Új hozzászólás Aktív témák

• Vision

veterán

válasz djgeg #13750 üzenetére

Ok, akkor taxatíven menjünk végig azon, amit írtál.

Az egész kata lényege (előnye), hogy AAM (Alanyi adó mentes)-en (0% ÁFA-s számla) 12.000.000 Ft os évi kereted lehet ami után csak a fix 25-50-75 e Ft havi adó és az évi iparűzési adót (akár csak 2x25.000 / év ) kell fizetni.
    Így nincs áfa és nincs mit visszaigényelni/be se fizetni se.

Nem, nem az a KATA lényege. A KATA-nak ilyen értelemben semmi köze az AAM-hez. Bármely vállalkozó adóalany lehet AAM, amennyiben teljesíti a szükséges feltételeket.

Ha ÁFA-s akarsz lenni arra is van mód akár rögtön is de nem éri meg (40% kos adó STB). Lehet azt is, hogy AAM keretet kimeríted és utána átcsúszol ÁFA körbe AAM ből, ilyenkor 40% kos adó az AAM kereten felülire viszont kövi évben csak ÁFA-s lehetsz...

Hogy jön az ÁFA választáshoz a 40%-os adó? Ha én ÁFÁ-s vagyok, de nem lépem át a KATA (!!!) bevételi határát, akkor nem kell 40% adót fizetnem!

Elvileg ha ÁFA-s vagy akkor igényelhetsz vissza is (vagy inkább nem fizeted be az ÁFA-t a bevételekből) (életemben nem hallatom olyan katásról aki ÁFA-s lenne... Mivel nem is éri meg úgy... akkor már gyakorlatilag kisebb adóteherrel veszed ki egy KFT-ből)

Mi van? Mi köze az ÁFÁ-nak a társasági adóhoz/KATA-hoz? Különböző adónemeket mosol össze. Minden esetben nettó bevétellel kell kalkulálnod, abból számítod az adód alapját. Az ÁFÁ-t az államnak kell befizetned!

És jó reggelt kívánok, én például ÁFA körös KATA-s vállalkozó vagyok. Az éves bevételem nem éri el a NETTÓ 12 milliót, szépen számlázom a nettó+ÁFA összegeket a megbízó vállalkozásnak, és mindenki boldog. Kérlek, hogy magyarázd el, én miért járok rosszabbul ezzel, mintha AAM lennék!

Tehát KATA, 12.000.000 Ft-ig AAM ben és ha ennél többet keresel akkor alapíts egy KFT-t és told bele a többletet és így költségezhetsz is majd.

Nem ennyire egyszerű. A vállalkozási formának ehhez semmi köze. Egyéni vállalkozóként is adózhatsz vállalkozói jövedelem szerint, lásd: [link]

Ha sok a költséged stb akár autó akár eszközök akkor egy KFT mindenképpen előnyös...

Nem igaz. Lásd: fentebb.

...viszont ha nem és elég a 12.000.000 Ft os keret akkor nem éri meg évi egy két eszköz beszerzésre ÁFA-s katásnak lenni vagy KFT-t alapítani.

Összefoglalva: tételesen nem igaz, amit állítasz. Az ÁFÁ-nak általánosan semmi köze a vállalkozói bevételhez, nem értelmezhető a "nem éri meg" kifejezés. A KFT alapítást már megbeszéltük, tökéletesen irreleváns.

Értem én, hogy az egyik adózási mód a másik vállalkozási forma, de arról beszéltem, hogy mikor éri meg

Az a baj, hogy amit leírtál, az nettó hülyeség. :P

Akkor elmondanám, hogy miről van szó, csak hogy valami értelmes is elhangozzon:

ÁFA

Az ÁFA hozzáadott érték adó. Leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy ÁFA körös vállalkozások közötti számlázás esetén nem jár versenyhátránnyal az, hogy ÁFÁ-s számlát állítasz ki, hiszen a befogadó vállalat leírhatja azt (visszaigényelheti).
    Amennyiben magánszemélyeknek számlázol (pl. fodrász vagy), abban az esetben előnyös az alanyi adómentesség választása, hiszen ilyenkor 0%-os ÁFA tartalommal számlázhatsz -> alacsonyabb áron értékesíthetsz -> versenyelőnybe kerülsz.

KATA, és társai

A KATA egy vállalkozási adózási mód. A lényege, hogy alacsony adószintet és egyszerű adminisztrációt biztosít kisvállalkozásoknak, havi NETTÓ 1 millió forint bevételig. Tehát ha ÁFÁ-s vagy, akkor 1 millió + ÁFA.
    Cserébe nem tudsz például értékcsökkenési leírást elszámolni. Ugye a KATÁ-t kisvállalkozásoknak találták ki, ahol jellemzően alacsony költségszintekkel dolgoznak, praktikusan a szolgáltató szektorra szabták az egészet.

Ha költségelni akarsz, akkor választhatod a társasági adózás szerinti adófizetést, de ez sokkal nagyobb teher, mint a KATA. Ismétlem, semmi köze ennek a vállalkozási formához. Egyéni vállalkozó is választhatja ezt az adófizetési módot.

Új hozzászólás Aktív témák