- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay #54896 üzenetére
Gparted és sdformat-ra van tutorial?
Mit és honnan érdemes letölteni?
Pendrive-ról is fut? -
akerbis
aktív tag
Igen. Néztem tutorialt. Megvan.
-
-
akerbis
aktív tag
Sziasztok!
Vettem használtan egy SATA2-es HDD-t. Miért nem látom a saját gépben? Win10Pro. HDD Sentinel látja.
-
válasz
envagyok #54891 üzenetére
Nem a hdd-vel és nem is a vezérlővel van a baj ha eleve működő hibátlanként kaptad. A HDD valószínű más szektorméretre van formázva. Valamiért a Windows nem támogat csak igen kevés szektorméretet. (pl 512/4096)
Keress vissza kicsit.
Linux látni fogja és kezelni is. Szerencsére átalakítható gparted-el ha nem sikerülne valamiért a sas vezérlő fw-jével.
https://prohardver.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_54785-54785.html
SAS 4Kn és 512e/4k vincsiknél a szektorméret állítható olyanra amilyenre akarod.
Windows esetén 512k/512e kell a régebbi rendszerekhez és ajánlott 4K az újabbakhoz (feltételezve hogy alapból AF 4K a vincsi) -
Frontiner
aktív tag
Sziasztok!
Miskolc és 30-40km-es vonzáskörzetéből van itt valaki aki tudna segíteni?
Egy Nas-ban lévő Seagate 2 Tb-os 3,5 HDD-t kellene megnézni, hogy menthető e vagy semKöszi
-
blackvinyl
tag
válasz
blackvinyl #54893 üzenetére
megoldódott, egyik újraindítás után egyszercsak felismerte őket (
)
-
blackvinyl
tag
Sziasztok,
Adott egy P35 chipsetes konfig, aminél az alaplap zárlatos lett (gyanítom windows 7 futott rajta anno) helyébe egy 1150-es H81M lap került, Windows 10 mbr módban telepítve ssdre.
Bios látja a korábbi konfig (320GB-1TB-1,5TB) HDD-it, Windows és eszközkezelő már nem.
Mi lehet a gond? Köszönöm. -
ricsi99
addikt
válasz
envagyok #54891 üzenetére
"biosos formázás"=low level formating
Ha az lefut akkor a hw 99% oké.
Driver rendben van? Esetleg másik pxi-express slotban a vezérlő
Ha végképp nem boldogulsz létezik sas-sata átalakító azzal kiszürheted a hibát.
Rakasztaz az esetben egy mezei satás vinyót... ha hiba nélkül kezeli akkor a hdd rossz , ha ugyan az a hiba akkor a vezérlő vagy a drivere -
envagyok
veterán
SAS HDD-vel van egy érdekes dolog.
Vezérlő nélkül vettem, egy lsi vezérlőm van, ami SAS vezérlő.
Indítáakor szépen indul a hdd, nem klattyog, nincs fura hangja, vezérlő felismeri, hdd sentinel látja, 100%-osnak látja.
Viszont ha felület irás tesztet indítanék, vagy partícionálnám, i/o eszközhibát ír
A win 10 partícionálni se tudja ott is azt írja ki.
Most a vezérlő biosában kezdtem egy formázást, ott úgy tűnik halad, igaz nagy a lemez, holnap reggel körül végez.
A lemez nagy 6 terás 2016-os, a vezérlő egy 2012-es gépből lett kivéve, egy s1150 i3-as 4.g rendszeren próbálom win10-el.
Sas lemezeknél minden vezérlő igényel biosos formázást, vagy mi lehet vele? -
toncsi64
friss újonc
válasz
King Unique #54889 üzenetére
Köszönöm !
Átolvasom párszor és talán sikerül értelmeznem is -
King Unique
titán
válasz
toncsi64 #54888 üzenetére
• Garanciális csere (ha még érvényes)
• WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
• HDS (6.01 az aktuális verzió, nem 5.01)—►
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? -
toncsi64
friss újonc
Sziasztok !
Abszolút amatőrként a minap az alábbi problémával szembesültem
Kaphatnék tanácsot a teendőkre ? Amit lehetett lementettem, volt ugyan pár fájl aminek a másolásakor inkább lefagyott a gép de ezeket menthetetlennek könyveltem el. Ennyi veszteség nem okoz lelki válságot. Nem szívesen dobnám ki ellenben az egész lemeztPersze ha nincs más lehetőségem, nyilván megteszem
Előre is köszönöm a segítséget !!!
-
hakki
csendes tag
válasz
King Unique #54886 üzenetére
Köszönöm! Igen, nemrég vettem észre, hogy nem teljesen erről szól.
-
King Unique
titán
HDD probléma (nem adatmentés) topik
vs.
"Adott egy új Apacer AP1TBAS2280P4UPRO-1 NVMe SSD"
Az SSD-k használatával, beüzemelésével, stb. kapcsolatos kérdések értelemszerűen a Flash SSD topik témája... Sőt, a hogyan kell WIndows alatt particionálni és formázni az SSD-t inkább az adott Windows topik témája, ahol a tárolóhelyeknél is célszerű megnézni, ha a lemezkezelőben nem jelenik meg.
-
hakki
csendes tag
-
FoLey-v
addikt
Sziasztok!
Van egy WD RE 2 TB Enterprise WD2000FYYZ HDD-m. A napokban kezdte el sűrűben halk parkolását (?). Ez normális dolog egy WD RE családtól vagy nem? Ezért szeretnék tőletek segítséget kérni. A HDD nem mindig megy,mert tárolásra szeretném használni.
Itt van videó és hang amikor CrystalDiskMark teszt alapján produkál. Windows alól ki van kapcsolva az energiagazdálkodás.
[link]
Itt meg Smart részlet. A merevlemez állapota meg hibátlan.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #54881 üzenetére
Szép is lenne, ha lenne még legalább 1TB szabad helyem valahol...
ricsi99+ Doky586: Hát akkor várok... Most már 5%-nál tart és már 12 óra hátralevő időt ír rá. "Hurrá, egyre jobb!"...
-
válasz
SunMount3r #54878 üzenetére
Ilyenkor ha túl sok idő akkor egyszerűbb az egészet lemásolni gépre, formázni a vincsit és visszamásolni mert akkor már sorban fogja felrakni az adatokat.
-
Doky586
félisten
válasz
Jó munkához idő kell.
-
ricsi99
addikt
válasz
Simán
Az usb az nem kapkodós...
-
ricsi99
addikt
válasz
SunMount3r #54876 üzenetére
10% ot illik hagyni 1TB-ből ~100Gb körül
Én a ezt használom régóta hibátlan ilyen célra . -
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Ma reggel néztem a lemezek töredezettségi állapotát és az egyik lemez (az I, ami egy 1TB-os USB-s külső winyó) vagy 78%-on volt. Gondoltam azért nem csinálja meg magától a Windows a töredezettség mentesítését, mert alig van rajta szabad hely. Most felszabadítottam rajta valamennyit, így már 1TB-ból 45GB szabad hely van rajta és le is futtattam az "Optimize"-al a töredezettség mentesítést, de az eredménye nem lett sokkal jobb:
Szóval még mindig 65%-os a töredezettsége. Ez mitől lehet? Még több szabd hely kellene neki (én nem hiszem)? Míg a többi, szintén 1TB-os külső winyó láthatóan "rendben van" és azokon sincs sokkal több szabad hely.THX!
-
ricsi99
addikt
Toshiba 3TB wincsi.
Üresjáratban igy kerreg állandóan
dt01aca300
Ha csak simán tápot adok neki akkor is ezt csinálja.
Ha nincs rajta sata kábel akkor is
Mind1 ,hogy van e rajta partició vagy semMindent teszt szerint oké
Hibátlanul olvas/ír
amíg dologzik a hdd... addig nem kerreg... csak üresjáratban
üresjáratban úgy kerreg mintha agyontöredezett adatot olvasna... 1 mp szünet aztán újra
Mindenféleképp próbáltam particionálni/formázni de ha letörlöm róla a particiókat akkor is ezt csinálja... hidegen /melegen is -
Felixxxx
csendes tag
Sziasztok.
Van egy 6Tb-s hddm, külső dokkolóba, Gyorsformázás helyett véletlenül a normál formázásra mentem rá, a win10 sajárt particionáló programjába. Tegnap este 10 kor indítottam, és most 34 százalékon van.. Ha valahogy megszakítom károsodni fog a hdd, vagy utdom utánna gyorsformázni? Van bármi módja? -
kisi
aktív tag
válasz
King Unique #54871 üzenetére
Köszönöm, a nem látható partíción lévő adatokra lenne szükség, így próbálkozok az ajánlott topicban.
-
King Unique
titán
Ha adatmentés a cél, akkor az értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája, ott kellene érdeklődni az ügyben...
Ebben a topikban max. az téma, hogy adatmentés után lehet grafikus felületen / parancssorban törölni és konvertálni GPT-re / újrainicializálni GPT séma szerint, majd újraparticionálni és újraformázni a HDD-t.
+ Hogy szektorhibás a HDD, ahol az 1 db hibás szketor ki lett pótolva a tartalék területből, ellenben a 16 db gyenge szektor még függőben van, ahol ilyenkor adott a lehetőség tesztelni a HDD-t. -
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Bekerült egy gépbe egy régen használt HDD, amit annak idején - évekkel ezelőtt- még a 3TB unlocker programmal lett "unlockolva", hogy lássa a rendszer a 2 terrán felüli részét is...
Most szükség lenne rá, be lett rakva egy frissen installált gépbe, új windows, stb...
A probléma az, hogy az eredeti 3 partícióból , 2 az alap, amit lát a rendszer- illetve a 3. a 3TB unlockerrel létrehozott, ehhez jelenleg nem férek hozzá.
Próbáltam neten keresni 3TB unlocker programokat, hátha, de mivel azóta az alaplap, és szinte minden változott, így nem igazán akarnak működni.
Vagy el sem indul, vagy nem csinál semmit.
Szerintetek mit lehetne tenni?Eh, pont nem látszik :
Lemez modellszám,TOSHIBA DT01ABA300 A lemezkezelésnél az 1-es lemez, a fekete partíción , ami nem lefoglaltnak jelölt, vannak az adatok, amikhez hozzá kellene férni. -
thboxx
aktív tag
Sziasztok!
Matattam kicsit a NAS-ban és a S.M.A.R.T. értékeknél nem épp jó dolgokat találtam.
Az ironwolf manager jó állapotúnak írja a lemezt, de van rajta hibás szektor. Az a kérdésem, hogy ez mennyire gáz? Gyártói garancia van még rajta. Érdemes hozzájuk fordulnom már most, vagy úgyis elhajtanak ennyivel... Amúgy hibát nem tapasztaltam működés közben.
Egy Asustor AS3304T-ben van egy másikkal RAID1-ben. Előre is köszi!
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
Van egy Axagon hdd dokkolóm, abban két WD HDD. Ezekre tükrözve mentem az adatokat. Az ezeken lévő adatokat kicsit törölgettem, 133 mappából 3-4 mappában, ugyan azokat a törléseket mindkét hdd-n megcsináltam. Elvileg ugyan annyi szabad helynek kéne lenni mindkettőn, de a total commander, a fájlkezelő és a lemezkezelő is más más szabad helyet mutat. Szóval ha a total commenderben nézem az egyik hdd-n 250gb szabad hely van, a másikon csak 229gb. A lemezkezőleb nézve az egyiken 238gb a másikon 219gb szabad hely van.
Total commanderben mind a 133 mappa méretét a space billentyűzetten megjelenítettem, mindkét hdd-n és egyesével leelenőriztem 3x is, de nem találtam eltérést.Szóval mitől lehet ez a szabad hely eltérés a két hdd közt
-
King Unique
titán
válasz
Abrion #54864 üzenetére
Az elég érdekes ha nem, mivel a fórum keresője is eleve kilistázza pl. az "SSD" kifejezésre rákeresve a Flash SSD topikot, meg amit korábban már sikerült megtalálni és többször is írni oda SSD témában.
+ Ugye a másik válaszban már említették, hogy a HDS programnak is van külön topikja.Olvasnivalók a témában:
• Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
• Miért mutat más program más %-os kondíciót az SSD-mre, mint a Hard Disk Sentinel?A HDS program verziója nem derült ki a leírtakból, de ha a stabil ágon nem az aktuális 6.01, vagy egyes új SSD-khez a 6.01.9 béta verzió van használva, akkor nyilván rögvest frissíteni kellene a programot.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Abrion #54864 üzenetére
A kérdésed programspecifikus. [link]
A flash adattárolók korlátozott számú írást képesek elviselni. Az SSD-k, memóriakártyák, telefonok, pendrive-ok ilyent tartalmaznak. A SMART egyik attribútuma ezt az írásértéket tartalmazza, így jelzi, a drive elméleti élettartamának melyik pontján jár. -
Abrion
senior tag
Mivel nem találtam ssd probléma threaded, ezért ide irók
Szóval, tegnap osszeraktam az új gépemet, alaplap cpu ram és egy 1t m2 ssd, feltelepittettem a windows 10t az m2re, feltelepittem a harddisksentinelt, mindem meghajtó kondiciója 100% kivéve az amin a régi windows 10 van, amugy az egy ssd, ADATA Su800
A megjegyzésben ezt irja a program "
A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #167 Average Erase Count, #168 Max Erase Count of Spec
Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése." a kondició jelenleg 57%, amiért irók, tegnap néztem a régi windowson mindegyik kondicióját és 100% volt, ara gondoltam talán a chkdsk találni fog valamit, és talált a meghajtó /f paranccsal ezt "Correcting errors in the Volume Bitmap" kijavitota de a kondició maradt 57%
Segitsetek nem érzem ugy hogy az ssdnek baja lenne. -
-
liksoft
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #54860 üzenetére
Nem csak átallokált szektorok vannak, hanem bizonytalanok is, meg bizonytalan olvasás is.
Én ilyen drive-ot donornak is csak második sorba tennék.......
-
Ha van egy hibás hdd, ami tele van bad secotorkkal de azok összefüggőek. Akkor megoldás lehet rá az hogy a hibás részt particionálatlanul hagyom?
Konkrétan kaptam egy WD4000FYYZ vincsit ingyen amely gyakorlatilag 0%-os. Az első pár száz mb-on vannak hibás szektorok, gyakorlatilag szinte az összes az. (hddregeneratorral próbáltam 0-ról javítgatni de nem vártam meg hanem 1gb-os rész után állítottam onnan meg hibátlan volt. Szúrópróba szerűen másolgattam rá más más részre (eltolt partíciókra) és onnan meg hibátlan.
Nyilván csak teszt hdd-nek használnám, olyan adattal amiért nem kár (lemezképek, filmek).Korábban volt egy más bad sectoros vincsim amit még évekig használtam hibás szektorokkal minden gond nélkül.
Most az első 100gb-ot nem használom rajta, a többire úgy néz ki hibátlanul megy írás de nem teszteltem teljesen.
Rányomjak egy hddregeneratort több napra? vagy Hdsentinelt írás teszttel?
Vagy hagyjam az első 1gb-ot és használjam átparticionálva? -
liksoft
nagyúr
Vagyis amikor írsz a drive-ra, az bemegy egy cache területre. Mivel ritkán ír a rendszer folyamatosan folytonosan, hanem random a felület különböző részeire, így a cache-ben tárolt adatokhoz tartozik egy táblázat, ami megmondja az adott blokk eredetileg a kifelé látszódó lemeznek melyik területe lenne. Ahogy a cache-ben összegyűlik egy SMR blokknyi adat, azt a drive belül át fogja írni, egy üres SMR blokkba, így a cache ezen területe felszabadul. Világos, hogy az SMR blokkban is indexre lesz szükség, hogy az ott tárolt adatok eredeti helye hol van. Amikor törlünk, vagy átírunk egy file-t, azt az SMR blokkban felszabadítja a drive (TRIM használata mellett csak felszabadít, átírásnál viszont felszabadít, és a cache-be teszi az új adatot). És ha ismét összegyűlt a cache-ben egy SMR blokknyi adat, azt egy üres blokkba a háttérben átmozgatja mint az előbb.
Visszatérve a kerregésre. A fentiek alapján látható, hogy használat közben egyre több SMR blokk lesz belül hiányos, hiszen az aktuális adata már egy másik blokkban van felülírás miatt. A végtelenségig nem lehet az SMR blokkok erózióját hagyni, mert alig lesz bennük aktuális adat, de a hely fogy. Vagyis két hiányos blokk adatát a drive a háttérben visszamozgatja a cache területre, majd az egyikbe visszaírja már "tömören". Ha maradt még adat, ahhoz hozzádob egy másik "lyukacsos" SMR blokkot, és megint visszaír tömören. Így az SMR blokkokban felszabaduló töredék helyeket a valóságban is felszabadítja, így hoz létre üres, újraírható SMR blokkokat.
Röviden, a háttérben a tároló területén töredezésmentesítést végez, optimalizálja a tárolt adatokat a fizikai struktúrájához.
Ezért lassabb egy SMR drive a régi hagyományosokhoz képest. Van olyan terület, ahol emiatt ven is használhatóak.
-
Shiku
aktív tag
Sziasztok!
Egy 4 TB-os WD Blue-ról lenne szó. (WD40EZAZ)
Hangosan kerreg, főleg bekapcsolás után, és elég sokáig,
egy idő után valamivel halkabbá válik.Viszont szoftveres ellenőrzésre ezeket kapom:
Mi lehet a baj?
-
válasz
MasterDeeJay #54854 üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay #54853 üzenetére
Elkezdtem a tool-al 4k-ra formázni (ugyan azok a parancsok mint a linuxosnál aminél a 4k+méretűeket formázgattam), fizikailag 4kn ami 512e módban megy. (típusa is AL5210 aminél az 5 az 512e-t jelöli, de szerencsére állítható ilyen módon)
olyan 10 óra alatt végez
Majd futtatok teszeket mert van mivel összevetnem a korábbi eredményekkel. Nyilván valós alkalmazásokban semmit nem hoz és kompatibilitásban is rosszabb lesz, nekem mint technikai érdekesség számítana. -
válasz
King Unique #54851 üzenetére
Kezeli hogyne (emulálva 512re),de a hddre van írva olyasmi hogy csökkentett mérettel, gondolom veszítek vele helyet meg ugye teljesítményt hiszen a hddnek kell fordítgatni 4k cluster méretről 512re majd vissza 4k natívra.
Találtam ugyan toolt win alá sg3_tool amivel lehet formázni sas parancsal 4kra de ugyan úgy egy nap mire megcsinálná. Lehet rászánok időt.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #54851 üzenetére
A formázásánál az alapértelmezett lemezfoglalási egység (default cluster size) meg amúgy fájlrendszer és kötetméret függvénye, ami Windowsoknál NTFS fájlrendszer esetén 16 TB-ig 4 KB, 16-32 TB között 8 KB, stb.
-
King Unique
titán
válasz
MasterDeeJay #54850 üzenetére
A logikai-fizikai szektorméret normál esetben nyilván nem mezei formázás kérdése, hanem a firmware-ben tárolt információ, ahol vagy 512n, vagy 512e, vagy 4Kn a HDD gyárilag, vagy pl. USB-n emulálja a 4Kn-et az 512e HDD 4Ke megoldással...
Változtatni ezen alapesetben a firmware módosításával lehet, ha van hozzá megfelelő tool és firmware.
A miértje sem teljesen világos, amikor a mellékelt screenhotok alapján most is kezeli a Windows a HDD-t 512e alapon. -
Na ezt szeretném windows alatt 4K-ra formázni valahogyan:
Nem a cluster size-al van a baj az 4K alapból windows alatt hanem a logikaival.
Linux alatt tudom de 2tb-os hddnél is fél nap volt (valami idióta 4219 vagy mi volt pár sas vincsimen alapból és win nem látta), 6tb-nál szerintem több nap lenne szóval valami fast format kellene lehetőleg windows alá vagy valami tool. -
válasz
MasterDeeJay #54848 üzenetére
Találtam valami keretet és gumival rögzítem. Meg rakok rá bordát. Oldalról nincs luk csavarnak csak alul.
Elcseszedt egy szabvány, pont egy mm miatt nincs a lukakon alul a keret de így is szorosan tartja.
Most olvasom rajta hogy nem 512-re kellene formáznom (azaz powershell szerint az valamiért) de nem tudom hogyan alakítom át 4kra. -
válasz
Doky586 #54847 üzenetére
Próbáltam de ha nincs hol hűlnie akkor 55 fokig felmegy. (műanyag 5,25-3,5" adapterben gumibakon, de úgy is hallani, igaz nem annyira vészesen, vagy rakjak rá bordát is?)
Ha nem rögzítem le akkor bootoláskor elmászik ahogy felpörög, seekkor meg elrezeg. Ez nem egy sima vincsi sajnos, ha menet közbe lekapcsolom és még nem pörgött le akkor húzza el a kezemet olyan forgási erő van benne. Nehezebb is jóval mint egy sima sata, hdsentinel szerint 5 lemezes 10 fejes dög.
Most egy csavarral van a házhoz rögzítve, az elég ahogy hogy 50 fok alatt maradjon terhelve is. -
Doky586
félisten
válasz
MasterDeeJay #54846 üzenetére
Helyezd a lemezt szivacs ágyra vagy gumi felfüggesztésre...
-
Hali!
Van egy 6Tb-os HGST hus726060al5210 SAS vincsim aminél szeretném hogy kicsivel halkabb legyen. Nem az aktív működés közbeni zajról van szó mert amúgy a seeket hallani hanem az idle 5 másodpercenkénti Preventive Wear Leveling működéséről.
A vezérlőm nem tud energiatakarékos módot automatán kezelni (Dell H310 P19-es 9211-8i fw-el IT módban) de tudomásom szerint tud parancsokat adni neki. Windows 11 energiagazdálkodásnál hdd lekapcsolás nincs rá hatással.
Azt szeretném hogy parkoljon a fej vagy akár álljon is le az egész ahelyett hogy 5 másodpercenként röfög egyet.
Vincsire értelem szerűen nincs garancia, selejtből van de szeretném hasznosítani mert ahogy teszteltem meglepően gyors annak ellenére hogy már 6 éves. Az nem érdekel ha előbb megdöglik a parkolások miatt, csak olyan adat van rajta ami máshol is megvan két példányban (egy nas-ban és egy külső mentésként is)Tehát valami olyasmi megoldás érdekelne hogy kikényszeríteni a parkolást vagy lekapcsolást (talán valami ATA parancsal automatizálva). Köszi!
-
liksoft
nagyúr
válasz
BorsóKorsodi #54844 üzenetére
Az adatmentésbe is beírtad. Nem kapsz hamarabb választ, még ha több helyen is felteszed a kérdésed!
Ott válaszoltam, illetve kérdeztem!
-
BorsóKorsodi
tag
Sziasztok
Van egy meghibásodott merevlemezem.
Főleg családi fotók, 600 gb. Már ahogy nézegettem a képeket csomó sérült hiányos.
Mit csináljak ctrl+c - ctrl+v vagy érdemes valami programmal menteni a menthetőt ? -
V60
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e de azért felteszem a kérdést.
adott egy m2 ssd amin eddig vígan ment a Win11. Egy órája egyszer csak kék halál és azóta nem látja a bios sem. Nem is régi samsung 970 256gb.
Egyik pillanatról a másikra meg tud halni?Ötleteket előre is köszönöm.
Üdv Zola -
athomi
veterán
válasz
King Unique #54840 üzenetére
Köszönöm, működik!
-
athomi
veterán
válasz
King Unique #54838 üzenetére
Nem tudok meghajtóbetűjelet adni neki.
[kép] -
King Unique
titán
válasz
athomi #54837 üzenetére
Értelemszerűen a lemezkezelőt kellene megnyitni és szükség esetén meghajtóbetűjelet adni a HDD-n lévő partíciónak.
-
athomi
veterán
Sziasztok!
Újrahúztam a Win-t az SSD-men. Mellette van egy HDD, tele adatokkal. Az újrahúzás óta nem tudom használni, nem jelenik meg a mappája a fájlkezelőben, az eszközkezelő azonban látja.
[kép]Tudok valamit tenni, hogy használni tudjam?
-
törölt tag
sziasztok. segítséget kérnék:
új laposban a rendszer ssd-n, másodlagosként 1 toshiba 500-as hdd adattárolásra...
a hdd tesztelő program smart info - start/stop count - raw value értéke 1780
a hdd-t használtan vettem és sajnos azt tapasztalom, hogy írreálisan növekszik ez az érték. pl. napi 50-100 (még az alvás ébredés sem magyarázza)nem tudom mi okozza, de a laposban pl. az energiagazdálkodásnál csak energiahatékony séma van csak, amiben nem módosítható a hdd leállítása opció, mert nincs ilyen.
tényleg segítség kéne, az az opció nem játszik, hogy cseréljem ki a hdd-t...
tényleg hozzáértő segítségét kérném....
-
féldekás
aktív tag
Sziasztok!
Eladtam egy
WD10EFRX(WD RED 1TB) HDD-t.
Előtte ránéztem HDSentinellel, de csak nagyjából. A kondíció és teljesítmény 100% volt. Egyedül felpörgési hibát írt, megjegyzésben sata kábel hiba feltehetően.
De ez lehet amiatt is volt, hogy másodlagos merevlemez volt az asztali gépemben, és nem futott folyamatosan.
Arra emlékszem, hogy kb. 5000 indítás volt benne és 8 éves. Üzemóra nem olyan vészes benne.
Ugye ez pont a hosszútávú 0/24 működésre van tervezve, nem ennek megfelelően volt használva, azt elismerem. Anno félrevezettek a boltban, 8-10 éve még nem én raktam össze magamnak a gépemet.
Torrentezve azért volt róla.
Az vevő azt jelezte, hogy CRC hibás(írás/olvasás hiba) tapasztalható, szaki is megnézte. Ő maga is próbálta formázni MacOS-en, de hibára futott.
Ezek alapján kuka a lemez nagy valószínűséggel?
Előre is köszönöm a segítséget! -
sspam60
újonc
válasz
sspam60 #54810 üzenetére
Sziasztok! Godnoltam megírom a tapasztalatomat. Köszönöm @King Unique-nak a tanácsokat. Általa belinkelt infók mentén megoldottam a problémát.
Vettem azonos méretű merevlemezt. GetDataBack Pro programmal egyszerűen, szinte copy + paste módszerrel át sikerül mentenem az adatokat, első ránézésre veszteség nélkül. Az EaseUS Data Recovery program nem tudott megküzdeni a mentéssel, a 4T-lemezről kb. 300GB adatot mentett le, azt is hibásan. -
zsoltcube
újonc
válasz
King Unique #54828 üzenetére
Igen én is erre gyanakodtam, de közben rájöttem, hogy a gépemben lévő Seagate merevlemez is SMR technológiát használ elvileg (ST2000DM006-2DM164) A Seagate oldalán a barracuda vinyók 1TB fölött mind SMR-esek, de ezzel még soha nem volt semmi gond, bár igaz 3,5-ös. Plusz ha nézek teszteket ahol az SMR vagy CMR technológiát hasonlítják össze, akkor írásnál az SMR pl 120mb/s, míg a CMR 150mb/s mondjuk, így nekem ez kb a tizede, mint kellene.
-
King Unique
titán
-
zsoltcube
újonc
Sziasztok!
Adott egy WDC WD10SDSW-11AGTS0 merevlemezem, ez gyárilag egy WD Elements Portable 1TB USB3.0.
Az olvasási/írási sebességével akadtak gondjaim, mely már akár hónapokra nyúlik vissza... Olvasni még csak-csak szokott 40mb/s körül, de írni rá a 10-15mb/s megfogja legtöbbször. Érdekessége, hogy ritkán hozza akár a 100mb/s sebességet is. Természetesen 3.0 USB-re van dugva. Mi lehet vele a gond?Köszi!
-
üszök
őstag
Sziasztok,
Nem tudom jó helyen járok e de kérdeznék. Van egy 2,5" külső vinyóm ami mostanában nem sokat volt használva, viszont sok év gyűjtő munkája van rajta. Vettem egy új notit be dugtam és működött abban első nap még másoltam le róla dolgokat, de másnap már sem a régi sem az új géppel nem megy. Bedugom csippan a gép, felpörög a vinyó de a rendszer nem látja. HD sentinel látja, teljesítmény 100 %, 50% a kondíció. Lemezkezelőben is látszik nem lefoglat nak írja. Én azt gondolom,hogy üresnek látja. Recuva sajnos nem látja azt próbáltam. Ha megformázom NTFS re vagy ex Fat ra akkor lehet látná a Recuva és vissza tudnék szerezni valamennyi adatot. Nem jól gondolom?Esetleg egyéb ötletek?
köszi.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Gépemet ismerősömnek üzemelném be, egy most rendelt zsír új HDD-vel gondjaim akadtak, mert sem a BIOS sem a Lemezkezelős semmi nem látja.
Merevlemez pontosan az alábbi: WD Purple 14 TB (WD140PURZ)
Tudnátok segíteni?A lap egy Asus PRIME Z370-P II lap, I5-8500, 16GB ram,Samsung 850 EVo 500GB SSD..., Win10 Pro-t használok. Gépben van 1db 1TB-os WD Red HDD, mely tökéletesen üzemel, viszont a most bekötött WD Purple 14TB-os sajnos nem. Inicializálni és formázni szerettem volna, és NTFS-re formázni, de sajnos se kép se hang.
Amivel próbálkoztam (gépbe 1TB-os HDD helyére betettem)
- Ugyanazzal a kábellel sem látja, amivel a WD RED 1TB tökéletesen megy
- Próbálkoztam kábelcserrével , szintúgy nem látja. Másik tápcsatira is rádugtam.
- Win10-ben sem Lemezkezelőben , sem Biosben nem látja a HDD-t a rendszer
- Diskpart / list disk-re sem mutat semmit
- MiniTool Partition Wizard esetében sem látok semmit semEz egy 0km-es most rendelt HDD. Küldjem vissza?
Tegnap jött meg a HDD, annyira extra durván (bubus csomagban) nem volt becsolgolva a HDD, de külsérelmi nyomok nincsenek rajta.
Régi kábelre/új kábelre/másik tárcsaptlakozóra dugom az 1TB-os HDD-t akkor nincs semmi gond, minden frankó. -
Flintastic
újonc
válasz
King Unique #54823 üzenetére
Lemaradt, hogy természetesen hálózatról adtam neki áramot. Jól körüljártam a témát, mielőtt adaptert választottam.
-
King Unique
titán
válasz
Flintastic #54822 üzenetére
Pont nemrég volt arról szó egy másik topikban, hogy 3,5"-os HDD-hez eleve olyan SATA-USB adapter kellene, amihez mellékelnek 12 V-os külső tápegységet. Ha esetedben is USB only tápellátású adapterről van szó, akkor nem meglepő, ha azzal nem működik a 3,5"-os HDD.
-
Flintastic
újonc
Sziasztok!
Üzleteltem egy HDD-t egy taggal. USB-SATA adapterrel szerettem volna használni, de a videóban hallható hangokat hallatta. A gép semmit nem reagált a csatlakoztatást követően. Szerintetek?
https://youtu.be/mAKWN1QNqFY
Üdv
-
Woodcutt3R
tag
Sziasztok!
Van egy toshiba hdwd130 (Toshiba P300) 3 terrás hdd-m. Olyan probléma lépett fel a semmiből, hogy intézőn keresztül bizonyos könyvtárak megnyitását nem engedi, „nem érhető el, nem létező eszközt adtak meg.
Az eszközkezelő szerint megfelelően működik. Az eseménynapló az alábbit írja:
Chkdsk was executed in scan mode on a volume snapshot. Checking file system on D:
Az árnyékmásolat-szolgáltatónál hiba történt. További információk a rendszer és az alkalmazások eseménynaplóiban találhatók. A snapshot error occured while scanning this drive. You can try again, but if this problem persists, run an offline scan and fix.”
Kötet árnyékmásolata - szolgáltatáshiba: Váratlan hiba. Hibakód: DeviceIoControl(\\?\Volume{9b6162ad-083b-499f-a4d2-cddb8f7dcf83} - 0000000000000268,0x0053c06c,000001EA94E07600,0,000001EA94E065D0,4096,[0]). hr = 0x800701b1, Nem létező eszközt adtak meg.
Köszönöm előre is! -
Olaszif
csendes tag
válasz
King Unique #54818 üzenetére
Köszönöm szépen a linkeket. Az MHDD Windows vagy Linux?
-
King Unique
titán
válasz
Olaszif #54814 üzenetére
• Hát ebből pont az látszik, hogy a külső ház vélhetően nem kezeli rendesen a 2 TB feletti HDD-ket, illetve jelen esetben a 4 TB-os HDD-t, akkor nem szokott stimmelni a lemez tárolókapacitása. Ahol a külső házak pontos típusai nem derültek ki, de ha régebbi modellek és csak USB 2.0-sak, azoknál reális lehet ez.
• Lehetőség szerint SATA-n csatlakoztatva is ki kellene próbálni a HDD-t
• Ez a "belepiszkáltam a fej, cilinder, sector adatokba" nem világos, hogy pontosan hogyan értendő és milyen programmal, meg hogy mégis mi értelme volt. Ha nem stimmel a tárolókapacitás, utólag elállítódik, stb., akkor a MaxLBA módosítása lehet indokolt, lásd más ugyancsak USB-s példáját: [link], [link].
• Ha korábban RAID-be fűzve üzemelt a HDD, amiatt is lehet gond a tárolókapacitással, mint az előzőleg linkelt példa is mutatja, ahol a HDD gyártójának szoftverével végzett törlés után visszaállt az eredeti tárolókapacitás.
-
Olaszif
csendes tag
Hátha ez többet mond. Laptophoz van csatlakoztatva nem tudom PC-be tenni. -
Olaszif
csendes tag
válasz
King Unique #54813 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors válaszodat.
Igen, USB- csatlakoztatom. Több külső házban is volt, olyanban is ami 6TB-ig kezel. A LLF programot eresztettem rá. Ez a kép nem reális, mert belepiszkáltam a fej, cilinder, sector adatokba. Nem mentettem, mindjárt teszek fel egy reálisat. -
King Unique
titán
válasz
Olaszif #54812 üzenetére
1. Pontosan mit jelent az, hogy "csak a fele látható", a Windows lemezkezelőjében megjelenik a HDD a reális tárolókapacitásával, mutatsz a lemezkezelőről screenshotot?
2. GPT séma szerint lett inicializálva a 4 TB-os HDD?
3. Ha USB-n van csatlakoztatva, akkor az USB-s adapter / dokkoló / külső ház biztosan kezel 4 TB-os HDD-t, SATA-n csatlakoztatva is ki lett próbálva a HDD?
4. Nem volt a HDD korábban RAID tömbben használva és azért nem stimmel a tárolókapacitása (példa)?"Már próbáltam elég sok mindent.
Lowlevel format" -
Olaszif
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Seagate Ironwolf 4Tb - ból csak a fele látható.
A Sentinel ennyit lát:Lemez Tulajdonságok 3519069872
Lemez sorszám,2
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 13FD, PID: 1840"
Lemez vezérlő,"Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller - 1.0 (Microsoft) (USB 3.0) [VEN: 8086, DEV: 9D2F] Verzió: 10.0.19041.2193, 10-13-2022"
Lemez modellszám,ST4000VN008-2DR166
Lemez revízió,SC60
Lemez sorozatszám,ZDH3EYQV
Teljes méret,1718288 MB
Energiatakarékossági üzemmód,Aktív
Logikai meghajtó(k)
Logikai meghajtó,I: [Med1]
Logikai meghajtó,J: [Med2]
ATA Információk
Cilinderek,7752021
Fejek,16
Szektorok,63
ATA Revízió,ACS-3 Revision 5
Transzport verzió,SATA Rev 3.1
LBA szektorok,976754646
Szektoronkénti bájtok,4096 [Advanced Format]
Puffer mérete,8192 KB
Multi-szektorok,16
Hibajavító bájtok,0
Formázatlan kapacitás,3815448 MB
Maximális PIO átviteli mód,4
Maximális többszavas DMA mód,2
Leggyorsabb lehetséges átviteli sebesség,S-ATA 3.Gen átviteli sebesség (6 Gps)
Jelenlegi átviteli sebesség,S-ATA I átviteli sebesség (1.5 Gps)
Minimális többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Ajánlott többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY nélkül,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY-vel,120 ns
ATA kontroll bájt,Érvényes
ATA ellenőrző összeg,Érvényes.Már próbáltam elég sok mindent.
Lowlevel format, Diskpart, csomó particionáló programot.
Arra gondoltam, hogy valahogy ha megtudnám szerezni a gyári állapot paramétereit visszaállítom a fej, cilinder, sektor beállításokat. Találtam egy nagyon szuper programot, amit ajánlok mindenkinek akit érdekelnek a hdd-k rejtett paraméterei. [link] legelején mindent mentettem ami még elérhető volt.
Köszönöm szépen, előre is ha tudtok segíteni, addig is mindenkinek szép napot kívánok. -
pvt.peter
őstag
válasz
King Unique #54802 üzenetére
Hát ez érdekes, estére megszűnt a hiba.
Leszedtem ezt a WD Dashboardot és lefuttattam egy "S.M.A.R.T. Diagnostic Extended Test" -et.
HDS pedig 100% -os kondíciót és teljesítményt mutat, SMART értékek is megjavultak, eltűnt a Seek Error Rate -t jelző hiba.
-
sspam60
újonc
válasz
King Unique #54809 üzenetére
Ez történt, amit a linkelt példában írtál. Nem sikerült leválasztani, gép kikapcs, bekapcs.
Köszönöm a diagnózist, megpróbálom helyrerakni a lemez tartalmát a belinkelt infók alapján. -
King Unique
titán
válasz
sspam60 #54807 üzenetére
Tehát ez a "dokkolóban sem olvasható" valójában azt akarja jelenti, hogy nyilván kezeli és olvassa a dokkoló a HDD-t, csak az NTFS kötetből RAW lett. Ami lehetett akár a szoftveres leválasztás hiánya amiatt is, ha az nem volt használva (példa).
Ha fontos adatok vannak az NTFS / RAW partíción, akkor az adatmentés értelemszerűen az adatmentés topik témája, ott már többször ki lett tárgyalva ez (példa), + egy másikban saját felelősségre a "javítás" (példa).
Ha nincsenek fontos adatok az NTFS / RAW partíción, akkor mehet a lemezkezelőben a kötet törlése majd formázása NTFS-re / formázása NTFS-re, vagy másik opcióként parancssorban törölni majd újrainicializálni + újraparticionálni + újraformázni NTFS-re.
-
sspam60
újonc
válasz
King Unique #54804 üzenetére
Megj: abba a dokkolóba tettem amiben formáztam annó a merevlemezt.
-
sspam60
újonc
válasz
King Unique #54804 üzenetére
Megnyitottam. Innen hogyan tovább?
Nem nagyon tudok vele mit csinálni.
[kép] -
Askformore
senior tag
válasz
King Unique #54805 üzenetére
Áh, király vagy, meg is van, nagyon köszi!!!
-
King Unique
titán
válasz
Askformore #54803 üzenetére
Windowsokban a virtuális lemez eleve csak egy
.vhd
vagy.vhdx
kiterjesztésű merevlemezfájl az adott meghajtón. Ahol lemezterület felszabadításához értelemszerűen ezt a fájlt kellene a virtuális kötet törlése + leválasztása után fájlszinten is törölni az adott meghajtóról (D) és ennyi, nyilván nem kell és nem lehet normál módon egy hagyományos (nem virtuális) kötetet ilyennel kiterjeszteni. -
King Unique
titán
válasz
sspam60 #54801 üzenetére
Mármint olyan van, hogy nem kezeli a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású merevlemezeket a dokkoló, azért nem tudja inicializálni és particionálni. Amit egyébként normál esetben fel szokott tüntetni a gyártó, mármint ha limitálva van a HDD-k tárolókapacitásának kezelése (példa).
"A merevlemez a kompatibilis (2.) dokkolóban sem olvasható. Mit lehet tenni ilyenkor?"
Hát mondjuk Windows esetén értelemszerűen megnyitni az eszközkezelőt és főleg a lemezkezelőt, nem szimplán csak a fájlkezelőben kell megnézni, ahol amúgy is csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg.
Ha eltérő logikai-fizikai szektorméretet (pl. 4Kn vs. 512e) használ USB-n az 1-es és 2-es dokkoló valamint a PC SATA-n, akkor viszont nem meglepő, ha az eltérő szektorméretet használó eszköznél nem lehet ugyanúgy hozzáférni a 4 TB-os HDD tartalmához és pl. GPT-védőpartíció + nem lefoglalt terület lesz a lemezkezelőben (példa).
Ez esetben értelemszerűen abba a dokkolóba kellene visszahelyezni a 4 TB-os HDD-t, ahol eredetileg inicializálva + particionálva + formázva lett. Ha erre nincsen lehetőség, vagy már nem cél a rajta lévő adatok lementése, vagy eleve nincs is rajta semmilyen fontos adat, akkor adott lehetőség pl. parancssorban törölni és utána újrainicializálni + újraparticionálni + újraformázni, stb. -
King Unique
titán
válasz
pvt.peter #54800 üzenetére
• WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Adott a lehetőség tesztelni a HDD állapotát, az a biztos.
Viszont ha ennyire kattog és nem az elégtelen tápellátás miatt, akkor esélyes, hogy tönkrement a HDD.
Utóbbi esetben, ha van rajta fontos adat, akkor azt mielőbb le kellene menteni. Ha még garanciális (5 évig az), akkor pedig adja magát a garanciális csere lehetősége. -
sspam60
újonc
Sziasztok!
4TB Toshiba P300 merevlemez külső (1.), Sharkoon Quickport Duo dokkolóba helyezve egyszer csak nem akar működni. A (1.) dokkolóról annyit kell tudni, hogy nem tudta formázni a 4TBs lemezeket, ezért újabb típusú (2.) Sharkoon XT Duo Clone dokkolót kellett vennem erre a célra. A merevlemez a kompatibilis (2.) dokkolóban sem olvasható. Mit lehet tenni ilyenkor? Diagnosztikára, javításra tudtok módszert, programot javasolni? Arra is gondoltam, hogy asztali gépbe rakva lehet könnyebben boldogulnék, de sajnos nincs asztali gépem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 95% Akkumulátor,MS2148
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman Z1 Plus ADATA 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest