Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz DuplaZso #7041 üzenetére
Ez sajnos nem biztos.
Ha a trafó 9V-os tekercséről kapja a tápot, akkor 2003.
Viszont, mivel a 2 IC bekötése szinte teljesen azonos,
a 2030 jó eséllyel működne itt akkor is, ha eredetileg
2003-as volt a nyákon.
Csak az a fránya tápfeszültség...
A 2030 ugyanis pont a dupláját kívánja, mint a 2003.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz DuplaZso #7046 üzenetére
Szerkesztés előtt válaszoltam a hsz-edre.
Ha megsértettelek, elnézést kérek.
Amit utólag írtál, azzal teljesen egyetértek.
Azt a véleményemet viszont fenntartom, hogy az eddigi információk
alapján NEM lehet eldönteni, melyik IC volt az erősítőben.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
pc-user
senior tag
válasz DuplaZso #7061 üzenetére
Bekapcsoláskor a sötét képernyő világosabbra vált, de más egyebet nem látni rajta (csak sokadszori újraindításra). A kontakthibára már én is gondoltam. Érdekes viszont, hogy amikor éppen működik a kijelző, a le-fel mozgatásra nem megy el a kép... Vagy ettől függetlenül is lehet szó kontakthibáról?
Egyébként köszi a segítséget.
-
ABnormal
őstag
-
Szab02
aktív tag
válasz DuplaZso #7076 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget utána nézek, amit kicsit észhez térek (lehet csak két nap múlva )
Szóval sajnos még nem volt időm, épp megkeztem a 3-12 órárás éjjelemet Szóval elég hulla vagyok!"az erőlködő az antenna közepén elhelyezett, matricázott dobozkában van, ide kell felkolbászolnia a 10-20V körüli delejnek" - erre viszont tisztán emlékszem, hogy ide nem kolbászol csak 6V ami elkezd csökkeni! Viszont ami fura, hogy a "távtáplálás" máik erősítőn működött! Ha lesz időm kipróbálom fordítva is, csak ugye a szomszédot sem lehet állandóan elérni..
Jelentkezem majd, hogy mi a fejlemény, aztán kiabálok! ;)
[ Szerkesztve ]
http://www.panoramio.com/user/szab02
-
adamka16
őstag
válasz DuplaZso #7130 üzenetére
eddig ott tartok, hogy találtam egy nagy teljesítményű ellenállást ami nagyjából megfelel. persze majd később lehet változni fog ez a dolog és építek egy ilyen kis cuccot, de az is macerás, hogy ezt is hogyan hűtsem le, mivel egy teljesen különálló kis dobozban csináltam meg a holmikat amik kellenek a vízhűtéshez(relé, csatlakozások, stb.) és ezért nem akarok egy külön hűtőbordás témát csinálni vagy a házhoz elvinni azt a 2-3 szálat még, hogy rácsavarozzam a gépházra.. szóval így is nagyon kusza már, de akkor méginkább. majd ha nem lesz elég ez, akkor eszközölök valamit vagy egyszerűen rákötöm az állítható adapterem, vagy egy ilyen kis szerkezet.köszi mégegyszer
-
Hujikolp
őstag
válasz DuplaZso #7128 üzenetére
Üdv!
Nem kötözködni szeretnék ezzel a hozzászólással, csak pár kérdést szeretnék feltenni ezzel a kapcsolással kapcsolatban, amire én felfigyeltem.
1. Ha potmétert beteszi így, ahogy van a kapcsolásba, az szerintem veszélyes, mert ha elcsavarja az öt volt felé, akkor rövidre zárj azt, és így olyan, mintha ott sem lenne, ami azt eredményezné, hogy a Bázis és Emitter között 5V feszültség lenne, a tranzisztor differenciál ellenállásával, ami igen kicsi és szvsz megölné a tranzisztort. Kellene elé valami korlátozó ellenállás.
2. Nem szabad összetéveszteni a táp nulla voltját, a házzal!
A tápegység, ami benne van, kettőstáp (negatív feszültséget is előállít). A ház a földeléssel van összekötve! (zöld-sárga) Arra ne nagyon tegye rá a 12V-ot, mert nem tenne jót! (pl táp tönkremegy, jobbak lekapcsolnak) Saját tapasztalatból mondom, egyszer véletlenül a ház oldalához hozzáért a 12V, egyből meg is hülyült, szerencsére nem lett baja neki.
Minimum csillám, vagy valami hasonló szigetelés kell a fém rész és a ház közé.3. Nem biztos, hogy a kisebb feszültségen el fog indulni a venti. Lehet, hogy igényli az induláskori 12V-ot és később kevesebbel is beérni, miután felpörgött. Persze ez venti függő, ki kell próbálni, de azért megemlítem.
Ha valamiben tévednék, akárki nyugodtan szólhat, abból tanul az emberÉs még egy tapasztalat: Építkezésen szereltünk villanyt, lekapcsoltuk a csillár kapcsolóját, néztünk fázis, jó, nemvolt.
Elkezdjük lebontani a lámpát, jól is haladunk, amikor véletlenül az egyik vezeték hozzáért a sárga-zöldhöz. Bizti egyből oldott, néztünk is, hogy miért. Bizti vissza, de fázis még mindig nem volt ott. A nullán visszaszivárgott valamekkora feszültség, amihez ha hozzáértünk volna szerintem nem is vettük volna észre, de a biztosíték szekrényben volt valami elektronika szerintem, ami figyelte ezt, és ha túl nagynak ítéli meg pl 50V akkor leold.
Mivel nem csak mi dolgoztunk az épületben, így nem lehetett áramtalanítani. -
-
valory
tag
válasz DuplaZso #7151 üzenetére
hát a sz.gép táp nem jó, nem akarok a lakásban magam után cipelni 1 tápot 1 gyufás/cigisdoboznyi cucc okés, gondolom a másik elfér annyiban. Móriackaábra az jó, csak nem tudom leolvasni nem azért mert Móricka, nem értek az elektronikához, szal hülyegyerek ábra kell, mint a ventiszabályzóhoz linkelt oldalon, szájbarágósan
az IC meg nemigazán volt hogy kapjon áramot külön, mert akkor lett kipróbálva, amikor elkészült teljesen a nyák, vagyis egyszerre a másik 2vel. A lényeg, hogy volt másik és azzal műxik!
hamarosan képek a gányolós topikban
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
valory
tag
válasz DuplaZso #7154 üzenetére
ha jól veszem ki szavaid, akkor csináljam meg u.azt az áramkört, amit a ventiszabályzónál, csak a potméter helyére egy ledet rakjak?
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
biker
nagyúr
válasz DuplaZso #7993 üzenetére
de, kevés a 12V, mert 14,4V, és ez akku, ergo töltve 15-16V inkább.
és nem otthoni barkácsra kell, rendes használatra, nem jó a PC táp.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DuplaZso #8007 üzenetére
No, amit én csináltam, ott a BD bázisa van rákötve a 7805 kimenetére, a kollektora 12V-n, a kimenet me maga az emitter. Szerintem egyről beszélünk emitterkövető alatt, már túl fáradt vagyok h. felfogjam, forrasztgattam 4 órán keresztül.
Ezt az egyszerű megoldást követtem, anno a füzetemben is ezt rajzoltuk le.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
PHM
addikt
válasz DuplaZso #8457 üzenetére
Ez egy laborkeverő, alulról fényképezve.
Egy nagy mágnes van a tengelyén, ami a túloldalon egy kis mágnest
forgat az üvegedényben.
A konkrét fordulatszámot most nem tudom megmérni, mert
valaki elpakolta a fordulatszám mérőt.
Amúgy az efféle keverők 0 és nagyjából 1200 1/min sebességgel
szoktak forogni, de a jövő héten megmérem.
A feszültséggel már játszottam egy toroid segítségével,
sajnos az is zsákutca.
A pontos fordulatszám egyébként nem számít, szemre szokták beállítani.
Kb 5 és 100% közt kellene tudnom szabályozni a motor fordulatát.
