- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Bár a szakmám szerint tudnom kéne, nézzétek el, 10 éve volt.
Szükségem lenne egy áramkörre, ami 2x0,5m ledszalagot vezérel.
3 vezetékem van, ebből egy pár 12v, és egy vezérlőszál, amire szintén 12v érkezik.
Azt szeretném elérni, hogy amikor a vezérlőszálon megjelenik a tápfesz, akkor egy lassú, mondjuk 1mp felfutással kapcsoljon fel, a vezérlőszál kikapcsolása esetén pedig ugyan ennyi idő alatt lefutással kapcsoljon ki.
Merre induljak egyáltalán?
-
sketchifun
senior tag
Urak.
Adott egy picike kis alkatrész.
A feliratok rajta:100
16V
HVLAzt gyanítom ez egy 100 mikrós kondenzátor, 16 voltos ráadásul. De mit jelent a HVL?
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Adott egy BEKO gyártmányú, kétlapos főzőlap.
Azt a hibát produkálta, hogy egyik napról a másikra nem fűt.
Bekapcsol, az érintőfelületen a fokozatokat is lehet kapcsolni, de nem melegít egyáltalán. Kikapcsoláskor egy kis piros leddel azt is jelzi, hogy a felület még meleg.
Merre érdemes a hibát keresni? Mivel a tápáramkör rendben van, illetve a vezérlés is, az adott életjelek alapján, valószínüleg a vezérlést követő teljesítmény áramkörön lehet valahol probléma, jól gondolom? Arra is gondoltam, hogy a táppanel, illetve a vezérlőt követő teljesítmény áramkör közt lehet valami gebasz, ezért nem történik konkrét fűtés.
Néhány apró dolog, amit szeretnék megtudni:
Hogyan deríthetem ki, hogy a fűtőszál hibátlan-e?
-
sketchifun
senior tag
NO, NC. Normaly Open, Normaly Closed.
Azaz, alap állapotban nyitva, alap állapotban zárva.
Ha tápfeszt kap, egyből indul a beállított értékről, és ha eléri a 0-t, megváltoztatja a kivezetések állapotát.
Viszont ahogy látom, alaphelyzetbe újra csak akkor kerül, ha a tápfeszültséget elveszed tőle.
-
sketchifun
senior tag
Adott egy monitor.
Hidegen bekapcsolva 2-3 órát is elmegy. Ellenben ezután kikapcsol. Van, hogy nem is lehet visszakapcsolni, csak áramtalanítás után. Működés közben a kezelőgombjai nem működnek, csak a bekapcsoló gomb.
Merre érdemes elkezdeni keresni a hibát? Átkondenzátorozás, tápegység és inverter részen?
Miért nem működhetnek a gombok rendesen?
-
sketchifun
senior tag
válasz
Trebor0522 #58408 üzenetére
Akkura is kötheted, semmi külömbség nem lesz.
Ha ventilátort hajtasz, azt úgyis feszültséggel, nem pedig áramgenerátorral kell hajtani.
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
válasz
tvamos #57381 üzenetére
Attól függ, milyen típusú cella áll rendelkezésre.
A lényeg, hogy minél nagyobb áramot tudjon leadni egyszerre, mert ha mindkét cella lead 15A-t, avval nem fogsz hegeszteni. Plusz, ha van védelem a cellán, a túl nagy áramigény hatására letilthat, szóval nem ajánlom.
A Litium akkumulátorok(ion, polimer) nagyon jó töltéshordozók, de nagyon veszélyesek is, komoly sérüléseket képesek okozni, akár a lakást is könnyedén fel lehet velük gyújtani. Ha nem vagy tisztában az adott cella képességeivel, nem tanácsolom hogy játsz velük.
-
sketchifun
senior tag
válasz
tordaitibi #57356 üzenetére
Igazatok van, tévedtem. De legalább itt a megfejtés és a közérthető magyarázat.
-
sketchifun
senior tag
Csak egy kis kiegészítés, ami ittmaradhat a kezdőknek, és nem zavar kétejekbe senkit. A VA értéket egy az egyben teljesítménynek is felfoghatunk, a 0.8-as szorzás csak közelítő értéket ad. A VA jelentése VoltAmper, és az értéke azt jelöli, mekkora feszültségen lenne képes leadni 1A áramerősséget.
Egy 50VA trafó 50 volton tudná leadni az 1 Ampert, és mivel ez a kimenettel fordítottan arányos, tekinthető a Wattban mért teljesítménynek, ugyebár P=U*I.
Ha a kimenet 12v-os, a trafó pedig 50VA-s, akkor 4,133 A leadására képes.
-
sketchifun
senior tag
válasz
tordaitibi #57335 üzenetére
Ott a pont, mindenképpen testhiba.
A kijelző azért villog, mert az index relé ahogyan kapcsolja az izzót, annak az ún. indulási árama magas, a testelés pedig korrodálódott valószínüleg, ezért a nagy áramlökés feszültségesést okoz, ami egy olyan érzékeny eszköz esetén, mint egy kamera, okozhat ilyen hibát.
-
sketchifun
senior tag
válasz
robi12ster #57329 üzenetére
Kapcsoló üzemű táptól kicsit fáznék, az általa keltett zajoktól.
Ha a jelenlegi trafö után lévő Graetz-hez kötöd be, talán nem lesz gond.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Atomantiii #57229 üzenetére
A legegyszerűbb így is az, ha keresel ilyen kapcsolóból olyat, ami mindkét vezetőt kapcsolja, persze ha kis teljesítményről van szó.
Nagyobb teljesítmény esetén lehet relét/mágneskapcsolót vezérelni ebből egy pólusúval is.
Ezeknek a kapcsolóknak a középső érintkező a benetük, és amerre billented, arra a lábra kerül a kimenet.
Kétpólusú esetén, ha 1 és 2 az egyik kapcsolt állapot, 3-4 a bemenet, 5-6 a másik kapcsolt állapot, akkor 1 és 5 láb a motor egyik pólusára, 2 és 6 a másikra, 3 és 4 a bemenet, tehát a feszültség.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Atomantiii #57219 üzenetére
2 pólusú, 3 állású kapcsolóval a legkönnyebb.
3 állású, visszaálló kapcsolóval is lehet, de vezérlés szükséges hozzá. Plusz egy gomb is, mert a visszaálló kapcsoló csak az indításért felel.
Le is kell állítani gondolom.3. Opció, ahogyan én csinálnám, PIC vezérelt relé.
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
válasz
moha21 #57193 üzenetére
Fontos, hogy a B és C kismegszakítók közt a kioldási karakterisztika a külömbség, nem a rajta átfolyó folyamatos áram maximuma.
Ezáltal a transzformátor távolsága csak irreálisan nagy távolságnál számít, ahol egyébként a hálózat keresztmetszete nem megfelelő. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy például a Y/D kapcsolás nagy áramlökése az azonos hálózaton lévő lakásokban feszültségingadozást eredményez, amely ingadozás korlátozott keretek közt kell hogy maradjon.
Régen, és most is sok-sok helyre B típusú megszakítókat szerelnek fel. Ennek az az oka, hogy a C típusú nem indokolt, mert egy átlagos háztartásban nincsen több tíz amper üzemi fogyasztású, nagy indítóáramú berendezés. Egy 1700w teljesítményű mikrohullámú sütő sem vesz fel 2000w-nál nagyobb teljesítményt induláskor. A lámpák mégis hunyorognak, villannak egyet, ami a nem megfelelő hálózatot jelenti.
Szerk:
Az áthúzás az esetek nagy többségében nem jön össze olyan könnyen. Általában a csövek nem mindig átjárhatóak, egy-egy helyen meg vannak törve, egy két helyen benne van egy szög.
Nem is rentábilis, ugyanis nem is nagyon fér el benne megfelelő mennyiségű vezeték. Régen behúzták a fázist meg a nullát, szt' jóvanaz. Csak ez már a mai szabványnak nem felel meg. A kazánhoz 10mm2-es MKH vezeték az előírás, az eleve elfoglal egy kompletr csövet. Aki pedig enélkül megcsinálja, kiállít egy papírt, amit nyilvánvalóan nem tehetne meg, mert arról nyilatkozik, hogy mindent a rendelkező előírásoknak megfelelően csinált, az ügyfél fizet egy rakat pénzt, és valójában nem hogy jobb lesz a helyzet, esetenként rosszabb.
-
sketchifun
senior tag
válasz
sketchifun #57188 üzenetére
Meg is tudakoltam, E-On területen 25A-ig egy és három fázis esetén is felrakják.
Egyszeri szolgáltatási díja van, ami gondolom a kiszállási költség.
E-On weboldalán megtalálható a vonatkozó PDF.
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
válasz
rita7107 #57151 üzenetére
A gondd az, hogy avval sem egy esetleges elektromos sütő, sem egy komolyabb mikró nem megy el róla.
Kérj teljesítmény bővítést, 32A vételezésére mindenki alanyi jogon jogosult.
A napelem témához:
Ha a terheletlen napelemen felfut a fesz, képes a töltőáramkört tönkre tenni.
A helyedben először egy 7805-tel próbálkoznék, vagy egy LM317(1,5A) vagy LM350-ből(3A) építenék egy szabályzót.
-
sketchifun
senior tag
válasz
DrojDtroll #57143 üzenetére
A látható oldalán vannak olyan furatok, amiben láthatóan nincs alkatrész, de forrfelület van. Más tippem így hirtelen nincs.
-
sketchifun
senior tag
válasz
szabifotos #57141 üzenetére
R3 szerintem nem áramkorlátozónak van beépítve, hiszen az IC két lába közé van téve.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Kernel #57111 üzenetére
Ééértem.
Tehát ha párhuzamosan kötöm, akkor 12-3,3V esik az ellenálláson, 900mA áram mellett, ami miatt nagy a hőtermelés.
Ezesetben ha sorba kötöm, 12-9,9v esik az ellenálláson, az 2,1v. 900mA az áram, R=U/I, azaz 2,1/0,9 , 2,3 ohm az ellenállás értéke, és 1,89w a veszteség.
Jól számoltam?
Még annyi kérdés, hogy az megvan, hogy 2w ellenállás kell, de a 2,3-hoz melyik ellenállásérték van a legközelebb, ami szabványos, boltban kapható? -
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Kérdésem lenne, ugyanis nem vagyok biztos magamban.
Adott 3 darab 1W hidegfehér Power led, elvileg 4v környéki nyitófeszültséggel.
Sorba kössem, vagy párhuzamosan? Ha sorba kötöm, jól gondolom, hogy ellenállás sem kell, 250mA áram fog folyni ledenként, ami ugye pont 1W? Persze 12V tápfeszültséggel.
És ha párhuzamosan kötöm, mekkora ellenállás kell?
Felvilágosítanátok?
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Egyenlőre kérdezni szeretnék, még csak a tervezés folyik.
Adott 8 db 18650 akkucella, amely 4x2 elrendezésben van sorba, illetve párhuzamosan kötve. Ez ugye 3,7v cellánkénti feszültséggel számolva 14,8v feszültséget eredményez.
Kettő kérdésem volna evvel kapcsolatban. Az egyik, hogy mivel nekem 12v-ra van szükségem, 7812 stabkockával oldanám meg a dolgot, viszont a 1,5A kevés lesz. Párhuzamosítva köthetek be 7812-t?
A másik, ez a bonyolultabb. A párhuzamosított cellapárokat hogyan töltsem?
A teljes párhuzamosítás nekem azért nem jó, mert kb 20A-re lenne szükségem ezen a 12V-on.
Tippek, ötletek?
-
sketchifun
senior tag
Idokozben ramertem lakatfogóval a felvett teljesítményre. Mikor indul, felvesz. Kb 2 ampert(kb. 460w), utana leesik 1 amperre(230w). Amikor ráteszem a terhelést, akkor eldobja a feszultseget, tehat zarlatkent viselkedik. Se a kondi, se a motor nem melegszik. Tippek?
Arra gondoltam, hogy az inditotekercsen van az aram, es a kondi a fotekercsen, de megforditottam, es ugyan az.
A tulaj szedte szet takaritani, de nem tudta hogy kell visszakotni, mert elveszett a kep a fenykepezorol.
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Talán ez a legjobb hely kérdezni.
Adott egy 1100w teljesítményű villanymotor.
3 kivezetése van, 100mikros kondival, gombal indul is. Fazis, nullla, meg ugye a kondi egyik laba
masik meg a fazisra vagy nullara kotve. Igy indul is, de nincs ereje. Felpörög, de nem nyomatékos.Raktam rá uzemi kondit 10mikrosat, ugyan úgy ahogy az inditot, csak direktbe kotve, de semmi.nem valtozott.
Tippek?
-
sketchifun
senior tag
válasz
venember83 #35527 üzenetére
Én mondjuk egy gép ventillátorával próbálkoznék, hogy hogyan indul el róla. Abból már egész jól levehető, hogy melyik a pozitív ág.
-
sketchifun
senior tag
válasz
atesss #35492 üzenetére
GF-051 folyasztószer.
TS560 Forrasztó olaj.
TS570 Forrasztó krém.Alapvetően nincs nagy külömbség köztük, és mind majdnem ugyan arra való. Igazából szerintem a forrasztandó felület válogatja, de a folyasztószer szerintem a leguniverzálisabb. nem volt még olyan, amit ne tudtam volna forrasztani vele. Olvass utána, ha érdekel a különbség, de ha engem kérdezel, a GF-051-et ajánlom, általában 600-700 Forint körül van az ára.
Én úgy használom, hogy a forrasztóónt kiegyenesítem, és belenyomom. Pont annyi fog rajta maradni, amennyi szükséges.
-
sketchifun
senior tag
Hát, TINA-ban ez a Zener dióda dolog nem működik.
Felteszem tehát a kérdést. Remélem kapok egy kimerítő választ az egész problémára.
Kellene egy olyan komparátor kapcsolás, amit 12V-ról táplálok. A komparálási feszültség 2V kellene legyen, kis hiszterézissel. A bemenő feszültség, amit komparálni kellene, 0-18V-ig változhat. Miféle kapcsolást javasol a nagyérdemű, hogy ne nyírjam ki rögtön az OPA-t?
-
sketchifun
senior tag
válasz
Kernel #35292 üzenetére
Ezt a kapcsolást még nem láttam. És nem is bonyolítanám ilyesmivel, egy kész műszerbe szeretném bekábelezni a komparátor külön NYÁK-ját.
A komparátorról elhiszem, hogy nem tetszene neki a tápfesznél nagyobb feszültség. Viszont abban is biztos vagyok, hogy 1,2Kohm ellenállással mérhető 7107-tel 20V is, kipróbáltam már. Egyébként a 7107 kapcsolása hobbielektronikáról van.
De akkor egy kérdés, hogy hogyan is vezéreljem azt a komparátort. Ha például bekötök egy 7805-öt, az megfelelne?
Csak mert azt tudom, hogy nagyobból kisebb feszültséget csinál. De ha nincs meg rajta még az 5V se, akkor mit csinál? Sima áteresztőként működik? -
sketchifun
senior tag
válasz
vodkaboy22 #35278 üzenetére
Kizártnak tartom. De ha kettőt megcsípsz, és oda is adják ennyiért, remélem tudod, hogy 1 engem illet.
-
sketchifun
senior tag
[link]
Egész jó áron van nem? -
sketchifun
senior tag
Te vagy az én emberem, érthetően leírtad.
Bingó.
Akkor kérlek segíts nekem választani egy komparátort, vagy műveleti erősítőt, illetve egy egyszerű kapcsolással is megtámogathatnál. TINA-ban kikisérletezem én a beállítást, csak nem tudom, milyen komparátort/műveleti erősítőt kellene használnom. Arról egyébként már olvastam, hogy minden visszacsatolatlan OPAMP komparátorként is üzemel.
Mégvalami: Gondolom kifejezetten komparátorként eladott IC-ben már figyelnek a hiszterézisre! Egy OPAMP-al nem lenne gond a hiszterézissel? Illetve annak az értékét hogyan lehet beállítani, ha külön kell OPAMP-nál?
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #35245 üzenetére
Szia.
Utánanéztem ennek a 6703-nak, és kettő gondom lenne vele.
1. Nem igazán jöttem rá, hogyan is kell beállítani. Arra már rájöttem, hogy 400mV-on is működik.
Nos, nekem egy 7107-tel megépített panelműszerhez kell, automatikus méréshatár állításhoz, 2V és 20V között. Ez a műszer a 0-2V-ig méréshez 0Ohm-os ellenállással állítható be, 0-20-ig pedig 1,2kOhm-mal.
Az lenne a kérdésem, hogy el tudnád mondani, hogyan állítható be ez a 6703? Gondolom az alapkapcsolás, ami a datasheet-ben van, megfelelő, egy 4016(tudom, pazarlás)-ot fog vezérelni, és az fogja sorba kapcsolni az ellenállást. De hogyan állítsam be, hogy ha a mért feszültség kevesebb mint 2 Volt, akkor 0Ohm legyen csak, ha viszont nagyobb, egyből kapcsoljon 1,2kOhm-ra?2. HEstore-ban nem találtam olyat, hogy 6703. Kapható egyáltalán az országban?
-
sketchifun
senior tag
Hogyan tudnék megoldani egy méréshatár állítót egy panelműszerhez?
A panelműszer alapja egy 7107, 2V, és 20V-os méréshatárok között kellene váltani méréshatárt. De automatikusan.Első tippem a schmitt-trigger volt, vagy valamiféle komparátor kapcsolás. De nem nagyon találtam olyasmit, ami 2 V-os feszültségen üzemelne, általában 5-6V a legkisebb is. Vagy ezek finomhangolással tovább is levihetőek?
-
sketchifun
senior tag
Fiúk-lányok.
Adott a következő kapcsolás:
[link]Ebben ugye van egy trafó, úgymond "fordítva" bekötve.
Szeretném megépíteni, mert fater 30ezres(300W-os) invertere a kamionban megdöglött, és kéne valami. Szeretnék egy picit nagyobb teljesítménnyel tervezni. 500W-ra gondoltam. Ugye egy 2x12V-os tekercs kell ehhez. Hestore oldalán nincs megadva a teljesítmény, csak VoltAmperben. Mekkorát kellene onnan választanom, hogy meglegyen az 500W kimenő teljesítmény?
Csak mert szerény véleményem szerint az ő kínálatukban nincs ekkora trafó! Ha esetleg igazam van, linkelnétek nekem egy boltot, ahol találok megfelelő méretet?
A válaszokat előre is köszi!
-
sketchifun
senior tag
válasz
BigBlackDog #35209 üzenetére
Gyakorlatban ha 5V/1,5A tápról hajtod, akkor semmi baja se lesz. Felvesz az 1,5A-ből kb 500mA-t, és ennyi, megy. Jóesetben.
5 Volton csökken a fordulatszám, és a felvett áram is. A teljesítménye, légszállítása is csökken ezáltal.
35206
A 15W teljesítménnyel alapvetően nincs baj, ez ugye 12V-on. De fontos, hogy kisebb feszültség mellett nem vesz fel ugyan akkora áramot. És még csak nem is lineárisan csökken, gyakorlatilag adatlapból, vagy méréssel lehet megmondani, mennyit fog felvenni.Egy biztos! Ha 12V-on 1,3A-t kér, akkor 5V-on nem fog még 1A-t se!
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Van egy elég amatőr kérdésem, kérlek ne lőjetek le érte.
230V/24V 3,5VA trafó 24V-on mekkora áram leadására képes? Hogy kell ezt számolni? -
sketchifun
senior tag
Szerintetek életszerű, hogy két, azonos napon vásárolt, de külömböző típusú egérben nem egyszerre kell mikrokapcsolót cserélni?
Helyzet a következő:
Van egy Gigabyte egerem. Ugyanekkor bratyóm vett egy A4Tech X7 egeret. Az enyém volt 1980Ft, az övé drágább. De az nem tudom mennyi. Az ő egerén már hónapok óta érezni, hogy nem olyan mint kéne. Alig kattan, és ahhoz is erősen kellett nyomni. Egyértelműen elfáradt a mikrokapcsoló. Ő csak netezik, fészbúkol. Én játszok, programozok. Értelemszerűen az én egerem már több kattintást elviselt.Kicseréltem az ő egerében a mikrokapcsolókat, és pont olyan lett, mint az enyém. Megjegyezném, 2008. 10. 27. -én lettek vásárolva. Frankón ennyire jól bírják a kiképzést? :-O
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #32249 üzenetére
Lehet félreértettél. Egészen konkrétan nem fogok 25 Izzót pakolni egy dobozba. Visszajelzésnek jó, de azért 110W igencsak kiveri a szememet, szerintem túlméretes.
Láttam ilyen 25W-os ellenállásokat, csak marha kicsi értékekkel. Azok nem lennének rosszak igazából, 5db-ból meglenne a 125W, csak annyira picik, hogy nagyon. Ilyen 1Ohmosak. A másik véglet meg az 1kOhm. Az meg már túl sok. :S
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #32247 üzenetére
Többféle határérték kellene. Mert ugye ez így 110W. Eddig jó, de pl 5A-val terhelve csak 1 kapcsol be. De szeretnék még 3A, 1A, és 500mA határokat, meg majd különböző feszültségeket is, de ez részletkérdés.
És ha azt számolom, 5 feszültséggel 25 izzó kellene. Az már túl meg a mérethatárokon. Valami más esetleg?
Egyébként jó ötlet.
-
sketchifun
senior tag
Helóka.
Kérdés a következő.
Szeretnék egy fantom terhelő áramkört építeni. 12V, 10A, és természetesen egyenáram, 120W maximum teljesítménnyel. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami spéci alkatrész, ami kifejezetten erre van(csak fogyaszt, de sokat), vagy kénytelen vagyok ellenállásokból megépíteni?
Csak mert 120W terheléshez nem akarok 120db 1W-os ellenállást egy kis dobozba építeni.
-
-
sketchifun
senior tag
Kellene nekem egy digitális oszcilloszkóp. Milyet ajánlanátok, ami azért relatíve olcsó?
sörösló
Manapság már nem olyan nagy kaland egy invertert építeni.
-
sketchifun
senior tag
válasz
moha21 #31963 üzenetére
Nem, azért annyira nem vagyok kezdő.
Teljesen feldolgozható volt az előző változat is. De azért köszönöm.
Már most agyalok, milyen nyákot tervezzek.
Más:
Van ugye az LM350-es IC. Ez ugye elvileg 3A-t tud elviselni. De a kimenete változtatható. Akkor ez most 5V-on és 35V-on is 3A-t tud? Illetve, egy ilyen IC 3A-t tud. Akkor ha többet alkalmazok egy kapcsolásban, nagyobb teljesítményt is elérhetek? (például sorbakötéssel, ami tudom, hogy nem lehetséges, de hogy értsétek, miről magyarázok.)
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #31950 üzenetére
Ejha, ezek szerint elég borsos ára van.
Az erősítőről nem tudom, hány V feszültségen üzemel. Sajnos a régi tápja használhatatlan, egészen konkrétan felgyulladt az egész.
Egyébként kültéri hangosításhoz kell.
Azthiszem, egy nagyon fontos részletet kifelejtettem az előző hozzászólásból. Az erősítő NEM gyári! 2db 2x500W-os Castone CPA-1000B lett összeépítve. A miértjét én sem tudom.
A trafó valószínüleg elég a táphoz, a hozzá épített kapcsolás lehetett gyenge, csúcsrajáratás közben égett szét.
Meglehetősen költségesnek tűnik a vállalkozás, lehet, hogy tényleg a régi trafóhoz építek valamit, viszont elmondanád, hogy az a Tranzisztor tokozás, az egészen pontosan milyen típusú, és hogy mennyibe mérik kilóját?!
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Elektronikát tanulok, sima trafós, 50Hz-es tápot már építettem, 210 W-os teljesítménnyel.
Most valami nagyobb kell, valami sokkal nagyobb.
A bátyámtól vett egy erőlködőt, ami eredetileg 4x500W leadására képes, 4Ohmon. Ez hídba kötve ugye 2x1000 Watt. Bár jó áron sikerült venni, van egy szépséghibája, a tápellátása tönkrement. Kipróbáltuk a kis 210W-os táppal(Ez egyébként labortáp, szabályozható kimenettel!), és szól, tehát az IC-knek, és a Műveleti Erősítőknek nem lett baja.
Most az a feladat, hogy új tápegységet kellene hozzá gyártani. Gondolkodtam azon, hogy egy egyszerű kapcsolással felhasználom a régi trafót, de úgy vagyok vele, hogy nincs értelme, mert böszmenagy, nagyon melegszik, és nem túl stabil. (Direktben a kimeneten +/- 5V ingadozás van.)
Kapcsolóüzemben gondolkodok. Mennyire lenne drága, és nehéz feladat egy 2000W-os, erősítőhöz megfelelő minőségű, kapcsolóüzemű tápegység készítése? Már egyáltalán ha lehetséges.
Neten keresgélve csak 10-20-50-100-200W-os kapcsolásokat találtam. Ezekkel nem lenne baj, csak nem tudom, az ezeket vezérlő IC-k kibírnák-e a 2000W teljesítményt.
A válaszokat előre is köszönöm!
-
sketchifun
senior tag
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
A probléma, hogy 24V-os tápfeszről teljesen jól működik, de az alsó tartományban nem elég érzékeny.
A potméter finom tekerésével is 0,5-ről 2-re, onnan 5 voltra ugrik, de utána is 1v-os léptékben lehet csak szabályozni, kb 12 voltig. Utána már egészen finoman lehet.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne finomabbá tenni.
Gondolom mégegy potméterrel. De azt hova kössem?
-
sketchifun
senior tag
válasz
diamondface #29053 üzenetére
Miliszekundumban van megadva a késleltetés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest