- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Új hozzászólás Aktív témák
-
cocka
veterán
válasz
Gardaai #55998 üzenetére
A Google egy NASA cikket hoz fel arról, hogy mennyi is az ujjak tűréshatára, kb. 44 fokot ír. (43.8 pontosabban)
Nekem is égeti a kezem 2 terás 7200-as Toshiba. Magyarul amit már fájdalmas tartani, az tuti több, mint 44 fokos. De ezek még kb. 70 fokig azok a hőmérsékletek, amiket képes vagy így is néhány másodpercig tartani. Szerintem kb. afelett már 1 másodperc is túl sok ahhoz, hogy ne okozzon tartós fájdalmat.
ráküldtem egy 12 órán át tartó surface tesztet, ami kb. éjjel 2 körül végezhetett, reggel amikor géphez ültem, 48 fokos volt üresjáratban
Ha nem parkolós fajta és pláne 7200-as, akkor feltehetően egy ilyen hosszan tartó művelet után brutál nehezen hűl le.
Azt kéne megnézni, hogy simán szobahőmérsékletről felmelegedve üresjáratban meddig melegszik. -
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Van egy Ironwolf 8TB HDD nálam, és iszonyatosan melegszik.
Kezdődött a dolog, hogy 1 szektor hiba volt rajta, ráküldtem egy 12 órán át tartó surface tesztet, ami kb. éjjel 2 körül végezhetett, reggel amikor géphez ültem, 48 fokos volt üresjáratban, teljesen adat nélkül egy külső dokkolóban. Amikor dolgozott pedig 56 fokig felment. Amikor kivettem a dokkolóból, konkrétan égette a kezemet, nem tudtam sokáig tartani..
Ez nem tudom mennyire lehet normális, nem nagyon foglalkoztam több órán át tartó műveletekkel HDD-ken, de ha a terheléses még normálisnak is mondható, az alapjárati 48 fok, azért azt kicsit durvának érzem.
Vélemények? -
Ez így ebben a formában nem feltétlenül probléma. 2 terás lila WD (WD22PURZ) ez is 5400-as. Szerintem vállalható sebességeket hoz, nem is lassul be drasztikusan és még kifejezetten halk a működése is. Annak ellenére, hogy videómegfigyelésre szánták, adattárolásra is nagyon jó kis széria.
Lentiekből okulva ugyanazt tenném, ha foglalkozni akarnék ismét a dologgal, mint amit pjen írt. CMR HDD meg egy külső ház oszt jóvan. -
Ok, azt hiszem egy dolgot tudok tenni, elengedem az egészet. Tegnap egy fórumos tippre hagyatkozva újrapartícionáltam a lemezt BTRFS fájlrendszerre, állítólag az SMR-es lemeznek ez jót tesz, bár itt sem mindegy, hogy a host vagy a base SMR... a műszaki oldal nekem magas, de igazából nem is biztos, hogy erre a tudásra nekem szükségem van. Elindítottam a fájlok másolását, ami kb. 300 GB, mint korábban írtam.
120 MB/s sebességgel ment az adatátvitel kb. egy percig, majd szépen lassan lecsökken 15-20 MB/s-re. Még 2 órát írt ki durván a fájlkezelő, mondom ok, nem érdekel, rádugva hagyom és inkább beteszek egy filmet. XY perc múlva ránéztem. Akkor már csak 1 órát írt. Sajnos ilyen szép grafikonokat nem tudtam szerezni a sebességről, de egy dolog nyilvánvaló számomra, hogy a tartós sebességcsökkenés után, egyszer visszaugrott a sebesség a normálisnak mondható tartományba, majd újra lecsökkent, gondolom ezt ciklikusan ismételve. A fájlok másolása befejeződött, minden rajta van a lemezen.
Ebből a tanulság, hogy, ha fontos a sebesség, akkor CMR-es lemezt vegyetek... Biztos vagyok benne, hogy milliószor el lett mondva már itt is a topikban, de azért a saját tapasztalataimat is leírtam. Egy jó 3,5" CMR-es merevlemez, plusz egy külső ház, szerintem ez a legjobb megoldás. A 2,5" külső merevlemezek java szerintem SMR-es lehet, ahogy nézem, úgyhogy ezekre vagy egyszer írsz és aztán csak olvasol róla, vagy vállalod a velük járó szívást. Ezt most már kénytelen leszek így használni, fél évente kibírom azt a 2-3 órányi mentést.
Summa summarum: CMR-es lemezt vegyetek!
Szerk.: A SMART pedig várhatóan hibátlan lett:
-
cocka
veterán
válasz
Celithrandi #55989 üzenetére
-
cocka
veterán
válasz
Celithrandi #55989 üzenetére
Régen, de itt most SATA-s vinyókról van szó, hogy egy adatkábelen egyszerre csak egy vinyó lehet. Következésképp a master vagy slave beállításnak semmi értelme. Maradt tehát a sebességkorlátozás.
Nem tudom a választ. (valószínűleg más se, különben már válaszolt volna)
-
cocka
veterán
válasz
Trohak91 #55978 üzenetére
Tudtommal a kis tüskék valami olyasmi célt szolgálnak, hogy ha van jumpered, ráteheted, de ha csak 4 pin van összesen, akkor 3 lehetőséged van csak. Ha 8 pines akkor talán 10.
De hogy ezek mi célt szolgálnak ennyiféle variációban azt nem tudom, annyit tudok, hogy ha egy bizonyos pozícióba felrakod rá a jumpert és mondjuk SATA2-es vagy SATA3-as a HDD, akkor a sebessége képes visszabutulni SATA1-re. Tán az a szöveg, hogy kompatibilis legyen a sima 1.5 gigás SATA portokkal, de azért az elég vicces lenne, ha egy SATA3-as vinyót nem látna egy SATA1-es port. Hát a szabvány papíron ugyanaz. Tudtommal az USB3-as pendrive-ok is működnek USB1-es portokban.
-
válasz
King Unique #55985 üzenetére
Köszi, elolvastam a bejegyzést!
Utánaolvastam kicsit én is, ezt a lemezt alapjáraton NTFS-re partícionálva dobta piacra a Toshiba (nem emlékeztem rá). A gyári honlap sem írja a Linux támogatást, bár önmagában nem gondoltam, hogy ez probléma lehet. Most átpartícionáltam ext4-re és speckó beállításokkal fel fogom csatolni. A SMART ellenőrzésből még 30% van hátra, utána megpróbálom pár speciális opcióval bemountolni erre a fórumbejegyzésre hivatkozva: [link]
Ha nem jutok dűlőre vele, akkor Windows 10 alól újrapartícionálom NTFS-re és leellenőrzöm megint. Ha Windows alatt nem fog belassulni, vagy csak minimálisan, akkor szerintem nem csak az SMR technológia lesz az alapprobléma, hanem valamiért az OS-t sem szereti.
• Ha USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz van csatlakoztatva a külső HDD, akkor nem meglepő a 20-30 MB/s, meg ha az elején csak a RAM cache miatt volt gyorsabb.
USB 3.X-ben van. -
King Unique
titán
• Egy SMR-es notebook merevlemez hátránya
• Linuxon az NTFS fájlrendszer írása lassabb lehet, mint Windowson.
• Ha szektorhibás a külső HDD, akkor amiatt is irreálisan belassulhat az adatátviteli sebesség.
• Ha USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz van csatlakoztatva a külső HDD, akkor nem meglepő a 20-30 MB/s, meg ha az elején csak a RAM cache miatt volt gyorsabb.
-
Ok, rákerestem a topikban az SMR problémákra. Hagyom lefutni az öntesztet, eddig se hibás, se áthelyezett szektort nem talált, alig volt egész élete során 23-szor elindítva a lemez. Megpróbálom másik USB portokból később írni, talán ilyesmi gyíkja is lehet neki.
-
Sziasztok,
Adott egy Toshiba Canvio Basics 1 TB külső HDD. Adatmentésre használtam kb. fél évente egyszer. Szerintem összesen 2-3 éves lehet a készülék, tehát nem sokszor volt írva. A mentendő adatt 300 GB körül van. NTFS-re volt partícionálva.
Ma szokásos biztonsági mentésbe kezdtem, majd észrevettem, hogy a HDD sebessége folyamatosan csökken, majd elérte a 20-30 MB/s-ot... nem tudtam befejezni az adat másolását, mert nem állt meg a sebesség csökkenéssel, ebben az ütemben örökké tartott volna.
Ez azért lehet, mert a lemez valószínűleg SMR-es? Esetleg műszaki probléma lesz? Most futtatok rajta egy bővített SMART öntesztet és meglátom mit mond, az is csigalassúsággal fut rajta.
Szerk.: nem tartom valószínűnek, hogy számít ez az info, de Fedora Linux rendszerről használom. -
Trohak91
csendes tag
Tegnap szetszedtem a gépem, osszerakasnal nem figyeltem meg sajnos h megy-e ra valami a csatlakozasnal (a csatlakozó egyben, egy műanyagba van, csak el van választva ugye a tényleges csatlakozo elemeknel) de akkor ezekszerint nem megy rá semmi. Ha újra szetszedem megnézem jobban.
Mi célt szolgál egyébként?
-
Trohak91
csendes tag
Sziasztok!
Nem probléma, csak egy kérdés.
A laptop hdd-ken a kis tuskek azok csak arra szolgálnak, hogy a tapellatast kapják ugye?
SSD-n ilyen nincs, annak a másik (2) csatlakozó adja a tapellatast?Köszi
-
cocka
veterán
válasz
Celithrandi #55976 üzenetére
És mielőtt eladni szándékozol, megírnád, hogy mi történt azzal a porttal, hogy ilyen lett?
-
Celithrandi
addikt
erre lehet valami egyszerűbb gyógyír mint a teljes foglalat kiforrasztása és újra cserélése? Sajnos azért vettem ki mert el szeretném adni, így a kókányolás nem megoldás. Gondolkoztam, hogy kókányolok picit és megtartom, de egyszerűen nincs rá szükségem
Vagy esetleg ha valakit így érdekel akkor biztos meg tudunk egyezni, az alkatrész ahogy néztem 1000-1500ft, de nekem nincs rendes forrasztóm és ennél bénábban is forrasztok. (8TB WD Purple)
-
cocka
veterán
Eredeti postom másolva a másik topicból:
Hi!
Nem tudok hirtelen jobb topicot a kérdésemnek.Az SSHD-kkal mi történik, ha a NAND chipjük tönkremegy? Kuka az egész HDD vagy normál HDD-ként képesek tovább funkcionálni? A HDsentinel bő 1 hetes működés után hirtelen 9%-os kondíciót mutat, most ellenőrzöm felületteszttel, hogy valójában mi újság. Az írt adatmennyiség kb. 4.97 tera.
Közben végigfuttattam egy javítós felülettesztet sentinellel és hirtelen 71%-ra ugrott a kondíció a javítás után.
-
King Unique
titán
válasz
trialboj #55973 üzenetére
Ha a leírtak alapján a laptopon állítólag gond nélkül működik ez a külső HDD, az egyből felismeri és a fájlkezelőben megnyitható a tartalma, meg pl. windowsos laptopnál a HDS program sem mutat hibát, akkor nem valószínű, hogy a külső HDD-vel lenne probléma. Ha a külső HDD-vel lenne gond, akkor az ugyanúgy jelentkezne PC-n is, nem kizárólag csak Macen.
Vagy itt a "laptop" most MacBook akar lenni?
Ha PC-s laptop Windowszal, akkor a leírtak tisztázása végett jöhetnének infók és / vagy screenshotok arról, hogy pontosan mi a helyzet Windowson. -
trialboj
őstag
válasz
King Unique #55971 üzenetére
És nem nagyobb az esély hogy ebben a topikban valaki aki ért ezekhez a merevlemezekhez, pont macet használ és tudna segíteni, mint fordítva? Hiába van odaírva, nem találok rá opciót az említett menüben. Illetve eddig ment enélkül az illesztőprogram nélkül is. Nem frissítettem semmit, fogalmam sincs mi történt, de egy ugyan ilyen Lacie HDD-t hozzá kapcsolva felismeri szóval valami csak ezzel kell legyen
-
mindenes24
junior tag
Felemas informaciok alapjan felve kerdezem:
Ha igaz az, hogy holegfuvos pakaval hdd torott sata csatlakozoja javithato, akkor van itt ra olyan fovarosi szaki, akinek ebben van gyakorlata?
-
King Unique
titán
válasz
trialboj #55970 üzenetére
"ha ezt a laciet kötötm laptopra egyből megjelenik"
Mármint ha windowsos vagy linuxos laptopon megfelelően működik a LaCie külső merevlemez, ellenben Macen macOS alatt nem, akkor elég egyértelmű, hogy az utóbbi a hiba forrása. Ami az azzal foglalkozó topik témája, mivel ez esetben nem HDD problémáról van szó, nem a külső HDD hibás, mert akkor máshol sem működne.
Egyébként a mellékelt screenshot alapján detektálja a macOS a LaCie külső merevlemezt, tehát nem az van, hogy egyáltalán nem ismeri fel, a párbeszédablakban meg oda van írva a teendő a LaCie RAID Manager futtatásához.
-
trialboj
őstag
Valakinek ötlete hogy mitől felejtette el ez a mac a lacie bigdock hardomat? [link]
Eddig ment, most már csak bekapcsol de nem jelenik meg. Felraktam ezt a raid managert ami eddig nem kellett, de nem értem mit kér, pontoisabban foglamam sincs hol ez a Marvell app, amit engedélyeznem kellene.
Bármi ötlet mit csináljak?
Kábel jó, minde jó, ha a géphez egy másik lacie kötöt akkor látja, ha ezt a laciet kötötm laptopra egyből megjelenik, a 19TB ból már csak 900mb van szabdon de ettől nem kellene így viselkedjen, nem? -
lm83
őstag
Sziasztok.
Van egy WD10EZRZ vinyóm amiben már két éve is 200k volt a Load/Unload Cycle Count értéke, de már felszaladt 250k közelébe, elvileg 300k-ra van tervezve.
Szóval most már foglalkoznom kell vele.
Ennek a kb 10 éves problémának most így most 2024 mi a legjobb módszere a megoldásra? Van valami gyári frissítés rá, amivel változtattak az eredeti 8 msp-s értéken, vagy mokucsinolni kell még mindig? -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Új 4 TB HDD, GPT inicializálás, majd formáztam ext4-re. Feltűnt, h a blokk méret (ajánlott/optimális) 512 mb/ 512 mb... Nem 4k kellene legyen?
Egyik topikba azt írták, h ez a logikai és az FW "fordítja" 4k-ra, nem kell beavatkozni.Minden HDD ilyen nálam, csak nem tűnt fel eddig...
Így néz ki:Disk /dev/sdc: 3,64 TiB, 4000787030016 bytes, 7814037168 sectors
Disk model: QEMU HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
root@casa:/home/vizion# parted /dev/sdc print
Model: ATA QEMU HARDDISK (scsi)
Disk /dev/sdc: 4001GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 4001GB 4001GB ext4
Valóban engedjem el, vagy vegyem rá a 4096 byte-os méretre?
Casa OS, de PVE alatt is 512 volt.nyehhh...
root@casa:/home/vizion# blkid /dev/sdc
/dev/sdc: UUID="34899e66-e234-4612-b654-f7ec9a0899f4" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4"
ez jól írja, sztem a másiknál vmi van. -
vlaci79
senior tag
Hali, Toshiba MG10 sata hdd támogatja az 512e és 4Kn szektor formátumot is.
Nem találok infót, hogyan lehet váltani a 2 között.
Toshiba odala is csak annyit ír, hogy konvertálni kell.
VLaci -
Memora
senior tag
válasz
envagyok #55962 üzenetére
Külső dokkolóba szoktam rakni, legalább havi 1x bekapcsolom (cserélgetem a HDD-ket). A teszt ablak nem jelzett semmit, gondolom a lefutás után írta volna tele a táblát zöld és piros kockákkal, de nem volt kedvem 1 napig futtatni (csak 1.5TB a HDD).
Ez az írás vagy írás/olvasás teszt is leállítható, ha túl sokáig futna, lesz valami baja a HDD-nek? A formatálást is törli, vagy csak az adatokat? -
Memora
senior tag
válasz
envagyok #55960 üzenetére
Ezt az írás vagy írás-olvasás tesztnél lehet beállítani (nem fizetős HDD sentinel-t használok, így lehet, hogy nem javítja a sector-okat)? Az olvasási tesztjét tegnap leállítottam pár óra múlva, mert nem jelezte ki sehogy sem, hogy mennyi idő van még hátra, csak a számok forogtak össze -vissza (cluster, sector, stb), a tábla is üres maradt.
Ha esetleg simán leformázom, az is jó esetleg, vagy inkább ez a jobb megoldás? -
Memora
senior tag
Sziasztok! Van egy régi, a HDD sentinel szerint 42%-os kondícióval rendelkező HDD-m (raw/soft error 2123, reported uncorrectable error 4060, pending sector 575), amely jelenleg RAW, de már lementettem róla minden adatot adatmentő programmal (kb: 95-98%-uk olvasható volt), és szeretném újraformázni és használni (kevésbé fontos) adatok tárolására.
Hogy érdemes ezt megtenni, ha a cél a pendig sectorok eltüntetése vagy elzárása, ill. a HDD kondíciójának javítása vagy szinten tartása, és nem pedig a tovább rontása vagy a tönkretétele?
Gondoltam gyorsformázást csinálok rajta, az biztos nem rontja el, viszont újra íródhatnak adatok a pending sector-okra.
Esetleg milyen megoldás lenne biztonságos?
Pl:
-A HDD sentinel is felkínál javítási lehetőségeket a lemez -> felület teszt alatt (de ha tele a HDD, hogy helyezi át a "tartalék területre" a pending sectorokat/tartalmukat?).
-A chkdsk /f /r /x parancs is tud valami hasonlót.
-egy teljes újraformatálás is segíthet esetleg (van akinek segített úgy látom)? -
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Több hdd-t mennyire biztonságos közvetlen egymásra pakolva tárolni hosszútávon (fizikailag a hdd ket tekintve)?
-
tserrof77
őstag
válasz
Csongi2015 #55954 üzenetére
Erről viharsebességgel ments, amíg lehet. És ha meg tudod oldani, akár 2 különböző helyre is.
-
Csongi2015
tag
Sziasztok!
Van egy Toshiba P300 3TB merevlemezem,mostanában működéskor kezd fura hangokat kiadni magából zajos,HD Sentinel 75% kondiciót mutat és 17 hibás szektort.Érdemes lenne cserén gondolkozni már most mig ki nem leheli a lelkét és el nem vesznek a rajta tárolt adatok.Köszönöm!!
-
feinek.a
friss újonc
Sziasztok!
Elég nagy gondban vagyok.
Van egy Seagate Barracuda 5YD7KYG6 szériaszámú 2TB-os HDD-m.
Rajta van kb. minden nélkülözhetetlen adatom. (Volt biztonsági mentésem 4 helyen, de pár hete összemostam mindenhonnan, hogy aktualizáljam a dolgokat, és kiszórjam, ami nem kell.)
Windows 10-es rendszert használok. A winyó egyik indításnál nem jelent meg a lemezek közt, és ennyi. Néztem Minitool partíciókezelővel. Nem látja sem az, sem a Linux. Elindul, melegszik, mint az összes többi, de az egyetlen életjel az Eszközkezelőben a Lemezmeghajtók alatt található "Ismeretlen eszköz" felirat, ami jó eséllyel erre utal.
Kattogás stb. természetellenes hang nincsen.
Valaki tudna nekem segíteni, hogy merre tudnék tovább menni? (Ha én házilag nem tudom megoldani, akkor pedig valami hozzáértő ember elérhetőségének is örülnék.)
Köszi! -
Brxx
kezdő
Sziasztok,
Egy zsír új WD Purple 6TB (WD64PURZ) nálam ~60MB/s sebességgel ír, ez mitől lehet?Gyárilag hibás?
-
tknof1871
őstag
Üdv! Nem lehet inicializálni. Gyári hibás HDD a boltból?
3TB Toshiba 3.5" P300 SATAIII HDWD130UZSVA, új.
Kicsomagolás után egy desktop/asztali PC-be került. Windows 10 Home rendszerű. Admin fiókban a Windows "Lemezkezelés" meg lett nyitva. A "Lemez inicializálása" ablak felugrott. GPT a default, klikk az OK-ra. Erre felugrott a "Virtuális-lemezkezelő" ablak és azt írta "Nem létező eszközt adtak meg". A HDD másik SATA tápcsatlakozóra és adatcsatlakozóra is rá lett dugva. Volt hogy az SSD-n (amin a Windows van) kívül csak ez az egy HDD volt csatlakoztatva és ugyanez ismétlődött.
Hangok:
A HDD szokatlan hangot adott ki az elejétől kezdve. Azt hiszem 3 kattogást ismételt amiből 2 kattogás teljesen ugyanolyan.
A kattogások közben meg olyan hangot hallani mint amikor a fogorvos fúrja valakinek a fogát és a váróban halljuk. Mintha egy motor felpörögne aztán szünet majd mintha egy pörgő motor leállna.
Jobban nem tudom leírni a HDD-ből hallható hangokat.Napokkal korábban egy másik ugyanilyen típusú HDD ugyanezen a hardveren probléma nélkül lett inicializálva, aztán formázva.
-
válasz
King Unique #55949 üzenetére
Köszi,
Más vinyóval megy a kábel és ez nem megy más vinyó kánellel se, tehát nem a kábel a rossz sajna.
És igen már pc-vel is szarakszik, tehát nem a tv a hibás. (főleg mert a tv-k a másik 2 hordozhatót simán viszik)
Egy haver szétszedi majd, és kiderül. -
King Unique
titán
válasz
Bandit21 #55948 üzenetére
Most akkor jó lenne tisztázni és alaposan letesztelni, hogy csak a tévéknél van gond, vagy az asztali PC-nél és a laptopnál is, mert ha az utóbbiaknál is, akkor lehet maga az eszköz (külső merevlemez) vagy annak USB-kábele is a hiba forrása.
De egyébként igen, a korábbi szériás Verbatim külső merevlemezek nem éppen mai darabok, meg ha már 6 éves, akkor egy ilyennél nyilván fokozottan benne lehet a meghibásodás lehetősége is.A szétszedés és a HDD másik USB-s külső házba / PC-be (SATA) helyezése előtt azért nem árt megnézni, hogy milyen logikai-fizikai szektorméretet használ a Verbatim USB-s külső ház, mert ha 512e (512 / 4096) helyett 4Kn (4096 / 4096) (USB-n 4Ke), akkor a másik külső házban vagy PC-be téve 512e alapon nem lehet majd hozzáférni a 4Kn HDD tartalmához (példa).
-
válasz
King Unique #55947 üzenetére
Köszi,
Ezzel a kábellel más vinyók mennek a tv-ken az összes porton, csak ez a vinyó nem megy se a saját se a többi kábelével egyik tv-n se csak a pc-n.
Csináltam egy lemezkezelő kötet törlést és új kötet létrehozást formázással együtt, alapértelmezett ntfs-re. nem segít.
Közbe elkezdett szarakodni a laptopon is, első rádugáskor hibás usb eszközt ír és egy kis idő után látom csak.
Olyan mintha nem a kábel hanem a saját csatlakozója lenne rossz.
6 éves, szét fogom szedni és próbálom majd egy másik dobozba.
És igen, nem 5,25
nem tudom honnan jött...
-
King Unique
titán
válasz
Bandit21 #55946 üzenetére
"ha a tv-t fordítottuk a fali konzolon akkor le és újracsatlakozott a vinyó"
Ebben nincsen semmi meglepő, ha olyankor maga a külső HDD USB-kábelének csatlakozója is elmozdult a tévén lévő USB-portban, eleve érzékeny az USB-s csatlakozás az ilyen mozgatásokra.
"Ha viszont a PC-re vagy a laptopra dugom gond nélkül felismeri."
Akkor ez innentől nem belső / külső HDD probléma, hanem eleve tévé probléma, ami a TV & Audió témakategória megfelelő topikjának a témája.
Ahol amúgy lehet a tévén lévő USB-port kontakthibás, ha ugyanazzal az USB-kábellel PC-n gond nélkül működik a külső merevlemez. A tápellátás meg nem lehet gond, ha eleve külső tápadapteres 3,5" (nem 5,25") külső merevlemezről van szó.
A tévéknél még a GPT partíciós séma és az exFAT / NTFS / egyéb fájlrendszerek támogatása szokott gond lenni, de ha az nem lett változtatva és korábban működött pl.
GPT | NTFS
alapon, akkor elvileg nem az lesz a gond. -
Üdv,
Van egy 3 TB külső, 5,25 méretű Verbatim hdd-m.
Egy lg tv-re volt kötve műsorrögzítésre. Egy ideje szarakodott, ha a tv-t fordítottuk a fali konzolon akkor le és újracsatlakozott a vinyó.Most viszont már egyáltalán nem hajlandó felismerni az LG tv.
Van itthon másik LG tv, az sem. Van egy Philips az sem.
Ha viszont a PC-re vagy a laptopra dugom gond nélkül felismeri.Néztem másik kábellel, azzal sem. Néztem ennek a kábelével másik külső vinyót, az megy vele.
Néztem a tv-k összes usb bemenetén (ahol volt).Töröltem az lg tv könyvtárat a felvett anyagokat is és a gyorsítótár könyvtárat is (talán TN?).
Van rajta még milló dolog nem lenne jó, ha formázni kéne.
Mi a frász lehet a baja?
Köszi.
-
villamos
őstag
Sziasztok!
Nem igazán probléma, inkább tanácstalanság, vagy jobban mondva tapasztalat hiányból adódik a kérdésem.
Vásároltam egy 8 TB (WD85PURZ) merevlemezt, beleraktam a gépembe, belelépek a lemezkezelésbe, szépen ott is van a 7542,02 GB egyelőre nem lefoglalva. Mivel még eddig soha sem volt még csak hasonló kapacitású meghajtóm sem, kérdésem az lenne, hogy mi a "szokás" ekkora meghajtókkal, szokás e ezeken több partíciót csinálni, vagy egybe mehet az egész, úgy ahogy van. -
Kaci84
őstag
Üdv, van egy szállítással küldött merevlemez. A másik fél állítása szerint kibontás után gépre tette. Először azt mondta nem ismeri fel a gép, teljesen halott. Utána azt mondta HDD Sentinelre téve előszőr 100/100-at mutatott majd miután másolni kezdett volna kerregő, kattogó hangot ad. Lehet ez szállítási sérülés miatt? Ha igen miért mutatott előszőr 100/100-at? 3x volt bubisba tekerev és még 1x kartonnal is.
-
3.Aragorn
addikt
Ilyenkor mi van?
Pár napja vettem a hdd-t, inicializálás, teljes format megvolt, majd az írás-olvasás felületteszttel eljutottam 40%-ig, de abbahagytam, manuálisan leállítottam a tesztet. Ott amúgy semmi hiba.
Ma újra elővettem, inicializáltam, de formázás még nem volt.
Rövid önteszt megvolt gond nélkül. Részletes önteszt dobta a fenti képet.
Egyéb infó: áttekintés smart -
gaborino986
tag
Sziasztok!
Van egy ACER aspire5 laptopom, melyet még 2018-ban vettem egy 275 GB SSD-vel (amin jelenleg is a WIN10 fut), meg egy 1 TB-os WD10spzx-21z10t0 merevlemez, melyet legfőképpen torrentezésre használtam mind a mai napig. Pár napj a Windows nem akart betölteni DISK READ OCCURED hibával, majd lefutott az ellenőrzés és sajnos azóta a pár fontosabb dolgoz sikerült átmásolnom, de azokat is nagyon lassan, többszöri próbálkozásra, azonban vannak olyan fájlok, amiket nem tudok átmenteni, mert az alábbi hibát írja másolás közben:
A fájl nem olvasható, majd a másolás meg is szakad.
Szétszedtem a gépet megnéztem nincs-e esetleg kábel érintkezési probléma, de sajnos ugyanaz a helyzet.
Még arra gondoltam veszek egy 2,5.ös HDD-nek való házat és megnézem abba hogy viselkedik, más ötletem sajnos nincs.
Lehetséges, hogy 6 évet bírt ki?
Köszi! -
szabacsik
őstag
válasz
King Unique #55933 üzenetére
(bocsi nem válasz akart lenni hanem új hsz)
Sziasztok
Szemezek egy 1tb-os WD10EZEX-el.
Mennyire rizikós venni prohardverről egy állítólagos 0 perceset 9k-ért? Mert újonnan 21k. Szokott baja lenni? Lehet nem adnék plusz 12k-t azért hogy legyen 2év gari -
trog
tag
Sziasztok,
egy régebben használt pcbe dugtam egy HDDt,(a rendszer egy másikon van rajta) hogy átnézzem a régebbi fájlokat/másoljak át belőlük.
Windows 10 frissítés telepítődött az újraindításkor, a bedugott hddn lévő fájlok egy-két darabot kivéve teljes mértékben eltűntek, ami mappák láthatóak azokban meg nincs semmi. Remélem nem végleg, mert elég sok fontos adat/kép volt rajta. A driveba bejelentkezéssel is problémái adódtak, van rá esély hogy vissza fogom őket nyerni? Ha igen hogyan? Köszi előre is. -
ooloo
őstag
válasz
King Unique #55934 üzenetére
Szia ,
Nem a tárolás miatt viselkedik abnormálisan ... akkor lett a fiókba rakva amikor megnyekkent .
Mint írtam , próbáltam egy másik - működő - külső lemez kábelével , de úgy sem működik és a tünetek is ugyan azok .
Lehet , hogy szoftveres probléma .... még szerencse , hogy nem tartalmaz nélkülözhetetlen adatokat . -
King Unique
titán
Ha túl sokáig van tárolva használat nélkül egy (külső) HDD, akkor annak lehetnek akár kedvezőtlen hatásai is. Példák: [link], [link].
A "csatlakoztatás után lefagyaszt minden olyan programot" lehet tipikusan USB-s adatkapcsolati probléma és eszközhiba (külső HDD hibája) miatt is, ahol nyilván az előbbi a jobbik eset, amit egy kábelcsere is megoldhat.
-
King Unique
titán
1. Itt azért nem ártana tisztázni, hogy ez a "robothangokat kezdett el kiadni" pontosan mit jelent, felpörög-e a csatlakoztatáskor rendben a külső házban lévő HDD vagy sem, USB-n a tápellátás megfelelő-e, azaz USB 3.X porthoz van-e csatlakoztatva, stb. Ha USB-n a tápellátás nem stimmel, akkor amiatt kattoghat vagy "szüttyüghet" a HDD és nem tud felpörögni, annak valóban fura hangja lehet.
2. Azt sem ártana tisztázni, hogy ez "a gép nem is tölti be a rajta lévő partíció tartalmát" pontosan hogyan értendő, mert ha csak RAW lett a HDD lévő partíció, akkor még nyilván nem ment tönkre maga a HDD, csak a fájlrendszer sérült, aminél megoldható a javítás vagy az adatmentés.
-
ooloo
őstag
Üdv a jelenlévőknek ,
Van egy WD Elements 2.5 ös 1TB os külső adattárolóm .... Régebbi darab , talán 5 éves , de gondolom ez lényegtelen . Pár éve a fiókban lapult , mert csatlakoztatás után lefagyaszt minden olyan programot - talán más programot is - ami az adattárolással kapcsolatos ... Pl SpeedCommander , lemezkezelő , lemezkarbantartó , NIUBI . Kipróbáltam egy másik vezetékkel is .. szintén zenész . Az lenne a kérdésem , hogy van valami trükk , amivel szóra bírható , vagy egyszerűen adjam fel neki az utolsó kenetet ?
Szép napot!
-
tboj
tag
Sziasztok!
Húgomnak vettem 4 éve egy 2,5" 1 TB WD Blue WD10SPZX-et egy AXAGON EE25-XA3 külső házba, amire csak filmeket, sorozatokat szokott töltögetni, szóval nincsenek rajta fontos dolgok. Egyik nap csatlakoztatás után fura robothangokat kezdett el kiadni neki és a gép nem is tölti be a rajta lévő partíció tartalmát, az usb eszközök között viszont megjelenik egyetlen opcióval, ami a kiadás. Jól sejtem, hogy a HDD döglött meg és nem a ház? Ha a HDD, akkor javítható lehet-e, vagy érdemesebb inkább újat venni bele? Ha nem javítható, akkor mit csináljak a rossz HDD-vel? Lehet-e még "értéket" kinyerni belőle vagy kuka?
-
King Unique
titán
válasz
MokiSenpai #55926 üzenetére
Ha 2,5" 4 TB WD külső HDD, akkor az eleve SMR, ami írásnál drasztikusan belassulhat, de akár egyéb körülmények között is "szüttyöghet". Bár azt is hozzá kell tenni, hogy csak azért mert SMR, még nem feltétlen kellene tartósan a leírt tüneteket produkálnia.
Ha a HDS tesztjei nem jeleznek hibát, akkor az USB-kábelt is érdemes ellenőrizni és szükség esetén cserélni, lényeges hogy USB 3.X porthoz és rövid kábellel legyen csatlakoztatva a stabil tápellátáshoz és adatkapcsolathoz, lehetőség szerint érdemes lenne másik PC-hez csatlakoztatva is kipróbálni, stb. -
MokiSenpai
csendes tag
Elnézést a multi posztért, már nem tudtam az előzőt szerkeszteni. Másik furcsaság, hogy az active time mindig 100%-on pörög, ha megnézem Task Manager-ben. Akkor is, ha semmit se csinálok vele, felkúszik oda időről időre. Ha megnyitok bármit, videót róla, torrentet, egyből 100%-ra ugrik. Más meghajtóknál ha játszok róla videókat akkor ilyen 1-2% active time van rajtuk. Megnéztem a processeket és elvileg semelyik se használja a HDD-t olyan mértékben.
-
MokiSenpai
csendes tag
Azt nem mondtam, hogy régebben ilyesmivel nem volt problémája. Egyik pillanatról a másikra kezdte el csinálni. A többi külső vinyóm se csinál ilyet. Most még néha a Total Commander is gondolkozik, ha meg akarom nyitni.
-
Doky586
félisten
válasz
MokiSenpai #55926 üzenetére
"Mi lehet a baj?"
Az hogy ez (smr) HDD és nem SSD... -
MokiSenpai
csendes tag
Sziasztok,
Az alábbi furcsa jelenséget tapasztalom a WD 4 terrás külső winyómnál:
Rendkívül lassan ír, ha párhuzamosan több dolog történik (mondjuk 2+ torrent ír rá) és ha videókat nyitok meg mellé, akkor azok szaggatnak, akadoznak. Ha egy "szálon" töltök le akkor max sávszélen történik minden.
Futtattam néhány tesztet és semmi problémát nem találtam így első látásra. Zéró bad sector, se spin up se data transzfer error. HD sentinel is mindent zöldre ír, 100% élet checkdisk se talált semmit.
Mi lehet a baj? Nem emlékszem, hogy mikor kezdődhetett a dolog. Kábelt cseréltem, sajnos nem az volt a baj. A meghajtó maga nem külső tápos. Jelenleg 4 külső vinyóm van, lehet az a probléma? Vagy csak az, hogy WD és ennyi volt? Próbáljam backupolni és úsztassam le a folyón egy kenuban és gyújtsam fel egy lángoló nyíllal? -
Doky586
félisten
válasz
Blindmouse_ #55923 üzenetére
Gondolom a szokásos: utolsó leállításkor nem nyomtad a shiftet (vagy nem volt kikapcsolva a gyorsindítás). Most mentheted másik lemezre pl Recuva-val. Lásd az adatmentés topic..
-
Blindmouse_
senior tag
Gyors kérdés: hoztam egy HDD-t. (Wd10ezex) win11-es gépből lett kivéve, ott jó volt, win10 látja hogy van valami a gépben, de nem ismeri fel a filerendszert és azt írja hogy RAW... formázást ajánl.
Szóval hány éves a kapitá...szóval mi akadhatott meg a sztoriban? mitől dobta ezt így be? -
looser
addikt
válasz
King Unique #55921 üzenetére
Igen, felpörög, sőt, folyamatosan pörög. Viszont a csatlakozás jó kérdés; sajnos egy usb hosszabbítón keresztül csatlakozik, ami a pen drive, kártyaolvasó miatt van az asztalra kivezetve, szóval itt lehet gond. Tesztelem közvetlen csatlakozással ill. másik pécén, másik oprendszerrel is.
-
King Unique
titán
válasz
looser #55920 üzenetére
Csatlakoztatásnál felpörög egyáltalán a HDD, USB 3.X porthoz van csatlakoztatva rövid kábellel a megfelelő USB-s tápellátás biztosításához, jó egyáltalán maga a HDD és ez a "Külső usb-s sata csatolós eszközre", lehetőség szerint másik asztali PC-n vagy laptopon próbálva sem működik?
-
looser
addikt
Sziasztok! Külső usb-s sata csatolós eszközre tettem egy régi, főképp adatmentésre használt hdd-t (2010.02 a gyártás). Azt tapasztalom, hogy folyamatosan villog az aktivitást jelző led, de a lemez nem jelenik meg az eszközkezelőben; sőt, ha pl. lemezkezelőt, hdsentinel-t vagy diskpart-ot indítok, akkor belefagynak az indításba. 10 percig hagytam fent, eredmény nélkül. Nincs nagy veszteség, de jó lenne tudni, megmenthető-e.
Üdv és köszi
-
naja
aktív tag
Sziasztok! Van egy 8 éves WD30EFRX-em, amin találtam pár sérült file-t, régieket és újabbakat is.
Némi tesztelés, lementés, és újra formázás után most tökéletesnek tűnik. Jelenleg HDS szerint 100%-os. Nincs rajta hibás, de még gyenge szektor sem. Mi történhetett vele, bízhatok benne?
A története kicsit bővebben:
Sokáig itthoni szerverben volt fotók és filmek tárolására, szóval nem volt rajta nagy túl forgalom. Később átkerült a desktop (játszós) gépemben. Arra tippelek, hogy ott a VGA mellett kaphatott némi meleget. Vagy legalábbis jobb ötletem nincs.
Akkor próbáltam HDS QuickFix-et, Repairt, visszanyerni a hibás file-okat/szektorokat. A tesztek több helyen is belassultak (ez látszik az első képen a sötétebb részeknél), de végül mindig elakadtak ugyanazon a ponton (94,07%-nál). Többször is nekifutottam, volt hogy ment a teszt 1-2 napig, de sehogy sem jutott túl a szóban forgó szektoron.
Az egyik utolsó teszt így nézett ki :Lementettem róla amit lehetett. Töröltem minden partíciót, újra formáztam. Majd ráküldtem egy Write/Read tesztet. Láss csodát, semmi baja:
Na most akkor mi a csoda történhetett vele. Ezek után mennyire bízhatok benne?
A családi fotókat egyetlen példányban már nyilván nem ezen tárolnám, de filmekhez, zenékhez, backupra még jó lehet? Köszi szépen előre is!
-
mykemike
újonc
Vettem bontott laptop HDD-ket, biztonsági mentésre szeretném használni. Az egyik WD2500BEKT típusú HDD-n valami biztonsági funkció be lett kapcsolva. A rajta lévő adat engem nem érdekel, de szeretném használhatóvá tenni. USB-SATA átalakítóval dugtem a gépre Win10 alatt, még a meghajtó sem jelenik meg. Viszont pl. HD Sentinel látja és sok más program is felismeri. Letöltöttem kb. 5 programot, ami elvileg erre hivatott, hogy ilyen lezárt HDD-t legyalulja, de egyik sem működött. Nincs nagy rutionom ebben, így lehet, hogy én nem csináltam jól. Elvileg a WD-nek is van egy programja erre a célra, de azzal sem jártam sikerrel.
250GB HDD, szóval nem egy nagy érték, de ha már megvan, szeretném használni, ha megoldható és nem túl bonyolult.
-
sTERNI
senior tag
Sziasztok! A szakértelmetekre / meglátásotokra lenne szükségem, ha lehet. Van egy 4TB-os Hitachi HDD-m. Két napja fura hangokat hallatott, majd néha le is fagyasztotta a windows-omat.
A seek error rate felment 0-ról 7millióra, majd visszaesett 0-ra.
Azóta gyönyörűen megy és nem hibázik egyet sem. Vettem egy másik vinyót és átmentettem minden fontosat, de érdekelne, hogy szerintetek mit kellene most vele tennem? Jó így? Vagy lehet, hogy haldoklik?
Előre is köszi a válaszokat! -
chungee
addikt
Koszonom szepen a felvilogositast es a tanacsokat
-
roseA580
tag
válasz
chungee #55907 üzenetére
Mivel a HDS 5 év éllettartamból számol, és ha ez már letelt, akkor már csak 100 napot fog mutatni, nálam már mindig ennyit mutat:
Még ennél sem kell aggódnom:
Pedig már írt eleget...Mivel én tudom az előtörténetét is, nem izgulok miatta, de ahogy írták is, az adatmentés az sohasem árt.
-
chungee
addikt
Hellosztok!
Ez mennyire valósVan ok az aggodalomra
-
maus88pc
újonc
Szerbusztok. Egy laptopban kicseréltem egy 1terrás hdd-t egy ssd-re. A hdd két partícióbol állt (C,D). Most egy hordozható külső rackban szeretném használni. Egy olyan problémám van hogy a lemezkezelőben van egy 3. partició "830MB helyreállítási partició" amit nem enged törölni. Hogyan tudnám a 3 partíciót egy partícióvá alakítani?
Üdv. -
tomp
félisten
Létezik olyan, hogy a HDD egyszer látszik egyszer nem?
Van 2db HDD ami egy 2HDD-s dokkolóban van. Win update miatt lekapcsoltam a folyamat végéig majd újraindítás után bekapcsoltam.
Eredmény: felpörög mind2 majd se kép-se hang! Pörögnek de ennyi.
Végig nézem a laptop összes usb portjában, semmi. Van egy másik dokkolóm is. Átrakom őket, bekapcs, semmi.
Kikapcsolom, bekapcsolom windows pittyen megvan mind2 HDD viszont az egyiknél a HDSentinel szerint 86x volt átviteli hiba.
Kikapcsolom, megint bekapcsolom megint nem látja őket a rendszer majd egyszer csak az egyik megjelenik. A másik aminél volt az átviteli hiba nincs sehol csak villog a jelzője. Kikapcs, bekapcs, megjön mind2.
Azt hittem a Win update kavart be de ezek szerint az egyik HDD akasztja meg mind2 dokkolót.
Most megvan mind2 és semmi jelét nem látni, hogy valami gond lenne. Nulláztam azt a 86-ot, újabb nem jött.
WD Purple a HDD 1405napos üzemidővel 284 indítással(a másik is ugyan ez) amiből kb 8-at raktam most beléjük. A vezérlő kezdene betegeskedni? -
Petya XT
senior tag
válasz
Doky586 #55903 üzenetére
Köszi, ezzel tisztában vagyok, a 65 ezer gyenge szektor miatt kérdeztem. 3x-os felülírást kapott egyébként, nem jelzett hibát a DBAN, tehát elméletileg jónak kell lennie. Bár érdekes ez, mert a HDS felületteszt sem jelzett hibás szektort rajta. Az nem tudom honnan jött neki a 65 ezer gyenge szektor, bár biztos van rá magyarázat.
-
Doky586
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Sorozatok
- SkyShowtime
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elfelejtettem a film címét
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- SAMSUNG 4TB 990 EVO PLUS M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/ 5.0 X2 - Új - 7250-6300 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Purple SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital RED Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest