforma kivételével (pl. Rancilio Silvia a kiálló csavarral). A tömörített pogira felraksz egy százast, felhúzod a fejre és ha épp látszik a nyoma, akkor jó. Ha elsüllyed sok, ha semmit se nyomódik kevés. Általában sötét pörkölés (pláne robusztás blend) kevesebb, világos több töltetet enged.A major 83mm kés, a jolly asszem 63mm Illetve a majorhoz több késprofil van. Nyilván más a motor fordulata, lóereje, ez most fejből nincs meg. Egy Jolly is nagyon jó tud lenni,a Major meg sokaknak végállomás. Onnan felfele már komoly összegeket kell leszurkolni érezhető javuláshoz (mazzer sok van használt, eredeti ára töredékéért, más komolyabb cuccból sokkal kisebb a másodkézi választék) illetve a Majorba is lehet venni gyémántrögökért spéci késeket.
A Mazzerek egy baja az igazán kényelmetlen állító tárcsa, viszont amúgy meg jól működő mechanizmus. -
Safi1988
csendes tag
Hali!
58-as kosárhoz mekkora puck screen kell felülre? 1 gramm kávéval kevesebbel kell így számolni?
Más: ebbe a kosárba mennyi kávét érdemes tenni? Nem találok a leírásban semmit erről. Duplának írja. 16-18 gramm között szoktam bele őrölni.
Még más: Mazzer Major vs. Super Jolly között mi a különbség? Melyik ad konzisztensebb őrleményt? Megéri e a felárat a Major?
-
Tokacpt
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8869 üzenetére
Hát igazából tapasztalatok érdekelnének. Ízre mennyire másabb mint egy espresso? A kancsónál nem csak az a lényeg hogy "gooseneck" legyen? Esetleg bevállt receptek vannak-e kávé víz arány, időszakok lefolyásra stb?
-
Nimda
addikt
válasz
TheProb #8866 üzenetére
WDT híján én finoman ujjal is szoktam simítani, egyengetni az őrlemény tetejét, némi kocogtatás mellett. Az AVX -es naked kar+IMS szűrővel és tamperrel pedig kellően tudom tömöríteni, mert van egy pereme ami nem engedi a túltömörítést. Az őrlemény finomsága volt nálam is a gyenge pont (La piazza közepes pörkölés) 16g kávéból 30g produktum, ~28mp. A végén a pogácsa is nagyon szép, egybefüggő marad. Némi csatornásodás nálam is jelen van, mert a rögösödést eltüntetni így nem lehet teljesen, de a végeredmény nagyon finom. Mondom ezt úgy, hogy évekig Brikka + szintén La piazza kávét ittam.
-
icm
tag
válasz
TheProb #8866 üzenetére
Idő alapján jó lehet, de akkor a baj az ami a kezdőségen túlmegy, hogy az a csapkodás nem töri szét a kávé rögöket. Odaverés helyett próbálj ki egy fopiszkálós megoldást, vagy többet egy dugóba szúrva. Igen, ártasz vele mintha nem használnád a dárda vastagságú rudakat, ugyanakkor az odaverésnél biztos jobb. Egy próbát megérhet. Míg nincs meg a céleszköz kicsit javíthatsz az aktuális helyzeten.
-
válasz
TheProb #8860 üzenetére
Csatornás as hell.
A legvégére se teríti be a szűrő alját, láthatóan 4-5 pontban folyik, ahol a legkönnyebb neki. A lassítás miatt mást nem lehet mondani. Rossz felső szűrő\gép, előkészítés, szemcseméret és\vagy alapanyag is.Tokacpt@ mire vagy kíváncsi? A filter remek ital, nem presszó. Ha jóra akarod macerás és sajnos ajánlott hozzá egy drága kancsó is (fellow stagg). Másik lehetőség egy Hario switch, ami finom lesz a mindennapokra, mindegy mivel és hogyan öntöd és nehéz elrontani. Plusz a jó filter bab drága. Rendesen.
-
nyunyu
félisten
válasz
Tokacpt #8867 üzenetére
Mikor bedöglött a kávéfőzőm, próbálkoztam valami ősrégi műanyag filtertartóval, meg a sarki DMben kapható papír filterrel, de nem volt türelmem kivárni, amíg lecsöpög, meg nem volt túl kávészerű az eredmény, túl híg lötty lett a vége.
Aztán vettem egy műanyag Hario V60-at, hátha azzal gyorsabban lefolyna, mint a régi tartóval, de abba meg nem jó a Melitta rendszerű filter, ahhoz a saját japán filtere kell.
Aztán hagytam a francba az egészet, mert megjött az új kávéfőzőm.
-
Tokacpt
csendes tag
Érdeklődnék, hogy próbálkozott-e már valaki pour over (átöntős?) kávéval? Ha igen mik a tapasztalatok?
-
TheProb
veterán
Kb 2 hete bontottam fel. Simán lehet egyenetlen, mert még nincs WDT-m. Egyelőre csak "büfölöm" a portafiltert és úgy próbálok so-so egyengetni.
#8863iatti: Idő alapján szerintem kb jó az örlemény, mert 30mp alatt folyik le a 15g 1:2-ben. (ez így válasz kmarci25-nek is.)
Én azt hittem amúgy, hogy ha az idő jó és szépen összefolyik középen, nem spriccel, akkor kb jó a shot. De akkor ezek szerint ez még önmagában nem a siker jele.
-
Ha automatánál maradnál, akkor vegyél egy használt, felújított Jurát (baja nem szokott lenni, de ha igen akkor minden van hozzá, nem arany áron) . Ha előrelépnél kávéban, akkor egy POD-os gépet, drágább lesz etetni, de sokkal jobb a kávé is. Pl a LA PICCOLA SARA-t szokták ajánlani.
-
Automata gépekkel nem vagyok képben, viszont az irodában egy vadi új Tchibo-t volt szerencsém kipróbálni.
[link]
Ugyanez csak tejhabosító nélkül, ha jól emlékszem ez a típus az automata gépes topikban is ajánlott (volt amikor néztem).Eddig valami Krups gép volt bent, sosem sikerült jóízűen meginnom.. Nem tudom más bab volt-e a gépben, de rendesen meglepődtem, hogy majdnem a kellemes szót használtam rá..
Nem volt hosszú, vizes, nem úgy tűnt mint amin 15barral átömlött a víz. Persze egy jó robusztás cucc volt, szóval semmi fancy, de mindennel együtt meglepően jó volt. -
Vesa
veterán
válasz
aradebil2 #8852 üzenetére
Egy Delonghi Magnifica S. volt, kb. 8-9 éves, amúgy szerettem. Espresso, cappuccino megy főleg. Kávéból főleg Segafredot használok (Intermezzo, de néha veszek ennél jobbat is), szintén néha Lavazza Super Crema. És kb. ennyi, nem vagyok hardcore, nekem elég, ha iható és nem kell vele sokat vesződni.
RetepNyaraB
150 max. 200k-ig gondoltam. Ha ennyibe nem fér bele bármi, ami iható kávét produkál, akkor beérem gyengébb kávéval. -
-
Vesa
veterán
Üdv,
Meghalt a gépem, vennék valami újat, de nem vagyok hardcore kávés, nem igazán vagyok képben, mit érdemes venni. Olyat keresek, amivel nincs sok gond, de elfpgadható kávét képes kiadni magából. Természetesen darálóval. Árakban sem vagyok otthon, anno 120k-ért vettem, most nem tudom hol tartanak az árak. Tehát egy megfelelő ár/érték arányú eszközt keresek, ami iható kv-t generál úgy, hogy nem kell hozzá 2 éves tanfolyamot végeznem és mindenféle nyomás/szemcseméret és egyéb finomhangolással foglalkoznom napi szinten ahhoz, hogy legalább egy közepes espresso-t le tudjon főzni.
-
adamkaa777
senior tag
Párom kapott tőlem brikátt ajándékba ( ne az enyémet használja
) Viszont ennek a felső része tiszta ragacsocs mivel érdemes tisztítani ?
-
Beni2360
félisten
Szasztok. Egy Philips 2200-s automata gephez most ezt a Pavin kávét vettem. Sok mindent nem talaltam itt a fórumokon róla.
Vélemény? Hirtelen más nem volt elérhető tavolsagban. 6200 ft volt. -
válasz
adamkaa777 #8845 üzenetére
Nyilván ahogy nyitod, úgy durvul :)
-
válasz
adamkaa777 #8843 üzenetére
Szerintem nem fogod megbánni. Én csak abban tudok segíteni, hogy presszóhoz egy teljes fordulat és 10-15 klikk az állás.
-
-
tKb.
tag
Visszaolvastam a desztilált víz recepteket és lenne egy kérdésem. Az epsom sót, illetve a szódabikarbónát (sparban bármelyik jó?) meleg vízben kell feloldani vagy csak beleteszem az 5 literes deszt. vízbe aztán összerázom?
-
kmarci25
veterán
válasz
adamkaa777 #8839 üzenetére
Kotyeszra tök jó a C3. Presszóra már nem annyira, de azt írtad, hogy nem is arra kell. Én nagyon szeretem a C3-at, jó bele őrölni, gyors is.
-
adamkaa777
senior tag
Akkor nem is szemezek a 10 ezres AVX őrlővel .
Timemore Chestnut C3 akkor eddig a nyerő
-
válasz
adamkaa777 #8836 üzenetére
Ott a Hariok vannak többségben és el a kezekkel, hacsak nem kedveled az önsorsrontást
-
válasz
adamkaa777 #8834 üzenetére
Vagy he belefér a K4 , ez még egy karos gépet is kiszolgál, ha feljebb lépnél.
Szerk:10-20 ezres kategóriát ne nézz. -
fradi81
veterán
válasz
adamkaa777 #8834 üzenetére
[link] Kéziből ez elég masszív cucc az előző 5000Ft-os hulladék után.
-
válasz
adamkaa777 #8832 üzenetére
Kézi is lehet, vagy gépi?
Előbbiből ugyanazon az áron sokkal jobb őrlemény minőséget kapsz. Illetve nem tudjuk mivel készíted a kávét?! -
adamkaa777
senior tag
Sziasztok !
Jelenleg egy [link] kávédarálót használok . Tervezek komolyabbra váltani van bármi tipp hogy milyen irányba tudok elindulni ? -
DrDobos
őstag
Az Omnia Barista kávékról mik a vélemények? Probáltátok már?
-
TheProb
veterán
válasz
RetepNyaraB #8818 üzenetére
IKEA-s maghőmérővel. Nemtom mi a mérés megfelelő módja, én úgy mértem, hogy portafilter nélkül engedtem több körben (hogy átmelegedjen a rendszer) csészébe vízet és azt mértem meg.
#8820kmarci25: Igen-igen, láttam én is. Futok majd vele egy kört.
#8819Sped: Jaja, láttam ezt a "hack"-et.
#8827hyperspace: Kart nem szoktam külön "átjáratni", csak a rendszert.
-
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #8826 üzenetére
-
Mi a helyzet a kv bazárral hétvégén?
Szombat délután esetleg topik tömegek?
Nincs rá kimondott külön thread. -
-
goom
senior tag
válasz
kmarci25 #8822 üzenetére
Nálam ugye pont az a helyzet, hogy mindenem 51-es (IMS szűrő, fanyelű naked kar, magasító, tamper). Azaz, mindet újra be kell(ene) szerezni. Ellenben az AVX 58 mm-e alapot adhat a későbbi esetleges továbblépésre. A mostani 51 csak egy Dedica-hoz alap.
De ha az AVX nagyságrendelieg jobb gép, akkor elgondolkodok. -
kmarci25
veterán
Hát, az AVX-nek 58mm-es a szűrőtartója, így kb minden (is) kapható hozzá, de a Dedicanak az 51-es mérete is nagyon népszerű, így ahhoz is sok mindent kapni. Szerintem nagyon sok múlik a személyes benyomásokon, azon hogy milyen használni. Mikor gépet kerestem én is a Dedica-t néztem, rendeltem is egyet emagon (újracsomagoltat, a gép jó állapotban volt, látszott hogy használt, de 40-ért jó deal volt, lett volna), de 1,5 hét használat után rájöttem, hogy ez nem az én gépem. Egész egyszerűen nem szerettem használni, azóta sem értem miért.
Nyilván, ha úgy alakul, akkor ez nem egy szép eljárás a webshopokkal szemben, de én épp ezért vettem az újracsomagoltat. -
goom
senior tag
Mit ajánlanátok? Napi két capuccino, Kapucziner / Pall&Yotz közepes pörkölések, Graef 702 mellé?
- DeLonghi Dedica (60-70eFt körül)
- AVX EM TB1 2022 (80eFt, cuccal 90)
- más, éspedig: -
-
válasz
TheProb #8817 üzenetére
Emelj a hőn mindenképp. Nem tudom mivel mérted, de a 70 fok kifolyó nagyon karcsú, bármihez. Dedicán ami járható út még talán, az a turbo shot, ha nem zárkózol el a presszó fíling csökkenésétől a gyümis ízvilág javára (ehhez azért kell a világos pörkölés). Lényege, hogy 15-17, de max. 20 mp alatt jöjjön le 1:3 arányban az ital. Ronda lefolyás lesz, spriccelni fog és össze-vissza folyni, de ha sikerül, nagyon finom.
-
TheProb
veterán
válasz
hyperspace #8816 üzenetére
Akkor mit keffentek el? Próbáljak emelni a hőfokon?
#8814RetepNyaraB: Próbálok majd 1:3-at akkor, köszi a tippet. Meg megpróbálom durvábbra őrölni. -
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #8814 üzenetére
Rápróbáltam anno erre, világosabb pörkölés. És meglepően kellemes amúgy. 70 fokos víznél savanyúnak kell lennie.
Onnan mérjük, hogy a víz hozzáér a kávéhoz, szóval gombnyomástól. -
válasz
RetepNyaraB #8814 üzenetére
Te el tudod képzelni a csiboról, hogy világosra perkel? Uggyanmá…
-
válasz
TheProb #8813 üzenetére
Elég furcsa, mert a linkelt etiópból - hacsak nincs véletlenül rommá pörkölve - elvileg nehéz keserűt gyártani (főleg 30valahány mp és 70fokos
kifolyó víz mellett). Persze nem ismerem a csibósat, csak a feliratot.
Amíg @icm nem jön erre azt mondom a gombnyomàstól mérjük az időt, hisz a shotnak az is része, míg felépül a nyomás és átjut a víz a pogácsán. Etióp amúgy meghálálhatja a hosszabb (1:3) arányt és lefolyást, de a dedicával nincs nagy manuális játéktér. -
TheProb
veterán
Meguntam a várakozást és megrendeltem AVX-ről a bükkfa nyeles bottomless portafiltert. Hozzá egy mérleget és egy 12-14g-os IMS kosarat.
Lesz mit finomhangolni, mert az első 2 főzet borzasztó lett. Eszméletlen keserű volt.
Ha jól értelmezem, akkor ilyenkor durvább őrleménnyel érdemes próbálkozni első körben. Egyébként 14/28-as shotot csináltam. Portafilter nélkül megmértem, hogy milyen hőmérsékletű víz jön ki a dedica-ból, ez 70°C-os, szóval elvileg megégnie nem kellett volna a kávénak, ha jól gondolom.A kávé amúgy egy a napokban felbontott Tchibo Biokávé.
A víz pedig szűrőkancsós szűrt víz.Az új mérleggel meg tudtam mérni, hogy mennyi marad a CATLER CG 8011-ben, kb 0,4gr.
Illetve 5-ös fokozaton őröltem. Azt hittem, hogy a non-pressurized baskest-ekbe jóval finomabb őrlemény kell. Ennek ellenére az 5-ös is túl finomnak látszik?#8787DrDobos: Visszaolvasva, félreértettem a kérdést. Én arra mondtam az igeneket, hogy előrecsomagolt kv-t tudsz velük daráltatni. Ha jól értem, de úgy értetted, hogy kérsz egy valamilyen kávéból random, kimért mennyiséget. Ilyenről én sem tudok.
-
tuzpenge
őstag
Ugyan én nagyon kezdő vagyok, de ez a puck screen csodálatos dolog (az elsők között volt amit tartozékként vettem), mivel ha másra nem is (víz oszlatás, stb) de arra hogy a felső szűrőt tisztán tartsa tökéletes. Nem kell minden főzés után körbetörölni, levakarni a kv-t, stb...nálam tökéletesen tisztán tartja a felső részt. Azt a nem is tudom pontosan de kb 2500 Ft-ot bőven megéri.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest