- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Köszönöm a gyors választ.
Van egy ilyen töltőm: Opus BT-C3100
(annyiban moddolt, hogy 3D nyomtatott alsó részt kapott és 8cm ventit a gyári apró, zajos helyett)Ez tud kapacitást és belső ellenállást is mérni és állítható a töltőáram.
Ezzel esetleg kezdésnek javasolnál valami vizsgálatot/beállítást?Tippre talán rögtön mérhetnék belső ellenállást és 200mA-el kezdhetném éleszteni a cellát?
Update:
A töltöbe rakva beállítottam 200mA töltést és elkezdett azonnal esni a töltőáram. Másodpercek alatt 60mA-re, ekkor már kivettem. szerintem valami nem oké ezzel a cellával. -
Dr. Szilikát
őstag
Ezek a töltésszabályzók a szokásos 4,2 V-ig töltenek.
Egyébként 18650 is létezik 4,35 V-ra tölthető, amihez kapható átkapcsolható töltő, LiitoKala stb.
Telefonokban lehet 4,4 vagy 4,44 V-os akku is. Ezek is némileg fejlesztett összetételű, de alapjaiban Li-ion akkuk, vagy annak Li-po változata. Kicsit emelt feszültségtűrés, több energia bepréselhető.
Minden Li-po akku Li-ion kémián alapul, de nem minden Li-ion akku szilárd elektrolitos (Li-po). Ezt nem az okoskodás kedvéért írom, csak a fórumok olvasóinak nem mindig egyértelmű.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahhoz tartozott egy apró induktivitás, vagyis tekercs is, ha jól emlékszem, amivel felnyomatták a feszültséget.
Piezo egység viszont létezik aktív tok is, amire csak DC 5 V-ot kell adni, illetve van 3,3 V-ról működő is. 12 V-os már kicsit nagyobb is általában, hangosabb is.
-
PHM
addikt
"a kínaiak néha nem átallnak fordított színeket használni az akkumulátor bekötésénél"
Ez a húzásuk kis híján egy akkutöltőbe került nálam.
6V-os zselés akku, tönkrement, cserénél az új rutinból csatlakoztatva.
Pár perc után a töltőt véletlenül megérintettem, tűzforró volt...
Csoda, hogy túlélte. -
janos666
nagyúr
Nem. Fogalmam sincs mi volt, de kicsit matattam a beállításait (nem boud rate, hanem pl. először reset-eltem, aztán beállítottam, hogy high-performance mód, stationary timing mód, stb, tehát annak megfelelően később használni akarom), és már értelmes üzeneteket kapok a konzolban.
Sőt, bár az LNA antenna még nem jött meg hozzá, úgyhogy most csak egy pár centis koax kábel réz belső erét illesztett az antennacsati végéhez, a fémharsnya köpernyét a külsejéhez 90°-ban, és így is elkap néha egy szál műholdat pár másodpercre.Ha már itt járunk... Össze lehet rakni itthon található cuccokból használható passzív antennát?
(A modul működik aktív és passzív antennával is.)
Beírtam Google-be, de csak komoly, nem móricka DIY megoldásokat találtam.
Esetleg ha kiműtők egyet egy nagyon régi okostelefonból?#92625 hcl - Van itthon egy rakás SATA-Molex csati még bányászatból, majd megpróbálok szétvágni egy SATA fejet, és rákötni 3.3V-ra.
-
janos666
nagyúr
A PPS signal elvileg nem megy át késés/jitter nélkül USB-n. Ez direct "timing modul" (tehát elsősorban nem pozícióhoz, hanem óraszinkronizációhoz készült).
Pillanatnyilag egy USB<->RS232 adapterrel tesztelem egy olyan PC-vel, amin nincs natív RS-232 port. Ezen Windows fut, így a gyártó grafikus szoftverével nézem. Rákötöttem próbaképpp egy 230V->4.5V adaptert, és nem igazán látszik működni. (Vagyis a Firmware Update ablak azt írja, hogy "Connected" még akkor is, ha nem kap tápáramot, de semmi más életjelet nem ad text/binary consol-ba).Tudom, hogy elvileg lehet bármiből bármit, de itt helyben nem tudok szerezni semmit, aminek 3.3V a kimenete, esetleg renddelni tudok.
-
janos666
nagyúr
Szűkebben nézve inkább az a kérdés, hogy magát a TTL konvertert is etetni kell-e a VCC PIN-en 3.3V tápárammal, vagy csak a modult.
Azért nem egyértelmű, mert a TTL konverter egy összefűzött szalagkábellel érkezett. Vagyis ha az adapternek és modulnak is kell kívülről tápáramot adni, akkor extra kábel mókolás szükséges (nem elég nyitva hagyni az adapter VCC PIN-t és csak a modul 3V3 PIN-re drótozni máshonnan tápáramot, hanem inikább az adapter VCC PIN-re érdemes ráforrasztani egyet, vagy szétvágni a VCC kábelt és összekötni egy tápkábellel). Csak nem igazán értek a soros portokhoz, ezért kérdeztem (mert mi van, ha a TTL adapter mégis elkezd áramot vezetni valamelyik RS-232 PIN-be, ha így teszek...? ne legyen ebből kár...).
Hiába emléksztem még halványan a soros portos modemek korszakra, ez a 2023-as önmagam látatlanban úgy gondolta, hogy COM header -> RS-232 adapter -> TTL adpter -> modul és már kész is vagyok. Csak épp nem történt semmi.
Akkor néztem meg frissen, hogy az RS-232 portban nincs is VCC/VDC/stb PIN, tehát az USB-vel ellentétben ez nem szolgáltat tápáramot.Nem lesz egyszerű dolog, mert csak SATA<->MOLEX adaptereim vannak itthon, amiket szét tudok vágni, de azokban nincs 3.3V kivezetés. Lehet, hogy egy külön 220V->3.3V adapter lenne egyszerűbb megoldás, de olyan sincs itthon, amit szétszedhetek (és pont nemrég "takarítottak ki" egy rakás ~12V adaptert a gép mellől, és helyeztem át PC SATA csatira a dzsungel helyett).
Vajon a modul mennyire lenne "boldog", ha 3.3V helyett 5.0V-ről tetném egy USB portból?
-
z2solti
tag
Köszi a választ!
Nem tudom hogy van-e benni ilyen funkció, de ébresztés nem volt beállítva rajta. Sajnos én is hajlok arra, hogy ez alaplapi hiba. Arra is gondoltam , hogy be kellene iktatni egy kapcsolót az akku és az alaplap közé. Mindenestere nagy szervizes javítás már nem ér meg.
Zenét hallgatni meg így is lehet.Csak idegesítő ! -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
[kép]
Kék, zöld - jobb, ball
Piros - mikrofon
GndZöld + Gnd van bekötve
Smart zaza sztereó jelet ad tehát mindegy
Mikrofon nem kell.
Fülesen én is hallom
Ha bedugom amit kreáltam megjelenik a fejhallgató jel, és eltűnik a 'no ir found' Viszont nem villan mikor megnyomom a gombot.
Telefon kamerával látszik az ir. Azaz látszana, ha lenne.Arra gondoltam fordítva van beforrasztva. De szerintem így kell.
Fotón látszik hogy van beforrasztva.Arra is gondoltam, hogy mikrofont a gnd hez forrasztom a kéket meg a zöld -höz, hogy tuti legyen, de a füles is mikrofonos amit bedugtam és sztereoban szólt.
Amit megtaláltam, bár megjelenik a fejhallgató, de "no ir found" ott van így azt el is vetettem teljesen.
-
lanszelot
addikt
Szét kaptam nem igazán látom hová tudnám felfogatni a hűtő bordát.
[kép]
2 tekercs van ami melegszik. Mind a kettő forró.
Műanyag nélkül nem mértem hőfokot, mert nem merek kutuszni benne töltés alatt. De ha az a vastag műanyagon át 70 fokos, akkor bent tuti jóval több.
Burkolat nélkül nem tudom hova tenni.
Burkolatot ott kivághatnám, hogy bordát tegyek rá, de akkor megint nem biztonságos, és el kellene pakolnom valahova.vagy készíteni egy egyedi burkolatot.
De azt is hogy szellőztetem?
Ez így nem jó, de nem tudom hogy lehetne megoldani. -
leweegee
aktív tag
De a videón egy usb-c fülesről levágott csati van, mivel bizonyos telefonokon ki van vezetve az usb-c csatira az analóg jel. Szóval még bármi is lehet. Ha van droidra olyan progi ami felvett kódsorozatokat játszik le, miért ne? De jobban jár az ember egy data frog ir remote-al, az biztos megy minden telón.
@Batman2: Jól elbeszéltünk itt egymás melett.
-
Batman2
őstag
Már nem emlékszem, hogy az 555-össel kondi hőmérsékletre merre ment a frekvencia, de jelentős volt. A kvarcnak nem ismerem a hőfüggését, de egészen biztosan sokkal kisebb kell legyen, ha egyáltalán van neki.
A kvarc pont azért lenne jó, mert rendkívül stabil frekvencia alap, már ha működik !Üdv.
-
Batman2
őstag
Meg lehet próbálni, de tapasztalatom, hogy az alsó, edénnyel érintkező, vagy nagyon közel levő oldalon nem elég a maratószer áramlása, össze-vissza megy a maratás, továbbá a nyáklap mozgatása során az alsó oldal maszkolása (festés, fotolakk, vagy nyomtatófesték) sérülhet, és akkor hiányos, vagy alá mart lesz a minta, de semmiképpen sem jó.
Ha persze valakinek van egy függőleges marató kádja, amibe a lap a két szélénél fogva, függőlegesen rögzítve van és a maratószer keringetés pumpás, esetleg mozgatással történik, akkor jó lehet.
De én mindig valamilyen műanyag tálban, dobozban maratok, aminek azért nem biztos, hogy teljesen sima az alja.Üdv.
-
Dr. Szilikát
őstag
De attól még a LED-áramot a feszültséggel szabályozzuk, végeredményben. Az áramot méri a driver (általában a szokásos, soros ellenálláson eső feszültséget figyelve) és a feszültséget úgy szabályozza, hogy a kívánt áram jöjjön létre.
Példa kedvéért van egy LED, amin 3,3 V szükséges a munkaáram (300 mA) létrejöttéhez.
Sorosan három, az már 9,9 V-ot igényel. Egyik totál zárlatos lesz, akkor már csak 6,6 V kell és az "okos" driver ezt követi, igény szerint. Ha melegszik a LED, csak durva példa, 3,2 V -ra csökkent LED-enként. Ha öregszik idővel, az is valami kis változás.
Persze, ez nem nagy okosság, csak az egyszerű áramgenerátoros szabályzás.
És akkor mondhatjuk, hogy nem árt egy driver ami nagyobb feszültségtartományt is képes áthidalni, noha alapesetben csak kisebb változások vannak. Másrészt az is igaz, hogy a feszültség nagyobb arányú csökkentése nem olyan nagy kihívás és attól csak csökken a kimenő teljesítmény, így a driver melegedése is.
A maximális érték behatárolt, a korábbi esetben például 68 V x 300 mA, hiszen erre vannak méretezve az alkatrészek, legfeljebb / elvileg.
Itt a 68-as szám is abból adódik például, hogy 20-as szorzóval 3,4 V max. elvileg.
-
leweegee
aktív tag
A finommechanika is játszik szerintem itt.
Sátorvasba egy SPDT reed relé, az elsütőbillentyűre meg egy picike mágnes zsugorcsövezve? Ha már nem kell nyom nélkül eltávolítható. Persze ha van annyi hely a billentyű mögött. Egy képet dobhatnál a fegyverről oldalnézetben. -
ViZion
félisten
ehh, ezzel nem segítettél...
ekkold: még a szárítógép téma. Ott a vezérlő IC nem ad jelet a tranyónak, ami kapcsolná a fűtőszál relét. Kerülő megoldás, ha a motor forog (irányváltás miatt csak az egyik irányra tudom ezt meglépni), akkor kapcsolja be a fűtőszálat. De ez a bimátl termossztát lenne a hővédelem (van egy a fűtőszálnál, de kiszerelve sem kapcsolta le, az nem a ruhát, a fűtőszálat védi csak). NC kellett volna, hogy 50°C-nél nyisson, relé elenged, fűtés áll. 30°C-nél resetel, ismét zár.
De így fordult akockabimetál, NO van... -
leweegee
aktív tag
-
aujjobba
addikt
-
Reggie0
félisten
Ket kulonbozo kapcsolastechnika fut manapsag:
Egyik esetben van egy nagyfrekvencias trafo, ahol magas frekvencian(20kH-100kHz) feltranszformaljak a DC feszt az egyeniranyitott halozat csucsfeszultsegere, azaz DC kisfeszultseget allitanak elo. Ezt a kisfeszultseget aztan PWM modulacioval es egyszeru szuroaramkorrel AC feszultsegge alakitjak.A masik esetben pedig egy kisfrekvencias, azaz konkretan a halozati frekvencian uzemelo transzformatort hasznalnak, amelynek a primer, torpefeszultsegu oldalan van a vegfokozatu hidmeghajto es (nalunk) 50Hz-es szinuszt allitanak elo, amit aztan a transzformator alakit at halozati kisfeszultsege.
-
fatpingvin
addikt
ezt tudom, viszont ennyire viszont nem szeretnék belenyúlni az alaplapba. arról nem beszélve hogy a töltésvezérlő elektronika meg pár dolog van még benne ami a közvetlen bemenetet nézi.
ha nem egy thinkpad alaplapról lenne szó akkor simán megcsinálnám, ezt viszont nem akarom megtákolni. -
Dr. Szilikát
őstag
Az adatlap szerint 6,5 V inputot ki kell bírnia.
Az ajánlott Schottky-dióda 0,2 V feszültségesésével számolva, kb. 3,5 V és felette már átvezet a kimenetre, ezzel együtt a belső Lx kapcsoló le fog állni, miután a műveleti erősítő érzékeli, hogy már 3,3 V felett van a kimenet.
A VLx limiter belső tápkör pedig 6,5 V-ot bír ezek szerint, így elvi akadály nem látszik szerintem.
-
mezis
félisten
-
leweegee
aktív tag
-
leweegee
aktív tag
Régen jó minőségű potikkal oldották meg, kis rugóerő a csúszóérintkezőknél amik nagy felületen érintkeznek, plusz mivel az egész légmentesen van lezárva elég sokáig huzzák. Manapság hall szenzoros vagy tekercses megoldás van, a tekercsesnél van adó és vevőtekercs egymás mellett, a kettő fölé fordul be egy vezetőképes fémdarab a gázpedál állásának függvényében, a hall szenzoros megoldásnál meg két mágnes közelít vagy távolodik a szenzoroktól
-
lanszelot
addikt
Én is gondoltam erre, de menet közben kapcsolt ki. Illetve kinyitottam, megnéztem, nem láttam semmit, összecsuktam, de nem indul. Amikor feltöltöttem, akkor meg azonnal indult.
[kép] [kép] [kép]
A bringán a tüskék bele nyomódnak az akksiba. Nem csak hozzá érnek.Másik ugyanilyen bringán: 0.05V ot mérek. Az enyémen 0.03-t.
Tuti 0.03. DCV 20 ban van a műszer. Ott egy AA elem 1.4V
A 0.05V os bringa 5 ből 4 csíkos, majdnem fullon van. -
setup
tag
Hasonló. A vágási szisztéma megegyezik és el tudom képzelni, hogy ugyanazokat az opampokat használják, viszont a V7 gyárilag két egy tekercses hangszedővel szerelt, az M7 meg két humbuckerrel. Utóbbiak egyenáramú ellenállása eltérő lehet annyival, hogy más értékű holmi kelljen az M7-be szánt preamp nyákjára egyrészt. Mivel felület szerelt nem fog látszani fényképen, de az látszik, hogy picit változtattak az elrendezésen is. Ahol itt a magas van, ott nálam földelési pontok vannak, nálam minden poti a nyákba beforrasztott és egy vonalban van és ezért befér stb. szóval nem pont erről van szó, de ehhez hasonló. A V7 elektronikáját nem tudom forgalmazzák e külön. Sajnos lehet, hogy azért nem találod, mert csak hangszerbe építve kerül forgalomba. Olyan ez, mint a hangszóró. Ha most szeretnél venni egy Focal hangszórót hiába írod be a hangdoboz típusát a hangszórót külön nem adják "vedd meg a hangdobozt lehetőleg párban" jeligére. Oké, az aktív dobozokat esetleg adják egyesével is, de a hangszórót külön nem adják oda a kapzsi nyavajások.
Ami a saját építést illeti én arra jutottam, hogy nem éri meg abban az esetben, ha nincs már meg eleve minden otthon a NYÁK elkészítéséhez. A potik nagyon drágák külön, miattuk a végén nem jössz ki olcsóbbra. Olyan, mint a konverter. Megépítve 500Ft alatt jött ki darabja Kínából. Annyiért egy filcet nem kapok és akkor még vasklorid meg szűz nyák meg egyes fúró... próbanyákon meg nem biztos, hogy elég pici lesz. Mondjuk neked helyed azért rendesebben lehet, ha úgy faragod a fát, ahogy akarod, mert egyedi darab, így mindig az "eredeti" marad. Úgy könnyű -
setup
tag
Többszörösen egyedi vétel… Ott indult, hogy nyertem az ebay-en egy aukciót egy Fender Yosemite Jazz Bass pickup setre. Ez két egy tekercses hangszedő, amit úgy hirdetett a német, hogy az egyik nem megy a kettőből. Megnyertem 15k-ért (boltban 40-50k között van a pár), itthon persze simán javítottam a szakadtat, jó lett a passzív pickup set. Aztán volt olcsón egy Fender Modern Player JB. Ez a kínai Fender. 2 évig gyártatott ott Kínában a Fender, de akkora bukás volt a sorozat, hogy vége is lett 2 év után és átmentek Japánba. A fát amcsiból vitték, szóval van benne fantázia, viszont okkal nem jó a híre a kínainak. A két kínai humbuki, amivel gyárilag szerelve van ugyanis, hát nem a minőség csúcsa. De volt nekem ez a set és ezzel egyből upgrade-eltem is a Fendert és ha már hangszedő csere, akkor elektronika is? Körülnéztem és akkor éppen volt használtan eladó egy hibátlan Sire V7 Vintage elektronika 2016-os, tehát 1 generációs. Ezt építettem be a hangszedőkkel. A srác Sadowsky-ra cserélte és eladta a gyáriját. Az is nagyon jó és azt lehet kapni külön a hangszer nélkül is, csak az 70 rongy. Annyit (nekem) nem ért ez a gondolatkísérlet. Hangban nagyon érdemes upgradelni a kínai Fendert, csak a rengeteg apróság miatt azért munkás. A kínai pickguard furatait újra kellett fúrni egyel nagyobbal, mert nem volt pontos, hiába 10 lyukas. Ahogy a széle találkozik a Sire lemezzel van 2mm fent, ami szépséghiba. A gyári kapcsolót ki kell forrasztani, mert a Fender gyári kimarásába másképpen nem fér bele az aktív elektronika. Nekem dilim, hogy a Fender gyári állapota visszaállítható legyen, a gyári kimarásokat nem kezdem faragni, ennyire nem gányolok, viszont a Modern Player hiába passziv gyárilag van egy másik zseb a fában, mert az oldalára tették a jack aljzatot és oda be tudtam költözni az akkuval meg a többi sallanggal. Szóval most a Fenderen van Vintage helyen a hídhoz közelebb a hátsó hangszedő a V9-en meg a standard helyen. Mindkettő egy dög. Itt tartok, látszik, hogy a gyári humbukinál mennyivel keskenyebb a single coil, oda még vagy be kell faragni egy bolti 600Ft-os pickup-tetőt, vagy bent nyomtatok 3D nyomtatóval. Utóbbi lesz inkább, csak a Blenderrel mindig szívok, nem vagyok benne profi, a topicja meg hótton van itt. Valamit biztos mást használnak a népek, vagy csak ennyire kevesen nyomtatnak. Mondjuk nekem sincs itthon, csak melóban.
-
setup
tag
Az lehet megoldja, ha áttérek a gyári szisztémára, csak úgy nem fogom tudni feltölteni az akkut, csak akkor ha be van dugva hangszerkábel is vagy ha rajta marad a töltő áramkör kimenete non-stop az akkun. Az nem tudom gyorsítja e az önmerülését. Még variálom majd valahogy, mert könnyebb együtt élni egy körülményesebb töltéssel, mint a durrogással, mert tölteni azért nem minden nap kell.
-
setup
tag
A kábelt azt adom, de nem, ez elektronikai hiba. Az vitán felül áll. Van egy Sire V9-em itthon, ami gyárilag 18V-os elektronikával szerelt hangszer. Ha bekapcsolom úgy, hogy be van dugva egy gyakorló kombóba, akkor olyat pattan, mint amikor átmegy a tű egy bakelit nem is túl mély karcán. Rövid és kis pattanás. Ez, amit én összeraktam ahhoz képest durran bekapcsoláskor, nem is pattan. És ha letekered a gitáron a hangerő potit lenémítva ezzel a gitár előerősítőjét teljesen akkor is teljesen ugyanaz a durranás, amikor bekapcsolom. Érted kezedbe veszed, eljátszogatsz vele valamit aktív állásban. Átkapcsolod egy másik riff kedvéért passzívba. Utána kapcsolnád vissza aktívra, de akkor előtte fel kell állni hangszerestül. Atvágni a sötét szobán a kábeleken át megbotlás nélkül a fejig. Lehúzni a a fejen potit, bekapcsolni a gitárt, vissza a potit, de csak annyira, hogy ne legyen túl hangos. Tehát akkor ott játszani kell vele, mert már egy 75W-os „gyakorló” kombón is milliméterekkel játszol a potin, hogy a 15”-os hangszóró a te szobádhoz illő hangnyomást adjon, ne a szomszédéhez. Szóval ez így nem az igazi. Együtt lehet vele élni, de leginkább fejhallgatóval. Ez ellen a durranás ellen valamit el kéne követnem, csak a műanyagos ragasztóval való rögzítés miatt megbontani elég munkás ahhoz, hogy csak úgy vaktában kísérletezzek. Azt reméltem lesz itt valaki, aki tudja pontosan a megoldást.
#91470tordaitibi
Koppanásgátlás alatt azt a két (mindegy milyen) tranzisztoros kapcsolást érted, ami a hobbielektronikán is fent van? Nincs ennek valami angol neve? Rákeresnék, hátha van körömnyi méretű nyákon készre szerelve kínai, mert hely az nincs sok... -
kisi
aktív tag
Bocsánat, kicsit szétszórt vagyok...
beleforraszthatod, nem gond.
vagy ráhajtogatod fogóval, igazából megoldható a dolog.
Arduino tesztpanelhez régen az ettől kissebből vagy 100 darabot csináltam így..Pici forrasztás a csatin, a felső szár egy csípőfogóval ráhajtogatva, picit összenyomni, hogy belemenjen a csatlakozó házába, és simán belerakható a műanyag foglalatba a fém pin...
Vezetéknek egy internet kábelt vágtam szét, tökéletesen megfelelt... -
kisi
aktív tag
Hmm????
1 db 4-es ház, 14,48 forint... (egységcsomag bontási díja miatt nem 8 forint /db, )
4 db krimpelhető tüske bele 49,44 forint..
Szóval ha kellene 10 darab a cuccból, akkor kemény 639 forintért megkapod az egészet.
Posta van, személyes átvétel a lehel tér mögött... -
kisi
aktív tag
A lomexnek eszméletlen választéka van, ha náluk nincs, akkor nem létezik.
A lehel tér mögött vannak, nem messze az ipon-tól.
http://www.lomex.hu/hu/webshop/#/group/962/250mm/page,0/fbtn,0/flist,0/discount,0/instock,0Ránézésre 2,5mm-es , vagy 2,54,es lábkiosztás, szerintem mérd meg, és úgy válassz.
én a 2,5 öt linkeltem, de bal oldalt a listában ott a többi is... több száz féle van...
Bocsánat, nem olvastam el a hozzászólásod alját, a méretről, de mindegy, nagyjából így is jó...) -
demars
addikt
Tömör tégla, porotherm tégla falakban megállt.
Csináltam hozzá 3x2,5 -ös kábelből egy hosszabbítót, hogy elég legyen (építkezésen kalocsai szekrény van üzemben).
Ezt nem értem én sem. Lehet, hogy kontaktos valami??
Ezért kérdezem, hogy mit lehetne kihozni ebből? Nem volt olcsó a gép és nem tudjuk használni.
Az egy dolog, hogy szervizben kipróbálták 2 sec erejéig fában, ettől még nekem a tégla falnál letilt! -
baly81
aktív tag
Tapasztalataim szerint, ezeken a cellákon már 2-300 mA körüli terhelés olyan feszültségesést okoz, hogy alig tudsz belőle kivenni néhány 10 mAh-át... Ráadásul a kapacitás is töredéke egy új akku nominal értékének. Ha kis töltőáram (2-400 mA) hatására is érezhetően melegszik a cella, akkor a belső ellenállása az egekben van... A legtöbb esetben csak a kinlódás van az ilyen 2,6V alá merült cellákkal!
Apósom hajnyírójába tettem most egy bontott 18650-est, mért kapacitás 150 mA kisütő árammal 600 mAh (4,20 V - 2,70V tartományban) belső ellenállás 250. Max ilyenbe jók ezek, mert itt a terhelés nem haladja meg az 100 mA-t. -
Dr. Szilikát
őstag
Nyilván nem, de a kefés univerzális motoroknál ez nem is feltétel (nem frekvenciafüggő a fordulata), ezeknél nagyon jól bevált a triac-szabályzó.
Fúrógépek, vagy épp mosógépek gyakorinak számító típusai (ami nem inverteres). Régi Energomat most már nem számít (aszinkron).
-
ekkold
Topikgazda
-
Teasüti
nagyúr
Nem mondhatom meg másnak hogy élje az életét. Illetve én más tulajdonát tiszteletben tartom - meg az okostévék amúgy is kiírják, ha egy telefon csatlakozik.
Ellenben az elektromos szekrény közös használatú, etikai szempontból nemigen van fenntartásom kezelni a biztosítékot.
Az eszközökben keletkező kárnak is csekély az esélye. Ezt a rizikót a saját készülékeimnél se tartom kiemelkedőnek. Úgy tudom a visszakapcsolással szokott gond lenni, nem az áramtalanítással. Arra meg ott vannak a túlfesz védők. Ha jól tudom a házon is van, meg vannak harmadrendű védelmek itt-ott egyénileg is.tordaitibi
Köszönöm! Rendeltem egy konnektoros tesztert, amit linkelt vki feljebb.
Elvileg ma érkezik.
Biztosan nem a legoptimálisabb megoldás etikailag vagy morálisan, viszont a passzív agresszió egy kényelmes módja a közvetlen konfrontáció kerülésének. Ha a szép szó nem használ és nincs az ember kezében semmilyen hatalom (hatósági, tulajdonosi, stb), akkor igazából nem tudom milyen eszköz áll még rendelkezésre. Baseball ütő max. -
Dr. Szilikát
őstag
Terhelés nélkül a kimenőtrafóban indukálódhat túlfeszültség, amitől átüthet, esetleg visszahat a végfokra is, pontosan nem emlékszem.
Amíg a katódok nincsenek üzemi hőfokra teljesen fűtve, nem tanácsos terhelés alá helyezni, mert romolhat az emisszióképesség, de ez ismert volt a TV-képcsöveknél is. Ezért a jobb TV-k csak felfűtés után engedélyezték a képet. Tehát nem lassan jött fel a kép a szürkeségből, hanem hirtelen kapcsolt be.
Középiskolában volt egyszer egy buli,. valaki elhozta a csöves erősítőjét, ami szénné lett hajtva.
Utána kivitte a hidegre, végfokcsövek elpattantak, ilyen is előfordulhat.
-
Mr. V.
tag
A csöveseknek bemelegedési és lehülési ideje is van, azaz bekapcsolás után még egy darabig nem használható és kikapcsolás után is még a készülék egy ideig hűtötte magát.
Legalább is a 2000-s évek elején egy diszkóban láttam, ahol bejutottam a pultba és kis áramszünet után percekig csend volt, ill. reggel is kikapcsolás után még világítottak a készülékek.
Szóval az okot nem tudom, de azok tényleg érzékenyek voltak.
Azért az újakat sem hajtom egyből bekapcsolás után maxon és kikacsolás előtt megvárom, ha még megy a hűtése... de a levezető zene eleve nem max hangerős. -
rednifegnar
senior tag
nem eleg meleg a paka, nem melegiti at a harsinyat, plusz a cint, en mindig belenyomom az egesz harisnyat is folyasztozsirba, ha atforrosodik akkor szivja.
talalkoztam mar olyan pc alaplappal amirol nem birtam leszedni, valami fura forrasztoanyag volt. csak turososodtt meg egett de nem akart megolvadni mint a klasszik on. na az szopcsi volt, fel is adtam egy ido utan. -
demars
addikt
Ezt érdemes elolvasni, nagyon jól összefoglalja a lényeget.
-
ViZion
félisten
Ahogy a kolléga is írta. Gyakorlatban a lakásban a C-t nem veri le semmi, cserébe az óránál a B-t igen, azaz nem csak az adott gép, hanem azon a fázison mindennek zutty... és ezt nem sokáig tolerálják a kütyük. Arról nem beszélve, h előírás is sok helyen, h milyen megszakítót kell hozzá alkalmazni. Nagyon nagy vonalakban a C van a motoroknál, ahol van egy hirtelen megugró áramfelvétel, B meg kb. minden más.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjött Magyarországra a legnagyobb akkuval szerelt Redmi
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autós topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Robotporszívók
- Kuponkunyeráló
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Asztali PC , i5 7400 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 480GB SSD
- Bomba ár! Asus N551JQ - i7-4710HQ I 8GB I 256GB SSD I GT845M I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V330-15IKB: i7-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V130-15IKB: i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iPhone 16 Pro Max 256GB Black - 2026.05.28.-ig Nemzetközi Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7290 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2896, 100% Akkumulátor
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2984
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest