- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
darvinya
titán
válasz
HoTaZo #65694 üzenetére
Igen
Amper-t meg eszköz fogja beállítani, azaz annyit vesz fel, amennyit tud.
Feszültség ami gondot okoz, de legtöbb 24V-os, inkább 30V-ra van tervezve, viszont fontos, hogy kimenet ettől függetlenül stabilan az adott értéket adja le.
Laptop töltője sem pontosan 19.4V, inkább 19-20.5V közötti. -
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #65691 üzenetére
Járó motornál kevés eséllyel használnám, akkor lehet, hogy áttenném az inverterre a saját tápjával.
Tehát, a több Amper nem gond? Kíváncsi, de tudatlan vagyok az áram témában, valahogy még nem áll össze nekem, mi merre káros veszélyes.
(#65690) darvinya: Akkor (véleményed, javaslatod szerint) 24V-ról 19,5V-ra?
(#65692) kjani18: Nekem ez egy kicsit komplikáltabbnak tűnik.
-
válasz
tordaitibi #65691 üzenetére
Bocsi, a linket nem néztem meg, azt hittem ez 12 ÉS 24 voltról is megy, de látom a kimenet állítható.
-
válasz
HoTaZo #65686 üzenetére
Én a 3. verziót választanám és 12 voltról használnám. Ha esetleg elromlik legfeljebb megjelenik a 12V a
a kimeneten, kárt nem okoz. A járó motornál 28,8V nem biztos hogy nem tenne tönkre valamit ilyenkor.
Hatásfokban egyformák a kapcsolóüzem miatt.
Jó lesz bármilyen személyautóba és ha olyan teherautót vezetsz valahol valamikor amiben csak 24V van, akkor abba is.
Én véleményem, másnak biztos más. -
bandi94
tag
válasz
Sokimm #65687 üzenetére
Nyilván nem hatékony, de amíg tanulási fázisban van az ember, addig sosem hatékony.
Vagy bemégy egy elektronikai shopba és veszel mindenféle tokozásból, az eladókat őrületbe kergetve
Esetleg marad az, hogy megnyitsz egy tokozást ami első blikkre jónak tűnik és leméred.
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Kamionba (rendelkezik 12V-os csatlakozóval is) szeretnék a laptopomhoz (Dell Latitude E6400-hoz) áramátalakítót venni. A 24V-230V-os már kiválasztva, de mivel szerintem is felesleges 24V-ot felkonvertálni 230V-ra, majd vissza 19,5V-ra így egy 12V vagy 24V-ost is vennék, de nem tudom, hogy melyik jobb. A laptopom adapterén 19,5V; 3,34A van.
A 12V-ot fel vagy 24V-ot lefelé alakítani jobb?
Továbbá a DC/DC átalakítók többségén 19V vagy 20V kimeneti áramot látok. Melyikre jobb állítani?Melyiket javasoljátok?
Kamionos boltból: 24V-os vagy 12V-os.Kínai rendelés:
1. 19.5V 4.62A 90W
2. 19.5V 4.62A 90W
3. 12-24V ; 4,74A; 100W -
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65681 üzenetére
Áldásom,
ezt meg végképp nem ismerem.
Én nem adtam volna fel ilyen gyorsan az előzővel, de üzleti érzéked, meg kell hagyni, van.Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
Sokimm #65674 üzenetére
Rajz programban méretezést egyénileg is megteheted, nem fontos a beépítettet használni.
Méretezés lemért alapján a programba is bevihető, s végeredményt programnak kell lekezelni.Monitoron méregetni totál.értelmetlen, mivel rajzba nagyítva, már nem 1:1 méretarányba látható.
-
terapeuta007
aktív tag
azt a tápot amivel az elozoekben szorakoztam eredei állapotba raktam és eladtam 2ezer forintert. szoval most egy masik fajta tápot kéne 13v-fölé vinni.
wt7520 ic-s nominálisan 400w-os(xd).táp
Akyga márkáju(xd) de én nem igazán találok hozzá rajzot
néztem youtube videot ahol nagyjábol ugyanilyen wt7520-as tápot hackelnek meg a kovetkezo modon: az ic 16-os lába és a gnd közé odahajitanak egy 10K ellenallast és 13,2v lesz.
ez az utolso táp itthon most ugyhogy nem akarom elkúrni. áldásotokat kérem rá. -
yohnsee
tag
válasz
atus72 #65678 üzenetére
Biztosan olcsóbb lett volna, de sokszor volt rossz tapasztalatom ingyenes szoftverekkel, nem csak ezen a téren.
Ha megnézed a honlapjukat, mindenhol elmondják, milyen jó lenne, ha támogatnád őket. Egyfelől megértem ezt a fajta felfogást, de jobban bízok azokban a megoldásokban, amiken lóg egy árcímke. Amolyan tudom, mit veszek dolog ez. -
yohnsee
tag
válasz
Sokimm #65676 üzenetére
Én anno ezt találtam számomra leginkább kézreállónak. Nem tervezek 4 rétegű, komplex paneleket. Akkor az Altium Designert vettem volna. Így is fájt kifizetni azt az 50 Eurót, de így 3 év távlatából azt mondom, nekem teljesen megérte.
Egyébként ilyesmiket rajzolok vele, ez még csak 1 oldalas:
(az íves vezetősávokat nem a program csinálta, én voltam)
A Gerber-hez annyit tudok hozzászólni, hogy a kicsi kínaiak is az alapján gyártják le nekünk ezeket, nekik tökéletesen megfelelt, amit ebből exportáltam. Gerber kellett nekik rétegenként, meg egy excellon fúrási adatbázis. -
yohnsee
tag
válasz
Sokimm #65674 üzenetére
Szia!
Én személy szerint Sprint Layout-ot használok, ott szerintem olyan könnyű új alkatrészt tervezni, mint a faék.
A raszterhálóra ledobom a pad-eket, méretezem őket jó nagy ráhagyással (kézzel forrasztom a paneleimet, szeretek minél kényelmesebben hozzáférni a pici SMD dolgokhoz). A méreteket, footprintet általában megtalálom az adott alkatrész dokumentációjában. Sajnos EagleCAD-ban még nem dolgoztam. Esetleg tutorial videó a youtobe-on? Nekem sokszor segítettek hasonló helyzetben.
Üdv: János -
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
EagleCAD-ben szeretnék egy egyszerű shield-et tervezni (tanulásképp), és elakadtam az alkatrészek tokozását illetően.Az smd ellenállásokról már találtam infót, hogy melyik fizikailag mekkora, és mi a tokozásának a neve, de a kondenzátorokkal még nem jutottam ilyen sikerre.
A wiki szerint Panasonic E/F, Chemi-Con H kondim van itthon (persze a két cég külön betű elnevezéssel jelöli az azonos méreteket), de ezt a tokozást (nem számkód) nem dobja ki az EagleCAD.
Amúgy a kondira amit épp a kezemben tartok, ELNA 7f0 100 50V van írva (100uF), de ez sehogy sem egyezik a szabvány elnevezésekkel, pedig lomex-es kondik, nem aliexpress-esek...
Fizikailag kb 8x8 alapterületű, és kb 10mm magas. [link]Aztán van az a módszer, hogy az EagleCAD-ben a capacitor fül alatt, minden kondinál végig nézem a rajzot, ami alatt ott a mértékegység jelölés (de ugye a program alkotója nem a rajzolt ábrához igazítja a viszonyítási skála kezdetét, így tolómérővel a monitoron nem épp precíz a találgatásom).
Szóval ki, hogy talál megfelelő méretet a tervező programokban?
Vagy hogy topic hű legyen a kérdésem, honnan tudjátok az adott elektronikai alkatrészről, hogy milyen tokozású? -
válasz
terapeuta007 #65667 üzenetére
Ne azzal variálj, ott minden ágba kéne akkor változtatni és egyszerre, azonos arányba.
A közös osztó talpát az R39-R40 alkotja, ezekkel köss párhuzamosan egy 220K körüli potit, kezdd a legnagyobb ellenállással és így talán be lehet állítani. Így se biztos mert ahogy nézem a +3,3VS ágat mintha még külön is figyelné, ott meg az R56-al kéne sorba kötni egy 10 ohm nagyságrendű ellenállást, vagy az R59el párhuzamosan egy 10Kohm nagyságrendűt. Próbálkozás vagy számolás, ez utóbbi is kivitelezhető de most ébredtem és nem megy még a számolás. -
atus72
őstag
válasz
yohnsee #65671 üzenetére
Csak mint lehetőség írtam, anno 5 percig eljátszottam a gondolattal hogy melyiket vegyem de mivel
mesze nem lenne kihasználva így egy egyszerűbb változatot kerestem.
Nekem amire kellett megfelelt, persze van pár idegesítő dolog is:+ kiváló képe van
+ megfelő nagyítás van (digital zoom is ha nem lenne elég)
+ monitor nélkül is lehet vele dolgozni mert van rajta egy TFT
- a menü kezelése fura nekem, vagy az agyam nem állt rá, de ez nyilván megszokható
- nem tv-n hanem monitoron szerettem volna használni, na most az én moinitorom felbontását nem tudja rendesen kezelni 1650x1080, illetve a monitor is hülye, a végeredmény egy kissé torz kép lett (full hd tv ajánlott)
- arra ügyelj majd hogy milyen dugóval kéred mert nekem nem EU-t küldtek, de mivel "sima" USB 5V kell neki így bármilyen adapterrel használhatod.
- érdemes lecserélni a két világító LED kart valami körkörös LED sorra mert sosem tudtam odapozícionálni a fényt ahova szerettem volna.Egyelőre ennyi jutott eszembe róla, de kérdezz bátran ha van valami, ha meg Gazdagrét felé jársz meg is nézheted élőben
-
yohnsee
tag
válasz
atus72 #65661 üzenetére
Köszönöm!
Az Andonstar készülékről érdekelne a személyes véleményed.
Luis videóit néztem, köszönöm, de az a kategória egyelőre nekem tabu. Akkor fogok olyan szintű komoly szerkezetbe beruházni, ha majd szervizt nyitok (tervben van, de egyelőre még távoli).
Addig szeretnék valamit, ami nem annyira zsebbe nyúlós, 120 ezer forint körül megáll. -
Batman2
őstag
válasz
Ha van helikális potmétered, azt érdemes használni, az a legprecizebb.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Igen, R39, és R40.
A 910Kohmosat akár lecserélheted egy egy minőségi szabályzó, száras potméterrel, amivel minimálisakat mozdítva tudsz módosítani a feszültségen. -
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65664 üzenetére
No végig olvastam a leírást én is.
Látom, ő is belefutott azokba a hibákba, amibe Te is.
Korábban, évekkel ezelőtt láttam egy másik ATX táp módosítást is, szintén 13,8V-ra emelte a feszültséget, de arra már most nem akadtam rá.
Mondom, próbáld meg a fentebb írt módon módosítani a tápot, az R62 teljes kigagyásával semmiképpen sem értek egyet és mondom, egyszerre csak nagyon kicsit módosíts!
Leg jobb, ha úgy építesz be potmétert, amivel be tudod állítani az eredeti ellenállás értékeket, majd ha rendben bekapcsolt a táp, csak akkor kezded tekerni módosítani, lassan!
Lehet fix ellenállás + potméter sorosat is bekötni a finomabb szabályozás érdekében.Lehet, hogy így sem fog összejönni, mert minden táp között van pici eltérés és pl. a Tiéd esetében hamarabb szólal meg a túlfesz védelem.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65664 üzenetére
Az ellenállás osztó tagjainak értékét és toleranciáját nézve elég érzékeny szabályzást feltételez, vagyis nagyon kicsi módosítást lehet csak benne tenni, drasztikus módosítás hibás működést eredményez, pl. bekapcsolja a táp valamely védelmét!
Lásd előző hozzászólásomat!
Ha az R62-t kiveszed, és üresen hagyod, akkor az végtelen nagy ellenállást jelent, és mivel ez adja az ellenállás osztó pozitív ágát, így drasztikusan lecsökkentetted a visszacsatolást.
Továbbá ezen tápoknak kell egy minimális terhelés a kimenetére, hogy be tudjanak állni a kimeneti feszültségértékek, így illik leterhelni minimum 100mA-rel az 5V-os ágat!
Ha nagyon akarsz, hozzá nyúlhatsz az R62, R60-as visszacsatolókhoz, de csak nagyon kicsit módosíts rajtuk, pár kiloohmot.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65652 üzenetére
R62-t semmiképpen sem zárnám rövidre, az biztosan nem "egészséges" a tápnak, a60-asat pedig nem módosítanám.
A PC tápok rendszerint a +5V-os ágat fegyelik, aszerint szabályozzák a kimeneteiket.
Sőt, tovabb mennék, ez a két ellenállás inkább áramkorlátozó szerepet tölt be, helyette a földelő ellenálláson módosítanék.
Ha magasabb feszültséget szeretnél az eredetinél, akkor növelni kell a földelő ellenállás értékét.Üdv.
-
terapeuta007
aktív tag
Jelenleg így áll a dolog. megtaláltama potmétermegfelelo állását.bekapcsol 10v-on van ilyenkor.de akarhova állítom vagy nemállítom bekapcsolás után a potmétert a táp kikapcsol úgy 5-10másodperc mukodes után.
max 11.8v-ra tudtam feltekerni kikapcsolás nelkul.
terhelés nélkül mukodik csak vmeddig.
terheléssel csak ms-okig ad le áramot és utana kikapcsol. -
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #65662 üzenetére
Pár hete vettem, most volt kipróbálva, még csereképesnek kéne lennie a francia madarasnál.
Csak el kéne oda jutnom, ami jelenleg problémás. -
válasz
HoTaZo #65654 üzenetére
Nem tudom van-e benne valami egyszerű beépített túlfeszültségvédelem, villámvédelem. Ha igen akkor a varisztor valószínű nyit már a névleges 230V környékén. Ha ilyen nincs, vesztenivalód úgyincs, szedd szét és keress fázis-nulla, fázis-föld, nulla föld közötti égésnyomokat, áthúzást, kormos , egymáshoz nagyon közel vitt-kötött pontokat. Ha ezt se találsz, gondolom világítós visszajelzősek a kapcsolók, akkor valamelyik belül áthúz néha. Ezt egyenként le tudod csekkolni, azt az aljzatot legfeljebb nem használod. Nekem ilyen világítós kapcsoló szó szerint kirobbant a páraelszívóból, levert mindent Paksig, az asszony azóta se nyúl hozzá hiába cseréltem ki új kapcsolóra.
-
atus72
őstag
válasz
yohnsee #65659 üzenetére
Ha nemcsak ellenőrzésre kell hanem forrasztani is szeretnél alatta akkor mindenképp egy rendes
trinokuláris mikroszkóp kell mert az usb/hdmi-is kimeneten nagy a késleltetés és hülyét fogsz kapni.
Ha profi cuccok kellene akkor érdemes Louis Rossmann youtube csatornáját nézni mert ott szinte minden video alatt van részletes szerszám lista amikkel dolgozik. -
yohnsee
tag
Sziasztok!
SMD forrasztás ellenőrzéséhez illetve hibakereséshez keresnék mikroszkópot.
A legjobb volna HDMI vagy USB csatlakozású.
Valaki használ ilyet, van tapasztalata ilyen kütyükkel? Minél tovább nézegetem az eBay-t és társait, annál tanácstalanabb vagyok. -
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Vettem egy ilyen Steck elosztót, a madaras boltban. Egy tv, set top box, dvd lejátszó, erősítő, mélynyomó, telefon töltő vagy lámpa lett beledugva.
Teló töltőn, erősítőre csatlakoztatva, mélynyomóval támogatva, többi csatlakoztatott eszköz nem volt bekapcsolva. Erre leverte a fő megszakítót és a saját belső megszakítót egy idő után. Resetelés, egyenként bekapcsolgatás, semmi leverés, egy idő után mégis. 3. esetnél, zenehallgatás leállít, erölködő+ mélynyomó kihúz, csak tv+ STB, lámpa és kikapcsolt dvd lejátszó volt bedugva. Egy idő után mégis leverte a fő+ saját megszakítót.
Visszaálltam a régi két elosztós (4+4) változatra, azóta ugyanazon 2-3 eszköz egyidejű használata esetén sincs problémám.
Mi lehet a gond? Az elosztó hibás, mert annyira gyenge minőség? Vagy igenis, hogy jó és túl van terhelve a szál és csak a túlterheléstől véd?
Nincs Fi-rellé még telepítve a ház hálózatára, de közeli tervben van. -
törölt tag
válasz
szabifotos #65633 üzenetére
Haszna 2 is van:
- Hangot ad, vagyis tudod mikor kapcsoltad le az adott áramkört
- Egy épületben le kell ellenőrizni az összes aljzatot, jól van-e bekötve illetve a földelés hatasos-e, na ezt megtenni multiméter+fázisceruzával, igen csak hosszadalmas, ezzel meg csak bedugod, megnézed a 2 zöldet és mész tovább. persze a fejlettebb országokban nem ritka a 30+ ajzat egy lakásban/házban, és ugye imádnak apartmanokat építeni, vagy társashazákat, akar 50+ lakással, hiszen maximalizálható az építésű területből szerezhető haszon -
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65646 üzenetére
Keresgéltem még tovább erre a 2003-as jelzésű ic-re, de titokzatos egy darab, más sem talál leírást róla.
Viszont itt egy link:
https://sv1oan.wordpress.com/2013/02/24/hacking-an-atx-power-supply/
Ahol pont azt írják le, hogyan kell átalakítani ilyen ic-t használó tápot!
E szerint valóban a 14-es lába a feszültség beállítás, a visszacsatoló csatlakozás.
Sok sikert hozzá.Üdv.
-
McSzaby
őstag
Hali,
van egy 2 sávos hantek oszcilloszkopom, amit autóvillamossági tanulásra használnék. Ma egy autós gyertyakábelre való mérőfejjel néztem volna mi történik, de a kábel sérült volt és beleszikrázott a szkópba. Erősen túllépte a maximumot, amit bír a csatorna... Most bármit teszek rá, semmi nem műkődik. 6 volton áll a csatornám és semmi aktivitás rajta. Kisütötte a szkóp csatornámat a szikra, vagy tudok vmit csinálni vele? Másik csatornának semmi baja, lett egy 1 csatornás szkópom?
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65642 üzenetére
Szevasz
Én még nem alakítottam át PC tápot, így nincs benne tapasztalatom.
A 2003-as feliratú IC a pwm kontroller, de ezt nem ismerem, a TL494 az ismert típus, arról van is leírás, könnyebb módosítani.
Ennek a 2002-as jelű ICnek szerintem a 14-es lába lehet a szabályozó láb, az ahhoz menő ellenállás osztón kellene módosítani.Üdv.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65642 üzenetére
Ezt a fajtát nem könnyű változtatni mert céláramkör végzi a vezérlést (2003), benne van a túlfesz védelem is (minden feszt figyel).
-
atus72
őstag
válasz
terapeuta007 #65640 üzenetére
Berendelek egyet, meglátjuk, simítani még tudok induktivitással meg kondival ha kell.
-
terapeuta007
aktív tag
-
atus72
őstag
válasz
terapeuta007 #65637 üzenetére
Ezeket megtaláltam, a kérdés hogy van-e ezekkal a típusokkal valakinek gyakorlati tapasztalata?
Tényleg tudják-e ami rá van írva, mennyi a ripple, stb -
atus72
őstag
Milyen dc-dc stepdown konvertert tudtok ajánlani ami (max) 12V-ból tud 5V-ot csinálni max ~15-20A terhelés mellett? (nagyfényerejű P10-es LED matrixok meghajtására kell)
Ami van itthon az egy Pololu 5V, 15A Step-Down Voltage Regulator D24V150F5 board, de ennek azért
húzós az ára (~40$), ennél olcsóbb megoldás kellene majd.
Köszi. -
Lompos48
nagyúr
válasz
szabifotos #65633 üzenetére
Csak kényelmes. Legalább nem kell gondolkozni.
-
szabifotos
senior tag
Ilyen aljzatvizsgáló szerkezetnek van valami létjogosultsága, vagy ugyan azt a mérést el tudom végezni egy multiméter+ fázisceruza kombóval? Használják ezt a szakmabeliek, vagy csak jól mutató "gadget?" LINK
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65617 üzenetére
Vannak PC táp átalakítási lehetőségek, évekkel ezelőtt is már láttam a neten, de szerintem kicsit nagy ágyú, fölöslegesen nagy méretű és teljesítményű ehhez az alkalmazáshoz egy PC táp.
pl.Itt egy rakás youtube video, hogyan lehet módosítani a PC tápot: [link]
Vannak azért kisebb, változtatható feszültségű kész tápok, vagy ha magad akarsz készíteni, akkor egy közepes, mondjuk 3-4A, 18V-os trafó és egy LM317-es kis táp, potméterrel, így állíthatod a feszültséget, csak arra kis kell nem kis borda hűtésnek.
Üdv.
-
Batman2
őstag
Nem tudom, válaszolt e már valaki érdemben,
én mindenesetre a több, kisebb kapacitású kondi mellett tenném le a voksomat, mivel ez gondolom, egy inverteres hegesztő része, ahol kapcsolóüzemű táp van, ott pedig nagyon nem mindegy a kondik belső ellenállása.
Nem azért nem raknak bele egy darab, 60-100 mikrósat mert nincs ilyen, vagy nem férne el, hanem azért, mert több kisebbet párhuzamosan kötve a belső ellenállásuk (soros ellenállás - ESR érfték) jóval kisebb lesz, mint egy darab nagynak.
Ez mondjuk főképpen nagyobb áramú hegesztésnél lehet fontos, de a félvezetők is könnyebben dolgoznak, ha nagyobb a tartalék a puffer kondikban és nem csak a kapacitásukat tekintve.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Reggie0 #65597 üzenetére
Tényleg, a charge pump áramkörök eszembe sem jutottak, régen foglalkoztam már tápokkal aktívan !!
Bár asszem ezek meg rendszerint még kisebb áramra vannak tervezve többségében, nehány, vagy nehány 10 mA-re mindössze.
De legalább induktivitás mentes, nem kell a tekerccsel ferrit maggal bajlódni.
(Igaz, kis teljesítményben könnyen beszerezhetőek gyáriban, a nagyobb, több ampereseknél szokott nagyobb gond lenni.)Üdv.
-
Batman2
őstag
Jó, így már jobb a helyzet, ennyit kibír, legfeljebb akkor lesz vele már gond, mikor gyengül az akku, mert nem sok kapacitás tartaléka van, a belső ellenállása meg nagyon nagy, terhelésre nagy lesz a feszültség esése.
De egy LDO táp az még ilyenkor is jó lehet kb. 1V, max. 1,5V-os feszültség esés mellett, még mindig marad kicsi tartalék 5V-ig.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
didyman #65595 üzenetére
Igen, a buck-boost megoldás kifejezetten elemes, kis akkus táplálásra van kitalálva, de én sem akartam volna neki ezt javasolni, már azért csak bonyolultabb kategória, de valóban akár az áramforrással azonos feszülség stabilizálására alkalmas (Pl. 3V ki, 2,7-3,4V be).
Az LDO is jó megoldás lehet, ez még egszerű is, ezek viszont valóban csak 100, max. 200mA-re valók, de leg hatékonyabbak nehány, vagy nehány 10 mA esetében, de ezekkel megpróbálhatja.Üdv.
-
Reggie0
félisten
válasz
sketchifun #65623 üzenetére
Nah ezert kene tisztazni. Pl. pontos tipust mondasz az sokat segit
-
darvinya
titán
válasz
sketchifun #65620 üzenetére
Bekapcsol, az érintőfelületen a fokozatokat is lehet kapcsolni, de nem melegít egyáltalán. Kikapcsoláskor egy kis piros leddel azt is jelzi, hogy a felület még meleg.
Érintős elektromos fűtésű főzőlap (2 hsz-edből).
Idézetből, annyi szűrhető le, hogy ezt már drágán javítható csak, röviden nemcsak vezérlővel van gond.
Egyrészt felület jelző semmire jelez, miközben ilyet magáttól nem kellene tennie, mert fordított jelzéskor komoly égést okozhat. -
Reggie0
félisten
Meg tudod merni te is, csak egy ellenallas kell es egy tap. Toltsd fel a kondit, kossel ra egy multimetert fixen, majd egy ellenallassat, miutan a tapot levetted rola. Merd mennyi ido alatt esik a feszultseg a feltoltott feszultseg 37%-ra. Ez az ido az RC kor idoallandoja, (jele tau), ami igy szamolhato: tau=R*C. Az ellenallas ertekevel elosztva megkapod a kapacitast faradban.
Nem kell a nevleges feszultsegre tolteni, nyugodtan dolgozhatsz biztonsagos 10-30V-al.
A rajta levo ellenallast is hasznalhatod, ha nem tul nagy. Ha igen, akkor szazad-ezred akkora ellenallast rakotsz, nem fog nagy hibat okozni a szamitasban. Ha tul kicsi, akkor vedd le es nagyobbal merj, hogy azert 10 masodperces nagysagrendben kapjal valamit, hogy pontosabban tudj idot merni. Ehhez nagyjabol 100kOhmot kene rakotnod.
-
Reggie0
félisten
válasz
sketchifun #65620 üzenetére
Milyen tipusu fozolap? Indukcios vagy hagyomanyos?
Tippre hagyomanyos, mert futoszalat emlitettel. Ezek nagyon egyszeru szerkezetek altalaban, valamilyen bimetalos ketpont szabalyozast hasznalnak jellemzoen. A homersekletet pedig a bimetal mozgatasaval allitja a tekerogomb. Kikapcsolva es kihuzva kiprobalhatod, hogy a bimetal rovidre zar-e. Utana pedig tekerd vegig a gombot es nez meg milyen allasnal szakad meg a kor. Tekergesd oda-vissza, hogy a zarast eloidezo beallitas folott mindenhol folyamatosan zar-e. Ha nem, akkor valamilyen szennyezodes lehet a bimetalon, ami miatt nem jo a kontakt.
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Adott egy BEKO gyártmányú, kétlapos főzőlap.
Azt a hibát produkálta, hogy egyik napról a másikra nem fűt.
Bekapcsol, az érintőfelületen a fokozatokat is lehet kapcsolni, de nem melegít egyáltalán. Kikapcsoláskor egy kis piros leddel azt is jelzi, hogy a felület még meleg.
Merre érdemes a hibát keresni? Mivel a tápáramkör rendben van, illetve a vezérlés is, az adott életjelek alapján, valószínüleg a vezérlést követő teljesítmény áramkörön lehet valahol probléma, jól gondolom? Arra is gondoltam, hogy a táppanel, illetve a vezérlőt követő teljesítmény áramkör közt lehet valami gebasz, ezért nem történik konkrét fűtés.
Néhány apró dolog, amit szeretnék megtudni:
Hogyan deríthetem ki, hogy a fűtőszál hibátlan-e?
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65611 üzenetére
Párhuzamos celláknál nem kell kiegyenlítés.
-
terapeuta007
aktív tag
van 2db 60w-os peltier. 11.3v ot kapnak.(a kábelezést nem birom jobbra megcsinalni. (~10A)
jelenleg a meleg oldal 55fokos. a hideg oldal pedig 5fokos.
ugye a max hőkülönbség amit egy ilyen modul tud az 65 fok.
elvileg mehet 15v is egy modulra.vajon javulna a hűtési teljesitmény ha egy step upot odahajítanák?
attol félek hogy a melegoldal felmenne 70-80fokra és esetleg nemjavul hanem roszabb lesz mert a hőm.különbség amit maximum tud a cucc az 65fok.
a hűtésen már csak minimálisat tudok upgradelni.
szerintem nem kéne sokat emelni a feszulttsegen.és akkor jobb lehetne.azabaj hogy ebayen egy 10-20A-es step up az 2ezerbe van. és eddig csak 500ftomban van az egesz.
nem lehet egy pctápot megmoddolni 13-14vra?
egyébként ez egy kis hűtő a szobámba a fotel mellet mert miertne.
most annyi nemtetszik hogy csak illyen 15fokra hűt.ami jobb mint a semmi.
sőt ha a hűtőből alapbol hideg üdítőt rakok bele akkor sokáig megtartja 10fokon. -
Lompos48
nagyúr
válasz
terapeuta007 #65612 üzenetére
Én ilyet használnék/-tam (lásd @Samus is). Kicsi, olcsó, piszokul jó kontaktusokkal. Adatlapja 65A-t (!!!???) ír.
-
válasz
Hány pin kell? Ha kettő, akkor a 3 pines IEC C14 (az ATX tápok hálózati csatlakozója) jó lehet. Ha nem beépíthető kell, hanem jó a lengő, akkor akkor az XT30 (komolyabb melókra a nagytesó, XT60) ajánlatos, igazából ekkora áramra ezt ajánlanám csak ezt, ha bonthatót szeretnél. Esetleg XLR csatlakozó, elvileg az is bírja.
-
kjani18
őstag
válasz
-
terapeuta007
aktív tag
valaki tud nekem egy olyan dc csatlakozot mutatni ami 10A-el megbirkozik?(12v-on)
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
SupernovaHUN #65609 üzenetére
a legjobb valszeg az lenne ha egy másik lithium akkut kotsz rá
akár telefonakku akár másmilxyen cella.
azt is lekéne csekkolni hogy az akkun van a védelem vagy az alaplapon (99% hogy az alaplapon van)de az is elég lehet ha rákötsz 3-4 v-ot és szevasz.
nekem 5ezres hoki hangszoromba az egyik cellával egyetmben (2db volt parhuzamba kiegyenlites nelkul innen is látszik hogy garbage volt) az alaplapis használhatatlan lett.többé nem mukodott.
-
válasz
SupernovaHUN #65609 üzenetére
Ha lítiumos, akkor 4V az akku helyére, és mennie kell.
Amúgy azt is megmérheted, hogy töltőre dugva mennyi az akkun a fesz. Mondjuk ha nincs meg, az még lehet attól, hogy az akku lerántja, pl. hibás a cella vezérlése, de ez ritka. -
SupernovaHUN
csendes tag
Hello!
Hiányos elektronikai tudásom szeretném pótolni
Adott egy hibás JBL Flip 2 hangszóró. A hibajelenség alapján az akkumulátor hibájára gyanakszok (nem tölt, töltőn is csak pár másodpercig működik, aztán sistergő hang kíséretében kikapcs). Szétkaptam a cuccot és töltőre rakva rámértem az alaplapon az akksi csatiján lévő feszre. Megvolt mind a 4-5V, ami kell, szóval nekem az jött le, hogy az alaplap és a töltőcsatlakozó rendben van. Fizikai sérülést nemigen találtam sehol.
Na de a konkrét kérdés, hogy szeretném igazolni a gyanúmat mielőtt költenék az egészre, szóval szeretném működésbe hozni a szerkezetet az akksi nélkül. Ehhez elég lenne rákapcsolni a csatira akkora feszt, amennyit az akksi adna? Vagy ezt hogy kéne mégis?
Köszi a segíséget!!
-
mezis
félisten
Üdv-!
Először megmérném a maradék kondenzátor csomag kapacitását. ? Párhuzamosan vannak bekötve ? (Óvatosan, a rajta lévő ellenálláson bizonyára lassan sül ki !)
Aztán számolnék, hogy mennyi hiányzik az eredeti kapacitáshoz és csak annyit vennék amennyivel kiegészíthető.
Csak akkor kísérleteznék kapacitás növeléssel, ha a töltő áramkör elbírja a megnövekedett áramfelvételt.
-
qdak
addikt
Hello
Van 1 régi hegesztőm, 5 vagy 6db 10uF/230V kondenzátor van benne (1 nek csak a helye!?)
1db eldurrant mikor haverom rajthagyta a pálcát mikor ráégett a fémre. kikötöttem a körből, így is hegeszt rendesen, de szeretném rendbe hozni.A kondik ilyenek kb. csak 10uF osak, ugyanúgy van ellenállás rajtuk.
A kérdésem, elég ha veszek a képen látható 25uF osból 3db ot így 50-60uF helyett, 75uF lessz, állítólag igy könnyebben jön létre ív (esetleg 4x25uF ?), vagy a 10uF az ajánlott ?
Köszi. -
And
veterán
válasz
Attix70 #65604 üzenetére
C= Q/U, Ahol Q mértékegysége [ C ] vagyis coulomb, ami másképp [A*s]. Vagyis ha 1 amperrel (legyen áramgenerátor) töltünk egy másodpercig egy kapacitást, és azon ennek hatására 1 volt feszültség alakul ki, akkor a kapacitása 1 farad. Ez természetesen oda-vissza is érvényes.
-
-
Attix70
aktív tag
válasz
Reggie0 #65599 üzenetére
Jah, milyen jól mutatna agy autó-HiFi 1F-os kondi melette
Amúgy tényleg jó 5let, nem is kell hozzá dióda se mert a hálózati táp biztos bírná a kondi feltöltését (én a kijelzőt kihagyva építeném bele, ott úgy sincsenek már nagy áramok és nem kell nagy kondi, talán nem is 5V van hanem kevesebb és be is férne az órába).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen autót vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Elden Ring
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest