Új hozzászólás Aktív témák
-
Andraskiss6
csendes tag
válasz Viiktor1989 #7299 üzenetére
Tehát a munkásoknak, jó a szar is?
Amúgy van 21 grammos kosár amiből lehet 60-70gos kávét kesziteni . -
Viiktor1989
aktív tag
válasz #98690560 #7298 üzenetére
Jó az elmélet,mindig így iszom a kávét,17 ből 34. Viszont most kétszer 34-et szeretnék. (Munkàsok lesznek nàlunk és nekik szeretnék egyszerre lefőzni két adag kávét.) Csak nem vagyok benne biutos,hogy a végeredmény így jó lesz,de majd kipróbálom és megosztom a tapasztalatomat.
-
#98690560
törölt tag
Valamit nem értek. Miért ne tudna "duplázni"? Ha 17g van a kosárban, húz belőle 34-et (1:2 arányban), akkor az egy dupla presszó. Kettes, dupla kifolyóval, 2 csészét alá téve lesz 2x17g presszója, tehát le van főzve a 2 adag. Nekem itt valahogy nem áll össze hogy akkor eddig hogy készült a kávé ha sosem volt dupla
-
Viiktor1989
aktív tag
Köszi srácok!
-
iatti
aktív tag
válasz Viiktor1989 #7293 üzenetére
ha presszó a cél, szerintem nem fog menni. egy kis "tól-ig" van benne játékban, de duplázni nem tudsz 17.3g-ból.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Viiktor1989 #7293 üzenetére
Ez teljesen kv függő. Mármint van, ami elviseli, van aminek jól áll, meg van, ami rossz lesz a hosszú extrakciótól. Alapvetően minden babnak van joker értéke, ahol legjobban teljesít. A presszó standard viszont 1:2. Egy filter pörinél is. Kávézóban így kapod. Akkor is, ha otthon elmormolod fölötte a varázsigét, meg áztatgatod, meg ilyen-olyan nyomáson készíted 1:4 arányban 2 perces lefolyással. Simán lehet, hogy jobb lesz az otthoni, mint bárhol. Ettől még a standard az 1:2, 27-30mp alatt.
Azért, mert ez a legbiztosabban működő recept.Az egésszel azt akarom mondani, hogy nem lehet előre megmondani jól jársz-e a lungo aránnyal. Ha tudjuk a pontos babot, akkor inkább, de akkor se feltétlenül. Próbáld ki, aztán szűrd le a tapasztalatot. :)
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
sherlock82
senior tag
válasz #85578752 #7292 üzenetére
Én kizárólag reggel presszó, tisztán, minden nélkül.
Viszont soha sem éhgyomorra előtte minimum sok víz vagy akár már reggeliztem is és azt követően.
29 éves koromig kávét sem ittam, viszont 24 évesen egy elég komoly refluxon átestem - más miatt - és nem szeretnék hasonlót érezni bármikor is.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Dupla ims szűrőkosarat használok,17.3 gr babból főzöm a kávèt. A következő napokban szeretnék egyszerre lefőzni két adag kávét (Gaggia Classic). Ezzel a szűrőkosárral lehetséges ez? Ha igen, akkor vegyem durvábbra az őrleményt és engedjem mondjuk 1:3 arànyban? Abból nagyjából lejonne két adag espresso. Köszi a segítséget 😊
-
#85578752
törölt tag
válasz sherlock82 #7291 üzenetére
Nekem epegörcsöm van ha túl sok a finom szemcse a kávéban, amikor keserű utóíze van, akár filter, akár presszó. Tejjel vagy megfelelő őrléssel és papírfilterrel ez kivédhető, de tej nélkül a cukor is kiesik a játékból nálam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz sherlock82 #7289 üzenetére
Elkezdek émelyegni tőle, folyni kezd az orrom, ilyesmi. Az emésztésem meg totál szar lesz pár napig. Az elviseleket az ízére írtam. A többi gabona tej szerintem nem jó. Talán még az zab elmegy, de nem szeretem a mellékízét annak sem annyira.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
hyperspace
őstag
-
kmarci25
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
Mindkét linken az összes kép és hivatkozás szerint századgrammos, nem értem mi a gond. Viszont nagyon kicsi. Én a merlegaruhaz.hu-ról venném a labormérleget, talán még picit olcsóbb is, de kétszer ekkora a felület. Linkeltem már itt valahol feljebb, keress rá. Illetve az enyém viszonylag pontosnak mondható, ezt meg itt nem ismerem, de volt már hasonlóm és több tized grammot mászott jobbra-balra - ez egy 0.01g mérlegben elég fos
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
addikt
Ismeritek ezt a lányt?
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
flash-
veterán
köszönöm! akkor gondolom a több víz nem kompenzálja a túl erősre őrölt kávét, (erre gondoltam még esetleg hogy erősebbre őrlöm viszont nagyobb adagú italra állítom be a gépet) hát annyira nem vagoyk hosszú kávé fan, a családban viszont páran igen, nekik az espresso a "kevés"
mérleg kérdés:
ez az avx mérleg 0.01g pontosságú?
(mindenütt máshol azt írják hogy 0.1g pontosságú, nekem gyanús)
hát ez nagy előny gondolom, akkor annyira pontos is? megéri?[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #7275 üzenetére
Az Alpro-nak van kb aranyárban a Barista típusú növényi teje, kókusztej, és talán van mandula is. Az tényleg habosítható, majdnem úgy, mnt a tehéntej, a színe egészen hasonlít a tehéntejhez. Az ízén persze érezhető, de én nem vagyok oda a tejért, úgyhogy engem nem zavar, mikor havonta egyszer használom. Feleségem azzal issza a kávét, én csak üresen.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#85578752
törölt tag
-
aradebil2
senior tag
válasz #85578752 #7256 üzenetére
Hát mivel most kezdem ezt az egészet, ezért valami kommersszel szerettem volna kezdeni, hogy meglegyen a fokozatosság és a tanulás. De az olaszoknál nem nagyon megy ez a specialty dolog, majdnem minden sötétre van pörkölve, és a kávékínálat 90%-a szinte mindenhol tégla (abból van single originje több márkának is). Úgyhogy egyelőre bekezdtem egy klasszik Illyvel Helyi pörkölőket már nézegettem, de ott is majdnem mindenki sötétre pörköl.
-
handrash
őstag
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
inf3rno
nagyúr
válasz RetepNyaraB #7274 üzenetére
Én egy ideig rizstejeztem, aztán elengedtem azt is, inkább több mézet teszek bele és nem annyira töményre főzöm. Méznél gesztenyét érdemes venni, az a legjobb. Most ittam a napokban cappucinot, az jó volt, de emésztés szempontjából nagyjából ez a határ, amit még elbír a rendszer talán havi egyszer. Vettem habosítható zabtejet is valamikor, de az sem jött be, illetve lecitinnel is kísérleteztem, hogy hátha tudok házilag rizstejet habosítani, de nem jött össze. Egyelőre most nem erőltetem, majd ha lesz keret rendes ipari gépekre ilyen téren meg akkor talán nagy üzemben is csinálom majd.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
justgiveup
tag
Nitro brew-val kisérletezett már valaki? Milyen szifon-patron páros lehet alkalmas erre?
[Ennyit] nem szívesen fizetnék érte -
Beni2360
félisten
Én azt olvastam, hogy hosszú távon kedvezhet a rákos daganat kialakulásához.
Én több mint 50 éve 1 dl tej 2-3 db keksz és utána a kávé. Éhgyomorra a savas kávé,?[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
_NCT
addikt
Van köztetek olyan hasonlóan elvetemült aki éhgyomorra issza a kávét, tisztán, mint én? Általában kávé után 1 órával tudok enni valamit.
-
kmarci25
veterán
-
Sped
aktív tag
Lungo amikor forró vízre ráereszted a presszót/dupla presszót, americano amikor a presszó/dupla presszóhoz hozzáöntöd a forró vizet (bár azt hiszem ezt láttam már YT videókban fordítva is elnevezni). Nekem 1 dl forró vízzel működik, ennél több már nagyon hígítja nekem. A forró víz nem tudom mennyire kell forrónak lennie, én felforrás előtt szoktam lekapcsolni vízforralót.
#7253 konzumpro Köszi, akkor a Cremával teszek egy próbát majd.
[ Szerkesztve ]
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7259 üzenetére
köszi mindkettőtöknek, nem espressot kersek feltétlen csak hogy ilyen 80-100ml körül hogy kezdjek neki hogy a lehetőségekhez képest minél intenzívebb kávét kapjak
ezek a full automaták (pl delonghi esam) melyiket csinálják? americano-t? (ilyen kgépem is van csak beszorult a belső része nem birom kiszedni) az úgy viszonylag nagyobb adagot csinált (60-80ml lehetett) és nem volt híg, a hosszú kávénál intenzivebbet csinált szerintem.amúgy ezek a csésze méretek nem standardok? látok yt videókat ahol 45g körüli espresso-t csinálnak 1:2 arányban a dedicával, nekem meg ha 16g megy bele már alig birom betolni a gép kartartójába
lehet venni nagyobb méretű csészét is mint a dupla ilyen gépekhez?[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
Vagy főzöl egy rendes duplát és felöntöd forró vízzel 100g-ig (americano), vagy főzöl egy 100g-os kv-t amelynek nem lesz olyan íze, mint egy 30g-os presszónak, bármit is csinálsz. Én az americanora szavazok, bár nem presszó lesz; de legalább az alapja az.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
cSuwwi
senior tag
Ez alapján számolhatsz:
A hosszúkávé (lungo) 1:3-as, nem annyira intenzív, talán a tripla espressot keresed, csak ne üssön ki a sok koffein
Első oszlop a kávé (g), második a víz (g) utolsó oszlop ami lesz (a csillagozás jelentése alul)De majd a szakik megmondják a tutit.
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
ha 100g koruli kávét szeretnék készíteni egy gombnyomással dedica ec685 -el,de mégis szeretnék intenzív,rendes kávé ízt elérni mi a javaslat ?(az hosszúkávé lenne vagy maskepp hivjak?)
-
Sped
aktív tag
-
nrbx
tag
Hello, a helyi pörkölőtől ahonnan rendelem a kávét, mindig küldenek ajándékba 50g-os mintát valamelyik termékükből, jellemzően világosabb pörkölés. Én sajnos az eszközeimmel, tudásommal nem tudtam számomra iható kávét produkálni a világosabb pörkölésű kávékból, maradtam a hagyományos sötétebb vonalnál. Szóval pár ilyen minta már van itthon, szívesen odaajándékoznám valakinek ahelyett, hogy a kukában végezze. Itt a hirdetés.
-
#28054016
törölt tag
válasz sherlock82 #7242 üzenetére
Jut eszembe, múltkor a Lidl 3 saját márkás eszpresszóhoz ajánlott kávéját is kipróbáltuk, a képen itt látható, https://offers.kd2.org/fi/fi/lidl/phTYq/, majd egy nem eszpresszóhoz ajánlott kávéját is, https://www.lidl.hu/p/bio-termekeink/bio-szemes-kave/p95239, s míg az első hármat dobtuk, az utolsót megkedveltük.
Remélem, nem poszt-Covid tünetre utal.
Re 7235: Szerintem szabad, ha az étrendeddel ellensúlyozod a kiesett ásványi anyagokat.[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Andraskiss6 #7247 üzenetére
Abból van iható, persze ha frisset találsz.
Ha már topik van - még ha kiscsoportos is - nem baj, ha jelezzük a minimális minőséget. Végül is "élvezeti cikk", vagy mi."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7240 üzenetére
" A tejkrém öntés nehezebb "
huh én azt nem is merném meg inkább legyen finom a kávé mint szép
(tejkrémet se birok csinálni , nekem vagy nagyon habos lesz vagy semennyire nem lesz habos ezzel a habosítójával... azt is feladtam )
nem érzem rossznak, még új gyakrolni fogom, fogást megtanulni. az a piros szemüveges angol csávó is a yt videókon talán pont ugyanolyat magyarázott hgy használja azt is a drága teleszkópos mellett. -
nagyúr
válasz sherlock82 #7242 üzenetére
K.rvára felmentek az árak.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
sherlock82
senior tag
Ha esetleg valakit érint:
Jövő csütörtöktől
Lidl:
Szemes omnia 1 kg 4499Aldi
Fél kg szemes dallmayer classic 3299
1 gs szemes segafredo 4000Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
Beni2360
félisten
Én arra gondoltam, hogy ferdén tömörítette és azzal fellazitja és kocogtatassal már korrigálható a vízszint. De lehet, hogy félre értem az egészet. Persze már lefozes után már mindegy.
Ha vissza gondolok 8 éve kiskanállal nyomogattam le a kávé tetejét, meg amit most olvasgatok. Szarvasi halála után lett Seaco xSmall.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
RetepNyaraB
veterán
Gyakorlás. A tejkrém öntés nehezebb
Ha fosnak tűnik a tamper küldd vissza. Elvileg eléggé képtelenség eltörni; ha nem így érzed akkor rosszat ajánlgattam, sajnálom és vegyél drágábbat. A fa nyelű avx nekem nagyon stabil volt, csak akkor még pont fele ennyibe került 🤷
Illetve nem véletlenül tanítják, hogy az alkarod pont úgy álljon, ahogy a tamper nyele: függőlegesen. Három ujjad támaszkodik a tamper testén közben. Ha ez megvan, 10 nyomásból tuti látod merre szoktál félre tolni. Utána már csak ellenkezőleg kell törekedni :)
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Beni2360
félisten
Ilyenkor nem segít az a soktűs lazito kütyü? Fellazitod és mehet a vízszintes tamperálás. Nincs és nem is értek hozzá csak olvasgatok kávés topikokba.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
flash-
veterán
igen,világosak de ízre meg inkább kesernyések vagy homogénebbek kis csoki mogyoró utóízzel.. lehet erdemes a dedica-n a 3 hőfok közul a legmagasabbra állítani?
kv főzés előtt le szoktam engedni 2-3 adag vizet
hát sose forróak a kávéim inkább kellemesen-kissé melegek ami 5 perc alatt már ki is hül(régebben mintha melegebbet adott volna)megjött közben az avx tamper,hát a fogója olyan kis gyenge félek hogy hamar el fogom törni,hát gőz9m sincs hogy tanuljam meg a tamperelést hiába simítom le szépen a pogácsát ahogy teszem bele a tampert már döl ki valamerre és onnantol egyenesbe szedni nem birom a felszinét
lehet hogy a tamper korong jobb?
valami barista vb döntő yt videón a fazon olyannal csinalt egyszerre egy rakat kávét en abba kisebb hibalehetoseget gondolok[ Szerkesztve ]
-
eagleberg
tag
Nem tudom téma-e még a víz. Én magam szoktam desztillálni a vizet. Valaki szerint a desztillált víz nem iható?? Tehát a sok "szart" kiszedem a vízből és az így kapott tiszta víz nem iható? De a "szaros" víz meg iható? OK ti tudjátok. Mikor kész a desztillálás visszamarad ugye a trutyi a gépbe amit ugye kiszed a vízből. Hát azt a mocskos büdös pocsolyát el nem tudjátok képzelni. Irdatlan gusztustalan. És ezt jóízűen isszák az emberek tiszta víz gyanánt.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
-
Sped
aktív tag
Én ma kezdtem használni ezt a botomless-t, hát jóval nehezebb, sztem tamperolni se tudok jól, eddig ez ugye kevésbé volt gond, de gyakorlok még. Csatornásodik a pogácsa, mert látok ilyen spriccolást az alján, és gyorsan átlátszóvá válik a lefolyás.
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
flash-
veterán
óh már megint én biztos már kezdek unalmas lenni
próbálkoztam ma délelőtt újból azt mondhatom hogy most izlett tényleg,eddigi legjobb sikerült
Graef cm800 6-os fokozaton(gyári kalibrációval) +Dedica ec685+bottomless portafilter+gagyi mérleg (grammos pontosságú)
kávé:AlzaCafé, szemes, a szines csíkos,"légballonos"14g kávé került a karba, 29g lett a kész ital, gombnyomástól zúgás végéig 24sec volt.
ilyen lett:
[kép] [kép]hát igazából mintha nem is kávét innék(klasszikus barista szempontból nem tudom mit kellene igazán érezni mert se keserű íz se savanyú, mikor iszom inkább csak utóizben van íz(de földíz nincs), utóizben kakó,kis mogyoró, és selymes lett. ( az se jó ha semennyire sem keserű? illetve egy nagyon picit legyen savanyú is? persze, tudom az a jó ami nekem izlik, de ha most egy barista versenyen lennék és a cél a standad espresso lenne akkor milyennek kellene lennie igazából?)
szóval izlik de inkább mintha kakaót innék vagy csak annyira megszoktam már a körkésessel a 15 másodpercig darált keserű kávét hogy "át kell még álljak",vagy ez a mostani náthacovid ?amit kicsit hiányolok még a "pikáns" ízek mellett, az a tigriscsík,meg az a szin... vagy egy alzakávéval ne is álmodozzak olyan pirosas-barnsás tigriscsíkos kávéról?
vagy inkább ahhoz komolyabb kávéfőző kellene?[ Szerkesztve ]
-
#28054016
törölt tag
Pont ez a lényeg, amit írsz. Az ioncserélés nem gond, az a gond, ha nincs desztillálás is, mert a csak ioncseréltnél a baktériumok nincsenek feltétlenül eltávolítva.
Azt tudom, hogy az “ioncserélés” olcsóbb, mint a desztillálás, s kvázi a desztillálás részhalmazának lehet tekinteni (kb.).
Arra tippelek, hogy azért alkalmazzák a kettőt együtt, s nem csak a desztillálást, hogy mire a desztillálóba megy, már tisztább legyen, mert akkor kevesebb (vagy semmi?) lerakódás marad a desztillálás után.
Egyébként mindenkinek kösz a receptre reagálást
(sajnos még posztolási korlát alá esek, így meg kell gondolnom, hogy mit zsúfolok be egyetlen hsz-ba) -
RetepNyaraB
veterán
válasz #28054016 #7225 üzenetére
Semmiféle alapíze nincs a DM víznek - amit a Norda nem mondhat el magáról, de ez mindegyik hólé alapú alpesi vízre igaz. A linkelt HSM recept a 0.1g keserűvel teljesen extrém és nem is magában használja, tehát irreleváns. A keserű felel a víz keménységért a legegyszerűbb receptben. Ezt lehet minél lejjebb tartani, vagy akár erősen feltolni. Én az alacsonyra szavazok (0,8g) , de az alumínium bojler miatt. A szóda pedig segít a testben. Ez sötét dolgokhoz lehet magasabb (0,45g volt a legtöbb nálam, szerintem erősen érezhető volt a különbség, de nem vakteszteltem), világoshoz alacsonyabb. Jelenleg 0.3g van, biztos lehet lejjebb, de nekem már nem jön be. Presszóra. Filter más tészta.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
#98690560
törölt tag
válasz #28054016 #7225 üzenetére
Itt a fórumon sincs egyetértés a megfelelő receptben, amit egyik ajánl, a másik szerint már nem jó, én is a harmadik kutyult receptnél tartok, erre épp nem írta senki, hogy nem jó, mert túl kevés-túl sok benne valamelyik alapanyag. Olyannal viszont még nem találkoztam, hogy a DM víz rossz lenne. Nekem pl egy BWT Magnézium kancsóval volt a legfinomabb a kávém, de ugye az tónkrevágja a bojlert, marad a kevert víz a lapos ízekkel.
Ja igen, nekem 0,4 baking soda - 1,4 keserűsó megy 5 liter vízbe, ez a "Hendon water" recept. -
#28054016
törölt tag
Na, nekem pont az volt a bajom a pancsolással, hogy rengeteg a recept, pl. az általad említett verzióval megegyező szódabikarbona, de tizedannyi keserűsó: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_115700-115700.html
Már nem emlékszem, hogy e kettőre értve mindkét verziót kipróbáltam-e, de nem voltam elégedett 3-4 verzió után sem, pedig azokat mind ebből a két topikból néztem ki.
Lehet, hogy azoknak van igazuk, akik a DM-es desztvizet/ioncserélt vizet kárhoztatják, hogy annak van egy olyan alapíze, ami nem biztos, hogy minden desztvíz sajátja.
Elméletileg nem lenne szabad különböznie a többitől, nem? Ld pl https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_115700-115700.html
-
#98690560
törölt tag
válasz ballinboy33 #7206 üzenetére
1ZPresso K-plus tulajként mondom, hogy a leírás szerinti beállításoknak sok köze nincs a valósághoz, nyugodtan nyiss rajta még. Az enyémnek azon a beállításán, amit a leírás presszónak jelez, egy csepp sem jön le. Szóval csak bátran állíts rajta.
-
flash-
veterán
tehát akkor gombnyomástól zúgás végéig mérjük?(mert miután már nem dolgozik a gép még kicsorog valamennyi)
hát akkor durvábbra kell vennem akkor viszont olyan fehér lesz a kávé teteje esti 2 próbánál legalábbis ahol durvábbra vettem ott fehér volt a teteje,a masodiknak ahol finomabbra ott meg szürkésbarna volt,és izetlen(ott a folyásidő 37s volt)[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
ezek szerint maradok a dupla szűrt vízen. ION cserélt vízzel mi a helyzet?
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
MODERÁTOR
válasz Beni2360 #7216 üzenetére
dm-ben kapható desztillált víz, 5L/650ft. [link]
Kell készíteni egy pufferoldatot, de közvetlen is sózható a víz.
Keserűsót kapsz a gyógyszertárban valami 200g 300ft szóval nem egy ház ára, a másik pedig szódabikarbóna.
Különböző receptek vannak a víz "ízesítésére" mert desztvízzel nem igazán lesz jó a végeredmény.
Jellemzően 1-1,2 gramm keserűsó és 0,2-0,4 gramm szódabikarb kell 5 literbe. Századgramm pontosságú mérleg sajnos szükséges.
Molnár Attila barista videós magyarázata [link][ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Beni2360
félisten
Mit takar ez a mondat?
Nem tudok rakeresni.
"DM desztviz vegyeszkedes."[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Sped
aktív tag
Gombnyomástól érdemes mérni, úgy rémlik ez a konszenzus.
Nekem ilyen mérlegem lett, teljesen jó, még stopper is van rajta,nem kell külön méréssel vacakolni.
Nekem az ESE podokkal van bajom - legalábbis amiket eddig rendeltem - mert ott iszonyú lassú a lefolyás, sztem túl finomra vannak őrölve. Dupla presszót nem lehet belőlük csinálni. Mondjuk 7,5 grammból lehet nem is érdemes... csak úgy hozzászoktam a hosszabb kávékhoz.IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7209 üzenetére
visszább veszek a finomságból a darálón mindenképpen, azért érdekes hogy tegnap kb jó idő alatt ment át a kávé. (én az első csepp megjelenésétől a legutolsó cseppig mérem,gondolom így ajánlott)
barista mérlegre most nem tudok beruházni(majd következő hónapokban),gondolom az is több tizezer -
#28054016
törölt tag
2022 elején még be tudtam szerezni a Piccolo Italia-tól jó pár zsugorral, de most már úgy néz ki, hogy ők is elvéreztek.
Másik név alatt kikupálódtam itt korábban, ismerem a desztvizes recepteket is, meg az egyéb megfelelő vízelőállítási eszközök is rémlenek, de nekem nagyon bejött a Norda, előtte meg a Nestle Vera megfelelő verziója, azaz az in Bosco.
Nincs olyan most is kapható flakonos víz, amivel helyettesíteni tudnám a Norda-t? A topik közössége nem túrt ki valamit időközben?
Bocs, de idén nem követtem már a hsz-okat. -
RetepNyaraB
veterán
46-48mp nagyon hosszú lefolyás, hacsaknem valami világos afrikai fut. Nem véletlenül mondom a 25-30 belövését. Azért keserű és penészes, mert túloldott az ital. Mérleged van már? Anélkül sötétben tapogatás van. Fix bemenő mennyiség kell és törekvés a jó előkészítésre. Látom spriccel is rendesen; nem egyenletes az őrlemény ágy. Illetve valszeg túl finomra őrlöd és csatornásodik.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7205 üzenetére
köszönöm a tippet,be is rendeltem,avx-et ismerem,rendeltem már tőlük,egyszer fel is hívott a tulaj mikor érdeklődtem valami iránt emailben(bár ő a dedica vonalat nagyjából le is szarozta nekem,hat jó ő gondolom profi barista),úgylátszik ebben az iparban ez elfogadott,hogy utána megyunk az ugyfelnek,ez nagyon jó,napokban a Cady-s is emberke is felhivott ő mas daráló márka felé akart mindenképpen terelni,
ma is próblkoztam,erdekes ma minden 15g lassabban folyt le,első kesernyésebb lett,a második meg "penészízű"(nyilván nem csak ezt ahhoz tudnám hasonlítani)
oké ma koppra engedtem bele a daráló tartalmát,több kv ment a csészébe kb normal mennyiseg,a vége felé fel is ment a fordulatszám(ez ilyenkor nem baj? hogy a tetejet -végét- magasabb fordulattal darálja?
a kepen a mai masodik lathato ami keserű-"peneszes"lett
[kép]
48sez pedig az első mai,az is keserűbb lett de turhetőbb
[kép]
46sna és a mennyiséget mondjuk még nem állítottam be,először legyen egy optimális lefolyásidő-íz es ahhoz allitsam a lefolyó kave mennyiségét a gépen aztan ujra finomhangoljam a dolgokat vagy mi a sorrend?mert egy dolgot allitok akkor valtozik minden
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz ballinboy33 #7206 üzenetére
Tapasztalatom nincs pont ezzel az őrlővel, de természetesen az a megfelelő finomság amivel jó a lefolyás.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
ballinboy33
csendes tag
Sziasztok!
Néhány hete vettem egy Dedicat, jelenleg próbálom kitapasztalni, illetve információt gyűjteni innen-onnan. AVX kávékkal próbálkozom, inkább sötétebb pörkölésűekkel. Laica szűrt vízzel használom, illetve beszereztem egy IMS 12/14g bottomless portafiltert (disztributort, tampert is használok, egyelőre fapad módon fogpiszkálóval rögmentesítek ).
Az őrlő egy 1ZPresso JX. Az őrlő leírása szerint 8-11 fokozat az espresso, de nekem 13 alatt befullad. Csak 12g kávét teszek a karba, ennél több sokszor feltapadt a felsőszűrőre. Így a lefolyás ~25mp szokott lenni, ehhez próbálom igazítani az őrlés finomságát.
Van valakinek esetleg tapasztalata az említett őrlővel espressonál? Ne ragaszkodjak annyira az “ajánlott” beállításhoz, jobb irányadó az idő/mennyiség? (Mondjuk manuális vízmennyiség szabályzással valószínű átmenne a pogácsán a víz, csak túl sokáig tartana) -
RetepNyaraB
veterán
Agyári műanyag nem jó semmire, még egyszer írom. Spórolós méret, eltorzul 100 kv után és felkunkorodik a talpa, egyenetlen fos. Vaterán meg fene tudja mit kapsz. Avx legolcsóbb verzió. Ha nem jön be visszaküldöd. A 3 tized mm majdnem biztosan nem számít semmit. Én az 58-as VST kosárhoz 58,6-os tampert használok.
Sajnos egy igazán jó tamper ennél jelentősen drágább. Pl. nincs lecsapva az éle, mint az olcsók esetében. De a műanyagnál bármi jobb.sz.zs.@ azt állította van neki, bár nem láttam saját szemmel.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #7197 üzenetére
köszönöm,és köszönöm mindenkinek a segítséget bebizonyosodott újfent hogy a ph-n ez is szuper közösség pont mint a többi topic amerre megfordulok itt!
rendben holnapra keszitek képet videót ,legalább latni fogjatok a hibakat is amiket vétek 🙂
kulonben meg a főzőhöz adott gyári tampert a portafilterbe használom akkor nem tölti ki teljesen ha egyik oldalhoz nyomom akkor masik oldalt lesz kis rés,rámértem és igen 50mm márha jó a tolómérőm..(extol) vagy ez simán lehet? de akkor ami tampert 51mm néven árulnak akkor az gondolom Méret pontos lesz?
ezt a tampert néztem ki ,vagy ennyiért (ill olcsóbban) van jobb?[link]
kép alapján ahogy nézem ez aliexpresses viszont onnan drágább lenne ugyanez
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #7202 üzenetére
Van eszterga gépe?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
iatti
aktív tag