Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#15151) haly válasza Sweet Lou 6 (#15149) üzenetére


haly
őstag

LinkedIn-nek ne higgy, hogy hány ember jelentkezik a pozícióra.
Anno mikor az pozíciómra jelentkeztem, 100+ embert írt. Utólag körbe kérdeztem és a közelébe sincs a valóságnak.
3-man vagy 4-en jutottunk el interview-ig. Én nem akarom elhinni, hogy a HR 90+ embert kidob még az első kör előtt.
Valamint egy előadáson mondták, hogy átlagosan hányan jelentkeznek és ott is nevetségesen alacsony számot hallottam.

Szóval LinkedIn szerintem nem valós számot ír.

[ Szerkesztve ]

(#15152) FLx válasza haly (#15151) üzenetére


FLx
addikt

Linkedin azokat is mutatja akik Indiabol random ranyomnak minden allasra. :)

(#15153) Sweet Lou 6 válasza haly (#15151) üzenetére


Sweet Lou 6
addikt

én is körbekérdeztem a két helyen, nekem pedig megerősítette a hr a nagyszámú jelentkezőt :F
szerintem azoknál a hirdetéseknél, ahol linkedin-en keresztül tudsz rögtön csatolt CV-vel jelentkezni (azt hiszem "Easy Apply"), valószínűleg valós a statisztika, míg azoknál, ahol csak rányomsz, hogy Apply majd átdob a cég saját oldalára, ott lehetnek különbségek.

sweetlou6.wordpress.com

(#15154) DanielLong válasza kexksz (#15150) üzenetére


DanielLong
senior tag

Nem kötekedés, de ha az ország 90%-a még nem középosztály, akkor a maradék 10%-on osztozik a közép és a felső? Lehet folyamatban a nyugatot irigyelni, de azért a helyi valósághoz viszonyítsunk. Az ember benyomását alapvetően a környezete határozza meg. Lehetünk mindig boldogtalanok, mert Svájcban 16 órában egy virágboltos is többet keres, de itthon, főleg vidéken 2x600k nettóval kiskirály vagy. Lehet, hogy nem veszel évente új autót, de 5 évente már tudsz, még ha nem is M-s BMW lesz belőle.

Itt Ausztriában is a környezetemben hiába keresnek az átlagos népek majdnem nettó 1 misit, senkin sem látom az elégedettséget, mindenki a saját szintjén "szenved" és kinevetne, ha azt mondanám, hogy ő gazdag. A korunk médiája nagyon jól elültette mindenkiben a frusztráltságot, hogy semennyi pénz sem elég, de költsél jó sokat felesleges árukra és szolgáltatásokra, menj drága nyaralásra és stb. Az emberek nagy része sajnos nincs azon a tudat szinten, hogy el tudjon vonatkoztatni a képébe tolt reklámoktól és instagram posztoktól. Nettó 100k felett mindenki pont ugyanannyira nem érzi jól magát kb.

Na filozofálgatás off. :)

(#15155) haly válasza Sweet Lou 6 (#15153) üzenetére


haly
őstag

Ez sima, nem Easy-Apply volt.
És valóban, Easy-Apply-nál sokkal nagyobb a jelentkezők száma általában.

(#15156) DopeBob válasza DanielLong (#15154) üzenetére


DopeBob
addikt

Ez csak azon múlik, hogy definiálod a középosztályt. Nem hiszem, hogy létezik rá pontos definíció. Ha csak simán % alapján valahova besorolod, azért az minden lesz csak jó nem.

Ha végiggondolod, hogy Te mit tekintesz középosztálynak, és ahhoz milyen jövedelem kell, akkor simán valahol a felső 90%-ban van.

MZ/X

(#15157) kexksz válasza DanielLong (#15154) üzenetére


kexksz
addikt

"Nem kötekedés, de ha az ország 90%-a még nem középosztály, akkor a maradék 10%-on osztozik a közép és a felső?"

Igen. Ez attol fugg, hogyan ertelmezzuk a kozeposztaly fogalmat, de a kozeposztaly nem az atlag/median keresokbol all, s egyre csokken. Szerintem mondjuk egy kozeposztalybeli csaladnak legyen egy kerteshaza, 2 uj autoja, maganegeszsegugye, penze evi 1-2 het nyaralasra, megtakaritasa arra, hogy a gyerekei a legjobb oktatast kaphassak, stb. Ez Magyarorszagon szerintem nagysagrendileg nem tobb az emberek 10%-anal. Es ezek nem fenyuzo, irrealis dolgok, szo sincs sportkocsikrol vagy tengerparti villakrol.

Amit a masodik bekezdesben irtal abban teljesen igazad van, mindenki a sajat szintjen nyomorog, mert csak azt latja, hogy mivel lehetne jobb.

[ Szerkesztve ]

(#15158) Revolit válasza kexksz (#15157) üzenetére


Revolit
senior tag

Akar meg is emlitheted, hogy ez a Kiszamolo definicioja :P

(#15159) Kukipapa_rr válasza DanielLong (#15154) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"ha az ország 90%-a még nem középosztály, akkor a maradék 10%-on osztozik a közép és a felső?"

Az én értelmezésemben (is) a középosztály a vagyoni helyzetre vonatkozik, nem a lakosság medián életszínvonalára. Röviden: középosztály az, aki még nem gazdag (saját definícióban: tőkejövedelemből is megél az általa megkívánt színvonalon), de többé-kevésbé független és nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe könnyen (akár 1-2 évig elvan bevétel nélkül), ugyanakkor az életszínvonalának fenntartása folyamatos jövedelmet igényel.

Bővebben itt.

A mondandód többi részével egyetértek.

(#15160) OPiiPO válasza FLx (#15115) üzenetére


OPiiPO
addikt

+vzozo - egészen jól leírtátok a helyzetet :R

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#15161) Goose-T válasza DanielLong (#15154) üzenetére


Goose-T
veterán

A fejlett országok (USA, Németország, Japán, Dél-Korea, UK stb.) középosztályára szoktak ilyenkor gondolni. Magyarország fejlődő ország, ezért más az eloszlás.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#15162) djgeg válasza kexksz (#15157) üzenetére


djgeg
őstag

"egy kozeposztalybeli csaladnak legyen egy kerteshaza, 2 uj autoja, maganegeszsegugye, penze evi 1-2 het nyaralasra, megtakaritasa arra, hogy a gyerekei a legjobb oktatast kaphassak, stb."
Már no offense, de ha szerinted ez középosztály "ITTHON"? El vagy tájolva. Persze kinek mi a "legjobb oktatás" pl. Tudok k jó iskolát(általános-közép) is itthon évi 4 milla/gyerek. Sokak szerint ez a legjobb, akkor most ez középosztály?

A közép osztály nem általnosítható fogalom, a besorálshoz tartozó kereset/vagyon/stb pont országonként változik és amit te említesz az idehaza egy felső osztály alja, nem pedig középosztály, de persze jó lenne, ha nem így lenne, de sajnos így van.

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#15163) FLx válasza djgeg (#15162) üzenetére


FLx
addikt

Ajanlom ennek a videonak az elso par percet a kozeposztaly egy lehetseges definiciojarol meg a 90-es evek elejerol.

https://youtu.be/nxhqWEbfBeI?t=98

(#15164) kexksz válasza djgeg (#15162) üzenetére


kexksz
addikt

Az en ertelmezesemben attol, hogy mindenki szegeny, nem lesz magikusan a kevesbe szegenybol gazdag. Egyebkent pedig en is epp ezt irtam, Magyarorszagon ez a reteg marginalis.

[ Szerkesztve ]

(#15165) Resike válasza htomi85 (#15145) üzenetére


Resike
tag

Ja értem tehát csak a te dumáid felelnek meg a normának.

(#15166) haly válasza Resike (#15165) üzenetére


haly
őstag

(Ezt már megszokhattad volna tőle...)

Egyébként 23 évesen elég szomorú ezt olvasni, hogy ilyen szinten általánosítotok.

(#15167) FLx válasza haly (#15166) üzenetére


FLx
addikt

Nezd, nem a levegobe beszelunk. Sokat interjuztattam az elmult par evben, sok ismerosom van kisebb es nagyobb cegeknel is, menedzserek es szakik is. Nagyon keves olyan fiatal van a piacon, akit kepezni lehetne, van elhivatottsaga, erdeklodese, alazata a munkahoz es nem akar a nulla tudasara brutto 1 millat kerni egyetem utani heten es/vagy nem akar mindenkinek a fonoke lenni azonnal. Azt mondjuk elmondom, hogy 10 eve sem volt jobb a helyzet, akkor sem volt hasznalhato a fiatalok 90%-a. Kivetel szerencsere mindig akad, a problema az, hogy ezzel a nagyon keves kivetellel nem lehet IT csapatokat epiteni a jovoben, kicsi a szamossag. Marad az, hogy 60 evesen is a mostani generacio fog mindenhol dolgozni, meg az alacsonyabb szintu technikai munkakorokben is. Ha te nem tartozol az emlitett fiatalok csoportjahoz, annak csak orulhetsz, mert mindig lesz munkad.

ps. Aztan a masik oldalon is van mit kritizalni, a segguket vedo, ezer eves elavult tudassal operalo, allami/felallami, sufni kkv. cegeknel dolgozo IT mekkmesterek retege is eleg szeles am. :) Ezzel is van megoldando feladat.

[ Szerkesztve ]

(#15168) FLx válasza FLx (#15167) üzenetére


FLx
addikt

Egyebkent nem tudom a tobbiek mikent latjak, de szerintem nagyon nincs meg a fejekben, hogy milyen tudas szukseges egy jo IT-s embernek, mit erdemes mostanaban tanulni, hogy erdemes karriert epiteni, mik a lehetosegek, mikent lehet megszerezni a tudast, hogy tudjak eladni magukat es stb. Es nem csak a fiatalok fejeben nincs ez meg, az idosebbeknel ugyanezt latom. Pl. szinte nulla ember ismeri fel, hogy a jovoben esetleg teljesen mas munkat kell vegeznie, a jelenlegi szerepkorok eltunhetnek, erdemes/muszaj lenne valtani mas iranyba es egyebek. Azt gondoljak, hogy az IT vilaga statikus, egyszer megtanult valamit es jovan az ugy, nincs messze a nyugdij.

(#15169) azbest válasza FLx (#15168) üzenetére


azbest
félisten

Picit lehet inkább túlzó az elvárás. Ahogy a mindenhez is értsen, mindent megtanuljon, mindenben tapasztalata legyen álláshirdetéseknél.

A legtöbb feladat pedig favágás jellegű, ahová nem géniuszok kellenek, hanem megfelelő számú ember és pár jó vezető, aki megszervezi a feladatok elvégzését. Ez általában errefelé a megfelelő számnál már sántít és sokszor a jó vezető is hiányzik. Helyette önmagát managelő, mindenes zseniket szeretnének, aki csak úgy hozza a pénzt, de egyébként neki nincs nagy igénye, hanem elhivatottságból és hobbiból dolgozin 24/7.

Nemzetközi csapatban a megfelelési kényszeres magyarok szoktak kéretlenül túlórázni és szervezkedni a managerek megkerülésével. Miközben más részről pedig a saját hatékonyságukat gáncsolják el mindenféle szakmainak nevezett elv szerint, ami nem illik bele a céges kultúrába. És a nagyon termelékeny nyugatiak dolgoznak 5 órát a 8ból. Utolsóként érkezve, legtovább ebédelve, leghamarabb billentyűzetet eldobva. Nem stresszelnek és idegelik egymást, mint a magyarok. Ha nem elég gyorsak, vesznek fel még embert :)

Meg sok kis cég valami elit prémium szintnek hiszi magát, közben pedig valójában a 10x akkora létszámú fafejű indiai brigád a versenytársa. Minőségben is.

[ Szerkesztve ]

(#15170) Sempronius89 válasza FLx (#15167) üzenetére


Sempronius89
tag

Laikus vagyok IT területen, de a mondandód csak "a régen minden jobb volt" öregek által hangoztatott mantra bővebb kifejtésének tűnik.

Egyébként ha interjúkra eljutnak hozzátok a teljesen vakond emberek is akkor el kellene gondolkozni azon, hogy mit csinál a HR a cégeteknél. Ahol az alap előszűrések nem mennek ott nagyon nagy baj van. Ha nincs alkalmas jelölt mondja azt, hogy nincs alkalmas jelölt és legalább a manager és a senior nem csesz el 5-6* 1 órát a hasznos munkaidejéből eleve alkalmatlan emberek interjúztatására.

(#15171) Mercutio_ válasza gerii (#15144) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az elég fura, mivel a 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet 1. sz. mell. táblázatának fejléce elég egyértelműen fogalmaz, de a 266/2013. (VII. 11.) 9. § is, bááár a kamarákban azért vannak érdekes arcok :D

FLx: Engem kimondottan érdekelne egy ilyen témájú szösszenet :K vagy pl., hogy egy pályaelhagyó* gyengeáramú villamosmérnök ha a fejébe veszi 40+ évesen, hogy váltana merre indulhatna el, (másoddiplomás képzés?, webes anyagok?, hogy dönti el mi a jó és mi felesleges időpocsékolás, mit mi után érdemes tanulni, hogy épülnek egymásra, 15 év kihagyás után matekra rá kell-e feküdni, ha igen mely részekre, stb.) egyáltalán van-e értelme komolyabb váltásnak, vagy max. kapcsolódó területeken nézzen körbe, etc.

* rögtön a diploma után, tehát nincs gyakorlata

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#15172) gygabor88 válasza Sempronius89 (#15170) üzenetére


gygabor88
tag

A HR azon része, amelyik az emberek felvételével foglalkozik, a fizetésük majdnem felét abból a fejpénzből kapja, amit a sikeresen megtalált és felvett jelöltek után adnak extraként. Tehát olyan soha nincs, hogy valaki nem jut át a HR-en. Kivéve ha baltával fenyegetőzik. Bár valószínűleg akkor is továbbengedik, hátha átcsúszik a szakmai körön.

[ Szerkesztve ]

(#15173) Sempronius89 válasza gygabor88 (#15172) üzenetére


Sempronius89
tag

Látod ez egy alapvető szervezeti működéi hiba aminek a megváltoztatásával hosszú távon mérhető összeget tudna spórolni a vállalat.

(#15174) gygabor88 válasza Sempronius89 (#15173) üzenetére


gygabor88
tag

Hát ez van. De legalább rá vannak pörögve a toborzásra. Itt dolgozok már pár éve és majdnem minden évben ír linkedinen valamelyik HR-es, hogy nem akarok-e itt dolgozni. Illetve az egyik kolléga végzettség szerint építészmérnök. Őt úgy vadászták le, hogy architectnek hirdette magát linkedinen, nálunk meg pont software architectet kerestek és ráírtak a HR-ről. Poénból eljött interjúra és át is jutott a HR-en. Mondjuk csak kezdő fejlesztőnek vették fel végül. Egyébként jó fejlesztő lett.

[ Szerkesztve ]

(#15175) Kukipapa_rr válasza Sempronius89 (#15170) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"a mondandód csak "a régen minden jobb volt" öregek által hangoztatott mantra bővebb kifejtésének tűnik"

Én IT területen vagyok, és pontosan így érzem én is. Szerintem az öregedés első jele, ha valaki elkezdi a "mai fiatalok" szöveget. :)

Mindenütt vannak nagyon okos kollégák és léhűtők is, nem lehet általánosítani. Mindig így volt, mindig így lesz.

(#15176) Hannibhál válasza Kukipapa_rr (#15175) üzenetére


Hannibhál
őstag

Én a mérnöki létbe annyit vettem észre (ha nem gond hogy közbeokoskodom, nyilván IT-ba valószínűleg máshogy van), hogy 2 év után majd olyan tudást vártak el tőlem, ami 10+ éves tapasztalattal rendelkező kollégáknak van és le voltam nézve ha esetleg mertem kérdezni általuk nyilvánvalónak tartott dolgokat. De ez főleg a kisebb cégnél volt így, a nagyobb folyóról elnevezett cégnél inkább az volt hogy jól van az úgy, meg így szoktuk csinálni, egy ember volt aki el is magyarázta, hogy mit miért úgy csinál, többi helyen szokás volt. A mostani helyemen van VÉGRE az a hozzáállás, hogy nem tudhatok mindent, ezért ha kérdezek igyekeznek tanítani s nem néznek egy alkalmatlan fiatalnak s én sem érzem gáznak ha kérdezek és a feladatoknál sem érzem, hogy egyedül vagyok hagyva, hanem a hátam mögött ott a felettesem.
Biztos vannak alkalmatlan fiatalok, de szerintem generációnként az arányok nem változnak nagyon, legalábbis a környezetemben én ezt látom, 1000-2000 emberre meg nem látok rá. Olyat láttam már hogy valaki 16 éve a cégnél van s csak ő tudta a termelőgépek programozását, s senkinek sem tanította meg nem véletlenül volt ő a termelésvezető :D
Bocsi a közbekommentért :R

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#15177) layerke válasza Hannibhál (#15176) üzenetére


layerke
aktív tag

Engem nagyon érdekel melyik cégnél támogatnak ennyire a mindennapokban, mert irigy lettem most. Jöhet privibe is, köszönöm! :)

(#15178) Hannibhál válasza layerke (#15177) üzenetére


Hannibhál
őstag

Na na :) 1,5 hónapja vagyok itt, még igen korai lenne annyira túldicsérni, de az eddigi melóhelyeim közül itt a legnormálisabb a feletteseim részéről a hozzáállás. De most eléggé nyugis időszak van, szóval a feketeleves még ezután jön(aka a stresszidőszak :D)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#15179) htomi85 válasza vzozo (#15148) üzenetére


htomi85
tag

Olvasom itt amiket írsz, és tényleg a régenmindenjobbvolt árad belőle. Másoktól is ezt hallom és ami durva, hogy harmincasoktól is.

Sok dolog eszembe jutott de ami a legfontosabb: akiket te keresel, azok a szintű emberek ma már nem mennek el alkalmazottnak szaréhúgyér.
Mennyiért is kerestek? Nettó 600? Ennyit keres a nyaralószomszédunk aki kétkezi munkás. Kerítésfestő.
Miért gondolja azt bárki, hogy duplázódó lakásárakhoz nem jár duplázódó bér? Valahol lesz tradeoff és ez a minőség lesz.
Nem véletlen hogy a nyugati demokráciák keletről szívják a munkaerőt meg kiszerveznek.

Másrészt a világ olyan mértékben gyorsult fel hogy az iskola szinte semmit sem ér, a szelektáláson kívül. Viszont mind azt hirdeti magarol ha nála végzel akkor te leszel a király.

Harmadrészt egy ember pótlása mindig kurva nehéz, mert minden cég és minden pozi egyedi. Mentoring persze nincs, hiszen a mai fiatalok úgyis dobbantanak 2 év múlva.

(#15180) OPiiPO válasza htomi85 (#15179) üzenetére


OPiiPO
addikt

Számomra teljesen mindegy hogy alkalmazottnak vesszük fel vagy szerződéssel dolgozik, nem teszünk jelentős különbséget - amit FLx leírt az (#15167)-ban egyaránt érvényes mindkettőre. Egyébként az általam ismert legjobb szakemberek egy tetemes része alkalmazottként dolgozik és esze ágában sincs contractori pozira váltani (igaz nem is nettó 600-ért verik a billentyűzetet)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#15181) FLx válasza Sempronius89 (#15170) üzenetére


FLx
addikt

Ahogy irtam, 10 eve uez volt, tehat akkor sem volt egy fokkal sem jobb a helyzet. Ennek kovetkezteben jutottunk oda, ahol a part szakad. Nincs utanpotlas. Es ha hosszutavon a cegek akarnak meg IT-ban munkaerot, akkor tenni kell valamit, hogy megis legyen. A mostani generaciotol nem varhato el, hogy meg nyugdij mellett is ok csinaljanak meg minden munkat, mert mas nem lesz. Szerinted miert kepeznek minden bokorban minden ketkezi munkasbol IT fejlesztot, meg uzemeltetot meg barmi mast? Mert nincs mas.

(#15182) azbest válasza htomi85 (#15179) üzenetére


azbest
félisten

Még egy dolog jutott eszembe ezekről:
10 évente megtöbbszöröződik a tudás. A technológiák, lehetőségek száma. Új területek jönnek létre, amelyek nem voltak korábban.

Ez az oktatásnál is meglátszik. Nem lehet mindent ugyanannyi idő alatt megtanulni. A hőstörténet nagyjainak ismerete ma már semmire sem lenne elég. Aki egy területet végig vitt a fejlődéssel együtt, persze több évtized alatt jól elsajátította és fokozatosan kellett megismerje.

Ahol meg tényleg különleges specialisták kellenek, ott a cégek versenyeznek az emberért.

(#15180) OPiiPO
teljes költségileg nem tesztek különbséget vagy bruttó alkalmazott és számlázó vállalkozó kap azonos összeget. Mert utóbbi esetben nem csoda, hogy alkalmazottakkal találkozol csak :)
Meg persze, van egy szint ami felett már nem rágja a fülét a házastárs, hogy teperjen jobban.

[ Szerkesztve ]

(#15183) FLx válasza Kukipapa_rr (#15175) üzenetére


FLx
addikt

Felolem lehetnek mai fiatalok, tegnapiak, holnapiak, nem banom. Leirtam amit latok a munkaeropiacon, cafoljatok meg, ha nalatok mas kep rajzolodik ki. Orulnek, ha csak az altalam kapott informaciok helytelenek es amugy tok jo a helyzet. :)

(#15184) Sempronius89 válasza FLx (#15181) üzenetére


Sempronius89
tag

Szerintem azért képeznek annyi IT fejlesztőt minden bokorban amiért 50 éve bányászokat képeztek a Mecsekben, mert változik a világ és most arra van igény. Valószínű egy ideig ez még fokozódni is tud aztán ki tudja, hogy mi lesz.

(#15185) Drizzt válasza FLx (#15181) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Hát ez így van. Viszont pont ebből is ered a jó fizetés a jó embereknek. Mert abból marha kevés van. Ha valaki jó akar lenni, s az is akar maradni, szerintem szoftverfejlesztésben alap a napi 12 óra. De ezalatt nem a munkaidőt értem, hanem a szoftverfejlesztői tudással töltött teljes időt. Hétvégét nem beleértve. Tök mindegy a munkádat, vagy mást csinálsz-e, de valamit kell, különben lemaradsz. Én most pl. a könyveket pótolom, amiket lehet már korábban kellett volna(refactoring, clean code, code complete, etc). Néha meg Udemy trainingek. Néha sima online tutorialok. Néha konkrét technológiákba deep dive.

I am having fun staying poor.

(#15186) FLx válasza Drizzt (#15185) üzenetére


FLx
addikt

Ez tokeletesen igy van, ahogy mondod. Es pont ezt az extrat nem akarjak nagyon sokan beletenni. Ezert tu a szenakazalban egy jo ember. Nyilvan mindenkinek sajat preferencia, hogy mennyit szan munkara es mennyit masra, csak akkor olyan igenyekkel is kell fellepni, amennyit mi raktunk a dologba.

12 ora alatt nekem se jon ki a napi melo, bar sokszor a hetvegen is uez van.

[ Szerkesztve ]

(#15187) htomi85 válasza Drizzt (#15185) üzenetére


htomi85
tag

Heti 60 órával sem jutsz sehova. És még életed sincs.
A föld népessége exponenciális ütemben növekedik, ma már 7,7 milliárdan vagyunk.
Mit jelent ez? A tőkés számára növekvő piacot, a munkás számára növekvő konkurenciát. A profitok felfele mennek a bérek pedig messze leszakadva. Szerintetek miért mindenhol a populisták és a nacionalisták törnek előre?
Nem éri meg dolgozni egész egyszerűen.
Úgyis lesz egy indiai akinek mégannyira nincs élete és feleannyiért fog dolgozni.

(#15188) D@ve89


D@ve89
tag

"szerintem szoftverfejlesztésben alap a napi 12 óra ... a szoftverfejlesztői tudással töltött teljes időt"

"12 ora alatt nekem se jon ki a napi melo, bar sokszor a hetvegen is uez van"

Ja mostmár értem, hogy milyen, jól képzett, normális munkaerőt nem találtok sehol. :)

(#15189) Sempronius89 válasza FLx (#15186) üzenetére


Sempronius89
tag

Vannak ilyen munka buzik csak nektek kell felhajtani a végzős gimisek/első éves egyetemisták között.

Mondjuk egy megbízható gyakornotok bejár órákra, ismerkedik az arcokkal aztán ajánl, vagy csak jó kapcsolatot építetek ki az oktatókkal és ők ajánlanak stb.

(#15190) OPiiPO válasza azbest (#15182) üzenetére


OPiiPO
addikt

A minőségi elvárások hasonlóak, de nyilvánvalóan egy 6 hónapos projectre felvett contractor napidíja többszöröse az állandóra felvett kollégának. Azt nem írtam hogy csak alkalmazottakkal találkozom, általában fele-fele egy project megoszlása.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#15191) Drizzt válasza htomi85 (#15187) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Heti 60 órával sem jutsz sehova. És még életed sincs."

Egyik része sem igaz. Elégedett vagyok azzal, ahova idáig jutottam, s így is marad arra idő, amire akarom. Szerencsére nem úgy érzem amikor munkaidőn kívül képzem magam, mintha dolgoznék, hanem hogy érdekes dolgokkal foglalkozok. És azt nem véletlenül említettem, hogy hétvégén nem melózok soha. Az az az idő, amire nekem szükségem van. Kirándulni, szórakozni, egyebek. Igazából sokkal nagyobb baj, hogy a programozók jelentős része igazából még a napi 8 óra közelét sem igazán dolgozza le. De biztos vannak helyek ahol nem ez a jellemző. Én sajnos sok ilyet látok.

"Úgyis lesz egy indiai akinek mégannyira nincs élete és feleannyiért fog dolgozni."
Aki ilyen paraméterekkel rendelkezik az vagy Indiában él mint Marci hevesen, vagy már rég Németországban, vagy USA-ban teszi ugyanezt. Én személy szerint nem érzem azt, hogy érdemes lenne bármilyen másik országba költöznöm. Kivéve persze ha nem csak anyagi szempontokat veszek figyelembe. Akkor szívesen laknék egy olyan helyen, mint Kanada pl.

I am having fun staying poor.

(#15192) htomi85 válasza Drizzt (#15191) üzenetére


htomi85
tag

Szerintem te az a típusú ember vagy, aki elsősorban a tudás megszerzése motivál.
A hierarchiában betöltött helyed, a fizetésed másodlagos számodra.
Épp ezért az a megállapításod hogy elégedett vagy azzal ahova jutottál, nem kicsit szubjektív.

Aki sokat dolgozik azt kihasználják. A hierarchiában az jut előre, aki kihasznál másokat.
Másképp: ha a főnök előléptetne egy jó igavonót, azzal csak magának csinálna problémát.

(#15193) Drizzt válasza htomi85 (#15192) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Aki sokat dolgozik azt kihasználják. A hierarchiában az jut előre, aki kihasznál másokat.
Másképp: ha a főnök előléptetne egy jó igavonót, azzal csak magának csinálna problémát."

Egy rossz munkahelyet tökéletesen leír ez a mentalitás. Aláírom, hogy van sok ilyen, de az ilyen helyekről gyorsan el kell menni egy olyanra, ahol tényleg komolyan gondolják a meritokráciát. És az olyan helyeken a tudás, a hierarchiában eltöltött hely és a fizetés nagyjából kéz a kézben fog járni. Ha nem törekednek erre, akkor előbb-utóbb úgyis elvesztik a tehetségeket és a már jól teljesítőket. Persze hiba mindenhol van a gépezetben, de nem mindegy, hogy mekkora.

Viszont amúgy nagyon érdekes, hogy voltam már olyan helyen is, ahol gyakorlatilag elvárták, hogy napi 10 órát dolgozz, leggyakrabban hétvégén is, meg olyan helyen is, ahol gyakorlatilag tiltják a 8+ óra munkát. Szerintem az ideális valahol a kettő között van. Nem várják el a pluszt, de ha van pluszra igénye az embernek, azt engedik és pozitívan állnak hozzá.

I am having fun staying poor.

(#15194) Madwe válasza htomi85 (#15192) üzenetére


Madwe
nagyúr

Szerintem rengeteg olyan itban dolgozó ember van, akinek ez (is) a hobbija, s a munkán túl szórakozásból képezi magát, mert élvezi. Sőt. Igazán releváns és versenyképes csak így tud lenni valaki! Rengeteg olyan ember van aki csak pénzért jön erre a pályára, s ha esetleg még tesz is bele plusz erőfeszítéseket a meló vége után is, már eleve hátrányból indul (bár jobb esetben legalább az agya úgy működik, h feküdjön neki a pálya).

ahogy azt is gondolom, h egy bozonyos tudásszint felett (ami nem olyan vészesen magas) ha olyan helyre kerül, ahol kihasználják s nem megbecsülik, jutalmazzák ezt a lelkesedést s tudást, percek alatt válogat olyan helyek között, ahol ez nem így lesz, mert bizony van olyan is, ahol ha nagy tudás melett megbízhatóan s jól dolgozol, azt értékelik fizetésben, részvényopciókban, szabadidőben stb.

egyébként igen, igazad van abban amit mondasz, beteg a piacgazdaság s egyre betegebb, a tőkejövedelemből egyre jobb élni munkából pedig egyre rosszabb. Csakhogy a tőkejövedelemhez tőke is kell ám :) amit felhalmozni jelenleg leginkább munkával lehet, azért netto millió feletti kétkeresős jövedelemből évi 5-6 milliót félre lehet tenni könnyen, amit legalább inflációtartó lelötésekben (jelenleg pmák s társai kb) pár év alatt egész jó kis tőkét fel lehet halmozni (vagy elverni jobb lakásra/kocsira persze) de rendes tőkejövedelmet helfalmozni, amiből meg is lehetne élni ma már kb lehetetlen a nulláról, s egyre nehezbb lesz.

[ Szerkesztve ]

(#15195) Apollo17hu válasza Drizzt (#15193) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Szerintem az ideális valahol a kettő között van. Nem várják el a pluszt, de ha van pluszra igénye az embernek, azt engedik és pozitívan állnak hozzá.

Ehhez egy személyes tapasztalat (nem IT): kollégák hét közben ímmel-ámmal dolgozgatnak, hol később érkeznek, hol korábban lépnek, napközben az egyórás ebédidő mellé 40 perces kávészünet, büfézgetés / cigizés stb. társul, aztán péntek délután pirospozsgás arccal bejelentik a vezetőnek, hogy a heti munkát ugyan nem tudták befutni, de szívesen befejezik hétvégén. Duplapénzért. Főni meg aláír nekik bármit bemondásra. Tudom, ez is egy véglet, de annak, aki határidőre szállítja, amit elvállalt, baromi frusztráló.

(#15196) emvy válasza htomi85 (#15192) üzenetére


emvy
nagyúr

'Épp ezért az a megállapításod hogy elégedett vagy azzal ahova jutottál, nem kicsit szubjektív.'

Hogy a fenébe ne lenne szubjektív az elégedettség?

while (!sleep) sheep++;

(#15197) headhunter válasza azbest (#15169) üzenetére


headhunter
addikt

"...Nemzetközi csapatban a megfelelési kényszeres magyarok szoktak kéretlenül túlórázni és szervezkedni a managerek megkerülésével. Miközben más részről pedig a saját hatékonyságukat gáncsolják el mindenféle szakmainak nevezett elv szerint, ami nem illik bele a céges kultúrába. És a nagyon termelékeny nyugatiak dolgoznak 5 órát a 8ból. Utolsóként érkezve, legtovább ebédelve, leghamarabb billentyűzetet eldobva. Nem stresszelnek és idegelik egymást, mint a magyarok. Ha nem elég gyorsak, vesznek fel még embert :)..."
.
.
.
"...Angol kollegahoz odamentem, hogy kulturalis jellegu segitseg kene, elmondom a storyt es nez. Hogy nekem mi ezzel a problemam, hat lejart a munkaideje. :Y " (#8973) opr...

(#15198) inferno88


inferno88
őstag

(#15199) Goose-T válasza inferno88 (#15198) üzenetére


Goose-T
veterán

A Codecoolhoz kell menni. Ott nem kell kifizetni a képzést, ha fél éven belül nem találnak neked állást.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#15200) FLx válasza inferno88 (#15198) üzenetére


FLx
addikt

Milyen meglepo, ja nem. :DDD

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.