Azért köszi az infókat.
mezis: köszi, este otthon belemélyedek kicsit.
szeva000: neked is köszi, hajlok a második megoldás felé, bár
a döntés nem rajtam múlik.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PLaci58
addikt
válasz DuplaZso #8903 üzenetére
Lehet kapni, ha nem is olcsón.
Beütöttem a pákámon olvasható adatot a keresőbe (TRP2-73) és íme: [link]
Külsőleg már kicsit más. Jobban szeretem a szürke, szögletes házat
Nem adom, disznósajt!Anno részt vettem még gyakornokként a 750/400KV-os trafó tekercselésében (Albertirsára készült). 1m átmérőjű rézgömböt csináltattak a nemzetiségi kisiparosokkal a kipróbáláshoz. 8m-es volt a porcelán szigetelő a kivezetésén. Valamikor mindent megcsináltunk itthon, most minden sz@rt Kínából hozunk be. Erősítve ezzel a kínai népgazdaságot és leépítve a hazai ipart.
"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PLaci58
addikt
válasz DuplaZso #8908 üzenetére
A focizáson kívül használható még a rézgömb a szikrák, ívek, korona kisülések kivédésére.
Nagy felületen oszlanak el az elektronok. Ráadásul a gömb alapvető sajátossága, hopgy aminden pontja azonos távolságban van a középponttól és ezért jól is mutat
Azért kellett a rézgömb, hogy a tesztek során ne csapkodjanak a szikrák.
Ellentéte a kihegyezett rézrúd, amivel gyönyörű szikrák hozhatók létre."Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
Márton
nagyúr
válasz DuplaZso #8926 üzenetére
köszi a választ
Van annyi ceruzaakksim, nem kell beruházni
Nézelődök még, mert lehet mégsem valósítható meg egyszerűen
a tervem. Tudniillik hogy 2 kamera képét lássam váltogatva egy tv-n..Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vizimento
senior tag
válasz DuplaZso #89271 üzenetére
Adott a motor. Használt, de működőképes. Jelenleg nincs terv, hogy mire lesz használva. Inkább csak kísérletezés miatt keresek olyan megoldást, amivel olcsón és egyszerűen meghajtható. Meg persze azért, hogy ha a jövőben adódik valami amire felhasználnám, ne akkor kelljen még kitalálnom hogy is tudnám forgásra bírni. Ehhez keresek megoldást.
Amennyi infót sikerült eddig összeszednem, az alapján ezzel működnie kéne. Vagy tévedek, és mégsem.
Ugyanez a helyzet a 6600R174 típusú motorral is. Ahhoz meg ha nem tévedek nagyot egy ilyen kéne nekem.
Ha jó az amit én kinéztem és ebben meg tudtok erősíteni, vagy tudtok ajánlani hozzájuk meghajtót, azt megköszönöm.
Ha nem, akkor mennek a kukába, mert akkor csak a helyet foglalják, ha úgyse tudom meghajtani őket...Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz DuplaZso #89308 üzenetére
Létezik olyan is, amiben benne van a driver, csak annak nem nagyon vezetik ki a tekercseit külön. Ez is lehet 5 vezeték:
+ DC valami motortáp igény szerint.
+ 5 V segédtáp.
Vsp azaz speed, a fordulatot szabályzó DC-szint, input.
FG / Frequency Generator Output (szokásos nyitott kollektor / drain), fordulatszám ki.
GND.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Premier előzetesen a LEGO Horizon Adventures
- Hisense LCD és LED TV-k
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Mobil flották
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Telekom mobilszolgáltatások
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- AsRock B550M, Ryzen5 5600X, RX 5700 XT 8GB, 32GB DDR4 3200MHz, 500GB Gen4x4 M.2, 500Gb HDD
- Asus VivoBook Max X541UVK , i5-7200U, 8GB DDR4, 120 GB SSD, Intel + NVIDIA GeForce GPU
- HP 15s-fq2000 laptop 15.6", i5-1165G7/16GB/512GB SSD, WIN11 Pro
- Honor Magic V2
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 Rog Strix / 32GB DDR4 / 480GB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest